Integrarea romilor în contextul egalității de tratament

 

SINTEZĂ

O Recomandare a Consiliului adoptată în 2013 prevede necesitatea adoptării de măsuri în câteva domenii, inclusiv cel al antidiscriminării, pentru a consolida integrarea populației de etnie romă, cea mai mare minoritate etnică din Europa.

CARE ESTE OBIECTIVUL RECOMANDĂRII?

Recomandarea demonstrează angajamentul politic comun și puternic al tuturor țărilor din Uniunea Europeană (UE) de a-și consolida eforturile pentru:

combaterea excluziunii sociale și a discriminării și

realizarea de îmbunătățiri reale în promovarea integrării romilor în domeniile educației, ocupării forței de muncă, sănătății și locuințelor.

ASPECTE-CHEIE

În mod specific cu privire la discriminare, Recomandarea solicită țărilor UE:

să aplice pe deplin Directiva 2000/43/CE care stabilește un cadru pentru combaterea discriminării pe considerente de origine rasială sau etnică. Hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene în câteva cazuri servesc drept punct de referință pentru compatibilitatea drepturilor omului cu legile și practicile;

să implementeze – atât la nivel regional, cât și local – măsuri de desegregare (însemnând acțiuni în vederea încetării separării diferitelor grupuri în cadrul populației) cu privire la romi. Astfel de măsuri, concentrate pe protejarea drepturilor omului, trebuie să fie însoțite de campanii corespunzătoare de formare și informare pentru responsabilii locali, pentru grupurile relevante de cetățeni, cât și pentru romi;

să asigure că orice expulzări forțate respectă în totalitate legislația UE, cât și alte obligații internaționale privind drepturile omului, cum sunt cele din cadrul Convenției Europene a Drepturilor Omului;

să impună măsuri pentru combaterea discriminării și prejudecăților împotriva romilor în toate domeniile din societate:

de sporire a conștientizării cu privire la beneficiile integrării romilor în rândul comunităților de romi și al publicului general;

de sensibilizare a opiniei publice cu privire la problemele cu care se confruntă romii, utilizând materiale relevante de predare și de învățare;

de combatere a retoricii împotriva romilor și a instigării la ură rasială și a altor comportamente care incită la discriminare și prejudecăți.

Monitorizare şi evaluare

Țările UE trebuie să monitorizeze și să evalueze eficacitatea măsurilor pe care le adoptă, atât cu privire la strategiile naționale de integrare a romilor, cât și la politicile lor de incluziune socială mai ample.

Acest lucru se poate realiza prin stabilirea de obiective sau prin colectarea de date calitative sau cantitative cu privire la efectele sociale și economice ale măsurilor luate.

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE a pus la punct un Program multianual pentru romi (2012-2020). Acesta pregătește rapoarte regulate privind progresul înregistrat și oferă recomandări bazate pe elemente concrete către instituțiile UE și țările UE pe baza datelor colectate din toată UE.

Raportare și acțiuni ulterioare

Țările UE urmează să raporteze Comisiei Europene până la 1 ianuarie 2016 orice măsuri adoptate în conformitate cu Recomandarea. Ulterior, acestea vor furniza anual aceste informații.

Comisia, în schimb, asigură că informațiile furnizate servesc drept fundament pentru raportul său anual cu privire la implementarea strategiilor naționale de integrare a romilor.

De asemenea, rezultatele intră în procesul Semestrului european pentru coordonarea politicii economice. Din 2012, ca parte a Semestrului european, Consiliul a emis recomandări specifice de țară către 5 țări cu comunități mari de romi (Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia).

CONTEXT

ACT

Recomandarea Consiliului din 9 decembrie 2013 cu privire la măsurile de integrare efectivă a romilor în statele membre (JO C 378, 24.12.2013, pp. 1-7)

ACTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Un cadru UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor până în 2020 [COM(2011) 173 final din 5.4.2011]

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Raport privind punerea în aplicare a cadrului UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor 2015 [COM(2015) 299 final din 17.6.2015]

Directiva 2000/43/CE a Consiliului din 29 iunie 2000 de punere în aplicare a principiului egalității de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică (JO L 180, 19.7.2000, pp. 22-26)

Cadrul UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor până în 2020 – Concluziile Consiliului (JO C 258, 2.9.2011, pp. 6–9)

Data ultimei actualizări: 26.10.2015