Dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală
SINTEZĂ PRIVIND:
Directiva (UE) 2019/790 privind dreptul de autor pe piața unică digitală
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?
Directiva are 3 obiective principale:
ASPECTE-CHEIE
Directiva actualizează, dar nu înlocuiește cele 11 directive care constituie împreună legislația UE în domeniul dreptului de autor. Printre acestea se numără:
Excepții de la dreptul de autor pentru asigurarea unui acces mai larg
Directiva facilitează utilizarea materialelor protejate prin drept de autor în diferite scopuri, majoritatea legate de accesul la cunoștințe, introducând excepții obligatorii de la dreptul de autor pentru a încuraja:
De asemenea, aceasta facilitează acordarea licențelor pentru a oferi un acces mai larg la conținut, în special asigurând:
De asemenea, directiva clarifică faptul că oricine poate utiliza și partaja, fără restricție, copii ale operelor de artă aflate în domeniul public (de exemplu, fotografia unei sculpturi care nu mai face obiectul dreptului de autor), în anumite condiții.
Protejarea publicațiilor de presă pentru utilizarea online
Utilizarea conținutului protejat de către platformele online de partajare de conținut
Remunerația echitabilă a autorilor și a artiștilor interpreți sau executanți
Țările UE ar trebui să se asigure că se aplică un principiu al remunerării adecvate și proporționale când un autor ori un artist interpret sau executant își transferă drepturile sau acordă licențe în vederea exploatării acestor drepturi de către o altă parte (de exemplu, un editor sau un producător).
Transparența și revocarea
Autorii și artiștii interpreți sau executanți ar trebui să primească periodic – cel puțin o dată pe an – informații la zi, relevante și complete privind exploatarea operelor și a interpretărilor sau execuțiilor lor. Aceștia au drept de revocare, după o perioadă de timp rezonabilă, în cazul neutilizării operei ori a interpretării sau execuției.
Modificarea contractelor
Sunt consolidate drepturile de negociere ale autorilor și ale artiștilor interpreți sau executanți. Aceștia au dreptul de a reclama o remunerație suplimentară adecvată și echitabilă părții cu care au încheiat un contract pentru exploatarea drepturilor, în cazul în care remunerația convenită inițial se dovedește a fi disproporționat de scăzută în raport cu toate veniturile ulterioare obținute din exploatarea operelor.
DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?
Se aplică de la 6 iunie 2019, iar toate țările UE au obligația de a o transpune în legislația proprie până la 7 iunie 2021.
CONTEXT
Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMENI-CHEIE
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Directiva (UE) 2019/790 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală și de modificare a Directivelor 96/9/CE și 2001/29/CE (JO L 130, 17.5.2019, pp. 92-125)
DOCUMENT CONEX
Directiva 2001/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2001 privind armonizarea anumitor aspecte ale dreptului de autor și drepturilor conexe în societatea informațională (JO L 167, 22.6.2001, pp. 10-19)
Modificările succesive aduse Directivei 2001/29/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Data ultimei actualizări: 12.07.2019