10.11.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 379/1


COMUNICAREA COMISIEI

Comunicare interpretativă a Comisiei privind întocmirea, auditul și publicarea situațiilor financiare incluse în rapoartele financiare anuale elaborate în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/815 al Comisiei privind formatul de raportare electronic unic (ESEF)

(2020/C 379/01)

1.   Introducere

Scopul prezentei comunicări interpretative este de a clarifica anumite dispoziții din dreptul Uniunii privind întocmirea, auditarea și publicarea situațiilor financiare întocmite în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/815 al Comisiei (1) (Regulamentul ESEF). Aceste dispoziții ale UE decurg din Directiva 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2), astfel cum a fost modificată prin Directiva 2013/50/UE (Directiva privind transparența), din Directiva 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3), astfel cum a fost modificată prin Directiva 2014/56/UE (Directiva privind auditul), și din Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului (4) (Directiva contabilă).

Declarațiile și opiniile exprimate în prezentul document reflectă punctul de vedere al Comisiei Europene. În conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Curtea de Justiție este singura competentă să interpreteze actele instituțiilor Uniunii Europene.

Regulamentul ESEF a introdus un format de raportare electronic unic pentru rapoartele financiare anuale ale emitenților ale căror valori mobiliare sunt cotate pe piețele reglementate din UE. Acesta stabilește norme generale privind formatul rapoartelor financiare anuale, astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (2) din Directiva privind transparența (5), și norme mai specifice privind marcarea situațiilor financiare incluse în rapoartele respective. Regulamentul menționat nu se aplică rapoartelor financiare semestriale, astfel cum sunt definite la articolul 5 din Directiva privind transparența.

Regulamentul ESEF stabilește următoarele cerințe principale:

(i)

emitenții trebuie să întocmească și să publice rapoartele financiare anuale folosind formatul eXtensible HyperText Markup Language (XHTML);

(ii)

emitenții care își întocmesc situațiile financiare consolidate în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS) adoptate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului (6) (IFRS, astfel cum au fost adoptate de UE) sau în conformitate cu IFRS menționate la articolul 1 primul paragraf litera (a) din Decizia 2008/961/CE (IFRS, astfel cum au fost adoptate de IASB) (7) trebuie:

să marcheze respectivele situații financiare consolidate utilizând Inline eXtensible Business Reporting Language (iXBRL);

să folosească etichetarea de tip bloc de text pentru notele la situațiile financiare (8).

Marcajele iXBRL trebuie să respecte Taxonomia ESEF, care este inclusă în anexele la Regulamentul ESEF și este elaborată pe baza Taxonomiei IFRS publicate de Fundația IFRS.

Combinația dintre formatul XHTML și marcajele iXBRL face ca rapoartele financiare anuale să poată fi citite atât de om, cât și în mod automat, ceea ce îmbunătățește accesibilitatea, analiza și comparabilitatea informațiilor incluse în rapoartele financiare anuale.

De îndată ce Regulamentul ESEF va deveni aplicabil, emitenții își vor îndeplini obligațiile de publicare a informațiilor care decurg din Directiva privind transparența (9) numai dacă își vor întocmi rapoartele financiare anuale în formatul ESEF.

Comisia salută faptul că mai multe state membre și-au modificat deja sau au început să își modifice normele naționale pentru a se conforma pe deplin cerințelor legate de ESEF din dreptul Uniunii. Comisia încurajează statele membre să finalizeze acest proces cât mai curând posibil, dacă nu au făcut-o încă.

Conținutul prezentei comunicări este relevant în măsura în care Regulamentul ESEF a intrat în vigoare (10).

2.   Clarificări cu privire la dispozițiile existente ale Uniunii privind auditul

2.1.   Auditorii statutari au obligația de a emite o opinie de audit cu privire la conformitatea situațiilor financiare incluse în rapoartele financiare anuale cu cerințele statutare relevante prevăzute în Regulamentul ESEF?

Dreptul Uniunii le impune auditorilor statutari (11) obligația de a emite o opinie de audit cu privire la conformitatea situațiilor financiare incluse în rapoartele financiare anuale cu cerințele statutare relevante prevăzute în Regulamentul ESEF, și anume cu dispozițiile Regulamentului ESEF care se aplică situațiilor financiare.

