Convenție privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile
SINTEZĂ PRIVIND:
Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile
Protocolul privind aspecte specifice ale echipamentelor aeronautice la convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile
Protocolul referitor la aspecte specifice materialului feroviar rulant la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile și Decizia 2009/940/CE privind semnarea protocolului
Decizia 2009/370/CE privind aderarea Comunității Europene la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile și la Protocolul la aceasta privind aspecte specifice referitoare la echipamentele aeronavelor
Decizia 2014/888/UE privind aprobarea Protocolului la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile referitor la aspecte specifice materialului feroviar rulant
Decizia (UE) 2022/1022 privind semnarea Protocolului referitor la aspecte specifice echipamentelor agricole, de construcții și miniere (Protocolul MAC) la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile
Protocolul referitor la aspecte specifice ale echipamentelor agricole, de construcții și miniere (Protocolul MAC) la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile
CARE ESTE SCOPUL ACESTEI CONVENȚII, AL ACESTOR PROTOCOALE ȘI DECIZII?
- Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile (Convenția de la Cape Town) prevede norme pentru constituirea și efectele garanțiilor internaționale referitoare la anumite categorii de echipamente mobile specificate în protocoalele sale: echipamente aeronautice, material feroviar rulant, echipamente spațiale și echipamente agricole, de construcții și miniere (MAC).
- Decizia 2009/370/CE autorizează aderarea Uniunii Europene (UE) la Convenția de la Cape Town și la protocolul său privind echipamentele aeronautice.
- Decizia 2009/940/CE autorizează semnarea de către UE a protocolului la convenție care stabilește norme specifice pentru materialul feroviar rulant.
- Decizia 2014/888/UE autorizează aprobarea protocolului privind materialul feroviar rulant în numele UE.
- Decizia (UE) 2022/1022 autorizează semnarea protocolului la convenție care stabilește norme specifice pentru echipamentele MAC.
ASPECTE-CHEIE
Convenția de la Cape Town
- Convenția de la Cape Town încearcă să rezolve problema obținerii unor drepturi certe și opozabile asupra echipamentelor mobile de valoare ridicată, în special:
- echipamente aeronautice,
- material feroviar rulant,
- echipamente spațiale.
- Diferitele sisteme juridice au abordări diferite în ceea ce privește garanțiile, contractele de păstrare a titlului de proprietate și contractele de închiriere, ceea ce creează incertitudine pentru instituțiile de creditare, ceea ce le face mai puțin dispuse să ofere finanțare pentru astfel de active.
- Tratatul creează standarde internaționale pentru înregistrarea contractelor de vânzare (inclusiv a agențiilor de înregistrare specifice), a garanțiilor reale mobiliare (privilegii), a contractelor de închiriere și a contractelor de vânzare condiționată.
- Acesta include, de asemenea, căile legale de atac în cazul nerespectării acordurilor de finanțare, inclusiv repunerea în proprietate și efectul legilor privind falimentul din anumite state.
Protocolul privind echipamentele aeronautice
Echipamentele aeronautice se referă la corpurile de aeronave, motoarele aeronavelor și elicopterele.
Protocolul stabilește modul în care convenția se aplică în mod specific vânzărilor internaționale de astfel de echipamente, inclusiv în ceea ce privește:
- formalitățile, efectele și înregistrarea contractelor de vânzare;
- măsurile, cum ar fi în caz de insolvență, și norme pentru debitori;
- înființarea unui registru internațional privind garanțiile internaționale asupra pieselor de aeronave;
- normele privind jurisdicția și legea aplicabilă.
Protocolul referitor la materialul feroviar rulant
Materialul feroviar rulant se referă la vehiculele care se deplasează pe o cale ferată fixă ori direct pe, deasupra sau sub culisa de ghidare, precum și sistemele de tracțiune, motoarele, frânele, osiile și alte componente, echipamente și piese, instalate sau integrate în vehicule.
Protocolul stabilește modul în care convenția se aplică în mod specific vânzărilor internaționale de astfel de material rulant, inclusiv în ceea ce privește:
- identificarea materialului feroviar rulant;
- măsurile, cum ar fi în caz de insolvență;
- înființarea unui registru internațional privind garanțiile internaționale asupra materialului feroviar rulant;
- normele privind jurisdicția și legea aplicabilă.
Protocolului referitor la echipamentele agricole, de construcții și miniere
Protocolul stabilește modul în care convenția se aplică în mod specific vânzărilor internaționale de astfel de echipamente, inclusiv în ceea ce privește:
- identificarea echipamentelor;
- asocierea cu bunuri imobile;
- măsurile, cum ar fi în caz de insolvență;
- înființarea unui registru internațional privind garanțiile internaționale asupra echipamentelor MAC;
- normele privind jurisdicția și legea aplicabilă.
DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE
- Convenția și protocolul privind echipamentele aeronautice au intrat în vigoare la 1 martie 2006.
- Protocoalele referitoare la materialul feroviar rulant și MAC nu au intrat încă în vigoare.
DOCUMENTE PRINCIPALE
Convenție privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile (JO L 121, 15.5.2009, pp. 8-24).
Protocol privind aspecte specifice ale echipamentelor aeronautice la convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile (JO L 121, 15.5.2009, pp. 25-36).
Decizia 2009/370/CE a Consiliului din 6 aprilie 2009 privind aderarea Comunității Europene la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile și la Protocolul la aceasta privind aspecte specifice referitoare la echipamentele aeronavelor, adoptate împreună la Cape Town, la 16 noiembrie 2001 (JO L 121, 15.5.2009, pp. 3-7).
Decizia 2009/940/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind semnarea de către Comunitatea Europeană a protocolului referitor la aspecte specifice materialului feroviar rulant la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile adoptat la Luxemburg la 23 februarie 2007 (JO L 331, 16.12.2009, pp. 1-3).
Decizia 2014/888/UE a Consiliului din 4 decembrie 2014 privind aprobarea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile referitor la aspecte specifice materialului feroviar rulant, adoptat la Luxemburg la 23 februarie 2007 (JO L 353, 10.12.2014, pp. 9-12).
Decizia (UE) 2022/1022 a Consiliului din 9 iunie 2022 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului referitor la aspecte specifice echipamentelor agricole, de construcții și miniere (Protocolul MAC) la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile (JO L 172, 29.6.2022, pp. 1-3).
Propunere de Decizie a Consiliului privind semnarea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului referitor la aspecte specifice echipamentelor agricole, de construcții și miniere (Protocolul MAC) la Convenția privind garanțiile internaționale în materie de echipamente mobile [COM(2021) 746 final, 3.12.2021].
DOCUMENTE CONEXE
Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a treia – Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul V – Spațiul de libertate, securitate și justiție – Capitolul 3 – Cooperarea judiciară în materie civilă – Articolul 81 (ex-articolul 65 TUE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 78-79).
Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a cincea – Acțiunea externă a Uniunii – Titlul V – Acordurile internaționale – Articolul 218 (ex-articolul 300 TCE) (JO C 202, 7.6.2016, pp. 144-146).
Regulamentul (UE) nr. 1215/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială (reformare) (JO L 351, 20.12.2012, pp. 1-32).
A se vedea versiunea consolidată.
Data ultimei actualizări: 12.01.2023