Parteneriat public-privat pentru stimularea cercetării și a inovării în sectorul feroviar

Întreprinderea comună Shift2Rail (IC S2R) este un parteneriat public-privat creat pentru a coordona și a gestiona cercetarea și inovarea în sectorul feroviar din Uniunea Europeană (UE). Avându-și sediul la Bruxelles, întreprinderea urmărește punerea în aplicare a programului pentru cercetare și inovare Orizont 2020 al UE, cu scopul de a întări rolul UE de lider în domeniul tehnologiilor feroviare.

ACT

Regulamentul (UE) nr. 642/2014 al Consiliului din 16 iunie 2014 de înființare a întreprinderii comune Shift2Rail

SINTEZĂ

Întreprinderea comună Shift2Rail (IC S2R) este un parteneriat public-privat creat pentru a coordona și a gestiona cercetarea și inovarea în sectorul feroviar din Uniunea Europeană (UE). Avându-și sediul la Bruxelles, întreprinderea urmărește punerea în aplicare a programului pentru cercetare și inovare Orizont 2020 al UE, cu scopul de a întări rolul UE de lider în domeniul tehnologiilor feroviare.

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul înființează întreprinderea comună Shift2Rail pentru o perioadă până la 31 decembrie 2024. Actul descrie obiectivele și atribuțiile întreprinderii comune (IC), structura, organizarea și finanțarea acesteia.

ASPECTE-CHEIE

Întreprinderea este componenta tehnologică a spațiului feroviar unic european. Aceasta urmărește realizarea unui sistem de transport al UE mai competitiv și mai eficient din punctul de vedere al utilizării resurselor, precum și abordarea unor probleme cum ar fi creșterea cererii de trafic, congestionarea traficului, securitatea aprovizionării cu energie și schimbările climatice.

Obiective

S2R se ocupă de toate activitățile de cercetare și inovare în domeniul feroviar cofinanțate de UE conform următoarelor obiective generale care contribuie la:

punerea în aplicare a programului Orizont 2020, în special a obiectivului transporturi inteligente, ecologice și integrate;

realizarea spațiului feroviar unic european;

o tranziție mai rapidă și mai puțin costisitoare către un sistem feroviar mai atrăgător, mai ușor de folosit (inclusiv pentru persoanele cu mobilitate redusă), mai competitiv, mai eficient și mai sustenabil;

dezvoltarea unui sector feroviar puternic și competitiv pe plan mondial.

S2R joacă un rol important în ceea ce privește proiectele de cercetare și inovare legate de domeniul feroviar. De asemenea, S2R gestionează toate acțiunile de cercetare și inovare legate de domeniul feroviar ale UE.

Planul general

S2R elaborează și pune în aplicare un plan general strategic care abordează cinci domenii tematice:

trenuri rentabile și fiabile, inclusiv trenuri de mare capacitate și trenuri de mare viteză;

sisteme avansate de management și control al traficului;

infrastructură de mare capacitate rentabilă și fiabilă;

soluții informatice pentru servicii de transport feroviar atractive;

tehnologii pentru un transport de marfă european sustenabil și atractiv.

Acest plan este transpus în planuri de activitate anuale orientate spre rezultate, însoțite de planuri de investiții detaliate.

Acțiuni de cercetare și inovare

IC sprijină cercetarea și inovarea în special sub formă de granturi acordate membrilor săi și altor participanți, precum și prin achiziții publice sau prin atribuirea de granturi în urma unor cereri de propuneri.

Normele de participare și diseminare ale programului Orizont 2020 se aplică IC S2R.

Organizarea și funcționarea

Parteneriatul cuprinde Comisia Europeană și Alstom, Ansaldo STS, Bombardier, Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), Network rail, Siemens, Thales și Trafikverket. IC este o formă de entitate juridică înființată în scopul prevăzut în articolul 187 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

IC cuprinde:

un consiliu de conducere, însărcinat cu luarea deciziilor strategice, și

un director executiv, responsabil cu gestionarea cotidiană.

Comisia Europeană și membrii industriali ai IC au drepturi egale de vot în cadrul consiliului de conducere. De asemenea, există două organisme consultative: un comitet științific și un grup de reprezentanți ai statelor.

IC S2R încurajează implicarea producătorilor de echipamente feroviare, a administratorilor de infrastructură, a întreprinderilor feroviare, a operatorilor de metrouri, de tramvaie și de sisteme feroviare ușoare, a organismelor de evaluare a conformității, a asociațiilor profesionale, a asociațiilor de utilizatori, precum și a institutelor științifice relevante și a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

De asemenea, Agenția Europeană a Căilor Ferate (AEF) oferă IC consultanță și cunoștințe de specialitate privind problemele legate de interoperabilitate și siguranță.

Bugetul

Contribuția financiară a UE la IC S2R este de maximum 450 milioane EUR din Orizont 2020. Pentru a accesa această finanțare, sectorul feroviar trebuie să se angajeze să contribuie cu cel puțin 470 milioane EUR, astfel încât întregul buget estimat al IC S2R să fie de cel puțin 920 milioane EUR pentru perioada 2014-2020.

Se pot aloca fonduri suplimentare din alte instrumente ale UE, cum ar fi Mecanismul pentru interconectarea Europei, pentru a sprijini acțiuni destinate implementării produselor dezvoltate de IC S2R și a demonstra rezultate promițătoare.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Prezentul regulament se aplică începând cu 7 iulie 2014.

Sunt disponibile informații suplimentare pe site-ul Direcției Generale Mobilitate și Transporturi a Comisiei Europene.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul (UE) nr. 642/2014

7.7.2014

-

JO L 177, 17.6.2014, pp. 9-33

ACTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a Programului-cadru pentru cercetare și inovare (2014-2020) - Orizont 2020 și de abrogare a Deciziei nr. 1982/2006/CE (JO L 347, 20.12.2013, pp. 104-173)

Decizia (UE) 2015/214 a Consiliului din 10 februarie 2015 de aprobare a planului general Shift2Rail (JO L 36, 12.2.2015, p. 7)

Ultima actualizare: 17.02.2015