18.12.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 437/4


COMUNICAREA COMISIEI

Programul de lucru anual al Uniunii pentru standardizarea europeană, 2021

(2020/C 437/02)

Regulamentul privind standardizarea europeană (1), adoptat în 2012, prevede la articolul 8 că un „program de lucru anual al Uniunii referitor la activitatea de standardizare europeană” trebuie să fie adoptat de către Comisie.

Prin urmare, prezenta Comunicare a Comisiei identifică standardele europene și documentele de standardizare europeană a căror elaborare Comisia intenționează să o solicite pentru anul 2021, precum și obiectivele și politicile specifice pentru aceste standarde și documente.

Aceste acțiuni privind standardizarea europeană sunt integrate în politicile Uniunii, precum „dubla tranziție” (digitală și verde), și în cele privind piața digitală și piața unică, redresarea după pandemia de COVID-19, eficiența energetică și clima și comerțul internațional. Standardele sprijină aceste politici pentru a se asigura că produsele și serviciile europene sunt competitive la nivel mondial și reflectă cele mai avansate considerente de siguranță, securitate, sănătate și mediu.

Standardele și documentele specifice pe care Comisia intenționează să le solicite sunt prezentate în anexa la prezenta comunicare și se referă la următoare domenii de politică:

Proiectarea ecologică și etichetarea energetică

Baterii

Deșeuri de echipamente electrice și electronice

Ascensoare

Metrologie

Servicii poștale

Achiziții publice

Articole pentru îngrijirea copilului

Puncte de realimentare, reîncărcare

Echipamente maritime

Dispozitive medicale

Apă potabilă

Servicii de taxare rutieră electronică

Sisteme de inteligență artificială

Platforme online

Identitate digitală

Contracte inteligente

La nivel internațional, Comisia va continua să urmărească evoluțiile în domeniul standardizării din China și Statele Unite ale Americii, precum și din alți parteneri comerciali importanți ai UE. Comisia va sprijini, de asemenea, standardizarea drept parte esențială a capitolului privind barierele tehnice în calea comerțului (BTC) din toate acordurile de liber schimb (ALS) negociate și acest lucru va rămâne la fel și în viitor.


(1)  Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).


ANEXĂ

Prioritățile privind standardizarea europeană pentru 2021 se concentrează pe dezvoltarea standardelor europene în sprijinul dublei tranziții către neutralitatea climatică și poziția de lider în domeniul digital și pe consolidarea redresării și rezilienței industriei europene.

Date fiind circumstanțele generate de pandemia de COVID-19, dezvoltarea de standarde care răspund actualizărilor tehnologice și cererii de dispozitive medicale este crucială. Aceste standarde vor sprijini punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 privind dispozitivele medicale și a Regulamentului (UE) 2017/746 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro – a se vedea acțiunea 16 din tabelul de mai jos.

Pentru îmbunătățirea siguranței ascensoarelor în conformitate cu evoluțiile tehnologice recente, Comisia va solicita revizuiri ale activității de standardizare în sectorul respectiv. Aceste standarde vor sprijini punerea în aplicare a Directivei 2014/33/UE referitoare la ascensoare, inclusiv componentele de siguranță ale acestora – a se vedea acțiunea 8 din tabelul de mai jos.

În ceea ce privește mijloacele de măsurare, Comisia va solicita ca standardizarea să corespundă tehnologiilor de vârf din acest domeniu. Aceste standarde vor sprijini punerea în aplicare a Directivei 2014/31/UE privind aparatele de cântărit cu funcționare neautomată și a Directivei 2014/32/UE privind mijloacele de măsurare – a se vedea acțiunea 9 din tabelul de mai jos.

Pentru a ameliora interconectarea rețelelor poștale și în interesul utilizatorilor, este necesar să se încurajeze standardizarea tehnică. Comisia va solicita standarde privind punerea în aplicare a Directivei 97/67/CE privind normele comune pentru dezvoltarea pieței interne a serviciilor poștale ale UE și îmbunătățirea calității serviciului – a se vedea acțiunea 10 din tabelul de mai jos.

