Bruxelles, 10.7.2019

COM(2019) 284 final

2019/0138(NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comisiei pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului


EXPUNERE DE MOTIVE

1.Obiectul propunerii

Prezenta propunere se referă la o decizie de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul reuniunilor părților la Comisia pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului (WECAFC) în perioada 2019-2023, cu privire la adoptarea de rezoluții și recomandări fără caracter obligatoriu referitoare la conservarea și gestionarea resurselor marine vii.

2.Contextul propunerii

2.1.Rezoluția FAO de instituire a Comisiei pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului

WECAFC a fost instituită în 1973, prin Rezoluția 4/61 a Consiliului Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul Națiunilor Unite, în temeiul articolului VI alineatul (1) din actul constitutiv al FAO. WECAFC are ca obiectiv promovarea conservării, gestionării și dezvoltării eficace a resurselor marine vii din zona sa de competență, în conformitate cu Codul de conduită pentru un pescuit responsabil al FAO, precum și soluționarea problemelor comune legate de gestionarea și dezvoltarea pescuitului, cu care se confruntă membrii săi.

Printre membrii WECAFC se numără Uniunea Europeană 1 , alături de Franța, Regatul Unit, Spania și Țările de Jos.

2.2.Comisia pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului

WECAFC este un organism consultativ tehnic și regional în domeniul pescuitului, instituit în temeiul articolului VI alineatul (1) din actul constitutiv al FAO. Secretariatul WECAFC este gestionat și finanțat de către FAO. Principalele sale funcții includ promovarea, coordonarea și facilitarea guvernanței și a activităților legate de conservarea și gestionarea resurselor marine vii în zona sa de competență. WECAFC poate oferi totodată membrilor săi și organizațiilor de pescuit competente consiliere cu privire la gestionarea, monitorizarea, controlul și supravegherea activităților de pescuit. Ea poate totodată oferi asistență membrilor săi, atunci când este cazul, în ceea ce privește implementarea instrumentelor internaționale relevante în domeniul pescuitului și, la cerere, în ceea ce privește conservarea, gestionarea și dezvoltarea stocurilor transzonale și a celor transfrontaliere aflate sub jurisdicțiile lor naționale respective 2 .

În calitate de membru, Uniunea are drepturi de participare și de vot. WECAFC depune eforturi pentru a lua deciziile prin consens. În alte cazuri, deciziile sunt luate cu majoritatea voturilor exprimate, excepție făcând cazurile în care regulamentul de procedură al WECAFC conține prevederi contrare.

2.3.Deciziile adoptate de Comisia pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului

În temeiul articolului 6 litera (h) din statutul său revizuit, WECAFC oferă guvernelor membre și organizațiilor de pescuit competente consiliere în ceea ce privește măsurile de gestionare („recomandările” și „rezoluțiile”). Din cauza statutului său consultativ, deciziile WECAFC nu sunt obligatorii pentru membrii săi.

3.Poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii

În conformitate cu procedurile aplicabile organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP-uri), poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul reuniunilor anuale ale unor ORGP-uri precum WECAFC va fi stabilită printr-o abordare pe două niveluri. O decizie a Consiliului stabilește, pe o bază multianuală, principiile directoare și orientările în ceea ce privește poziția Uniunii, iar aceasta este ulterior ajustată înaintea fiecărei reuniuni anuale, prin documente neoficiale ale Comisiei, care sunt discutate în cadrul grupului de lucru al Consiliului.

Prezenta propunere de decizie:

conține principii și orientări generale, dar ține totodată cont, în măsura posibilului, de caracteristicile specifice ale WECAFC;

·descrie procesul standard de stabilire a poziției Uniunii în fiecare an, conform solicitării statelor membre;

·încorporează principiile și orientările noii politici comune în domeniul pescuitului, astfel cum au fost stabilite în Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 3 , ținând totodată cont de obiectivele stabilite în Comunicarea Comisiei privind dimensiunea externă a politicii comune în domeniul pescuitului 4 ;

·ține cont de Comunicarea comună a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și a Comisiei, intitulată „Guvernanța internațională a oceanelor: o agendă pentru viitorul oceanelor noastre” 5 , precum și de concluziile Consiliului referitoare la această comunicare 6 ; și

·ține cont de Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind o strategie europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară 7 .

4.Temei juridic

4.1.Temeiul juridic procedural

4.1.1.Principii

Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („tratatul”) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului”.

Noțiunea de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Ea include, de asemenea, instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii” 8 .

