24.6.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 210/1


COMUNICARE A COMISIEI

Orientări pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1148 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi

(2020/C 210/01)

Declinarea responsabilității

Prezentele orientări au scopul de a furniza autorităților naționale din statele membre, operatorilor economici și piețelor online asistență pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2019/1148. Numai Curtea de Justiție a Uniunii Europene are competența să interpreteze cu autoritate dreptul Uniunii.

Cuprins

INTRODUCERE 2

PARTEA ÎNTÂI –

Orientări pentru statele membre 3

SECȚIUNEA I –

Sistemul de acordare a licențelor 3

SECȚIUNEA II –

Efectuarea de inspecții și controale5 3

SECȚIUNEA III –

Schimbul de informații 3

PARTEA A DOUA –

Orientări pentru operatorii economici și piețele online 3

SECȚIUNEA IV –

Verificarea cu ocazia vânzării 3

SECȚIUNEA V –

Recunoașterea și raportarea tranzacțiilor suspecte și a disparițiilor și furturilor semnificative 7

SECȚIUNEA VI –

Transmiterea de informații în cadrul lanțului de aprovizionare 12

SECȚIUNEA VII –

Depozitarea în condiții de siguranță 14

Apendicele 1 –

Perioade de tranziție 16

Apendicele 2 –

Lista de verificare cu ocazia inspecțiilor pentru uzul autorităților naționale de control 18

Apendicele 3 –

Listă de verificare a conformității pentru operatorii economici, piețele online, utilizatorii profesionali și persoanele din rândul publicului larg 19

Apendicele 4 –

Model de comunicare transfrontalieră 21

Apendicele 5 –

Orientări suplimentare și alte denumiri pentru substanțele din anexele la regulament 22

INTRODUCERE

În societatea modernă, există numeroase substanțe chimice care sunt utilizate zilnic într-o gamă largă de procese industriale și activități profesionale, precum și în sectorul vast și diversificat al produselor de consum. Substanțele chimice sunt utilizate, printre altele, ca intermediari pentru a produce alte substanțe chimice, cum ar fi solvenții pentru dizolvarea materialelor, pentru a fabrica produse precum vopselele, dar și ca ingrediente alimentare sau în compoziția unor produse finale, cum ar fi soluțiile de curățare. Marea majoritate a acestor substanțe chimice fac obiectul schimburilor comerciale între întreprinderi în scopuri legitime. În plus, persoanele fizice sau juridice pot avea, de asemenea, un interes legitim să achiziționeze sau să utilizeze aceste substanțe chimice în afara unui context profesional, de exemplu în scopuri recreative.

Cu toate acestea, unele substanțe chimice pot fi deturnate de la utilizarea lor obișnuită pentru fabricarea ilicită de explozivi artizanali. Teroriștii și alți infractori pot încerca să achiziționeze de pe piața liberă sau să deturneze de la utilizările lor legitime ingredientele precursoare necesare pentru a produce explozivi artizanali.

Din 2014 au fost instituite la nivelul UE, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 98/2013, norme privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi. Amenințarea reprezentată de explozivii artizanali rămâne însă ridicată și continuă să evolueze. Prin urmare, a fost necesar să se consolideze și să se armonizeze și mai mult sistemul de prevenire a fabricării ilicite de explozivi artizanali. În consecință, a fost adoptat Regulamentul (UE) 2019/1148 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi (denumit în continuare „regulamentul”) (1), care abrogă Regulamentul (UE) nr. 98/2013 cu efect de la 1 februarie 2021.

Regulamentul instituie norme armonizate privind punerea la dispoziție, introducerea, deținerea și utilizarea substanțelor sau amestecurilor care ar putea fi folosite pentru fabricarea ilicită de explozivi, cu scopul de a limita accesul publicului larg la aceste substanțe sau amestecuri și de a asigura raportarea adecvată a tranzacțiilor suspecte de-a lungul întregului lanț de aprovizionare.

În temeiul articolului 12 din regulament, prezentele orientări au scopul de a furniza actorilor din lanțul de aprovizionare cu substanțe chimice și autorităților competente asistență în a-și îndeplini obligațiile care le revin în temeiul regulamentului, precum și de a facilita cooperarea dintre autoritățile competente și operatorii economici. Comitetul permanent pentru precursori a fost consultat în legătură cu proiectul de orientări la 9-10 decembrie 2019. Numai Curtea de Justiție a Uniunii Europene are competența să interpreteze cu autoritate dreptul Uniunii.

Secțiunile I-III din orientări se adresează statelor membre, iar secțiunile IV-VII se adresează operatorilor economici și piețelor online.

În general, verbele la indicativ prezent și cuvintele „trebuie”, „ar trebui” și „au obligația de a” indică o obligație prevăzută de regulament, în timp ce expresiile „ar putea/pot” și „se recomandă” indică recomandări și bune practici.

Domeniu de aplicare

Regulamentul se aplică punerii la dispoziție, introducerii, deținerii și utilizării substanțelor și amestecurilor care conțin substanțele respective enumerate în anexele I și II, indiferent de concentrația acestora, cu excepția următoarelor produse:

Articolul 2 alineatul (2): Prezentul regulament nu se aplică:

(a)

articolelor definite la articolul 3 punctul 3 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006;

(b)

articolelor pirotehnice definite la articolul 3 punctul 1 din Directiva 2013/29/UE a Parlamentului European și a Consiliului;

(c)

articolelor pirotehnice destinate, în conformitate cu dreptul intern, utilizării în scopuri necomerciale de către forțele armate, autoritățile de aplicare a legii sau serviciile de pompieri;

(d)

echipamentelor pirotehnice care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2014/90/UE a Parlamentului European și a Consiliului;

(e)

articolelor pirotehnice destinate utilizării în industria aerospațială;

(f)

capselor de percuție destinate jucăriilor;

(g)

medicamentelor care au fost puse, în mod legitim, la dispoziția unei persoane din rândul publicului larg, pe baza unei prescripții medicale, în conformitate cu dreptul intern aplicabil.

Din definiția „precursorilor de explozivi reglementați” sunt excluse amestecurile omogene „de peste cinci ingrediente în care concentrația fiecărei substanțe enumerate în anexa I sau anexa II este sub 1 % g/g” (articolul 3 punctul 13). În schimb, în domeniul de aplicare al regulamentului intră produsele care conțin cinci ingrediente sau mai puțin sau în care concentrația de precursori de explozivi este mai mare.

Articolul 5 din regulament prevede că „Precursorii de explozivi restricționați nu sunt puși la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg și nu sunt introduși, deținuți sau utilizați de acestea” în UE. De asemenea, din definiția „operatorului economic” de la articolul 3 punctul 10 din regulament rezultă că regulamentul se aplică în cazul punerii la dispoziție în UE a substanțelor incluse în anexele I și II de către „orice persoană fizică sau juridică ori entitate publică sau grup de astfel de persoane sau entități care pun la dispoziție pe piață precursori de explozivi reglementați, fie offline, fie online, inclusiv pe piețele online”. Prin urmare, acesta se aplică indiferent de locul în care ar putea fi stabilit operatorul economic care pune la dispoziție în Uniune precursori de explozivi reglementați. În consecință, sunt incluși și operatorii economici stabiliți în afara UE, dar care pun la dispoziție în UE precursori de explozivi reglementați.

PARTEA ÎNTÂI

Orientări pentru statele membre

SECȚIUNEA I

SISTEMUL DE ACORDARE A LICENȚELOR

[Disponibil numai pentru Comitetul permanent pentru precursori]

SECȚIUNEA II

EFECTUAREA DE INSPECȚII ȘI CONTROALE

[Disponibil numai pentru Comitetul permanent pentru precursori]

SECȚIUNEA III

SCHIMBUL DE INFORMAȚII

[Disponibil numai pentru Comitetul permanent pentru precursori]

PARTEA A DOUA

ORIENTARI PENTRU OPERATORII ECONOMICI ȘI PIEȚELE ONLINE

SECȚIUNEA IV

VERIFICAREA CU OCAZIA VANZARII

Operatorii economici au obligația de a verifica, înainte de a pune un precursor de explozivi restricționat la dispoziția unui client potențial, că persoana respectivă are dreptul de a achiziționa un astfel de precursor (articolul 8).

În cazul în care un stat membru instituie un sistem de acordare a licențelor în conformitate cu articolul 5 alineatul (3), operatorii economici pot pune la dispoziția unei persoane din rândul publicului larg un precursor de explozivi restricționat dacă a fost verificată licența necesară și numai după ce a avut loc această verificare.

Un precursor de explozivi restricționat poate fi pus la dispoziția unui utilizator profesional sau a unui operator economic dacă operatorul economic a verificat dacă potențialul client este într-adevăr un utilizator profesional sau un alt operator economic.

Pentru vânzări către orice persoană, utilizator profesional sau nu, operatorul economic are obligația de a verifica dovada identității clientului potențial. În cazul persoanelor juridice, această verificare privește persoana îndreptățită să reprezinte clientul potențial.

În vederea facilitării investigațiilor și inspecțiilor, operatorii economici trebuie să înregistreze fiecare tranzacție și să păstreze informațiile respective timp de 18 luni de la data tranzacției [articolul 8 alineatul (4)]. În decursul acestei perioade de 18 luni, informațiile sunt puse la dispoziție, fără întârzieri nejustificate, în vederea unei eventuale inspecții efectuate la cererea autorităților naționale de control sau a autorităților naționale de aplicare legii. Prin urmare, operatorilor economici li se recomandă să își păstreze evidențele în ordine și să asigure accesul la acestea.

Normele privind verificarea cu ocazia vânzării se aplică tuturor vânzărilor, indiferent dacă vânzătorul și clientul sunt sau nu prezenți fizic. Pentru acest din urmă caz („vânzări la distanță”), procesul de verificare a identității și a licențelor este abordat separat mai jos.