În domeniul achizițiilor publice, Comisia va solicita standarde care să faciliteze interoperabilitatea între cumpărători și furnizori în cadrul achizițiilor publice, în special la nivel transfrontalier. Aceste standarde vor sprijini punerea în aplicare a Directivei 2014/24/UE privind achizițiile publice – a se vedea acțiunea 11 din tabelul de mai jos.

În punerea în aplicare a Directivei 2001/95/CE privind siguranța generală a produselor, Comisia va solicita activități de standardizare privind noile cerințe de siguranță, care să ia în considerare cunoștințele științifice și tehnice de ultimă generație – a se vedea secțiunea 12 din tabelul de mai jos.

Directiva 2009/125/CE privind proiectarea ecologică și Regulamentul (UE) 2017/1369 privind etichetarea energetică s-au dovedit foarte reușite și au asigurat economii de energie considerabile în ultimul deceniu, asigurând faptul că produse mai durabile și persistente sunt puse pe piața europeană. Pe de o parte, proiectarea ecologică stabilește praguri minime pentru produse pentru a respecta cerințele privind eficiența energetică și eficiența materialelor. Pe de altă parte, etichetele energetice îndreaptă consumatorii către cele mai eficiente produse.

În acest context, Comisia va solicita standarde suplimentare care să sprijine câteva cerințe de proiectare ecologică și etichetare energetică specifice produselor care se referă, printre altele, la sursele de lumină și dispozitivele de comandă separate, ventilatoare industriale, afișaje electronice, aparate frigorifice cu funcție de vânzare directă sau aparate frigorifice.

Potrivit obiectivelor Regulamentului (UE) 2017/1369 privind etichetarea energetică și ale Directivei 2009/125/CE privind cerințele de proiectare ecologică, Comisia va propune elaborarea unor standarde pentru a măsura performanța energetică a ventilatoarelor acționate de motoare cu o putere la intrare între 125 W și 500 kW, a surselor de lumină și a dispozitivelor de comandă separate, a aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă, a serverelor și a produselor de stocare a datelor și, posibil, a produselor fotovoltaice (module, invertoare și sisteme). Aceste standarde vor sprijini actele de punere în aplicare în legătură cu categoriile de produse specifice – a se vedea acțiunile 1-5 din tabelul de mai jos.

Pentru a sprijini propunerea de regulament privind cerințele de sustenabilitate, colectare și reciclare pentru baterii, Comisia va solicita standarde pentru furnizarea de specificații tehnice detaliate privind proiectarea și fabricarea bateriilor reîncărcabile electrochimice cu stocare internă – a se vedea acțiunea 6 din tabelul de mai jos.

Comisia va solicita standarde privind proiectarea și fabricarea bateriilor reîncărcabile electrochimice cu stocare internă care vor îmbunătăți aspectele privind performanța, durabilitatea, reutilizarea, reorientarea și reciclarea acestora. Aceste standarde vor sprijini punerea în aplicare a viitorului regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori și de abrogare a Directivei 2006/66/CE – a se vedea acțiunea 7 în tabelul de mai jos.

Standarde noi vor fi solicitate pentru a asigura interoperabilitatea punctelor de încărcare electrică și cu hidrogen pentru vehicule grele, inclusiv interoperabilitatea și siguranța punctelor de realimentare/reîncărcare pentru transportul maritim și transportul pe căile navigabile interioare. Aceste standarde vor sprijini punerea în aplicare a Directivei 2014/94/UE privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi – a se vedea acțiunea 13 din tabelul de mai jos.

În conformitate cu obiectivele Pactului verde european (1) privind decarbonizarea transportului și în sprijinul Directivei 2014/94/UE privind infrastructurile de combustibili alternativi, Comisia va iniția și va sprijini, de asemenea, dezvoltarea unor standarde care conțin specificații tehnice detaliate pentru punctele de reîncărcare și de realimentare pentru a îmbunătăți adoptarea vehiculelor grele cu emisii zero, precum și utilizarea de nave maritime și nave de navigație interioară inovatoare. Aceste standarde vor sprijini, de asemenea, redresarea ecosistemului de mobilitate (2) – a se vedea acțiunea 14 din tabelul de mai jos.

