1.10.2021 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 398/40 |
Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare
(2021/C 398/19)
Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de trei luni de la data prezentei publicări.
Document unic
„Carne Ramo Grande”
Nr. UE: PDO-PT-02640 – 13 octombrie 2020
DOP (X) IGP ( )
1. Denumirea (denumirile)
„Carne Ramo Grande”
2. Statul membru sau țara terță
Portugalia
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar
3.1. Tipul de produs
Clasa 1.1. Carne (și organe comestibile) proaspete
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1
Carne proaspătă, refrigerată și congelată provenită de la bovine din rasa Ramo Grande care au fost înscrise în registrul genealogic al rasei Ramo Grande și care s-au născut și au fost crescute și sacrificate în aria geografică delimitată în conformitate cu prezentul caiet de sarcini.
„Carne Ramo Grande” poate fi prezentată spre vânzare sub formă de carcase, semicarcase sau sferturi de carcasă, precum și sub formă de bucăți care pot fi întregi sau feliate. Pe lângă formele tradiționale de prezentare – carcasă sau bucăți ambalate (întregi sau feliate) – „Carne Ramo Grande” poate fi, de asemenea, prezentată pentru vânzare sub formă de carne tocată ambalată.
Carne de culoare roșu aprins (care tinde să devină mai intensă la contactul cu aerul și proporțional cu vârsta animalului de la care provine), cu o consistență fermă datorită țesutului conjunctiv interfascicular prezent în proporții variabile și cu mirosul aromatic care este propriu speciei. Grăsime bine distribuită la nivel subcutanat, intracavitar, perimuscular și intramuscular. Grăsime de culoare alb-sidefiu, cu o consistență fermă după răcirea carcasei. Nu este unsuroasă la atingere.
— |
Vitelão [vițel] – carne provenind din carcase de bovine cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 luni, clasificată în categoria „Z” și cu o greutate minimă a carcasei de 110 kg. |
— |
Novilho/a [tăuraș/junincă] – carne provenind din carcase de bovine cu vârsta de cel puțin 12 luni, dar nu mai mult de 24 de luni în cazul carcaselor întregi de masculi (categoria „A”) și de cel puțin 12 luni pentru femele (categoria „E”), cu o greutate minimă a carcasei de 130 kg (categoria „A”) și de 120 kg (categoria „E”). |
— |
Macho inteiro (Touro) [carcasă întreagă de mascul (taur)] – carne provenind din carcase întregi de masculi cu vârsta de cel puțin 24 de luni (categoria „B”) și cu o greutate minimă a carcasei de 200 kg. |
— |
Castrado (taur sau bou castrat) – carne provenind din carcase de masculi castrați cu vârsta de cel puțin 12 luni (categoria „C”) și cu o greutate minimă a carcasei de 130 kg. |
— |
Vaca [vacă] – carne provenind din carcase de bovine femele care au fătat, clasificate în categoria „D” și cu o greutate minimă a carcasei de 200 kg. |
Carnea este fragedă, suculentă și gustoasă. Carnea din categoriile Vitelão și Novilho/a este mai fragedă, dar carnea din celelalte categorii de vârstă este la fel de suculentă și gustoasă.
Sunt permise carcasele clasificate în următoarele categorii.
— |
Conformație: |
Novilho/a [tăuraș/junincă]; Macho inteiro (Touro) [mascul întreg (taur)]; Castrado [taur/bou castrat] – categoriile S, E, U, R și O sunt permise.
Alte categorii de vârstă – date fiind caracteristicile morfologice și funcționale specifice rasei Ramo Grande și tipul de gestionare a efectivelor de animale practicat, în special în ceea ce privește sexul, vârsta și greutatea animalelor la sacrificare, sunt permise și carcasele de categoria „P”, alături de categoriile enumerate mai sus.
— |
Gradul de acoperire cu grăsime: |
Carcasele cu un grad de acoperire cu grăsime de 1 nu sunt permise.
3.3. Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)
Animalele sunt hrănite în conformitate cu practicile tradiționale de creștere a bovinelor. Baza alimentației lor este pășunatul pe pășuni naturale sau îmbunătățite, utilizate pentru pășunat direct și care oferă un amestec de graminee și leguminoase, cum ar fi Lolium perenne (raigras), Lolium multiflorum (raigras aristat), Trifolium repens (trifoi alb), Trifolium pratense (trifoi roșu) și Dactylis glomerata (golomăț), disponibile pe tot parcursul anului datorită condițiilor pedologice și climatice favorabile din Azore.
