Bruxelles, 23.3.2022

COM(2022) 138 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Securitatea aprovizionării și prețuri accesibile ale energiei electrice:







opțiuni de măsuri imediate și pregătirea pentru iarna următoare



































INTRODUCERE

În ultimele 12 luni, prețurile cu amănuntul ale gazelor naturale și ale energiei electrice au crescut cu 65 % și, respectiv, 30 %. Invadarea Ucrainei de către Rusia adaugă noi motive de îngrijorare legate de aprovizionare la această situație dificilă și a exacerbat volatilitatea prețurilor. Prețurile ridicate ale energiei alimentează inflația și afectează economia Europei și redresarea acesteia în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Ca parte a răspunsului la această situație excepțională, în octombrie 2021, Comisia Europeană a adoptat un set de măsuri de acțiune și de sprijin 1 pentru a atenua efectele asupra consumatorilor și a întreprinderilor la nivelul UE și al statelor membre. Măsurile de sprijin specifice adoptate, menite să contribuie la reducerea costurilor energiei pentru consumatori, gospodării și industrii, au contribuit la atenuarea presiunii. 

La data de 8 martie 2022, Comunicarea privind REPowerEU 2 a Comisiei a oferit orientări suplimentare statelor membre cu privire la cum să atenueze impactul creșterii prețurilor energiei electrice asupra gospodăriilor și a întreprinderilor, precum și cum să utilizeze profiturile mari obținute de unii producători de energie electrică pentru a finanța aceste măsuri. Pentru a asigura un sistem energetic mai durabil, Comisia va propune în luna mai un plan de eliminare treptată a dependenței Europei de combustibilii fosili din Rusia, sporind, în același timp, reziliența sistemului energetic la nivelul întregii UE.

În cadrul reuniunii de la Versailles din perioada 10-11 martie 2022, liderii UE au convenit 3 să elimine treptat, cât mai curând posibil, dependența UE de importurile de gaze, petrol și cărbune din Rusia și au invitat Comisia să prezinte, până la sfârșitul lunii martie, un plan de asigurare a securității aprovizionării și a unor prețuri ale energiei accesibile în următorul sezon de iarnă. În paralel, liderii UE s-au angajat ca, pe baza comunicării din 8 martie 2022, să abordeze și să ia în considerare de urgență opțiuni concrete pentru a găsi soluții prin care să atenueze impactul creșterii prețurilor energiei asupra cetățenilor și a întreprinderilor noastre, în special asupra cetățenilor vulnerabili și a IMM-urilor, inclusiv în cadrul următoarei reuniuni a Consiliului European din 24-25 martie 2022.

Prezenta comunicare răspunde solicitării pe care liderii au adresat-o Comisiei și prezintă avantajele și inconvenientele unor opțiuni pe termen scurt excepționale și concrete avute în vedere pentru a atenua creșterile bruște ale prețurilor. Comunicarea propune, totodată, acțiuni colective la nivel european pentru a aborda cauzele profunde ale problemei pe piața gazelor naturale, cu scopul de a asigura securitatea aprovizionării la prețuri rezonabile pentru iarna următoare și ulterior. În acest scop, UE ar putea încheia parteneriate cu țări terțe în vederea achiziționării colective de gaze naturale și hidrogen. Nu în ultimul rând, comunicarea include o propunere referitoare la o politică europeană privind stocarea gazelor, menită să îmbunătățească reziliența sistemului energetic la nivelul întregii UE.

OPȚIUNI PENTRU ABORDAREA IMPACTULUI PREȚURILOR RIDICATE ALE ENERGIEI ELECTRICE ASUPRA CETĂȚENILOR ȘI A ÎNTREPRINDERILOR

Statele membre, părțile interesate și mediul academic au prezentat mai multe opțiuni de măsuri de urgență pentru a limita impactul prețurilor ridicate ale energiei electrice. Scopul acestor opțiuni este de a le oferi sprijin consumatorilor finali, fără a denatura obiectivele generale pe termen mai lung ale Pactului verde, inclusiv pe cele în materie de decarbonizare și de eficiență energetică. Pentru a da rezultate, aceste opțiuni excepționale temporare și specifice trebuie să fie viabile din punct de vedere bugetar și ar trebui să nu compromită securitatea aprovizionării și condițiile de concurență echitabile de pe piața internă.

Opțiunile pe termen scurt privind prețul energiei electrice pot fi grupate, în linii mari, în două categorii:

Opțiuni de intervenție care includ compensații financiare

Aceste opțiuni vizează reducerea prețurilor energiei electrice, fie direct, la nivelul pieței cu amănuntul, fie indirect, pe piața angro.

Nivelul pieței cu amănuntul

Aceste opțiuni vizează atenuarea efectelor prețurilor ridicate asupra consumatorilor finali, lăsând însă piețele europene ale energiei electrice și gazelor să stabilească prețul la nivel angro. În conformitate cu setul de instrumente 4 al Comisiei din luna octombrie, 26 de state membre au introdus astfel de măsuri de criză.

În cadrul acestor măsuri, sprijinul direct acordat utilizatorilor finali vulnerabili urmărește ca ajutorul să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de acesta, în timp ce ajutoarele de stat pot ajuta întreprinderile care se confruntă cu greutăți din cauza prețurilor excesive ale energiei. Întreprinderile vor fi sprijinite prin intermediul noului cadru temporar privind ajutoarele de stat pentru situații de criză 5 , adoptat la 22 martie, care permite acordarea de sprijin întreprinderilor afectate direct sau indirect sub formă de granturi directe limitate, de sprijin sub formă de lichidități și de ajutoare pentru a face față creșterii costurilor gazelor și energiei electrice.

