Keywords
Summary

Keywords

1. Procedură – Termene de introducere a acțiunii – Decădere – Forță majoră

(Statutul Curții de Justiție, art. 45)

2. Procedură – Termene de introducere a acțiunii – Decădere – Eroare scuzabilă – Noțiune – Conținut

[Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 101 alin. (1) lit. (a) și (b)]

3. Procedură – Termene de introducere a acțiunii – Decădere – Admisibilitate în raport cu dreptul oricărei persoane la un proces echitabil

(art. 230 CE)

Summary

1. Nu se poate deroga de la aplicarea reglementării Uniunii privind termenele de procedură decât în împrejurări cu totul excepționale, de caz fortuit sau de forță majoră, conform articolului 45 al doilea paragraf din Statutul Curții de Justiție, având în vedere că aplicarea strictă a acestor norme respectă cerința de securitate juridică și necesitatea de a evita orice discriminare sau orice tratament arbitrar în administrarea justiției.

(a se vedea punctul 41)

2. În cadrul reglementării Uniunii privind termenele de introducere a acțiunii, noțiunea de eroare scuzabilă, care permite derogarea de la acestea, nu vizează decât împrejurări excepționale în care în special instituția vizată a adoptat un comportament de natură să provoace, prin el însuși sau într‑o măsură determinantă, o confuzie admisibilă în percepția unui justițiabil de bună‑credință și care dă dovadă de întreaga diligență cerută unui operator normal informat. Această situație nu se regăsește într‑o cauză privind o decizie a Comisiei prin care se impune o amendă în temeiul articolului 81 CE și în care s‑a săvârșit o eroare de calculare a termenelor de introducere a acțiunii, dat fiind că modul de redactare a articolului 101 alineatul (1) literele (a) și (b) din Regulamentul de procedură al Tribunalului este clar și nu prezintă dificultăți particulare de interpretare. Astfel, împrejurarea că depășirea termenului de introducere a acțiunii este cauzată doar de eroarea săvârșită de consilierul recurentei nu poate fi considerată o eroare scuzabilă care ar permite să se deroge de la normele privind termenele de introducere a acțiunilor.

(a se vedea punctele 42, 45 și 57)

3. Principiul prevăzut la articolul 6 din Convenția europeană a drepturilor omului, și anume garantarea pentru orice persoană a unui proces echitabil, și recunoscut în ordinea juridică a Uniunii nu se opune prevederii unui termen pentru introducerea unei acțiuni în instanță.

Dreptul la o protecție jurisdicțională efectivă nu este în niciun mod afectat de aplicarea strictă a reglementării Uniunii privind termenele de procedură, care respectă cerința de securitate juridică și necesitatea de a evita orice discriminare sau orice tratament arbitrar în administrarea justiției. Astfel, deși termenul de două luni în discuție constituie în mod cert o limitare a dreptului de acces la o instanță, această limitare nu constituie în mod vădit o atingere adusă înseși esenței acestui drept, cu atât mai mult cu cât normele privind calcularea acestui termen sunt clare și nu prezintă dificultăți particulare de interpretare.

O derogare de la reglementarea menționată nu poate fi justificată de împrejurarea că sunt în joc drepturi fundamentale. Astfel, normele privind termenele de introducere a acțiunilor sunt de ordine publică și trebuie aplicate de către instanță astfel încât să se asigure securitatea juridică, precum și egalitatea justițiabililor în fața legii.

(a se vedea punctele 48-50 și 56)