În cadrul redresării ecosistemului industrial „Mobilitate-Autovehicule” și în sprijinul Directivei 2014/90/UE privind echipamentele maritime, Comisia va sprijini elaborarea unor standarde pentru instalații fixe de stingere a incendiilor cu pulbere chimică uscată pentru protecția navelor care transportă gaze lichefiate în vrac. În același timp, aceste standarde vor crește siguranța maritimă nu numai pentru navele destinate transportului gazelor, ci și pentru navele de pasageri care utilizează gazul drept carburant – a se vedea secțiunea 15 din tabelul de mai jos.

În ceea ce privește calitatea apei destinate consumului uman, Comisia va solicita standarde care își propun să reducă consumul energetic și pierderile de apă inutile. Aceste standarde vor sprijini punerea în aplicare a viitoarei directive a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman – a se vedea acțiunea 17 din tabelul de mai jos.

Comisia va solicita standarde care să asigure un nivel înalt de interoperabilitate a sistemelor de taxare rutieră electronică pentru utilizatori în domeniul de aplicare al Directivei (UE) 2019/520 – a se vedea acțiunea 18 în tabelul de mai jos.

De asemenea, Comisia va solicita elaborarea unor standarde pentru a aborda fiabilitatea sistemelor de inteligență artificială (3), pentru a face platformele online mai sigure (4), pentru a sprijini cadrul de referință privind identitatea digitală europeană (5) precum și punerea în aplicare a contractelor inteligente (6)– a se vedea acțiunile 19-22 din tabelul de mai jos.

Referință

Denumirea acțiunii

Referință politică/legislativă

Standarde europene/documente de standardizare europeană care urmează să fie solicitate

Obiective specifice și politici pentru standardele europene/documentele de standardizare europeană care urmează să fie solicitate

1

Proiectarea ecologică

Regulamentul (UE) nr. 327/2011 al Comisiei din 30 martie 2011 de implementare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele de proiectare ecologică pentru ventilatoarele acționate de motoare cu o putere la intrare între 125 W și 500 kW

Revizuirea standardelor existente și elaborarea unor standarde noi pentru ventilatoarele industriale.

Obiectivul principal este de a defini unui număr suficient de puncte de operare și a unei metode de interpolare/calculare, precum și de a limita impactul ventilatoarelor acționate de motoare cu o putere la intrare între 125 W și 500 kW asupra mediului și de a spori penetrarea pe piață a tehnologiilor care limitează impactul asupra mediului pe durata ciclului de viață al acestui tip de ventilatoare.

2

Proiectarea ecologică și etichetarea energetică

Regulamentul (UE) 2019/2019 al Comisiei de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice în temeiul Directivei 2009/125/CE și Regulamentul delegat (UE) 2019/2016 al Comisiei privind etichetarea energetică a aparatelor frigorifice

Elaborarea unor standarde noi pentru a măsura parametrii relevanți ai produselor utilizând metode fiabile, exacte și reproductibile, care iau în considerare metodele de măsurare de ultimă generație recunoscute.

Obiectivul principal este de a reduce consumul de energie al aparatelor frigorifice, cu o valoare estimată a economiilor de energie anuale finale de 10 TWh până în 2030.

3

Proiectarea ecologică și etichetarea energetică

Regulamentul (UE) 2019/2021 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile afișajelor electronice în temeiul Directivei 2009/125/CE și Regulamentul delegat (UE) 2019/2013 al Comisiei din 11 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a afișajelor electronice

Revizuirea standardelor existente și elaborarea unor standarde noi pentru afișajele electronice care să acopere funcția de codare high dynamic range (HDR) și nivelurile de rezoluție mai mari de k (sau HD), stabilind o metodă de testare specifică pentru comportamentele ABC și adaptând metodele de verificare pentru conținutul de aditivi de plastic.

Obiectivul principal este de a reduce consumul de energie al televizoarelor, al monitoarelor și al afișajelor digitale cu rol de semnalizare.