Majoritatea statelor membre au stabilit cote ale TVA reduse pentru gaze, energie electrică și/sau încălzirea centralizată. Cu toate acestea, există numeroase posibilități, în special bazate pe Directiva privind impozitarea energiei 6 , inclusiv aplicarea unor rate reduse de impozitare sau a unor scutiri pentru gospodării, care nu sunt încă valorificate pe deplin. 

Comisia are în vedere oferirea de orientări statelor membre cu privire la cum ar putea fi exploatat mai bine cadrul juridic, inclusiv cu privire la derogări specifice, adaptate situației din fiecare țară, care ar putea fi acordate în temeiul Directivei privind impozitarea energiei 7 , astfel încât să se evite denaturarea concurenței pe piața unică. 

Toate opțiunile legate de piața cu amănuntul urmăresc să ofere ajutor direct cetățenilor și întreprinderilor. Utilizarea veniturilor mai mari obținute din impozitarea energiei și din tarifarea emisiilor de carbon sau din profiturile anormal de mari obținute de unele întreprinderi din domeniul energiei poate contribui la finanțarea unor astfel de măsuri specifice și temporare de sprijinire a gospodăriilor și a întreprinderilor vulnerabile 8 .

Nivelul pieței angro

Statele membre pot lua în considerare instituirea unui model de agregator prin care o entitate să cumpere energie electrică în condiții comerciale favorabile și să o pună la dispoziția anumitor categorii de consumatori sub prețul pieței, transmițând astfel avantajele consumatorilor și subvenționând, în esență, diferența dintre prețurile cu amănuntul mai mici și prețurile angro mai ridicate.

Alte opțiuni ar implica intervenția directă în funcționarea piețelor angro ale energiei electrice. Acestea constau fie în acordarea de compensații financiare producătorilor de energie electrică pe bază de combustibili fosili pentru o parte din costurile lor extrem de ridicate datorate combustibililor, astfel încât aceștia să își reducă prețul oferit pe piața angro, fie în plafonarea directă a prețului energiei electrice pe piața angro prin stabilirea unei valori de referință și compensarea diferenței față de prețul oferit.

Astfel de opțiuni ar viza reducerea impactului negativ al prețurilor foarte ridicate ale gazelor pe piața angro a energiei electrice. Principalele inconveniente ale acestor opțiuni sunt legate de costul lor bugetar, de posibila denaturare a concurenței, de riscurile pentru comerțul transfrontalier și, prin urmare, pentru securitatea aprovizionării cu energie electrică, însă gradul lor de materializare depinde de modul în care sunt concepute opțiunile respective.

Opțiuni de reglementare care nu presupun compensații bugetare

Aceste opțiuni constau în stabilirea unui plafon reglementat al prețului maxim pe care îl pot percepe anumiți producători de energie la sarcina de bază. Această opțiune are avantajul de a reduce costurile pe termen lung, însă are și o valoare adăugată pe termen scurt, care constă în abordarea problemei profiturilor excesive aferente utilizării anumitor tehnologii.

Principalele inconveniente ale acestor opțiuni sunt legate de provocările în materie de punere în aplicare, deoarece ar necesita acces la informații privind costurile și veniturile producătorilor care s-ar putea să nu fie accesibile entităților publice și care ar putea ridica probleme juridice. Aceste opțiuni ar genera, de asemenea, incertitudine în materie de reglementare, deoarece ar putea elimina unele stimulente pentru investițiile private în sursele regenerabile de energie, care sunt esențiale pentru a ne atinge obiectivele pe termen lung privind un sistem energetic rezilient, durabil și sigur.

Toate opțiunile sunt prezentate și analizate mai detaliat în anexă. 

Pe baza acestei evaluări, Comisia consideră că nu există un singur răspuns evident la problema prețurilor ridicate ale energiei electrice, având în vedere situațiile diferite din statele membre. Unele opțiuni sunt adecvate doar pentru anumite contexte naționale. În același timp, unele intervenții ar necesita o legislație a UE și/sau o abordare comună la nivelul UE pentru a fi eficace și pentru a nu dăuna pieței interne și securității aprovizionării. Toate presupun costuri și inconveniente, inclusiv în ceea ce privește funcționarea pieței unice.

ASIGURAREA FURNIZĂRII GAZELOR LA COSTURI REZONABILE IARNA VIITOARE ȘI ULTERIOR

Multe dintre opțiunile prezentate în cadrul dezbaterii publice abordează doar simptomele problemei, cauza principală a prețurilor actuale ridicate ale energiei electrice fiind piața gazelor. Prețul ridicat al energiei electrice înregistrat în prezent este cauzat de prețul ridicat al gazelor, întrucât producătorii de energie electrică pe bază de gaze naturale sunt în continuare, de multe ori, furnizorii de energie care intervin ultimii pe piața energiei electrice pentru a acoperi cererea efectivă. Pe piața la vedere a gazelor naturale, volatilitatea este ridicată și nu este pe deplin corelată cu elementele fundamentale.

