Energia albastră – energia regenerabilă a oceanului

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Comunicare [COM (2014) 8 final] – Energia albastră – Acțiuni necesare pentru valorificarea potențialului exploatării energiei oceanice în mările și oceanele europene până în 2020 și ulterior

CARE ESTE ROLUL ACESTEI COMUNICĂRI?

ASPECTE-CHEIE

Trebuie abordate mai multe obstacole care stau în calea unui sector al energiei oceanice prosper. Printre acestea, se numără:

Programe existente precum Alianța europeană de cercetare în domeniul energetic ERA-NET și Orizont 2020 vor avea un rol important în facilitarea unui volum mare de energie electrică cu emisii reduse de carbon în Europa din mările și oceanele acesteia.

Comunicarea propune două faze de acțiune pentru valorificarea potențialului energiei oceanice:

Prima fază de acțiune, între 2014 și 2016, vizează să stabilească:

Cea de-a doua fază de acțiune, între 2017 și 2020, vizează:

Dezvoltarea sectoarelor energiei eoliene și solare în ultimii ani demonstrează în mod clar faptul că instituirea de politici și cadre de finanțare adecvate poate oferi stimulentele necesare pentru ca industria să dea rezultate.

CONTEXT

Energia oceanică are un potențial enorm. Există mai multe tehnologii diferite prin care se poate valorifica acest potențial, precum energia produsă de valuri, maree, energia eoliană offshore și conversia diferențelor de temperatură și salinitate în electricitate.

Pentru mai multe informații, consultați:

ACTUL PRINCIPAL

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Energia albastră – Acțiuni necesare pentru valorificarea potențialului exploatării energiei oceanice în mările și oceanele europene până în 2020 și ulterior [COM(2014) 8 final, 20.1.2014]

Data ultimei actualizări: 11.10.2016