Comunitatea transporturilor
SINTEZĂ PRIVIND:
Tratatul de instituire a Comunității transporturilor
Decizia (UE) 2019/392 – încheierea, în numele UE, a Tratatului de instituire a Comunității transporturilor
CARE ESTE ROLUL ACESTUI TRATAT ȘI AL ACESTEI DECIZII?
- Tratatul vizează să creeze o comunitate de transport între UE și cele 6 țări din Balcanii de Vest în sud-estul Europei, Republica Albania, Bosnia și Herțegovina, Republica Macedonia de Nord (fosta Republică iugoslavă a Macedoniei), Kosovo*, Muntenegru și Republica Serbia.
- Acesta acoperă transportul rutier, feroviar, pe căi navigabile interioare și transportul maritim și dezvoltă o rețea de transport.
- Decizia conferă aprobare juridică tratatului negociat de Comisia Europeană cu partenerii din Europa de Sud-Est ai UE.
ASPECTE-CHEIE
Tratatul enumeră legislația UE privind transportul rutier (feroviar, rutier, maritim, pe căile navigabile interioare și infrastructura) și normele de mediu, de achiziție publică, de competiție și de procedură pe care trebuie să le implementeze toate părțile.
UE și 6 țări din Europa de Sud-Est:
- permit accesul la infrastructura companiilor feroviare ale țărilor menționate în scopul exploatării serviciilor internaționale de transport de călători și de marfă;
- promovează transportul eficient, sigur și securizat pe căi navigabile interioare și maritim;
- facilitează procedurile și formalitățile administrative la traversarea jurisdicțiilor;
- interzic orice discriminare națională;
- convin să supună orice litigii juridice Curții de Justiție a UE;
- contribuie la costul Comunității transporturilor (UE plătește 80 %, iar partenerii 20 %);
- se consultă reciproc privind aspectele din domeniul transportului, gestionate în organizații internaționale și privind inițiativele regionale.
Cele 6 țări din Europa de Sud-Est trebuie:
- să implementeze corpusul legislativ al UE în domeniul social, al mediului și achizițiilor publice, „acquis-ul”;
- să dezvolte sisteme eficiente de gestionare a traficului;
- să promoveze transportul eficient, sigur și securizat în conformitate cu standardele și politicile UE privind exploatarea;
- să asigure alinierea treptată a legislației privind ajutoarele de stat și concurența cu acquis-ul UE.
Comunitatea transporturilor:
- consolidează și promovează dialogul social, drepturile fundamentale ale lucrătorilor, legislația muncii, sănătatea și siguranța la locul de muncă, egalitatea de șanse și implicarea partenerilor sociali în sectorul transporturilor;
- sprijină rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T)* și produce un plan de activitate continuu pe 5 ani o dată la 2 ani pentru a încuraja dezvoltarea acesteia și identifică proiecte prioritare.
Tratatul instituie:
- un consiliu ministerial care furnizează orientări privind politica generală și revizuirea progresului;
- un comitet director regional pentru administrarea tratatului având competența de a institui comitete tehnice;
- un secretariat permanent cu sediul în Belgrad pentru a asigura sprijin administrativ și să acționeze ca observator al transporturilor;
- dispoziții tranzitorii pentru fiecare dintre cele 6 țări din Europa de Sud-Est;
- o examinare la 5 ani.
DE CÂND SE APLICĂ TRATATUL?
Tratatul s-a aplicat provizoriu de la 9 octombrie 2017 cu Albania, Bosnia și Herțegovina și Kosovo* și de la 29 noiembrie 2017 cu Serbia.
Directiva a intrat în vigoare la 1 mai 2019.
CONTEXT
- Consolidarea cooperării regionale cu Balcanii de Vest este un element-cheie pentru stabilitate politică, securitate, prosperitate economică și dezvoltare socială în regiune.
- Comunitatea transporturilor contribuie la promovarea competitivității țărilor prin îmbunătățirea sistemelor și a infrastructurii naționale, sporește eficiența rețelelor și calitatea serviciilor și, în general, dezvoltă relații de bună vecinătate.
- Tratatul nu acoperă reglementări pentru transportul rutier de mărfuri. Traficul este reglementat de acorduri bilaterale între UE și țările din Europa de Sud-Est.
- Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMENI-CHEIE
TEN-T: rețelele transeuropene de transport (TEN-T) acoperă transportul rutier și intermodal (mai precis, care utilizează multiple modalități de transport, precum feroviar/maritim, rutier/feroviar), căile navigabile și porturile maritime și rețeaua feroviară europeană transeuropeană de mare viteză.
DOCUMENTELE PRINCIPALE
Tratatul de instituire a Comunității transporturilor (JO L 278, 27.10.2017, pp. 3-53)
Decizia (UE) 2019/392 a Consiliului din 4 martie 2019 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Tratatului de instituire a Comunității transporturilor (JO L 71, 13.3.2019, pp. 1-4)
DOCUMENTE CONEXE
Informare privind data intrării în vigoare a Tratatului de instituire a Comunității transporturilor (JO L 176, 1.7.2019, p. 1)
Informații privind data semnării și a aplicării cu titlu provizoriu a Tratatului de instituire a Comunității transporturilor între UE și Balcanii de Vest (JO L 17, 23.1.2018, p. 1)
Data ultimei actualizări: 07.01.2020