Plafonarea sau modularea prețului gazelor naturale prin mijloace de reglementare este o opțiune care poate fi luată în considerare, întrucât ar avea un impact imediat asupra nivelului prețului. Această opțiune poate trimite un semnal important că UE nu va plăti orice preț pentru gazele naturale, însă o astfel de intervenție ar trebui să nu fie avută în vedere decât ca în ultimă instanță, deoarece implică unele inconveniente în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze.

Având în vedere că sezonul reconstituirii stocurilor de gaze începe acum, este urgent să se convină cu privire la o strategie comună. Dat fiind contextul actual, caracterizat de prețuri ridicate ale gazelor și o piață tensionată, reumplerea instalațiilor de stocurilor pentru iarna următoare este mai dificilă decât în anii obișnuiți. Utilizarea efectului de levier colectiv al Uniunii pentru a contribui la asigurarea importurilor de gaze în cele mai bune condiții posibile este esențială pentru a evita ca statele membre să concureze între ele pentru aceleași livrări.

UE este mai puternică atunci când statele membre acționează împreună. UE ar trebui să acționeze în comun pentru a-și capitaliza puterea de piață prin intermediul unor parteneriate negociate cu furnizorii.

Comisia este pregătită să creeze un Grup operativ privind achizițiile comune de gaze la nivelul UE. Prin punerea în comun a cererii, grupul operativ ar facilita și ar consolida accesul internațional al UE la furnizorii de GNL și de gaze, în vederea asigurării unor importuri de GNL și de gaze la prețuri adecvate înainte de iarna următoare. UE poate asigura mai bine importul de GNL, gaze și hidrogen la prețuri accesibile din țări terțe pe termen scurt colaborând cu țările respective pe termen lung și instituind parteneriate pe termen lung privind gazele din surse regenerabile, care ar crea, de asemenea, condiții favorabile pentru importurile viitoare de hidrogen

Astfel, grupul operativ va pregăti terenul pentru instituirea de parteneriate energetice cu principalii furnizori de GNL, gaze și hidrogen din regiunea mediteraneeană, cu partenerii noștri din Africa, dar și cu Orientul Mijlociu și SUA.

Grupul operativ ar urma să fie sprijinit de reprezentanți ai statelor membre, care ar urma să facă parte dintr-un comitet director. O echipă comună de negociere condusă de Comisie va purta discuții cu furnizorii de gaze. Aceasta se va inspira din experiența dobândită cu ocazia pandemiei de COVID-19, când acțiunea la nivelul întregii UE a fost crucială pentru a garanta aprovizionarea suficientă cu vaccinuri pentru toți.

Grupul operativ ar promova, de asemenea, utilizarea eficientă a infrastructurii de gaze a UE, în special a terminalelor GNL, dar și a instalațiilor de depozitare și a conductelor.

Reconstituirea la un nivel suficient a stocurilor de gaze le va oferi consumatorilor europeni o anumită protecție împotriva riscurilor unei penurii de aprovizionare și ale unor posibile întreruperi ale aprovizionării, prin asigurarea unei anumite stabilități. Acesta este motivul pentru care Comisia propune o politică europeană comună și strategică privind stocarea gazelor, pusă în aplicare prin acțiuni comune coordonate și prin repartizarea sarcinilor între cele 27 de state membre ale UE. În următoarele luni, grupul operativ va contribui la promovarea umplerii instalațiilor de stocare înainte de iarna viitoare, în strânsă cooperare cu Grupul de coordonare pentru gaz.

Sunt necesare eforturi comune pentru a optimiza utilizarea infrastructurii de stocare existente. Măsurile de stocare luate în comun, și nu individual, evită investițiile excesive, deoarece gazele reprezintă o sursă de energie de tranziție și orice infrastructură nouă ar trebui să poată fi utilizată pe termen mai lung pentru sursele de energie mai curate, în special pentru hidrogen.

Pentru a garanta un nivel suficient de umplere a instalațiilor de stocare, Comisia a prezentat o propunere legislativă privind stocarea energiei, care are scopul de a asigura faptul că infrastructura de stocare existentă este umplută până la cel puțin 90 % din capacitatea sa până la data de 1 noiembrie a fiecărui an. Acest obiectiv poate fi ajustat în timp, în cazul în care realitățile economice și geopolitice, precum și securitatea aprovizionării cu energie se schimbă. Ca o recunoaștere a situației specifice existente în acest an, se vor prevedea un obiectiv mai redus, de 80 %, și o traiectorie flexibilă, astfel încât să se asigurare o aplicare lină și graduală a propunerii. Statele membre ar trebui să întreprindă deja acțiunile necesare pentru a asigura o umplere adecvată a instalațiilor de stocare pentru iarna următoare, anticipând propunerea legislativă.  

