18.9.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 311/76


Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2011/16/UE în vederea soluționării nevoii urgente de amânare a anumitor termene pentru depunerea și schimbul de informații în domeniul fiscal ca urmare a pandemiei de COVID-19

[COM(2020) 197 final – 2020/0081 (CNS)]

privind propunerea de decizie a Consiliului de modificare a Directivelor (UE) 2017/2455 și (UE) 2019/1995 în ceea ce privește datele de transpunere și aplicare, din cauza izbucnirii crizei COVID-19

[COM(2020) 198 final – 2020/0082 (CNS)]

privind propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2454 în ceea ce privește datele de aplicare, din cauza izbucnirii crizei COVID-19

[COM(2020) 201 final – 2020/0084 (CNS)]

(2020/C 311/11)

Raportor general:

domnul Petru Sorin DANDEA

Sesizare

Consiliu, 13.5.2020 și 15.5.2020

Baza procedurală

Articolele 113 și 115 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială

Decizia președintelui CESE

14.5.2020

Data adoptării în sesiunea plenară

10.6.2020

Sesiunea plenară nr.

552

Rezultatul votului (voturi pentru/

voturi împotrivă/abțineri)

218/2/6

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

Având în vedere criza generată de pandemia de COVID-19 și perturbarea puternică a mediului de afaceri din cauza măsurilor excepționale introduse de statele membre, Comitetul Economic și Social European este de acord cu pachetul de măsuri propus de Comisia Europeană, care vizează extinderea unor termene de aplicare ale Directivei DAC și amânarea intrării în vigoare a pachetului ce reglementează regimul TVA pentru comerțul electronic transfrontalier.

1.2.

Evaluările Comisiei arată că amânările de termene prevăzute pentru regimul TVA privind comerțul electronic transfrontalier vor avea ca efect financiar pierderea de către statele membre a unei sume de aproximativ 3 miliarde EUR. Cu toate acestea, Comisia arată că sistemul nu poate fi funcțional decât la data la care toate statele membre vor fi pregătite. CESE recomandă statelor membre să ia toate măsurile necesare pentru ca sistemul să devină operațional imediat după depășirea actualei crize.

1.3.

Directiva privind cooperarea administrativă în materie fiscală (DAC) și pachetul privind regimul TVA pentru comerțul electronic transfrontalier fac parte din domeniul de reglementări UE privind combaterea evitării plății taxelor și a evaziunii fiscale. CESE recunoaște eforturile depuse de Comisie pentru combaterea acestor fenomene negative, dar atrage atenția că numai printr-o mai bună cooperare a statelor membre se vor putea obține rezultate cu adevărat importante. CESE îndeamnă statele membre să ajungă cât mai repede la un consens maxim, pentru ca aceste măsuri să fie aplicabile în cel mai scurt timp.

1.4.

CESE consideră că ar fi necesar ca Comisia Europeană să ofere asistență și pentru formarea personalului care va opera noul sistem IT necesar implementării noului regim TVA pentru comerțul electronic transfrontalier.

2.   Contextul propunerii

2.1.

După declararea pandemiei de COVID-19 de către Organizația Mondială a Sănătății, unele state membre au semnalat Comisiei că, datorită măsurilor excepționale introduse la nivel național, nu vor putea asigura aplicarea unor prevederi ale Directivei DAC, și nici transpunerea prevederilor pachetului privind TVA pentru comerțul electronic.

2.2.

Comisia a lansat un pachet de propuneri pentru a sprijinii statele membre în acest context dificil. Propunerile Comisiei Europene (1) vizează amânarea unor termene de aplicare sau transpunere prevăzute de Directiva privind cooperarea administrativa în materie fiscală (DAC) și de Directivele (UE) 2017/2455 și (UE) 2019/1995 și de Regulamentul (UE) 2017/2454 care reglementează regimul TVA pentru comerțul electronic transfrontalier.

2.3.