Această concluzie poate fi dedusă din următoarea analiză juridică:

(i)

În temeiul articolului 4 alineatul (7) din Directiva privind transparența, emitenții cu valori mobiliare cotate pe piețele reglementate din UE trebuie să își întocmească rapoartele financiare anuale într-un format de raportare electronic unic. Cerințele privind formatul de raportare electronic unic sunt prevăzute în Regulamentul ESEF, care stabilește normele privind formatul rapoartelor financiare anuale în ansamblul lor (12), precum și norme mai specifice privind marcarea situațiilor financiare incluse în aceste rapoarte (13).

(ii)

Articolul 4 alineatul (4) din Directiva privind transparența specifică faptul că situațiile financiare ale emitenților trebuie să fie auditate în conformitate cu Directiva contabilă (14). În temeiul articolului 34 alineatul (1) din Directiva contabilă, situațiile financiare ale entităților de interes public – printre care se numără și emitenții de valori mobiliare cotate pe piețele reglementate din UE (15) – trebuie să fie auditate de auditori statutari.

(iii)

În temeiul articolului 28 din Directiva privind auditul, auditorii statutari trebuie să prezinte rezultatele auditului lor într-un raport de audit. Acest raport de audit trebuie să includă opinia de audit a auditorului statutar cu privire la următoarele: (i) dacă situațiile financiare anuale oferă o imagine fidelă, în conformitate cu cadrul relevant de raportare financiară; și (ii) „după caz”, dacă situațiile financiare sunt conforme „cerințelor legale” aplicabile (16).

(iv)

Termenul „cerințe legale” de la articolul 28 alineatul (2) litera (c) punctul (ii) din Directiva privind auditul înseamnă orice cerință legală impusă la nivelul Uniunii și/sau la nivel național pentru întocmirea situațiilor financiare. La considerentul 11 din Regulamentul ESEF se precizează explicit faptul că cerințele prevăzute în Regulamentul ESEF constituie „cerințe statutare”.

(v)

Sintagma „după caz” de la articolul 28 alineatul (2) litera (c) punctul (ii) din Directiva privind auditul înseamnă că, în cazul în care legislația Uniunii și/sau legislația națională prevede/prevăd cerințe legale aplicabile situațiilor financiare, auditorii statutari verifică conformitatea situațiilor financiare cu aceste cerințe legale și emit o opinie de audit.

Prin urmare, auditorii statutari trebuie să verifice conformitatea situațiilor financiare cu orice cerință legală aplicabilă, inclusiv cu cerințele statutare relevante prevăzute în Regulamentul ESEF, astfel cum se explică în continuare la întrebarea nr. 2.2 de mai jos, și să emită o opinie de audit cu privire la conformitatea situațiilor financiare cu aceste cerințe.

Obiectivele de politică stabilite în considerentele actelor juridice ale Uniunii care reglementează întocmirea, publicarea și auditarea situațiilor financiare ale societăților cotate sprijină această analiză juridică. Obiectivele de politică vizează:

(i)

îmbunătățirea comparabilității situațiilor financiare și consolidarea încrederii publicului în aceste documente (17);

(ii)

asigurarea unui nivel ridicat de transparență și de comparabilitate a rapoartelor financiare ale societăților cu valori mobiliare cotate pe piețele reglementate din UE (18);

(iii)

protejarea intereselor terților față de societățile comerciale (19);

(iv)

asigurarea unei abordări armonizate a auditului statutar (20);

(v)

asigurarea unui nivel ridicat de protecție a investitorilor în cadrul Comunității (21); și

(vi)

facilitarea raportării, precum și a accesibilității, analizei și comparabilității informațiilor legate de întreprinderi (22).

Pentru a se asigura integritatea pieței interne și un nivel de protecție omogen pentru toți utilizatorii situațiilor financiare și ai rapoartelor financiare anuale, ar trebui să li se acorde utilizatorilor același nivel de protecție, indiferent de modul în care accesează informațiile cuprinse în situațiile financiare (adică indiferent dacă le accesează, de exemplu, prin intermediul unor documentele scanate pe hârtie sau al unor documente structurate electronic).

2.2.   Care sunt cerințele statutare prevăzute în Regulamentul ESEF în raport cu care auditorii statutari ar trebui să verifice conformitatea pentru a emite o opinie de audit?

Pentru a emite o opinie de audit cu privire la conformitatea situațiilor financiare cu „cerințele statutare relevante” prevăzute în regulament, auditorii statutari trebuie să verifice conformitatea situațiilor financiare ale emitenților cu dispozițiile Regulamentului ESEF care sunt aplicabile situațiilor financiare (23). „Cerințele statutare relevante” sunt următoarele:

(i)

toate situațiile financiare care sunt incluse în raportul financiar anual trebuie să fie întocmite într-un format XHTML valabil (24);

(ii)

pentru toate situațiile financiare consolidate întocmite în conformitate cu IFRS, astfel cum au fost adoptate de UE, sau cu IFRS, astfel cum au fost adoptate de IASB (25);

trebuie marcate informațiile specificate în anexa II la Regulamentul ESEF, în cazul în care informațiile în cauză sunt prezente în situațiile financiare consolidate respective;

toate marcajele, inclusiv marcajele voluntare ale prezentării altor informații decât cele specificate în anexa II, trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

să utilizeze limbajul de marcare XBRL;

să utilizeze elementele taxonomiei de bază specificate în anexa VI la Regulamentul ESEF cu sensul contabil cel mai apropiat, cu excepția cazului în care se creează un element al taxonomiei extinse, în conformitate cu anexa IV la Regulamentul ESEF;

să respecte regulile comune privind marcajele (26);

(iii)

pentru alte situații financiare decât situațiile financiare consolidate întocmite în conformitate cu IFRS (27):

toate marcajele incluse de emitent în mod voluntar sau în conformitate cu legislația națională trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

să utilizeze limbajul de marcare XBRL;

să utilizeze o taxonomie specifică furnizată de statul membru în care este încorporat emitentul;

să respecte regulile comune privind marcajele (28).

2.3.   Opinia de audit cu privire la conformitatea situațiilor financiare cu cerințele statutare relevante prevăzute în Regulamentul ESEF trebuie inclusă în raportul de audit sau într-un raport separat?

Opinia de audit cu privire la conformitatea situațiilor financiare cu cerințele statutare relevante prevăzute în Regulamentul ESEF trebuie inclusă în raportul de audit.

În temeiul articolului 28 din Directiva privind auditul, auditorii statutari trebuie să prezinte rezultatele auditului lor într-un raport de audit. La articolul 28 alineatul (2) litera (c) punctul (ii) se precizează că raportul de audit trebuie să includă o opinie de audit asupra faptului dacă situațiile financiare oferă o imagine fidelă, în conformitate cu cadrul relevant de raportare, precum și o opinie asupra faptului dacă situațiile financiare sunt conforme cu „cerințele legale” aplicabile. În acest caz, „cerințele legale” corespund „cerințelor statutare relevante” prevăzute în Regulamentul ESEF (a se vedea răspunsul la întrebarea nr. 2.2).

2.4.   Raportul de audit trebuie inclus în raportul financiar anual conform cu ESEF sau într-un document separat publicat împreună cu raportul financiar anual conform cu ESEF?

Legislația existentă a Uniunii nu precizează dacă raportul de audit ar trebui să fie inclus în raportul financiar anual sau să fie publicat împreună cu raportul financiar anual ca document separat.

În temeiul articolului 4 alineatul (4) din Directiva privind transparența, raportul de audit „este comunicat integral publicului, odată cu raportul financiar anual”. În lipsa unor norme specifice în vigoare la nivel național/la nivelul pieței reglementate și ținând seama de posibilitățile tehnice pe care le au, emitenții pot aplica opțiunea pe care o preferă.

2.5.   Emitenții din țări terțe sunt obligați să publice un raport de audit care să includă o opinie de audit cu privire la conformitatea situațiilor financiare incluse în rapoartele financiare anuale cu cerințele statutare relevante prevăzute în Regulamentul ESEF?

