Amenajarea spațiului maritim pentru dezvoltarea și creșterea durabilă a zonelor maritime ale Europei

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2014/89/UE de stabilire a unui cadru pentru amenajarea spațiului maritim

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva stabilește abordarea comună a țărilor UE în ceea ce privește amenajarea zonelor maritime. Acest lucru îi permite fiecărei țări a UE să își planifice propriile activități maritime, însă acest proces de planificare – desfășurat la nivel național, regional sau local – se caracterizează acum printr-o compatibilitate sporită la nivelul UE datorită introducerii unui calendar comun și a unor cerințe comune minime. Obiectivul noului cadru este de a promova:

ASPECTE-CHEIE

Zonele maritime se confruntă cu o mulțime de revendicări concurente privind utilizarea și dezvoltarea lor, precum turismul, pescuitul și acvacultura, extracția materiilor prime, căile de transport maritim, zonele marine protejate etc.). De asemenea, aceste zone se confruntă cu provocări comune, precum vulnerabilitatea ecosistemelor, impactul schimbărilor climatice și al poluării.

Amenajarea spațiului maritim are scopul de a le permite autorităților publice să organizeze activități umane în zonele marine, cu scopul de a îndeplini diverse obiective ecologice, economice și sociale.

Planurile de amenajare a spațiului maritim

Directiva impune țărilor UE elaborarea de planuri de amenajare a spațiului maritim cel mai târziu până în 31 martie 2021. Acestea trebuie să cartografieze activitățile umane existente în apele lor marine și să identifice cea mai eficientă amenajare viitoare a spațiului lor.

Hărțile trebuie să țină seama de interacțiunile dintre uscat și mare, precum și de aspectele de mediu, economice, sociale și de siguranță. Țările UE trebuie să se asigure că utilizează cele mai bune date privind mediul, date sociale și date economice disponibile.

Publicul și părțile interesate (precum furnizorii de servicii energetice și de transport, grupurile ecologiste etc.) trebuie să fie implicate în proces.

Cooperarea cu alte țări ale UE și cu țări din afara UE

Țările UE care se învecinează cu aceleași ape marine trebuie, de asemenea, să coopereze cu scopul de a se asigura că planurile de amenajare a spațiului maritim sunt coerente și coordonate în întreaga regiune marină vizată. În cazul în care țările UE au o graniță maritimă comună cu o țară din afara UE, acestea trebuie să depună eforturi pentru a coopera.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 17 septembrie 2014, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 18 septembrie 2016.

CONTEXT

Prin strategia Europa 2020, UE urmărește să devină o economie inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii până în 2020. Prezenta directivă joacă un rol esențial în cadrul ambiției UE de a dezvolta economia albastră a Europei.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2014/89/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iulie 2014 de stabilire a unui cadru pentru amenajarea spațiului maritim (JO L 257, 28.8.2014, pp. 135-145)

DOCUMENTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Inovarea în economia albastră: exploatarea potențialului mărilor și oceanelor noastre de a genera creștere economică și locuri de muncă [COM(2014)0254 final/2 din 8 mai 2014]

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: „Creșterea albastră” – oportunități pentru o creștere sustenabilă în domeniul marin și maritim [COM(2012) 494 final din 13 septembrie 2012]

Data ultimei actualizări: 26.09.2018