9.12.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 412/16


Concluziile Consiliului privind Eurojustul: unitatea de cooperare judiciară a Uniunii în era digitală

(2019/C 412/04)

CONSILIUL A ADOPTAT URMĂTOARELE CONCLUZII:

1.

Consiliul face trimitere la noua Agendă strategică 2019-2024 adoptată de Consiliul European la 20 iunie 2019, prin care se stabilește că protecția cetățenilor și a libertăților reprezintă o prioritate esențială pentru următorul ciclu instituțional. În conformitate cu agenda strategică, Uniunea se angajează ca, pe baza rezultatelor deja obținute, să continue și să intensifice combaterea terorismului și a criminalității transfrontaliere, să îmbunătățească cooperarea și schimbul de informații și să dezvolte în continuare instrumentele comune ale Uniunii.

2.

Consiliul salută Raportul anual pentru 2018 al Eurojustului (documentul 7944/19), precum și progresele suplimentare înregistrate de Eurojust în ceea ce privește îndeplinirea misiunii sale de actor esențial în procesul de facilitare și consolidare a coordonării și cooperării judiciare dintre autoritățile naționale în cadrul cercetării și al urmăririi penale a celor mai grave forme de criminalitate transfrontalieră, în special a terorismului, a traficului de ființe umane, a introducerii ilegale de migranți, a criminalității informatice și a corupției. La fel ca în anii precedenți, în 2018 s-a înregistrat o creștere constantă a numărului de cazuri noi cu care a fost sesizat Eurojustul.

3.

Consiliul salută faptul că Eurojustul a încheiat noi acorduri de cooperare cu Albania și cu Georgia și a finalizat negocierile privind un acord de cooperare cu Serbia, precum și faptul că au fost detașați noi procurori de legătură pe lângă Eurojust. Aceste acorduri de cooperare, precum și procurorii de legătură, contribuie în mod substanțial la facilitarea cooperării judiciare cu respectivele țări terțe. De acest lucru pot beneficia și alți actori, cum ar fi Parchetul European (EPPO) instituit prin Regulamentul (UE) nr. 2017/1939 (1). Eurojustul este încurajat să se asigure că noile acorduri de cooperare intră în vigoare cât mai curând posibil și, în orice caz, înainte de 12 decembrie 2019, când va începe să se aplice Regulamentul (UE) 2018/1727 (2). Eurojustul este invitat să examineze dacă este necesar să încheie acorduri de cooperare cu alte țări terțe, în contextul elaborării strategiei sale de cooperare în temeiul articolului 52 alineatul (1) din regulamentul respectiv. De asemenea, Consiliul invită Comisia să pregătească recomandări pentru începerea negocierilor privind acordurile internaționale cât mai curând posibil după data aplicării regulamentului respectiv.

4.

Consiliul salută faptul că Registrul judiciar de combatere a terorismului din cadrul Eurojustului, care reunește informații judiciare privind procedurile de combatere a terorismului din toate statele membre ale UE, a devenit operațional în septembrie 2019. Acest registru, care include informațiile transmise de statele membre în conformitate cu Decizia 2005/671/JAI a Consiliului (3), va spori eficacitatea UE și a statelor sale membre în combaterea terorismului. Dat fiind că transmiterea de informații de către autoritățile competente ale statelor membre către Eurojust este o condiție prealabilă pentru ca Registrul judiciar de combatere a terorismului să funcționeze eficient și să confere valoare adăugată anchetelor efectuate de autoritățile statelor membre, Consiliul reiterează obligațiile care le revin statelor membre cu privire la transmiterea acestor informații în conformitate cu Decizia 2005/671/JAI a Consiliului.

Rolul Eurojustului

5.

Consiliul subliniază faptul că Eurojustul este un actor esențial în spațiul de libertate, securitate și justiție. El are un rol special și proactiv în procesul de coordonare a cazurilor în domeniul cooperării judiciare în Uniune. Eurojustul este singura agenție a UE care coordonează autoritățile judiciare în fiecare segment al lanțului de securitate. El are un rol unic și vital în ceea ce privește coordonarea anchetelor și a urmăririlor penale importante cu caracter transfrontalier între autoritățile de cercetare și cele de urmărire penală naționale în fiecare etapă a procesului de înfăptuire a justiției penale, de la începutul cercetării unei infracțiuni până la hotărârea definitivă.

