8.7.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 224/2


Comunicarea Comisiei privind prelungirea aplicării și modificările Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020, ale Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru promovarea investițiilor de finanțare de risc, ale Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020, ale Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, ale Comunicării Comisiei privind criteriile pentru analiza compatibilității cu piața internă a ajutorului de stat destinat să promoveze realizarea unor proiecte importante de interes european comun, ale Comunicării Comisiei privind cadrul pentru ajutoarele de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare și ale Comunicării Comisiei către statele membre privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în cazul asigurării creditelor la export pe termen scurt

(2020/C 224/02)

1.   

Următoarele norme privind ajutoarele de stat adoptate în cadrul inițiativei de modernizare a ajutoarelor de stat din 2012 vor expira la sfârșitul anului 2020:

(a)

Orientările privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020 (1);

(b)

Orientările privind ajutoarele de stat pentru promovarea investițiilor de finanțare de risc (2);

(c)

Orientările privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020 (3);

(d)

Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate (4);

(e)

Comunicarea Comisiei – Criterii pentru analiza compatibilității cu piața internă a ajutorului de stat destinat să promoveze realizarea unor proiecte importante de interes european comun (5);

(f)

Comunicarea Comisiei privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în cazul asigurării creditelor la export pe termen scurt (6).

2.   

În contextul Pactului verde și al Agendei digitale, Comisia și-a anunțat deja intenția de a revizui o serie de orientări până la sfârșitul anului 2021.

3.   

Pentru a asigura previzibilitate și securitate juridică în cursul pregătirii pentru o actualizare viitoare a normelor privind ajutoarele de stat, este oportun să se extindă perioada de aplicare a orientărilor menționate la punctul 1 până la sfârșitul anului 2021. Perioada de aplicare a Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate ar trebui prelungită cu trei ani.

4.   

Prelungirea aplicării acestor norme va permite Comisiei să finalizeze evaluarea lor, împreună cu evaluarea altor norme privind ajutoarele de stat adoptate în cadrul inițiativei de modernizare a ajutoarelor de stat. La 7 ianuarie 2019, Comisia a lansat evaluarea normelor respective sub forma unei „verificări a adecvării”. Pe baza rezultatelor evaluării, Comisia va fi apoi în măsură să decidă dacă să prelungească în continuare aplicarea normelor respective sau să le actualizeze.

5.   

În ceea ce privește hărțile naționale ale ajutoarelor regionale, Comisia invită statele membre să notifice, până la 1 septembrie 2020, intenția lor de a prelungi valabilitatea hărților lor naționale ale ajutoarelor regionale. După ce aprobă prelungirea valabilității hărților naționale ale ajutoarelor regionale până la 31 decembrie 2021, statele membre pot decide să prelungească schemele existente aprobate în temeiul Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020.

6.   

Având în vedere consecințele economice și financiare pe care pandemia de COVID-19 le poate avea asupra întreprinderilor, sunt necesare, de asemenea, adaptări temporare ale unor orientări privind ajutoarele de stat. Mai precis, în contextul Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020, al Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020, al Comunicării Comisiei – Criterii pentru analiza compatibilității cu piața internă a ajutorului de stat destinat să promoveze realizarea unor proiecte importante de interes european comun (PIIEC) și al Cadrului pentru ajutoarele de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare, întreprinderile care nu se aflau în dificultate la 31 decembrie 2019, dar care au devenit întreprinderi aflate în dificultate după 31 decembrie 2019 ar trebui să fie eligibile în temeiul acestor orientări până la 30 iunie 2021.

7.   

