Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare
SINTEZĂ PRIVIND:
Regulamentul (UE) nr. 651/2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat
CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?
- Cunoscut drept regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare* (GBER), urmărește să permită guvernelor UE să acorde sume mai mari din fonduri publice unei game largi de întreprinderi fără a fi necesar să ceară mai întâi permisiunea Comisiei Europene.
- Ca o regulă generală, cu excepția sumelor foarte mici, ajutorul de stat trebuie notificat și trebuie să se primească permisiunea Comisiei înainte de acordarea acestuia. Regulamentul scutește țările UE de la această obligație de notificare, atât timp cât sunt îndeplinite toate criteriile GBER.
- Scutirea are drept scop reducerea sarcinilor administrative ale autorităților naționale și locale și încurajarea guvernelor UE în vederea canalizării ajutoarelor spre creștere economică fără a le oferi beneficiarilor un avantaj concurențial neloial.
ASPECTE-CHEIE
Domeniul de aplicare
Regulamentul acoperă următoarele categorii și tipuri de măsuri de ajutor:
- ajutor regional;
- ajutoare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri);
- ajutoare pentru accesul la finanțare pentru IMM-uri;
- ajutor pentru cercetare, dezvoltare și inovare;
- ajutor pentru formare;
- ajutor pentru lucrătorii defavorizați și pentru lucrătorii cu dizabilități;
- ajutoare pentru protecția mediului;
- ajutorore pentru remedierea pagubelor cauzate de anumite dezastre naturale;
- ajutor social pentru transport pentru rezidenții din regiunile îndepărtate;
- ajutor pentru infrastructura de bandă largă;
- ajutor pentru conservarea culturii și a patrimoniului;
- ajutor pentru sport și infrastructură recreativă multifuncțională;
- ajutor pentru infrastructurile locale.
Norme comune
- Regulamentul prezintă sectoarele și măsurile pentru care nu se aplică acesta, de exemplu:
- ajutor pentru activități legate de export;
- ajutoare condiționate de utilizarea preferențială a produselor naționale față de produsele importate;
- ajutor pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive;
- un angajament care este supus unui ordin de recuperare restant;
- ajutor pentru întreprinderile aflate în dificultate.
- Nu trebuie notificate măsurile adoptate pe baza GBER. Cu toate acestea, atunci când suma pentru o atribuire individuală pentru o întreprindere sau pentru fiecare proiect depășește pragurile de notificare stabilite prin regulament, notificarea individuală către Comisie și evaluarea detaliată a acesteia sunt necesare înainte de acordarea măsurii.
- Ajutorul trebuie să fie transparent - ar trebui să fie posibil să se calculeze echivalentul brut exact al ajutorului înainte de eveniment fără evaluarea riscului.
- Ajutorul trebuie să aibă un efect stimulativ - nu poate fi acordat odată ce au fost începute lucrările la proiect sau la activitate. Pentru întreprinderile mari, acestea trebuie să își schimbe comportamentul, nu doar să subvenționeze activitățile pe care le-ar fi întreprins în mod obișnuit. Acest lucru se poate realiza prin creșterea sferei de aplicare a proiectului/activității, a sumei totale cheltuite sau a vitezei de finalizare, de exemplu.
- Intensitatea ajutorului și costurile eligibile se calculează înainte de deducerea impozitului sau a altor taxe. Costurile eligibile trebuie să fie suportate de dovezi documentare clare, specifice și actualizate.
- Cumularea ajutorului în cadrul GBER cu orice alt ajutor de stat cu privire la aceleași costuri eligibile este acceptabilă dacă o astfel de cumulare nu are ca rezultat depășirea celei mai mari intensități de ajutor sau a sumei aplicabile acestui ajutor în temeiul GBER.
- Țările UE trebuie să publice o foaie de lucru de sinteză a informațiilor, textul complet al fiecărei măsuri de ajutor de stat și informațiile privind fiecare ajutor individual care depășește 500.000 de euro.
- Transparență - Țările UE trebuie să publice informații cu privire la acordările de ajutor individual mai mari de 500.000 de euro, care au fost acordate după 1 iulie 2016 (a se vedea Căutare publică în baza de date privind transparența ajutoarelor de stat în toate limbile și site-urile naționale sau regionale privind transparența ajutoarelor).
- Monitorizare - Comisia poate retrage avantajul scutirii pe categorii dacă o țară UE nu respectă regulile comune și specifice ale regulamentului.
- Raportare - țările UE trebuie să prezinte Comisiei o foaie de lucru de sinteză a informațiilor despre fiecare măsură de ajutor scutită în temeiul regulamentului în termen de 20 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a măsurii. De asemenea, trebuie să prezinte rapoarte anuale cu privire la aplicarea regulamentului.
Modificarea regulamentului
Regulamentul (UE) 2017/1084:
- modifică regulamentul (UE) nr. 651/2014:
- extinzând domeniul său de aplicare pentru a acoperi ajutoarele pentru infrastructura portuară și aeroportuară;
- ridicând pragurile de notificare pentru:
- ajutoarele pentru conservarea culturii și a patrimoniului;
- ajutoarele pentru sport și infrastructură recreativă multifuncțională și
- schemele de ajutor pentru exploatare regională pentru regiunile ultraperiferice;
- modifică Regulamentul (UE) nr. 702/2014 în ceea ce privește calcularea costurilor eligibile.
Țările UE pot face acum investiții publice fără controlul prealabil al Comisiei:
- în porturile maritime, de până la 150 de milioane de euro;
- în porturile interioare, de până la 50 de milioane de euro;
- în aeroporturile regionale care gestionează până la 3 milioane de pasageri pe an; și
- în aeroporturile mici care gestionează până la 000 de pasageri pe an pentru a acoperi costurile de exploatare.
DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?
Se aplică de la 1 iulie 2014.
CONTEXT
GBER este o piatră de temelie a reformei de modernizare a ajutorului de stat a Comisiei, care are drept scop promovarea creșterii economice și concentrarea procedurilor de aprobare a UE asupra cazurilor de ajutor la scară largă care ar putea duce la concurență neloială. În cadrul legislației datând din 2008, care înlocuiește actuala GBER, circa 40% din ajutorul de stat anual nu necesita aprobare prealabilă.
Din 2015, peste 96% din noile măsuri, pentru care s-au raportat cheltuielile pentru prima dată, s-au încadrat în GBER.
Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMENI-CHEIE
Regulamentul general de exceptare pe categorii de ajutoare: act legislativ care stabilește termenii și condițiile pentru ajutoarele naționale care nu necesită autorizarea prealabilă din partea Comisiei.
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat (JO L 187, 26.6.2014, pp. 1–78)
Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 651/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.
Data ultimei actualizări: 18.06.2020