Politicile climatice se referă la eforturile depuse pentru a combate schimbările climatice și impactul acestora. Aceste eforturi implică reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (atenuarea climei) și/sau luarea de măsuri pentru pregătirea și adaptarea atât la efectele actuale ale schimbărilor climatice, cât și la impacturile prevăzute în viitor (adaptarea la climă).
Începând cu anii 1990, Uniunea Europeană s-a aflat în fruntea negocierilor internaționale privind schimbările climatice și a jucat un rol important în dezvoltarea Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, precum și în negocierea Protocolului de la Kyoto și a Acordului de la Paris.
Pentru a împiedica schimbările climatice să atingă niveluri periculoase, comunitatea internațională a căzut de acord să mențină încălzirea globală sub pragul de 2 °C față de temperatura perioadei preindustriale și să urmărească limitarea creșterii temperaturii la 1,5 °C. UE depune eforturi substanțiale pentru a reduce emisiile și pentru a încuraja alți poluatori majori să ia măsuri.
UE este deja pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2020 și Comisia a propus un plan de reducere a emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030. UE își propune să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
Politicile climatice, și în special reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, sunt un element cheie al Pactului verde european. Inițiativele în cadrul Pactului verde includ:
A SE VEDEA, DE ASEMENEA: