Bruxelles, 8.9.2022

COM(2022) 445 final

2022/0265(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț instituit prin Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, în ceea ce privește actualizarea anexei XV (Apropierea legislațiilor vamale) la acord 


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Prezenta propunere se referă la decizia Consiliului de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț în legătură cu actualizarea anexei XV (Apropierea legislațiilor vamale) la capitolul 5 privind regimul vamal și facilitarea comerțului din Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte 1 .

2.Contextul propunerii

2.1.Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte

Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (denumit în continuare „acordul”) are drept scop să contribuie la integrarea economică treptată și la aprofundarea asocierii politice dintre Ucraina și Uniunea Europeană (denumite în continuare „părțile”). Acordul a intrat în vigoare la 1 septembrie 2017 2 .

2.2.Comitetul de asociere reunit în configurația comerț

Comitetul de asociere este un organism instituit prin acord (articolul 464) care, în conformitate cu articolul 465 alineatul (3) din acord, dispune de competența de a adopta decizii în cazurile prevăzute în acord și în domeniile în care această competență i-a fost delegată de Consiliul de asociere. Decizia nr. 3/2014 a Consiliului de asociere UE-Ucraina din 15 decembrie 2014 3 a delegat Comitetului de asociere reunit în configurația comerț competența de a actualiza sau de a modifica, printre altele, anexa XV la capitolul 5 din acord. Aceste decizii sunt obligatorii pentru părți, care trebuie să ia măsurile adecvate pentru a le pune în aplicare.

Astfel cum se prevede la articolul 465 alineatul (4) din acord, Comitetul de asociere se reunește în configurația comerț pentru a aborda toate aspectele legate de titlul IV (Comerț și aspecte legate de comerț) din acord. În conformitate cu articolul 464 alineatele (2) și (3) din acord, precum și cu articolul 1 alineatul (4) din regulamentul de procedură al Comitetului de asociere și al subcomitetelor 4 (denumit în continuare „regulamentul de procedură”), Comitetul de asociere reunit în configurația comerț este alcătuit din înalți funcționari ai Comisiei Europene și ai Ucrainei care sunt responsabili pentru comerț și aspecte legate de comerț. Un reprezentant al Comisiei Europene sau al Ucrainei care este responsabil pentru comerț și aspecte legate de comerț exercită funcția de președinte al Comitetului de asociere în conformitate cu articolul 2 din regulamentul de procedură. La reuniuni participă, de asemenea, un reprezentant al Serviciului European de Acțiune Externă.

În temeiul articolului 463 alineatul (1) și al articolului 465 alineatul (3) din acord, precum și în temeiul articolului 11 alineatul (1) din regulamentul de procedură, Comitetul de asociere adoptă decizii de comun acord între părți și după finalizarea procedurilor lor interne respective. Fiecare decizie sau recomandare se semnează de către președintele Comitetului de asociere și se autentifică de către secretarii Comitetului de asociere.

3.Actul avut în vedere și poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii

Prezenta propunere de decizie a Consiliului stabilește poziția Uniunii în legătură cu decizia care urmează să fie adoptată în cadrul Comitetului de asociere instituit prin acord în ceea ce privește actualizarea anexei XV (Apropierea legislațiilor vamale) la capitolul 5 privind regimul vamal și facilitarea comerțului.

Actul pe care Comitetul de asociere reunit în configurația comerț este invitat să îl adopte este un act cu efecte juridice. Actul avut în vedere va fi obligatoriu în conformitate cu articolul 465 alineatul (3) din Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte.

Actualizarea anexei XV este necesară pentru a reflecta evoluția acquis-ului Uniunii care a avut loc în domeniul vamal de la parafarea textului negociat la 30 martie 2012, ținând seama totodată de o apropiere treptată a legislației Ucrainei. Propunerea este în conformitate cu obligațiile părților prevăzute la articolul 463 din acord și în anexa XV la acesta.

Prezenta propunere este conformă cu și contribuie la punerea în aplicare a altor politici externe ale Uniunii, în special a politicii europene de vecinătate și a politicii de cooperare pentru dezvoltare în relațiile cu Ucraina.

Acordul nu face obiectul procedurilor REFIT în această etapă; el nu implică niciun cost pentru IMM-urile din Uniune și nu ridică nicio problemă din punctul de vedere al mediului digital.

4.Temeiul juridic

4.1.Temeiul juridic procedural

4.1.1.Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „ a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Acest concept include, de asemenea, instrumente care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii 5 .

4.1.2.Aplicarea la cazul în speță

Comitetul de asociere este un organism creat printr-un acord, și anume Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte. În temeiul articolului 465 alineatul (4) din acord, Comitetul de asociere se reunește în configurația comerț pentru a aborda toate aspectele legate de titlul IV (Comerț și aspecte legate de comerț) din acord.

Conform articolului 463 alineatul (3) din acord, Consiliul de asociere este împuternicit să actualizeze sau să modifice anexele la acest acord. În temeiul articolului 465 alineatul (2) din acord, Consiliul de asociere poate delega Comitetului de asociere oricare dintre competențele sale, inclusiv competența de a lua decizii cu caracter obligatoriu.

Decizia pe care Comitetul de asociere este invitat să o adopte este un act cu efecte juridice. Actul avut în vedere va fi obligatoriu pentru părți, în conformitate cu articolul 465 alineatul (3) din acord. Actul avut în vedere nu completează și nici nu modifică cadrul instituțional al acordului. În consecință, poziția Uniunii care urmează să fie adoptată în cadrul Comitetului de asociere UE-Ucraina reunit în configurația comerț trebuie stabilită în conformitate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

Temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este, prin urmare, articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

4.2.Temeiul juridic material

4.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere în legătură cu care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul preconizat urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

4.2.2.Aplicarea la cazul în speță

Obiectivul principal și conținutul actului avut în vedere este de a facilita comerțul între părți prin actualizarea anexei XV (Apropierea legislațiilor vamale) la capitolul 5 privind regimul vamal și facilitarea comerțului de la titlul IV din acord, care se referă la comerț și aspecte legate de comerț. În consecință, actul avut în vedere intră în domeniul de aplicare al politicii comerciale comune menționate la articolul 207.

Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 207 alineatul (4) primul paragraf din TFUE.

4.3.Concluzie

Temeiul juridic al deciziei propuse trebuie să fie articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

5.Publicarea actului avut în vedere

Întrucât decizia Comitetului de asociere reunit în configurația comerț va modifica acordul, este necesar ca aceasta să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene după adoptare.

2022/0265 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț instituit prin Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, în ceea ce privește actualizarea anexei XV (Apropierea legislațiilor vamale) la acord 

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 207 alineatul (4) primul paragraf coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (denumit în continuare „acordul”) a intrat în vigoare la 1 septembrie 2017 6 .

(2)În temeiul articolului 465 alineatul (2) din acord, Consiliul de asociere poate delega Comitetului de asociere oricare dintre competențele sale, inclusiv competența de a lua decizii cu caracter obligatoriu.

(3)În temeiul articolului 1 din Decizia nr. 3/2014 a Consiliului de asociere UE-Ucraina din 15 decembrie 2014 7 , Consiliul de asociere a delegat Comitetului de asociere reunit în configurația comerț competența de a actualiza sau de a modifica, printre altele, anexa XV la acord.

(4)În cadrul următoarei sale reuniuni, Comitetul de asociere reunit în configurația comerț urmează să adopte actul avut în vedere referitor la actualizarea anexei XV (Apropierea legislațiilor vamale) la acord.

(5)Având în vedere faptul că, de la parafarea textului acordului la 30 martie 2012, mai multe acte ale Uniunii enumerate în anexa XV au fost modificate sau abrogate, este necesar să se adapteze anexa și să se ajusteze anumite termene, pentru a se ține seama de progresele deja înregistrate până în prezent de Ucraina în procesul de apropiere de acquis-ul Uniunii.

(6)Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț, deoarece decizia avută în vedere va avea caracter obligatoriu pentru Uniune,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul următoarei reuniuni a Comitetului de asociere UE-Ucraina reunit în configurația comerț, în conformitate cu articolul 465 alineatul (4) din Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, în ceea ce privește actualizarea anexei XV (Apropierea legislațiilor vamale) la acord se bazează pe proiectul de decizie a Comitetului de asociere reunit în configurația comerț, anexat la prezenta decizie.

Articolul 2

După adoptare, decizia Comitetului de asociere reunit în configurația comerț, menționată la articolul 1, se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    JO L 161, 29.5.2014, p. 3.
(2)    JO L 193, 25.7.2017, p. 1.
(3)    JO L 158, 24.6.2015, p. 4.
(4)    JO L 157, 23.6.2015, p. 99.
(5)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliu, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
(6)    JO L 161, 29.5.2014, p. 32137.
(7)     JO L 158, 24.6.2015, p. 4 .

Bruxelles, 8.9.2022

COM(2022) 445 final

ANEXĂ

la

Propunerea de decizie a Consiliului

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comitetului de asociere reunit în configurația comerț instituit prin Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, în ceea ce privește actualizarea anexei XV (Apropierea legislațiilor vamale) la acord


ANEXĂ

Decizia nr. .../ a Comitetului de asociere UE-Ucraina reunit în configurația comerț

din xx.xx.2022

privind modificarea anexei XV (Apropierea legislațiilor vamale) la capitolul 5 din Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte

COMITETUL DE ASOCIERE REUNIT ÎN CONFIGURAȚIA COMERȚ,

având în vedere Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, în special articolul 465 alineatul (3) și articolul 84,

întrucât:

(1)Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte (denumit în continuare „acordul”) a fost semnat la 21 martie și la 27 iunie 2014 și a intrat în vigoare la 1 septembrie 2017.