4.1.2.Aplicarea în speță

WECAFC este un organism tehnic și regional în domeniul pescuitului, instituit prin Rezoluția 4/61 din 1973 a FAO, în temeiul articolului VI alineatul (1) din actul constitutiv al FAO. În timp ce deciziile WECAFC („recomandările” și „rezoluțiile”) nu sunt obligatorii pentru membrii săi, actele pe care comisia este chemată să le adopte sunt într-adevăr capabile să influențeze în mod decisiv conținutul legislației adoptate de legiuitorul UE.

Actul avut în vedere nu completează și nu modifică cadrul instituțional al acordului.

Prin urmare, temeiul juridic procedural al deciziei propuse este articolul 218 alineatul (9) din tratat.

4.2.Temeiul juridic material

4.2.1.Principii

Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din tratat depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere, cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. Dacă actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind cel principal, în vreme ce celălalt are mai degrabă un caracter pur accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din tratat trebuie să aibă un singur temei juridic material, și anume cel impus de obiectivul sau de elementul principal.

4.2.2.Aplicarea în speță

Obiectivul și conținutul principal al actului avut în vedere se referă la pescuit. Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 reprezintă temeiul juridic care stabilește principiile pe care trebuie să le reflecte această poziție.

Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse este articolul 43 alineatul (2) din tratat.

4.3.Concluzie

Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie, prin urmare, articolul 43 alineatul (2) din tratat, coroborat cu articolul 218 alineatul (9) din tratat.

2019/0138 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comisiei pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („tratatul”), în special articolul 43 alineatul (2), coroborat cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Uniunea Europeană este membră a Comisiei pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului (WECAFC), o comisie regională pentru pescuit a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul Organizației Națiunilor Unite, instituită în temeiul articolului VI alineatul (1) din actul constitutiv al FAO.

(2)Uniunea Europeană este membră a FAO 9 .

(3)În temeiul articolului 6 litera (h) din statutul său revizuit, WECAFC poate adopta recomandări și rezoluții. Din cauza statutului său consultativ, deciziile WECAFC nu sunt obligatorii pentru membrii săi.

(4)Cu ocazia sesiunilor sale, WECAFC trebuie să adopte recomandări și rezoluții cu privire la conservarea și gestionarea resurselor marine vii.

(5)Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul WECAFC în perioada 2019-2023, dat fiind faptul că WECAFC este chemată să adopte acte fără caracter obligatoriu, care sunt capabile să influențeze în mod decisiv conținutul legislației adoptate de legiuitorul UE. Majoritatea deciziilor Consiliului, care stabilesc poziția Uniunii în cadrul ORGP-urilor la care Uniunea este parte contractantă, urmează să fie revizuite înaintea reuniunii anuale din 2024 a respectivelor ORGP-uri. Prin urmare, pentru a îmbunătăți coerența dintre pozițiile Uniunii în cadrul tuturor ORGP-urilor și al tuturor ORP-urilor și pentru a raționaliza procesul de revizuire, prezenta decizie a Consiliului ar trebui să fie revizuită cel târziu înainte de reuniunea anuală a WECAFC din 2024.

(6)Comunicarea comună a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și a Comisiei, intitulată „Guvernanța internațională a oceanelor: o agendă pentru viitorul oceanelor noastre” 10 și concluziile Consiliului privind această comunicare 11 , prevăd că promovarea măsurilor de susținere și de sporire a eficacității organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului și, după caz, îmbunătățirea guvernanței acestora și întărirea cooperării în zone-cheie ale oceanelor pentru a acoperi lacunele regionale în materie de guvernanță se află în centrul acțiunilor Uniunii în cadrul acestor foruri.

(7)După cum se afirmă în Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind o strategie europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară 12 , ar trebui să fie luate măsuri specifice de reducere a poluării cu materiale plastice și a poluării marine, precum și a pierderii sau abandonării echipamentelor de pescuit pe mare.

(8)Având în vedere caracterul dinamic al resurselor piscicole în zona WECAFC și necesitatea ca poziția Uniunii să țină seama de noile evoluții, inclusiv de noile informații științifice și de alte informații relevante prezentate înaintea sau în cursul reuniunilor WECAFC, ar trebui să fie stabilite proceduri, în conformitate cu principiul cooperării loiale dintre instituțiile Uniunii prevăzut la articolul 13 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, pentru precizarea anuală a poziției Uniunii în perioada 2019-2023,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul sesiunilor Comisiei pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului (WECAFC) este stabilită în anexa I.

Articolul 2

Precizarea anuală a poziției Uniunii, care urmează să fie adoptată în cadrul sesiunilor WECAFC, se realizează în conformitate cu anexa II.

