5.3.2021   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 76/23


Publicarea documentului unic modificat ca urmare a aprobării unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

(2021/C 76/08)

Comisia Europeană a aprobat această modificare minoră în temeiul articolului 6 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

Cererea de aprobare a acestei modificări minore poate fi consultată în baza de date eAmbrosia a Comisiei.

DOCUMENT UNIC

JIHOČESKÁ ZLATÁ NIVA

Nr. UE: PGI-CZ-0406-AM02 – 28.8.2020

DOP () IGP (X)

1.   Denumirea (denumirile)

„Jihočeská Zlatá Niva”

2.   Statul membru sau țara terță

Republica Cehă

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 1.3. Brânzeturi

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Aspect exterior: brânza este cilindrică, are un diametru de 180-200 mm și o înălțime de aproximativ 10 cm (o greutate de aproximativ 2,8 kg), prezintă semne de tratare a suprafeței prin spălare sau răzuire mucegaiul verde-albastru care brăzdează brânza în interior și flora bacteriană care acoperă o parte din suprafața sa nu sunt dăunătoare. Suprafața brânzei poate fi de culoare crem până la maro-deschis.

Aspect interior: interiorul brânzei este de culoare ivorie până la crem, cu o structură marmorată regulată de mucegai de culoare verde până la verde-albastru în pastă și cu urme recognoscibile de perforare.

Consistență: cu un gust mai puțin pronunțat decât al „Jihočeská Niva” (cu 50 % conținut de materie grasă în substanța uscată), lipicioasă, maturată uniform; nu este permisă prezența mucegaiurilor străine.

Gust și miros: sărat, înțepător, aromat, cu tentă picantă, caracteristică culturii de mucegai Penicillium roqueforti.

Forma în care este comercializat produsul: brânza se comercializează întreagă, în jumătăți sau în bucăți cu diferite greutăți.

Cerințe fizico-chimice

Conținut de substanță uscată: 52 %; ecartul negativ admis al conținutului de substanță uscată: – 1 %; ecartul pozitiv al conținutului de substanță uscată nu este dăunător.

Conținut de grăsime în substanța uscată: 60 %; serie de valori permise ale conținutului de grăsime în substanța uscată: 60 % - < 65 %.

Conținut de sare: 2,5-6 %.

Proprietăți microbiologice:

Brânza conține culturi de mucegai Penicillium roqueforti PY sau PV, CB sau PR1 (până la PR4). În scopul producției, pot fi folosite alte tulpini de mucegaiuri Penicillium roqueforti provenind de la alți producători și corespunzând proprietăților menționate în prezentul document. În privința cerințelor microbiologice, brânza îndeplinește criteriile uzuale în materie de siguranță alimentară și de igienă a procesului de producție.

3.3.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală) și materii prime (numai pentru produsele prelucrate)

Materia primă de bază utilizată pentru producerea acestei brânze naturale cu mucegai în interior este laptele de vacă prelucrat în unitățile de prelucrare. Se folosește doar laptele din aria delimitată. Alte materii prime sunt: Mucegai Penicillium roqueforti PY sau PV, CB sau PR1 (până la PR4) (sau alte tulpini de mucegai Penicillium roqueforti provenind de la alți producători și corespunzând proprietăților menționate în prezentul document), sare, culturi lactice, cheag, clorură de calciu.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Materia primă de bază, și anume laptele, trebuie să provină din aria geografică delimitată. Întregul proces de producție și de maturare trebuie să aibă loc în aria delimitată astfel încât să se beneficieze la maximum de experiența locală de lungă durată și de pivnițele de maturare originale.

Laptele prelucrat în unitățile de prelucrare, având un conținut de grăsime de 5,35 %, cu un ecart posibil de +/– 0,15 %, este introdus în instalația de fabricare a brânzei, adăugându-se de obicei culturi starter care asigură o bună acidificare pe tot parcursul producției și maturării brânzei. Gustul caracteristic al „Jihočeská Zlatá Niva” este conferit de culturile de mucegai Penicillium roqueforti, folosite de multe decenii (stocul de culturi este de obicei disponibil spre utilizare în industria alimentară). După adăugarea cheagului și covăsirea laptelui, granulele de coagul rezultate sunt turnate în forme cilindrice. Se scurge zerul, iar cultura de microfloră se dezvoltă la o anumită temperatură. Brânza se sărează fie în două etape, și anume prin scufundare în baie de saramură și frecare cu sare grunjoasă, fie prin aplicarea de sare pe suprafață. În trecut, maturarea avea loc numai în pivnițe naturale de maturare săpate în roci calcaroase. În 2005, în urma creșterii producției de brânză cu mucegai, s-au construit pivnițe de maturare echipate cu aer condiționat, temperatura și umiditatea fiind controlate. Brânza se maturează în pivnițe timp de minimum șase săptămâni.

