17.11.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CA 422/1


ANUNȚ DE POST VACANT ECA/2016/20

Două posturi de director – audit

(grupa de funcții AD, grad 14)

(2016/C 422 A/01)

 

CINE SUNTEM

Curtea de Conturi Europeană, cu sediul la Luxemburg, este instituția Uniunii Europene instituită prin tratat cu scopul de a efectua auditul finanțelor Uniunii. În calitate de auditor extern al Uniunii Europene, Curtea contribuie la îmbunătățirea gestiunii financiare a acesteia și joacă rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetățenilor.

Curtea furnizează servicii de audit prin intermediul cărora analizează colectarea și utilizarea fondurilor UE. Ea examinează dacă operațiunile financiare au fost corect înregistrate și prezentate, dacă au fost executate cu respectarea legilor și a reglementărilor și dacă au fost gestionate cu respectarea principiilor de economicitate, de eficiență și de eficacitate. Curtea face cunoscute rezultatele auditurilor sale în rapoarte clare, relevante și obiective. De asemenea, instituția noastră emite avize cu privire la diverse aspecte de gestiune financiară.

Curtea contribuie la consolidarea obligației de a răspunde pentru actul de gestiune, încurajează transparența și sprijină Parlamentul European și Consiliul în exercitarea competențelor acestora de control al execuției bugetului UE, în special în cursul procedurii de descărcare de gestiune. Curtea se angajează să fie o organizație eficientă, aflată în prima linie a progreselor din domeniul auditului și al administrației publice.

Instituția noastră este formată din camere de audit. Structura organizatorică a Curții se bazează pe realizarea de sarcini. Membrii personalului sunt încadrați într-un „pool” la nivelul Curții, însă, din punct de vedere administrativ, sunt repartizați între diferitele camere, în funcție de priorități.

Fiecare cameră are un director, care este responsabil de organizarea, coordonarea și supervizarea activităților de audit ale camerei respective. De asemenea, directorul furnizează asistență și consiliere membrilor camerei în executarea sarcinilor lor. Directorul răspunde de:

organizarea și gestionarea activităților camerei;

controlul calității activităților de audit;

coordonarea aspectelor referitoare la gestionarea personalului.

DESCRIEREA POSTULUI

Cele două posturi de director trebuie ocupate începând cu data de 1 ianuarie 2017.

Curtea a decis să lanseze această procedură de recrutare pentru ocuparea a două posturi de director (gradul AD 14) în cadrul camerelor sale, în temeiul articolului 29 alineatul (2) din Statutul funcționarilor Uniunii Europene (denumit în continuare „statutul”). Pentru a extinde posibilitățile de alegere ale autorității împuternicite să facă numiri, această procedură se va derula în paralel cu procedura internă și interinstituțională de recrutare.

Recrutarea se va face la gradul AD 14. Salariul de bază este de 13 641,95 euro pe lună. La salariul de bază, căruia i se aplică impozitul Uniunii, dar care nu intră sub incidența impozitului național, se pot adăuga, în condițiile prevăzute de Statutul funcționarilor UE, anumite indemnizații.

Directorul este membrul personalului cu rangul cel mai înalt din cadrul camerei și răspunde direct în fața membrilor acesteia. Directorul gestionează resursele camerei și poartă răspunderea generală în ceea ce privește realizarea programului de activitate la termen, fără depășirea bugetului și conform standardelor de calitate, precum și în concordanță cu politicile și standardele de audit ale Curții. În acest scop, directorul alocă pentru fiecare sarcină elementele necesare în materie de:

resurse de personal și resurse financiare (inclusiv pentru misiuni și experți externi);

resurse de audit: personal, formare, expertiză în materie de calitate și control al calității, cunoștințe.

Directorul secondează decanul în administrarea și gestionarea camerei, precum și în sarcinile de programare, de monitorizare și de realizare a rapoartelor. Directorul asigură buna desfășurare a tuturor misiunilor și a tuturor sarcinilor de audit care îi sunt încredințate.

PROFILUL CĂUTAT

Această procedură de recrutare este deschisă candidaților care, la data-limită stabilită pentru depunerea candidaturilor, îndeplinesc următoarele condiții:

1.   Nivelul studiilor

Conform prevederilor articolului 5 din statut:

un nivel de studii care corespunde unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă, în cazul în care durata normală a studiilor respective este de patru ani sau mai mult; sau

un nivel de studii care corespunde unui ciclu complet de studii universitare absolvite cu diplomă, în cazul în care durata normală a studiilor respective este de cel puțin trei ani, și cel puțin un an de experiență profesională relevantă; sau

atunci când interesul serviciului justifică acest lucru, o formare profesională de nivel echivalent.

2.   Experiență profesională

Experiență profesională dovedită și relevantă de cel puțin 15 ani de la obținerea diplomei menționate mai sus, dacă este posibil într-un mediu internațional, precum și o experiență de cel puțin patru ani în funcții de conducere. În special, se cere o experiență concludentă și dovedită în domeniul auditului (inclusiv în ceea ce privește controlul calității auditurilor și procedurile contradictorii cu entitățile auditate).

3.   Cunoștințe

Cunoaștere excelentă a standardelor și a metodelor de audit în general și a celor din domeniul auditului financiar, al auditului de conformitate și al bunei gestiuni financiare în special; cunoaștere excelentă a finanțelor publice ale UE și a auditului din sectorul public.

