4.11.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 371/19


Publicarea unei cereri de înregistrare a unei denumiri în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2019/C 371/10)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1) în termen de trei luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

„CEREJA DO FUNDÃO”

Nr. UE: PGI-PT-02478 – 22.11.2018

DOP () IGP (x)

1.   Denumirea (denumirile)

„Cereja do Fundão”

2.   Statul membru sau țara terță

Portugalia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.6. Fructe, legume și cereale în stare proaspătă sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1.

„Cereja do Fundão” este fructul cireșului dulce (Prunus avium L.), destinat consumului în stare proaspătă. El prezintă următoarele caracteristici principale:

dimensiune de cel puțin 24 mm;

fermitate de cel puțin 60 de unități conform indicelui Durofel;

culoare între 2 și 6 pe panoul de culori CTIFL (Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Legumes);

un conținut de substanțe solide solubile de cel puțin 12 °Brix.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele de producție (cultivare și recoltă).

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pe eticheta „Cereja do Fundão”, denumirea produsului trebuie urmată de mențiunea „Indicação Geográfica Protegida” [Indicație geografică protejată] sau de acronimul „IGP”.

Eticheta trebuie să includă logoul „Cereja do Fundão”, care este prezentat mai jos.

Image 1

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Aria geografică de producție a „Cereja do Fundão” se limitează la comuna Fundão, parohiile Louriçal do Campo și Lardosa (comuna Castelo Branco) și parohiile Ferro și Peraboa (comuna Covilhă).

5.   Legătura cu aria geografică

Legătura dintre „Cereja do Fundão” și aria geografică derivă din reputația sa.

Datorită caracteristicilor sale, „Cereja do Fundão” se bucură de o reputație și o notorietate deosebite în Portugalia și în străinătate și a dobândit o importanță atât de mare din punct de vedere agricol, economic și gastronomic, încât a devenit unul dintre principalele elemente distinctive ale regiunii.

Cireșele Fundão „delicioase – dulci și suculente, cu o aromă acrișoară de fruct copt” (The Guardian, 14.8.2007), „cu un înveliș roșu aprins, cărnoase și extravagant de dulci”, sunt „inconfundabile” și sunt considerate de bucătarul celebru Vítor Sobral ca fiind „un produs de excelență națională” (Epicur, 8.5.2017). Deși cireșele sunt cultivate aproape în întreaga țară, „cele mai celebre sunt, probabil, cele care provin de la Fundão ” (Broteria – seria științe populare, 1915), iar unele surse consideră Fundão ca fiind „capitala cireșelor” din Portugalia (Paulo Moreira, Păo e Vinho [Pâine și vin], 2014).

Distincția cu care „Cereja do Fundão” este privită de consumatorul portughez este demonstrată de faptul că, în 1941, buletinul Junta Nacional das Frutas [Consiliul național al fructelor] a inclus pe o listă separată prețul cireșelor „Cereja do Fundão” pe piața din Lisabona (unde erau vândute la prețul mediu de 3 escudos pe kilogram), scoțându-l în evidență față de prețul altor cireșe vândute pe piață.

În 2018, „Cereja do Fundão” a câștigat premiul „Portugal Cinco Estrelas” la categoria produse naturale. Când premiul a fost acordat, pe baza unei evaluări a satisfacției consumatorilor efectuate prin intermediul unor studii de piață, s-a afirmat că „între lanțurile muntoase Estrela și Garderunha se găsește una dintre delicatesele naționale cele mai gustoase, și anume «Cereja do Fundão». Gustul său dulce, proaspăt, a fost savurat nu numai ca fruct de desert, ci și sub formă de compoturi, ciocolată, bomboane de cireșe, produse de patiserie și lichioruri.”