Articolul 3

Poziția Uniunii, stabilită în anexa I, este evaluată și, după caz, revizuită de Consiliu la propunerea Comisiei, cel târziu înainte de orice sesiune a WECAFC din 2024.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează Comisiei.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Decizia Consiliului din 25 noiembrie 1991 privind aderarea Comunității Economice Europene la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
(2)    Rezoluția 1/131 din 2006 a FAO de modificare a statutului WECAFC și de revizuire a Rezoluțiilor 4/61 din 1973 și 3/74 din 1978 ale FAO.
(3)    Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind politica comună în domeniul pescuitului, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1954/2003 și (CE) nr. 1224/2009 ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 2371/2002 și (CE) nr. 639/2004 ale Consiliului și a Deciziei 2004/585/CE a Consiliului (JO L 354, 28.12.2013, p. 22).
(4)    COM(2011) 424, 13.7.2011.
(5)    JOIN(2016) 49 final, 10.11.2016.
(6)    7348/1/17 REV 1, 24.3.2017.
(7)    COM(2018) 28 final, 16.1.2018.
(8)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliul, Cauza C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
(9)    Decizia Consiliului din 25 noiembrie 1991 privind aderarea Comunității Economice Europene la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
(10)    JOIN(2016) 49 final din 10.11.2016.
(11)    7348/1/17 REV 1 din 24.3.2017.
(12)    COM(2018) 28 final, 16.1.2018.

Bruxelles, 10.7.2019

COM(2019) 284 final

ANEXE

la propunerea de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul Comisiei pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului


ANEXA I

Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Comisiei pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului (WECAFC)

1.PRINCIPII

În cadrul WECAFC, Uniunea:

a) acționează în conformitate cu obiectivele și cu principiile urmărite de Uniune în cadrul politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), în special prin intermediul abordării precauționare și al obiectivelor privind producția maximă durabilă menționate la articolul 2 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, pentru a promova implementarea unei abordări ecosistemice a gestionării pescuitului, pentru a evita și reduce, în măsura posibilului, capturile nedorite și pentru a elimina treptat practica aruncării înapoi în mare a capturilor, precum și pentru a reduce la minimum impactul activităților de pescuit asupra ecosistemelor marine și a habitatelor acestora, dar și pentru a garanta, prin promovarea în Uniune a unui pescuit competitiv și viabil din punct de vedere economic, un nivel de trai decent pentru cei care depind de activitățile de pescuit, ținând seama de interesul consumatorilor;

b) depune eforturi în vederea unei implicări corespunzătoare a părților interesate în etapa de pregătire a rezoluțiilor și recomandărilor WECAFC adoptate în cadrul WECAFC în conformitate cu statutul revizuit al acesteia;

c) se asigură că rezoluțiile și recomandările adoptate în cadrul WECAFC respectă legislația internațională și, în special, prevederile Convenției ONU din 1982 asupra dreptului mării, ale Acordului ONU din 1995 în legătură cu conservarea și gestionarea populațiilor transzonale și a stocurilor de pești mari migratori, ale Acordului din 1993 privind promovarea respectării măsurilor internaționale de conservare și gestionare de către navele de pescuit în marea liberă, ale Codului de conduită din 1995 pentru un pescuit responsabil și ale Acordului Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură din 2009 privind măsurile de competența statului portului;

d)promovează poziții conforme cu cele mai bune practici ale organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP) și ale organismelor regionale în domeniul pescuitului (ORP) din aceeași zonă, și asigură promovarea coordonării între ORGP-uri și organizații relevante cum ar fi organizațiile de pescuit subregionale și convențiile maritime regionale (CMR), precum și a cooperării cu organizații mondiale, dacă este cazul, în cadrul mandatelor acestora, după caz, inclusiv a mecanismelor de cooperare între ORGP-urile care nu au ca obiect pescuitul de ton, similare cu așa-numitul proces Kobe pentru ORGP-urile de ton;

e) urmărește coerența și crearea de sinergii cu politica urmărită de Uniune în cadrul relațiilor bilaterale cu țări terțe în domeniul pescuitului și asigură coerența cu celelalte politici ale sale, în special în materie de relații externe, ocupare a forței de muncă, mediu, comerț, dezvoltare, cercetare și inovare;

f)garantează respectarea angajamentelor internaționale ale Uniunii;

g) acționează în conformitate cu concluziile Consiliului din 19 martie 2012 referitoare la Comunicarea Comisiei privind dimensiunea externă a PCP 1 ;

