Bruxelles, 28.5.2020

COM(2020) 443 final

2018/0166(APP)

Propunere modificată de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXT

1.1Un buget al UE ambițios și inovator pentru redresarea europeană

UE a acționat rapid pentru a oferi un răspuns colectiv coordonat și puternic la consecințele sociale și economice ale crizei, în limitele actualului cadru financiar multianual care expiră în 2020. Acest răspuns completează măsurile economice și financiare discreționare luate de statele membre.

Pandemia de COVID-19 a afectat fiecare colț al Europei și al lumii. Amploarea impactului socioeconomic al acesteia este extrem de incertă. Încă de pe acum, este cert că această pandemie generează provocări acute și fără precedent pentru sistemele financiare și economice ale statelor membre. Potrivit previziunilor Comisiei din primăvara anului 2020 1 , economia zonei euro va înregistra o contracție-record de 7,75 % în 2020, iar economia UE va cunoaște o contracție de 7,5 % în 2020. Previziunile în materie de creștere pentru UE și zona euro au fost revizuite în scădere cu aproximativ nouă puncte procentuale față de previziunile economice din toamna anului 2019. Șocul resimțit de economia UE este simetric prin faptul că pandemia a lovit toate statele membre, însă în 2020 scăderea producției urmează să varieze considerabil de la o țară la alta. Cu toate acestea, previziunile de primăvară sunt umbrite de un grad de incertitudine și de riscuri mai mari decât de obicei, din cauza ipotezelor privind evoluția pandemiei de COVID-19 și a măsurilor aferente de limitare a răspândirii acestei pandemii. Această imagine generală este confirmată și de evaluarea aprofundată a nevoilor 2 .

Pentru ca Uniunea să iasă mai puternică din această criză de o anvergură și o gravitate fără precedent, răspunsul trebuie să fie rapid, ambițios și coordonat. Amploarea provocărilor și interconectarea economiilor Europei înseamnă că niciun stat membru nu poate reuși de unul singur. De aceea, în centrul planului de redresare al Europei trebuie să se afle un buget al UE puternic și modernizat.

În comunicarea sa „Un buget al UE care capacitează puterea de acțiune a planului de redresare pentru Europa” 3 , Comisia a prezentat un plan cuprinzător de redresare europeană, bazat pe solidaritate și inspirat din principiile și valorile comune ale Uniunii. Bugetul UE pe termen lung, consolidat prin intermediul finanțării autorizate prin Decizia privind resursele proprii 4  în favoarea Instrumentului de redresare al Uniunii Europene, va fi principalul instrument.

Împreună, aceste propuneri vor permite valorificarea întregului potențial al bugetului UE, pentru a mobiliza investiții și a concentra sprijinul financiar și investițiile în primii ani, esențiali, ai redresării, pregătind terenul pentru o tranziție echitabilă și favorabilă incluziunii către un viitor verde și digital, sprijinind autonomia strategică pe termen mai lung a Uniunii și asigurând reziliența acesteia la șocuri în viitor.

Instrumentul de redresare al Uniunii Europene propus („Instrumentul european de redresare”) 5 este un mecanism excepțional de urgență, care pune în aplicare măsuri de redresare și de reziliență și, în acest sens, direcționează finanțarea către programe-cheie ale Uniunii pentru o perioadă limitată de timp și se concentrează asupra nevoilor urgente de investiții generate de criză. Acesta va reprezenta o expresie puternică a solidarității care este liantul Uniunii. Instrumentul va fi temporar, specific și va avea o capacitate de acțiune proporțională cu provocările actuale. Resursele, pe baza unei împuterniciri temporare și excepționale pentru operațiuni de împrumut în temeiul Deciziei privind resursele proprii, vor fi puse la dispoziție prin contractarea de împrumuturi pe piețele de capital sau de la instituții financiare. Fondurile împrumutate vor suplimenta creditele autorizate în bugetul Uniunii și, prin urmare, se vor situa în afara plafoanelor de cheltuieli aferente cadrului financiar multianual. Acestea vor fi evidențiate în mod distinct în buget pentru a ilustra caracterul lor temporar și excepțional și pentru a asigura o transparență deplină.

