8.4.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

CI 116/7


COMUNICARE A COMISIEI

Cadru temporar pentru evaluarea aspectelor ce țin de normele antitrust referitoare la cooperarea comercială întreprinsă ca răspuns la situațiile de urgență generate de pandemia actuală de COVID-19

(2020/C 116 I/02)

1.   Pandemia de COVID-19, impactul său asupra economiei și posibilele implicații în ceea ce privește normele antitrust

(1)

Pandemia de COVID-19 este o situație de urgență gravă în materie de sănătate publică pentru cetățeni și societăți. Reprezintă, totodată, un șoc major și fără precedent pentru economia mondială și pentru economia Uniunii.

(2)

Acest șoc afectează întreaga economie prin diferite canale și în diverse moduri. Există un șoc general la nivelul ofertei care rezultă din perturbarea lanțurilor de aprovizionare, combinat cu un șoc asimetric la nivelul cererii, cauzat fie de o scădere drastică a cererii consumatorilor pentru anumite produse și servicii, fie de o creștere abruptă a cererii pentru alte produse și servicii, în special cele legate de sectorul sănătății (inclusiv, de exemplu, societățile farmaceutice, producătorii de echipamente medicale și distribuitorii acestora). În această etapă există, de asemenea, incertitudini cu privire atât la durata, cât și la intensitatea șocului, care se bazează în principal pe factori ce nu se află în totalitate sub controlul întreprinderilor, ci mai degrabă țin de decizii ale autorităților publice, determinate, printre altele, de aspecte legate de sănătatea publică.

(3)

Prin urmare, întreprinderile se confruntă cu provocări excepționale din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19. Acestea pot juca un rol crucial în depășirea efectelor crizei. În circumstanțele excepționale din această perioadă și ținând cont de provocările aferente, se poate dovedi necesar ca întreprinderile să coopereze între ele pentru a depăși sau cel puțin pentru a atenua efectele crizei, în beneficiul final al cetățenilor. Având în vedere multiplele fațete și caracterul asimetric al crizei, întreprinderile s-ar putea confrunta cu provocări variate și, prin urmare, ar putea fi nevoite să recurgă la diferite forme de cooperare.

(4)

Prezenta comunicare se referă la posibile forme de cooperare între întreprinderi pentru a asigura furnizarea și distribuția adecvată de produse și servicii esențiale a căror disponibilitate este limitată în timpul pandemiei de COVID-19 și pentru a remedia, astfel, penuriile de astfel de produse și servicii esențiale, generate, în primul rând, de creșterea rapidă și exponențială a cererii (1). Este vorba, în special, de medicamente și echipamente medicale (2) care sunt utilizate pentru a testa și a trata pacienții infectați cu COVID-19 sau care sunt necesare pentru a atenua pandemia și, eventual, pentru a pune capăt acesteia. O astfel de cooperare ar putea avea loc între întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul relevant pentru a remedia această penurie, precum și între întreprinderile care își desfășoară activitatea în alte sectoare (de exemplu, anumite întreprinderi care își transformă o parte din liniile de producție pentru a începe să fabrice produse a căror disponibilitate este limitată). În funcție de evoluția crizei, Comisia ar putea modifica sau completa prezenta comunicare pentru a include și alte forme de cooperare.

(5)

Obiectivul prezentei comunicări este de a explica:

a.

principalele criterii pe care Comisia le va urmări pentru a evalua aceste posibile proiecte de cooperare menite să remedieze penuria de produse și servicii esențiale în timpul pandemiei de COVID-19 și pentru a stabili prioritățile sale în materie de asigurare a respectării legislației pe durata acestei crize; și

b.

procedura temporară instituită de Comisie în mod excepțional pentru a le oferi întreprinderilor, după caz, scrisori de conformitate ad-hoc în legătură cu proiecte de cooperare specifice și bine definite în acest context.