În ceea ce privește Directiva DAC, Comisia propune amânarea cu trei luni a termenelor prevăzute de DAC2 și, respectiv, DAC6. Mai exact, schimbul de informații prevăzut de cele două directive, privind conturile financiare ale non rezidenților, respectiv aranjamentele fiscale transfrontaliere, va avea loc după data până la care Comisia propune amânarea. În cazul în care statele membre vor fi forțate să prelungească perioada aplicării măsurilor excepționale, Comisia propune ca termenele prelungite prin actualul pachet să poată fi extinse, prin aprobarea unui act delegat.

2.4.

Pentru transpunerea pachetului privind regimul TVA pentru comerțul electronic, Comisia propune amânarea cu șase luni a intrării în vigoare. Regimul TVA pentru comerțul electronic necesită un sistem informatic complet nou, cel puțin în cazul mecanismului ghișeului unic pentru importuri.

2.5.

Inițiativa Comisiei este în concordanță cu celelalte măsuri introduse până în prezent și răspunde unor solicitări justificate venite din partea unor state membre, dar și a unor companii cu activitate în sectorul serviciilor de poștă și curierat care, în contextul creat de criza COVID-19, s-au confruntat cu dificultăți în adaptarea serviciilor la noul regim TVA aplicabil comerțului electronic transfrontalier.

3.   Considerații generale

3.1.

Criza de sănătate COVID-19 a generat turbulențe majore la nivel social și economic. Statele membre s-au văzut confruntate cu provocări fără precedent în multe domenii. Administrațiile fiscale au observat că, în acest context complicat, nu vor putea să asigure aplicarea unor reglementări. Pachetul de reglementări propus de Comisie prelungește anumite termene prevăzute în Directiva DAC, dar și termenul de transpunere a regimului TVA pentru comerțul electronic transfrontalier. Comitetul Economic și Social European consideră prelungirea termenelor necesară și este de acord cu măsurile propuse de Comisie.

3.2.

Comisia se așteaptă ca statele membre să piardă venituri ca urmare a termenelor amânate prevăzute de regimul TVA pentru comerțul electronic transfrontalier, astfel încât CESE recomandă statelor membre să ia toate măsurile necesare depășirii actualei crize și revenirea la o situație normală cât mai curând posibil.

3.3.

Având în vedere incertitudinea care se manifestă în privința perioadei în care viața cetățenilor și activitatea întreprinderilor vor reveni la normal, CESE este de acord ca Comisia să poată prelungi termenele prevăzute în prezentul pachet, pe baza unor acte delegate.

3.4.

Comisia asigură asistență tehnică statelor membre pentru punerea în funcțiune a sistemului IT necesar regimului TVA pentru comerțul electronic transfrontalier. CESE consideră că ar fi necesar ca Comisia să ofere asistență și pentru formarea personalului care va opera noul sistem.

3.5.

Directiva DAC și reglementările regimului TVA pentru comerțul electronic transfrontalier au ca principal obiectiv lupta împotriva evitării plății taxelor și a evaziunii fiscale. CESE recunoaște eforturile depuse de Comisie pentru combaterea acestor fenomene negative, dar atrage atenția că numai printr-o mai bună cooperare a statelor membre se vor putea obține rezultate cu adevărat importante. CESE îndeamnă statele membre să ajungă cât mai repede la un consens maxim, pentru ca aceste măsuri să fie aplicabile în cel mai scurt timp.

Bruxelles, 10 iunie 2020.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Luca JAHIER


(1)  COM(2020) 197 final, Propunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2011/16/UE în vederea soluționării nevoii urgente de amânare a anumitor termene pentru depunerea și schimbul de informații în domeniul fiscal ca urmare a pandemiei de COVID-19.

COM(2020) 198 final, Propunere de decizie a Consiliului de modificare a Directivelor (UE) 2017/2455 și (UE) 2019/1995 în ceea ce privește datele de transpunere și aplicare, din cauza izbucnirii crizei COVID-19.

COM(2020) 201 final, Propunere de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2454 în ceea ce privește datele de aplicare, din cauza izbucnirii crizei COVID-19.