Vițeii se hrănesc cu lapte matern cel puțin în primele trei luni de viață. Aceștia sunt înțărcați la 6-7 luni. Dat fiind că își însoțesc mamele pe pășuni până la momentul respectiv, vițeii se hrănesc, de asemenea, cu iarbă și plante furajere.
Bovinele adulte se hrănesc cu iarbă proaspătă, alimentația lor fiind completată cu iarbă însilozată, fân, porumb verde sau porumb însilozat sau cu alte furaje produse la fermă (de exemplu, boabe de porumb, frunze uscate de porumb, tulpini de cartofi dulci, Pittosporum undulatum) sau de la alte ferme din arhipelagul Azore.
Atunci când nevoile nutriționale ale bovinelor nu sunt satisfăcute pe deplin prin pășunat (de obicei în exploatațiile mici, dispersate), în special în etapa de finisare sau în cazul în care condițiile meteorologice nefavorabile duc la penurie de alimente, pot fi administrate furaje combinate pentru asigurarea necesarului de energie și proteine. Hrana suplimentară provenită din afara arhipelagului Azore nu trebuie să reprezinte niciodată mai mult de 50 % din substanța uscată în alimentația anuală totală a animalelor.
3.4. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată
Naștere, creștere și sacrificare.
3.5. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată
—
3.6. Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată
Indiferent de formatul de prezentare, „Carne Ramo Grande” trebuie să conțină una dintre următoarele mențiuni: „Carne Ramo Grande - Denominação de Origem Protegida” [Carne Ramo Grande - Denumire de origine protejată] sau „Carne Ramo Grande DOP” [Carne Ramo Grande DOP].
4. Delimitarea concisă a ariei geografice
Aria geografică a produsului „Carne Ramo Grande” este arhipelagul Azore, format din nouă insule: Santa Maria, São Miguel, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores și Corvo.
5. Legătura cu aria geografică
Arhipelagul Azore are o climă oceanică temperată, cu temperaturi blânde și variații termice slabe, cu umiditate relativă ridicată și precipitații abundente. Solurile sale vulcanice au texturi lutoase, lutos-nisipoase și lutos-argiloase, fiind bogate în materii organice și potasiu.
Această combinație de soluri și climă oferă în mod natural condiții care sunt deosebit de adecvate pentru producția de iarbă, ceea ce înseamnă că animalele pot pășuna 365 de zile pe an.
Acest sistem de producție depinde în principal de pășunat și de producția de furaje. Produsele sunt obținute prin metode durabile din punctul de vedere al mediului și există foarte puține intrări din afara fermei.
Condițiile pedoclimatice din Azore favorizează dezvoltarea pășunilor pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, există fluctuații cauzate de variațiile de temperatură și de precipitații. În consecință, producția de iarbă se află la apogeu în perioada de primăvară/vară. Biodiversitatea pășunilor este ridicată, astfel încât acestea acoperă cea mai mare parte a nevoilor nutriționale ale bovinelor Ramo Grande pe tot parcursul anului. Creșterea bovinelor în Azore s-a bazat dintotdeauna pe valorificarea resurselor naturale, în strânsă legătură cu mediul natural și punând accentul pe durabilitate. Caracteristicile generale ale rasei autohtone Ramo Grande sunt influențate de condițiile naturale din arhipelag și de utilizarea tradițională a animalelor din această rasă. Aceste animale au fost întotdeauna crescute din trei motive (ca animale de tracțiune și pentru carne și lapte). Fermierii utilizau tauri Ramo Grande pentru montă pe durata unuia sau a două sezoane de reproducere și apoi îi castrau și îi antrenau pentru arat și ca animale de tracțiune. Animalele răspundeau acestor nevoi, furnizând totodată treptat carnea și laptele care erau esențiale pentru alimentația fermierilor. Deoarece bovinele au fost crescute într-un model agricol de subzistență, fermierii au petrecut mult timp în imediata apropiere a animalelor lor. Agricultura extensivă și cunoștințele specifice ale fermierilor (în ceea ce privește alimentația animalelor și gestionarea efectivului de animale) au asigurat condiții de viață excelente pentru