Suprafața brânzei maturate este spălată sau răzuită.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

Dată fiind natura biotehnologică a produsului, brânza cu pastă cu mucegai trebuie ambalată direct la instalația de fabricare Acest lucru este necesar și pentru menținerea calității și igienei produsului, pentru a evita ca brânza să fie confundată cu alte tipuri de brânză produse în arii diferite și, nu în ultimul rând, pentru a permite o mai bună trasabilitate a produsului.

Brânza este învelită, întreagă sau bucăți, în folie de aluminiu sau într-o folie specială permeabilă la oxigen. O altă parte a producției este porționată, iar produsul este ambalat în tăvițe de plastic acoperite cu folie de plastic imprimată.

Ambalajul produsului trebuie să fie intact, curat și corect etichetat.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Denumirea „Jihočeská Zlatá Niva” este marcată clar pe ambalajul produsului.

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria geografică este regiunea Boemia de Sud, ale cărei granițe sunt definite în Actul nr. 36/1960 referitor la diviziunea teritorială a statului, astfel cum a fost modificat ulterior.

5.   Legătura cu aria geografică

Regiunea Boemia de Sud este una dintre zonele cel mai puțin poluate ale Republicii Cehe. Aceasta a fost considerată dintotdeauna o zonă predominant agricolă, lucru valabil și astăzi.

Laptele provine din Boemia de Sud. Pășunile sunt localizate în zonele protejate Novohradské Hory, Blanský les și Šumava, iar flora unică a zonei are un efect pozitiv asupra gustului laptelui.

Acest teren variat, accidentat, cu păduri intacte, pajiști, pășuni și surse de apă dulce se caracterizează printr-un mediu foarte curat, în special în jurul Český Krumlov și pe dealurile Šumava (declarate de către UNESCO rezervație a biosferei în 1990). Dovada valorii ridicate pe care o prezintă mediul natural al Boemiei de Sud rezidă în numărul mare de zone desemnate oficial ca zone protejate, dintre care două beneficiază de statutul de protecție acordat de UNESCO.

Ele conțin pășuni bogate în specii de plante, în special pajiști mezofilice, unde flora specifică zonei este la ea acasă. Sunt specifice plantele cu tulpină scurtă (țăpoșică, păiuș etc.) și cu diversitate mare, împreună cu câteva varietăți rare tipice zonei. O plantă endemică specifică este Phyteuma nigrum, iar printre celelalte se numără Gentiana pannonica, Gentiana cruciata, Ligusticum mutellina, Arnica montana, Gentianella praecox subsp. Bohemica, Carex Michelii, Andropogon ischaemum, Veronica teucrium, Stachys recta, Koeleria pyramidata, etc.

Desigur, experiența populației locale în producerea acestui tip de brânză, transmisă din generație în generație, a avut și ea o influență majoră asupra calității și proprietăților brânzei „Jihočeská Zlatá Niva”.

Acești factori diferențiază clar aria delimitată de zonele înconjurătoare.

Brânza „Jihočeská Zlatá Niva” este caracterizată printr-o prelucrare de foarte înaltă calitate și prin gustul său, cu un conținut echilibrat de substanță uscată, grăsime și sare; ea a fost produsă timp de mai multe decenii conform procesului de producție specificat la punctul 3.5. Laptele provine din Boemia de Sud.

Brânza cu pastă cu mucegai „Jihočeská Zlatá Niva” a fost produsă la fabrica Český Krumlov urmându-se aceeași metodă de producție din 1951. Numeroase referințe din presă atestă istoria producției de brânză Niva. Brânza a fost numită după pajiștile și pășunile din Šumava, sursa principalului ingredient, și anume laptele de vacă. Flora locală unică are un efect pozitiv asupra gustului laptelui și prin urmare și a produsului final.

Brânza cu pastă cu mucegai „Jihočeská Zlatá Niva” este foarte apreciată pe piața cehă atât de către publicul larg, cât și de către specialiștii din industria lactatelor. Timp de mulți ani, brânza „Jihočeská Zlatá Niva” a fost considerată de jurii de experți la târguri naționale unul dintre cele mai bune brânzeturi din categoria „brânzeturilor cu pastă cu mucegai”. Brânza „Jihočeská Zlatá Niva” este, de asemenea, foarte prețuită și de publicul larg.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

https://isdv.upv.cz/doc/vestnik/2020/vestnik_UPV_202010.pdf#page=157

Jurnalul oficial nr. 10 din 4.3.2020, p. 157 și următoarele.


(1)  JO L 179, 19.6.2014, p. 17.