6.

În timp ce Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii (Europol) este însărcinată să sprijine autoritățile de aplicare a legii din statele membre în vederea preveniri și combaterii criminalității transfrontaliere grave, misiunea Eurojustului este de a sprijini și consolida coordonarea și cooperarea dintre autoritățile de cercetare și cele de urmărire penală naționale atât în cursul cercetării, cât și al urmăririi penale a infracțiunilor transfrontaliere grave. Eurojustul și Europolul se completează reciproc și ar trebui să își continue eforturile de a lucra în strânsă colaborare și în mod complementar. Consiliul este ferm convins că atât Europolul, cât și Eurojustul sunt interesate ca ambele agenții să își desfășoare activitatea în mod corespunzător și eficient, întrucât în mandatele amândurora figurează același obiectiv: combaterea mai eficientă a criminalității transfrontaliere grave în Europa și, în consecință, crearea unei Europe mai sigure.

7.

EPPO și Eurojustul ar trebui să stabilească și să mențină o relație strânsă, bazată pe cooperare reciprocă în cadrul mandatelor și competențelor lor respective și pe dezvoltarea legăturilor operaționale, administrative și de gestionare dintre acestea, astfel cum se menționează la articolul 100 din Regulamentul (UE) 2017/1939 privind EPPO și la articolul 50 din Regulamentul (UE) 2018/1727 privind Eurojustul. Este probabil că Eurojustul va juca un rol important în activitatea EPPO, în special în etapele inițiale ale activității acestuia din urmă. De asemenea, Eurojustul are un rol esențial în cazurile în care sunt implicate atât state membre participante, cât și state membre neparticipante, precum și în cazurile de fraudă care nu intră în sfera competenței EPPO. Ambii actori au un rol și un loc unic în spațiul de libertate, securitate și justiție al UE. Consiliul solicită Eurojustului să stabilească o relație strânsă cu EPPO de îndată ce acesta din urmă își va începe activitatea operațională. Eurojustul ar trebui să depună eforturi pentru a sprijini EPPO în special din momentul în care acesta din urmă devine operațional, inclusiv prin punerea la dispoziția EPPO a experienței sale, acumulată în aproape 20 de ani, în ceea ce privește coordonarea și sprijinirea unor anchete transfrontaliere complexe și relațiile cu statele care nu sunt membre ale UE. EPPO și Eurojustul ar trebui să stabilească un acord de lucru cât mai curând posibil.

8.

Consiliul subliniază, de asemenea, importanța cooperării dintre Eurojust și alte organe, oficii și agenții ale UE, precum OLAF și Frontex. Toți acești actori ai UE ar trebui, în cadrul mandatului fiecăruia dintre ei, să colaboreze pentru a identifica noi sinergii și a-și valorifica pe deplin atuurile într-un mod coerent, pentru a sprijini eforturile statelor membre de a crea un mediu mai sigur pentru cetățenii UE.

9.

Consiliul încurajează Eurojustul să continue să își valorifice pe deplin poziția sa unică și să își sporească rolul proactiv, prin formularea de observații cu privire la evoluțiile și tendințele infracționalității și ale fenomenelor infracționale în cadrul UE și în afara acesteia și prin îmbunătățirea cunoștințelor și a nivelului de pregătire ale autorităților naționale prin intermediul schimbului de informații cu acestea.

Justiția penală digitală și sistemul de gestionare a cazurilor

10.

Consiliul subliniază că cooperarea polițienească și judiciară în cadrul UE necesită îmbunătățirea schimbului de informații și asigurarea interoperabilității între sistemele de informații ale UE, cu respectarea deplină a cerințelor referitoare la protecția datelor, întrucât acest lucru va consolida schimbul rapid, fiabil și securizat de informații și de probe între agenții și organisme precum Europol, OLAF, Frontex, EPPO și Eurojust. Eurojustul are un rol esențial în asigurarea faptului că datele naționale pot fi corelate între ele, astfel încât să se poată stabili legături între diferite anchete penale. În acest scop, ar trebui să se asigure accesul membrilor naționali ai Eurojustului la sistemul de schimb digital de probe electronice creat de Comisie și exploatat de statele membre.

