Bruxelles, 21.4.2021

COM(2021) 188 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

Taxonomia UE, raportarea de către întreprinderi de informații în materie de durabilitate, preferințele în materie de durabilitate și obligațiile fiduciare:











Orientarea finanțării către Pactul verde european































Pactul verde european este strategia de creștere a Europei care va ameliora bunăstarea și sănătatea cetățenilor, va face în așa fel încât Europa să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și va proteja, conserva și consolida capitalul natural și biodiversitatea Uniunii Europene. O economie în serviciul cetățenilor înseamnă, de asemenea, o tranziție justă, care creează locuri de muncă și nu lasă pe nimeni în urmă. Pentru a atinge aceste obiective, este necesar ca sistemul financiar european să devină mai durabil. Acest lucru va necesita atât o legislație financiară robustă, cât și o traiectorie clară de tranziție pentru întreprinderi. Amploarea investițiilor de care este nevoie pentru a face schimbările necesare va plasa sectorul financiar european atât în centrul unei redresări economice durabile și favorabile incluziunii în urma pandemiei de COVID-19, cât și în centrul dezvoltării economice durabile a Europei pe termen lung.

UE a parcurs etape importante în construcția unui ecosistem financiar durabil. Regulamentul privind taxonomia UE, Regulamentul privind publicarea de informații privind finanțarea durabilă și Regulamentul privind indicii de referință constituie fundamentul pentru sporirea transparenței și pentru punerea la dispoziția investitorilor a instrumentelor necesare pentru identificarea oportunităților de investiții durabile.

Comisia prezintă Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei, o Propunere de directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD), prin care se revizuiește Directiva privind prezentarea de informații nefinanciare, precum și o serie de modificări ale unor acte delegate, menite să reflecte mai bine atât preferințele în materie de durabilitate în cadrul consultanței în materie de asigurări și investiții, cât și considerentele legate de durabilitate în cadrul guvernanței produselor și al obligațiilor fiduciare. Aceste acte își vor aduce contribuția la o Europă mai verde, mai echitabilă și mai durabilă și vor sprijini punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Taxonomia UE este un instrument robust de asigurare a transparenței, bazat pe date științifice și destinat întreprinderilor și investitorilor. Aceasta introduce criterii clare de performanță pentru determinarea activităților economice care aduc o contribuție substanțială la obiectivele Pactului verde european. Criteriile respective creează un limbaj comun pentru întreprinderi și investitori, permițându-le să comunice într-un mod mai credibil în legătură cu activitățile verzi și ajutându-le să parcurgă tranziția deja în curs. Taxonomia UE va juca, de asemenea, un rol important în crearea standardului UE privind obligațiunile verzi și a etichetei ecologice a UE pentru anumite produse financiare cu amănuntul.

Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei vizează deja activitățile economice ale aproximativ 40 % din societățile cotate la bursă 1 , în sectoare care sunt responsabile pentru aproape 80 % din emisiile directe de gaze cu efect de seră din Europa, urmând să fie incluse mai multe activități 2 . Prin domeniul său de aplicare, taxonomia UE poate spori în mod semnificativ potențialul pe care îl are finanțarea verde în a sprijini tranziția, în special în cazul sectoarelor cu emisii ridicate de dioxid de carbon, în care este nevoie urgentă de schimbări.

Propunerea de directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea va stabili norme europene comune de raportare care vor spori transparența, impunând întreprinderilor obligația de a raporta informațiile privind durabilitatea într-un mod coerent și comparabil. Noile cerințe de raportare ar urma să se aplice tuturor societăților mari și tuturor societăților cotate la bursă, inclusiv întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cotate la bursă. Comisia va elabora standarde proporționale pentru IMM-uri. Aceste standarde vor stabili o referință pentru informațiile pe care societățile care intră în domeniul de aplicare al CSRD le-ar putea solicita în mod rezonabil IMM-urilor care fac parte din lanțurile lor valorice în calitate de furnizori și clienți.

I.INTRODUCERE

Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile („Regulamentul privind taxonomia UE”) a intrat în vigoare la 12 iulie 2020 3 . Prin acest regulament, Parlamentul European și Consiliul au mandatat Comisia Europeană să definească, prin intermediul unor acte delegate, criterii tehnice de examinare cu ajutorul cărora să se stabilească dacă se poate considera că o activitate economică contribuie în mod substanțial la obiectivele de mediu. Aceste criterii vor ajuta întreprinderile, investitorii și participanții la piața financiară să definească în mod adecvat activitățile economice care pot fi considerate durabile din punctul de vedere al mediului.

Acest mandat este încadrat de cerința conform căreia criteriile tehnice de examinare trebuie să fie actualizate și să se bazeze pe dovezi științifice. Criteriile trebuie să fie clare, utilizabile și ușor de aplicat, evitându-se astfel sarcinile administrative inutile. Parlamentul European și Consiliul au recunoscut, de asemenea, importanța consultării publice și au mandatat în mod explicit Comisia să implice în proces părțile interesate relevante și să se bazeze pe recomandările experților care au cunoștințe și experiență dovedite în domeniile relevante.