Elementele fundamentale ale propunerilor Comisiei privind un buget pe termen lung modern și flexibil, strâns corelat cu prioritățile Uniunii, rămân pe deplin valabile și astăzi. Comisia susține aceste propuneri, care trebuie acum consolidate și adaptate pentru a sprijini redresarea Europei, prin intermediul unor noi instrumente specifice și prin consolidarea programelor de maximă importanță pentru redresare.

Este esențial ca Decizia privind resursele proprii, Instrumentul european de redresare și noul cadru pe termen lung să fie puse rapid în aplicare. Un acord privind cadrul financiar multianual 2021-2027 este esențial pentru a oferi operatorilor economici, regiunilor, IMM­urilor, fermierilor, cercetătorilor și altor beneficiari ai fondurilor UE impulsul financiar și încrederea necesare pentru sprijinirea investițiilor pe termen lung. Pe baza progreselor considerabile înregistrate deja în cadrul Parlamentului European și al Consiliului, se vor crea cele mai bune condiții posibile pentru obținerea unui acord în timp util.

În plus, impactul economic al pandemiei de COVID-19 subliniază importanța asigurării unei marje de manevră bugetară suficientă pentru Uniune în cazul apariției unor șocuri economice care conduc la o scădere accentuată și bruscă a venitului național brut. Pentru a menține o marjă suficientă în temeiul plafoanelor prevăzute în Decizia privind resursele proprii astfel încât Uniunea să își acopere toate obligațiile financiare și datoriile contingente scadente într­un anumit an, chiar și în contextul celor mai nefavorabile evoluții economice, Comisia propune, de asemenea, majorarea pe o bază permanentă a plafoanelor pentru angajamente și plăți prevăzute în Decizia privind resursele proprii, la 1,46 % și, respectiv, 1,40 % din venitul național brut al UE. În plus, este necesară o majorare excepțională și temporară suplimentară a plafoanelor prevăzute în Decizia privind resursele proprii, pentru a permite punerea în aplicare a operațiunilor de împrumut efectuate în temeiul Instrumentului european de redresare.

1.2.Modificări necesare ale proiectului de regulament privind CFM și ale proiectului de acord interinstituțional

Pachetul cuprinzător privind redresarea necesită consolidări și ajustări ale propunerilor Comisiei din mai 2018 pentru cadrul multianual 2021-2027, pentru a include noi mecanisme și programe ce vizează cele mai urgente nevoi în materie de redresare, consolidarea semnificativă a altor programe esențiale pentru găsirea unei soluții la criză și o mai mare flexibilitate.

Plafoanele de cheltuieli prevăzute în cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027, astfel cum au fost stabilite în anexa la propunerile Comisiei de proiect de regulament al Consiliului de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027 6 , trebuie adaptate pentru a reflecta progresele înregistrate în cadrul negocierilor și pentru a oferi finanțare pentru noi inițiative, pentru prioritățile consolidate care au apărut ca urmare a crizei actuale și pentru provocările comune care s-au amplificat recent pe teren 7 .

În ceea ce privește operațiunile de împrumut pentru planul de redresare, autorizate în temeiul Deciziei privind resursele proprii și efectuate în cadrul Instrumentului european de redresare, creditele necesare pentru a acoperi eventualele plăți de cupoane în perioada 2021-2027 sunt compatibile cu propunerea Comisiei privind cadrul financiar multianual și, în special, cu rubrica 2 „Coeziune și valori” (cu excepția rubricii „Coeziune economică, socială și teritorială”). Creditele necesare pentru acoperirea plăților de cupoane și a răscumpărărilor la scadență vor trebui prevăzute în viitoarele cadre financiare multianuale.

Prin aceste ajustări specifice, Uniunea va avea un cadru financiar pe termen lung mai bine aliniat cu prioritățile și ambițiile sale și destinat să consolideze reziliența și autonomia strategică a Uniunii pe termen mediu și lung.

De asemenea, sunt necesare ajustări ale proiectului de regulament privind CFM și ale proiectului de acord interinstituțional privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară 8 . Aceste ajustări vor asigura o mai mare flexibilitate în punerea în aplicare, reflectând necesitatea activării unor noi dispoziții în situații de urgență. Ele cuprind și inovații, cum ar fi Fondul pentru o tranziție justă, și oferă informații transparente din partea autorității bugetare cu privire la punerea în aplicare a Instrumentului european de redresare.