11.

Consiliul încurajează Comisia și Eurojustul să își continue inițiativa referitoare la justiția penală digitală, astfel cum a fost prezentată în cadrul reuniunii Consiliului (Justiție și Afaceri Interne) din 6 decembrie 2018, care urmărește să permită autorităților judiciare din Uniune să se conecteze între ele în mod securizat pentru a trimite și primi informații (sensibile) în cauzele penale. În acest context, ar trebui să se țină seama de soluțiile informatice existente, precum sistemul de schimb digital de probe electronice și aplicația de rețea pentru schimbul securizat de informații (SIENA).

12.

Este esențial ca infrastructura informatică și sistemul de gestionare a cazurilor ale Eurojustului să funcționeze în mod eficient și adecvat, cu respectarea deplină a cerințelor privind protecția datelor, astfel încât Eurojustul să poată sprijini autoritățile judiciare naționale care tratează cauzele penale transfrontaliere grave. Acest lucru este extrem de important pentru a permite Eurojustului să furnizeze autorităților naționale competente informațiile și feedback-ul privind rezultatele prelucrării informațiilor pe care aceste autorități se pot aștepta să le primească în conformitate cu cadrul juridic al Eurojustului. Actualul sistem de gestionare a cazurilor este destul de vechi și nu permite în mod corespunzător schimbul de informații. Prin urmare, Eurojustul ar trebui să analizeze cum poate fi îmbunătățit și modernizat sistemul său de gestionare a cazurilor, ținând seama de interoperabilitatea cu soluțiile existente sau cu cele care sunt în curs de creare (precum sistemul de schimb digital de probe electronice).

Noul regulament privind Eurojustul

13.

Regulamentul (UE) 2018/1727 privind Eurojustul se va aplica începând cu data de 12 decembrie 2019. Noul cadru juridic va permite Eurojustului să gestioneze mai eficient numărul în continuă creștere de cereri din partea autorităților naționale, în special în ceea ce privește domeniile prioritare ale infracționalității precum terorismul, traficul de ființe umane, introducerea ilegală de migranți, criminalitatea informatică și corupția.

14.

De îndată ce Regulamentul (UE) 2018/1727 va începe să se aplice, colegiul Eurojustului poate prezenta în mod formal un proiect al noului regulament de procedură al Eurojustului, în conformitate cu articolul 5 alineatul (5) din regulamentul menționat. După aprobarea sa de către Consiliu, regulamentul de procedură poate fi adoptat de colegiul Eurojustului. Actorii relevanți sunt încurajați să desfășoare toate activitățile necesare pentru a asigura adoptarea rapidă a regulamentului de procedură, care ar trebui să permită Eurojustului să își îndeplinească funcțiile într-un mod mai eficient.

15.

Consiliul consideră că este extrem de important ca Eurojustul să se poată concentra pe activitatea sa operațională, în special în condițiile în care numărul de cazuri este în continuă creștere. În acest scop, Eurojustul este încurajat să continue implementarea unor schimbări care să aibă ca rezultat o guvernanță mai eficientă și mai modernă a sa în calitate de agenție a UE. Având în vedere, de asemenea, rolul unic al Eurojustului la nivelul UE în ceea ce privește coordonarea cercetării și urmăririi penale a infracțiunilor transfrontaliere grave, inclusiv sprijinul semnificativ acordat de acesta echipelor comune de anchetă, ar trebui să se asigure faptul că Eurojustul este în măsură să se concentreze asupra cazurilor care necesită o astfel de coordonare. Alte cazuri care ar putea fi facilitate prin schimbul de informații și/sau prin transmiterea de documente judiciare ar trebui să fie tratate prin recurgerea la alte canale, cum ar fi Rețeaua judiciară europeană în materie penală (RJE).