„Aceste cireșe sunt celebre, atrag mulțimi de oameni și generează milioane de euro pentru economia locală” (Dinheiro Vivo, 4.6.2017). „Cereja do Fundão” a „dobândit notorietate, în special după asocierea cu participarea echipei portugheze de fotbal la Campionatul European care a avut loc în Portugalia în anul 2004”. În decurs de zece ani, „economia locală construită în jurul cireșelor s-a dublat ca dimensiune, generând în prezent aproximativ 20 de milioane EUR pe an, pe baza a 2 000 ha de terenuri cu cireși, care produc 7 000 de tone de cireșe, ceea ce reprezintă peste 60 % din producția națională și asigură 1 500 de locuri de muncă”. Denumirea „Cereja do Fundão”„adaugă valoare produsului, motiv pentru care se poate obține un preț mai mare, în pofida creșterii cantităților produse. Acest lucru explică și de ce prețul mediu s-a dublat, ajungând în prezent la aproximativ 3 EUR pe kilogram” (Pedro Manuel Saraiva, Empreendedorismo: do conceito à aplicaçăo, da ideia ao negócio, da tecnologia ao valor [Spiritul antreprenorial: de la teorie la practică, de la idee la afacere, de la tehnologie la valoare], Imprensa da Universidade de Coimbra, ediția a 3-a, 2015).

Datorită caracteristicilor ariei geografice de producție, „primele cireșe din sezon sunt mai timpurii decât în alte zone și pot fi vândute cu ușurință la prețuri cuprinse între 30 EUR și 50 EUR pe kilogram, în special pe piețele de export, care reprezintă 10 % din vânzări” (Pedro Manuel Saraiva, op. cit.). „Atunci când începe sezonul de cireșe”, Fundão este unul „dintre primele locuri din lume în care se coc cireșele”, motiv pentru care prețul pentru consumator este atât de ridicat „când apar prima dată și încep să fie exportate”. La sfârșitul lunii aprilie 2014, „Cereja do Fundão” se comercializa pe piața din Helsinki cu prețul de 62 EUR pe kilogram (Vida Rural, 26.5.2015).

„Cereja do Fundão” se poate degusta în stare proaspătă sau ca ingredient în produse de patiserie și gătite, aceste cireșe fiind utilizate în diverse feluri de mâncare și rețete. „«Cereja do Fundão» este unul dintre cele mai versatile produse culinare din Portugalia și vă permite să dați frâu liber imaginației”, deoarece se folosește la fabricarea unor produse precum tarta cu „Cereja do Fundão” și înghețata artizanală cu „Cereja do Fundão” (Público, 14.6.2013). „Cereja do Fundão” este, de asemenea, un produs apreciat de diverși bucătari șefi, după cum arată interviul cu bucătarul celebru cu stele Michelin, José Avillez (Jornal de Negócios, 20.2.2018), precum și în cartea Prato do Dia [Rețeta zilei], publicată în 2017, care este o colecție de rețete prezentate de bucătarul celebru Filippa Gomes, în programul său de gătit, pe canalul 24Kitchen.

Numeroase evenimente gastronomice au ca temă „Cereja do Fundão”. La nivel regional, „Cereja do Fundão”„atrage aproximativ 135 000 de turiști pe an” (Expresso, 19.2.2018), în special pentru evenimente cum ar fi festivalul „Festa da Cereja do Fundão”, care oferă șansa de a încerca nu numai „Cereja do Fundão”, ci și numeroase produse preparate din aceste cireșe, și de a lua parte la evenimente culturale și turistice legate de producția acestor cireșe (ajutarea la culesul cireșelor, plimbări prin livezile de cireși, adoptarea unui cireș etc.), precum și la festivalul culinar „Fundão, Aqui Come-se Bem – Sabores da Cereja” [Fundão, aici se mănâncă bine – Arome de cireșe], care are loc în fiecare an, începând din 2004. De asemenea, există evenimente naționale, cum ar fi „Rota Gastronómica da Cereja do Fundão” [ruta gastronomică „Cereja do Fundão”], care se desfășoară anual la Lisabona și la Porto începând din 2013, eveniment cu ocazia căruia bucătari celebri prezintă mai multe propuneri de feluri de mâncare folosind „Cereja do Fundão” ca ingredient.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[Articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

https://tradicional.dgadr.gov.pt/pt/cat/frutos-frescos/978-cereja-do-fundao-igp


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.