2.   Principalele criterii pentru evaluarea normelor antitrust în ceea ce privește proiectele de cooperare comercială care vizează remedierea penuriei de produse și servicii esențiale în cursul pandemiei de COVID-19

(6)

De la intrarea în vigoare a Regulamentului (CE) nr. 1/2003 al Consiliului (3), întreprinderile nu mai pot notifica acordurile lor Comisiei pentru a beneficia de o exceptare individuală de la articolul 101 din TFUE, însă sunt responsabile ele însele de evaluarea legalității acordurilor și practicilor lor. Acest sistem de autoevaluare definit de orientările detaliate (4) oferite de Comisie este în prezent consolidat.

(7)

În opinia Comisiei, cooperarea dintre întreprinderi ar putea contribui la remedierea mai eficientă a penuriei de produse și servicii esențiale în timpul pandemiei de COVID-19 și, în acest context, întreprinderile ar putea avea nevoie de orientări specifice cu privire la inițiativele lor de cooperare, pentru a facilita autoevaluarea acestora. Ar putea fi chiar oportun ca, în mod ad-hoc, să li se ofere întreprinderilor feedback sau asigurări cu privire la legalitatea inițiativelor specifice de cooperare. Prin urmare, Comisia este pregătită să ofere astfel de orientări și asigurări întreprinderilor sau asociațiilor de întreprinderi, în vederea facilitării inițiativelor care trebuie puse în aplicare rapid pentru a combate eficace pandemia de COVID-19, în special în cazul în care ar exista încă incertitudini cu privire la compatibilitatea acestor inițiative cu legislația UE în materie de concurență (5). În acest scop, Direcția Generală Concurență din cadrul Comisiei a creat deja o pagină web dedicată (https://ec.europa.eu/competition/antitrust/coronavirus.html) și o căsuță poștală electronică specifică (COMP-COVID-ANTITRUST@ec.europa.eu) care pot fi utilizate pentru a obține orientări informale cu privire la anumite inițiative.

(8)

Multe state membre ale UE au declarat că se confruntă deja cu un deficit de medicamente utilizate pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 sau se așteaptă ca astfel de penurii să se producă foarte curând (6). În ultimele săptămâni, Comisia a primit din partea întreprinderilor și a organismelor profesionale mai multe solicitări de orientări cu privire la cooperarea lor preconizată, în special în sectorul sănătății și ținând seama de riscul de deficite de medicamente esențiale folosite în spitale pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

(9)

Aceste solicitări oferă un exemplu util de tipuri de cooperare care ar putea fi necesare pentru a face față situațiilor de urgență legate de actuala pandemie de COVID-19 și pentru a proceda la evaluarea lor în temeiul articolului 101 din TFUE, în conformitate cu indicațiile prezentate în continuare.

(10)

Diferite măsuri pot contribui la reducerea decalajului dintre cerere și ofertă. Este posibil ca acest lucru să necesite o creștere foarte semnificativă și rapidă a producției în cazul produselor care sunt necesare, dar pentru care oferta este deficitară. Aceasta poate duce la reducerea producției în cazul altor produse. De asemenea, ar putea fi necesară realocarea stocurilor, ceea ce ar însemna ca întreprinderile să fie de acord să comunice/să facă schimb de informații privind vânzările și stocurile. Pentru a crește producția, este posibil ca întreprinderile să trebuiască să își transforme liniile de producție destinate anumitor medicamente (sau altor produse) neesențiale/care nu sunt deficitare în linii de producție pentru medicamente (sau alte produse) necesare pentru combaterea pandemiei. În plus, se poate realiza o creștere mai mare și mai eficace a producției dacă, într-o anumită locație, este produs un singur medicament (spre deosebire de conversia liniilor de producție, metodă care necesită curățarea utilajelor etc., ceea ce poate dura mult timp), stabilind astfel un echilibru între economiile de scară și necesitatea de a nu se baza în mod excesiv pe niciun sit de producție anume.

(11)

Acest lucru arată că răspunsul la situațiile de urgență legate de pandemia de COVID-19 ar putea necesita diferite grade de cooperare, cărora le pot fi asociate potențiale probleme privind normele antitrust de amplori diferite.