De asemenea, Comisia își adaptează propunerile pentru viitoarele programe ale politicii de coeziune, în scopul de a oferi, printre altele, un sprijin mai puternic investițiilor legate de criză, de a asigura o mai mare flexibilitate a transferurilor între fonduri și categoriile de regiuni și de a introduce noi dispoziții care să fie activate în situații de urgență. Pentru a asigura un sprijin adecvat statelor membre și regiunilor care au cea mai mare nevoie de ajutor, propunerile revizuite ale Comisiei vor include, de asemenea, o revizuire a alocărilor naționale pentru coeziune, luând în considerare cele mai recente statistici disponibile, cu ajustări prin majorare care nu depășesc un nivel total majorat de 10 miliarde EUR (la prețurile din 2018). Acest lucru va necesita ajustări corespunzătoare ale plafoanelor de cheltuieli ale CFM în perioada 2025-2027.

Experiența din ultimele săptămâni a evidențiat faptul că, în cazul unei crize neprevăzute și generalizate, cum este pandemia de COVID-19, Uniunea trebuie să intervină în doar câteva zile și trebuie să ofere un sprijin rapid, flexibil și direct, bazat pe principiul solidarității, pentru a răspunde consecințelor grave pe care pandemia le produce în interiorul Uniunii asupra sănătății publice și pentru a sprijini eforturile și capacitatea statelor membre și ale regiunilor celor mai afectate.

Aceste evenimente demonstrează, de asemenea, că dispozițiile în materie de flexibilitate, în special instrumentele speciale, sunt un corolar esențial și indispensabil pentru previzibilitatea și stabilitatea pe care le oferă cadrul multianual. Ele confirmă totodată că arhitectura de flexibilitate propusă de Comisie în 2018 pentru bugetul pe termen lung aferent perioadei 2021-2027 este pe deplin relevantă și justificată.

În 2018, Comisia a propus extinderea domeniului de aplicare al rezervei pentru ajutoare de urgență pentru a permite activarea sa în situații de urgență în interiorul Uniunii. Comisia propune majorarea sumei maxime anuale disponibile în temeiul acestui instrument, redenumit rezervă pentru solidaritate și ajutoare de urgență, la un nivel de 3 miliarde EUR (la prețurile din 2018), astfel încât finanțarea de urgență să poată fi mobilizată la scară largă pentru a face față provocărilor neprevăzute. Rezerva majorată va fi în măsură să consolideze rapid acțiunea UE, dacă și atunci când este necesar, prin intermediul instrumentelor UE care prevăd astfel de mecanisme de urgență, cum ar fi Instrumentul dedicat sprijinului de urgență, dar și ajutorul umanitar, RescEU, programul în domeniul sănătății, programul privind piața unică (cu măsurile sale veterinare și fitosanitare de urgență) sau Fondul pentru azil și migrație.

În cadrul răspunsului la criza provocată de pandemia de COVID-19, Parlamentul European și Consiliul au adoptat, la 31 martie 2020, Regulamentul (UE) 2020/461 9 , care extinde domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al Uniunii Europene pentru a include urgențele majore în materie de sănătate publică în categoria dezastrelor pentru care poate interveni fondul. Prin urmare, Comisia propune majorarea sumei maxime anuale alocate acestui instrument special la 1 miliard EUR (la prețurile din 2018).

În sfârșit, Comisia propune majorarea sumei maxime anuale disponibile în cadrul Fondului european de ajustare la globalizare la 386 de milioane EUR (la prețurile din 2018), proporțional cu creșterea probabilă a numărului de cereri, ca urmare a efectelor economice și sociale ale crizei provocate de COVID-19.

2.ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

Modificările propuse ale considerentelor și articolelor din propunerile Comisiei din 2 mai 2018 sunt prezentate în propunerea modificată anexată. Toate celelalte considerente și dispoziții rămân neschimbate față de propunerile inițiale COM(2018) 322 și COM(2018) 323 ale Comisiei.

Prezenta secțiune oferă, de asemenea, explicații cu privire la modificările aduse proiectului de acord interinstituțional, care este prezentat în documentul COM(2020) 444 10 .

