Politica de mediu a UE

Politica de mediu a Uniunii Europene (UE), bazată pe articolul 191 al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, vizează conservarea, protejarea și îmbunătățirea calității mediului și ocrotirea sănătății persoanelor. De asemenea, politica vizează utilizarea prudentă și rațională a resurselor naturale și contribuie la promovarea pe plan internațional a unor măsuri destinate să contracareze problemele de mediu la scară regională sau globală, precum schimbările climatice și pierderea biodiversității. Politica se bazează pe principiul precauției, al acțiunii preventive, al remedierii la sursă și pe principiul poluatorul plătește.

Acțiunile în domenii ale politicii de mediu, cum ar fi poluarea aerului și a apei, protejarea și reabilitarea naturii, gestionarea deșeurilor și schimbările climatice, se află sub jurisdicția UE. Cu toate acestea, principiul subsidiarității limitează domeniul de aplicare al acțiunii UE în ceea ce privește problemele legate de impozit, planificarea spațială și utilizarea terenurilor, împreună cu gestionarea cantitativă a resurselor de apă.

Politicile de mediu ale UE sunt destinate să accelereze tranziția către o economie sustenabilă, inovatoare și circulară, în care biodiversitatea este protejată, valorificată și restaurată, iar riscurile pentru sănătate legate de mediu sunt reduse la minimum. Aceasta vizează consolidarea rezilienței UE și decuplarea creșterii de la utilizarea resurselor.

În decembrie 2019, Comisia Europeană a adoptat Pactul verde european, foaia sa de parcurs pentru abordarea schimbărilor climatice și a degradării mediului. Foaia de parcurs vizează transformarea UE într-o economie modernă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă, prin:

Cel de-al optulea program de acțiune pentru mediu (2022) ghidează elaborarea și punerea în aplicare a politicilor de mediu și climatice până în 2030.

A SE VEDEA, DE ASEMENEA: