Bruxelles,24.5.2018

SWD(2018) 265 final

DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI

REZUMATUL EVALUĂRII IMPACTULUI

care însoţeşte documentul

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea unui cadru de facilitare a investițiilor durabile

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind informările referitoare la investițiile durabile și riscurile legate de durabilitate și de modificare a Directivei (UE) 2016/2341


Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1011 privind indicii de referință pentru activitățile cu impact scăzut în ceea ce privește emisiile de carbon și indicii de referință pentru activitățile cu impact pozitiv în ceea ce privește emisiile de carbon

{COM(2018) 353 final}

{SEC(2018) 257 final}

{SWD(2018) 264 final}
{COM(2018) 354 final}
{COM(2018) 355 final}


Fișă rezumat

Evaluarea impactului privind finanțarea durabilă

A. Necesitatea de a acționa

De ce? Care este problema abordată?

Guvernele din întreaga lume au ales o cale mai durabilă pentru planeta și economia noastră prin adoptarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice și a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă a ONU. Având rolul de lider în acest domeniu, Uniunea Europeană a adoptat în martie 2018 un Plan de acțiune privind creșterea durabilă, care are drept obiective: (i) reorientarea fluxurilor de capital către investiții durabile, (ii) gestionarea riscurilor financiare care decurg din provocările de mediu și (iii) promovarea transparenței și a viziunii pe termen lung în activitatea financiară și economică.
Acțiunile evaluate în prezenta evaluare a impactului, care au fost anunțate în acest plan de acțiune, fac parte dintr-o strategie mai vastă și mai ambițioasă, în vederea creării unei economii europene cu adevărat durabile. Acestea vor contribui la obiectivele planului de acțiune prin abordarea următoarelor probleme:

1.investitorii instituționali, administratorii de active, consilierii în materie de investiții și distribuitorii de asigurări („entitățile relevante”) nu sunt stimulați să ia în considerare factorii de mediu, sociali sau de guvernanță („ESG”) în procesul lor de investiții și de consiliere, în special ca urmare a lipsei de claritate și de coerență a legislației UE în această privință;

2.investitorii finali trebuie să suporte costuri de căutare ridicate a) pentru a identifica ceea ce constituie o investiție durabilă și b) pentru a evalua măsura în care factorii ESG sunt integrați în produsele financiare disponibile pe piață.

Ce se așteaptă de la această inițiativă?

Obiectivele specifice ale acestei inițiative sunt :

1.asigurarea clarității și a unei abordări coerente între sectoare și între statele membre în ceea ce privește integrarea factorilor ESG de către entitățile relevante în procesul lor de investiții/de consultare;

2.creșterea transparenței față de investitorii finali prin îmbunătățirea cerințelor de publicare a informațiilor legate de ESG;

3.oferirea de clarificări privind noțiunea de „investiții durabile” prin a) crearea unui cadru al UE care să stabilească condițiile pentru determinarea durabilității de mediu a investițiilor - acest sistem de clasificare care urmează să fie creat la nivelul UE (denumit și „taxonomie”) va clarifica pentru piețe noțiunile de activități „verzi” sau „durabile” și b) crearea unei noi categorii de indici de referință pentru activitățile cu impact scăzut în ceea ce privește emisiile de carbon și pentru activitățile cu impact pozitiv în ceea ce privește emisiile de carbon, pe baza unei metodologii solide, care va ajuta investitorii să compare amprenta de carbon a investițiilor lor.

Care este valoarea adăugată a acțiunii la nivelul UE? 

Entitățile financiare care vor fi vizate de această inițiativă desfășoară în principal activități transfrontaliere în UE. Din acest motiv legislația aplicabilă acestor actori de pe piață este în mare măsură armonizată la nivelul UE. Prin urmare, o acțiune la nivelul UE menită să integreze factorii ESG în procesul lor de luare de decizii/de consiliere în materie de investiții, să sporească transparența față de investitorii finali și să ofere claritate cu privire la ce înseamnă investițiile durabile din punctul de vedere al mediului va asigura coerența, va reduce fragmentarea și va îmbunătăți și mai mult funcționarea pieței unice. Acțiunea la nivelul UE este necesară pentru a contribui la realizarea obiectivelor comune ale UE în materie de dezvoltare durabilă și a obiectivelor în domeniul dezvoltării durabile stabilite la nivel global.

