Libera circulație a articolelor pirotehnice pe piața unică

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2013/29/UE – normele UE referitoare la articolele pirotehnice

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

ASPECTE-CHEIE

Directiva enumeră categoriile de articole pirotehnice la care se aplică în funcție de tipul de utilizare.

Nu sunt acoperite de directivă focurile de artificii construite de un producător pentru uz propriu și aprobate pentru utilizare numai în statul membru al UE în care se află sediul producătorului și care rămân în statul membru respectiv.

Directiva stabilește cerințele esențiale de securitate pe care trebuie să le îndeplinească articolele pirotehnice pentru a fi puse la dispoziție pe piață. Acestea sunt enumerate în anexa I la directivă.

Actul stabilește procedurile de evaluare a conformității în cazul în care se efectuează o examinare UE de tip*. Un organism notificat examinează proiectul tehnic al unui articol și verifică și atestă că acest proiect îndeplinește cerințele directivei.

Acesta stabilește limitele minime de vârstă și alte restricții privind accesul la articolele pirotehnice:

Statele membre pot crește aceste limite de vârstă și pot restrânge în continuare disponibilitatea unor articole pirotehnice pentru publicul larg din motive de ordine, securitate, sănătate și siguranță publică și pentru protecția mediului.

Toate întreprinderile și organizațiile din lanțul de aprovizionare și de distribuție trebuie să se asigure că pun la dispoziție pe piață numai acele articole pirotehnice care îndeplinesc cerințele prezentei directive. Prezenta directivă stabilește obligațiile fiecărei părți de-a lungul acestui lanț.

Producătorii trebuie să indice pe articolele pirotehnice denumirea lor, denumirea lor comercială înregistrată sau marca lor înregistrată și adresa la care pot fi contactați sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau într-un document care însoțește fiecare articol. Datele de contact sunt comunicate într-o limbă ușor de înțeles pentru utilizatorii finali și autoritățile de supraveghere a pieței.

Instrucțiunile și informațiile privind securitatea trebuie furnizate într-o limbă ușor de înțeles pentru consumator și alți utilizatori finali din statul membru în care articolul urmează să fie pus la dispoziție pe piață.

Etichetarea trebuie furnizată în limba sau limbile oficiale ale statului membru în care este pus la dispoziție articolul pirotehnic. Această etichetare trebuie să conțină cel puțin informațiile minime cerute de prezenta directivă.

În scopul supravegherii pieței, producătorii întocmesc o declarație UE de conformitate pentru fiecare produs, în conformitate cu modelul din anexa III la directivă. Această declarație precizează că produsul îndeplinește cerințele esențiale de securitate. Prin elaborarea prezentei declarații UE de conformitate, producătorul își asumă răspunderea juridică pentru conformitatea articolului pirotehnic cu cerințele directivei.

Producătorii trebuie să se asigure că eticheta poartă numărul de înregistrare atribuit produsului de către organismul notificat care efectuează evaluarea conformității.

Importatorii trebuie să se asigure că aceștia introduc pe piață numai produse care respectă prezenta directivă. Ei trebuie să se asigure că:

Atât producătorii, cât și importatorii trebuie să țină evidența numerelor de înregistrare ale articolelor pe care le pun la dispoziție pe piață. Directiva de punere în aplicare 2014/58/UE instituie un sistem de trasabilitate a articolelor pirotehnice.

Directiva solicită statelor membre să se asigure că producătorii, importatorii, distribuitorii, comercianții cu amănuntul etc. pot plasa pe piață articole pirotehnice numai cu condiția ca acestea să fie depozitate corespunzător și utilizate în scopul propus, astfel încât să nu pună în pericol sănătatea și siguranța.

Statele membre trebuie să stabilească regimul sancțiunilor aplicabile în cazul în care părțile nu respectă cerințele directivei. Pentru încălcările grave, aceste norme pot prevedea sancțiuni penale.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/1096 le impune statelor membre să colecteze, pentru fiecare an calendaristic, cel puțin următoarele date privind accidentele produse pe teritoriul lor în legătură cu utilizarea articolelor pirotehnice din categoriile F1-F4 și să transmită aceste date Comisiei Europene până la data de 1 octombrie a anului calendaristic următor:

În cazul în care nu sunt în măsură să colecteze datele de mai sus, statele membre pot colecta date din eșantioane reprezentative și le pot extrapola.

În plus, acestea trebuie să colecteze următoarele date, dacă sunt disponibile:

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

Directiva 2013/29/UE a revizuit și a înlocuit Directiva 2007/23/CE și modificările ulterioare ale acesteia. Majoritatea noilor norme cuprinse în Directiva 2013/29/UE se aplică de la 1 iulie 2015, în timp ce normele privind noile cerințe de siguranță pentru cele mai periculoase categorii de articole pirotehnice (categoriile P1, P2, T2 și F4) se aplică de la 4 iulie 2013.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Articole pirotehnice. Articole care conțin substanțe explozive sau un amestec exploziv de substanțe destinate producerii de căldură, lumină, sunete, gaz sau fum ori o combinație a acestor efecte. Exemple includ focuri de articole pirotehnice de divertisment, articole pirotehnice de scenă, dispozitive de aprindere și airbaguri pentru vehicule.
Examinare UE de tip. Face parte din procedura de evaluare a conformității în care un organism notificat examinează proiectul tehnic al unui articol pirotehnic și verifică și atestă dacă proiectul tehnic al articolului pirotehnic îndeplinește cerințele Directivei 2013/29/UE, care i se aplică.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2013/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iunie 2013 privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a articolelor pirotehnice (reformare) (JO L 178, 28.6.2013, pp. 27-65).

DOCUMENTE CONEXE

Decizia de punere în aplicare (UE) 2023/1096 a Comisiei din 2 iunie 2023 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 2013/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește colectarea și actualizarea periodică a datelor privind accidentele legate de utilizarea articolelor pirotehnice (JO L 146, 6.6.2023, pp. 24-26).

Comunicarea Comisiei în cadrul punerii în aplicare a Directivei 2013/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a articolelor pirotehnice (Publicarea titlurilor și a referințelor standardelor armonizate în temeiul legislației Uniunii în materie de armonizare) (JO C 149, 12.5.2017, pp. 1-5).

Directiva de punere în aplicare 2014/58/UE a Comisiei din 16 aprilie 2014 de instituire, în temeiul Directivei 2007/23/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a unui sistem de trasabilitate a articolelor pirotehnice (JO L 115, 17.4.2014, pp. 28-31).

Data ultimei actualizări: 26.04.2024