În temeiul Directivei privind transparența, emitenții din țări terțe au obligația de a publica rapoartele financiare anuale întocmite în conformitate cu toate cerințele din Regulamentul ESEF, împreună cu un raport de audit elaborat în conformitate cu Directiva privind auditul. Prin urmare, este responsabilitatea emitenților din țări terțe să se asigure că auditorii statutari care le auditează situațiile financiare emit o opinie de audit cu privire la conformitatea situațiilor financiare incluse în rapoartele financiare anuale cu cerințele statutare relevante prevăzute în Regulamentul ESEF.

Articolul 4 alineatul (4) din Directiva privind transparența prevede că situațiile financiare care trebuie publicate în cadrul rapoartelor financiare anuale ale oricărui emitent (inclusiv ale emitenților din țări terțe) fac obiectul unui audit efectuat în conformitate cu articolul 34 alineatul (1), articolul 34 alineatul (2) și articolul 35 din Directiva contabilă (care conține o trimitere încrucișată la articolul 28 din Directiva privind auditul). Aceste dispoziții se referă la obligația auditorilor de a audita situațiile financiare și, respectiv, la conținutul raportului de audit (29). Conținutul raportului de audit trebuie să fie conform cu articolul 28 din Directiva privind auditul, care prevede obligația auditorului de a emite o opinie de audit cu privire la conformitatea situațiilor financiare cu cerințele statutare, inclusiv cu cerințele statutare relevante prevăzute în Regulamentul ESEF.

3.   Clarificări cu privire la dispozițiile Uniunii referitoare la utilizarea semnăturii electronice

3.1.   Emitenții și/sau auditorii statutari trebuie să utilizeze o semnătură electronică pentru semnarea rapoartelor financiare anuale și/sau a documentelor incluse în acestea și/sau, respectiv, a rapoartelor de audit?

Legislația existentă a Uniunii nu împiedică emitenții sau auditorii statutari să utilizeze semnătura electronică pentru semnarea rapoartelor financiare anuale, a documentelor incluse în acestea sau, respectiv, a rapoartelor de audit. Dacă nu sunt în vigoare norme specifice la nivel național/la nivelul pieței reglementate, emitenții și/sau auditorii statutari pot aplica opțiunea pe care o preferă, alegând să utilizeze fie o semnătură olografă, fie o semnătură electronică.

Deși articolul 4 alineatul (4) din Directiva privind transparența prevede în mod explicit obligația emitenților de a publica un raport de audit care să fie semnat de auditorii responsabili cu auditarea situațiilor financiare (30), nu există nicio cerință explicită la nivelul Uniunii cu privire la obligativitatea semnării rapoartelor financiare anuale sau a documentelor incluse în acestea și la modul în care ar trebui semnate acestea. Cu toate acestea, legislația națională ar putea prevedea cerințe aplicabile semnăturilor.

În orice caz, în conformitate cu articolul 25 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (31) (Regulamentul e-IDAS) – care prevede că „o semnătură electronică calificată are efectul juridic echivalent al unei semnături olografe” – se consideră că utilizarea unei semnături electronice calificate pentru semnarea acestor rapoarte îndeplinește obligațiile în materie de semnare.

4.   Clarificări cu privire la dispozițiile Uniunii privind responsabilitatea și răspunderea emitenților

4.1.   Organul administrativ, de conducere sau de supraveghere al emitentului este responsabil de conformitatea rapoartelor financiare anuale cu cerințele din Regulamentul ESEF?

Organul administrativ, de conducere sau de supraveghere al emitentului este responsabil de întocmirea și publicarea rapoartelor financiare anuale în conformitate cu Regulamentul ESEF.

În temeiul articolului 7 din Directiva privind transparența, responsabilitatea pentru informațiile care trebuie să fie furnizate și publicate, printre altele în conformitate cu articolul 4 din Directiva privind transparența, trebuie să „îi revină cel puțin emitentului sau organelor de administrație, de conducere sau de supraveghere ale acestuia”. Articolul 4 alineatul (7) din Directiva privind transparența prevede că rapoartele financiare anuale trebuie să fie întocmite și publicate în conformitate cu Regulamentul ESEF.