Astfel cum au solicitat Parlamentul European și Consiliul, Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei 4 prevede primul set de criterii tehnice de examinare al taxonomiei UE și creează un limbaj comun referitor la activitățile durabile. Regulamentul privind taxonomia UE prevede obligația ca investitorii și întreprinderile să utilizeze aceste criterii pentru publicarea de informații conexe, aceste informații urmând să servească, de asemenea, drept un ghid fiabil pentru deciziile de investiții.

Acesta este completat de Propunerea de directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea 5 , care va asigura faptul că întreprinderile furnizează informații cu privire la durabilitatea practicilor lor comerciale într-un mod transparent și comparabil. Cu ajutorul informațiilor privind gradul de aliniere la taxonomie, investițiile care favorizează tranziția și riscurile în materie de durabilitate, societățile financiare pot evalua nivelul de ambiție și performanța de mediu a activităților finanțate.

II. ACTUL DELEGAT PRIVIND TAXONOMIA UE ÎN DOMENIUL CLIMEI

Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei, care va face obiectul examinării de către Parlamentul European și Consiliu, stabilește primul set de criterii tehnice pentru definirea activităților care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea, primele două dintre cele șase obiective de mediu enunțate în taxonomia UE 6 .

Aceste criterii au fost elaborate pe baza recomandărilor Grupului de experți tehnici (TEG), dar și ținând cont de feedbackul primit din partea publicului și de consilierea oferită de Platforma privind finanțarea durabilă 7 .

Volumul feedbackului primit de la părțile interesate (cetățeni, autorități publice, întreprinderi, organizații non-profit și mediul academic, printre alții) a reflectat importanța acestei chestiuni. Marea majoritate a respondenților au reiterat importanța taxonomiei UE ca instrument-cheie de sprijinire a procesului de tranziție în cadrul Pactului verde european. Rezumatul consultării publice este disponibil pe site-ul web al Comisiei pe tema finanțării durabile 8 .

Feedbackul a evidențiat, de asemenea, mai multe preocupări, printre care următoarele:

-implicațiile calificării sau nu a unei activități drept „durabilă din punctul de vedere al mediului”: unele părți interesate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că o activitate care nu se califică drept verde în conformitate cu Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei riscă să fie percepută ca fiind nedurabilă, ceea ce poate avea consecințe în ceea ce privește accesul la finanțare pentru activitățile respective (Secțiunea 1);

-nivelul de ambiție și ușurința utilizării criteriilor: deși numeroase părți interesate au salutat nivelul de ambiție al criteriilor sau chiar au solicitat un nivel mai ridicat de ambiție, alte părți interesate și-au exprimat preocuparea în legătură cu faptul că nivelul de ambiție al criteriilor este prea ridicat și au sugerat îmbunătățiri în ceea ce privește ușurința utilizării criteriilor (Secțiunea 2);

-domeniul de aplicare al taxonomiei UE: unele părți interesate și-au exprimat preocuparea în legătură cu faptul că domeniul de aplicare al activităților vizate de criterii este prea restrâns și în legătură cu caracterul binar al taxonomiei UE, ceea ce înseamnă că aceasta nu va oferi piețelor orientări cu privire la modul în care să fie abordate activitățile care nu îndeplinesc criteriile enumerate în Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei sau care nu sunt vizate de aceste criterii (Secțiunea 3).

În următoarele trei secțiuni sunt clarificate aspectele de mai sus și sunt explicate măsurile pe care Comisia le-a luat sau le va lua în viitor pentru abordarea acestora.

1.Implicațiile calificării sau nu a unei activități drept „durabilă din punctul de vedere al mediului”

Multe părți interesate și-au exprimat preocuparea în legătură cu faptul că taxonomia definește activitățile care se califică drept „durabile din punctul de vedere al mediului”, ceea ce ar putea însemna că, în cazul în care o activitate nu este abordată în Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei, aceasta s-ar califica automat drept „nedurabilă” din punctul de vedere al mediului. Nu este cazul. Simplul fapt că o societate nu desfășoară activități aliniate la taxonomie nu înseamnă că se pot trage concluzii cu privire la performanța de mediu a societății respective sau la capacitatea acesteia de a accesa finanțare.

Taxonomia UE nu definește în prezent modul în care trebuie tratate alte activități decât activitățile „verzi”. Aceasta nu definește și nici nu clasifică nicio activitate drept „activitate care îmbunătățește nivelurile actuale de performanță de mediu”, dar care nu atinge nivelul unei contribuții substanțiale. Aceste activități, oricât de importante sunt pentru a sprijini transformarea de amploare necesară a economiei UE, nu vor fi suficiente în sine pentru a atinge obiectivele verzi pe care ni le-am fixat. În mod similar, taxonomia UE nu definește și nici nu clasifică nicio activitate drept „activitate nedurabilă din punctul de vedere al mediului”. De asemenea, Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei nu vizează încă toate activitățile verzi care pot aduce o contribuție substanțială la obiectivele de mediu și, prin urmare, acestea nu intră în domeniul de aplicare al taxonomiei UE. Taxonomia UE este un document în continuă evoluție, la care se vor face adăugiri de-a lungul timpului și care va fi actualizat în funcție de necesități.