În ceea ce privește Orientările privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020, scăderea drastică a prețurilor energiei electrice din cauza pandemiei de COVID-19 ar putea conduce la situații în care intensitatea electrică a întreprinderilor s-ar putea reduce. În acest caz, întreprinderea poate să nu mai fie eligibilă în temeiul secțiunii 3.7.2 (reduceri specifice ale finanțării sprijinului pentru energia din surse regenerabile din motive de competitivitate) atunci când aplică anexa 4 pentru calcularea VAB (valoarea adăugată brută) și a intensității electrice la nivelul întreprinderii. Metodele de calcul care urmează să fie utilizate ar trebui, prin urmare, să fie adaptate, pentru a aborda acest aspect în mod corespunzător.

8.   

Având în vedere cele de mai sus, orientările respective ar trebui adaptate astfel cum se prevede la punctele 9-15.

9.   

Orientările privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020 se modifică după cum urmează:

(a)

La punctul 18, se adaugă următoarea teză:

„Cu toate acestea, prezentele orientări se aplică întreprinderilor care nu se aflau în dificultate la 31 decembrie 2019, dar care au devenit întreprinderi aflate în dificultate în perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021.”

(b)

După punctul 178 se introduce următorul punct:

„178a.

Având în vedere că valabilitatea hărților naționale ale ajutoarelor regionale expiră la 31 decembrie 2020, Comisia invită statele membre să îi notifice, până la 1 septembrie 2020, intenția lor de a prelungi valabilitatea hărților lor naționale ale ajutoarelor regionale.

178b.

După ce aprobă prelungirea valabilității hărților naționale ale ajutoarelor regionale până la 31 decembrie 2021, statele membre pot decide să prelungească schemele existente aprobate în temeiul prezentelor orientări. Prelungirea acestor scheme trebuie notificată Comisiei în timp util, înainte de data expirării acestora.”

10.   

În Orientările privind ajutoarele de stat pentru promovarea investițiilor de finanțare de risc, punctul 174 se înlocuiește cu următorul text:

„174.

Comisia va aplica principiile prevăzute în prezentele orientări pentru evaluarea compatibilității tuturor ajutoarelor pentru finanțare de risc care vor fi acordate în perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2021.”

11.   

Orientările privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020 se modifică după cum urmează:

(a)

La punctul 16, se adaugă următoarea teză:

„Cu toate acestea, prezentele orientări se aplică întreprinderilor care nu se aflau în dificultate la 31 decembrie 2019, dar care au devenit întreprinderi aflate în dificultate în perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021.”

(b)

Punctul 108 se înlocuiește cu următorul text:

„108.

Prezentele orientări se aplică până la 31 decembrie 2021. Cu toate acestea, ele ar trebui să pregătească terenul pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în cadrul de acțiune pentru 2030 (7). În special, se preconizează că, în perioada cuprinsă între 2020 și 2030, sursele regenerabile de energie confirmate vor permite alimentarea rețelei la prețuri competitive, ceea ce presupune faptul că subvențiile și scutirile de responsabilități în materie de echilibrare ar trebui să fie eliminate în mod degresiv. Prezentele orientări sunt în concordanță cu acest obiectiv și vor asigura tranziția către o distribuire eficientă din punctul de vedere al costurilor prin intermediul unor mecanisme de piață.”

(c)

Punctul 246 se înlocuiește cu următorul text:

„246.

Prezentele orientări se vor aplica începând de la 1 iulie 2014 și vor înlocui Orientările comunitare privind ajutorul de stat pentru protecția mediului publicate la 1 aprilie 2008. Acestea se vor aplica până la 31 decembrie 2021.”

(d)

Anexa 4 se modifică după cum urmează.

(i)

punctul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„2.

În sensul aplicării secțiunii 3.7.2, statele membre pot utiliza:

(a)

media aritmetică din ultimii 3 ani pentru care sunt disponibile date privind VAB;

(b)

media aritmetică a 2 ani aleși din ultimii 3 ani pentru care sunt disponibile date privind VAB, cu condiția ca această metodă să fie aplicată în același mod tuturor beneficiarilor.

