Dreptul la asistență judiciară în cadrul procedurilor penale

Această recomandare vizează îmbunătățirea accesibilității, a calității și a eficacității asistenței judiciare pentru persoanele suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale.

ACT

Recomandarea Comisiei din 27 noiembrie 2013 cu privire la dreptul la asistență judiciară al persoanelor suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale.

SINTEZĂ

Obiectivul acestei recomandări este da a asigura accesul efectiv la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor deschise în urma emiterii unui mandat european de arestare, consolidând dreptul la asistență judiciară al persoanelor suspectate, acuzate sau căutate (denumite în continuare cetățeni).

Statele membre ar trebui să informeze Comisia cu privire la măsurile pe care le iau pentru a duce la îndeplinire recomandarea în termen de 36 de luni de la data notificării.

Evaluarea eligibilității pentru asistență judiciară

Cetățenii ar trebui să beneficieze de asistență judiciară dacă nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a suporta cheltuielile de apărare și de judecată (proba necesității) și/sau atunci când o astfel de asistență este necesară în interesul actului de justiție (proba temeiniciei).

Eficacitatea asistenței judiciare

O autoritate competentă independentă ar trebui să decidă în cel mai scurt timp cu privire la acordarea asistenței judiciare, pentru a le permite cetățenilor să își pregătească apărarea. Cetățenii ar trebui să aibă dreptul de a solicita reexaminarea deciziilor de respingere a cererii de asistență judiciară.

Cetățenii trebuie să poată accesa și înțelege ușor informațiile privind asistența judiciară, cum ar fi informații cu privire la modul și la locul în care se poate depune o cerere, criterii de eligibilitate transparente și informații privind posibilitatea de a depune plângeri.

Calitatea asistenței judiciare

Fiecare țară a UE ar trebui să instituie un sistem de autorizare a avocaților însărcinați cu furnizarea de asistență judiciară. Acest sistem ar trebui să încurajeze avocații să urmeze o formare profesională continuă.

Statele UE trebuie să asigure faptul că personalul implicat în procesul de luare a deciziilor privind dreptul la asistență judiciară în procedurile penale beneficiază de o formare adecvată.

REFERINȚE

Act

Intrarea în vigoare

Termen de transpunere în legislația statelor membre

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Recomandarea Comisiei

-

-

JO C 378, 24.12.2013

ACTE CONEXE

Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum și dreptul ca o persoană terță să fie informată în urma privării de libertate și dreptul de a comunica cu persoane terțe și cu autorități consulare în timpul privării de libertate [JO L 294, 6.11.2013].

Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind asistența judiciară provizorie pentru persoanele suspectate sau acuzate care sunt private de libertate și asistența judiciară în cadrul procedurilor aferente mandatului european de arestare [COM(2013) 824 final - nepublicată în Jurnalul Oficial].

Ultima actualizare: 17.06.2014