Taxonomia UE este un instrument în serviciul transparenței. Aceasta va introduce obligații de publicare de informații pentru unele societăți și unii participanți la piața financiară, impunându-le să își divulge proporția de activități aliniate la taxonomie. Publicarea proporției de activități verzi aliniate la taxonomie va permite compararea societăților și a portofoliilor de investiții. Întreprinderile pot utiliza în mod fiabil, dacă doresc, taxonomia UE pentru a-și planifica tranziția climatică și ecologică și pentru a obține finanțare pentru aceasta. Participanții la piața financiară pot utiliza, dacă doresc, taxonomia UE pentru a concepe produse financiare verzi credibile. Se preconizează că taxonomia UE va fi un catalizator al schimbării și va încuraja tranziția către durabilitate. Cu toate acestea, deși taxonomia UE poate ghida participanții la piață în deciziile lor de investiții, este de la sine înțeles că nu interzice investițiile în nicio activitate. Nu există nicio obligație pentru societăți de a se alinia la taxonomie, iar investitorii sunt, de asemenea, liberi să aleagă în ce anume să investească.

Cadrul taxonomiei va spori accesul la finanțare durabilă dincolo de instrumentele de finanțare verde existente, bazate pe piață. Acesta include mai multe activități economice și mai multe obiective de mediu decât au fost luate în considerare până în prezent în cadrele de finanțare verde bazate pe piață. În special, cadrul include unele sectoare cu emisii ridicate de dioxid de carbon, permițând astfel recunoașterea pe piață a activităților aflate în tranziție din sectoarele respective.

Întreprinderile vor putea să contabilizeze nu numai cifra de afaceri, ci și anumite cheltuieli operaționale și de capital ca fiind aliniate cu taxonomia UE, ceea ce va extinde și mai mult oportunitățile pe care le va oferi taxonomia UE. Estimările și primele teste efectuate pe baza criteriilor climatice ale taxonomiei au arătat că în prezent alinierea generală la taxonomie a activităților și portofoliile de investiții ale întreprinderilor este scăzută (între unu și cinci procente, multe societăți și portofolii de investiții situându-se la zero). Deși se preconizează că această cifră va crește semnificativ odată cu punerea în aplicare a Pactului verde, ea subliniază amploarea procesului de tranziție care mai trebuie realizat pentru a se ajunge la neutralitatea climatică până în 2050.

Taxonomia UE este concepută cu scopul specific de a furniza un sistem de clasificare și de a îmbunătăți transparența. Regulamentul privind redresarea și reziliența 9 utilizează principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” consacrat la articolul 17 din Regulamentul privind taxonomia UE, dar fără a impune obligația utilizării criteriilor definite în actele delegate care completează taxonomia. Comisia a publicat orientări tehnice specifice 10 , care oferă mai multe detalii cu privire la modul de aplicare a principiului de „a nu prejudicia în mod semnificativ” în sensul Mecanismului de redresare și reziliență (RRF). Acest lucru înseamnă că criteriile definite în Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei nu au efect direct obligatoriu asupra punerii în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență. Și Regulamentul privind politica de coeziune prevede că la realizarea obiectivelor fondurilor la care face referire trebuie să se utilizeze principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” din Regulamentul privind taxonomia UE în perioada de programare 2021-2027, dar fără a impune utilizarea criteriilor din actele delegate care completează taxonomia. În viitor, ar trebui reiterat scopul inițial al taxonomiei UE, iar implicațiile ar trebui evaluate cu atenție în ceea ce privește caracterul adecvat, proporționalitatea și costurile de asigurare a conformității, înainte de includerea sa în alte politici.

2.Nivelul de ambiție și ușurința utilizării criteriilor din Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei

La elaborarea actelor delegate care să definească criteriile pentru activitățile economice durabile, Comisia Europeană este obligată să respecte mandatul acordat de Parlamentul European și de Consiliu vizând identificarea nivelului de ambiție necesar pentru ca proiectele verzi să atingă obiectivele de mediu ale UE.

Taxonomia UE recunoaște ca fiind durabile acele activități care aduc o contribuție substanțială, mai degrabă decât marginală, la atingerea obiectivelor de mediu ale UE. Taxonomia UE stabilește criteriile pentru contribuția substanțială și pentru absența unui prejudiciu semnificativ în funcție de nivelul de ambiție al obiectivelor Pactului verde european, inclusiv al obiectivului UE de a atinge neutralitatea climatică.