animale. Acest lucru a contribuit la conferirea unui caracter distinctiv calității produselor obținute. Având în vedere rolul lor principal (animale de tracțiune), au existat întotdeauna numeroase contacte între fermieri și aceste animale, deoarece acestea au trebuit să fie învățate să își îndeplinească sarcinile. Animalele au fost foarte dispuse să învețe și foarte docile, în special față de proprietarii lor, care, la rândul lor, au depus toate eforturile pentru a se asigura că animalele sunt hrănite în funcție de eforturile lor și pentru a le proteja de frig sau de alte condiții meteorologice nefavorabile. Animalele erau ținute în principal în „atafonas” (mori), „palheiros” (hambare) și „lojas” (ateliere) la domiciliile oamenilor, deoarece ofereau căldură în perioadele cele mai reci ale anului. Aceasta însemna că animalele erau ținute în imediata apropiere a oamenilor, iar această afecțiune pentru animale a fost transmisă din generație în generație. În prezent, există evenimente culturale (parade, competiții și spectacole etnografice, adesea legate de ritualurile religioase dedicate Sfântului Duh) care îi reunesc pe crescătorii acestor bovine, consolidează legăturile și aduc laolaltă oameni care apreciază aceste animale și se mândresc cu faptul că le cresc. Este important de remarcat faptul că, deși numărul mediu de bovine pe exploatație este scăzut, existența lor continuă este o dovadă a legăturii emoționale puternice cu aceste animale.
Caracteristicile „Carne Ramo Grande”, în ceea ce privește gustul, frăgezimea și suculența, sunt rezultatul modului de creștere a animalelor. Condițiile pedoclimatice din Azore, combinate cu tehnica specială de creștere a animalelor și cu docilitatea acestora, permit pășunatul pe tot parcursul anului.
Deoarece carnea provine de la animale crescute într-un sistem de pășunat care le permite să trăiască în libertate și să se deplaseze de la o parcelă la alta, aceasta tinde să aibă o culoare mai intensă. În funcție de categoria de vârstă a animalului, culoarea cărnii „Carne Ramo Grande” variază de la roșu mai deschis în cazul animalelor mai tinere la roșu mai intens pe măsură ce vârsta animalului crește. Culoarea grăsimii variază, de asemenea, în funcție de vârsta animalului, de la alb în cazul animalelor mai tinere la alb-gălbui în cazul boilor și al bovinelor adulte (tauri și vaci).
Clima (foarte potrivită pentru creșterea bovinelor) și solul (fertil și ușor de lucrat) asigură pășuni de bună calitate. Acest lucru a permis ca vitele care au fost duse în arhipelagul Azore atunci când acesta a fost descoperit și populat pentru întâia dată să se adapteze, să se dezvolte și să evolueze, dobândind caracteristicile genetice distinctive care definesc rasa Ramo Grande în prezent.
Crescătorii rasei Ramo Grande sunt protectori ai unui patrimoniu genetic unic, pe care au insistat să îl păstreze ca moștenire de la strămoșii lor de-a lungul mai multor generații și adesea în circumstanțe dificile. Angajamentul lor a fost întotdeauna de a conserva acest patrimoniu și au considerat că șeptelurile de bovine fac parte din familia lor extinsă. În cadrul festivităților tradiționale de pe diferitele insule ale arhipelagului Azore, în special cele dedicate Sfântului Duh, carnea acestor animale a fost dintotdeauna preferată pentru mâncărurile tipice servite cu ocazia acestor evenimente festive. Aceste mâncăruri combină cunoștințele specifice și rețetele tradiționale din fiecare insulă și chiar din fiecare sat, transmise de-a lungul generațiilor, pentru a pune în valoare aromele și savorile specifice cărnii acestei rase.
Aceste bovine au un rol semnificativ în arhipelagul Azore, pentru modul în care sunt încă utilizate în agricultura tradițională și în cadrul festivităților etnografice, precum și pentru importanța lor în felurile de mâncare servite atât localnicilor, cât și vizitatorilor.
Trimitere la publicarea caietului de sarcini
[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]
https://tradicional.dgadr.gov.pt/images/prod_imagens/carne/docs/CE_Carne_Ramo_Grande_DOP.pdf