Operatorilor economici și piețelor online li se reamintește faptul că există dispoziții privind protecția datelor care se aplică prelucrării și liberei circulații a datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice (considerentul 22). Prin urmare, prelucrarea datelor cu caracter personal implicate, printre altele, în acordarea de licențe ar trebui să se realizeze în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor [Regulamentul (UE) 2016/679] (2) (a se vedea, de asemenea, considerentul 22).

IV.1.   Vânzările către persoane din rândul publicului larg – pentru operatorii economici care dispun de un sistem de acordare a licențelor

În cazul în care un stat membru instituie un sistem de acordare a licențelor în conformitate cu articolul 5 alineatul (3), un precursor de explozivi restricționat poate fi pus la dispoziția unei persoane din rândul publicului larg numai dacă a fost verificată licența necesară [articolul 8 alineatul (1)]. Numai unele state membre oferă posibilitatea de a pune la dispoziția publicului larg precursori de explozivi restricționați pe baza unei licențe sau recunoaște licențele eliberate de autoritățile competente din alte state membre. În caz contrar, tranzacția ar trebui să fie refuzată.

Operatorul economic trebuie să verifice dacă a fost emisă o licență care acoperă tranzacția preconizată și să evalueze dacă licența și dovada identității sunt autentice. Se recomandă ca statele membre să utilizeze modelul de licență prevăzut în anexa III la regulament. Operatorii economici ar putea verifica licența contactând autoritatea competentă a statului membru care a eliberat licența.

În plus, operatorul economic are obligația de a păstra informațiile privind dovada identității și licența persoanei respective din rândul publicului larg timp de 18 luni de la data tranzacției. Operatorii economici ar trebui să înregistreze cel puțin numele care figurează pe documentul care face dovada identității și pe licență, precum și numărul de înregistrare al fiecărui document. Operatorii economici nu sunt obligați să păstreze o copie a licenței, dar pot face acest lucru în conformitate cu legislația aplicabilă privind protecția datelor. Există o pagină web a Comisiei Europene special creată în acest scop, unde societățile comerciale și organizațiile pot afla ce ar trebui să facă pentru a se conforma normelor UE privind protecția datelor (3).

În fine, operatorul economic trebuie să înregistreze cantitatea de precursor de explozivi restricționat menționată pe licență. Scopul înregistrării pe licență a achizițiilor de precursori de explozivi restricționați este ca operatorii economici să poată observa dacă s-ar putea ca titularul unei licențe să depășească cantitatea maximă de precursori de explozivi restricționați pe care o poate deține sau dacă există o suspiciune că au fost combinate mai multe achiziții. De exemplu, dacă un titular de licență, într-un interval de timp relativ scurt, a făcut achiziții care împreună depășesc cantitatea maximă de precursori de explozivi restricționați pe care o poate deține, acesta ar putea fi un indiciu al unui comportament suspect. În acest caz, operatorului economic i se recomandă să contacteze punctul național de contact [articolul 9 alineatul (4)].

IV.1.1.   Recomandări specifice pentru vânzările la distanță

Operatorilor economici li se recomandă să solicite o copie scanată a licenței și a documentului care face dovada identității clientului, astfel încât să poată verifica aceste informații cât mai curând posibil (de exemplu, înainte de finalizarea tranzacției), dar cel mai târziu înainte de momentul livrării precursorilor de explozivi (cf. considerentul 14). Operatorii economici nu sunt obligați să păstreze o copie a licenței, dar pot face acest lucru în conformitate cu legislația aplicabilă privind protecția datelor. Există o pagină web a Comisiei Europene special creată în acest scop, unde societățile comerciale și organizațiile pot afla ce ar trebui să facă pentru a se conforma normelor UE privind protecția datelor (4).

Dovada identității ar putea fi, de asemenea, verificată în persoană în momentul livrării sau prin alte mijloace, de exemplu prin intermediul mecanismelor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 (5). Este important de remarcat faptul că responsabilitatea verificării rămâne în sarcina operatorului economic, chiar dacă serviciile de livrare primesc instrucțiuni să verifice documentele.

Trebuie consemnat faptul că licența și dovada identității au fost verificate, precum și modul în care s-a realizat acest lucru.

Tranzacția poate fi înregistrată în licență la livrare, caz în care operatorul economic ar trebui să furnizeze instrucțiuni în acest scop persoanei care efectuează livrarea.

Etape de urmat de către operatorul economic:

să solicite clientului să furnizeze o copie scanată a licenței și a documentului care face dovada identității (sau să verifice electronic identitatea acestuia) și să verifice dacă titularul licenței și persoana menționată pe documentul care face dovada identității sunt aceeași persoană;

să verifice dacă produsul achiziționat corespunde condițiilor de acordare a licenței: (i) substanța; (ii) concentrația; (iii) cantitatea;

dacă le cere clienților să se înregistreze în vederea creării unui cont de client, le-ar putea permite să încarce în contul lor de client o copie scanată a licenței pe care o dețin.

Etape de urmat de către persoana care efectuează livrarea înainte de predarea precursorului de explozivi restricționat:

să verifice dacă persoana corespunde fotografiei din documentul de identitate, iar referința de identificare corespunde referinței de identificare de pe prima pagină a licenței. Precursorul de explozivi restricționat ar trebui să fie predat doar titularului licenței. Acesta nu poate fi predat unei alte persoane.

IV.2.   Vânzările către utilizatori profesionali sau către alți operatori economici

O persoană din rândul publicului larg nu ar trebui să poată achiziționa precursori de explozivi restricționați pretinzând că este utilizator profesional sau operator economic. În cazul în care un client potențial pretinde că este un utilizator profesional sau un operator economic, regulamentul prevede că operatorii economici trebuie să verifice, pentru fiecare tranzacție în parte, dacă clientul potențial este un utilizator profesional sau un alt operator economic. Această verificare este necesară, cu excepția cazului în care o astfel de verificare pentru clientul potențial respectiv a avut loc deja într-o perioadă de un an înainte de data tranzacției respective, iar tranzacția nu diferă semnificativ față de tranzacțiile anterioare [articolul 8 alineatul (2) și articolul 8 alineatul (3)].

Operatorul economic are obligația de a adresa întrebări clientului potențial privind activitatea sa comercială, economică sau profesională și privind utilizarea pe care intenționează să o dea precursorilor de explozivi restricționați. În scopul verificării utilizării preconizate a precursorului de explozivi restricționat, operatorul economic trebuie să evalueze dacă utilizarea preconizată este compatibilă cu activitatea comercială, economică sau profesională a clientului potențial. Operatorii economici pot contacta autoritatea lor competentă dacă au întrebări privind utilizările comune ale precursorilor de explozivi restricționați și ale produselor tipice care conțin precursori de explozivi restricționați.

Dacă are motive rezonabile de îndoială privind legitimitatea utilizării preconizate sau privind intenția clientului potențial de a utiliza precursorul de explozivi restricționat într-un scop legitim, operatorul economic poate refuza tranzacția. Tranzacția ar trebui să fie raportată punctului național de contact dacă există motive întemeiate de a suspecta că substanța sau amestecul în cauză este destinat fabricării ilicite de explozivi (a se vedea, de asemenea, secțiunea V privind raportarea tranzacțiilor suspecte).

Operatorii economici ar trebui, de asemenea, să verifice dacă clientul potențial este autorizat să acționeze în numele societății sau al instituției sale. Persoana care reprezintă clientul potențial ar trebui să poată prezenta o confirmare din partea angajatorului că este autorizată să achiziționeze sau să primească precursori de explozivi restricționați în numele angajatorului. De exemplu, este foarte puțin probabil ca un student la universitate să fie autorizat să achiziționeze produse în numele universității sale, chiar și în cazul în care s-ar putea ca studentul să cunoască toate informațiile privind universitatea (adresa, codul de înregistrare în scopuri de TVA etc.) și ar putea părea un utilizator profesional deoarece cunoaște bine utilizările comune ale produselor.

Timp de 18 luni de la data tranzacției, operatorul economic trebuie să păstreze informațiile privind:

dovada identității persoanei îndreptățite să reprezinte clientul potențial;

activitatea comercială, economică sau profesională, împreună cu numele, adresa și codul de înregistrare în scopuri de TVA ale societății sau orice alt număr de înregistrare relevant al societății, dacă există;

utilizarea preconizată a precursorului de explozivi restricționat.

Pentru a asigura furnizarea tuturor informațiilor, operatorului economic i se recomandă să solicite clientului potențial să completeze „declarația clientului” din anexa IV la regulament. Pentru a păstra informațiile privind dovada identității, operatorii economici ar trebui să înregistreze cel puțin numele care figurează în documentul care face dovada identității și numărul acestui document. Există o pagină web a Comisiei Europene special creată în acest scop, unde societățile comerciale și organizațiile pot afla ce ar trebui să facă pentru a se conforma normelor UE privind protecția datelor (6).

Informațiile care trebuie furnizate în contextul verificării ar trebui să fie prezentate pentru fiecare tranzacție, cu excepția cazului în care o astfel de verificare pentru clientul potențial respectiv a avut loc deja într-o perioadă de un an înainte de data tranzacției respective, iar tranzacția nu diferă semnificativ față de tranzacțiile anterioare. Exemple de indicii ale unor diferențe semnificative sunt:

dacă clientul potențial dorește să cumpere o cantitate mult mai mare din precursorul de explozivi restricționat, fără a exista o explicație logică;

dacă se schimbă adresa clientului potențial;

dacă se schimbă adresa sau metoda de livrare;

dacă se schimbă metoda de efectuare a plății;

dacă se schimbă datele de contact ale clientului potențial.