h) urmărește să creeze condiții de concurență echitabile pentru flota Uniunii în zona de competență a WECAFC, pe baza acelorași principii și standarde ca cele aplicabile în temeiul legislației Uniunii, și să promoveze punerea în aplicare uniformă a respectivelor principii și standarde;

i) acționează în conformitate cu Comunicarea comună a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și a Comisiei intitulată Guvernanța internațională a oceanelor: o agendă pentru viitorul oceanelor noastre 2 , precum și cu concluziile Consiliului privind respectiva comunicare comună 3 și promovează măsuri pentru a sprijini și consolida eficacitatea WECAFC și, după caz, pentru a îmbunătăți guvernanța și performanța acesteia, în special prin sprijinirea reformei WECAFC, datorită căreia aceasta va deveni un ORGP cu drepturi și obligații depline, ca o contribuție la gestionarea sustenabilă a oceanelor în toate dimensiunile ei;

2.ORIENTĂRI

Atunci când este cazul, Uniunea depune eforturi pentru a sprijini adoptarea de către WECAFC a următoarelor acțiuni:

a) rezoluții și recomandări pentru conservarea și gestionarea resurselor marine vii din zona aflată în sfera de competență a WECAFC, pe baza celor mai bune avize științifice disponibile;

b) rezoluții și recomandări privind activitățile de monitorizare, control și supraveghere din zona aflată în sfera de competență a WECAFC, inclusiv pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea activităților de pescuit ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN);

c) rezoluții și recomandări privind reducerea la minimum a impactului negativ al activităților de pescuit și al acvaculturii asupra biodiversității marine și asupra ecosistemelor marine și a habitatelor acestora, inclusiv măsuri de reducere a poluării marine, de prevenire a evacuării de materiale plastice în mare și de reducere a impactului materialelor plastice prezente în mare asupra biodiversității și ecosistemelor marine, măsuri de protecție a ecosistemelor marine vulnerabile din zona aflată în sfera de competență a WECAFC, în conformitate cu orientările internaționale ale FAO pentru gestionarea pescuitului de adâncime în marea liberă, și măsuri pentru evitarea și reducerea pe cât posibil a capturilor nedorite, în special de specii marine vulnerabile, precum și pentru eliminarea treptată a practicii aruncării capturilor înapoi în mare;

d)rezoluții și recomandări privind reducerea impactului uneltelor de pescuit abandonate, pierdute sau aruncate în alt mod în ocean și privind facilitarea identificării și recuperării acestor unelte;

e)rezoluții și recomandări privind interzicerea activităților de pescuit desfășurate exclusiv în scopul recoltării înotătoarelor de rechin și care să prevadă ca toți rechinii să fie debarcați cu toate înotătoarele atașate în mod natural;

f)abordări comune cu alte ORP-uri și ORGP-uri, dacă este cazul, în special cu cele implicate în gestionarea pescuitului în aceeași zonă;

g)recomandări, dacă este cazul și în măsura în care acest lucru este permis de documentele constitutive relevante, care să încurajeze punerea în aplicare a Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind munca în domeniul pescuitului;

h) rezoluții și recomandări tehnice suplimentare pe baza avizelor organismelor subsidiare și ale grupurilor de lucru ale WECAFC.

ANEXA II

Precizarea anuală a poziției care urmează să fie adoptată de Uniune
în cadrul sesiunilor Comisiei pentru pescuit în zona central-vestică a Atlanticului


Înainte de fiecare sesiune a WECAFC, atunci când acest organism este chemat să adopte decizii capabile să influențeze în mod decisiv conținutul legislației adoptate de legiuitorul Uniunii, se iau măsurile necesare astfel încât poziția care urmează a fi exprimată în numele Uniunii să țină seama de cele mai recente informații științifice și de alte informații relevante transmise Comisiei, în conformitate cu principiile și orientările stabilite în anexa I.

În acest sens și pe baza informațiilor menționate, Comisia transmite în scris Consiliului sau grupurilor sale de pregătire, cu suficient timp înainte de fiecare sesiune a WECAFC, un document care prezintă în detaliu propunerea de precizare a poziției Uniunii, în vederea dezbaterii și a adoptării detaliilor referitoare la poziția care urmează să fie exprimată în numele Uniunii.

Dacă în cadrul unei sesiuni a WECAFC nu se poate ajunge la un acord, inclusiv la fața locului, chestiunea este supusă atenției Consiliului sau a grupurilor sale de pregătire, astfel încât poziția Uniunii să ia în considerare noile elemente.

(1)    7087/12 REV 1 ADD 1 COR 1.
(2)    JOIN(2016) 49 final din 10.11.2016.
(3)    7348/1/17 REV 1 din 24.3.2017.