4.2.   Emitenții trebuie să includă în raportul financiar anual o declarație de responsabilitate în ceea ce privește conformitatea raportului financiar anual cu Regulamentul ESEF?

Dreptul Uniunii nu îi împiedică pe emitenți să includă, în mod voluntar, de exemplu în declarația de responsabilitate din cadrul raportului financiar anual, o declarație specifică privind conformitatea raportului financiar anual cu Regulamentul ESEF.

Articolul 4 alineatul (2) litera (c) din Directiva privind transparența prevede că raportul financiar anual cuprinde „declarațiile persoanelor responsabile în cadrul emitentului, identificate în mod clar după nume și funcții, prin care se confirmă că, din punctul lor de vedere, declarațiile financiare stabilite în conformitate cu corpusul de standarde contabile aplicabile oferă o imagine fidelă și onestă [...]”. În lipsa unor norme specifice în vigoare la nivel național/la nivelul pieței reglementate, emitenții pot aplica opțiunea pe care o preferă. În orice caz, organul administrativ, de conducere sau de supraveghere al emitentului este responsabil de întocmirea și publicarea unui raport financiar anual conform cu ESEF, în temeiul articolului 7 din Directiva privind transparența (a se vedea, de asemenea, întrebarea nr. 4.1).

4.3.   Sunt emitenții autorizați să publice versiuni suplimentare ale raportului financiar anual care nu sunt conforme cu ESEF și/sau care includ situații financiare conforme cu ESEF pentru care conformitatea cu ESEF nu a fost verificată de auditorii statutari?

Dreptul Uniunii nu îi împiedică pe emitenți să publice (de exemplu, pe site-ul lor web) versiuni suplimentare ale rapoartelor lor financiare anuale care nu sunt conforme cu ESEF sau care includ situații financiare conforme cu ESEF pentru care conformitatea cu ESEF nu a fost verificată de auditorii statutari (32). Cu toate acestea, ar trebui să se clarifice faptul că aceste versiuni suplimentare ale rapoartelor financiare anuale constituie versiuni neoficiale ale rapoartelor financiare anuale.

Articolul 4 din Directiva privind transparența prevede obligația emitenților de a publica rapoartele financiare anuale întocmite în conformitate cu Regulamentul ESEF. De îndată ce Regulamentul ESEF va deveni aplicabil, numai publicarea rapoartelor financiare anuale conforme cu ESEF – împreună cu raportul de audit privind situațiile financiare incluse în rapoartele financiare anuale – le va permite emitenților să își îndeplinească obligațiile de raportare în temeiul Directivei privind transparența. Publicarea (de exemplu, pe site-ul web al emitenților) a unor versiuni suplimentare ale raportului financiar anual care nu sunt conforme cu ESEF și/sau care includ o versiune neauditată a situațiilor financiare conforme cu ESEF nu este interzisă de legislația Uniunii, dar aceasta nu este suficientă pentru asigurarea conformității cu Directiva privind transparența.

5.   Clarificări cu privire la dispozițiile Uniunii referitoare la utilizarea fișierelor ESEF pentru îndeplinirea altor obligații care decurg din dreptul Uniunii

5.1.   Li se permite emitenților să depună la registrul național al întreprinderilor situații financiare conforme cu ESEF pentru a se conforma normelor în materie de publicare prevăzute în Directiva contabilă?

În cazul societăților cu răspundere limitată ale căror valori mobiliare sunt cotate pe piețele reglementate din UE, dreptul Uniunii nu interzice utilizarea situațiilor financiare auditate întocmite și publicate în conformitate cu Regulamentul ESEF în vederea îndeplinirii altor obligații legale decât cele care decurg din Directiva privind transparența. Prin urmare, dreptul Uniunii nu împiedică punerea în aplicare a unor norme naționale și/sau administrative care le-ar permite emitenților să depună la registrul întreprinderilor situațiile financiare conforme cu ESEF ca documente contabile.