(12)

Pe baza experienței recente, în opinia Comisiei, cooperarea din sectorul sănătății ar putea, de exemplu, să se limiteze la încredințarea uneia dintre sarcinile enumerate mai jos unui organism profesional (sau unui consilier independent, unui furnizor independent de servicii sau unui organism public):

a.

coordonarea transportului comun de materiale de intrare;

b.

contribuția la identificarea medicamentelor esențiale pentru care, având în vedere producția preconizată, există riscuri de penurie;

c.

agregarea unor informații privind producția și capacitățile, fără a face schimb de informații referitoare la o întreprindere anume;

d.

elaborarea unui model care să permită preconizarea cererii la nivel de stat membru și identificarea deficitelor de aprovizionare;

e.

împărtășirea de informații agregate privind deficitele de aprovizionare și adresarea de solicitări către întreprinderile participante, în mod individual și fără a partaja informațiile respective cu întreprinderile concurente, pentru ca acestea să indice dacă pot acoperi deficitul de aprovizionare pentru a satisface cererea (fie prin stocurile existente, fie prin creșterea producției).

(13)

Activitățile menționate nu ridică preocupări în materie de norme antitrust, cu condiția ca acestea să facă obiectul unor garanții suficiente (cum ar fi faptul că nu există fluxuri de informații individualizate referitoare la o întreprindere anume care circulă către concurenți), astfel cum se indică în Orientările Comisiei privind aplicabilitatea articolului 101 din TFUE acordurilor de cooperare orizontală (7).

(14)

Pentru a rezolva deficitele critice de aprovizionare, ar putea fi necesară chiar extinderea cooperării din sectorul sănătății. De exemplu, cooperarea ar putea fi extinsă la coordonarea reorganizării producției în vederea creșterii și optimizării acesteia, astfel încât nu toate întreprinderile să se concentreze pe unul sau pe câteva medicamente, iar alte medicamente să fie în subproducție; prin urmare, o astfel de reorganizare ar permite satisfacerea cererii de medicamente care sunt necesare de urgență în toate statele membre.

(15)

Măsurile de adaptare a producției, a gestionării stocurilor și, eventual, a distribuției în cadrul sectorului pot necesita schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial și un anumit grad de coordonare între siturile de producție pentru a se stabili ce medicamente sunt produse în fiecare sit, astfel încât nu toate întreprinderile să se concentreze pe unul sau pe câteva medicamente, iar altele să fie în subproducție. În condiții normale, astfel de schimburi și acest tip de coordonare între întreprinderi sunt problematice în temeiul normelor UE în domeniul concurenței. Însă în circumstanțele excepționale actuale, astfel de măsuri nu ar fi problematice în temeiul legislației UE în materie de concurență sau, având în vedere situația de urgență și caracterul lor temporar, nu ar constitui o prioritate pentru Comisie în cadrul politicii sale de asigurare a respectării normelor, în măsura în care măsurile respective: (i) ar fi concepute pentru a duce la o creștere reală a producției, în modul cel mai eficient, și ar fi necesare în mod obiectiv în acest scop, astfel încât să se răspundă sau să se evite un deficit de aprovizionare cu produse sau servicii esențiale, cum ar fi cele utilizate pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19; (ii) ar fi temporare prin natura lor (adică ar fi aplicate doar atât timp cât există riscul unui deficit sau, în orice caz, doar în timpul pandemiei de COVID-19) și (iii) nu ar depăși ceea ce este strict necesar pentru a atinge obiectivul de a remedia sau de a evita deficitul de aprovizionare. Întreprinderile ar trebui să documenteze toate schimburile și acordurile dintre ele și să le pună, la cerere, la dispoziția Comisiei. Faptul că o cooperare este încurajată și/sau coordonată de o autoritate publică (sau realizată într-un cadru instituit de aceasta din urmă) este, de asemenea, un factor relevant care trebuie luat în considerare pentru a concluziona că o astfel de cooperare nu ar fi problematică în temeiul legislației UE în materie de concurență sau nu ar constitui o prioritate pentru Comisie în cadrul politicii sale de asigurare a respectării normelor.

