2.3.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 78/31


Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2023/C 78/12)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare, în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1), în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

„Lesachtaler Brot”

PGI-AT-02849 – 3.6.2022

DOP ( ) IGP (X)

1.   Denumirea produsului

„Lesachtaler Brot”

2.   Statul membru sau țara terță

Austria

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 2.3. Pâine, produse de patiserie, prăjituri, produse de cofetărie, biscuiți și alte produse de panificație

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Produsul cu IGP „Lesachtaler Brot” este o pâine obținută dintr-un amestec în care făina de secară are o pondere de două treimi, iar făina de grâu are o pondere de o treime. La amestecul de făină se adaugă apă potabilă, sare de masă (maximum 40 g per kg de făină) și mirodenii pentru pâine (separate sau în amestec), cum ar fi semințe de chimion (max. 10 g per kg de făină), coriandru (max. 10 g per kg de făină), fenicul (max. 10 g per kg de făină), anason (max. 10 g per kg de făină), semințe de in (maximum 20 g per kg de făină) și/sau semințe de dovleac (max. 30 g per kg de făină). Pentru ca procesul de fermentație să poată avea loc, se adaugă o maia-mamă denumită „Dampfl” ca agent de creștere pentru făina de secară, iar ca agent de creștere pentru făina de grâu se adaugă drojdie.

Pâinea are următoarele proprietăți speciale:

Forma pâinii

„Lesachtaler Brot” se produce doar sub formă de pâine rotundă. Pâinea cântărește între 500 g și 1 200 g, versiunea mică având o greutate cuprinsă între 500 g și 799 g, iar cea mare între 800 g și 1 200 g. În mijlocul părții superioare a pâinii este redat prin tăiere simbolul „Ochiul lui Dumnezeu” (Auge Gottes), care constă într-un triunghi în interiorul căruia se află un oval în formă de ochi și care este utilizat în mod tradițional în aria delimitată. Acest simbol, curbura neuniformă și crăpăturile care se formează pe partea superioară a pâinii pe măsură ce aceasta se coace sunt elementele care conferă produsului „Lesachtaler Brot” aspectul său caracteristic.

Coaja

Grosimea cojii variază, dar minimul este de 0,3 cm. Pe suprafața aceleiași pâini, grosimea cojii poate varia între 0,3 cm și 0,8 cm. Coaja este tare și crocantă și are o consistență dură și neelastică, puțină făină presărată la suprafață și o culoare care variază de la maro-deschis mat la maro-castaniu închis.

Miezul

Miezul este fildeșiu și are o textură afânată, fragedă și elastică, dar fermă, iar gustul lui este picant spre puternic aromat. Porii sunt neuniformi, fiecare având o lățime de peste un milimetru.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Măcinarea cerealelor, amestecarea aluatului și coacerea trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

Ambalarea în pungi de hârtie trebuie să se realizeze la locul de producție din aria geografică delimitată, după ce pâinea s-a răcit complet. Acest lucru este necesar pentru a preveni uscarea rapidă a pâinii în contact cu aerul și pentru a păstra textura afânată a miezului, precum și din motive de igienă alimentară.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria de producție a pâinii „Lesachtaler Brot” este aria geografică a Văii Lesach, o vale alpină înaltă din sud-vestul landului Carintia. Aria este delimitată de Alpii Carnici la sud și de Dolomiții Lienz la nord și cuprinde următoarele teritorii: comuna Lesachtal, comuna Untertilliach, comuna Obertilliach, satul Äußerst din comuna Kartitsch-Ost și satele Podlanig, St. Jakob, Strajach, Gentschach, Kosta, Passau, Aigen, Nischlwitz și Sittmos din comuna Kötschach-Mauthen-West.

5.   Legătura cu aria geografică

Povestea și renumele producției de pâine din Valea Lesach își au începutul într-un trecut îndepărtat. Primele dovezi în acest sens sunt legate de faptul că Maria Luggau a devenit un loc de pelerinaj în secolul al XVI-lea. Pâinea nu reprezenta doar o sursă importantă de energie pentru populația rurală, ci era, de asemenea, foarte importantă în contextul religios creștin. Acest lucru se reflectă clar și în zilele noastre prin faptul că, pe partea superioară a fiecărei pâini „Lesachtaler Brot”, este redat prin tăiere „Ochiul lui Dumnezeu” înainte de coacere. În timpul unor săpături arheologice realizate în Liesing, în locul în care se afla un fost han, a fost descoperit cadrul unui cuptor vechi de pâine care datează din secolul al XVI-lea. Pentru a onora trecutul, în acest loc a fost construită o nouă brutărie, unde pâinea tradițională „Lesachtaler Brot” este produsă acum în mod regulat de către comunitate.

Valea Lesach este puternic influențată de împrejurimile alpine, fiind situată între Alpii Gailtal, Dolomiții Lienz și Alpii Carnici. Râul Gail, care traversează valea, a sculptat un canion cu o adâncime de până la 200 m, fenomen care nu s-a produs și în Valea Gail învecinată. Datorită resurselor sale abundente de apă, Valea Lesach este cunoscută sub denumirea de „valea celor 100 de mori” (Tal der 100 Mühlen). Tradiția utilizării pietrelor de moară pentru măcinarea cerealelor datează din secolul al XVI-lea, avându-și originea în morile aflate de-a lungul cursului de apă Trattenbach din Maria Luggau. Cu secole în urmă, în micuța vale erau răspândite mai multe mori de apă. Dintre cele aproape 200 de mori de apă din lemn care existau în perioada de glorie, cinci încă există și sunt în stare de funcționare. Acele mori nu erau utilizate doar pentru a efectua multe activități agricole manuale; ele erau, în primul rând, utilizate pentru măcinarea cerealelor pentru panificație.