(2)Decizia nr. 3/2014 a Consiliului de asociere UE-Ucraina din 15 decembrie 2014 a delegat Comitetului de asociere reunit în configurația comerț competența de a modifica anexa XV la acord.

(3)Preambulul acordului afirmă dorința părților de a sprijini procesul de reformă din Ucraina prin apropierea legislativă, contribuind astfel la continuarea integrării economice și la aprofundarea asocierii politice.

(4)În conformitate cu articolul 84 din acord, Ucraina și-a asumat angajamentul de a-și apropia progresiv legislația de legislația vamală a Uniunii, în conformitate cu anexa XV (Apropierea legislațiilor vamale) la acord.

(5)Acquis-ul Uniunii menționat în anexa XV (Apropierea legislațiilor vamale) la acord a evoluat substanțial de la încheierea negocierilor cu privire la acord. Această evoluție trebuie să se reflecte în anexa XV.

(6)În sensul prezentei decizii, prin „apropiere” se înțelege obligația Ucrainei de a încorpora în legislația ucraineană și de a pune în aplicare în mod continuu dispozițiile relevante ale legislației UE în conformitate cu articolul 84 („Apropierea legislațiilor vamale”) din acord.

(7)În sensul prezentei decizii, prin apropiere conform „principiului efortului maxim” se înțelege obligația Ucrainei de a încorpora în legislația ucraineană și de a pune în aplicare în mod continuu dispozițiile relevante din legislația UE în cea mai mare măsură posibilă și ori de câte ori este posibil, în vederea atingerii obiectivelor stabilite la articolul 76 din acord,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Anexa XV (Apropierea legislațiilor vamale) la Acordul de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Ucraina, pe de altă parte, se înlocuiește cu textul din anexa la prezenta decizie.

Articolul 2

Prezenta decizie este redactată în limbile bulgară, cehă, croată, daneză, engleză, estonă, finlandeză, franceză, germană, greacă, irlandeză, italiană, letonă, lituaniană, maghiară, malteză, neerlandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă, spaniolă, suedeză și ucraineană, fiecare dintre aceste texte fiind în egală măsură autentic.

Articolul 3

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la …,

Pentru Comitetul de asociere reunit în configurația comerț

Președintele

Secretarii

ANEXĂ

ANEXA XV

Apropierea legislațiilor vamale

Codul vamal

Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii 1

Calendar: apropierea de dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 952/2013 se va efectua în termen de patru ani de la intrarea în vigoare a prezentului acord, cu excepția următoarelor dispoziții: articolul 1, articolul 2, articolul 4, articolul 26, articolul 42 alineatul (3), articolul 46 alineatele (3) și (5)-(7), articolul 49, articolul 50, articolele 64-68, articolul 88 litera (c), articolul 112 alineatul (2) al doilea și al treilea paragraf, articolul 114 alineatul (1) al doilea și al treilea paragraf, articolul 136, articolele 179-181, articolul 204, articolul 206 litera (b), articolele 208-209, articolul 234 și articolele 278-288.

Apropierea de articolele 5-8, de articolele 16 și 17, de articolele 18-21, de articolele 52-55, de articolele 56 și 57, de articolele 77-87, de articolul 88 literele (a) și (b), de articolele 89-111, de articolul 112 alineatele (1), (3) și (4) și alineatul (2) primul paragraf, de articolul 113, de articolul 114 alineatele (2), (3) și (4) și alineatul (1) primul paragraf, de articolele 115-126, de articolele 133-135, de articolele 137 și 138, de articolele 182-187, de articolul 203 alineatele (3) și (4), de articolul 205, de articolele 211-213, de articolele 218 și 219, de articolele 222-225, de articolele 254 și 255, de articolele 261 și 262, de articolele 263-276 și de articolul 277 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 se va efectua conform principiului efortului maxim.

Tranzitul comun și documentul administrativ unic (DAU)

Convenția din 20 mai 1987 privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri

Convenția din 20 mai 1987 privind un regim de tranzit comun

Calendar: apropierea de dispozițiile convențiilor menționate la primul și la al doilea paragraf, inclusiv printr-o posibilă aderare a Ucrainei la aceste convenții, se va realiza în termen de patru ani de la intrarea în vigoare a prezentului acord.

Scutiri de taxe vamale

Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale

Calendar: apropierea de titlurile I și II din Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 se va realiza în termen de patru ani de la intrarea în vigoare a prezentului acord.

Protecția drepturilor de proprietate intelectuală

Regulamentul (UE) nr. 608/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală de către autoritățile vamale

Calendar: apropierea de dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 608/2013, cu excepția articolului 26, se va realiza în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentului acord. Obligația privind apropierea de Regulamentul (UE) nr. 608/2013 în sine nu creează nicio obligație pentru Ucraina de a aplica măsuri în cazul în care un drept de proprietate intelectuală nu este protejat în temeiul actelor sale legislative și normative în materie de proprietate intelectuală.

(1)    JO UE L 269, 10.10.2013, p. 1.