Cunoaștere aprofundată a unei limbi oficiale a Uniunii Europene și cunoaștere satisfăcătoare a cel puțin unei alte limbi oficiale a Uniunii Europene; cunoașterea altor limbi constituie un avantaj. Din motive care țin de natura postului, este necesară o bună cunoaștere a limbilor franceză și engleză.

4.   Competențe

(i)

Capacitate de a elabora și de a pune în aplicare o strategie, de a defini obiectivele și rezultatele care trebuie obținute și de a raporta cu privire la acestea.

(ii)

Capacitate de a comunica, de a negocia și de a lucra cu părțile interesate.

(iii)

O cunoaștere excelentă a metodelor de management.

(iv)

Excelente competențe interpersonale.

POLITICA ÎN MATERIE DE RECRUTARE

Curtea aplică o politică a egalității de șanse și încurajează candidaturile din partea persoanelor calificate, atât femei, cât și bărbați, fără discriminare.

CONDIȚII DE RECRUTARE

Conform articolului 28 din statut, candidații trebuie:

să fie cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene;

să beneficieze de drepturile cetățenești;

să își fi îndeplinit toate obligațiile care le revin în temeiul legislației privind serviciul militar;

să prezinte garanțiile morale necesare exercitării atribuțiilor avute în vedere.

PROCEDURA DE SELECȚIE

Se va constitui un comitet de preselecție.

Comitetul va evalua candidații în mai multe etape eliminatorii, pe baza:

(a)

documentelor furnizate de aceștia (în urma acestei etape, vor fi reținute numai cele mai bune 10 candidaturi admisibile);

(b)

a unui studiu de caz prezentat în scris; și

(c)

a unui interviu.

DEPUNEREA CANDIDATURILOR

Candidaturile, redactate în mod obligatoriu în engleză sau în franceză, trebuie transmise pe cale electronică la următoarea adresă: vacancies@eca.europa.eu.

Candidaturile trebuie să menționeze la rubrica „Subiect” numărul anunțului de post vacant și trebuie să fie însoțite în mod obligatoriu de următoarele documente, redactate toate în engleză sau în franceză:

o scrisoare de motivație ( maximum 1 pagină);

un curriculum vitae actualizat ( maximum 3 pagini), elaborat pe baza modelului Europass (a se vedea http://europass.cedefop.europa.eu);

declarația pe propria răspundere anexată la prezentul anunț, completată, datată și semnată.

Candidaturile care nu respectă cu strictețe aceste instrucțiuni vor fi respinse.

Data-limită pentru introducerea candidaturilor este 12 decembrie 2016, ora 12.00 (la prânz).

CERERI DE REEXAMINARE — PROCEDURI DE CONTESTARE — PLÂNGERI ADRESATE OMBUDSMANULUI EUROPEAN

Dacă, în orice etapă a procedurii de selecție, considerați că o decizie vă afectează în mod negativ, aveți următoarele drepturi:

CERERE DE REEXAMINARE A DECIZIILOR LUATE DE COMITETUL DE PRESELECȚIE

În termen de zece zile de la data notificării deciziei luate de comitetul de preselecție, puteți trimite o cerere scrisă de reexaminare a respectivei decizii, prezentând motivele cererii dumneavoastră. Cererea trebuie trimisă la adresa: vacancies@eca.europa.eu.

PROCEDURA DE CONTESTARE

În temeiul articolului 90 alineatul (2) din statut, puteți depune o reclamație împotriva unei decizii a autorității împuternicite să facă numiri, în termen de trei luni de la data comunicării deciziei respective, la adresa:

Cour des comptes européenne

Secrétaire général

12, rue Alcide De Gasperi

1615 Luxembourg

LUXEMBOURG

Puteți introduce o acțiune în justiție, în temeiul articolului 91 din statut, la adresa:

Tribunal de l’Union Européenne

Rue du Fort Niedergrünewald

2925 Luxembourg

LUXEMBOURG

PLÂNGERI ADRESATE OMBUDSMANULUI EUROPEAN

La fel ca oricare alt cetățean al Uniunii Europene, puteți adresa o plângere Ombudsmanului European, la adresa:

Médiateur européen

1 avenue du Président Robert Schuman – CS 30403

67001 Strasbourg Cedex

FRANCE

în temeiul articolului 228 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și în conformitate cu condițiile stipulate în Decizia 94/262/CESE, CE, Euratom a Parlamentului European din 9 martie 1994 privind statutul și condițiile generale pentru exercitarea funcțiilor Ombudsmanului (1).

Se atrage atenția candidaților asupra faptului că plângerile adresate Ombudsmanului European nu întrerup termenul prevăzut la articolul 90 alineatul (2) și la articolul 91 din statut pentru depunerea unor reclamații sau pentru introducerea unor acțiuni la Tribunalul Uniunii Europene în temeiul articolului 270 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

PROTECȚIA DATELOR

Conform articolului 7 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 45/2001 din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date (2), Curtea prelucrează datele cu caracter personal numai în scopurile care au determinat transferul.


(1)  JO L 113, 4.5.1994, p. 15.

(2)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


Image

Image

Image

Image

Image

Image