(16)

O astfel de cooperare este permisă în contextul unor solicitări imperative din partea autorităților publice adresate întreprinderilor de a coopera temporar ca răspuns la situații de urgență legate de actuala pandemie de COVID-19 (de exemplu, pentru a organiza producția și livrarea, astfel încât să se răspundă unei nevoi urgente de a menține buna funcționare a asistenței medicale pentru pacienții infectați cu COVID-19).

3.   O procedură excepțională pentru furnizarea de orientări ad-hoc privind proiecte specifice de cooperare care vizează remedierea penuriei de produse și servicii esențiale în cursul pandemiei de COVID-19

(17)

Comisia, prin intermediul Direcției Generale Concurență, va continua să ofere orientări întreprinderilor și organismelor profesionale în ceea ce privește inițiativele de cooperare specifice cu dimensiune europeană, care trebuie să fie puse în aplicare rapid pentru a răspunde în mod eficace pandemiei de COVID-19, în special în cazul în care persistă incertitudini cu privire la compatibilitatea acestor inițiative cu legislația UE în materie de concurență.

(18)

În vederea creșterii gradului de securitate juridică în ceea ce privește orientările privind normele antitrust într-un interval de timp care să fie compatibil cu urgența anumitor situații legate de actuala pandemie de COVID-19, Comisia, prin intermediul Direcției Generale Concurență, este pregătită să ofere astfel de orientări, în mod excepțional și atunci când apreciază că este necesar, printr-o scrisoare de conformitate ad-hoc.

4.   Concluzie

(19)

Comisia este conștientă de provocările ieșite din comun cu care se confruntă întreprinderile din cauza pandemiei de COVID-19 și de rolul esențial al acestora în depășirea efectelor unei astfel de crize. Comisia încurajează o cooperare favorabilă concurenței, prin care să se facă față acestor provocări, în special ca răspuns la situațiile de urgență legate de actuala pandemie de COVID-19, și se angajează să ofere orientări și sprijin privind normele antitrust pentru a facilita punerea în aplicare adecvată și rapidă a cooperării necesare pentru depășirea crizei, beneficiarii finali ai acestei cooperări fiind cetățenii.

(20)

În același timp, Comisia subliniază că, în aceste circumstanțe excepționale, este mai important ca oricând ca întreprinderile și consumatorii să beneficieze de protecție în temeiul legislației în materie de concurență. Prin urmare, Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape și în mod activ evoluțiile relevante ale pieței pentru a detecta situații în care întreprinderile profită de contextul actual pentru a încălca legislația UE în materie de antitrust, fie prin încheierea unor acorduri anticoncurențiale, fie prin faptul că abuzează de poziția lor dominantă. În special, Comisia nu va tolera comportamentul întreprinderilor care, în mod oportunist, vor încerca să exploateze criza folosind-o ca paravan pentru practici coluzive anticoncurențiale sau pentru abuzuri de poziție dominantă (inclusiv pozițiile dominante conferite de circumstanțele particulare ale acestei crize), de exemplu, prin exploatarea clienților și a consumatorilor (un exemplu în acest sens fiind aplicarea unor prețuri mai mari decât nivelurile concurențiale normale) sau prin limitarea producției, lucru care în final aduce prejudicii consumatorilor (de exemplu, prin obstrucționarea încercărilor de creștere a producției pentru a face față deficitelor de aprovizionare). Prin urmare, Comisia încurajează întreprinderile și cetățenii să continue să raporteze, prin intermediul instrumentelor obișnuite aflate la dispoziția lor (8), orice înțelegeri de tip cartel și orice alte încălcări ale normelor antitrust, inclusiv abuzurile de poziție dominantă, de care au cunoștință.

(21)

Comisia va aplica prezenta comunicare începând cu 8 aprilie, ținând seama de faptul că impactul pandemiei de COVID-19 necesită o acțiune imediată. Comisia poate revizui comunicarea pe baza evoluției pandemiei de COVID-19. Comunicarea rămâne aplicabilă până la retragerea acesteia de către Comisie (după ce Comisia consideră că circumstanțele excepționale care stau la baza comunicării nu mai există).

(1)  Printre alți factori care agravează penuriile se numără stocarea masivă efectuată ca măsură de precauție pe tot parcursul lanțului de distribuție, închiderea fabricilor din cauza măsurilor de carantină sau de izolare, problemele logistice provocate de închiderea frontierelor, interdicțiile la export, instaurarea „izolării” în țările terțe care aprovizionează UE.

