O piață de capital unică în UE pentru stimularea creșterii economice și a creării de locuri de muncă
Întreprinderile din Uniunea Europeană (UE) depind în foarte mare măsură de bănci, dar mai puțin de piețele financiare*, care ar putea oferi și ele surse de finanțare și, în sens mai larg, ar stimula creșterea economică. Pentru a le ajuta să acceseze aceste surse alternative de finanțare, Comisia Europeană a lansat un proiect de dezvoltare a unei „uniuni a piețelor de capital”.
ACT
Carte verde: Crearea unei uniuni a piețelor de capital [COM(2015) 63 final, 18.2.2015]
SINTEZĂ
Întreprinderile din Uniunea Europeană (UE) depind în foarte mare măsură de bănci, dar mai puțin de piețele financiare*, care ar putea oferi și ele surse de finanțare și, în sens mai larg, ar stimula creșterea economică. Pentru a le ajuta să acceseze aceste surse alternative de finanțare, Comisia Europeană a lansat un proiect de dezvoltare a unei „uniuni a piețelor de capital”.
CARE ESTE ROLUL ACESTEI CĂRȚI VERZI?
Cartea verde formulează principalele obiective ale dezvoltării, până în 2019, a unei „uniuni a piețelor de capital” pentru cele 28 de țări ale UE (1). Documentul explorează modalități de a încuraja utilizarea piețelor financiare europene și de a asigura o mai bună integrare a acestora.
ASPECTE-CHEIE
Obiective
Uniunea piețelor de capital urmărește:
Măsuri pe termen scurt
Cartea verde identifică mai multe domenii în care sunt necesare progrese rapide:
Crearea unei piețe europene sustenabile a securitizărilor de înaltă calitate. Securitizarea este o operațiune financiară prin care creditele sunt reunite și vândute investitorilor pe piețe. Un avantaj esențial al acestei operațiuni este că băncile pot elimina aceste credite - cum ar fi creditele acordate IMM-urilor - și riscurile aferente lor din bilanțurile proprii, sporindu-și apoi capacitatea de a acorda împrumuturi. Scopul este de a institui un cadru european bazat pe operațiuni de securitizare simple, transparente și standardizate.
Facilitarea accesului la piețele de capital pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri. Una dintre inițiative cuprinde revizuirea normelor actuale, în baza cărora întreprinderile trebuie să prezinte un prospect* pentru a accesa piețele de capital și a atrage capital. Scopul este de a garanta faptul că aceste cerințe nu sunt prea costisitoare și prea împovărătoare din punct de vedere administrativ pentru întreprinderi sau prea complexe pentru investitori.
Alte măsuri. Printre acestea se numără dezvoltarea piețelor europene ale plasamentelor private, sprijinirea dezvoltării fondurilor europene de investiții pe termen lung * și demersuri de îmbunătățire a accesului la informații privind creditele IMM-urilor.
Măsuri pe termen lung
Cartea verde explorează modalități de a depăși diversele bariere în calea dezvoltării și a integrării piețelor europene de capital. Printre provocări se numără:
CONTEXT
Uniunea piețelor de capital este o componentă centrală a planului european de investiții lansat în noiembrie 2014.
Pentru informații suplimentare, consultați pagina referitoare la uniunea piețelor de capital pe site-ul Comisiei Europene.
TERMENI-CHEIE
* Piețe financiare: piețe pe care cumpărătorii și vânzătorii participă la tranzacționarea de active precum obligațiuni, valute și instrumente derivate (produse ale căror valori sunt derivate din valoarea unui activ subiacent, cum ar fi o marfă sau o valută - de exemplu, contractele la termen și opțiunile).
* Prospect: un document detaliat care prezintă informații privind compania, precum și termenele și riscurile unei investiții.
* Plasament privat: situația în care titlurile de valoare sunt oferite spre vânzare unui număr limitat de investitori aleși, cunoscută și ca „ofertă privată”. Aceasta diferă de o ofertă publică, în care titlurile de valoare sunt oferite spre vânzare pe piața deschisă.
* Fonduri europene de investiții pe termen lung: fonduri care pot investi în active pe termen lung sau necotate, cum ar fi infrastructura sau IMM-urile necotate la bursă. Normele care le reglementează pe acestea au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în aprilie 2015.
ACTE CONEXE
Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Banca Europeană de Investiții: Un Plan de investiții pentru Europa [COM(2014) 903 final, 26.11.2014]
Data ultimei actualizări: 11.08.2015
(1) Regatul Unit se retrage din Uniunea Europeană și, începând cu 1 februarie 2020, are statut de țară terță (țară din afara UE).