Solidaritatea este fundamentală. Constituirea de stocuri comune de gaze este o poliță de garanție care este în avantajul tuturor și la care toată lumea ar trebui să contribuie în mod echitabil. Acesta este motivul pentru care statele membre care nu au spații de stocare ar trebui să contribuie la atingerea nivelurilor de umplere a depozitelor ale altor state membre și, în schimb, să beneficieze de o securitate sporită a aprovizionării. Mecanismul de repartizare a sarcinilor inclus în propunere asigură o alocare echitabilă a costurilor securității aprovizionării între toate statele membre, deoarece toate beneficiază, datorită pieței energetice a UE, de reducerea riscurilor de întrerupere a aprovizionării, indiferent unde se află spațiile de stocare în UE. Acest mecanism se bazează pe acorduri de solidaritate care ar trebui încheiate fără întârziere pentru a permite partajarea eficace a gazelor în caz de urgență, astfel cum s-a propus în decembrie 2021 9 . Nu mai puțin importante sunt transparența și monitorizarea progreselor înregistrate în direcția atingerii obiectivelor de umplere a instalațiilor de stocare. Grupul de coordonare pentru gaz va monitoriza progresele înregistrate în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului de stocare și va lua în considerare acțiuni adecvate pentru a susține efortul de umplere a instalațiilor de stocare, dacă va fi necesar. 

În fine, întrucât infrastructura de stocare a gazelor este critică pentru securitatea UE, certificarea operatorilor de instalații de stocare va oferi garanțiile necesare împotriva riscurilor pentru securitatea aprovizionării legate de faptul că aceste instalații sunt deținute de operatori din țări terțe.

CONCLUZII

Opțiunile avute în vedere pentru a aborda impactul creșterii prețurilor energiei asupra cetățenilor și a întreprinderilor noastre, prezentate în documentul de față, se referă la intervenții de urgență, pe o anumită durată de timp, ce vizează limitarea creșterii prețurilor energiei și care nu ar trebui să pună în pericol nici îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale Pactului verde, nici funcționarea pieței unice. Niciuna dintre aceste opțiuni nu este o soluție miraculoasă, toate implicând atât avantaje, cât și inconveniente.

Un lucru este cert: trebuie să se ia de urgență măsuri de limitare a creșterii prețurilor energiei și să se asigure o aprovizionare adecvată cu gaze pentru iarna următoare și ulterior. Cea mai bună opțiune este de a acționa împreună, ca UE27, și de a avea o abordare coordonată, pentru a reduce costurile și a utiliza efectul de pârghie al forței noastre comune.

Pe termen mediu, vor fi necesare soluții mai structurale, inclusiv interconexiuni în vederea integrării depline a pieței energiei, o pondere mult mai mare a energiei din surse regenerabile, măsuri de eficiență energetică și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, pentru a evita dependențele. Planul REPowerEU va accelera introducerea de măsuri pe toate aceste fronturi. Comisia își va prezenta planul REPowerEU detaliat în luna mai. În acest context, Comisia este, de asemenea, pregătită să propună un plan de economisire a energiei la nivelul Uniunii.

Odată cu lansarea REPowerEU, cadrul de reglementare al UE va trebui adaptat pentru a permite o pondere substanțial mai mare a energiei din surse regenerabile în mixul energetic, în conformitate cu obiectivele ambițioase ale UE în materie de decarbonizare. Comisia va evalua până în luna mai opțiunile de optimizare a organizării pieței energiei electrice. Acest exercițiu va ține cont de evaluarea finală, efectuată de Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), a avantajelor și inconvenientelor organizării pieței energiei electrice a UE, precum și de alte contribuții privind funcționarea pieței energiei electrice 10 .

Cu timpul, accelerarea utilizării surselor regenerabile de energie și încurajarea unui consum de energie mai eficient, împreună cu o politică europeană privind stocarea și diversificarea aprovizionării printr-un parteneriat mai coordonat cu furnizori fiabili vor oferi soluții structurale pentru a asigura accesul la energie la prețuri accesibile.

Opțiunile și propunerile prezentate în acest document invită toate statele membre să se bazeze pe cele mai valoroase puncte forte ale Europei: unitatea și solidaritatea.

În cadrul reuniunii Consiliului European din martie 2022, liderii sunt invitați să ofere orientări cu privire la activitățile care trebuie întreprinse la nivelul Comisiei și la nivel legislativ pentru a asigura securitatea aprovizionării și prețuri accesibile la energie acum, pentru iarna viitoare și ulterior.

(1)

Comunicarea intitulată „Un set de măsuri de acțiune și de sprijin pentru abordarea creșterii prețurilor energiei”, COM(2021) 660 final, (13.10.2021).

(2)

Comunicarea intitulată „REPowerEU: acțiuni europene comune pentru o energie mai accesibilă ca preț, sigură și durabilă”, COM(2022) 108 final, (8.3.2022).

(3)

  20220311-versailles-declaration-en.pdf  

(4)

COM(2021) 660 final, (13.10.2021).

(5)

Comunicarea privind un cadru temporar privind ajutoarele de stat pentru situații de criză în vederea sprijinirii economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, C(2022)1890 final, (23.3.2022).

(6)

Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității (JO L 283, 31.10.2003, p. 51).

(7)

În conformitate cu articolul 19 alineatul (1).

(8)

Unii producători de energie electrică (inframarginali) obțin în prezent profituri excesive din prețurile foarte ridicate ale energiei electrice. Aceste rente excesive pot fi impozitate sau recuperate temporar, în conformitate cu orientările Comisiei din 8 martie [a se vedea COM(2022) 108 final, (8.3.2022)].

(9)

Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele interne ale gazelor din surse regenerabile, gazelor naturale și hidrogenului (reformare), COM(2021) 804 final, (15.12.2021).