Pe baza unei examinări atente a feedbackului primit, au fost efectuate modificări ale proiectului de act delegat publicat pentru a obține feedback din partea publicului, fără a se compromite nivelul de ambiție al obiectivelor Pactului verde european. Printre aceste modificări se numără:

-numeroase clarificări menite să sporească acuratețea tehnică și ușurința utilizării criteriilor;

-îmbunătățiri suplimentare la nivelul ușurinței utilizării, care au constat în simplificarea criteriilor, reducerea complexității și a sarcinii globale impuse de acestea și, după caz, efectuarea de ajustări pentru a le face mai specifice și mai flexibile;

-clarificări pentru a reflecta mai bine subsidiaritatea și competențele partajate între nivelul UE și cel al statelor membre, după caz (inclusiv mai multe clarificări pentru a ține mai bine seama de reglementările naționale);

-îmbunătățirea coerenței cu cadrele existente și cu legislația sectorială și luarea în considerare a viitoarelor revizuiri, după caz;

-precizarea domeniului de aplicare al anumitor activități de tranziție și de facilitare și ajustări pentru a face taxonomia mai ușor de utilizat de către actorii economici;

-definirea mai precisă a unui număr mic de activități care erau acoperite ca parte a unei alte activități, în cazul în care părțile interesate au formulat o cerere clară în acest sens și în cazul în care acestea sunt în concordanță cu obiectivele și cerințele Regulamentului privind taxonomia UE;

-actualizarea considerentelor, subliniind necesitatea unor revizuiri viitoare și a introducerii unor activități suplimentare într-o etapă ulterioară.

3.Domeniul de aplicare al taxonomiei UE

În urma feedbackului primit din partea publicului și ținând seama de recomandările Platformei privind finanțarea durabilă, Comisia are în vedere dezvoltarea în continuare a taxonomiei UE, în conformitate cu Regulamentul privind taxonomia, pentru a răspunde preocupărilor rămase ale părților interesate, astfel cum se explică în secțiunea următoare.

În special, domeniul de aplicare actual al criteriilor prezentate în Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei se va extinde în viitor. Criteriile sunt dinamice și vor face obiectul unei revizuiri periodice. Aceasta asigură includerea, în timp, în domeniul de aplicare al criteriilor menționate mai sus, a unor noi sectoare și activități, inclusiv a activităților de tranziție și de facilitare, prin modificarea actului delegat. Părțile interesate vor avea posibilitatea de a propune activități care să fie incluse în criteriile menționate prin intermediul unui portal web, care va fi creat pe site-ul web al Comisiei Europene la jumătatea anului 2021. Comisia va evalua aceste propuneri ținând seama de contribuțiile transmise de Platforma privind finanțarea durabilă.

În plus, taxonomia va avea un impact asupra finanțării durabile la nivel internațional. În urmărirea obiectivelor Pactului verde european, UE va coopera îndeaproape cu țările sale partenere, inclusiv în cadrul forurilor internaționale relevante, cum ar fi Platforma internațională pentru finanțarea durabilă, G7/G20 și Consiliul pentru Stabilitate Financiară (CSF). Această cooperare include explorarea modalităților de operaționalizare a taxonomiei UE la nivel mondial, într-un mod adecvat și proporțional. În acest context, vor fi continuate lucrările privind ușurința utilizării taxonomiei UE și posibilitatea utilizării sale la nivel internațional.

III.URMĂTOARELE ETAPE ÎN DEZVOLTAREA TAXONOMIEI UE

În conformitate cu cadrul juridic și cu angajamentele noastre anterioare, Comisia va adopta un act delegat care să completeze Regulamentul privind taxonomia UE și care să includă activitățile care nu sunt încă vizate de Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei, cum ar fi agricultura, anumite sectoare energetice și anumite activități de producție. 

Actul delegat complementar menționat mai sus va viza energia nucleară, sub rezerva rezultatelor procesului specific de revizuire în curs și în concordanță cu acestea, în conformitate cu Regulamentul privind taxonomia UE. Acest proces se bazează pe raportul tehnico-științific independent 11 publicat în martie 2021 de Centrul Comun de Cercetare, serviciul pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene 12 . În prezent, raportul este analizat de către două grupuri de experți: grupul de experți instituit în temeiul articolului 31 din Tratatul privind Euratom și Comitetul științific pentru riscurile asupra sănătății și mediului și riscurile emergente (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks - SCHEER); analiza raportului va finaliza evaluarea științifică, care se va încheia în iunie 2021. 

Actul delegat complementar menționat va viza, de asemenea, activitățile de producție de gaze naturale și tehnologiile conexe ca activitate de tranziție, în măsura în care acestea se încadrează în limitele articolului 10 alineatul (2) din Regulamentul privind taxonomia UE. În acest context, vor fi luate în considerare avantajele unei clauze de limitare în timp pentru activitățile de tranziție.

Comisia va adopta acest act delegat complementar cât mai curând posibil, după încheierea procesului specific de revizuire prevăzut pentru vara anului 2021.

Un act delegat separat va viza activitățile care aduc o contribuție substanțială la celelalte patru obiective de mediu, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind taxonomia UE (utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și marine, tranziția către o economie circulară, prevenirea și controlul poluării, protejarea și refacerea biodiversității și a ecosistemelor). Platforma privind finanțarea durabilă lucrează la recomandări cu privire la acest act.

În plus, articolul 26 din Regulamentul privind taxonomia UE impune Comisiei să evalueze, până la sfârșitul anului 2021, dacă și în ce mod domeniul de aplicare al Regulamentului privind taxonomia ar putea fi extins pentru a acoperi alte niveluri de performanță de mediu decât contribuția substanțială, precum și alte obiective, cum ar fi obiectivele sociale.

