Bruxelles, 12.12.2018

COM(2018) 813 final

2018/0413(CNS)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește măsurile de consolidare a cooperării administrative în vederea combaterii fraudei în domeniul TVA

EMPTY


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Prezenta propunere face parte din pachetul de acte legislative privind transmiterea și schimbul obligatorii de informații referitoare la plăți relevante în scopul colectării TVA. Contextul pachetului în ansamblu este prezentat pe larg în expunerea de motive a propunerii de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește introducerea anumitor cerințe pentru prestatorii de servicii de plată 1 .

Propunerea de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 privind cooperarea administrativă și combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată 2 reprezintă o parte importantă din pachet. Motivul este acela că propunerea stabilește norme pe baza cărora statele membre să poată colecta, într-un mod armonizat, evidențe puse la dispoziție pe cale electronică de către prestatorii de servicii de plată în temeiul articolului 243b din Directiva TVA. În plus, propunerea instituie un nou sistem electronic central pentru stocarea informațiilor referitoare la plăți și pentru prelucrarea ulterioară a acestor informații de către funcționari antifraudă din statele membre în cadrul Eurofisc. Eurofisc este rețeaua pentru schimbul multilateral de semnale de avertizare timpurie pentru combaterea fraudei în domeniul TVA, instituită în temeiul capitolului X din Regulamentul (UE) nr. 904/2010.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Temeiul juridic pentru prezenta inițiativă îl reprezintă articolul 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). Conform articolului menționat, Consiliul, hotărând în unanimitate în conformitate cu o procedură legislativă specială, adoptă dispozițiile referitoare la armonizarea normelor statelor membre în domeniul impozitării indirecte, în măsura în care această armonizare este necesară pentru a asigura instituirea și funcționarea pieței unice și pentru a evita denaturarea concurenței.

Subsidiaritate

Prezenta inițiativă este conformă cu principiul subsidiarității întrucât principala problemă în discuție (frauda în domeniul TVA legată de comerțul electronic) este comună tuturor statelor membre și este amplificată de faptul că autoritățile fiscale nu dispun de instrumente suficiente. Statele membre singure nu pot obține de la terți precum presatorii de servicii de plată informațiile de care au nevoie pentru a controla TVA-ul aferent livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii transfrontaliere, pentru a se asigura că normele privind TVA-ul aplicabil comerțului electronic sunt aplicate corect și pentru a lupta împotriva fraudelor în domeniul TVA legate de comerțul electronic.

În special, obiectivul legat de realizarea, la nivel transfrontalier, de schimburi de informații privind plățile în scopul combaterii fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic nu poate fi îndeplinit de statele membre singure (fiindcă le lipește temeiul juridic necesar pentru colectarea informațiilor într-o altă jurisdicție) prin interconectarea sistemelor electronice naționale prin intermediul unei interfețe electronice. În realitate, un astfel de sistem nu ar putea agrega informațiile referitoare la plăți din partea diferitor prestatori de servicii de plată privind același beneficiar al plății și nu ar putea recunoaște înregistrările duble referitoare la aceleași plăți. Un astfel de sistem nu ar putea nici să ofere o imagine de ansamblu completă asupra plăților primite de beneficiari de la plătitori din Uniune.

Un sistem european central pentru colectarea și schimbul de date referitoare la plăți este modalitatea cea mai eficace de a oferi autorităților fiscale o perspectivă completă care să le permită să controleze respectarea normelor privind TVA-ul aplicabil comerțului electronic și să combată frauda în domeniul TVA. Pentru toate inițiativele de introducere a unor instrumente noi de cooperare vizând această problemă este necesară o propunere a Comisiei de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului.

Proporționalitate

Inițiativa nu depășește ceea ce este necesar pentru a îndeplini obiectivul de combatere a fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic. În special, în termeni de protecție a datelor, prelucrarea informațiilor referitoare la plăți respectă principiile necesității (sunt prelucrate numai informațiile necesare pentru îndeplinirea obiectivului de combatere a fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic) și proporționalității (tipul de informații și modul lor de prelucrare de către experții antifraudă ai autorităților fiscale nu depășesc limitele a ceea ce este adecvat pentru îndeplinirea obiectivului de combatere a fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic) și este conformă cu Regulamentul general privind protecția datelor 3 , cu Regulamentul (UE) nr. 2018/1725 4 și cu Carta drepturilor fundamentale 5 .

Măsurile de protecție prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 904/2010 și în cadrul european privind protecția datelor se vor aplica schimbului de informații referitoare la plăți în temeiul prezentei propuneri. Pentru a evalua principiile necesității și proporționalității, ar trebui menționat mai întâi că obiectivul colectării, schimbului și analizei informațiilor legate de TVA este combaterea fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic. Acest fapt este bine documentat de consultarea părților interesate, în cadrul căreia autoritățile fiscale au subliniat că sunt necesare informații referitoare la plăți pentru a combate în mod eficace frauda în domeniul TVA legată de comerțul electronic. Respondenții la consultările publice (persoane fizice și întreprinderi) au confirmat la rândul lor că sunt necesare informații referitoare la plăți pentru a ajuta autoritățile fiscale să combată frauda în domeniul TVA legată de comerțul electronic (cu condiția ca informațiile despre consumatori să rămână confidențiale). De asemenea, numai informații legate de posibile fraude în domeniul TVA legate de comerțul electronic ar fi trimise autorităților fiscale și schimbate între acestea. Aceasta înseamnă că s-ar face schimb doar cu informațiile necesare pentru a fi detectați posibilii autori ai fraudelor stabiliți în afara statului membru de consum (nu se va face schimb de niciun fel de informații privitoare la plățile interne). Printre aceste informații s-ar afla numărul de operațiuni de plată, data acestora, precum și informațiile despre locul în care ar trebui, în principiu, să aibă loc impozitarea. Nu este nevoie să se facă schimb de niciun fel de informații de identificare a persoanelor care efectuează plăți online (consumatori), în afară de informații privind originea plății (de exemplu, locul unde se află banca utilizată pentru efectuarea plății, informație necesară pentru stabilirea locului de impozitare). Prin urmare, nu ar fi posibil să se recurgă la informațiile referitoare la plăți pentru a se monitoriza comportamentele de cumpărare ale consumatorilor.

Va fi creat un sistem electronic central de informații referitoare la plăți („CESOP”). Acesta va permite statelor membre să transmită informații referitoare la plăți pe care le stochează la nivel național, contribuind la combaterea eficace a fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic. CESOP ar putea agrega, per beneficiar al plății, toate informațiile referitoare la plăți relevante în scopul colectării TVA transmise de statele membre și ar permite conturarea unei imagini de ansamblu complete asupra plăților primite de beneficiari (întreprinderi) de la plătitori (consumatori care realizează achiziții online) în UE. CESOP ar detecta toate înregistrările multiple ale aceleiași operațiuni de plată, ar curăța informațiile primite de statele membre (ar elimina duplicatele, ar corecta sau ar raporta erorile etc.), le-ar permite funcționarilor de legătură Eurofisc să verifice încrucișat datele referitoare la plăți cu informațiile legate de TVA transmise în temeiul Regulamentului (UE) nr. 904/2010 și ar păstra informațiile numai pe durata care este necesară autorităților fiscale pentru a efectua controale privind TVA-ul. CESOP ar fi accesibil numai funcționarilor de legătură Eurofisc din statele membre și nu ar permite efectuarea de cercetări decât în scopul investigațiilor având ca obiect fraudele în domeniul TVA suspectate sau detectate.

În privința stocării, CESOP ar garanta nivelul adecvat de securitate în conformitate cu normele aplicabile prelucrării datelor cu caracter personal de către instituțiile Uniunii.

Schimbul de informații dintre autoritățile fiscale ar avea loc numai în interiorul rețelei Eurofisc. Sistemul electronic central va fi accesibil numai funcționarilor de legătură Eurofisc. Accesul la CESOP ar fi reglementat prin utilizarea unui identificator personal, iar sistemul ar contabiliza orice fel de acces. De asemenea, informațiile ar fi păstrate de CESOP doar doi ani, perioadă de timp rezonabilă care ar permite statelor membre să desfășoare audituri privind TVA-ul. După doi ani, informațiile ar urma să fie șterse.

Sistemul nu ar dispune de o interfață cu internetul, întrucât prestatorii de servicii de plată și-ar transmite informațiile autorităților naționale. Schimbul de informații dintre autoritățile fiscale naționale ar avea loc prin intermediul rețelei comune securizate de comunicații, care sprijină toate schimburile de informații dintre autoritățile fiscale și cele vamale și pune la dispoziție toate elementele de securitate necesare (inclusiv criptarea informațiilor).

Combaterea fraudei în domeniul TVA este un obiectiv important de interes public general al Uniunii și al statelor membre, astfel cum se menționează la articolul 23 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul general privind protecția datelor și la articolul 20 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (UE) 2018/1725. Pentru a garanta acest obiectiv important și eficacitatea autorităților fiscale în urmărirea îndeplinirii sale, restricțiile stabilite la articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 se vor aplica CESOP.

Alegerea instrumentului

Întrucât prezenta propunere modifică Regulamentul (UE) nr. 904/2010, aceasta trebuie să fie la rândul ei un regulament.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR PĂRȚILOR INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Evaluări ex-post

Prezenta propunere este sprijinită de o evaluare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010, în special a secțiunilor care se concentrează pe utilizarea sa în ceea ce privește frauda în domeniul TVA legată de comerțul electronic 6 . Rezultatul evaluării ex-post este explicat în expunerea de motive a propunerii de modificare a Directivei TVA.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Implicațiile bugetare sunt expuse detaliat în expunerea de motive a propunerii de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește introducerea anumitor cerințe pentru prestatorii de servicii de plată.

5.ALTE ELEMENTE

Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

Rapoartele Eurofisc și statisticile anuale ale statelor membre sunt prezentate și discutate în cadrul Comitetului permanent pentru cooperare administrativă 7 în conformitate cu articolul 49 din Regulamentul (UE) nr. 904/2010. Comitetul permanent este prezidat de Comisia Europeană. De asemenea, Comisia va încerca să obțină de la statele membre toate informațiile importante despre funcționarea noului sistem și despre fraude. Atunci când este relevant, coordonarea va fi asigurată de Comitetul Fiscalis (acest comitet încă nu a fost înființat în cadrul noului program Fiscalis 8 ).

Regulamentul (UE) nr. 904/2010 și Directiva 2006/112/CE stabilesc deja norme pentru evaluările și raportările periodice ale Comisiei. Prin urmare, în conformitate cu aceste obligații existente, o dată la cinci ani, Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la funcționarea noului instrument de cooperare administrativă, în temeiul articolului 59 din Regulamentul (UE) nr. 904/2010.

Mai mult, o dată la patru ani, Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului un raport cu privire la funcționarea noilor obligații legate de TVA impuse prestatorilor de servicii de plată, în temeiul articolului 404 din Directiva 2006/112/CE. Comisia se va asigura că cele două rapoarte sunt coordonate și se bazează pe aceleași constatări.

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

La articolul 2, sunt adăugate definiții noi pentru ca schimbul de informații referitoare la plăți să fie aliniat cu terminologia folosită în Directiva (UE) 2015/2366 9 (PSD2) privind serviciile de plată în cadrul pieței interne.

Se adaugă secțiunea 2 în capitolul V pentru a se introduce un nou sistem electronic central de informații referitoare la plăți (CESOP) care urmează să fie dezvoltat de Comisie. Totodată, s-a adăugat o obligație pentru statele membre de a colecta evidențele puse la dispoziție pe cale electronică de către prestatorii de servicii de plată în temeiul articolului 243b din Directiva TVA. Pentru a menține la un nivel minim sarcina administrativă a prestatorilor de servicii de plată, va trebui adoptat prin acte de punere în aplicare, în temeiul articolului 24b alineatul (2) litera (b), un format electronic comun pentru colectarea acestor evidențe. Autoritățile competente [în sensul Regulamentului (UE) nr. 904/2010] ale statelor membre vor trebui să transmită trimestrial CESOP informațiile pe care le colectează de la prestatorii de servicii de plată stabiliți în propriul stat membru. Statele membre pot desemna orice departament național al autorității fiscale pentru a colecta informațiile referitoare la plăți de la prestatorii de servicii de plată în conformitate cu articolul propus 24b alineatele (1) și (2). Numai autoritatea competentă, în sensul Regulamentului (UE) nr. 904/2010, poate însă transmite informațiile către CESOP [articolul 24b alineatul (3)].

CESOP va corecta greșelile formale din informațiile transmise (procesul de curățare) și va agrega informațiile globale referitoare la plăți transferate de autoritățile competente ale statelor membre per beneficiar al plății (destinatarul fondurilor). CESOP va analiza apoi informațiile (de exemplu, corelând informațiile referitoare la plăți cu informațiile legate de TVA aflate la dispoziția funcționarilor Eurofisc) și va permite funcționarilor de legătură Eurofisc din statele membre să aibă o imagine completă asupra plăților primite de anumiți beneficiari. Îndeosebi, funcționarii de legătură Eurofisc vor putea constata dacă plățile primite de un anumit beneficiar într-o anumită perioadă depășesc 10 000 EUR în toate statele membre la un loc. Pragul de 10 000 EUR referitor la prestări în interiorul UE este introdus începând din 2021 de Directiva privind TVA-ul legat de comerțul electronic 10 . Dacă se depășește cifra de afaceri anuală totală aferentă prestărilor din interiorul UE ale unui anumit prestator, locul de prestare este în statele membre de consum.

Perioada de stocare a informațiilor în CESOP va fi de doi ani. Această perioadă de păstrare a datelor este proporțională, având în vedere raportul corespunzător între necesitatea autorităților fiscale de a combate frauda în domeniul TVA legată de comerțul electronic, volumul mare de informații care trebuie stocate în CESOP și caracterul sensibil al informațiilor referitoare la plăți stocate în sistem.

Informațiile referitoare la plățile primite vor permite statelor membre să detecteze prestatorii interni care comercializează mărfuri și servicii în străinătate fără a-și îndeplini obligațiile legate de TVA. Informațiile referitoare la plățile inițiate vor permite detectarea prestatorilor stabiliți în străinătate (fie în alt stat membru, fie în afara Uniunii) care ar trebui să plătească TVA într-un anumit stat membru.

Crearea CESOP va dura cel puțin trei ani. În acest timp, Comisia și statele membre care fac parte din Comitetul permanent pentru cooperare administrativă vor trebui să lucreze la o serie de detalii tehnice enumerate la articolul 24e. Acest articol conferă Comisiei competența de a adopta un regulament de punere în aplicare care să conțină măsurile tehnice urmând a fi luate, printre altele, în scopul creării sistemului și al asigurării mentenanței acestuia, precum și în scopul gestionării lui. În sensul acestui articol, asigurarea mentenanței sistemului trebuie înțeleasă ca referindu-se la cerințele tehnice și de performanță (cele mai relevante în scopuri de IT) necesare pentru crearea sistemului, pentru asigurarea lucrărilor de mentenanță, pentru elaborarea de standarde privind interoperabilitatea cu statele membre, precum și la alte măsuri similare. Gestionarea este un proces operațional legat de monitorizarea performanțelor și a ciclului de viață ale sistemului. De exemplu, Comisia poate lua decizia de a actualiza sistemul, de a asigura migrarea lui, de a genera rapoarte referitoare la performanță, de a controla accesul etc.

Comisia va suporta costurile legate de dezvoltarea și mentenanța CESOP, precum și pe cele aferente menținerii conexiunii între CESOP și sistemele naționale ale statelor membre, iar statele membre vor suporta costurile aferente tuturor dezvoltărilor care sunt necesare sistemului lor electronic național. Sunt incluse mai multe detalii în fișa financiară și în secțiunea 4 din expunerea de motive a propunerii de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește anumite obligații privind taxa pe valoarea adăugată pentru anumite persoane impozabile, ca parte din acest pachet.

Având în vedere aceste investiții și costuri legate de funcționare și faptul că sistemul va fi utilizat de funcționarii de legătură Eurofisc, se adaugă un paragraf suplimentar la articolul 37 pentru a se introduce o nouă obligație de raportare în raportul anual al Eurofisc destinat statelor membre și Comisiei pentru ca acestea să analizeze dacă sistemul conduce la stabilirea și colectarea unui cuantum suplimentar al TVA ori la controale specifice vizând TVA.