2.1.Articolul 2 și considerentul 3 din proiectul de regulament

La momentul propunerii de regulament privind cadrul financiar multianual, în mai 2018, revizuirea Regulamentului financiar făcea deja obiectul unui acord politic, însă finalizarea textului și procesul de adoptare erau încă în desfășurare. Trimiterile la Regulamentul financiar și la dispozițiile acestuia în Regulamentul privind CFM au fost, prin urmare, menționate cu titlu provizoriu între paranteze pătrate.

Modificările prevăd doar alinierea trimiterilor la Regulamentul financiar, astfel cum a fost adoptat în iulie 2018 11 .

2.2.Articolul 6 și considerentul 8 din proiectul de regulament

Modificarea prevede revizuirea alocărilor naționale pentru coeziune, care va avea loc în 2024, luând în considerare cele mai recente statistici disponibile. Această revizuire va conduce doar la ajustări prin majorare, cu o sumă totală maximă de 10 miliarde EUR (la prețurile din 2018). Rezultatul revizuirii va necesita ajustări corespunzătoare ale plafoanelor de cheltuieli ale CFM în perioada 2025-2027 din cadrul financiar multianual.

2.3. Articolul 8 din proiectul de regulament

Modificarea adaugă Fondul pentru o tranziție justă la programele care fac obiectul gestiunii partajate, pentru care ar putea fi necesară reprogramarea creditelor de angajament din 2021 și pentru care ar trebui ca în perioada 2022-2025 să se aplice ajustarea corespunzătoare a plafoanelor cadrului financiar multianual.

2.4.Articolul 9 din proiectul de regulament

Modificarea prevede o majorare a sumei maxime anuale a Fondului european de ajustare la globalizare la 386 de milioane EUR (la prețurile din 2018).

2.5.Articolul 10 din proiectul de regulament

Modificarea prevede o majorare a sumei maxime anuale a Fondului de solidaritate al UE la 1 000 de milioane EUR (la prețurile din 2018).

2.6.Articolul 11, articolul 13 și considerentul 7 din proiectul de regulament, punctul 11 din proiectul de acord interinstituțional

Modificarea prevede ca acest instrument special să fie redenumit „rezervă pentru solidaritate și ajutoare de urgență”, iar suma maximă anuală să fie majorată la 3 000 de milioane EUR (la prețurile din 2018).

2.7.Anexa la proiectul de regulament

Tabelul din anexa la proiectul de regulament se înlocuiește cu un nou tabel prevăzut în anexa la prezenta propunere modificată.

2.8. Punctul 15a din proiectul de acord interinstituțional

Această modificare introduce un nou paragraf în Acordul interinstituțional, în temeiul căruia Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului un raport anual privind Instrumentul de redresare al Uniunii Europene. Raportul va include informații privind activele și pasivele care decurg din operațiunile de împrumut și de credit efectuate în temeiul instrumentului, volumul cumulat al fondurilor alocate programelor Uniunii în cursul anului precedent și contribuția acestor sume la realizarea obiectivelor programelor relevante.

2018/0166 (APP)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027

Propunerea COM(2018) 322 a Comisiei se modifică după cum urmează:

(1)Se introduce următorul considerent 1a:

„(1a) Având în vedere consecințele economice ale crizei provocate de pandemia de COVID-19, Uniunea trebuie să asigure un cadru financiar pe termen lung care să pregătească terenul pentru o tranziție echitabilă și favorabilă incluziunii către un viitor verde și digital, sprijinind autonomia strategică a Uniunii pe termen mai lung și asigurând reziliența acesteia la șocuri în viitor.

(2)Considerentul 3 se înlocuiește cu următorul text:

„(3) Dacă este necesar să se mobilizeze garanțiile prevăzute în bugetul general al Uniunii pentru asistența financiară acordată statelor membre autorizată în conformitate cu articolul 220 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului 12 („Regulamentul financiar”), suma necesară ar trebui să fie mobilizată peste plafoanele pentru creditele de angajament și pentru creditele de plată stabilite în CFM, cu respectarea plafonului resurselor proprii.”

