Standardul privind obligațiunile verzi europene

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2023/2631 privind obligațiunile verzi europene și publicarea opțională de informații pentru obligațiunile comercializate ca fiind durabile din punctul de vedere al mediului și pentru obligațiunile legate de durabilitate

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul:

ASPECTE-CHEIE

Eligibilitate

Pentru a putea utiliza denumirea de obligațiune verde europeană sau EuGB, emitenții:

Transparență

Emitenții de obligațiuni verzi trebuie:

Obligațiunile de securitizare*

Se aplică normele următoare:

Modele opționale de publicare a informațiilor

Comisia Europeană va publica, până la 21 decembrie 2024, modele pentru publicarea opțională a informațiilor pre-emisiune și post-emisiune pentru obligațiuni comercializate ca fiind durabile din punctul de vedere al mediului* sau legate de durabilitate*.

Supravegherea

Examinatorii externi trebuie:

Examinări

Supravegherea

Autoritățile naționale competente:

ESMA:

Comisia:

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 21 decembrie 2024.

CONTEXT

Obligațiunile verzi reprezintă una dintre principalele modalități de finanțare a investițiilor în tehnologii ecologice, în eficiența energetică și a resurselor, în transporturi durabile și în infrastructura de cercetare. Acestea contribuie la punerea în aplicare a tranziției UE către o economie neutră din punct de vedere climatic și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Regulamentul favorizează coerența și comparabilitatea pe piața obligațiunilor verzi și reduce riscul de dezinformare ecologică, în beneficiul atât al emitenților, cât și al investitorilor.

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Taxonomie. Un sistem de clasificare a investițiilor care conține o listă de activități economice durabile din punct de vedere al mediului.
Securitizare. Practica de a pune în comun diferite tipuri de datorii și de a le vinde investitorilor sub formă de obligațiuni.
Securitizare sintetică. Transferul riscului prin utilizarea instrumentelor financiare derivate de credit sau a garanțiilor, expunerea rămânând la inițiator.
Durabilă din punctul de vedere al mediului. O obligațiune cu un angajament ca încasările obținute să fie destinate activităților de mediu.
Legată de durabilitate. O obligațiune cu obiective definite în materie de durabilitate din punctul de vedere al mediului.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2023/2631 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 noiembrie 2023 privind obligațiunile verzi europene și publicarea opțională de informații pentru obligațiunile comercializate ca fiind durabile din punctul de vedere al mediului și pentru obligațiunile legate de durabilitate (JO L, 2023/2631, 30.11.2023).

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2023/2631 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088 (JO L 198, 22.6.2020, pp. 13-43).

Regulamentul (UE) 2017/1129 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe o piață reglementată, și de abrogare a Directivei 2003/71/CE (JO L 168, 30.6.2017, pp. 12-82)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 04.03.2024