IV.2.1.   Recomandări specifice pentru vânzările la distanță

Operatorilor economici li se recomandă să utilizeze declarația clientului prevăzută în anexa IV la regulament în vederea obținerii de la utilizatorii profesionali sau de la alți operatori economici a informațiilor necesare pentru a verifica dacă clientul potențial este utilizator profesional sau un alt operator economic.

Operatorilor economici li se recomandă să solicite o copie scanată a documentului care face dovada identității clientului, astfel încât să poată verifica această informație cât mai curând posibil (de exemplu, înainte de finalizarea tranzacției), dar cel mai târziu înainte de livrarea precursorilor de explozivi restricționați (cf. considerentul 14). Există o pagină web a Comisiei Europene special creată în acest scop, unde societățile comerciale și organizațiile pot afla ce ar trebui să facă pentru a se conforma normelor UE privind protecția datelor (7).

Dovada identității ar putea fi, de asemenea, verificată în persoană în momentul livrării sau prin alte mijloace, de exemplu prin intermediul mecanismelor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 (8). Este important de remarcat faptul că responsabilitatea verificării rămâne în sarcina operatorului economic, chiar dacă serviciile de livrare primesc instrucțiuni să verifice documentele. Trebuie consemnat faptul că a fost verificată dovada identității, precum și modul în care s-a realizat acest lucru.

Regulamentul impune ca operatorii economici, atunci când vând unui utilizator profesional sau unui alt operator economic, să solicite dovada identității persoanei îndreptățite să reprezinte clientul potențial [articolul 8 alineatul (2)]. Regulamentul explică, de asemenea, că identificarea tuturor actorilor din lanțul de aprovizionare și a tuturor clienților este esențială, fie că este vorba despre persoane din rândul publicului larg, de utilizatori profesionali sau de operatori economici (considerentul 13). Precursorii de explozivi restricționați ar fi putea cauza prejudicii semnificative dacă ar fi deturnați și utilizați pentru fabricarea de explozivi artizanali, și, prin urmare, ar trebui să se garanteze că o persoană care cumpără sau primește precursori de explozivi restricționați în numele angajatorului său este într-adevăr autorizată să își reprezinte angajatorul pentru aceste acțiuni specifice. Se recomandă, de asemenea, să se solicite o dovadă a livrării precursorului de explozivi restricționat și o semnătură identificabilă a persoanei care acționează în numele clientului, pentru a contribui la identificarea tuturor actorilor din lanțul de aprovizionare.

Măsurile care trebuie luate de către operatorul economic:

solicită clientului să completeze declarația clientului și să furnizeze o copie scanată a documentului care face dovada identității (sau să verifice electronic identitatea acestuia);

verifică dacă persoana care achiziționează mărfurile este autorizată să achiziționeze precursori de explozivi restricționați în numele societății sau instituției sale;

verifică dacă produsul achiziționat corespunde informațiilor din declarația clientului: (i) substanța; (ii) concentrația; (iii) cantitatea;

evaluează dacă utilizarea preconizată este compatibilă cu activitatea comercială, economică sau profesională a clientului potențial. Dacă nu este compatibilă, tranzacția (tentativa de tranzacție) ar trebui raportată ca tranzacție suspectă (a se vedea secțiunea V) și poate fi refuzată;

verifică dacă persoana care primește mărfurile este autorizată să primească precursori de explozivi restricționați în numele societății sau instituției sale.

IV.3.   Măsuri care pot fi luate de piețele online

Piețele online trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că utilizatorii lor, atunci când pun la dispoziție precursori de explozivi restricționați prin intermediul serviciilor oferite de piețele online, respectă obligațiile privind verificarea și înregistrarea [articolul 8 alineatul (5)].

Această cerință pentru piețele online se aplică în plus față de cerința prevăzută la articolul 7 alineatul (3) potrivit căreia piețele online trebuie să se asigure că utilizatorii lor sunt informați cu privire la obligațiile care le revin în temeiul regulamentului (a se vedea secțiunea VI.3 de mai jos). Cu toate acestea, dacă articolul 7 alineatul (3) se referă la utilizatorii care pun la dispoziție precursori de explozivi reglementați, articolul 8 alineatul (5) se referă la utilizatorii care pun la dispoziție precursori de explozivi restricționați prin intermediul serviciilor oferite de piețele online.

Pentru vânzările către o persoană din rândul publicului larg, operatorii economici ar trebui să verifice dovada identității și licența [articolul 8 alineatul (1)]. Pentru vânzările către un utilizator profesional sau către un alt operator economic, operatorii economici ar trebui să verifice dacă clientul potențial este un utilizator profesional sau un alt operator economic, solicitând anumite informații, inclusiv dovada identității clientului potențial [articolul 8 alineatul (2)]. Ca o primă măsură, piețele online ar trebui să aducă la cunoștința operatorului economic aceste obligații de verificare, de exemplu prin comunicarea acestei informații unui operator economic atunci când acesta se abonează la serviciul pieței online, prin utilizarea de mesaje de alertă etc.

Astfel cum se precizează în considerentul 15 din regulament, în afară de această primă măsură, piețele online ar trebui, în temeiul articolului 8 alineatul (5), să ia și alte măsuri pentru a ajuta utilizatorii să respecte obligațiile de mai sus. De exemplu, piețele online ar putea oferi instrumente care fie le permit utilizatorilor relevanți care pun la dispoziție precursori de explozivi restricționați pe piața online să verifice autenticitatea unei licențe (în cazul tranzacțiilor dintre întreprinderi și consumatori) sau declarația clientului din anexa IV la regulament (în cazul tranzacțiilor dintre întreprinderi), fie facilitează accesul utilizatorilor relevanți la astfel de documente.

Din considerentul 16 al regulamentului reiese că articolul 8 alineatul (5) nu impune piețelor online obligația de a monitoriza, în general, serviciile pe care le oferă pentru a se asigura că utilizatorii relevanți își respectă obligațiile care le revin în temeiul articolului 8 (sau al oricărei alte dispoziții) din regulament. Într-adevăr, formularea de la articolul 8 alineatul (5) clarifică faptul că piețele online trebuie să contribuie la asigurarea faptului că utilizatorii relevanți îndeplinesc obligațiile de verificare prevăzute la articolul 8. Cu alte cuvinte, fără a aduce atingere obligațiilor care le revin piețelor online, prevăzute la articolul 8 alineatul (5), responsabilitatea verificării revine tot utilizatorilor care pun la dispoziție precursori de explozivi reglementați prin intermediul serviciilor oferite de piețele online.

SECȚIUNEA V

RECUNOAȘTEREA ȘI RAPORTAREA TRANZACȚIILOR SUSPECTE ȘI A DISPARIȚIILOR ȘI FURTURILOR SEMNIFICATIVE

Operatorii economici și piețele online trebuie să raporteze tranzacțiile suspecte (tentative sau înfăptuite), precum și disparițiile și furturile semnificative de precursori de explozivi reglementați punctelor naționale de contact din statele membre [articolul 9 alineatele (4) și (5)]. Persoanele din rândul publicului larg care au achiziționat precursori de explozivi restricționați au obligația de a raporta disparițiile și furturile semnificative de precursori de explozivi restricționați punctelor naționale de contact din statele membre [articolul 9 alineatul (6)].

Datele de contact ale punctelor naționale de contact sunt disponibile pe site-ul web al Comisiei Europene (9). Tranzacțiile suspecte ar trebui raportate punctului național de contact din statul membru în care a avut loc tranzacția suspectă sau tentativa de tranzacție suspectă.

Statelor membre li se recomandă să se asigure că persoana care raportează o tranzacție suspectă sau dispariția sau furtul semnificativ este bine protejată (și anume, să nu se facă cunoscut niciun detaliu privind persoana care raportează, dacă nu este necesar, de exemplu, locul de muncă al acesteia).

Articolul 3 alineatul (7): „tranzacție suspectă” înseamnă orice tranzacție privind precursorii de explozivi reglementați pentru care există motive întemeiate, după ce au fost luați în considerare toți factorii relevanți, de a suspecta că substanța sau amestecul în cauză este destinat fabricării ilicite de explozivi.

O tranzacție suspectă include orice (tentativă de) achiziționare a unuia sau mai multor precursori de explozivi reglementați sau a unui amestec care conține astfel de precursori, care se abate de la așteptările sau interacțiunile obișnuite, indiferent de concentrația de precursori de explozivi reglementați, cu excepția cazului în care sunt excluse din definiția „precursorilor de explozivi reglementați” în temeiul articolului 3 alineatul (13).

Din definiția „precursorilor de explozivi reglementați” sunt excluse amestecurile omogene „de peste cinci ingrediente în care concentrația fiecărei substanțe enumerate în anexa I sau în anexa II este sub 1 % g/g” (articolul 3 punctul 13). În schimb, în domeniul de aplicare al regulamentului intră produsele care conțin 5 ingrediente sau mai puțin de atât sau în care concentrația de precursori de explozivi reglementați este mai mare.

În plus, există cazuri în care produsele care conțin precursori devin atât de greu de utilizat pentru a fabrica explozivi artizanali, că este foarte puțin probabil ca aceștia să constituie o amenințare. Acest lucru depinde de mulți factori, inclusiv de concentrația precursorului în produs, de cantitatea de produs și de complexitatea produsului.

Un produs este atractiv ca precursor de explozivi dacă îndeplinește oricare dintre următoarele cerințe:

(i)

substanța precursoare este disponibilă în stare pură sau într-un amestec simplu, indiferent de concentrație; sau

(ii)

substanța precursoare este disponibilă într-un amestec complex, dar într-o concentrație relativ ridicată.