4

Proiectarea ecologică și etichetarea energetică

Regulamentul (UE) 2019/2020 al Comisiei din 1 octombrie 2019 de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile surselor de lumină și dispozitivelor de comandă separate în temeiul Directivei 2009/125/CE și Regulamentul delegat (UE) 2019/2015 al Comisiei din 11 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a surselor de lumină

Revizuirea standardelor existente și elaborarea unor standarde noi care să acopere procedurile și metodele pentru măsurarea parametrilor necesari pentru lămpile fluorescente și lămpile cu descărcare de intensitate ridicată, pentru balasturile compatibile cu aceste lămpi, pentru corpurile de iluminat compatibile cu aceste lămpi, pentru corpurile de iluminat destinate iluminatului birourilor și pentru corpurile de iluminat stradal.

Obiectivul principal este de a reduce consumul de energie al surselor de lumină, cu o valoare estimată a economiilor de energie anuale finale de 41,9 TWh până în 2030.

5

Proiectarea ecologică și etichetarea energetică

Regulamentul (UE) 2019/2024 al Comisiei de stabilire a cerințelor în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă în temeiul Directivei 2009/125/CE și Regulamentul delegat (UE) 2019/2018 al Comisiei din 11 martie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește etichetarea energetică a aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă

Revizuirea standardelor existente și elaborarea unor standarde noi pentru aparatele frigorifice cu funcție de vânzare directă care să acopere metodele și calculele pentru măsurarea parametrilor necesari.

Obiectivul principal este de a reduce consumul de energie al aparatelor frigorifice cu funcție de vânzare directă, cu o valoare estimată a economiilor de energie anuale finale de 48 TWh până în 2030.

6

Baterii

PLAN/2019/5391 Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele referitoare la sustenabilitatea, colectarea și reciclarea bateriilor, de abrogare a Directivei 2006/66/CE privind bateriile

Elaborarea unor standarde europene noi privind testele de măsurare pentru ansamblurile/modulele de baterii cu privire la proiectarea și fabricarea bateriilor reîncărcabile electrochimice cu stocare internă.

Obiectivul principal este de a asigura conformitatea cu cerințele de performanță din legislația aplicabilă, în special, de a descrie etapele și condițiile necesare pentru măsurarea următorilor parametri: Capacitate, putere, rezistență internă, menținerea capacității, pierderea puterii, creșterea rezistenței interne, eficiență energetică a ciclului complet. Standardele solicitate trebuie să ofere, de asemenea, orientări privind modalitatea de a asigura faptul că proiectarea modulară și tehnicile de asamblare reversibilă facilitează întreținerea, repararea și reconversia ansamblurilor și modulelor de baterii.

7

Deșeuri din echipamente electrice și electronice

PLAN/2019/5391 Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele referitoare la sustenabilitatea, colectarea și reciclarea bateriilor, de abrogare a Directivei 2006/66/CE privind bateriile

Revizuirea standardelor existente și elaborarea unor standarde europene noi pentru deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) și deșeurile de baterii cu privire la i) reciclarea de înaltă calitate și eficientă din punctul de vedere al utilizării materialelor și pregătirea pentru reutilizarea fluxurilor principale de deșeuri: deșeuri de echipamente electrice și electronice – DEEE (inclusiv panouri fotovoltaice), deșeuri de baterii, vehicule scoase din uz și deșeuri de la mori de vânt și ii) cerințele de calitate de la nivelul UE pentru materiile prime secundare.

Obiectivul principal al acestei acțiuni auxiliare este de a sprijini obiectivele Pactului verde european de a facilita tranziția industriei către o economie neutră din punct de vedere climatic și circulară. În acest scop, tehnologiile durabile sunt esențiale și trebuie explorate strategii pentru recuperarea unor resurse valoroase, precum materii prime critice în cadrul proceselor. Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) și deșeurile de baterii sunt două fluxuri de deșeuri binecunoscute (produse scoase din uz) care conțin materii prime critice. Instituirea sau completarea standardelor europene privind inclusiv gestionarea acestor fluxuri de deșeuri ar fi relevantă pentru creșterea nivelului de circularitate a materiilor prime critice din produsele electronice, baterii și alte fluxuri de deșeuri.

8

Ascensoare

Directiva 2014/33/UE de armonizare a legislațiilor statelor membre referitoare la ascensoare și la componentele de siguranță pentru ascensoare

Revizuirea standardelor armonizate existente, în special a seriei EN 81, și elaborarea unor standarde noi pentru ascensoare.