Comisia consideră că trecerea de la metoda de calcul prevăzută la litera (a) la metoda de calcul prevăzută la litera (b) nu constituie o modificare ce face obiectul notificării.”;

(ii)

punctul 5 se înlocuiește cu următorul text:

„5.

Pentru a calcula consumul de energie electrică al întreprinderii, trebuie să se utilizeze valorile de referință pentru eficiența consumului de energie electrică în cadrul sectorului respectiv, atunci când acestea sunt disponibile. În cazul în care aceste valori de referință nu sunt disponibile, statele membre pot utiliza:

(a)

media aritmetică din ultimii 3 ani pentru care sunt disponibile date;

(b)

media aritmetică a 2 ani aleși din ultimii 3 ani pentru care sunt disponibile date, cu condiția ca această metodă să fie aplicată în același mod tuturor beneficiarilor.

Comisia consideră că trecerea de la metoda de calcul prevăzută la litera (a) la metoda de calcul prevăzută la litera (b) nu constituie o modificare ce face obiectul notificării.”

12.   

În Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, punctul 135 se înlocuiește cu următorul text:

„135.

Comisia va aplica prezentele orientări de la 1 august 2014 până la 31 decembrie 2023.”

13.   

Comunicarea Comisiei – Criterii pentru analiza compatibilității cu piața internă a ajutorului de stat destinat să promoveze realizarea unor proiecte importante de interes european comun se modifică după cum urmează:

(a)

La punctul 10 litera (a), se adaugă următoarea teză:

„Cu toate acestea, prezentele orientări se aplică întreprinderilor care nu se aflau în dificultate la 31 decembrie 2019, dar care au devenit întreprinderi aflate în dificultate în perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021.”

(b)

Punctul 50 se înlocuiește cu următorul text:

„50.

Prezenta comunicare se va aplica de la 1 iulie 2014 până la 31 decembrie 2021.”

14.   

Comunicarea Comisiei privind prelungirea Comunicării Comisiei către statele membre privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în cazul asigurării creditelor la export pe termen scurt se modifică după cum urmează:

(a)

Punctul 6 se înlocuiește cu următorul text:

„6.

Având în vedere necesitatea continuității și a securității juridice în ceea ce privește tratamentul ajutoarelor de stat în domeniul asigurării creditelor la export pe termen scurt, se consideră oportună aplicarea prezentei comunicări până la 31 decembrie 2021. În acest fel, data expirării va fi aliniată la datele majorității orientărilor privind ajutoarele de stat adoptate în temeiul programului de modernizare a ajutoarelor de stat.”

(b)

Punctul 15 se înlocuiește cu următorul text:

„15.

Comisia a hotărât să continue aplicarea prezentei comunicări până la 31 decembrie 2021.”

15.   

În Cadrul pentru ajutoarele de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare, la punctul 10 se adaugă următoarea teză:

„Cu toate acestea, prezentul cadru se aplică întreprinderilor care nu se aflau în dificultate la 31 decembrie 2019, dar care au devenit întreprinderi aflate în dificultate în perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021.”


(1)  Orientări privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020 (JO C 209, 23.7.2013, p. 1).

(2)  Comunicarea Comisiei – Orientări privind ajutoarele de stat pentru promovarea investițiilor de finanțare de risc (JO C 19, 22.1.2014, p. 4).

(3)  Comunicarea Comisiei – Orientări privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020 (JO C 200, 28.6.2014, p. 1).

(4)  Comunicarea Comisiei – Orientări privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate (JO C 249, 31.7.2014, p. 1).

(5)  Comunicarea Comisiei – Criterii pentru analiza compatibilității cu piața internă a ajutorului de stat destinat să promoveze realizarea unor proiecte importante de interes european comun (JO C 188, 20.6.2014, p. 4).

(6)  JO C 392, 19.12.2012, p. 1.

(7)  Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Un cadru pentru politica privind clima și energia în perioada 2020-2030 [COM(2014) 15 final] din 22.1.2014.