Exemple de substanțe din categoria (i) sunt precursorii în stare pură și amestecurile/soluțiile unui precursor în una sau în numai câteva alte substanțe/solvenți. Indiferent de concentrație, s-ar putea ca, în multe cazuri, extragerea și îmbogățirea precursorului dintr-un astfel de produs să fie relativ simplu de făcut. În cazul produselor care se încadrează în această descriere, ar trebui raportate toate tranzacțiile suspecte, furturile și disparițiile, cu excepția cazului în care există motive întemeiate pentru a nu se face acest lucru.

Exemple de substanțe din categoria (ii) sunt amestecurile care conțin mai multe ingrediente, dar în care precursorul este într-o concentrație atât de ridicată încât, chiar și dacă procedura de extracție este complicată și cu randament scăzut, precursorul poate fi extras într-o cantitate care ar putea fi utilizată pentru fabricarea unui exploziv artizanal. Produsele care intră în această descriere trebuie, în mod normal, să fie raportate numai în cazul în care cantitățile implicate în tranzacție (tentativa de tranzacție) depășesc cantitățile normale deținute într-o gospodărie.

Îngrășămintele pe bază de azot în cazul cărora concentrația de azot (N) în raport cu nitratul de amoniu sau cu oricare dintre sărurile de nitrat menționate în anexa III este sub 3 % N din greutate nu reprezintă, în general, un motiv de îngrijorare.

V.1.   Domeniul de aplicare al obligației

Obligația de a raporta se referă la vânzările către orice persoană, indiferent dacă aceasta este din rândul publicului larg, un utilizator profesional sau un operator economic.

Operatorii economici și piețele online au dreptul de a refuza o tranzacție suspectă. Dreptul de a refuza o tranzacție nu ar trebui să pună în pericol personalul sectorului de vânzări cu amănuntul. Aceștia nu sunt obligați să refuze tranzacția, în special dacă au motive de îngrijorare cu privire la siguranța lor personală (de exemplu, în cazul în care consideră că clientul potențial ar putea fi periculos). În cazul în care o tranzacție este refuzată din motive de îngrijorare pentru siguranța personalului, aceasta ar trebui raportată ca o tentativă de tranzacție suspectă. În cazul în care o tranzacție nu este refuzată din motive de îngrijorare pentru siguranța personalului sectorului de vânzări cu amănuntul, tranzacția ar trebui raportată ca tranzacție suspectă după încheierea sa.

Întrucât este esențial să se acționeze în timp util pentru a preveni posibile atacuri teroriste, raportarea ar trebui să aibă loc în termen de 24 de ore de la momentul stabilirii faptului că tranzacția este suspectă [articolul 9 alineatul (4)]. Se recomandă să se raporteze tranzacția suspectă cât mai curând posibil.

Pentru a depista tranzacțiile suspecte, operatorii economici și piețele online ar trebui să dispună de proceduri adecvate, rezonabile și proporționale de depistare a tranzacțiilor suspecte, adaptate la mediul specific în care sunt puși la dispoziție precursorii de explozivi reglementați (a se vedea secțiunea V.4).

Obligația de raportare se aplică tuturor substanțelor menționate în anexele I și II la regulament, indiferent de concentrația acestora. Cu toate acestea, amestecurile omogene de peste 5 ingrediente în care concentrația fiecărei substanțe menționate în anexa I sau anexa II este sub 1 % g/g sunt excluse din definiția „precursorilor de explozivi reglementați”. Aceasta înseamnă că nu există nicio obligație de a raporta tranzacțiile suspecte, precum și disparițiile și furturile semnificative de astfel de amestecuri omogene.

V.2.   Ce înseamnă suspect?

Articolul 3 alineatul (7): „tranzacție suspectă” înseamnă orice tranzacție privind precursorii de explozivi reglementați pentru care există motive întemeiate, după ce au fost luați în considerare toți factorii relevanți, de a suspecta că substanța sau amestecul în cauză este destinat fabricării ilicite de explozivi.

O tranzacție suspectă include orice (tentativă de) achiziționare a unuia sau mai multor precursori de explozivi reglementați sau a unui amestec care conține astfel de precursori, care diferă semnificativ de așteptările sau interacțiunile obișnuite.

Trebuie să se analizeze de la caz la caz dacă o tranzacție este suspectă. Prezența unui indiciu (sau a mai multor indicii) ar trebui să alerteze operatorul economic sau piața online, dar nu atrage în mod necesar obligația de a raporta o tranzacție ca fiind suspectă. În același timp, în unele cazuri, prezența unui indiciu ar putea fi percepută de operatorul economic sau de piața online ca fiind suspectă, iar în cazul acesta tranzacția ar trebui raportată cât mai curând posibil și în termen de 24 de ore.

Această secțiune oferă o listă de indicii ale unui comportament suspect, pe baza indiciilor prevăzute în regulament [articolul 9 alineatul (1)]. Indiciile au fost stabilite prin consultarea reprezentanților statelor membre și ai industriei chimice, pe baza experienței legate de tranzacții suspecte.

Nu toate indiciile se aplică tuturor condițiilor sau situațiilor (de exemplu, vânzări online versus vânzări offline); piețele online și operatorii economici ar putea să le utilizeze pentru a identifica ceea ce este relevant pentru condițiile lor specifice de activitate economică. Lista nu este exhaustivă, ci este concepută ca un instrument de referință pentru identificarea tranzacțiilor potențial suspecte. Vă rugăm să aveți în vedere faptul că utilizarea acestor indicii nu ar trebui să aibă efecte discriminatorii și ar trebui să respecte pe deplin dispozițiile Cartei drepturilor fundamentale a UE, precum și normele aplicabile privind protecția datelor și a vieții private.

Un posibil indiciu al unui comportament este, de exemplu, atunci când un client:

pare nervos sau evită să răspundă la întrebări sau nu este tipul obișnuit de client;

încearcă să cumpere o cantitate neobișnuită dintr-un produs, combinații neobișnuite sau concentrații neobișnuite de produse;

nu este familiarizat cu utilizarea/utilizările obișnuită/obișnuite a(le) produsului/produselor și nici cu instrucțiunile de manipulare;

nu dorește să declare cum intenționează să utilizeze produsul/produsele în cauză;

refuză produsele alternative sau produsele cu o concentrație mai mică (dar suficientă pentru scopul utilizării);

insistă să utilizeze metode neobișnuite de plată, inclusiv sume mari în numerar;

nu este dispus să furnizeze o dovadă a identității sale, a locului său de reședință sau, după caz, a calității sale de utilizator profesional sau de operator economic, atunci când i se solicită acest lucru;

cere ca ambalajul sau metodele de livrare să difere semnificativ de ceea ce ar fi normal, recomandat sau de așteptat.

V.2.   Ce înseamnă suspect? (continuare)

[Disponibil numai pentru Comitetul permanent pentru precursori]

V.3.   Ce se raportează?

După ce a avut loc o (tentativă de) tranzacție suspectă sau o dispariție sau un furt semnificativ (pentru indicii, a se vedea secțiunea V.2), se recomandă să se raporteze punctului național de contact detaliile care ar putea fi importante pentru a se împiedica utilizarea în scopuri nelegitime a precursorilor de explozivi reglementați, în măsura în care aceste detalii sunt cunoscute de operatorul economic, de piața online, de utilizatorul profesional sau de persoana din rândul publicului larg.

Detaliile relevante pot include:

detalii cu caracter personal, cum ar fi numele persoanei;

detalii privind tranzacția, cum ar fi numărul tranzacției, data achiziției, produsele și cantitățile achiziționate;

înălțimea, conformația, frizura și culoarea părului, prezența părului facial (în cazul vânzărilor offline);

semne distinctive, de exemplu: tatuaje, piercinguri, cicatrici (în cazul vânzărilor offline);

înregistrări ale camerelor de televiziune cu circuit închis (TVCI) (în cazul vânzărilor offline);

numărul de înmatriculare, marca și modelul vehiculului utilizat de client (în cazul vânzărilor offline).

Operatorii economici, precum și utilizatorii profesionali ar trebui să raporteze tentativa de tranzacție suspectă sau tranzacția suspectă punctului lor de contact național în termen de 24 de ore de la considerarea tranzacției respective ca fiind suspectă [articolul 9 alineatul (4)]. Operatorii economici, utilizatorii profesionali și persoanele din rândul publicului larg ar trebui să raporteze disparițiile și furturile semnificative în termen de 24 de ore de la depistarea acestora [articolul 9 alineatele (5) și (6)].

Prelucrarea datelor cu caracter personal implicate în raportarea tranzacțiilor suspecte ar trebui să se realizeze în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor și cu Directiva (UE) 2016/680 (a se vedea, de asemenea, considerentul 22).

V.4.   Proceduri pentru depistarea tranzacțiilor suspecte

V.4.1.   Introducere

Articolul 9 alineatul (2): Operatorii economici și piețele online dispun de proceduri adecvate, rezonabile și proporționale pentru a depista tranzacțiile suspecte, adaptate la mediul specific în care sunt puși la dispoziție precursorii de explozivi reglementați.

Toți operatorii economici și piețele online ar trebui să integreze în metodele lor de lucru măsuri, verificări și/sau mecanisme care să le permită identificarea activităților suspecte, pe care le-ar putea confrunta cu lista indiciilor posibile din secțiunea V.2. Aceste măsuri, verificări și/sau mecanisme ar trebui adaptate la mediul specific în care sunt puși la dispoziție precursorii de explozivi reglementați. Prin urmare, procedurile de depistare prezentate mai jos nu se vor aplica întotdeauna tuturor mediilor de afaceri.