IV.FINANȚAREA TRANZIȚIEI CĂTRE DURABILITATE

Deși Regulamentul privind taxonomia UE este un factor favorizant esențial pentru mobilizarea investițiilor în soluții durabile pe termen lung, consultarea publică și reacțiile trimise în ultimele luni de deputații în Parlamentul European, statele membre și alte părți interesate au evidențiat limitele taxonomiei UE. În special, există o preocupare generală cu privire la faptul că unele activități care contribuie la tranziția verde a economiei reale nu sunt eligibile pentru a fi incluse în taxonomie.

Prin urmare, Comisia va lua în considerare propunerea unui act legislativ care să sprijine finanțarea anumitor activități economice, în special în sectorul energetic, inclusiv în sectorul gazelor naturale, care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră într-un mod care să sprijine tranziția către neutralitatea climatică în deceniul actual. Această propunere ar avea ca scop definirea calendarelor și a etapelor intermediare pentru activitățile economice respective, inclusiv pentru investițiile existente, care contribuie la procesul de tranziție într-un mod coerent cu Pactul verde european.

O astfel de abordare ar da curs concluziilor Consiliului European din 11-12 decembrie 2020, care recunosc rolul tehnologiilor de tranziție, cum ar fi cele bazate pe gaze naturale. 

Investițiile în proiecte în domeniul gazelor naturale sunt eligibile pentru obținerea de finanțare prin instrumente ale UE, în cazul în care astfel de investiții sprijină obiectivele de politică ale UE într-un mod coerent cu Pactul verde. Printre exemple se numără Mecanismul de redresare și reziliență 13 , InvestEU, Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de modernizare a sistemului de comercializare a certificatelor de emisii, care permit proiectelor din domeniul gazelor naturale să fie eligibile pentru finanțare, sub rezerva unor evaluări de la caz la caz.

Tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic și durabilă nu este un eveniment punctual, ci un proces. Pentru întreprinderi, această tranziție înseamnă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea rezilienței și reducerea, în timp, a daunelor aduse mediului. Pentru investitori, tranziția înseamnă îmbunătățirea progresivă a performanței de mediu a unui portofoliu. Statele membre trebuie, de asemenea, să planifice și să stimuleze această tranziție.

Toate întreprinderile pot investi în activități verzi. Ca parte a strategiei lor corporative, întreprinderile pot utiliza taxonomia UE pentru a elabora planuri de tranziție către durabilitate a anumitor activități, în scopul de a atinge pragurile taxonomiei. Utilizarea altor indicatori fundamentați științific poate ajuta întreprinderile să stabilească obiective de performanță în materie de durabilitate pentru întreaga întreprindere.

În conformitate cu mandatul încredințat de Comisia Europeană, Platforma privind finanțarea durabilă a oferit consiliere cu privire la modul în care poate fi recunoscut rolul taxonomiei UE în ceea ce privește contribuția la tranziția verde. În raportul său către Comisia Europeană, publicat în martie 2021 14 , platforma a recomandat, printre alte aspecte, explorarea în continuare a opțiunilor de recunoaștere, în afara cadrului actual al taxonomiei UE, a eforturilor depuse pentru a îmbunătăți performanța activităților în vederea încadrării lor drept activități cu o contribuție substanțială.

V.RAPORTAREA CONSECVENTĂ ȘI COERENTĂ DE CĂTRE ÎNTREPRINDERI DE INFORMAȚII PRIVIND DURABILITATEA

1.O nouă Directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea

Comisia propune o nouă Directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea, care ar urma să revizuiască normele de raportare existente care au fost introduse prin Directiva privind prezentarea de informații nefinanciare. Propunerea de directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea ar constitui baza unui flux coerent de informații privind durabilitatea prin intermediul lanțului valoric financiar și pentru alte părți interesate. Prin urmare, informațiile puse la dispoziție de către întreprinderi ar fi disponibile pentru analiștii bancari, societățile de asigurări, societățile de administrare a activelor sau agențiile de rating de credit, pentru investitorii finali, organizații neguvernamentale și alte părți interesate care doresc să poată trage mai ușor la răspundere întreprinderile pentru impactul social și de mediu al activităților lor. Având în vedere obiectivele Pactului verde european, întreprinderile incluse în domeniul de aplicare ar trebui să raporteze cu privire la impactul modelului lor de afaceri și al strategiei lor în direcția tranziției către o economie durabilă și neutră din punct de vedere climatic. Propunerea de directivă ar asigura faptul că raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea corespunde nevoilor participanților la piețele financiare care fac obiectul cerințelor de raportare de informații prevăzute în Regulamentul privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare 15 . Propunerea ține seama, de asemenea, de intenția Comisiei de a prezenta, mai târziu în cursul acestui an, o propunere de inițiativă privind guvernanța corporativă sustenabilă.

Majoritatea întreprinderilor se confruntă cu costuri tot mai mari din cauza cererilor necoordonate de informații privind durabilitatea din partea investitorilor și a altor părți interesate. Deși Propunerea de directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea ar implica costuri de raportare suplimentare pentru întreprinderi, aceasta vizează reducerea costurilor respective pe termen mediu și lung prin ajungerea la un consens cu privire la informațiile esențiale pe care societățile ar trebui să le publice.