(10)

Unele elemente ale opțiunilor avute în vedere pentru intervențiile pe termen scurt, cum ar fi achiziționarea de noi capacități prin contracte bidirecționale pentru diferență sau utilizarea modelului de agregator, ar putea contribui la pregătirea terenului pentru viitoarele modificări ale organizării pieței pe termen lung a Europei, contribuind la protejarea consumatorilor împotriva volatilității ridicate a prețurilor în viitor și la sporirea rezilienței pieței europene a energiei.


Bruxelles, 23.3.2022

COM(2022) 138 final

ANEXĂ

la

COMUNICAREA COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Securitatea aprovizionării și prețuri accesibile ale energiei electrice:




opțiuni de măsuri imediate și pregătirea pentru iarna următoare






ANEXĂ

Prezentare generală a opțiunilor

Mai multe opțiuni de măsuri de urgență au fost prezentate de statele membre și părțile interesate, precum și în cadrul dezbaterilor din mediul academic pentru limitarea impactului prețurilor ridicate ale energiei electrice. Scopul acestor opțiuni este de a le oferi sprijin consumatorilor finali, fără a denatura obiectivele generale pe termen mai lung ale Pactului verde, inclusiv pe cele în materie de decarbonizare și eficiență energetică. Pentru a da rezultate, aceste opțiuni excepționale temporare și specifice trebuie să fie viabile din punct de vedere bugetar și ar trebui să nu compromită securitatea aprovizionării și condițiile de concurență echitabile de pe piața internă. Amploarea argumentelor pro și contra descrise mai jos depinde de elementele incluse în concepția acestor opțiuni. I – Intervenții pe piața energiei electrice, implicând compensații financiare pentru consumatori

A.Intervenții la nivelul pieței cu amănuntul: sprijin direct pentru consumatori prin bonuri valorice, prin reduceri fiscale sau prin intermediul unui „model de agregator”

În Comunicarea REPowerEU este anunțat un nou cadru temporar privind ajutoarele de stat pentru situații de criză. Cadrul respectiv va permite acordarea de granturi directe limitate și de sprijin sub formă de lichidități tuturor întreprinderile afectate în mod direct sau indirect de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prin sancțiunile impuse sau prin contramăsurile de retorsiune, precum și acordarea de ajutoare întreprinderilor, în special celor care sunt mari consumatoare de energie, pentru a compensa o parte din cheltuielile lor cu energia. În comunicare se clarifică, de asemenea, faptul că, în circumstanțele actuale, este posibil ca statele membre să reglementeze prețurile cu amănuntul pentru toate gospodăriile și microîntreprinderile.

O altă modalitate de protejare a consumatorilor casnici, în special a celor săraci și vulnerabili, (dar și a întreprinderilor) ar fi ca statele membre să utilizeze un „model de agregator”, cu ajutorul căruia o entitate controlată de stat să achiziționeze energie electrică de pe piață și să o pună la dispoziția anumitor categorii de consumatori – direct sau prin intermediul furnizorilor – la prețuri mai mici decât prețurile curente ale pieței, de exemplu pe baza unui preț de exercitare. Orice extindere a acestei abordări dincolo de ceea ce este prevăzut în temeiul actualului articol 5 din Directiva privind energia electrică și al normelor privind ajutoarele de stat ar trebui evaluată cu atenție pentru a se evita denaturarea pieței unice.

Majoritatea acestor intervenții ar putea fi adoptate la nivel național.

Avantaje

Întrucât îi vizează în mod direct pe consumatori, aceste opțiuni sunt deosebit de eficace în ceea ce privește moderarea impactului pe care prețurile ridicate îl au asupra utilizatorilor finali. Opțiunile menționate conferă statelor membre o anumită flexibilitate în ceea ce privește categoriile de consumatori casnici și de consumatori comerciali care urmează să beneficieze de sprijin, ținând seama de circumstanțele naționale și de normele în materie de concurență. Statele membre care doresc să instituie un model de agregator ar trebui să decidă cu privire la caracteristicile de proiectare ale acestuia, inclusiv la volumele vândute și la categoriile de consumatori/furnizorii specifici care ar beneficia de această opțiune. Comisia ar putea oferi orientări cu privire la modul de punere în aplicare a unui astfel de model pentru a se asigura condiții de concurență echitabile și o concurență loială pe piața unică.

Inconveniente

Această opțiune ar putea limita concurența pe piețele cu amănuntul, efect care ar trebui atenuat prin asigurarea unui tratament echitabil și nediscriminatoriu al tuturor furnizorilor . Orientările privind prețurile reglementate anexate la Comunicarea REPowerEU ilustrează modul în care acest lucru ar putea fi realizat pentru modelul de agregator.

Dacă o mare parte a consumatorilor primește un sprijin prin care se compensează integral creșterea prețurilor, stimulentele pentru reducerea consumului ar fi mai limitate. La fel ca în cazul tuturor opțiunilor prin care se reduc costurile pentru consumatori, această opțiune ar putea avea ca efect intensificarea utilizării combustibililor fosili, accentuarea dependenței UE de importuri și amplificarea preocupărilor legate de securitatea aprovizionării. Disponibilitatea acestei opțiuni depinde de mijloacele bugetare ale statelor membre.

Costuri

Costurile și modul în care acestea sunt acoperite ar depinde de alegerile făcute la nivel național în ceea ce privește includerea anumitor categorii de consumatori și măsura în care se reduce sarcina financiară asupra consumatorilor. Aceste alegeri vor depinde, de asemenea, de marja de manevră bugetară a statelor membre.