Articolul 30 alineatul (1) din Directiva contabilă prevede obligația societăților cu răspundere limitată de a-și publica situațiile financiare auditate în termen de 12 luni de la data bilanțului și cuprinde o trimitere încrucișată la Directiva (UE) 2017/1132 (Directiva privind dreptul societăților comerciale) în legătură cu normele de publicare. Articolul 16 din Directiva privind dreptul societăților comerciale, care se aplică societăților cu răspundere limitată, indiferent dacă valorile lor mobiliare sunt cotate sau nu pe piețele reglementate din UE, impune societăților obligația de a depune documentele contabile la Registrul național al întreprinderilor.

Nici Directiva contabilă, nici Directiva privind dreptul societăților comerciale nu specifică formatul pentru întocmirea și prezentarea situațiilor financiare auditate, care poate fi și un format electronic. În principiu, nu există niciun obstacol care să împiedice statele membre să le permită societăților cu răspundere limitată ale căror valori mobiliare sunt cotate pe piețele reglementate din UE să depună la Registrul întreprinderilor situații financiare conforme cu ESEF pentru a-și îndeplini obligațiile care le revin în temeiul articolului 30 alineatul (1) din Directiva contabilă și al articolului 16 din Directiva privind dreptul societăților comerciale.

6.   Clarificări cu privire la dispozițiile Uniunii referitoare la mecanismele desemnate oficial

6.1.   Mecanismele desemnate oficial au permis diseminarea de rapoarte financiare anuale în alte formate decât ESEF?

Mecanismele desemnate oficial au obligația de a disemina cel puțin rapoartele financiare anuale conforme cu ESEF transmise de emitenți.

Articolul 21 din Directiva privind transparența impune statelor membre obligația de a crea mecanisme desemnate oficial pentru stocarea centralizată și asigurarea facilității de acces pentru utilizatorii finali.


(1)  Regulamentul delegat (UE) 2018/815 al Comisiei din 17 decembrie 2018 de completare a Directivei 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare privind specificarea unui format de raportare electronic unic (JO L 143, 29.5.2019, p. 1). Acest regulament delegat completează articolul 4 alineatul (7) din Directiva 2004/109/CE, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2013/50/UE.

(2)  Directiva 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind armonizarea obligațiilor de transparență în ceea ce privește informația referitoare la emitenții ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată și de modificare a Directivei 2001/34/CE (JO L 390, 31.12.2004, p. 38), astfel cum a fost modificată prin Directiva 2013/50/UE.

(3)  Directiva 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului și de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului (JO L 157, 9.6.2006, p. 87).

(4)  Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).

(5)  Articolul 4 alineatul (2) prevede că rapoartele financiare anuale cuprind situațiile financiare auditate, raportul de gestiune și declarațiile persoanelor responsabile din cadrul emitentului.

(6)  Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internaționale de contabilitate (JO L 243, 11.9.2002, p. 1) (Regulamentul IAS).

(7)  Decizia 2008/961/CE a Comisiei din 12 decembrie 2008 privind utilizarea de către emitenții de valori mobiliare din țările terțe a standardelor de contabilitate naționale ale anumitor țări terțe și a standardelor internaționale de raportare financiară pentru întocmirea situațiilor financiare consolidate (JO L 340, 19.12.2008, p. 112).

(8)  Această cerință va fi introdusă treptat în conformitate cu anexa II la Regulamentul ESEF.

(9)  Directiva privind transparența stabilește cerințe de publicare a informațiilor pentru toate „informațiile reglementate”, categorie care include și rapoartele financiare anuale. În plus, în temeiul articolului 9 alineatul (12) din Regulamentul (UE) 2017/1129 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe o piață reglementată, și de abrogare a Directivei 2003/71/CE (JO L 168, 30.6.2017, p. 12) (Regulamentul privind prospectul), emitenții își pot include rapoartele financiare anuale în documentul de înregistrare universal. Se poate considera că acești emitenți și-au îndeplinit obligația de a-și publica raportul financiar anual în temeiul Directivei privind transparența numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Aceste condiții includ, printre altele, obligația ca raportul financiar anual inclus în documentul de înregistrare universal să respecte cerințele prevăzute la articolul 4 din Directiva privind transparența (inclusiv ESEF).

(10)  A se vedea articolul 8 din Regulamentul ESEF.