Caracterul adecvat, rezonabil și proporțional al procedurilor de depistare depinde de diverși factori, cum ar fi dimensiunea și capacitatea economică a operatorului economic sau a pieței online. Procedurile de depistare ar trebui să fie adaptate la mediul specific în care sunt puși la dispoziție precursorii de explozivi reglementați, de exemplu, procedurile de depistare ar putea fi diferite pentru operatorii economici care operează offline față de cele pentru operatorii economici care operează online. Un alt factor de luat în considerare este efectul unor astfel de proceduri asupra drepturilor fundamentale ale persoanelor din rândul publicului larg, ale utilizatorilor profesionali sau ale operatorilor economici în cauză (a se vedea și secțiunea V.4.3 de mai jos).

În cazul piețelor online, astfel cum se precizează în considerentul 15, respectiv 16, procedurile relevante ar trebui să fie adaptate în mod corespunzător la mediul online specific, iar obligațiile respective nu ar trebui să conducă la o obligație de monitorizare generală. În plus, piețele online nu ar trebui să fie răspunzătoare pentru tranzacțiile care nu au fost depistate în pofida faptului că piața online a instituit proceduri adecvate, rezonabile și proporționale pentru a depista o astfel de tranzacție suspectă.

V.4.2.   Proceduri

Este crucial ca tranzacțiile suspecte să fie identificate cât mai repede posibil, pentru că s-ar putea ca timpul dintre tranzacția suspectă și utilizarea efectivă a explozibilului artizanal să fie limitat. Pentru identificarea activităților suspecte pe baza indiciilor din secțiunea V.2, este esențială sensibilizarea personalului. Pentru o sensibilizare sporită și pentru a putea identifica posibilele indicii din secțiunea V.2, operatorii economici pot lua o serie de măsuri:

să expună, în atenția personalului care se ocupă de punerea la dispoziție a precursorilor de explozivi reglementați, pliante informative sau afișe care enumeră indiciile unui comportament suspect (acestea să nu poată fi văzute de clienți);

în magazinele fizice, produsele care conțin precursori de explozivi reglementați ar putea fi plasate în anumite raioane speciale în care produsele și clienții potențiali sunt mai vizibili pentru personal;

în tranzacțiile „față în față”, vânzătorii ar putea adresa întrebări clientului pe baza indiciilor menționate mai sus, cum ar fi utilizarea preconizată a produsului.

În general și pentru a respecta obligația de a dispune de proceduri adecvate, rezonabile și proporționale, atât pentru operatorii economici, cât și pentru piețele online, procedurile menționate la articolul 9 alineatul (2) ar putea implica proceduri automatizate, de exemplu, căutarea tranzacțiilor potențial suspecte prin utilizarea unor cuvinte-cheie legate de denumirile precursorilor de explozivi reglementați. Astfel de proceduri automatizate ar putea fi avute în vedere, acolo unde este fezabil, în cazul achizițiilor care au avut drept obiect o combinație de precursori de explozivi reglementați și substanțe care pot fi utilizate împreună pentru fabricarea anumitor explozivi tipici. Astfel de proceduri automatizate ar putea fi avute, de asemenea, în vedere în cazul achizițiilor multiple efectuate de același client (de exemplu, o serie de achiziții mai mici care, luate împreună, ar putea fi suspecte), de exemplu, prin corelarea anumitor informații privind clienții.

Operatorii economici și piețele online sunt încurajați să se consulte cu punctele naționale de contact sau cu autoritățile competente din statele membre în care își desfășoară activitatea în legătură cu tipul de cuvinte-cheie care ar putea fi utilizate pentru posibili algoritmi și să stabilească o buclă de feedback în ceea ce privește raportările de tranzacții suspecte, permițându-le operatorilor economici și piețelor online să își perfecționeze procedurile de depistare. Lista (10) punctelor naționale de contact și a autorităților competente este disponibilă pe site-ul web al Comisiei Europene.

Operatorii economici și piețele online ar putea, de asemenea, să ia măsuri retroactive pentru a depista tranzacțiile suspecte. O astfel de măsură este o căutare retroactivă de date, și anume revederea cu regularitate a tranzacțiilor anterioare de precursori de explozivi reglementați, fie în magazine fizice, fie pe un site web. Operatorilor economici și piețelor online li se recomandă să efectueze o astfel de activitate la intervale regulate, de exemplu o dată pe săptămână sau o dată pe lună (în funcție de numărul de tranzacții, de exemplu), concentrându-se asupra numărului de precursori de explozivi reglementați vânduți, asupra cantităților acestora și asupra localizării geografice a tranzacțiilor. În cazul unei anomalii, operatorilor economici și piețelor online li se recomandă să contacteze punctul național de contact din statul membru.

Nu în ultimul rând, piețele online ar putea avea un buton de „raportare”, astfel încât operatorii economici să poată semnala tranzacțiile suspecte. În orice caz, operatorii economici și piețele online ar trebui să raporteze tranzacțiile suspecte către punctul lor național de contact în termen de 24 de ore de la considerarea tranzacției respective ca fiind suspectă. Un buton de raportare ar putea oferi un nivel suplimentar de securitate, permițând piețelor online să fie alertate direct de către operatorii economici cu privire la eventualele tranzacții suspecte care au loc pe platforma lor. Piețele online ar putea avea, de asemenea, un buton de „raportare” pentru clienți, cu ajutorul căruia aceștia să poată semnala liste de articole interzise sau restricționate.

V.4.3.   Respectarea drepturilor și a legislației aplicabile

Atunci când elaborează și aplică procedurile de depistare discutate mai sus, operatorii economici și piețele online ar trebui să se asigure întotdeauna că drepturile (fundamentale) ale persoanelor în cauză și legislația aplicabilă sunt respectate în mod corespunzător.

În special în cazul în care procedurile implică prelucrarea de date cu caracter personal, ar trebui respectate normele din Regulamentul general privind protecția datelor. Pentru ajuta întreprinderile să pună în aplicare aceste norme, Comisia Europeană a creat o pagină web în acest scop, unde întreprinderile și organizațiile pot afla ce ar trebui să facă pentru a se conforma normelor UE privind protecția datelor (11). De asemenea, în special atunci când se folosesc algoritmi sau alte mijloace automatizate, ar trebui să se prevadă măsuri de protecție adecvate, cum ar fi o revizuire a rezultatelor de către personal instruit corespunzător, pentru a se evita erorile.

Atunci când concep proceduri automatizate, operatorii economici și piețele online ar trebui să se asigure întotdeauna că drepturile fundamentale sunt respectate în mod corespunzător.

V.5.   Depistarea și raportarea disparițiilor și furturilor semnificative

Operatorii economici și utilizatorii profesionali trebuie să raporteze punctului lor național de contact disparițiile și furturile semnificative în care sunt implicați precursori de explozivi reglementați, în termen de 24 de ore de la depistarea acestora [articolul 9 alineatul (5)]. Persoanele din rândul publicului larg care au achiziționat precursori de explozivi restricționați pe baza unei licențe trebuie să raporteze punctului lor național de contact disparițiile și furturile semnificative de precursori de explozivi restricționați în termen de 24 de ore de la depistarea acestora [articolul 9 alineatul (6)]. Operatorii economici, utilizatorii profesionali și persoanele din rândul publicului larg ar trebui să evalueze de la caz la caz dacă disparițiile și furturile sunt semnificative.

Se apreciază că un furt sau o dispariție este „semnificativă” în cazul în care cantitatea este neobișnuită având în vedere toate circumstanțele cazului (de exemplu, dacă se constată că în mod normal au loc furturi în urma cărora dispar astfel de cantități din magazin, s-ar putea ca circumstanțele respective să nu fie suspecte). Este important de remarcat faptul că explozivii cu potențial letal pot fi produși din cantități relativ mici de precursori. În cazul în care există îndoieli cu privire la faptul că o dispariție sau un furt este semnificativ, operatorii economici, utilizatorii profesionali și persoanele din rândul publicului larg trebuie să contacteze punctul național de contact din statele membre.

Există o serie de măsuri sugerate pentru depistarea disparițiilor și a furturilor:

să se țină evidențe detaliate privind achizițiile, vânzările și stocurile de precursori de explozivi reglementați și de amestecuri;

să se verifice periodic stocurile pentru a se depista disparițiile.

Legislația referitoare la siguranță (12) impune ținerea unui inventar pentru anumite substanțe periculoase. În cazul în care operatorii economici au deja un astfel de inventar, se recomandă reutilizarea acestor inventare cât mai mult posibil, în loc să se creeze un inventar nou, separat, în scopul depistării disparițiilor și a furturilor de precursori de explozivi reglementați.

Pentru a preveni disparițiile și furturile semnificative, este important ca depozitarea să fie sigură. A se vedea secțiunea VII pentru mai multe informații cu privire la măsurile pe care operatorii economici, utilizatorii profesionali și persoanele din rândul publicului larg le pot lua pentru ca spațiul lor de depozitare să fie mai sigur.

SECȚIUNEA VI

TRANSMITEREA DE INFORMAȚII IN CADRUL LANȚULUI DE APROVIZIONARE

VI.1.   Vânzările către alți operatori economici

Pentru a aplica restricțiile și controalele prevăzute în acest regulament, operatorii economici care vând precursori de explozivi utilizatorilor profesionali sau persoanelor din rândul publicului larg care dețin o licență ar trebui să se poată baza pe informațiile disponibile în amonte în cadrul lanțului de aprovizionare.

Articolul 7 alineatul (1): Un operator economic care pune un precursor de explozivi restricționat la dispoziția altui operator economic îl informează pe acesta din urmă că achiziționarea, introducerea, deținerea sau utilizarea respectivului precursor de explozivi restricționat de către persoane din rândul publicului larg este supusă unei restricții, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatele (1) și (3).

Un operator economic care pune un precursor de explozivi reglementat la dispoziția altui operator economic îl informează pe acesta din urmă că achiziționarea, introducerea, deținerea sau utilizarea respectivului precursor de explozivi reglementat de către persoane din rândul publicului larg este supusă obligațiilor de raportare prevăzute la articolul 9.