Noul alineat (1a) de la articolul 55 clarifică faptul că informațiile referitoare la plăți nu pot fi utilizate de statele membre pentru stabilirea bazei de impozitare, colectarea TVA sau realizarea de controale administrative legate de TVA, cu excepția cazului în care informațiile referitoare la plăți au fost verificate încrucișat cu alte informații aflate la dispoziția autorităților fiscale. În fine, restricțiile vizând obligațiile și drepturile în materie de protecție a datelor în conformitate cu articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 904/2010 se vor aplica CESOP.

Aceste restricții sunt necesare pentru a se evita efortul disproporționat al statelor membre și al Comisiei care ar face imposibilă ducerea la îndeplinire a sarcinii legale (i) a autorităților fiscale de a analiza și a prelucra informațiile în scopul de a combate frauda în domeniul TVA legată de comerțul electronic și (ii) a Comisiei de a gestiona sistemul.

2018/0413 (CNS)

Propunere de

REGULAMENT AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește măsurile de consolidare a cooperării administrative în vederea combaterii fraudei în domeniul TVA

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 113,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European 11 ,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 12 ,

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului 13 stabilește, printre altele, normele privind stocarea și schimbul de informații specifice prin mijloace electronice.

(2)Amplificarea comerțului electronic facilitează livrarea de mărfuri și prestarea de servicii la nivel transfrontalier către consumatori finali din statele membre. În acest context, o prestare transfrontalieră se referă la situații în care TVA este datorat într-un stat membru, iar prestatorul este stabilit într-un alt stat membru sau într-o țară terță ori pe un teritoriu terț. Cu toate acestea, întreprinderile care comit fraude, stabilite fie într-un stat membru, fie într-o țară terță sau pe un teritoriu terț, exploatează oportunitățile oferite de comerțul electronic pentru a obține avantaje de piață neloiale, sustrăgându-se de la obligațiile legate de TVA care le revin. Atunci când se aplică principiul impozitării la destinație, deoarece consumatorii nu au obligații de a ține evidențe, statele membre de consum au nevoie de instrumente adecvate pentru a detecta și a controla aceste întreprinderi care comit fraude.

(3)Cooperarea tradițională pentru combaterea fraudei în domeniul TVA are loc între autoritățile fiscale ale statelor membre și se bazează pe evidențe ținute de întreprinderile direct implicate în operațiunea taxabilă. În prestările transfrontaliere business-to-consumers, tipice în domeniul comerțului electronic, este posibil ca aceste informații să nu fie disponibile direct și astfel sunt necesare instrumente noi pentru ca autoritățile fiscale să se poată ocupa într-un mod eficace de frauda în domeniul TVA legată de comerțul electronic transfrontalier.

(4)În marea majoritate a achizițiilor transfrontaliere online efectuate de consumatorii europeni, plățile sunt realizate prin intermediul prestatorilor de servicii de plată. Pentru a efectua o operațiune de plată, un prestator de servicii de plată deține informații specifice care îi permit să identifice destinatarul sau beneficiarul acelei plăți transfrontaliere, împreună cu detalii privind suma și data operațiunii de plată, precum și statul membru de origine a plății. Autoritățile fiscale au nevoie de aceste informații pentru a-și îndeplini sarcinile de bază de a detecta întreprinderile care comit fraude și a stabili obligațiile în materie de TVA legate de prestările transfrontaliere business-to-consumers. Este, prin urmare, necesar și proporțional ca informațiile relevante referitoare la TVA deținute de un prestator de servicii de plată să fie puse la dispoziția autorităților fiscale ale statelor membre și ca statele membre să facă schimb cu aceste informații pentru a identifica și a combate frauda în domeniul TVA legată de comerțul electronic.

(5)Prin urmare, punerea la dispoziția autorităților fiscale a instrumentelor prin care acestea să aibă acces la informațiile relevante respective referitoare la TVA și să facă schimb cu aceste informații în legătură cu plăți transfrontaliere, indiferent dacă plățile în cauză au ca destinatar întreprinderi sau consumatori, reprezintă o măsura proporțională și necesară de combatere eficace a fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic. Aceste instrumente sunt esențiale, deoarece autoritățile fiscale au nevoie de informațiile menționate în scopuri de control al TVA, pentru a proteja veniturile publice, dar și întreprinderile care funcționează cu respectarea legii în statele membre, fapt care contribuie, la rândul său, la protecția locurilor de muncă și a cetățenilor europeni.