Propunerea de directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea s-ar aplica unui număr de aproximativ 49 000 de întreprinderi, în comparație cu aproximativ 11 000 de întreprinderi care fac obiectul normelor existente de raportare cu privire la durabilitate (Directiva privind prezentarea de informații nefinanciare). Toate întreprinderile mari și aproape toate întreprinderile cotate pe piețele reglementate din UE, cu excepția microîntreprinderilor, ar urma să facă obiectul cerințelor de raportare menționate. Acestea vor trebui să publice informații cu privire la întreaga gamă de aspecte de mediu, sociale și de guvernanță relevante pentru activitatea lor. În conformitate cu normele existente prevăzute în Directiva privind prezentarea de informații nefinanciare, aceste întreprinderi vor trebui să prezinte informații cu privire la riscurile pentru întreprindere care decurg din aspecte legate de durabilitate și cu privire la propriul impact asupra oamenilor și asupra mediului. Vor trebui prezentate inclusiv informații privind lanțurile mondiale de aprovizionare ale întreprinderilor în ceea ce privește aspecte precum munca forțată și munca copiilor, în concordanță cu principiile și cadrele recunoscute la nivel internațional, cum ar fi Declarația Organizației Internaționale a Muncii cu privire la principiile și drepturile fundamentale la locul de muncă. Informațiile raportate de întreprinderile sus menționate ar face obiectul unui audit, urmând să li se aplice o etichetă digitală, astfel încât să poată fi integrate în punctul unic de acces european prevăzut în Planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital 16 .

Propunerea de directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea ar impune întreprinderilor să prezinte informații în conformitate cu standardele obligatorii ale UE de raportare cu privire la durabilitate. Comisia va adopta acte delegate pentru a institui astfel de standarde, ținând seama de avizul tehnic al Grupului Consultativ European pentru Raportare Financiară, în colaborare cu principalele părți interesate, după consultarea statelor membre și a organismelor relevante ale UE, inclusiv a autorităților europene de supraveghere, a Agenției Europene de Mediu, a Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale și a Platformei privind finanțarea durabilă. Primul set de standarde ar fi adoptat până în octombrie 2022.

Standardele vor fi adaptate la politicile UE, bazându-se în același timp pe inițiativele internaționale privind standardizarea și contribuind la acestea. Prin urmare, în timp ce avansează elaborând standarde ale UE pentru a îndeplini obiectivele ambițioase ale Pactului verde și nevoile tot mai mari de informații ale investitorilor, Uniunea va depune eforturi în direcția convergenței la nivel mondial a publicării informațiilor privind durabilitatea, pe baza unor inițiative precum Grupul operativ pentru prezentarea de informații financiare legate de climă (Task Force on Climate related Financial Disclosures - TCFD).

Comisia propune elaborarea unor standarde pentru întreprinderile mari și a unor standarde separate, proporționale, pentru IMM-uri. IMM-urile cotate pe piețele reglementate ar avea obligația de a utiliza aceste standarde proporționale, însă IMM-urile necotate (acesta fiind cazul marii majorități a IMM-urilor) pot alege să le utilizeze în mod voluntar. Comisia este pregătită să ofere sprijin tehnic adaptat statelor membre pentru a permite raportarea de către întreprinderi, în special de către IMM-uri, de informații privind durabilitatea.

2.Cerințe coerente privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea

Propunerea de directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea urmărește să asigure coerența între cerințele de raportare prevăzute în Regulamentul privind taxonomia și raportarea de către întreprinderi a informațiilor privind durabilitatea. Articolul 8 din Regulamentul privind taxonomia impune întreprinderilor care intră în domeniul de aplicare al actualei Directive privind prezentarea de informații nefinanciare, precum și altor întreprinderi incluse în domeniul de aplicare al Directivei propuse privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea, obligația de a raporta anumiți indicatori cu privire la măsura în care activitățile lor sunt durabile, conform definiției din taxonomia UE. În special, aceste întreprinderi vor prezenta informații privind proporția din cifra lor de afaceri, din cheltuielile lor de capital și din cheltuielile lor de funcționare care decurge din sau este asociată cu activități economice care se califică drept durabile din punctul de vedere al mediului.

Acești indicatori vor fi specificați într-un act delegat separat, care se va aplica începând cu 2022. Prin publicarea în fiecare an a indicatorilor-cheie de performanță privind activitățile considerate, conform taxonomiei UE, durabile din punctul de vedere al mediului, întreprinderile vor demonstra în mod obiectiv investitorilor și publicului larg traiectoria lor către durabilitate din punct de vedere al mediului.

Întreprinderile vor trebui să raporteze acești indicatori împreună cu alte informații privind durabilitatea, impuse de Directiva privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea. Standardele de raportare obligatorii care urmează să fie elaborate în cadrul Directivei privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea ar ține seama pe deplin de acești indicatori și s-ar baza pe criteriile de examinare și pe pragurile principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” ale taxonomiei UE. În special, standardele de raportare în materie de durabilitate vor include indicatori care sunt aliniați la indicatorii pe care participanții la piața financiară vor trebui să îi prezinte în conformitate cu Regulamentul privind prezentarea de informații privind finanțarea durabilă.

