Protejarea sănătății și a mediului împotriva poluanților organici persistenți
SINTEZĂ PRIVIND:
Regulamentul (UE) 2019/1021 privind poluanții organici persistenți
CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?
ASPECTE-CHEIE
POP sunt substanțe chimice periculoase, care pot depăși frontierele internaționale, se găsesc adesea la distanțe mari de sursele lor de emisie, persistă în mediu, se bioacumulează* și, prin urmare, prezintă un risc pentru sănătatea umană și pentru mediu.
Controale privind producerea, introducerea pe piață* și utilizarea
- Producerea, introducerea pe piață și utilizarea POP enumerate în anexa I, atât în formă izolată, cât și în amestecuri sau într-un articol*, este interzisă, cu excepția cazului în care se aplică anumite derogări specificate în anexă. Anexa I a fost modificată în mai multe rânduri prin intermediul unor acte delegate adoptate de Comisia Europeană. Producerea, introducerea pe piață și utilizarea POP enumerate în anexa II sunt restricționate la situațiile în care în statul membru al UE vizat nu există alternative locale sigure, eficiente și accesibile ca preț.
- Statele membre și Comisia Europeană trebuie să ia măsuri adecvate pentru a controla substanțele existente (de exemplu, prin includerea pe listă) și pentru a preveni producerea, introducerea pe piață și utilizarea unor noi substanțe care prezintă caracteristicile POP.
- Statele membre pot transmite Comisiei sugestii de introducere pe listă, iar Comisia, sprijinită de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), decide dacă va propune sau nu introducerea pe listă a unor substanțe noi. ECHA oferă asistență tehnică și științifică și contribuie la procesele descrise în regulament.
Derogări
- Sunt permise derogări de la aceste măsuri de control în cazul substanțelor utilizate pentru cercetări de laborator sau ca standard de referință ori în cazul substanțelor prezente ca urmă neintenționată de contaminant în amestecuri sau în articole.
- Există și alte derogări care se aplică articolelor care conțin POP fabricate înainte de intrarea în vigoare a regulamentului, sub rezerva anumitor asigurări și condiții, inclusiv a unor cerințe de notificare a Comisiei și a Secretariatului Convenției de la Stockholm.
Reducerea, reducerea la minimum și eliminarea emisiilor
Statele membre trebuie:
- să păstreze inventare privind emisiile de substanțe enumerate în anexa III în aer, apă și sol;
- să își comunice planurile de acțiune privind măsurile de identificare, caracterizare și reducere la minimum a emisiilor de substanțe, inclusiv utilizarea unor substanțe înlocuitoare sau modificate;
- să acorde prioritate proceselor alternative care evită formarea și emisia de POP la construirea sau modificarea de instalații.
Deșeuri
- Producătorii sau deținătorii de deșeuri trebuie să prevină, pe cât posibil, contaminarea acestor deșeuri cu substanțele enumerate în anexa IV.
- În majoritatea cazurilor, deșeurile contaminate trebuie eliminate sau valorificate*, pentru a asigura distrugerea sau transformarea conținutului de POP.
- Statele membre trebuie să se asigure că producerea, colectarea și transportul deșeurilor contaminate, împreună cu depozitarea și tratarea acestora sunt trasabile și se efectuează în condiții care garantează protejarea mediului și a sănătății umane.
- Regulamentul de modificare (UE) 2022/2400 actualizează anexele IV și V, care stabilesc modul în care sunt tratate deșeurile care conțin POP și, în special, dacă acestea pot fi reciclate sau dacă trebuie distruse sau transformate ireversibil. Anexele IV și V, astfel cum au fost modificate, includ pentaclorofenolul, care a fost omis în mod neintenționat atunci când a fost abrogat și reformat Regulamentul (CE) nr. 850/2004.