(2)  Cu excepția cazului în care se prevede altfel, în prezenta comunicare trimiterile la medicamente includ și echipamentele medicale.

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele 81 și 82 din tratat, JO L 1, 4.1.2003.

(4)  Comisia a publicat mai multe seturi de orientări care pot ajuta întreprinderile să evalueze compatibilitatea acordurilor lor comerciale cu legislația UE în domeniul concurenței [a se vedea, în special, Comunicarea Comisiei – Orientări privind aplicarea articolului 81 alineatul (3) din tratat (JO C 101, 27.4.2004, p. 97) [„Orientările privind articolul 101 alineatul (3)”], Comunicarea Comisiei – Orientări privind aplicabilitatea articolului 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene acordurilor de cooperare orizontală (JO C 11, 14.1.2011, p. 1) („Orientările orizontale”) și Comunicarea Comisiei – Orientări privind restricțiile verticale (JO C 130, 19.5.2010, p. 1) („Orientările verticale”)]. A se vedea, de asemenea, Regulamentul (UE) nr. 1217/2010 al Comisiei din 14 decembrie 2010 privind aplicarea articolului 101 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene anumitor categorii de acorduri de cercetare și dezvoltare (JO L 335, 18.12.2010, p. 36) („Regulamentul de exceptare pe categorii a acordurilor de cercetare și dezvoltare”), Regulamentul (UE) nr. 1218/2010 al Comisiei din 14 decembrie 2010 privind aplicarea articolului 101 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene anumitor categorii de acorduri de specializare (JO L 335, 18.12.2010, p. 43) („Regulamentul de exceptare pe categorii a acordurilor de specializare”), Regulamentul (UE) nr. 316/2014 al Comisiei din 21 martie 2014 privind aplicarea articolului 101 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene categoriilor de acorduri de transfer de tehnologie (JO L 93, 28.3.2014, p. 17) („Regulamentul de exceptare pe categorii a acordurilor de transfer de tehnologie”), Regulamentul (UE) nr. 330/2010 al Comisiei din 20 aprilie 2010 privind aplicarea articolului 101 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene categoriilor de acorduri verticale și practici concertate (JO L 102, 23.4.2010, p. 1) („Regulamentul de exceptare pe categorii aplicabil acordurilor verticale”).

(5)  A se vedea, de asemenea, Declarația comună privind aplicarea normelor antitrust în timpul crizei provocate de COVID-19, emisă în comun de Comisia Europeană, Autoritatea AELS de Supraveghere și autoritățile naționale de concurență care, împreună, formează Rețeaua europeană în domeniul concurenței (https://ec.europa.eu/competition/ecn/202003_joint-statement_ecn_corona-crisis.pdf).

(6)  A se vedea, de asemenea, Orientările Comisiei privind aprovizionarea optimă și rațională cu medicamente pentru a evita lipsurile în timpul epidemiei de COVID-19, adoptate la 8 aprilie 2020.

(7)  Comunicarea Comisiei – Orientări privind aplicabilitatea articolului 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene acordurilor de cooperare orizontală (JO C 11, 14.1.2011, p. 1).

(8)  Pe lângă canalele obișnuite prin care poate fi contactată Comisia Europeană sau prin care se poate prezenta o plângere privind normele antitrust (https://ec.europa.eu/competition/contacts/electronic_documents_en.html), persoanele fizice pot contribui în mod anonim la lupta împotriva cartelurilor și a altor practici anticoncurențiale prin intermediul instrumentului pentru avertizarea în interes public al Comisiei (https://ec.europa.eu/competition/cartels/whistleblower/index.html). Programul de clemență al Comisiei, care permite întreprinderilor să raporteze propria implicare într-un cartel în schimbul unei reduceri a cuantumului amenzii care le-a fost aplicată, rămâne, de asemenea, pe deplin aplicabil în această perioadă excepțională (https://ec.europa.eu/competition/cartels/leniency/leniency.html).