Convenția privind consolidarea Comisiei interamericane pentru tonul tropical
SINTEZĂ PRIVIND:
Convenția privind consolidarea Comisiei interamericane pentru tonul tropical instituite prin Convenția din 1949 dintre Statele Unite ale Americii și Republica Costa Rica
Decizia 2006/539/CE privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției pentru întărirea Comisiei interamericane pentru tonul tropical instituită prin Convenția Antigua
CARE ESTE ROLUL ACESTE CONVENȚII ȘI AL ACESTEI DECIZII?
Convenția urmărește să asigure conservarea pe termen lung și gestionarea durabilă a tonului și a speciilor înrudite și a speciilor asociate, precum și a ecosistemelor acestora în toată zona de est a Oceanului Pacific, delimitată de coastele Americii de Nord, Americii Centrale și Americii de Sud, în limitele geografice stabilite la articolul 3.
Decizia ratifică acordul în numele Uniunii Europene (UE).
ASPECTE-CHEIE
Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării
- Convenția privind dreptul mării (a se vedea sinteza) cere semnatarilor să coopereze pentru a asigura conservarea tonului și a speciilor înrudite din categoria „speciilor mari migratoare”.
- În estul Oceanului Pacific, acest rol este îndeplinit de Comisia interamericană pentru tonul tropical (CITT).
Consolidarea Comisiei
- CITT inițială, creată prin Convenția Antigua din 1949, încheiată între Statele Unite și Costa Rica, se ocupa doar de cercetarea științifică, având ca unic obiectiv colectarea și interpretarea faptelor.
- Această convenție extinde în mod semnificativ rolul CITT, stabilind-o ca organizație regională de gestionare a pescuitului.
- 21 de țări sunt părți semnatare ale Convenției.
Domeniul de aplicare
Convenția se referă la zona Oceanului Pacific delimitată de coastele Americii de Nord, Americii Centrale și Americii de Sud, în limitele geografice stabilite la articolul 3.
Comisia
- Comisia este constituită dintr-un număr de unu până la patru comisari din partea fiecărui membru.
- Ședințele au loc cel puțin o dată pe an, dar pot fi convocate ședințe extraordinare atunci când se consideră necesar, iar deciziile se iau prin consens.
- Sediul Comisiei este la San Diego, California, Statele Unite ale Americii.
- Aceasta are o serie de sarcini, acordându-se prioritate tonului și speciilor înrudite. Acestea includ:
- promovarea, desfășurarea și coordonarea cercetării științifice privind populații de pești relevanți;
- adoptarea de standarde pentru colectarea, verificarea, schimbul și comunicarea de date;
- adoptarea de măsuri bazate pe cele mai bune date științifice pentru a garanta conservarea și utilizarea durabilă pe termen lung a stocurilor de pește reglementate de convenție și pentru a menține sau readuce populațiile speciilor exploatate la niveluri de abundență susceptibile să producă un randament constant maxim;
- adoptarea de măsuri adecvate pentru evitarea, limitarea și reducerea la minimum a irosirii, a aruncărilor, a capturilor cu instalații pierdute sau abandonate, a capturii speciilor care nu sunt reglementate (pești sau alte specii);
- adoptarea de măsuri pentru a împiedica sau pentru a stopa supraexploatarea;
- promovarea utilizării de unelte selective de pescuit, care nu pun în pericol mediul, și a unui bun raport cost-eficiență.
- În desfășurarea acestei activități, Comisia este susținută de un personal calificat, inclusiv în domeniile administrativ, științific și tehnic, sub supravegherea directorului.
- Un comitet științific consultativ este înființat pentru a oferi sfaturi, recomandări și rapoarte Comisiei și personalului său științific.
În îndeplinirea sarcinilor cale, Comisia trebuie să respecte Principiul precauției, adică:
- ar trebui să fie ia mai multe măsuri de precauție în cazul în care informațiile sunt incerte, mai puțin fiabile sau inadecvate;
- lipsa de informații științifice adecvate nu poate fi invocată ca pretext pentru a nu adopta măsuri de conservare și de gestionare sau pentru a amâna adoptarea unor astfel de măsuri;
- atunci când starea populațiilor reglementate sau a speciilor nereglementate sau dependente ridică probleme, aceste populații și specii ar trebui să fie monitorizate mai amănunțit, pentru a evalua starea acestora și eficiența măsurilor de conservare și de gestionare.
Conformitate
- Fiecare parte la convenție trebuie:
- să adopt măsurile necesare pentru a garanta punerea în aplicare și respectarea convenției și a oricăror măsuri de conservare și de gestionare adoptate;
- să garanteze că navele care arborează pavilionul său respectă convenția și rezoluțiile adoptate de Comisie;
- să garanteze că navele care operează în apele aflate sub jurisdicția sa națională respectă convenția și măsurile adoptate în temeiul acesteia;
- să autorizeze o navă să pescuiască în zona definită numai dacă are capacitatea de a-și exercita responsabilitățile care îi revin conform convenției asupra navei respective.
- În cazul în care Comisia stabilește că navele care pescuiesc în zona convenției au desfășurat activități care compromit eficiența măsurilor de conservare și de gestionare adoptate de Comisie sau care contravin în alt mod măsurilor în cauză, părțile pot angaja o acțiune pentru a descuraja navele respective să desfășoare astfel de activități până în momentul în care statul de pavilion* ia măsurile potrivite pentru a se asigura că navele respective nu vor mai continua acele activități.
DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE
Convenția a intrat în vigoare la 27 august 2010.
CONTEXT
Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMENI-CHEIE
Stat de pavilion. (a) Un stat ale cărui nave sunt autorizate să arboreze pavilionul, sau
DOCUMENTELE PRINCIPALE
Convenția privind consolidarea Comisiei interamericane pentru tonul tropical instituite prin Convenția din 1949 dintre Statele Unite ale Americii și Republica Costa Rica (Convenția Antigua) (JO L 224, 16.8.2006, pp. 24-42).
Decizia 2006/539/CE a Consiliului din 22 mai 2006 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției pentru întărirea Comisiei interamericane pentru tonul tropical instituită prin Convenția din 1949 între Statele Unite ale Americii și Republica Costa Rica (JO L 224, 16.8.2006, pp. 22-23).
DOCUMENTE CONEXE
Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării și Acordul privind punerea în aplicare a Părții XI a acestei convenții – Convenția Organizației Națiunilor Unite privind dreptul mării (JO L 179, 23.6.1998, pp. 3-134).
Decizia 98/392/CE a Consiliului din 23 martie 1998 privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Convenției Organizației Națiunilor Unite din 10 decembrie 1982 privind dreptul mării și a Acordului din 28 iulie 1994 privind punerea în aplicare a Părții XI din aceasta (JO L 179 23.6.1998, pp. 1-2).
Data ultimei actualizări: 13.07.2022