În același timp, raportarea în temeiul Directivei propuse privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea va oferi, de asemenea, întreprinderilor mijloacele prin care acestea pot demonstra, pe lângă gradul lor de aliniere la taxonomie, progresele pe care le-au înregistrat în direcția durabilității. În special, întreprinderile ar trebui să prezinte o imagine cuprinzătoare a impactului și a dependențelor lor în materie de durabilitate. 

Comisia se va asigura că standardele de raportare reflectă nu numai alinierea actuală la taxonomie a activităților unei întreprinderi, ci și a planurilor sale de afaceri prospective, și că standardele respective facilitează atât finanțarea bazată pe piața de capital, cât și finanțarea bancară. Publicarea obligatorie de informații în temeiul Regulamentului privind taxonomia se va aplica începând cu ianuarie 2022 pentru obiectivele de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea și începând cu ianuarie 2023 pentru celelalte patru obiective, astfel cum au convenit Parlamentul European și Consiliul în Regulamentul privind taxonomia UE.

Comisia va analiza, inclusiv pe baza contribuției Platformei privind finanțarea durabilă și a Grupului Consultativ European pentru Raportare Financiară, posibilitatea de a elabora orientări și opțiuni adecvate privind modul în care entitățile care fac obiectul obligațiilor de raportare prevăzute în Regulamentul privind taxonomia UE pot prezenta în mod adecvat informații în primul an al obligațiilor lor de raportare, ținând seama de anumite lacune în materie de date.

VI.PREFERINȚELE ÎN MATERIE DE DURABILITATE ȘI OBLIGAȚIILE FIDUCIARE

Comisia introduce astăzi, în actele delegate existente în temeiul Directivei privind piețele instrumentelor financiare (MiFID II) 17 și al Directivei privind distribuția de asigurări (IDD) 18 , evaluarea preferințelor în materie de durabilitate ale clienților, care completează evaluarea caracterului adecvat al produselor care li se propun. Ca parte a evaluării caracterului adecvat, consultanților în domeniul asigurărilor și al investițiilor li se va solicita să obțină informații nu numai cu privire la cunoștințele și experiența în materie de investiții ale clienților, la capacitatea acestora de a suporta pierderi și la toleranța la risc, ci și cu privire la preferințele lor în materie de durabilitate. Acest lucru va garanta că, atunci când evaluează gama de instrumente și produse financiare, consultanții iau în considerare în mod sistematic, în recomandările adresate clienților, aspectele legate de durabilitate.

Acest demers le va permite investitorilor de retail să decidă cu privire la domeniile și modul în care ar trebui investite economiile lor. Astfel, oricine va avea posibilitatea de a avea un impact pozitiv concret asupra climei, mediului și societății, dacă dorește să facă acest lucru. Schimbarea va spori cererea de instrumente și produse financiare bazate pe strategii de investiții sustenabile, precum și de instrumente și produse financiare care iau în considerare impactul negativ al unei investiții asupra durabilității.

Prin modificarea, pentru sectorul gestionării activelor, al asigurărilor, al reasigurărilor și al investițiilor, a actualelor norme privind obligațiile fiduciare din actele delegate, Comisia clarifică faptul că normele actuale includ și riscurile legate de durabilitate, cum ar fi impactul schimbărilor climatice și al degradării mediului asupra valorii investițiilor.

VII.CONCLUZII

Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei, Propunerea de directivă privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea, prezentată în prezenta comunicare, precum și modificările aduse actelor delegate în ceea ce privește preferințele în materie de durabilitate, obligațiile fiduciare și guvernanța produselor reprezintă pași importanți pentru punerea în aplicare a actualului Plan de acțiune privind finanțarea creșterii durabile și pentru realizarea obiectivelor Pactului verde european.

Acest ecosistem favorabil de finanțare durabilă face parte dintr-o strategie mai amplă de realizare a schimbării și de asigurare a unei tranziții echitabile pentru atingerea obiectivelor noastre în materie de durabilitate. Documentele menționate mai sus reprezintă elemente fundamentale pentru sporirea transparenței și le oferă investitorilor instrumente care să îi ajute să identifice oportunitățile de investiții sustenabile. Acestea vor permite elaborarea unei serii de instrumente viitoare, cum ar fi eticheta ecologică europeană pentru produsele financiare cu amănuntul și standardul european privind obligațiunile verzi.

Dialogul, cooperarea și parteneriatul puternic între autorități, actorii corporativi și financiari, partenerii sociali, societatea civilă și comunitatea academică și de cercetare vor fi esențiale pentru dezvoltarea în continuare a setului de instrumente pentru finanțarea durabilă, inclusiv prin intermediul Platformei privind finanțarea durabilă.