Obiectivul principal este de a îmbunătăți siguranța și de a facilita accesul pe piață, în special pentru IMM-uri. Acesta va contribui la competitivitatea întreprinderilor din UE pe piața globală în care standarde sunt recunoscute la scară largă. Consumatorii și proprietarii de clădiri vor beneficia de o siguranță și mai îmbunătățită. Operatorii economici vor beneficia de securitate juridică. Sarcina administrativă inutilă va fi redusă prin eliminarea elementelor de altă natură decât specificațiile tehnice pentru produse. Accesibilitatea mediului construit va fi îmbunătățită.

9

Metrologie

Directiva 2014/31/UE privind aparatele de cântărit cu funcționare neautomată

Directiva 2014/32/UE privind mijloacele de măsurare

Revizuirea standardelor armonizate existente.

Obiectivul principal este de a actualiza standardele existente în funcție de evoluția tehnică, în conformitate cu dezvoltarea tehnologică prezentă de ultimă generație.

10

Servicii poștale

Directiva 97/67/CE privind normele comune pentru dezvoltarea pieței interne a serviciilor poștale ale UE și îmbunătățirea calității serviciului

Revizuirea standardelor europene existente și elaborarea unor standarde europene noi în domeniul calității serviciului.

Obiectivul principal este de a sprijini furnizarea unui serviciu poștal universal pe piața internă.

11

Achiziții publice

Directiva 2014/24/UE privind achizițiile publice

Elaborarea unor standarde europene noi privind formatele tehnice, standardele în materie de proceduri și mesaje în domeniul achizițiilor publice.

Obiectivul principal este de a asigura interoperabilitatea formatelor tehnice, a standardelor în materie de proceduri și transmitere a mesajelor în domeniul achizițiilor publice. Standardele europene ce urmează să fie elaborate își vor propune să faciliteze interoperabilitatea între cumpărători și furnizorii în cadrul achizițiilor publice, în special la nivel transfrontalier. Realizarea interoperabilității este esențială pentru a asigura piața unică în Europa.

12

Articole pentru îngrijirea copilului

Directiva 2001/95/CE privind siguranța generală a produselor (DSGP)

Elaborarea unor standarde europene noi privind produsele pentru copii, cu excepția jucăriilor.

Obiectivul principal este de a proteja siguranța și/sau sănătatea copiilor. Standardele europene ce urmează să fie elaborate vor ajuta, de asemenea, autoritățile publice oferindu-le criterii de referință pentru desfășurarea acțiunilor de supraveghere a pieței și vor oferi securitate juridică întreprinderilor (inclusiv IMM-urilor).

13

Puncte de realimentare, reîncărcare

PLAN/2019/6184 – Revizuirea Directivei 2014/94/UE privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi

Elaborarea unor standarde europene noi pentru:

puncte de încărcare electrică pentru vehicule grele

puncte de realimentare cu hidrogen pentru vehicule grele, inclusiv conectorul relevant

comunicare de la vehicule la rețea (tehnologia V2G)

Obiectivul principal este de a rezolva problema curentă a interoperabilității și a funcționării tehnice asociate infrastructurii pentru combustibili alternativi și consumului de astfel de combustibili. Standardele europene solicitate vor îmbunătăți, de asemenea, acceptarea pe piață a vehiculelor grele cu emisii zero în conformitate cu obiectivele Pactului verde.

14

Puncte de realimentare, reîncărcare

Revizuirea Directivei 2014/94/UE privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi

Elaborarea unor standarde europene noi pentru interoperabilitatea și siguranța punctelor de realimentare/reîncărcare pentru transportul maritim și transportul pe căile navigabile interioare cu privire la:

puncte de reîncărcare electrică pentru nave maritime

puncte de reîncărcare pentru nave de navigație interioară

schimbarea bateriilor pentru nave de navigație interioară

puncte de realimentare cu hidrogen pentru nave maritime cu pilă de combustie și H2 (FCH

puncte de realimentare cu hidrogen pentru nave de navigație interioară FCH

buncherarea metanolului

buncherarea amoniacului

Obiectivul principal este de a sprijini utilizarea de nave maritime și nave de navigație interioară inovatoare pentru a îndeplini obiectivele Pactului verde privind decarbonizarea transportului. Standardele europene solicitate vor asigura mai multă siguranță privind interoperabilitatea realimentării cu combustibil inovator în porturile interioare și maritime din UE.

