Strategia UE pentru regiunea alpină

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicarea Comisiei COM(2015) 366 final privind o regiune alpină mai prosperă

SINTEZĂ

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

Pentru a ajuta regiunea alpină să facă față diverselor provocări economice, demografice și de mediu, această comunicare a Comisiei Europene propune o strategie a Uniunii Europene (UE) pentru regiunea alpină (EUSALP). Comunicarea include un plan de acțiune care vizează promovarea prosperității economice și sociale durabile în regiune.

ASPECTE-CHEIE

EUSAP este cea de a patra strategie macroregională a UE*. Aceasta vizează șapte țări și 48 de regiuni, incluzând:

cinci țări ale UE: Austria, Franța, Germania, Italia și Slovenia; și

două țări din afara UE: Liechtenstein și Elveția.

Provocări

Regiunea alpină se confruntă cu mai multe provocări care necesită un răspuns comun:

tendințele demografice: îmbătrânirea, densitatea redusă a populației din zonele montane centrale și noile tendințe ale migrației (adică deplasarea populației spre zonele urbane ca urmare a lipsei infrastructurii în zonele rurale);

gradul ridicat de vulnerabilitate față de schimbările climatice și față de efectele acestora asupra mediului, a biodiversității și a condițiilor de trai ale oamenilor;

poziția geografică specifică în Europa, ca regiune de tranzit;

gestionarea cererii de energie;

caracterul sezonier pronunțat, în special în unele zone turistice;

disparitățile sociale și economice semnificative între diferitele zone din regiune.

Obiectivele strategiei: trei tematice și unul orizontal

Pentru abordarea acestor provocări este necesară o cooperare mai eficace între regiuni și state. Strategia este, așadar, construită pe trei obiective tematice orientate către acțiune:

Acțiuni tematice

1.

oferirea unui acces echitabil la oportunitățile de angajare și consolidarea competitivității ridicate a regiunii prin sporirea creșterii economice și a inovării. Acțiunile din domeniu pot lua forma unor activități de cercetare privind produsele și serviciile specifice regiunii alpine și a unor abordări inovatoare pentru consolidarea sustenabilității regiunii;

2.

asigurarea accesibilității interne și externe și a conectivității pentru toți locuitorii regiunii: acțiunile sunt menite să promoveze o mai bună mobilitate prin utilizarea diferitelor tipuri de alternative de transport (intermodalitate și interoperabilitate) în cazul transportului de pasageri și de mărfuri și extinderea accesului la internet și la telefonie în zonele îndepărtate;

3.

transformarea regiunii într-una atrăgătoare și sustenabilă din punctulde vedere al mediului prin punerea în comun a resurselor reciproce pentru:

conservarea mediului și a patrimoniului cultural;

promovarea soluțiilor privind producția sustenabilă de energie fiabilă.

În plus, va exista un al patrulea obiectiv, transversal, care va viza construirea unui model de guvernanță macroregională robust pentru ameliorarea cooperării. În acest context, Comisia va acționa ca facilitator independent și va asigura coordonarea strategică în parteneriat cu țările și cu regiunile participante și în conformitate cu principiul subsidiarității.

Implementarea și valoarea adăugată a UE

EUSALP vizează oferirea unui cadru de cooperare în care temele macroregionale să poată fi abordate în comun atât pentru atingerea unui nivel mai înalt de coerență, cât și pentru implicarea mai multor actori de la diferite niveluri din toate regiunile implicate.

EUSALP vizează totodată construirea unei noi relații între zonele metropolitane și cele montane (inclusiv zonele dintre acestea).

Strategia se va baza pe aceleași principii-cheie care se aplică strategiilor macroregionale existente:

fără fonduri europene noi;

fără structuri europene formale suplimentare; și

fără legislație europeană suplimentară.

De asemenea, strategia se va baza pe o abordare coordonată, pe sinergii și pe utilizarea mai eficientă a fondurilor europene existente, precum și pe alte instrumente financiare.

Strategia va mobiliza și va reuni programele de politică regională ale UE pentru perioada 2014-2020 (cum ar fi cele din cadrul fondurilor structurale și de investiții europene), precum și alte cadre de politică națională și regională relevante.

TERMENI-CHEIE

*Strategia macroregională este un cadru integrat care abordează provocările comune cu care se confruntă o anumită regiune geografică.

În prezent există patru strategii macroregionale ale UE:

Strategia UE pentru regiunea alpină.

CONTEXT

ACT

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind o strategie a Uniunii Europene pentru regiunea alpină [COM(2015) 366 final, 28.7.2015]

ACTE CONEXE

Document de lucru al serviciilor Comisiei – Planul de acțiune care însoțește documentul Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind o strategie a Uniunii Europene pentru regiunea alpină [SWD(2015) 147 final, 28.7.2015]

Concluziile Consiliului European din 19 și 20 decembrie 2013

Data ultimei actualizări: 16.11.2015