28.5.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 178/5


CERERE DE ACREDITARE — EAC/A02/2020

Acreditare Erasmus în domeniul educației adulților, al educației și formării profesionale și al educației școlare

(2020/C 178/04)

Clauza de rezervă

Programul UE pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2021-2027, propus de Comisia Europeană la 30 mai 2018 (denumit în continuare „programul”) nu a fost încă adoptat de către organele legislative ale Uniunii. Cu toate acestea, prezenta cerere de propuneri este publicată pentru a facilita depunerea cererilor de către potențialii beneficiari ai granturilor Uniunii, de îndată ce temeiul juridic este adoptat de legiuitorii europeni.

Prezenta cerere de acreditare nu are caracter juridic obligatoriu pentru Comisia Europeană. În cazul în care organele legislative europene modifică în mod substanțial temeiul juridic, ar putea fi modificată sau anulată prezenta cerere de acreditare și ar putea fi lansate alte cereri de acreditare cu conținut diferit și cu termene limită adecvate pentru răspuns.

La un nivel mai general, orice acțiune care decurge din această cerere de acreditare este supusă următoarelor condiții, a căror punere în aplicare nu poate fi controlată de Comisie:

adoptarea de către Parlamentul European și de către Consiliul Uniunii Europene a textului final al temeiului juridic pentru instituirea programului;

adoptarea programului anual de lucru pentru 2021 și a programelor următoare, precum și a orientărilor generale privind punerea în aplicare, a criteriilor și a procedurilor de selecție, după consultarea comitetului programului; și

adoptarea bugetului 2021 și a bugetelor ulterioare ale Uniunii Europene de către autoritatea bugetară.

Propunerea de program UE pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2021-2027 se întemeiază pe articolele 165 și 166 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, precum și pe principiul subsidiarității.

1.   Introducere și obiective

Acreditările Erasmus sunt un instrument care poate fi folosit de organizațiile de învățământ și formare profesională care doresc să inițieze activități de schimb și cooperare la nivel transfrontalier.

Organizațiile acreditate Erasmus vor obține un acces simplificat la oportunitățile de finanțare din cadrul acțiunii-cheie 1 a viitorului program (2021-2027). Condițiile pentru accesul la finanțare al organizațiilor acreditate vor fi definite în cereri de propuneri anuale, publicate de Comisia Europeană.

Acordarea acreditării Erasmus confirmă faptul că solicitantul a elaborat un plan de implementare a unor activități de mobilitate de înaltă calitate și de utilizare a acestora pentru a-și îmbunătăți oferta de învățământ și formare. Acest plan este denumit „planul Erasmus” și reprezintă o parte esențială a cererii de acreditare Erasmus.

Obiectivele specifice pentru fiecare domeniu sunt prevăzute în regulamentul de depunere a cererilor.

2.   Eligibilitate

Pot depune cereri numai solicitanții cu personalitate juridică în sensul Regulamentului (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 de instituire a acțiunii „Erasmus+”: Programul Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport și de abrogare a Deciziilor nr. 1719/2006/CE, nr. 1720/2006/CE și nr. 1298/2008/CE.

Solicitanții stabiliți într-una din următoarele țări sunt eligibili pentru a depune o cerere de acreditare Erasmus:

statele membre ale Uniunii Europene;

țările terțe asociate la program, în condițiile prevăzute de temeiul juridic (1)

În plus, pentru a fi eligibili în fiecare dintre cele trei domenii vizate de prezenta cerere, solicitanții trebuie să fie recunoscuți ca unul dintre tipurile eligibile de organizație de către autoritățile naționale ale țării solicitantului, astfel cum sunt descrise în regulamentul de depunere a cererilor.

Nu este necesară experiența anterioară cu Erasmus+ (2014-2020).

3.   Termenul-limită de depunere a cererilor și data orientativă a publicării rezultatelor selecției

Termenul-limită de depunere a cererilor de acreditare Erasmus este 29 octombrie 2020. Data orientativă a publicării rezultatelor selecției este 16 februarie 2021.

4.   Procedura de selecție

În mod excepțional, pentru prezenta cerere de acreditare vor fi instituite două proceduri de cerere separate.

1.

Procedura standard: deschisă tuturor solicitanților eligibili. Solicitanții înscriși în procedura standard vor fi evaluați în funcție de criteriile de excludere, selecție și atribuire.

2.

Procedura simplă: deschisă organizațiilor care dețin o cartă pentru mobilitate în învățământul profesional și tehnic din cadrul Erasmus+, valabilă. Candidații la procedura simplă vor fi evaluați în funcție de criteriile de excludere și de selecție.

Agenția națională responsabilă de selecție va desemna o comisie de evaluare pentru a supraveghea gestionarea întregului proces de selecție. Pe baza evaluării efectuate de experți, comisia de evaluare va stabili o listă a cererilor propuse pentru selecție.

5.   Detalii complete

Propunerea Comisiei de regulament de instituire a programului Uniunii pentru perioada 2021-2027 pentru educație, formare, tineret și sport poate fi găsită la următoarea pagină de internet:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1585129325950&uri=CELEX:52018PC0367

Condițiile, normele și procedurile detaliate ale prezentei cereri de acreditare se găsesc în regulamentul de depunere a cererilor, la următoarea adresă de internet:

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/calls/2020-erasmus-accreditation

Regulamentul de depunere a cererilor constituie o parte integrantă a prezentei cereri de acreditare, iar condițiile de participare pe care le prevede se aplică în întregime prezentei cereri.


(1)  În așteptarea adoptării temeiului juridic. În programul Erasmus+ 2014-2020, această listă include: Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Turcia, Macedonia de Nord și Serbia.