Norme mai eficiente privind procedurile de insolvență la nivel transfrontalier în cadrul UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2015/848 privind procedurile de insolvență

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

ASPECTE-CHEIE

Situațiile aplicabile

Regulamentul se aplică procedurilor care cuprind toți creditorii debitorului sau o parte semnificativă a acestora, se întemeiază pe legislația privind insolvența și în cadrul cărora, în scopul salvării, al ajustării datoriilor, al reorganizării sau al lichidării:

Regulamentul vizează procedurile „preventive” de insolvență aflate în vigoare în temeiul legislației naționale, care pot fi lansate într-un stadiu incipient, pentru a spori șansele salvării întreprinderii. Aceste proceduri sunt enumerate în anexa A. De asemenea, regulamentul tratează și o varietate amplă de proceduri de insolvență personală.

Competența

Legea aplicabilă

În general, legea aplicabilă este cea a statului membru în care are loc procedura. Acea lege guvernează condițiile de deschidere și de închidere a procedurii și desfășurarea acesteia. Aceasta cuprinde stabilirea:

Recunoaștere și executare

De îndată ce o hotărâre de deschidere a procedurii de insolvență într-un stat membru produce efecte, aceasta trebuie să fie recunoscută în toate celelalte state membre, cu aceleași efecte.

Registrele de insolvență

Pentru a se asigura mai bine că instanțele și creditorii primesc informații relevante și pentru a preveni deschiderea de proceduri paralele, statele membre trebuie să publice informații relevante privind cazurile transfrontaliere de insolvență într-un registru electronic, accesibil publicului. Aceste registre vor fi interconectate prin intermediul portalului european e-justiție, în conformitate cu normele UE de protecție a datelor.

Proceduri de insolvență pentru grupuri

Regulamentul creează o abordare specifică în scopul soluționării insolvenței membrilor unui grup de societăți. Aceasta include:

Modificări ale anexelor

Regulamentul a fost modificat de trei ori.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 26 iunie 2017. Regulamentul (UE) 2015/848 a revizuit și a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1346/2000 și modificările ulterioare ale acestuia.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Drepturi ale calității procesuale. Dreptul de a se „prezenta” în fața instanței de judecată și de a pleda, având o cauză suficientă și o legătură și de a arăta că aduce atingere interesului legal al procedurii.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2015/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2015 privind procedurile de insolvență (reformare) (JO L 141, 5.6.2015, pp. 19-72)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2015/848 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1105 al Comisiei din 12 iunie 2017 de stabilire a formularelor menționate în Regulamentul (UE) 2015/848 al Parlamentului European și al Consiliului privind procedurile de insolvență (JO L 160, 22.6.2017, pp. 1-26)

Data ultimei actualizări: 14.09.2022