II – Intervenție pe piața energiei electrice la nivel angro: cuplarea stabilirii prețurilor cu compensații financiare pentru producători

B. Intervenție la nivelul pieței angro asupra prețului combustibilului pentru producătorii de energie electrică din surse fosile

Această opțiune ar implica introducerea unei compensații pentru prețul pe care producătorii de energie electrică din surse fosile îl plătesc pentru combustibilul lor (cărbune, gaze, petrol, motorină). Astfel, producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili ar fi protejați de efectul actualelor creșteri ale prețurilor pe piețele internaționale de materii prime și ar avea posibilitatea să ofere energie electrică mai ieftin decât în prezent. Această opțiune ar fi operaționalizată prin plata către producătorii de energie electrică a diferenței dintre costurile lor reale de aprovizionare cu combustibil (gaze, cărbune) și un preț de referință prestabilit pentru aceste materii prime.

Avantaje

Se preconizează că această opțiune va influența strategia în materie de preț oferit a centralelor electrice pe bază de combustibili fosili din UE și este probabil ca astfel să rezulte o reducere a costului energiei electrice vândute de aceste centrale și, prin urmare, a prețului marginal de pe piața angro. La rândul său, acest lucru ar trebui să conducă la scăderea prețurilor cu amănuntul.

În funcție de modul în care este concepută, opțiunea de față nu ar afecta ordinea de merit a centralelor electrice de producție și, prin urmare, nu ar afecta funcționarea pieței.

Inconveniente

Dacă ar fi introdusă la nivel național, această opțiune ar putea denatura fluxul de energie electrică în țările învecinate (din UE și din afara UE) și ar putea declanșa fluxuri dinspre țările care au un preț de referință către țările care nu au un astfel de preț, fără a se lua în considerare aspectele legate de penurie, de securitatea aprovizionării sau de costurile relative.

La fel ca în cazul tuturor opțiunilor care afectează competitivitatea relativă prin preț a combustibililor fosili, opțiunea de față ar putea avea un efect negativ asupra eforturilor de reducere a utilizării combustibililor fosili.

Costuri

Costurile și modul în care acestea sunt acoperite ar depinde de alegerile făcute. Costul ar putea să fie finanțat prin contribuții din partea consumatorilor de energie electrică. Deși acest cost ar putea fi compensat, în principiu, prin reducerea prețurilor angro la energie electrică ce rezultă în urma aplicării măsurii, impactul net asupra consumatorilor va depinde de evoluția prețurilor combustibililor fosili, de cantitățile de combustibili fosili importate și de volumele de energie electrică exportate în țările învecinate. Prin introducerea unor astfel de măsuri s-ar reduce veniturile provenite din impozitarea profitului excedentar.

C.Intervenție la nivelul pieței angro care introduce plafonarea prețurilor pe piața angro de energie electrică

Această opțiune ar implica plafonarea prețurilor la energie electrică la un nivel predefinit.

Pentru a-i menține în funcțiune pe producătorii care utilizează combustibili ale căror costuri îi împiedică în prezent să producă energie în condiții profitabile la prețul plafonat (de exemplu, gaze, cărbune), ar fi necesară acordarea unor compensații financiare pentru a acoperi diferența dintre prețul pieței pentru energia electrică produsă și plafonul prestabilit. Ar putea fi nevoie de o reglementare strictă pentru a se asigura că ofertele de producere a energiei electrice care depășesc plafonul (care stabilesc dreptul la o compensație financiară) sunt „rezonabile”. În mod similar, ar putea fi necesară o reglementare care să garanteze că producătorii ale căror costuri sunt inferioare plafonului nu depun oferte peste plafon (pentru a obține un preț mai mare). În final, ar putea fi nevoie de o reglementare atentă a ofertelor, ceea ce ar putea genera o situație complexă.

Avantaje 

Această opțiune ar plafona prețurile angro, ceea ce, la rândul său, ar trebui să conducă la scăderea prețurilor cu amănuntul. Ar rezulta o reducere a rentelor inframarginale pentru producătorii care nu sunt afectați în mod direct de plafon.

Inconveniente 

Pentru această opțiune este necesar ca organele administrative să cunoască în detaliu structurile de costuri și modurile de funcționare ale fiecărei centrale electrice.

Cât despre opțiunea B, dacă nu ar fi introdusă la nivelul UE, aceasta ar putea denatura fluxul de energie electrică pe piața internă și ar putea declanșa fluxuri dinspre țările care au un plafon al prețului către țările care nu au un astfel de plafon, fără a se lua în considerare aspectele legate de penurie.

De asemenea, opțiunea B ar aduce beneficii nejustificate vecinilor UE, care ar primi energie electrică subvenționată de statele membre.

În fine, această opțiune ar putea denatura fluxul de energie electrică pe piața internă din cauza lipsei semnalului de preț și ar putea conduce la riscuri legate de securitatea aprovizionării.

La fel ca în cazul tuturor opțiunilor prin care se reduc costurile pentru consumatori, această opțiune ar putea avea ca efect intensificarea utilizării combustibililor fosili, accentuarea dependenței UE de importuri și amplificarea preocupărilor legate de securitatea aprovizionării.

Costuri

Ar fi necesare fonduri pentru a compensa diferența dintre prețul pieței și plafonul prețurilor. Acest cost ar fi mai greu de suportat pentru statele membre care dispun de o marjă de manevră bugetară mai limitată.

