Bruxelles, 14.10.2019

COM(2019) 471 final

2019/0224(NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

privind un mecanism de compensații pentru statul membru al cărui membru național este ales președinte al Eurojust


EXPUNERE DE MOTIVE

În temeiul articolului 12 din Regulamentul (UE) 2018/1727 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust) și de înlocuire și abrogare a Deciziei 2002/187/JAI a Consiliului 1 („Regulamentul privind Eurojust”), Consiliul, hotărând la propunerea Comisiei, stabilește, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, un mecanism de compensații care să fie pus la dispoziția unui stat membru al cărui membru național este ales președinte al Eurojust până la 12 decembrie 2019. În conformitate cu articolul 11 alineatul (7) din Regulamentul privind Eurojust, atunci când membrul său național este ales președinte, un stat membru poate detașa o altă persoană cu calificările corespunzătoare pentru a consolida biroul național pe durata mandatului respectivei persoane în funcția de președinte.

1.CONTEXT

Temeiurile și obiectivele propunerii

Regulamentul privind Eurojust a fost adoptat la 14 noiembrie 2018. În conformitate cu articolul 12 alineatele (1) și (2), Comisia ar trebui să propună un mecanism de stabilire a compensațiilor care să fie pus la dispoziția unui stat membru, în cazul în care membrul național al respectivului stat membru a fost ales președinte al Eurojust. În conformitate cu regulamentul, statul membru în cauză trebuie să solicite compensațiile din partea colegiului Eurojust și să furnizeze o justificare pentru necesitatea de a-și consolida biroul național din cauza creșterii volumului de lucru.

Scopul mecanismului de compensații este de a sprijini statul membru în cauză, atunci când membrul său național este ales președinte, iar biroul național relevant trebuie consolidat pentru a-și îndeplini sarcinile.

Coerența cu dispozițiile deja existente în domeniul de politică vizat

Articolul 85 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede ca Eurojust să fie reglementat prin regulamente, adoptate în conformitate cu procedura legislativă ordinară. Unul dintre obiectivele Regulamentului privind Eurojust este de a consolida funcțiile operaționale ale Eurojust prin reducerea sarcinii administrative a membrilor naționali. Rolul președintelui va implica mai multe sarcini de gestionare și administrative și, prin urmare, va fi dificil pentru acesta să se concentreze în totalitate asupra chestiunilor operaționale. Din acest motiv, a fost introdusă posibilitatea ca statul membru în cauză să detașeze la Eurojust o altă persoană cu calificările corespunzătoare, pentru care acest stat membru ar trebui să fie compensat în conformitate cu normele relevante.

Prin această propunere, Comisia își pune în aplicare obligația legală în temeiul articolului 12 alineatul (1) din Regulamentul privind Eurojust. Prin urmare, propunerea este coerentă cu dispozițiile de politică existente în acest domeniu.

Coerența cu alte domenii de politică a Uniunii

Prezenta propunere este coerentă cu politicile și activitatea legislativă a Uniunii care vizează punerea în aplicare a unui spațiu de libertate, securitate și justiție, astfel cum se prevede în titlul V din TFUE, inclusiv a principiului recunoașterii reciproce. Acesta este principiul de bază în domeniul cooperării judiciare în materie penală.

2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

Propunerea se bazează pe articolul 12 din Regulamentul privind Eurojust.

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

În conformitate cu articolul 12 din Regulamentul privind Eurojust, Comisia are obligația legală de a prezenta o propunere pentru stabilirea mecanismului de compensații. Prezenta propunere este esențială pentru asigurarea faptului că statul membru al cărui membru național este ales președinte poate solicita o astfel de compensație în cazurile stabilite de Regulamentul privind Eurojust.

Proporționalitatea

Prezenta propunere se limitează la ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivul propus și este, prin urmare, conformă cu principiul proporționalității. Prezenta propunere este direct legată de punerea în aplicare a Regulamentului privind Eurojust.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI EVALUĂRII IMPACTULUI

Prezenta propunere se referă la o obligație a Comisiei în temeiul articolului 12 din Regulamentul privind Eurojust. Având în vedere obiectul propunerii, Comisia nu a considerat că este necesară o evaluare ex post, o consultare a părților interesate sau o evaluare a impactului.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din Regulamentul privind Eurojust, costurile mecanismului de compensații sunt suportate din bugetul Eurojust.

5.ELEMENTE DIVERSE

Planurile de implementare și mecanismele de monitorizare, evaluare și raportare

Având în vedere natura măsurii, aceste elemente nu se aplică.