Măcinarea cerealelor în morile tradiționale de piatră (în care pietrele de moară se freacă una de cealaltă) duce la obținerea unei făini mai puțin rafinate pentru panificație. Acest lucru îi conferă miezului textura sa tipică afânată și elastică. Morile de piatră asigură, de asemenea, faptul că procesul de măcinare este blând; acest aspect este, fără îndoială, important pentru obținerea calității speciale a acestei pâini. Întrucât viteza de măcinare a acestor mori este mai mică decât cea a morilor cu valțuri, materialul măcinat este expus la mai puțină căldură. Este important ca temperatura de măcinare să fie scăzută, astfel încât făina să atingă temperatura necesară numai după fermentarea maielei.

Drept consecință a poziției sale expuse, marcată de cursuri de apă adânci și de munți înalți, Valea Lesach a fost practic izolată de lumea exterioară până la mijlocul secolului al XX-lea. Valea Lesach nu a avut acces la energie electrică până în anul 1962. Aceste circumstanțe și-au lăsat amprenta atât asupra istoriei așezărilor din zonă, cât și asupra concentrării și transmiterii priceperii locale, în special cu privire la arta panificației. Având în vedere aceste împrejurări unice, autosuficiența era o necesitate absolută în vale. Se puteau realiza schimburi și tranzacții ocazionale numai cu câteva comune vecine. Chiar și în prezent, pâinea „Lesachtaler Brot” continuă să joace un rol important pentru autosuficiența locuitorilor văii. Acest lucru este valabil mai ales atunci când valea este izolată din cauza depunerilor masive de zăpadă.

Cunoștințele de specialitate locale și experiența vastă a brutarilor sunt esențiale pentru obținerea calității și a caracterului unic al pâinii „Lesachtaler Brot”. Deși se permite achiziționarea cerealelor având în vedere capacitatea limitată de cultivare și condițiile instabile de producție (din cauza condițiilor meteorologice), cultivarea cerealelor a cunoscut din nou o creștere în Valea Lesach, oferind materia primă pentru produsul tradițional „Lesachtaler Brot”. În Valea Lesach, priceperea legată de panificație s-a transmis în mod tradițional din generație în generație. De exemplu, se utilizează în continuare agenți de creștere naturali, iar făina utilizată în acest proces nu este măcinată prea fin. Pe lângă utilizarea morilor de piatră tradiționale pentru asigurarea unui proces de măcinare blând, astfel încât făina să nu fie expusă la temperaturi foarte ridicate înainte de începerea fermentării maielei, priceperea morarilor în ceea ce privește determinarea gradului adecvat de măcinare este extrem de importantă. De fapt, nu este posibil ca gradul de măcinare să fie controlat de mașini/automatizat în morile de piatră. Prin urmare, stabilirea momentului în care gradul de măcinare este potrivit rămâne la aprecierea morarului.

Motivul care stă la baza raportului tradițional al amestecului, de două treimi de făina de secară și o treime de făina de grâu, este faptul că secara se cultivă cu mai mult succes în aria geografică delimitată (datorită altitudinii și condițiilor pedologice) și că, în arie, culturile de grâu nu au fost niciodată foarte răspândite. Experiența a demonstrat că „Lesachtaler Brot” are un termen de valabilitate mai îndelungat datorită conținutului mai ridicat de făină de secară. Aceste cunoștințe de specialitate transmise, cu privire la amestecarea tipurilor de făină și a celor doi agenți de creștere diferiți utilizați, la timpul de coacere necesar, la cantitatea de lemn și la timpul necesar pentru încingerea cuptoarelor tradiționale, dintre care majoritatea nu sunt echipate cu dispozitive de măsurare a temperaturii pentru a determina temperatura potrivită, sunt încă esențiale în procesul de panificație. Aproximativ jumătate dintre pâinile „Lesachtaler Brot” produse sunt coapte în cuptoarele cu lemne existente.

Din 2010, producția de „Lesachtaler Brot” este inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial a UNESCO. În 2018, mișcarea Slow Food a acordat produsului statutul „Presidium”, fiind un produs de o valoare deosebită pentru conservarea ecosistemelor locale și a tradițiilor regionale. Începând din 1983, se organizează în fiecare an, în primul weekend din luna septembrie, un festival al satului și al pâinii în Liesing, în Valea Lesach. Acest festival nu reprezintă doar o ocazie ca oamenii să guste și să cumpere „Lesachtaler Brot”, ci oferă, de asemenea, o gamă largă de activități axate pe această specialitate regională.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

https://www.patentamt.at/herkunftsangaben/lesachtalerbrot/

Se poate accesa și direct prin intermediul site-ului web al Oficiului austriac pentru brevete (www.patentamt.at), navigând la următoarea adresă: „Marken”/„Marken anmelden”/„Herkunftsangaben” (Mărci înregistrate/Cereri de înregistrare a mărcilor/Indicații geografice). Textul caietului de sarcini se găsește pe această pagină la rubrica denumirii de calitate.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.