(3)Considerentul 7 se înlocuiește cu următorul text:

„(7) Pentru a permite Uniunii să reacționeze în cazul unor împrejurări neprevăzute specifice sau pentru a permite finanțarea unor cheltuieli clar identificate care nu pot fi finanțate în limitele plafoanelor disponibile pentru una sau mai multe rubrici stabilite în cadrul financiar, în scopul de a asigura buna desfășurare a procedurii bugetare, sunt necesare următoarele instrumente speciale: Fondul european de ajustare la globalizare, Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență, marja globală pentru angajamente (rezerva Uniunii), Instrumentul de flexibilitate și marja pentru situații neprevăzute. Rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență nu are drept scop abordarea consecințelor crizelor legate de piață care afectează producția sau distribuția agricolă. Prin urmare, ar trebui să se prevadă în mod specific posibilitatea de a înscrie în buget credite de angajament și creditele de plată corespunzătoare peste plafoanele stabilite în CFM în cazul în care este necesară utilizarea instrumentelor speciale.”

(4)În considerentul 8, se adaugă următoarea teză:

„În plus, pentru a asigura un sprijin adecvat tuturor statelor membre în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, ar trebui să se prevadă doar ajustări prin majorare.”

(5)La articolul 2, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3) În cazul în care este necesar să se mobilizeze o garanție pentru asistența financiară acordată statelor membre autorizată în conformitate cu articolul 220 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 („Regulamentul financiar”), suma necesară se mobilizează peste plafoanele prevăzute în CFM.”

(6)Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a)la alineatul (1), a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Comisia ajustează prin majorare aceste alocări totale ori de câte ori există o divergență cumulată de peste +/-5 %.”

(b)alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3) Efectul total al ajustărilor menționate la alineatul (2) nu poate depăși 10 miliarde EUR (la prețurile din 2018).”

(7)Articolul 8 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 8    
Ajustare ca urmare a instituirii unor norme sau programe noi care fac obiectul gestiunii partajate

În cazul adoptării, după 1 ianuarie 2021, a unor norme sau programe noi care fac obiectul gestiunii partajate pentru fondurile structurale, Fondul de coeziune, Fondul pentru o tranziție justă, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, Fondul pentru azil și migrație, Fondul pentru securitate internă și instrumentul pentru gestionarea frontierelor și vize din cadrul Fondului de gestionare integrată a frontierelor, sumele corespunzătoare alocărilor care nu au fost utilizate în 2021 se transferă în proporții egale către exercițiile 2022-2025, iar plafoanele corespunzătoare din CFM se ajustează în consecință.”

(8)La articolul 9, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1) Fondul european de ajustare la globalizare, ale cărui obiective și domeniu de aplicare sunt stabilite în Regulamentul (UE) XXXX/XX al Parlamentului European și al Consiliului 13 ], nu depășește o sumă anuală maximă de 386 de milioane EUR (la prețurile din 2018).”

(9)La articolul 10 alineatul (1), prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, ale cărui obiective și domeniu de aplicare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului 14 , nu depășește o sumă anuală maximă de 1 000 de milioane EUR (la prețurile din 2018).”

(10)Articolul 11 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 11    
Rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență

1. Rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență poate fi utilizată pentru a acoperi rapid nevoile specifice de urgență din cadrul Uniunii sau din țări terțe, ca urmare a unor evenimente care nu puteau fi prevăzute în momentul întocmirii bugetului, în special pentru situații de urgență și operațiuni de sprijin ca urmare a unor dezastre naturale sau provocate de om, crize umanitare, în cazul amenințărilor la adresa sănătății publice, veterinare sau fitosanitare la scară largă, precum și în situații de presiune deosebită provocată de fluxurile de migrație la frontierele externe ale Uniunii, atunci când circumstanțele impun acest lucru.

2. Cuantumul anual al rezervei pentru solidaritate și ajutoare de urgență este fixat la 3 000 de milioane EUR (la prețurile din 2018) și poate fi utilizat până în exercițiul n+1 în conformitate cu Regulamentul financiar. Rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență se înscrie în bugetul general al Uniunii ca provizion. Mai întâi se utilizează partea din suma anuală provenită din exercițiul precedent. Partea din suma anuală provenită din exercițiul n care nu este utilizată în exercițiul n+1 se anulează.

La data de 1 octombrie a fiecărui exercițiu, cel puțin un sfert din suma anuală pentru exercițiul n trebuie să rămână disponibilă pentru a acoperi nevoile apărute până la sfârșitul exercițiului.

Cel mult jumătate din suma disponibilă până la data de 30 septembrie a fiecărui exercițiu poate fi mobilizată pentru operațiuni interne sau, respectiv, externe.