16.

Consiliul salută încheierea acordului dintre Eurojust și Danemarca, care asigură astfel faptul că aplicarea Regulamentului privind Eurojustul nu lasă nicio lacună în cadrul de cooperare judiciară al UE.

Îmbunătățirea cooperării și a coordonării cu rețelele

17.

Consiliul face trimitere la concluziile sale din 6 iunie 2019 privind „Sinergiile dintre Eurojust și rețelele înființate de Consiliu în domeniul cooperării judiciare în materie penală” (JO C 207, 18.6.2019, p. 1). Consiliul încurajează Eurojustul, în cooperare cu RJE, cu Rețeaua privind genocidul, cu Rețeaua echipelor comune de anchetă (JIT) și cu Rețeaua judiciară europeană de combatere a criminalității informatice (EJCN), să pună în aplicare concluziile cuprinse în documentul menționat, coroborate cu sugestiile și recomandările cuprinse în documentul comun anexat la respectivele concluzii.

Resurse

18.

Consiliul face trimitere la concluziile Consiliului European din 18 octombrie 2018, în cadrul cărora se solicită adoptarea de măsuri pentru a dota Eurojustul, precum și Europolul, cu resursele adecvate pentru a face față noilor provocări generate de evoluțiile tehnologice și de situația în continuă evoluție a amenințărilor la adresa securității, inclusiv prin cooperarea dintre agenții și prin îmbunătățirea accesului la date. Amenințările la adresa securității cu care se confruntă în prezent UE și statele sale membre – reprezentate de terorism, introducerea ilegală de migranți, criminalitatea informatică, traficul de ființe umane și traficul de droguri – continuă să necesite un răspuns eficient din partea poliției și a sistemului judiciar. În acest context, Consiliul subliniază că lanțul de securitate și cel al justiției penale ar trebui considerate ca reprezentând un întreg pentru se a asigura securitatea globală a Uniunii. Prin urmare, ar trebui să fie recunoscute importanța și rolul tuturor actorilor implicați în acest lanț, pentru a se evita apariția unor obstacole într-o anumită parte a lanțului sau chiar, mai rău, în ultimă instanță impunitatea.

19.

Consiliul recunoaște că Eurojustul se confruntă cu un volum de muncă în continuă creștere, care include noi sarcini precum cele legate de Registrul judiciar de combatere a terorismului, intensificarea cooperării cu țările terțe și punerea concretă în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1727. Deși volumul de muncă operațional și sarcinile Eurojustului au sporit considerabil, bugetul său nu a crescut. În plus, Consiliul subliniază că propunerea de creștere a resurselor financiare pentru agențiile de aplicare a legii în contextul următorului cadru financiar multianual, care poate duce la o creștere a numărului de cazuri, ar putea avea un impact suplimentar asupra volumului de muncă al Eurojustului. Consiliul reiterează importanța unei infrastructuri informatice și a unui sistem de gestionare a cazurilor eficiente, actualizate și care să funcționeze corespunzător pentru a permite Eurojustului să își îndeplinească sarcinile în mod eficient. Consiliul recunoaște că realizarea unor astfel de îmbunătățiri necesită resurse umane și financiare adecvate.

20.

Având în vedere cele de mai sus, Consiliul consideră că Eurojustul ar trebui să fie dotat cu resursele adecvate, inclusiv în beneficiul rețelelor care depind de bugetul Eurojustului, pentru a se asigura buna funcționare a acestuia ca actor esențial în cadrul lanțului de securitate și justiție penală din UE și pentru a se asigura dezvoltarea continuă a importantei sale activități strategice și operaționale.

(1)  Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO) (JO L 283, 31.10.2017, p. 1).

(2)  Regulamentul (UE) 2018/1727 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust) și de înlocuire și abrogare a Deciziei 2002/187/JAI a Consiliului (JO L 295, 21.11.2018, p. 138).

(3)  Decizia 2005/671/JAI a Consiliului din 20 septembrie 2005 privind schimbul de informații și cooperarea referitoare la infracțiunile de terorism (JO L 253, 29.9.2005, p. 22).