Tinerii voluntari – mobilitatea în Uniunea Europeană

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Recomandare – mobilitatea tinerilor voluntari în Uniunea Europeană

CARE ESTE ROLUL ACESTEI RECOMANDĂRI?

ASPECTE-CHEIE

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

* TERMENI-CHEIE

Activități de voluntariat transfrontaliere: activități deschise tuturor tinerilor, desfășurate din proprie inițiativă în interes general, pe o perioadă îndelungată, într-un cadru bine determinat și într-o altă țară decât țara de reședință, care nu sunt remunerate sau beneficiază de o plată simbolică și/sau de acoperirea cheltuielilor.

Educație non-formală: o educație obținută sub îndrumarea unui profesor sau lider calificat. Educația non-formală nu se finalizează cu o calificare oficială. Aceasta contribuie la dezvoltarea competențelor și a capacităților unei persoane, de exemplu, cursuri pentru continuarea educației pentru adulți și grupuri de cercetași pentru copii.

Învățarea informală: o educație care nu se bazează pe o programă de studii și nu se finalizează cu calificări. Profesorul este doar o persoană mai calificată decât cursantul, de exemplu, o dădacă care ajută un copil să citească.

Lucrător în domeniul tineretului: persoane care ghidează și sprijină tinerii în demersul de dezvoltare personală, socială și educațională.

ACTUL PRINCIPAL

Recomandarea Consiliului din 20 noiembrie 2008 privind mobilitatea tinerilor voluntari în Uniunea Europeană (JO C 319, 13.12.2008, pp. 8-10)

ACTE CONEXE

Concluziile Consiliului privind competențele lingvistice necesare în vederea creșterii mobilității (JO C 372, 20.12.2011, pp. 27-30)

Concluziile Consiliului privind un criteriu de referință pentru mobilitatea în scop educațional (JO C 372, 20.12.2011, pp. 31-35)

Data ultimei actualizări: 17.01.2017