15

Echipamente maritime

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1170 al Comisiei privind cerințele de proiectare, construcție și performanță, precum și standardele de încercare pentru echipamentele maritime, Directiva 2014/90/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 iulie 2014 privind echipamentele maritime și de abrogare a Directivei 96/98/CE a Consiliului

Elaborarea unui standard european nou pentru testarea instalațiilor fixe de stingere a incendiilor cu pulbere chimică uscată pentru protecția navelor care transportă gaze lichefiate în vrac și a navelor care utilizează gazul drept carburant.

Obiectivul principal este îmbunătățirea siguranței maritime. Organizația Maritimă Internațională revizuiește Orientările pentru aprobarea instalațiilor fixe de stingere a incendiilor cu pulbere chimică uscată pentru protecția navelor care transportă gaze lichefiate în vrac însă, până în prezent, nu există un standard validat pentru încercarea la incendiu cu flacără propulsată și/sau pentru rezistența la foc a traseelor de cabluri. Elaborarea unui astfel de standard, în strânsă coordonare cu ISO, ar trebui să îmbunătățească siguranța maritimă nu numai pentru navele destinate transportului gazelor, ci și pentru navele de pasageri care utilizează gazul drept carburant.

16

Dispozitive medicale

Regulamentul (UE) 2017/745 privind dispozitivele medicale și Regulamentul (UE) 2017/746 privind dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro

Revizuirea standardelor existente și elaborarea unor standarde noi pentru dispozitivele medicale și pentru dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro.

Obiectivul principal este de a actualiza standardele existente la stadiul tehnicii în tehnologiile sectoriale pentru a permite utilizatorilor și pacienților să beneficieze de cel mai înalt nivel de siguranță.

17

Apă potabilă

Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman (reformare)

COM/2017/0753 final – 2017/0332 (COD)

Elaborarea unor standarde europene noi cu privire la metodele analitice, inclusiv limitele de detectare, valorile parametrilor și frecvența eșantionării pentru monitorizarea substanțelor relevante, în special a substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS).

Obiectivul principal este de a asigura faptul că toată lumea are acces la alimentare minimă cu apă și gestionează apa potabilă într-o manieră sustenabilă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, contribuind astfel la reducerea consumului energetic și a pierderilor de apă inutile.

18

Servicii europene de taxare rutieră electronică

Directiva (UE) 2019/520 privind interoperabilitatea sistemelor de taxare rutieră electronică și facilitarea schimbului transfrontalier de informații cu privire la neplata taxelor rutiere în cadrul Uniunii, Regulamentul Delegat (UE) 2020/203 privind clasificarea vehiculelor, obligațiile utilizatorilor serviciului european de taxare rutieră electronică, cerințele privind elementele constitutive de interoperabilitate și criteriile minime de eligibilitate pentru organismele notificate și Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/204 al Comisiei privind obligațiile detaliate ale furnizorilor serviciului european de taxare rutieră electronică, conținutul minim al declarației privind domeniul serviciului european de taxare rutieră electronică, interfețele electronice și cerințele pentru elementele constitutive de interoperabilitate

Elaborarea unor standarde europene noi pentru interfețele electronice în vederea utilizării de către furnizorii serviciului european de taxare rutieră electronică și entitățile care percep taxele rutiere, asigurând funcționarea corespunzătoare a sistemului de recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare (ANPR).

Obiectivul principal este de a asigura un nivel înalt de interoperabilitate a sistemelor de taxare rutieră electronică pentru utilizatori în întreaga Uniune și de a asigura condiții de concurență egale în rândul operatorilor economici relevanți care se ocupă de perceperea taxelor rutiere și taxarea rutieră electronică, în special în rândul întreprinderilor mici și mijlocii. Indirect, aceste standarde contribuie, de asemenea, la scăderea costurilor, acest lucru fiind în special în beneficiul consumatorilor.

