24.9.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 340/10


Rezumatul Deciziei Comisiei

din 24 iulie 2018

referitoare la o procedură inițiată în temeiul articolului 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

[Cazul AT.40181 – Philips (restricții verticale)]

[notificată cu numărul de document C(2018) 4797 final]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

(2018/C 340/07)

La data de 24 iulie 2018, Comisia a adoptat o decizie privind o procedură inițiată în temeiul articolului 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. În conformitate cu dispozițiile articolului 30 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului (1) , Comisia publică, prin prezenta, numele părților și conținutul principal al deciziei, inclusiv eventualele sancțiuni impuse, ținând seama de interesul legitim al întreprinderilor de a-și proteja secretele de afaceri.

1.   INTRODUCERE

(1)

Decizia este adresată întreprinderilor Koninklijke Philips N.V. și Philips France S.A.S. (denumite în continuare, împreună, „Philips”). Koninklijke Philips N.V. este o societate tehnologică cu sediul în Țările de Jos. În perioada încălcării, Philips France S.A.S. era o filială deținută integral de Koninklijke Philips N.V.

(2)

Decizia se referă la o încălcare unică și continuă a dispozițiilor articolului 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”). Încălcând articolul 101 din TFUE, Philips France S.A.S. a pus în aplicare, în legătură cu produsele comercializate de filiala sa Consumer Lifestyle, practici care vizau restrângerea posibilității comercianților cu amănuntul din Franța de a-și stabili prețurile de revânzare în mod independent.

2.   DESCRIEREA CAZULUI

2.1.   Procedură

(3)

Cazul împotriva Philips a rezultat în urma inspecțiilor neanunțate din data de 3 decembrie 2013 la sediul întreprinderii Philips din Țările de Jos și al întreprinderii Philips S.p.A. din Italia pentru o presupusă impunere a prețurilor de revânzare („IPR”) cu privire la produsele Philips Consumer Lifestyle. Ulterior, Philips și-a exprimat interesul de a coopera cu Comisia și a prezentat noi elemente de probă în ceea ce privește conduita respectivă.

(4)

La 10 martie 2015, Comisia a efectuat o inspecție neanunțată la sediul unui comerciant online cu amănuntul din Franța care comercializa, printre altele, produse Philips.

(5)

La 2 februarie 2017, Comisia a inițiat procedura de investigare în vederea adoptării unei decizii în temeiul capitolului III din Regulamentul (CE) nr. 1/2003.

(6)

Ulterior, Philips a prezentat o ofertă oficială de cooperare în vederea adoptării unei decizii în conformitate cu articolul 7 și cu articolul 23 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003.

(7)

La data de 7 iunie 2018, Comisia a adoptat o comunicare privind obiecțiunile, adresată întreprinderii Philips. La 15 iunie 2018, Philips a transmis răspunsul său la comunicarea privind obiecțiunile.

(8)

Comitetul consultativ privind înțelegerile și pozițiile dominante a emis un aviz favorabil la 10 iulie 2018.

(9)

Comisia a adoptat decizia la 24 iulie 2018.

2.2.   Destinatarii și durata

(10)

Următoarea întreprindere a încălcat articolul 101 din TFUE prin participarea, în cursul perioadei indicate mai jos, la practici anticoncurențiale:

Întreprinderea

Durata

Philips France S.A.S.

21 noiembrie 2011-20 noiembrie 2013

2.3.   Rezumatul încălcării

(11)

Organizația locală de vânzări în cauză este filiala Consumer Lifestyle a Philips din Franța, care a fost exploatată de Philips France S.A.S. în perioada încălcării.

(12)

Angajații și personalul de conducere al întreprinderii Philips Consumer Lifestyle din Franța au monitorizat periodic prețurile de revânzare ale comercianților cu amănuntul și au solicitat și obținut cu regularitate acordul acestora de a-și mări prețurile de revânzare. Acest lucru s-a realizat prin intermediul unor presiuni comerciale asupra comercianților cu amănuntul care practicau prețurile cele mai scăzute și, în unele cazuri, prin adoptarea de măsuri de retorsiune împotriva comercianților cu amănuntul care nu se conformau.

(13)

Intervențiile au fost declanșate și de reclamații din partea comercianților cu amănuntul cu privire la prețurile de revânzare practicate de concurenții lor.

(14)

Monitorizând îndeaproape prețurile de revânzare practicate de comercianții săi cu amănuntul și intervenind în sensul creșterii prețurilor pe lângă aceia care practicau prețurile de revânzare cele mai scăzute, filiala Philips Consumer Lifestyle din Franța a încercat să împiedice sau să încetinească „erodarea” prețurilor practicate online în toată rețeaua (online) de comercializare cu amănuntul.

2.4.   Căi de atac

(15)

Decizia aplică Orientările din 2006 privind amenzile (2).

2.4.1.   Cuantumul de bază al amenzii

(16)

La stabilirea amenzilor, Comisia a luat în considerare valoarea vânzărilor din anul 2012, care este ultimul exercițiu financiar complet în care filiala Philips France S.A.S. Consumer Lifestyle a participat la încălcare.

(17)

Comisia a luat în considerare faptul că impunerea prețului de revânzare, prin însăși natura sa, restrânge concurența în sensul articolului 101 alineatul (1) din TFUE și că acordurile verticale și practicile concertate, cum ar fi impunerea prețului de revânzare, sunt adesea, prin natura lor, mai puțin dăunătoare pentru concurență decât acordurile orizontale. Ținând seama de acești factori și având în vedere circumstanțele specifice ale cazului, proporția din valoarea vânzărilor a fost stabilită la 7 %.

(18)

Comisia a luat în considerare durata încălcării unice și continue, după cum s-a menționat mai sus.

2.4.2.   Ajustări aduse cuantumului de bază

(19)

Nu există circumstanțe agravante sau atenuante în acest caz.

2.4.3.   Aplicarea limitei de 10 % din cifra de afaceri

(20)

Amenda calculată nu depășește 10 % din cifra de afaceri la nivel mondial a întreprinderii Philips.

2.4.4.   Reducerea cuantumului amenzii având în vedere cooperarea

(21)

Comisia concluzionează că, pentru a reflecta faptul că Philips a cooperat în mod efectiv cu Comisia dincolo de obligațiile sale legale în acest sens, în conformitate cu punctul 37 din Orientările privind amenzile, ar trebui redus cu 40 % cuantumul amenzii care i-ar fi fost aplicată în mod normal.

3.   CONCLUZIE

(22)

Având în vedere cele de mai sus, cuantumul final al amenzii aplicate întreprinderii Philips în temeiul articolului 23 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1/2003 pentru încălcarea unică și continuă este de 29 828 000 EUR.

(1)  JO L 1, 4.1.2003, p. 1.

(2)  JO C 210, 1.9.2006, p. 2.