Explicații detaliate cu privire la prevederile specifice ale propunerii

Articolul 1 stabilește cadrul general pentru mecanismul de compensații și se referă la cererea de compensații și la termenul în care această cerere poate fi transmisă către Eurojust.

Articolul 2 oferă detalii suplimentare cu privire la procesul decizional al colegiului.

Articolul 3 se referă la calcularea cuantumului compensațiilor care poate fi rambursat.

Articolul 4 reglementează intrarea în vigoare a deciziei de punere în aplicare a Consiliului.

2019/0224 (NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

privind un mecanism de compensații pentru statul membru al cărui membru național este ales președinte al Eurojust

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2018/1727 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust) și de înlocuire și abrogare a Deciziei 2002/187/JAI a Consiliului 2 , în special articolul 12,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Membrul național care este ales președinte al Eurojust va avea funcții suplimentare în această calitate, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1727 și cu Regulamentul de procedură al Eurojust.

(2)Exercitarea funcțiilor care revin președintelui va influența volumul de lucru al supleantului și al asistentului din statul membru al cărui membru național a fost ales președinte, iar statul membru în cauză poate alege să detașeze o altă persoană cu calificările corespunzătoare pentru a consolida biroul național pe durata mandatului președintelui.

(3)Articolul 11 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/1727 prevede că, în cazurile în care este detașată o persoană suplimentară, statul membru în cauză are dreptul de a solicita compensații.

(4)Un mecanism de compensații ar trebui să asigure egalitatea de tratament în ceea ce privește rambursarea efectivă a cheltuielilor de întreținere și a altor cheltuieli conexe între un membru național ales președinte și o persoană suplimentară detașată de statul membru în cauză,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

1.Un stat membru al cărui membru național a fost ales președinte al Eurojust și care, din acest motiv, a detașat o altă persoană la biroul său național, având dreptul, în temeiul articolului 11 alineatul (7) din Regulamentul (UE) 2018/1727, să solicite compensații din partea colegiului Eurojust, include în cererea sa următoarele informații:

(a)decizia statului membru în cauză privind detașarea persoanei respective;

(b)justificarea necesității de a-și consolida biroul național din cauza creșterii volumului de lucru;

(c)detalii privind salariul lunar brut național al persoanei detașate;

(d)detalii privind cheltuielile de întreținere și alte cheltuieli conexe acordate persoanei detașate în conformitate cu legislația națională;

(e)detalii privind contul în care ar trebui transferate compensațiile.

2.Statul membru în cauză trimite colegiului Eurojust cererea de compensații în termen de 6 luni de la detașarea persoanei.

Articolul 2

1.Colegiul Eurojust decide într-un termen rezonabil cu privire la acordarea compensațiilor.

2.Statul membru în cauză are dreptul la compensații atât timp cât membrul său național este președinte și pe durata detașării persoanei în cauză.

Articolul 3

1.În conformitate cu articolul 12 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1727, Eurojust rambursează statului membru în cauză următoarele cheltuieli:

(a)50% din salariul lunar brut național al persoanei detașate și

(b)cheltuielile de întreținere și alte cheltuieli conexe suportate efectiv de statul membru în cauză cu privire la persoana detașată.

2.Cheltuielile menționate la alineatul (1) litera (b) se rambursează numai în cazul în care persoana detașată are dreptul, în temeiul legislației naționale, la orice tip de indemnizații sau de plăți corespunzătoare cheltuielilor, care sunt comparabile prin natura lor cu cele prevăzute în anexa VII la Statutul funcționarilor Uniunii Europene („statutul”) 3 , precum: alocații familiale, indemnizația de expatriere, rambursarea cheltuielilor legate de preluarea atribuțiilor, inclusiv indemnizația de instalare, indemnizația de reinstalare, cheltuielile de călătorie, cheltuielile de mutare, diurna.

3.Eurojust rambursează statului membru în cauză cheltuielile menționate în conformitate cu condițiile și limitele financiare aplicabile în statul membru respectiv. Acestea nu depășesc în niciun caz valorile maxime ale indemnizațiilor sau ale plăților corespunzătoare cheltuielilor prevăzute în anexa VII la statut.

Articolul 4

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu,

   Președintele

(1)    JO L 295, 21.11.2018, p. 138.
(2)    JO L 295, 21.11.2018, p. 138.
(3)    Stabilite prin Regulamentul (CEE, Euratom, CECO) nr. 259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 (JO L 56, 4.3.1968).