Astfel cum s-a explicat în secțiunea V, precursorii de explozivi reglementați includ oricare dintre substanțele menționate în anexele I și II la regulament, cu excepția amestecurilor omogene de peste 5 ingrediente în care concentrația fiecărei substanțe menționate în anexa I sau anexa II este sub 1 % g/g (articolul 3 punctul 13).

Regulamentul lasă la latitudinea operatorului modalitatea îndeplinirii obligației de transmitere de informații în cadrul lanțului de aprovizionare. Se recomandă ca furnizarea informațiilor să se facă în scris, astfel încât să existe dovezi scrise că s-a realizat transmiterea de informații în cadrul lanțului de aprovizionare. Autoritățile de control pot solicita cu ocazia inspecțiilor prezentarea de documente care să dovedească faptul că s-a realizat informarea în cadrul lanțului de aprovizionare și cum s-a făcut acest lucru. În plus, consemnarea în scris a acestor informații permite tuturor actorilor din lanțul de aprovizionare să demonstreze mai ușor că și-au respectat obligațiile care le revin în temeiul regulamentului.

Operatorul economic ar putea include informațiile în fișa cu date de securitate întocmită în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (13) (Regulamentul REACH), în secțiunea 15 privind informațiile de reglementare. Un avantaj al fișei cu date de securitate este faptul că aceasta este utilizată pe scară largă în industria chimică, astfel încât mulți operatori economici sunt obișnuiți să primească cele mai recente informații prin intermediul fișei cu date de securitate. Articolul 31 alineatul (9) și articolul 32 din Regulamentul REACH obligă operatorii economici (14) care furnizează altor operatori economici (15) o substanță sau un amestec să actualizeze fără întârziere informațiile din fișa cu date de securitate, printre altele, atunci când devin disponibile noi informații care ar putea afecta măsurile de gestionare a riscurilor sau noi informații privind pericolele sau când a fost impusă o restricție. Alte modalități de informare a următorului operator economic sunt, de exemplu, includerea informațiilor pe factură, în contracte sau în nota de livrare.

Sugestii de formulări pentru transmiterea de informații în cadrul lanțului de aprovizionare

Pentru precursorii de explozivi restricționați:

„Achiziționarea, introducerea, deținerea sau utilizarea acestui produs de către publicul larg este restricționată de Regulamentul (UE) 2019/1148. Toate tranzacțiile suspecte și disparițiile și furturile semnificative ar trebui raportate punctului național de contact relevant. A se vedea https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/list_of_competent_authorities_and_national_contact_points_en.pdf.”

Pentru precursorii de explozivi reglementați care nu sunt restricționați:

„Acest produs este reglementat de Regulamentul (UE) 2019/1148: toate tranzacțiile suspecte și disparițiile și furturile semnificative ar trebui raportate punctului național de contact relevant. A se vedea https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/list_of_competent_authorities_and_national_contact_points_en.pdf.”

VI.2.   Vânzări către utilizatori profesionali sau către persoane din rândul publicului larg

Articolul 7 alineatul (2): Un operator economic care pune precursori de explozivi reglementați la dispoziția unui utilizator profesional sau a unei persoane din rândul publicului larg asigură autoritățile naționale de control menționate la articolul 11 și este în măsură să demonstreze că personalul său implicat în vânzarea de precursori de explozivi reglementați:

(a)

cunoaște care dintre produsele pe care le pune la dispoziție conțin precursori de explozivi reglementați;

(b)

este instruit în ceea ce privește obligațiile care îi revin în temeiul articolelor 5-9.

Pentru a se asigura că personalul cunoaște care dintre produse conțin precursori de explozivi reglementați, operatorii economici ar putea include informații privind faptul că un produs conține un precursor de explozivi în codul de bare al produsului respectiv. În plus, operatorii economici ar putea face afișe destinate personalului propriu (fără a le pune la dispoziția publicului) conținând lista produselor aflate în vânzare și care conțin astfel de precursori de explozivi reglementați. O altă metodă este de a avea pe raft, în locul produselor care conțin precursori de explozivi reglementați, articole fictive. Cu ocazia vânzării, personalul trebuie să meargă în depozit pentru a recupera produsul real, ceea ce contribuie la conștientizarea faptului că este vorba despre un produs căruia i se aplică obligații specifice. O altă soluție ar fi ca produsele care conțin precursori de explozivi reglementați să fie stocate în spatele tejghelei, adică fără acces liber, ceea ce obligă la interacțiunea cu personalul în momentul achiziționării. Mai multe acte legislative prevăd, de asemenea, obligația organizării unor instruiri periodice ale personalului. De exemplu, în anumite cazuri, legislația privind sănătatea și siguranța la locul de muncă (16) prevede ca angajații să fie instruiți cu privire la măsurile de precauție necesare și la acțiunile care trebuie întreprinse pentru a se proteja în timpul manipulării agenților chimici periculoși la locul de muncă. Instrucțiunile prevăzute la articolul 7 alineatul (2) ar putea fi combinate cu astfel de instrucțiuni privind sănătatea și siguranța.

VI.3.   Măsuri luate de piețele online în vederea informării utilizatorilor lor

Articolul 7 alineatul (3): O piață online ia măsuri pentru a se asigura că, atunci când pun la dispoziție precursori de explozivi reglementați prin intermediul serviciilor sale, utilizatorii săi sunt informați cu privire la obligațiile care le revin în temeiul prezentului regulament.

Pentru a se conforma dispozițiilor articolului 7 alineatul (3), piețele online ar trebui să informeze, într-un mod clar și eficient, cu privire la obligațiile prevăzute de regulament (a se vedea considerentul 15). Cerința privind claritatea presupune că informațiile în cauză ar trebui, în special, să fie specifice și ușor de înțeles. Cerința privind eficiența implică, în special, faptul că informațiile ar trebui să fie furnizate într-un mod proactiv, cu promptitudine și astfel încât accesarea lor să se facă cu ușurință. Prin urmare, atunci când este posibil, piețele online i-ar putea informa pe noii utilizatori cu privire la obligațiile care le revin în etapa înregistrării acestora pe platformă sau a încărcării listei lor, și anume înainte de punerea efectivă la dispoziție a precursorilor de explozivi reglementați. Piețele online ar putea, de asemenea, să includă în condițiile generale și în răspunsurile la întrebările frecvente (sau în documente similare) informații privind obligațiile care revin utilizatorilor relevanți în temeiul regulamentului, inclusiv informații privind modul de raportare a tranzacțiilor suspecte și a disparițiilor și furturilor semnificative.

SECȚIUNEA VII

DEPOZITAREA IN CONDIȚII DE SIGURANȚA

Regulamentul (articolul 12 prevede obligația Comisiei de a oferi informații privind modalitățile de depozitare care garantează că un precursor de explozivi reglementat este depozitat în condiții de siguranță. Prezenta secțiune oferă astfel de orientări destinate persoanelor din rândul publicului larg, utilizatorilor profesionali și operatorilor economici.

VII.1.   Recomandări destinate persoanelor din rândul publicului larg

Modalitățile de depozitare în condiții de siguranță constituie una din circumstanțele care trebuie avute în vedere de către autoritățile competente atunci când examinează o cerere de licență depusă de o persoană din rândul publicului larg în vederea achiziționării unui precursor de explozivi restricționat, în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (d) din regulament. Autorităților competente li se recomandă să examineze dacă, pentru a se asigura depozitarea în condiții de siguranță, au fost instituite câteva măsuri sau toate măsurile de mai jos:

accesul persoanelor la spațiul de depozitare este controlat, de exemplu, precursorul de explozivi restricționat este păstrat într-o încăpere încuiată sau într-un dulap încuiat;

accesul la situl pe care este amplasat spațiul de depozitare este restricționat, de exemplu prin instalarea de porți în jurul sitului;

zonele vulnerabile din jurul sitului sunt iluminate;

sunt montate încuietori la uși, la ferestrele de la parter și la toate celelalte ferestre ușor accesibile;

este instalat un sistem de alarmă împotriva intruziunii;

se utilizează camere de supraveghere video.

Măsurile pe care le pot lua persoanele din rândul publicului larg pentru ca zona de depozitare să fie mai sigură depind de mai mulți factori, cum ar fi cantitatea de precursori de explozivi restricționați pe care o dețin, concentrația în greutate a precursorilor de explozivi restricționați pe care îi dețin, combinațiile potențiale de precursori de explozivi restricționați pe care le dețin etc.

VII.2.   Recomandări destinate utilizatorilor profesionali și operatorilor economici

Măsurile pe care le pot lua operatorii economici și utilizatorii profesionali pentru ca zona de depozitare să fie mai sigură depind de mai mulți factori, cum ar fi mărimea societății lor, cantitatea de precursori de explozivi reglementați pe care o dețin, concentrația în greutate a precursorilor de explozivi reglementați pe care îi dețin, combinațiile potențiale de precursori de explozivi reglementați pe care le dețin etc.

Societăților care desfășoară activități în care sunt utilizați precursori de explozivi reglementați li se recomandă să controleze accesul în sediile lor.

Se recomandă ca accesul altor persoane (vizitatori și contractanți) în sediile societății unde sunt fabricați sau depozitați precursori de explozivi reglementați să fie restricționat și monitorizat. Societăților li se recomandă să aibă o politică scrisă privind depozitarea în condiții de siguranță și proceduri care să fie relevante pentru precursorii de explozivi reglementați.

Societățile ar putea, de exemplu, să efectueze controale asupra persoanelor și reprezentanților societăților care le vizitează sediile. Societățile ar putea ține evidența vizitatorilor la sediile societății unde sunt fabricați sau depozitați precursori de explozivi reglementați.