B. Soluții

Ce opțiuni de politică legislative și nelegislative au fost luate în considerare? Există sau nu o opțiune preferată? De ce? 

Patru acțiuni fac obiectul prezentei evaluări a impactului. După examinarea, pentru fiecare dintre acestea, atât a opțiunilor legislative, cât și a celor nelegislative, au fost identificate următoarele opțiuni preferate:

1. Îndatoririle investitorilor

Administratorilor de active, societăților de asigurare, distribuitorilor de asigurări, fondurilor de pensii ocupaționale, consilierilor în materie de investiții și administratorilor de portofolii individuale li se va impune să integreze factorii ESG în deciziile de investiții și în procesul de consiliere, în cadrul îndatoririlor lor în calitate de investitori. Această măsură ar asigura claritate și consecvență pe întreaga piață și ar integra durabilitatea în procesele de luare a deciziilor și de consiliere în materie de investiții ale acestor instituții financiare, în special în gestionarea riscurilor.

2. Publicarea de informații

Entitățile relevante vor trebui, de asemenea, să indice modul în care respectă aceste îndatoriri. În plus, administratorii de active și investitorii instituționali care pretind că urmăresc obiective legate de durabilitate ar trebui să demonstreze faptul că investițiile lor respectă aceste obiective. Această măsură ar spori transparența față de investitorii finali, ar asigura comparabilitatea între produse și ar descuraja dezinformarea ecologică.

3. Un sistem de clasificare unificată („taxonomie”) la nivelul UE:

Opțiunea preferată ar stabili criterii uniforme la nivelul UE pentru a determina dacă o activitate economică este durabilă din punctul de vedere al mediului. Se propune ca, ulterior, Comisia să identifice activitățile care ar putea fi considerate drept durabile, bazându-se pe consilierea oferită de un grup de experți tehnici privind finanțarea durabilă, care se află în curs de înființare. Această măsură ar oferi claritate actorilor economici și investitorilor cu privire la activitățile care sunt considerate verzi/durabile, ceea ce le-ar permite să ia decizii de investiții în cunoștință de cauză. Este vorba despre o primă etapă esențială în eforturile depuse pentru a canaliza investițiile către activități durabile.

4. Indici de referință

Opțiunea preferată ar introduce două noi categorii de indici de referință pentru activitățile cu impact scăzut în ceea ce privește emisiile de carbon și pentru activitățile cu impact pozitiv în ceea ce privește emisiile de carbon. Ar urma să fie definite standarde minime armonizate pentru metodologia utilizată pentru a elabora acești indici de referință. Acest demers va favoriza crearea unui standard de piață care să reflecte amprenta de carbon a întreprinderilor. Astfel, li se va furniza un instrument fiabil investitorilor care doresc să investească în strategii cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Care sunt susținătorii fiecărei opțiuni? 

Răspunsurile la consultarea publică privind îndatoririle investitorilor sprijină în mare măsură o intervenție la nivelul UE, întrucât aceasta ar oferi coerență și claritate pentru entitățile financiare cu privire la cerințele care trebuie respectate. În ceea ce privește publicarea de informații, majoritatea participanților de pe piață au confirmat că ar trebui să facă public modul în care integrează factorii de durabilitate în cadrul procesului lor de luare a deciziilor în materie de investiții. Majoritatea părților interesate care i-au transmis Comisiei punctele lor de vedere au recunoscut faptul că o taxonomie la nivelul UE le-ar ajuta să își îndeplinească îndatoririle în calitate de investitori și să țină seama de factorii ESG în procesele lor decizionale în materie de investiții.

C. Impactul opțiunii preferate

Care sunt beneficiile opțiunii preferate (sau ale opțiunilor principale, dacă nu există o opțiune preferată)? 