În timp, ar putea apărea riscuri legate de securitatea aprovizionării ca urmare a lipsei unui semnal de preț diferențiat pe piața UE, precum și a incertitudinii în materie de reglementare. În mod similar, ar fi descurajate proiectele nesubvenționate din domeniul energiei din surse regenerabile, deoarece veniturile de pe piață ar fi mai mici (și din cauza faptului că ar exista stimulente mai mici pentru consumatori să semneze contracte pe termen lung de achiziționare de energie electrică din surse regenerabile, deoarece plafonarea prețurilor scade nevoia acestor consumatori de a se apăra în fața prețurilor ridicate).



D.Intervenție de reglementare pe piața energiei electrice: limitarea profiturilor obținute de anumiți actori de pe piață

Pe piețele angro de energie electrică, prețul este stabilit de ultima sursă necesară pentru a satisface întreaga cerere. În prezent, producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili se confruntă cu costuri extrem de ridicate ale combustibililor fosili, precum și cu tarife mai mari pentru emisiile de CO2. Aceasta înseamnă că prețurile marginale ale energiei electrice sunt ridicate. Producătorii de energie electrică la sarcina de bază care nu depind de combustibilii fosili nu au, în această situație, o structură similară a costurilor și obțin profituri suplimentare care le depășesc cu mult așteptările atunci când decid să investească.

Anexa 2 la Comunicarea REPowerEU prevede că statele membre pot introduce în mod excepțional măsuri fiscale prin care să se recupereze o parte din aceste profituri ridicate.

Același obiectiv urmărit de astfel de măsuri fiscale poate fi atins și prin intervenții de reglementare. În acest scop, se poate acorda temporar statelor membre posibilitatea de a stabili un preț de exercitare sau un mecanism de recuperare care să limiteze profiturile excesive ale producătorilor. Ar putea fi necesar ca prețul de exercitare relevant să varieze pentru a reflecta caracteristicile diferiților participanți pe piață și acest preț ar trebui să fie stabilit de autoritățile naționale de reglementare. De fapt, această opțiune funcționează ca un contract unidirecțional pentru diferență, în care plățile devin scadente numai atunci când prețul de referință (prețul pieței) este mai mare decât prețul de exercitare. La fel ca în cazul impozitului pe profitul excedentar inclus în Comunicarea REPowerEU, ar fi necesar un mecanism separat pentru a redistribui către consumatori veniturile provenite dintr-o astfel de intervenție de reglementare.

Statele membre ar putea transforma schemele de sprijin pe care le acordă pentru noi capacități de producție în sisteme de contracte bidirecționale pentru diferență. Cerându-le producătorilor de energie electrică să ramburseze sprijinul pentru investiții primit atunci când prețurile sunt ridicate, acest mecanism ar preveni situația în care o nouă capacitate de producție construită în prezent ar beneficia în viitor de subvenții și în cazurile în care prețurile pieței ar fi foarte ridicate și volatile.

Atunci când actorii de pe piețele gazelor naturale exploatează situația actuală de criză pentru a obține profituri excesive, de exemplu deoarece sunt în măsură să vândă volumele contractate pe termen lung la prețuri semnificativ mai mari pe piața la vedere, profiturile ar putea face obiectul unor intervenții fiscale similare.

Avantaje

Dacă este bine concepută, o astfel de opțiune nu afectează formarea prețurilor pe piețele angro de energie electrică, păstrând semnalele pentru schimburile comerciale în interiorul și în afara UE și pentru securitatea aprovizionării. Comercializarea energiei electrice la nivelul UE nu este afectată.

Reformarea modului de concepere a schemelor de sprijin pentru noi investiții ar putea deschide calea pentru posibile schimbări pe termen mai lung în ceea ce privește organizarea pieței.

Inconveniente

În sine, această opțiune nu va reduce prețurile pentru consumatori, dar veniturile generate pot fi utilizate pentru a le oferi un sprijin direct consumatorilor de energie care suferă cel mai mult de pe urma prețurilor ridicate, de exemplu, prin bonuri valorice pentru gospodării și sprijin financiar pentru întreprinderi, în concordanță cu normele privind ajutoarele de stat și cu cele în materie de concurență.

Pentru a stabili cu acuratețe existența unor profituri inframarginale excesive, autoritățile naționale ar trebui să dispună de informații detaliate cu privire la cheltuielile producătorilor, la care este posibil să nu aibă acces. O punere în aplicare rapidă a acestei opțiuni poate ridica probleme de ordin juridic, deoarece participanții pe piață vor fi afectați în mod diferit.

Aspectele legate de concurență ar trebui să fie evaluate cu atenție și să fie abordate prin respectarea orientărilor Comisiei referitoare la prețurile cu amănuntul reglementate și la măsurile fiscale privind rentele inframarginale, precum și prin respectarea normelor privind ajutoarele de stat.

Este probabil ca introducerea unor impozite pe profiturile excepționale să afecteze siguranța oferită investitorilor, ceea ce ar putea însemna că este posibil să fie nevoie de sprijin pentru întreaga producție viitoare de energie electrică. Acest risc de reglementare se va reflecta în costuri mai mari ale capitalului și în reducerea utilizării energiei din surse regenerabile în viitor.