Începând cu data de 1 octombrie, restul sumei disponibile poate fi mobilizată fie pentru operațiuni interne, fie pentru operațiuni externe pentru a acoperi nevoile apărute până la sfârșitul exercițiului.”

(11)La articolul 13 alineatul (1), litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c) o sumă echivalentă cu partea din suma anuală pentru rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență care a fost anulată în exercițiul precedent în conformitate cu articolul 11 alineatul (2).”

(12)Anexa se înlocuiește cu anexa la prezenta propunere modificată.

(1)    A se adăuga trimiterea.
(2)    SWD(2020) 98
(3)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Un buget al UE care capacitează puterea de acțiune a planului de redresare pentru Europa”, COM(2020)442 din 27 mai 2020.
(4)    COM(2020) 445 – Propunere modificată de decizie a Consiliului privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene
(5)    COM(2020) 441 – Propunere de regulament al Consiliului de instituire a Instrumentului de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma pandemiei de COVID-19
(6)    Propunerea Comisiei de regulament al Consiliului de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, COM(2018) 322 final/2, procedura 2018/0166(APP)
(7)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Un buget al UE care capacitează puterea de acțiune a planului de redresare pentru Europa”, COM(2020)442 din 27 mai 2020.
(8)    Propunere de acord interinstituțional între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară, COM/2018/323 final din 2 mai 2018, procedura 2018/2070(ACI)
(9)    Regulamentul (UE) 2020/461 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 martie 2020 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului în vederea acordării de asistență financiară statelor membre și țărilor care negociază aderarea la Uniune ce sunt grav afectate de o situație de urgență majoră de sănătate publică, JO L 99, 31.3.2020.
(10)    Propunere modificată de acord interinstituțional între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară, COM(2020) 444.
(11)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012, JO L 193, 30.7.2018.
(12)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012. (JO L 193, 30.7.2018, p. 1)
(13)    JO L, , p. .
(14)    Regulamentul (CE) nr. 2012/2002 al Consiliului din 11 noiembrie 2002 de instituire a Fondului de solidaritate al Uniunii Europene (JO L 311, 14.11.2002, p. 3).

Bruxelles, 28.5.2020

COM(2020) 443 final

ANEXĂ

la propunerea modificată de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027






ANEXĂ

Tabelul din anexa la propunerea COM(2018)322 1 a Comisiei se înlocuiește cu următorul tabel:

Cadrul financiar multianual (UE-27)

(milioane EUR - prețuri din 2018)

Credite de angajament

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Total 
2021-2027

1. Piața unică, inovare și sectorul digital

20 547

20 526

20 420

19 856

19 741

19 869

19 697

140 656

2. Coeziune și valori

48 746

50 067

51 442

53 462

54 903

56 833

59 007

374 460

2a. Coeziune economică, socială și teritorială

44 430

44 961

45 491

46 119

46 751

47 384

48 045

323 181

2b. Investiții în competitivitate, cetățeni și valori

4 316

5 106

5 951

7 343

8 152

9 449

10 962

51 279

3. Resurse naturale și mediu

55 272

52 280

51 571

50 716

49 827

49 059

48 307

357 032

din care: Cheltuieli de piață și plăți directe

38 571

38 026

37 528

36 919

36 319

35 730

35 154

258 247

4. Migrație și gestionarea frontierelor

3 097

3 751

4 381

4 543

5 112

5 090

5 148

31 122

5. Reziliență, securitate și apărare

2 222

2 285

2 332

2 414

3 131

3 370

3 669

19 423

6. Vecinătate și întreaga lume

15 245

15 051

14 857

14 665

14 471

14 280

14 136

102 705

7. Administrația publică europeană

10 247

10 376

10 562

10 721

10 767

10 908

11 021

74 602

din care: Cheltuieli administrative ale instituțiilor

7 978

8 050

8 178

8 280

8 259

8 339

8 396

57 480

TOTAL CREDITE DE ANGAJAMENT

155 376

154 336

155 565

156 377

157 952

159 409

160 985

1 100 000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAL CREDITE DE PLATĂ

156 047

157 169

158 063

158 063

158 062

158 063

158 062

1 103 529

(1)    Propunerea Comisiei de regulament al Consiliului de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027, COM(2018) 322 final/2, procedura 2018/0166(APP)