Deși deturnarea substanțelor chimice are loc, în general, după vânzare, societățile trebuie să fie conștiente de potențialul de deturnare sau de furt din cadrul propriilor situri și să ia măsuri adecvate pentru a proteja sediile societății împotriva furturilor. Societățile expuse unui astfel de risc sunt societăți care își desfășoară activitatea la oricare dintre nivelurile lanțului de aprovizionare, fie ele:

producători;

distribuitori;

furnizori de servicii logistice; sau

clienți.

Se recomandă sporirea nivelului de securitate în spațiile în care sunt depozitați precursori de explozivi reglementați, după caz și în măsura în care acest lucru este fezabil din punct de vedere practic. Există mai multe măsuri pe care operatorii economici și utilizatorii profesionali ar putea să le ia pentru ca spațiul lor de depozitare să fie mai sigur:

protejarea camerei sau a cuștii de depozitare împotriva pătrunderii prin efracție;

restricționarea accesului în spațiile în care sunt depozitați precursori de explozivi reglementați (de exemplu, interzicerea accesului vânzătorilor, stagiarilor, clienților, vizitatorilor etc.);

limitarea accesului în jurul sitului, de exemplu prin instalarea de porți în jurul acestuia;

iluminarea zonelor vulnerabile din jurul sitului;

montarea, pe cât posibil, de încuietori la uși, la ferestrele de la parter și la toate celelalte ferestre ușor accesibile;

instalarea unui sistem de alarmă împotriva intruziunii;

utilizarea de camere de supraveghere video;

verificarea periodică a stocurilor pentru a depista disparițiile sau furturile.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că unele acte legislative în materie de siguranță (17) prevăd obligația ca anumiți operatori economici să elaboreze rapoarte privind siguranța în cazul în care în unitățile lor sunt prezente anumite substanțe periculoase. Pentru operatorii economici care intră atât sub incidența Regulamentului (UE) 2019/1148 privind precursorii de explozivi, cât și a legislației în materie de siguranță, se recomandă să se combine măsurile de securitate și de siguranță într-un plan unic integrat. Este foarte probabil ca măsurile de securitate și de siguranță să se consolideze reciproc.

Apendicele 1

Perioade de tranziție

1.1.   Perioade de tranziție pentru licențe

Regulamentul (UE) 2019/1148 abrogă și înlocuiește Regulamentul (UE) nr. 98/2013 cu efect de la 1 februarie 2021. Regulamentul prevede, în dispoziția tranzitorie (articolul 23, o perioadă de tranziție pentru licențe în cazurile în care s-a instituit deja un sistem de acordare a licențelor în temeiul vechiului regulament.

Pentru statele membre care au instituit deja un sistem de acordare a licențelor în temeiul Regulamentului (UE) nr. 98/2013, noul regulament prevede o perioadă de tranziție de la Regulamentul (UE) nr. 98/2013.

Articolul 23 alineatul (3): În pofida alineatului (2), licențele care au fost eliberate în mod valabil în temeiul Regulamentului (UE) nr. 98/2013 rămân valabile până la data stabilită inițial de către autoritatea competentă care a eliberat licențele respective, sau până la 2 februarie 2022, în funcție de care dintre aceste date survine mai întâi.

Articolul 23 alineatul (4): Orice cerere de reînnoire a licențelor menționate la alineatul (3) formulată la 1 februarie 2021 sau după această dată se face în conformitate cu prezentul regulament.

Licențele eliberate înainte de 1 februarie 2021 rămân valabile până la 2 februarie 2022, cu excepția cazului în care data de valabilitate a licenței este anterioară datei de 2 februarie 2022. Începând cu 2 februarie 2022, licențele eliberate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 98/2013 nu mai sunt valabile, chiar dacă data lor de valabilitate este ulterioară datei de 2 februarie 2022.

Licențele eliberate la 1 februarie 2021 sau după această dată sunt valabile pentru o perioadă pe care o stabilește statul membru, dar care nu poate depăși trei ani [articolul 6 alineatul (3)].

În cazul în care după 1 februarie 2021 o persoană din rândul publicului larg dorește să reînnoiască o licență eliberată înainte de 1 februarie 2021, acest lucru se realizează conform noului regulament (în special în conformitate cu articolul 6).

Autorităților competente ale statelor membre li se recomandă să se asigure că autoritățile naționale de control cunosc faptul că există o perioadă de tranziție pentru licențe, astfel încât să poată atrage atenția cu privire la perioada de tranziție în cursul vizitelor de control. În plus, statelor membre li se recomandă să sporească, în măsura posibilului, nivelul de sensibilizare în ceea ce privește valabilitatea licenței în rândul operatorilor economici relevanți și al piețele online, precum și al persoanelor din rândul publicului larg.

Operatorilor economici li se recomandă să încerce să își contacteze autoritatea competentă în cazul în care au îndoieli cu privire la valabilitatea unei licențe eliberate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 98/2013.

1.2.   Perioada de tranziție pentru deținerea, introducerea și utilizarea de către persoanele din rândul publicului larg a precursorilor de explozivi restricționați

În dispozițiile sale tranzitorii (articolul 23, regulamentul prevede o perioadă de tranziție pentru deținerea, introducerea și utilizarea de către persoanele din rândul publicului larg a precursorilor de explozivi restricționați care au fost achiziționați în mod legal în temeiul Regulamentului (UE) nr. 98/2013.

Articolul 23 alineatul (5): În pofida articolului 5 alineatul (1), deținerea, introducerea și utilizarea de către persoane din rândul publicului larg de precursori de explozivi restricționați care au fost achiziționați legal înainte de 1 februarie 2021 sunt permise până la 2 februarie 2022.

Această perioadă de tranziție nu se aplică și punerii la dispoziție de precursori de explozivi restricționați. Prin urmare, nu este vorba de o perioadă de tranziție pentru operatorii economici, ci numai pentru deținerea, introducerea și utilizarea precursorilor de către persoane din rândul publicului larg.

Precursorii de explozivi restricționați achiziționați în mod legal înainte de 1 februarie 2021 care, începând cu data de 1 februarie 2021 nu mai pot fi achiziționați în mod legal, pot fi deținuți, introduși și utilizați de către persoane din rândul publicului larg până la 2 februarie 2022.

Autorităților competente ale statelor membre li se recomandă să se asigure că autoritățile naționale de control cunosc faptul că există o perioadă de tranziție pentru deținerea, introducerea și utilizarea de către persoane din rândul publicului larg a precursorilor de explozivi restricționați. În plus, statelor membre li se recomandă să sporească, în măsura posibilului, nivelul de sensibilizare în ceea ce privește perioada de tranziție pentru deținerea, introducerea și utilizarea de către persoane din rândul publicului larg.

Exemplu

O persoană din rândul publicului larg a cumpărat nitrometan având o concentrație de 25 % g/g la 15 ianuarie 2021, astfel cum era permis în temeiul Regulamentului (UE) nr. 98/2013.

Acestei persoane din rândul publicului larg i se permite să dețină, să introducă și să utilizeze nitrometanul respectiv până la 2 februarie 2022. Începând cu data de 2 februarie 2022, punerea la dispoziție sau deținerea, introducerea și utilizarea de către o persoană din rândul publicului larg a nitrometanului având o concentrație de 25 % g/g este permisă doar pe baza unei licențe, cu condiția ca statul membru respectiv să fi instituit un sistem de acordare a licențelor pentru nitrometan.

În cazul în care persoana respectivă vrea să achiziționeze același produs o lună mai târziu, la 15 februarie 2021, operatorul economic ar trebui să refuze tranzacția – cu excepția cazului în care persoana din rândul publicului larg deține o licență.

Apendicele 2

Lista de verificare cu ocazia inspecțiilor pentru uzul autorităților naționale de control

[Disponibil numai pentru Comitetul permanent pentru precursori]

Apendicele 3

Listă de verificare a conformității pentru operatorii economici, piețele online, utilizatorii profesionali și persoanele din rândul publicului larg

Statele membre trebuie să se asigure că au fost instituite autorități competente (denumite în continuare „autorități naționale de control”) pentru controlul și inspectarea aplicării corecte a articolelor 5-9 din regulament (articolul 11) (a se vedea, de asemenea, secțiunea II și apendicele 2).

Lista de verificare a conformității din prezentul apendice ar putea fi utilizată ca instrument de către operatorii economici, piețele online, utilizatorii profesionali și persoanele din rândul publicului larg pentru a evalua dacă sunt în măsură să demonstreze conformitatea cu articolele 5-9. Vă rugăm să aveți în vedere faptul că autoritățile naționale de control pot efectua inspecții care să vizeze și alte aspecte; prin urmare, lista de verificare nu este exhaustivă.

3.1.   Listă de verificare pentru operatorii economici

Îl informați pe următorul operator economic din lanțul de aprovizionare că produsul pe care îl furnizează intră sub incidența regulamentului [articolul 7 alineatul (1) și secțiunea VI]? Puteți demonstra acest lucru?

Personalul dumneavoastră care vinde precursori de explozivi reglementați știe ce produse conțin precursori de explozivi și este instruit cu privire la obligațiile prevăzute în regulament [articolul 7 alineatul (2) și secțiunea VI]? Puteți demonstra acest lucru?

Vă îndepliniți obligațiile de verificare cu ocazia vânzării, inclusiv obligația de a înregistra tranzacțiile și de a păstra evidența acestora timp de 18 luni de la data la care au fost efectuate (articolul 8 și secțiunea IV) (18)? Puteți demonstra acest lucru?

Aveți instituite proceduri de depistare a tranzacțiilor suspecte [articolul 9 alineatul (2) și secțiunea V]? Puteți demonstra acest lucru?

Raportați tranzacțiile suspecte în termen de 24 de ore de la depistare [articolul 9 alineatul (4) și secțiunea V]? Puteți demonstra că știți cum să raportați tranzacțiile suspecte?