III – Intervenții pe piețele gazelor naturale

E.Limite de preț pentru comercializarea gazelor în UE

Această opțiune se bazează pe definirea unui preț maxim la nivelul UE la care gazele naturale să poată fi comercializate între operatori din toate statele membre ale UE sau, ca alternativă, pe stabilirea unor limite de preț în care prețul gazelor să poată evolua. Printr­o astfel de plafonare a prețurilor sau prin astfel de marje de preț s-ar limita ofertele pe bursele europene. Prețul plafonat al gazelor ar deveni noul preț de referință contractual pentru contractele pe termen lung și pentru contractele derivate.

Pentru a fi eficace, această opțiune ar trebui pusă în aplicare în toate statele membre.

Avantaje

Plafonarea prețurilor pentru comercializarea gazelor în întreaga Europă ar reduce volatilitatea excesivă și ar conduce în mod direct la prețuri mai reduse ale gazelor naturale. La rândul său, acest lucru ar reduce costurile energiei electrice produse de centralele electrice pe bază de gaze naturale și prețurile de consum atât pentru gaze, cât și pentru energie electrică.

Inconveniente

Ar trebui determinat nivelul adecvat al plafonului. În cazul în care plafonul prețului gazelor naturale este stabilit la un nivel prea scăzut, ar fi dificil să se atragă mai multe gaze în Europa și s-ar putea chiar ca, astfel, întreprinderile europene să fie stimulate să exporte gaze naturale în țări în care prețurile sunt mai mari. Un preț mai mic ar stimula un consum mai mare de gaze și, prin urmare, o creștere a cererii în Europa. Pentru a atenua acest risc, opțiunea de față ar trebui să fie însoțită de o gestionare riguroasă a cererii. Combinați, acești factori ar putea duce la constrângeri suplimentare pe piața gazelor naturale și ar putea prezenta riscuri pentru securitatea furnizării de gaze.

Dacă s-ar aplica același preț maxim în întreaga UE, ar fi dificil să se asigure fluxurile de gaze către destinațiile în care sunt necesare și funcționarea în condiții de siguranță a rețelei, menținându-se echilibrul dintre cerere și ofertă.

Consumatorii care au achiziționat gaze pe baza unor contracte pe termen lung la un preț care depășește plafonul nu ar beneficia de un plafon de preț decât la expirarea contractelor lor.

În funcție de nivelul plafonului și de perioada în care acesta este aplicat, este posibil ca partenerii noștri comerciali să fie tentați să asigure furnizările de gaze necesare. Totuși, reacția acestor parteneri la un preț stabilit în mod administrativ este incertă și nu poate fi anticipată. Ei ar putea contesta această opțiune în instanță și/sau ar putea restricționa sau suspenda livrările. 

Costuri

Costurile sunt legate de o posibilă întrerupere a aprovizionării, în funcție de modul în care furnizorii reacționează la plafon.

F.Volum și preț negociat cu furnizorii internaționali

O opțiune ar fi să se stabilească obiective mai specifice privind volumul și prețul gazelor naturale pentru diferite rute de aprovizionare/diverși furnizori și ca aceste obiective să se bazeze pe o strategie comună de negociere coordonată la nivel european cu partenerii comerciali ai UE. Prețurile indicative relevante ar viza contractele de furnizare cu țări terțe, dar nu ar afecta tranzacțiile care au loc în interiorul UE (de exemplu, pentru echilibrare pe piața internă).

Pentru a asigura importuri de GNL și de gaze naturale la prețuri bune, UE ar trebui să adopte o perspectivă pe termen mai lung cu privire la parteneriatele în domeniul gazelor cu furnizorii săi și să extindă domeniul de aplicare al negocierilor pentru a cuprinde asigurarea importurilor pe termen lung de hidrogen.

Astfel de parteneriate ar putea consta în:

·contracte pe termen lung pentru creșterea aprovizionării cu GNL și prin gazoducte;

·investiții ale UE în capacități suplimentare de import de GNL, compatibile cu hidrogenul;

·un parteneriat H2 pe o perioadă de 5-10 ani în vederea creării infrastructurii și a unui cadru solid pentru un parteneriat în materie de investiții (un cadru comun care ar asigura previzibilitatea și stabilitatea investițiilor și a cererii în UE, precum și condiții stabile de investiții în țările partenere).

Perspectivele de reușită ale unei astfel de strategii de negociere ar depinde de o abordare comună la nivel european.

Avantaje

Dacă va fi aplicat cu succes, un preț mai mic negociat în întreaga Europă ar conduce la prețuri semnificativ mai mici ale gazelor naturale, combinate cu volumele convenite de importuri de gaze. La rândul său, acest lucru ar reduce costurile energiei electrice produse de centralele electrice pe bază de gaze naturale și prețurile de consum atât pentru gaze, cât și pentru energie electrică.

Întrucât opțiunea s-ar baza pe negocieri și nu ar impune nicio restricție asupra schimburilor comerciale cu gaze naturale în interiorul UE (de exemplu, pentru echilibrare), ar fi evitate întreruperile fluxurilor de gaze în interiorul UE.

Inconveniente

Reușita acestei opțiuni depinde, în definitiv, de rezultatul negocierilor relevante cu furnizorii din țări terțe.

Costuri

Dacă ar da rezultate, această opțiune ar conduce la o reducere durabilă a costurilor de aprovizionare cu gaze naturale.