Dinamica este din ce în ce mai favorabilă, în contextul în care mulți dintre partenerii noștri internaționali și-au sporit nivelul de ambiție și se angajează într-o măsură tot mai mare în direcții de dezvoltare durabilă aliniate la Acordul de la Paris și la alte obiective de mediu. Cererea de produse durabile pe piețele internaționale este, de asemenea, în creștere, ceea ce oferă mai multe oportunități pentru investițiile sustenabile. Convergența mondială a standardelor este esențială pentru a evita fragmentarea piețelor și pentru a permite investițiilor transfrontaliere să contribuie la atingerea obiectivelor mondiale în materie de climă și de mediu. UE își menține angajamentul de a juca un rol de lider în consolidarea cooperării la nivel mondial prin intermediul Platformei internaționale pentru finanțarea durabilă și al altor foruri internaționale, cum ar fi G20 și G7.

Strategia actualizată privind finanțarea durabilă, care urmează să fie adoptată de Comisie în iunie 2021, va stabili noi modalități prin care finanțarea durabilă va stimula tranziția către o economie durabilă și neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei.

(1)

Ponderea întreprinderilor cu sediul în UE cu peste 500 de angajați care își desfășoară activitatea în sectoarele economice vizate de Actul delegat privind taxonomia UE în domeniul climei (sursă: Bloomberg).

(2)

Sursă: Eurostat.

(3)

Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, JO L 198, 22.6.2020, p. 13.

(4)

Regulamentul delegat al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului prin stabilirea criteriilor tehnice de examinare pentru a determina condițiile în care o activitate economică se califică drept activitate care contribuie în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice sau la adaptarea la acestea și pentru a stabili dacă activitatea economică respectivă nu aduce prejudicii semnificative niciunuia dintre celelalte obiective de mediu, a se vedea https://ec.europa.eu/info/law/sustainable-finance-taxonomy-regulation-eu-2020-852/amending-and-supplementary-acts/implementing-and-delegated-acts_en.

(5)

Propunere de directivă de modificare a Directivei 2013/34/UE, a Directivei 2004/109/CE, a Directivei 2006/43/CE și a Regulamentului (UE) nr. 537/2014 în ceea ce privește raportarea de către anumite întreprinderi de informații privind durabilitatea, COM(2021) 189.

(6)

La articolul 9 din Regulamentul privind taxonomia UE sunt definite următoarele șase obiective de mediu: (a) atenuarea schimbărilor climatice, (b) adaptarea la schimbările climatice, (c) utilizarea durabilă și protecția resurselor de apă și a celor marine, (d) tranziția către o economie circulară, (e) prevenirea și controlul poluării și (f) protecția și refacerea biodiversității și a ecosistemelor.

(7)

Platforma privind finanțarea durabilă a fost creată prin articolul 20 din Regulamentul privind taxonomia UE. Aceasta este alcătuită din experți din sectorul public și cel privat, care oferă consultanță Comisiei cu privire la dezvoltarea taxonomiei UE.

(8)

  Link către site-ul web al Comisiei pe tema finanțării durabile.

(9)

Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență, JO L 57, 18.2.2021, p. 17.

(10)

Comunicarea Comisiei – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu prejudicia în mod semnificativ” în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență, 2021/C 58/01, JO C 58, 18.2.2021, p. 1.

(11)

Centrul Comun de Cercetare – „Evaluare tehnică a energiei nucleare în ceea ce privește principiul de «a nu prejudicia în mod semnificativ» prevăzut în Regulamentul privind taxonomia UE”, martie 2021. Disponibil la următorul link .

(12)

Raportul Centrului Comun de Cercetare cuprinde două părți: prima parte se axează pe studiul indicatorilor de mediu relevanți privind principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative” pentru întregul ciclu de viață nucleară, iar a doua parte se axează pe chestiunea specifică legată de deșeuri, care a fost evidențiată de Grupul de experți tehnici. Raportul a constatat următoarele: „Analizele nu au evidențiat nicio dovadă științifică potrivit căreia energia nucleară dăunează sănătății umane sau mediului într-o măsură mai mare decât alte tehnologii de producere a energiei electrice incluse deja în taxonomie ca activități care sprijină atenuarea schimbărilor climatice.”

(13)

Sub rezerva condițiilor specifice din anexa III la Comunicarea Comisiei – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu prejudicia în mod semnificativ” în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență.

(14)

Platforma privind finanțarea durabilă – „Raport privind finanțarea tranziției”, martie 2021. Disponibil la următorul link .

(15)

Regulamentul (UE) 2019/2088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare, JO L 317, 9.12.2019, p.1.

(16)

Comunicarea Comisiei – O uniune a piețelor de capital pentru cetățeni și întreprinderi – un nou plan de acțiune, COM(2020) 590 final.

(17)

Regulamentul delegat (UE) 2017/565 al Comisiei din 25 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele organizatorice și condițiile de funcționare aplicabile firmelor de investiții și termenii definiți în sensul directivei menționate, JO L 87, 31.3.2017, p. 1.

(18)

Regulamentul delegat (UE) 2017/2359 al Comisiei din 21 septembrie 2017 de completare a Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele de informare și normele de conduită profesională aplicabile distribuției de produse de investiții bazate pe asigurări, JO L 341, 20.12.2017, p. 8.