Prin sporirea transparenței generale, diferitele acțiuni vor reduce asimetria legată de informare între investitorii finali, intermediarii financiari și furnizorii de indici. Inițiativa ar reduce actuala fragmentare a pieței, în special în ceea ce privește metodologiile pentru identificarea activităților/investițiilor durabile din punctul de vedere al mediului. Sporirea transparenței și a armonizării va crește fiabilitatea și atractivitatea produselor financiare care integrează factorii ESG, precum și încrederea în aceste produse și va stimula inovarea în strategiile de investiții și conceperea de astfel de produse financiare. Acțiunile vor contribui, de asemenea, la integrarea durabilității în gestionarea riscurilor și, în combinație cu alte măsuri din planul de acțiune, vor asigura creșterea pieței europene a finanțării durabile. În ansamblu, acțiunile vor contribui la reorientarea fluxurilor de capital către investiții durabile și, prin urmare, la obiectivul de încurajare a unei economii durabile. Acest lucru ar favoriza transformarea durabilă de mare anvergură preconizată de politicile de mediu deja existente la nivelul UE și al statelor membre.

Care sunt costurile opțiunii preferate (sau ale opțiunilor principale, dacă nu există o opțiune preferată)? 

Integrarea factorilor ESG în deciziile de investiții și în procesul de consiliere și îmbunătățirea publicării de informații referitoare la ESG ar trebui să genereze costuri relativ limitate pentru entitățile relevante, în cazul în care se efectuează în mod standardizat. Pentru instituțiile financiare care au dezvoltat deja o taxonomie, utilizarea taxonomiei UE ar putea genera anumite costuri - însă este probabil ca acestea să fie mai scăzute decât economiile care rezultă din menținerea unei taxonomii proprii sau din utilizarea unor diferite taxonomii în paralel. În orice caz, acestea ar fi inferioare beneficiilor preconizate ca urmare a utilizării acestei taxonomii comune. Pentru furnizorii de indici, crearea noilor categorii de indici de referință pentru activitățile cu impact scăzut în ceea ce privește emisiile de carbon și pentru activitățile cu impact pozitiv în ceea ce privește emisiile de carbon va genera costuri limitate, legate de standardele minime pentru metodologiile de elaborare a acestor indici.

Care va fi impactul asupra societăților, IMM-urilor și microîntreprinderilor?

Opțiunile preferate vor avea un impact indirect asupra întreprinderilor în calitate de emitenți de titluri de valoare, stimulându-le să publice informații suplimentare referitoare la factorii ESG, de care au nevoie intermediarii financiari și investitorii. Începând cu 2018, Directiva privind dezvăluirea de informații nefinanciare impune deja marilor societăți cotate la bursă, precum și băncilor și societăților de asigurări necotate să furnizeze informații semnificative în materie de durabilitate. Pentru emitenții care nu intră în domeniul de aplicare al acestei directive (inclusiv IMM-urile), acest stimulent de a divulga informații suplimentare va avea un cost. Cu toate acestea, publicarea acestor informații ar trebui să le permită acestor emitenți să se adreseze unor investitori suplimentari și, eventual, să își reducă costul de investiție.

Va exista un impact semnificativ asupra bugetelor și asupra administrațiilor naționale?

Nu se preconizează niciun impact semnificativ asupra bugetelor și a administrațiilor naționale, întrucât: (i) într­o foarte mare măsură, cerințele legislative vor trebui să fie puse în aplicare de către participanții la piață și (ii) cerințele de monitorizare vor fi limitate.

Vor exista și alte efecte semnificative? 

Efectele majore sunt descrise deja în secțiunea consacrată beneficiilor.

D. Acțiuni subsecvente

Când va fi revizuită politica?

Se preconizează efectuarea unei evaluări ex post la cinci ani după punerea în aplicare a măsurilor, pentru a evalua, printre altele, cât de eficace și de eficiente au fost măsurile în ceea ce privește atingerea obiectivelor prezentate în această evaluare a impactului și pentru a decide dacă sunt necesare noi măsuri sau modificări. Comisia va măsura progresele realizate pe baza unor indicatori-cheie de performanță generali pentru fiecare acțiune care intră sub incidența prezentei inițiative.