(11)  Toate trimiterile la „auditorii statutari” din prezentul document se interpretează ca trimiteri la „auditorii statutari sau firmele de audit”.

(12)  A se vedea articolul 3 din Regulamentul ESEF.

(13)  A se vedea articolele 4, 5 și 6 din Regulamentul ESEF.

(14)  Articolul 4 alineatul (4) din Directiva privind transparența face trimitere la articolele 51 și 51a din A patra Directivă 78/660/CEE a Consiliului (JO L 222, 14.8.1978, p. 11) și la articolul 37 din A șaptea Directivă 83/349/CEE a Consiliului (JO L 193, 18.7.1983, p. 1), care a fost abrogată de Directiva contabilă [dispozițiile corespunzătoare sunt articolul 34 alineatul (1), articolul 34 alineatul (2) și articolul 35 din Directiva contabilă].

(15)  A se vedea articolul 2 alineatul (1) litera (a) din Directiva contabilă.

(16)  A se vedea articolul 28 alineatul (2) litera (c) punctul (ii) din Directiva privind auditul, care se aplică nu numai situațiilor financiare individuale, ci și situațiilor financiare consolidate [astfel cum se specifică la alineatul (5) din același articol].

(17)  Considerentul 55 din Directiva contabilă.

(18)  Considerentul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1606/2002.

(19)  Considerentul 7 din Directiva (UE) 2017/1132 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 iunie 2017 (JO L 169, 30.6.2017, p. 46) (Directiva privind dreptul societăților comerciale).

(20)  Considerentul 3 din Directiva privind auditul.

(21)  Considerentul 7 din Directiva privind transparența.

(22)  Considerentul 26 din Directiva 2013/50/UE (JO L 294, 6.11.2013, p. 13) de modificare a Directivei privind transparența și considerentul 4 din Regulamentul ESEF.

(23)  Orientări privind modul de verificare a conformității cu cerințele statutare relevante din Regulamentul ESEF sunt incluse în Orientările privind implicarea auditorilor în situațiile financiare în format electronic unic european, elaborate de Comitetul Organismelor Europene de Supraveghere a Auditului, care sunt disponibile la adresa https://ec.europa.eu/info/files/191128-ceaob-guidelines-auditors-involvement-financial-statements_en

(24)  Articolul 3 din Regulamentul ESEF, care impune întocmirea în totalitate a rapoartelor financiare anuale în formatul XHTML, trebuie citit în coroborare cu articolul 4 alineatul (2) din Directiva privind transparența, care precizează că raportul financiar anual cuprinde, printre altele, situațiile financiare auditate. Un validator gratuit pentru documentele XHTML este disponibil la adresa http://validator.w3.org/

(25)  A se vedea articolul 4 din Regulamentul ESEF.

(26)  A se vedea articolul 6 din Regulamentul ESEF.

(27)  A se vedea articolul 5 din Regulamentul ESEF. Aceste norme se aplică emitenților înregistrați în statele membre.

(28)  A se vedea articolul 6 din Regulamentul ESEF.

(29)  Articolul 4 alineatul (4) din Directiva privind transparența conține o trimitere încrucișată la articolele 51 și 51a din A patra directivă 78/660/CEE a Consiliului și la articolul 37 din A șaptea Directivă 83/349/CEE a Consiliului. Ambele directive au fost abrogate de Directiva contabilă din 2013. Conform tabelului de corespondență, trimiterile la aceste articole din directivele abrogate se interpretează ca trimiteri la articolul 34 alineatul (1), articolul 34 alineatul (2) și articolul 35 din Directiva contabilă.

(30)  Articolul 28 alineatul (4) din Directiva privind auditul prevede, de asemenea, că raportul de audit trebuie semnat și datat de auditorul statutar.

(31)  Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).

(32)  Aceste versiuni suplimentare pot include, de exemplu, rapoartele financiare anuale care sunt întocmite într-un format diferit de ESEF sau care sunt întocmite în formatul ESEF, dar includ o versiune neauditată a situațiilor financiare conforme cu ESEF (de exemplu, în cazul rapoartelor financiare anuale conforme cu ESEF care sunt publicate într-o limbă diferită de cea în care au fost auditate situațiile financiare conforme cu ESEF).