- De asemenea, regulamentul de modificare adaugă alte substanțe în anexa IV și actualizează valorile limită de concentrație pentru unele substanțe din anexele IV și V:
- acidul perfluorooctanoic și sărurile acestuia și compușii înrudiți cu acesta – utilizați în textilele impermeabile și în spumele de stingere a incendiilor;
- difenileteri polibromurați – substanțe ignifuge care se găsesc în materialele plastice și textile utilizate în echipamentele electrice și electronice, în vehicule și în mobilier;
- hexabromociclododecan – substanță ignifugă care se găsește în unele deșeuri de plastic și textile, în special în izolațiile din polistiren;
- parafine clorurate cu catenă scurtă – substanțe ignifuge care se găsesc în unele deșeuri de cauciuc și plastic;
- dibenzo-b-dioxine policlorurate și dibenzofurani policlorurați – substanțe prezente ca impurități în anumite cenușă și în alte deșeuri industriale;
- bifenili policlorurați de tipul dioxinelor – aceștia pot fi prezenți ca impurități în unele cenușă și uleiuri industriale;
- acidul perfluorohexan sulfonic, sărurile acestuia și compușilor înrudiți cu acesta – se găsesc în textile, în ustensilele de gătit antiaderente și în spumele de stingere a incendiilor;
- dicofol – un pesticid, utilizat anterior în agricultură.
Planificarea, monitorizarea și raportarea
- Statele membre trebuie să ofere publicului posibilitatea de a participa la pregătirea planurilor lor de punere în aplicare, care trebuie să fie puse la dispoziția publicului și comunicate Comisiei și ECHA, inclusiv informațiile privind măsurile luate la nivel național pentru a identifica și a evalua siturile contaminate cu POP, după caz. Comisia trebuie să mențină și ea un plan pentru punerea în aplicare pentru UE, care trebuie reexaminat și actualizat, după caz.
- Trebuie stabilit un mecanism de monitorizare pentru a colecta date comparabile de monitorizare privind prezența în mediu a substanțelor enumerate în partea A din anexa III la regulament. Statele membre vor raporta și cu privire la punerea în aplicare a regulamentului.
- Comisia este împuternicită să adopte acte delegate pentru a modifica lista de substanțe din anexele I, II și III la acest regulament în vederea adaptării acestora la modificările listei substanțelor stabilite în anexele la Convenția de la Stockholm sau în Protocolul din 1979.
DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?
- Regulamentul (UE) 2019/1021 se aplică de la 15 iulie 2019.
- Regulamentul de modificare (UE) 2022/2400 se aplică de la 10 iunie 2023.
CONTEXT
Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMENI-CHEIE
Bioacumulare. Se concentrează în interiorul corpurilor ființelor vii.
Introducerea pe piață. Furnizarea sau punerea la dispoziția unei terțe părți, fie în schimbul unei plăți, fie gratuit. Importul este considerat, de asemenea, a fi introducere pe piață.
Articol. Un obiect căruia, în timpul producției, i se dă o anumită formă ori suprafață sau un anumit design care determină funcția sa într-o măsură mai mare decât compoziția sa chimică.
Valorificarea deșeurilor. Definită în
Directiva-cadru privind deșeurile ca fiind orice operațiune care are drept rezultat principal faptul că deșeurile servesc unui scop util prin înlocuirea altor materiale care ar fi fost utilizate într-un anumit scop sau faptul că deșeurile sunt pregătite pentru a putea servi scopului respectiv, în întreprinderi sau în economie în general.
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Regulamentul (UE) 2019/1021 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind poluanții organici persistenți (reformare) (JO L 169, 25.6.2019, pp. 45-77).
Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2019/1021 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
DOCUMENTE CONEXE
Regulamentul (UE) 2022/2400 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 noiembrie 2022 de modificare a anexelor IV și V la Regulamentul (UE) 2019/1021 privind poluanții organici persistenți (JO L 317, 9.12.2022, pp. 24-31).
Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor Directive (JO L 312, 22.11.2008, pp. 3-30).
A se vedea versiunea consolidată.
Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, pp. 1-849). Text republicat în rectificare (JO L 136, 29.5.2007, pp. 3-280).
A se vedea versiunea consolidată.
Comunicare a Comisiei privind principiul precauției [COM(2000) 1 final, 2.2.2000].
Protocol la Convenția din 1979 privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi, referitor la poluanții organici persistenți (JO L 81, 19.3.2004, pp. 37-71).
Data ultimei actualizări: 24.04.2023