19

Sisteme de inteligență artificială

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a cerințelor privind inteligența artificială

https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/e4c43528-ccfc-11ea-adf7-01aa75ed71a1/language-en

Elaborarea unor standarde europene noi și a unor orientări privind sistemele de inteligență artificială care abordează fiabilitatea acestora inclusiv, de exemplu, aspecte privind responsabilitatea, transparența, robustețea, accesibilitatea și incluziunea persoanelor cu handicap, echitatea, confidențialitatea și utilizarea etică.

Obiectivul principal este de a asigura faptul că, prin intermediul standardelor, sistemele de inteligență artificială sunt fiabile, benefice pentru cetățeni și societate, respectă valorile și drepturile fundamentale ale omului recunoscute în Europa, consolidează competitivitatea europeană și sunt reglementate în mod corespunzător pe întreaga durată de viață a acestora.

20

Platforme online

PLAN/2020/7444: Propunere de act legislativ privind serviciile digitale

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/digital-services-act-package

Elaborarea unor standarde europene noi pentru mai multe procese referitoare la abordarea conținutului generat de utilizatori, cum ar fi transmiterea de notificări de către utilizatori privați sau notificatori de încredere, ordine de eliminare din partea autorităților, obligații de raportare sau mecanisme de reclamații.

Obiectivul principal este de a asigura faptul că, prin intermediul unor standarde comune la nivelul întregii UE, este mai ușoară respectarea obligațiilor impuse de actul legislativ privind serviciile digitale pentru unele tipuri de servicii ale societății informaționale; și de a face platformele online mai sigure.

21

Identitatea digitală

PLAN/2020/8518: Propunere de identitate digitală europeană (EUeID)

https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/35274ac3-cd1b-11ea-adf7-01aa75ed71a1/language-en

Elaborarea unor standarde europene, specificații și orientări noi pentru cadrul de referință privind identitatea digitală europeană, abordând, de exemplu, autentificarea utilizatorilor, comunicarea și dispozitivele sigure, furnizarea și validarea acreditărilor, precum și cerințe de politică pentru furnizorii de identitate și evaluarea conformității acestora. Vor fi abordate cerințe funcționale, de interoperabilitate, de utilizare și de performanță, precum și cerințe privind securitatea, protecția datelor și confidențialitatea.

Obiectivul principal este de a sprijini punerea în aplicare a unui ecosistem al identității digitale europene prin intermediul unui cadru de referință comun/standarde comune, precum și utilizarea unor sisteme de identitate pentru un e-ID european (EUeID) fiabil și de încredere pentru ca cetățenii și întreprinderile să se autentifice fără dificultăți în serviciile online, reducând în același timp la minimum dezvăluirea de informații și păstrând controlul deplin asupra datelor.

22

Contracte inteligente

PLAN/2020/7444: Pachetul legislativ privind serviciile digitale: aprofundarea pieței interne și clarificarea responsabilităților pentru serviciile digitale

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/digital-services-act-package

Elaborarea unor standarde europene noi pentru contractele inteligente și validatori care sprijină cerințele esențiale ale articolului 42 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 pentru mărcile temporale electronice și mărcile temporale electronice calificate bazate pe blockchain și cerințele esențiale ce urmează să fie definite într-o prevedere nouă a Directivei privind comerțul electronic (viitorul: „act legislativ privind serviciile digitale”) pentru contracte inteligente bazate pe active „tokenizate”.

Obiectivul principal este de a asigura faptul că, prin standarde comune la nivelul întregii UE, contractele inteligente pe bază de blockchain sunt echivalente din punct de vedere juridic cu un contract scris din afara rețelei blockchain și că acest contract este recunoscut drept valabil din punct de vedere juridic de către instanțele din toate statele membre ale UE și că reprezentarea digitală a activelor în tokenuri prin contracte inteligente este corectă și recunoscută din punct de vedere juridic datorită implicării unui validator al tokenului.


(1)  COM(2019) 640 final.

(2)  SWD(2020) 98 final.

(3)  https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/e4c43528-ccfc-11ea-adf7-01aa75ed71a1/language-en

(4)  https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/digital-services-act-package.

(5)  https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/35274ac3-cd1b-11ea-adf7-01aa75ed71a1/language-en

(6)  https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/digital-services-act-package