Raportați disparițiile și furturile semnificative de precursori de explozivi reglementați în termen de 24 de ore de la depistarea acestora [articolul 9 alineatul (5) și secțiunea V]? Puteți demonstra că știți cum să raportați disparițiile și furturile semnificative?

3.2.   Listă de verificare pentru piețele online

Luați măsuri pentru a vă asigura că utilizatorii dumneavoastră, atunci când pun la dispoziție prin serviciile dumneavoastră precursori de explozivi reglementați, sunt informați cu privire la obligațiile care le revin în temeiul regulamentului [articolul 7 alineatul (3) și secțiunea VI]? Puteți demonstra acest lucru?

Luați măsuri pentru a vă asigura că utilizatorii dumneavoastră, atunci când pun la dispoziție prin serviciile dumneavoastră precursori de explozivi restricționați, respectă obligațiile care le revin în temeiul articolului 8 [articolul 8 alineatul (5) și secțiunea IV]? Puteți demonstra acest lucru?

Aveți instituite proceduri adecvate, rezonabile și proporționale de depistare a tranzacțiilor suspecte [articolul 9 alineatul (2) și secțiunea V]? Puteți demonstra acest lucru?

Raportați tranzacțiile suspecte în termen de 24 de ore de la considerarea tranzacției respective ca fiind suspectă [articolul 9 alineatul (4) și secțiunea V]? Puteți demonstra că știți cum să raportați tranzacțiile suspecte?

3.3.   Listă de verificare pentru utilizatorii profesionali

Raportați disparițiile și furturile semnificative de precursori de explozivi reglementați în termen de 24 de ore de la depistarea acestora [articolul 9 alineatul (5) și secțiunea V]? Puteți demonstra că știți cum să raportați disparițiile și furturile semnificative?

3.4.   Listă de verificare pentru persoanele din rândul publicului larg

Introduceți, dețineți sau utilizați precursori de explozivi restricționați și, în caz afirmativ, aveți o licență pentru aceasta articolul 5? Puteți demonstra acest lucru?

Raportați disparițiile și furturile semnificative de precursori de explozivi restricționați în termen de 24 de ore de la depistarea acestora [articolul 9 alineatul (6) și secțiunea V]? Puteți demonstra că știți cum să raportați disparițiile și furturile semnificative?

Apendicele 4

Model de comunicare transfrontalieră

[Disponibil numai pentru Comitetul permanent pentru precursori]

Apendicele 5

Orientări suplimentare și alte denumiri pentru substanțele din anexele la regulament

5.1.   Orientări suplimentare privind anumite substanțe

Nitrat de amoniu

Conținutul de nitrat de amoniu este exprimat în conținut de azot (N), deoarece nitratul de amoniu este o componentă a îngrășămintelor, pentru care conținutul de azot este parametrul relevant. Cu toate acestea, pentru alte produse, acest mod de exprimare a conținutului de nitrat de amoniu nu este relevant. După cum se indică în anexa I la regulament, 16 % în greutate de azot în raport cu nitratul de amoniu corespunde unui procent de 45,7 % în greutate de nitrat de amoniu.

Odată cu adoptarea Regulamentului (CE) nr. 2019/1148, nitratul de amoniu este inclus ca un precursor de explozivi restricționat în anexa I. Prin urmare, au fost eliminate paragrafele corespunzătoare din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (REACH) (19) care prevăd restricții privind introducerea pe piață a nitratului de amoniu.

Nitrat de amoniu de calciu

Atunci când în anexa II se face trimitere la nitratul de amoniu de calciu (cu numărul CAS: 15245-12-2), mențiunea se referă la „nitrat de amoniu de calciu” sau „acid azotic, sare de amoniu și de calciu”, denumiri alternative prevăzute în dosarul de înregistrare REACH și incluse în baza de date ECHA pentru această substanță (20) [formula chimică 5Ca(NO3)2 · NH4NO3 · 10H2O].

Pulbere de magnalium

Magnaliumul este un amestec (aliaj) de aluminiu (CAS RN 7429-90-5) și de magneziu (CAS RN 7439-95-4), ambele fiind menționate în anexa II la regulament. Prin urmare, pulberile de magnalium (dimensiunea particulelor < 200 μm), precum și produsele care conțin ≥ 70 % din aceste pulberi fac obiectul cerințelor de raportare prevăzute de regulament.

Îngrășăminte azotate

Regulamentul (UE) 2019/1148 enumeră în anexa II sărurile comune de nitrat utilizate în îngrășămintele azotate, ceea ce înseamnă că astfel de îngrășăminte fac obiectul cerințelor de raportare prevăzute la articolul 9 din regulament. Îngrășămintele care conțin cantități mari de astfel de nitrați suscită cele mai mari îngrijorări. Furturile și disparițiile pot fi prevenite prin păstrarea acestor îngrășăminte în locuri în care acestea nu sunt ușor accesibile persoanelor neautorizate, în măsura în care acest lucru este posibil în raport cu modul obișnuit de manipulare a acestora. Ținerea unui inventar și verificarea periodică a stocurilor poate facilita descoperirea oricărui furt sau dispariție.

S-ar putea ca unele state membre să aibă norme aplicabile depozitării îngrășămintelor. În plus, au fost publicate materiale de orientare privind depozitarea în condiții de siguranță a îngrășămintelor atât de industria îngrășămintelor, cât și de numeroase autorități. Puteți solicita furnizorului dumneavoastră informații în acest sens și/sau vă puteți adresa autorității competente din țara sau regiunea dumneavoastră.

Nitrometan

Conținutul de nitrometan în amestecuri cu metanol și ulei (uleiuri) destinat(e) utilizării drept combustibil pentru modele de vehicule este dat adesea sub formă de procente de volum. În practică, este dificil să se obțină conținutul corespunzător de nitrometan în procente de greutate, deoarece parametrii necesari pentru conversie sunt, în majoritatea cazurilor, necunoscuți. Prin urmare, în sensul Regulamentului (UE) 2019/1148, amestecurile de combustibili care conțin metanol, nitrometan și ulei (uleiuri), destinate utilizării în modele de vehicule și care nu conțin mai mult de 12 % nitrometan în volum, pot fi considerate ca conținând maximum 16 % nitrometan în greutate.

5.2.   Alte denumiri ale anumitor substanțe

Denumirile de mai jos pot fi utilizate, de asemenea, pentru a face referire în general la substanțele enumerate în anexele la regulament. Listele nu sunt exhaustive și sunt destinate să fie utilizate numai în scop orientativ. Informații suplimentare, inclusiv sinonime suplimentare, pot fi obținute online în inventarul de clasificare și etichetare al Agenției Europene pentru Produse Chimice (21).

Alte denumiri pentru substanțele din anexa I

Alte denumiri pentru substanțele din anexa II

Peroxid de hidrogen:

Peroxid

Dioxidan

Dioxid de hidrogen

Nitrometan

Nitrocarbol

Acid azotic

Aqua fortis

Acid azotic fumans

Perclorați:

Clorat (VII)

Hiperclorat

Clorați:

Clorat (V)

Hexamină

Metenamină

Hexametilentetramină

Urotropină

Acetonă

Propanonă

Propan-2-onă

2-propanonă


(1)  Regulamentul (UE) 2019/1148 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006 și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 98/2013 (JO L 186, 11.7.2019, p. 1).

(2)  Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).

(3)  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations_ro

(4)  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations_ro

(5)  Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).

(6)  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations_ro

(7)  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations_ro

(8)  JO L 257, 28.8.2014, p. 73.

(9)  https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/list_of_competent_authorities_and_national_contact_points_en.pdf

(10)  https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/crisis-and-terrorism/explosives/explosives-precursors/docs/list_of_competent_authorities_and_national_contact_points_en.pdf

(11)  https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations_ro

(12)  A se vedea, de exemplu, articolul 7 din Directiva 2012/18/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase, JO L 197, 24.7.2012.

(13)  Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, 30.12.2006, p. 1).

(14)  Acești operatori economici sunt incluși în definiția „furnizorului”, conform articolului 3 punctul 32 din Regulamentul REACH.

(15)  Acești operatori economici sunt incluși în definiția „beneficiarului”, conform articolului 3 punctul 34 din Regulamentul REACH.

(16)  A se vedea, de exemplu, articolul 8 din Directiva 98/24/CE a Consiliului din 7 aprilie 1998 privind protecția sănătății și securității lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici la locul de muncă (JO L 131, 5.5.1998, p. 11).

(17)  De exemplu, a se vedea articolul 10 din Directiva 2012/18/UE privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase.

(18)  Acest lucru ar trebui să se realizeze în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor, a se vedea secțiunea IV.

(19)  A se vedea articolul 18 din Regulamentul 2019/1148. Mențiunea 58 coloana 2 a primului paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 (REACH) rămâne și prevede că „este interzisă introducerea pe piață a acestei substanțe pentru prima oară după 27 iunie 2010 ca atare sau în amestecuri care conțin mai mult de 28 % în greutate nitrogen provenind din nitrat de amoniu, în vederea utilizării ca îngrășământ solid, simplu sau compus, în afara cazului în care îngrășământul respectă specificațiile tehnice pentru îngrășămintele pe bază de nitrat de amoniu cu conținut ridicat de nitrogen prevăzute în anexa III la Regulamentul (CE) nr. 2003/2003 al Parlamentului European și al Consiliului”. Nitratul de amoniu este, de asemenea, menționat în mod explicit în Directiva 2012/18/UE privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase (punctele 1-4 din anexa I partea 2).

(20)  http://echa.europa.eu/substance-information/-/substanceinfo/100.035.702

(21)  Disponibil la următoarea adresă: https://echa.europa.eu/information-on-chemicals/cl-inventory-database