Aplicarea orientărilor OCDE în domeniul creditelor la export care beneficiază de susținere oficială

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 1233/2011 privind aplicarea anumitor orientări în domeniul creditelor la export care beneficiază de susținere oficială

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul asigură aplicarea de către UE a acordului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care stabilește normele conform cărora agențiile naționale de credit la export le pot oferi exportatorilor lor sprijin financiar.

Clauzele sunt stabilite în Acordul privind creditele la export care beneficiază de susținere oficială, fără caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, cunoscut ca „Acordul”, cea mai recentă ediție a acestuia fiind publicată în ianuarie 2019. Clauzele sunt menite să garanteze condiții de concurență echitabile pentru creditele la export care beneficiază de susținere oficială pe piețele internaționale.

Regulamentul înlocuiește Deciziile 2001/76/EC (creditele la export care beneficiază de sprijin public) și 2001/77/EC (acordul-cadru privind finanțarea proiectelor din domeniul creditelor la export care beneficiază de sprijin public).

ASPECTE-CHEIE

Acordul OCDE:

Comisia Europeană:

Pentru a asigura transparența, țările UE trebuie să transmită Comisiei un raport de activitate anual, în care să prezinte detalii referitoare la:

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 9 decembrie 2011.

CONTEXT

Acordul OCDE a intrat în vigoare la 1 aprilie 1978 și are un caracter deschis. Acesta este un acord voluntar, nu obligatoriu din punct de vedere juridic, încheiat între participanți. Deși nu este un act oficial al OCDE, acordul beneficiază de sprijin administrativ din partea organizației.

Pe lângă UE, la acord participă următoarele țări: Australia, Canada, Japonia, Coreea, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția și Statele Unite.

Participanții actuali pot invita alți membri ai OCDE și alte țări membre și nemembre ale OCDE să participe la acord.

TERMENI-CHEIE

Ajutor condiționat: bani acordați sau împrumutați unei țări cu anumite condiții privind modalitatea de cheltuire.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 1233/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 noiembrie 2011 privind aplicarea anumitor orientări în domeniul creditelor la export care beneficiază de susținere oficială și de abrogare a Deciziilor 2001/76/CE și 2001/77/CE (JO L 326, 8.12.2011, pp. 45-112)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1233/2011 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 21.02.2019