(6)Este important ca prelucrarea și schimbul de informații dintre statele membre referitoare la operațiunile de plată să fie proporționale cu obiectivul combaterii fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic. Prin urmare, informațiile despre consumatori sau plătitori și despre plăți care este improbabil să fie legate de activități economice nu ar trebui colectate de autoritățile fiscale ale statelor membre și nu ar trebui să facă obiectul schimbului dintre acestea.

(7)Obligațiile care le revin prin Directiva 2006/112/CE 14 prestatorilor de servicii de plată de a ține evidențe impun autorităților competente naționale obligația de a colecta, a face schimb și a analiza informațiile referitoare la operațiunile de plată.

(8)Un sistem de informații electronic central, „CESOP”, în care statele membre să transmită informații referitoare la plăți pe care le stochează la nivel național, ar contribui la îndeplinirea obiectivului de combatere în mod mai eficace a fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic. Acest sistem ar trebui să agrege, pentru fiecare beneficiar al plăților, toate informațiile relevante legate de TVA referitoare la operațiunile de plată transmise de statele membre și să permită o imagine de ansamblu completă asupra plăților primite de beneficiari din partea plătitorilor localizați în statele membre. Mai mult, acest sistem de informații ar trebui să detecteze înregistrările multiple din cadrul acelorași operațiuni de plată, să curețe informațiile primite de la statele membre (de exemplu, să elimine duplicatele, să corecteze erorile din date etc.) și să permită funcționarilor de legătură Eurofisc ai statelor membre să verifice încrucișat datele privind plățile cu informațiile referitoare la TVA de care dispun și să efectueze cercetări în scopul realizării de investigații cu privire la fraude în domeniul TVA suspectate sau să detecteze fraude în domeniul TVA.

(9)Impozitarea este un obiectiv important de interes public general al Uniunii și al statelor membre și acest fapt a fost recunoscut în legătură cu restricțiile care pot fi impuse în ceea ce privește obligațiile și drepturile în temeiul Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului 15 și în legătură cu protecția informațiilor în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului 16 . Sunt necesare limitări în legătură cu drepturile la protecția datelor din cauza naturii și a volumului informațiilor respective care provin de la prestatori de servicii de plată și aceste limitări ar trebui să se bazeze pe condițiile specifice și predefinite și pe detaliile stabilite la articolele 243b-243d din Directiva 2006/112/CE.

(10)Prin urmare, este necesar să se aplice restricții în ceea ce privește drepturile persoanelor vizate, în conformitate cu articolul 55 alineatul (5) din Regulamentul (UE) nr. 904/2010. De fapt, aplicarea integrală a drepturilor și obligațiilor persoanelor vizate ar submina în mod grav eficacitatea procesului de combatere a fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic și ar putea permite persoanelor vizate să obstrucționeze analiza și investigațiile în desfășurare din cauza volumului masiv de informații trimise de prestatorii de servicii de plată, precum și a posibilei proliferări a cererilor adresate de persoanele vizate statelor membre, Comisiei Europene sau și statelor membre și Comisiei. Aceasta ar afecta eficacitatea sistemului și capacitatea autorităților fiscale de a urmări îndeplinirea obiectivului prezentului regulament, punând în pericol cercetările, analizele, investigațiile și procedurile realizate în conformitate cu prezentul regulament. În consecință, obiectivul de a combate frauda în domeniul TVA nu poate fi îndeplinit prin alte mijloace mai puțin restrictive care să fie la fel de eficace. În plus, aceste restricții respectă esența drepturilor și libertăților fundamentale și reprezintă măsuri necesare și proporționale într-o societate democratică.

(11)Schimbul de date referitoare la plăți între autoritățile fiscale este esențial pentru combaterea eficace a fraudei. Doar funcționarii de legătură Eurofisc ar trebui să prelucreze informațiile referitoare la plăți și acest lucru ar trebui făcut numai cu obiectivul de a combate frauda în domeniul TVA. Informațiile respective nu ar trebui utilizate cu alte scopuri decât cele stabilite prin prezentul regulament, cum ar fi scopurile comerciale.

(12)Este însă important ca, pentru a garanta drepturile și obligațiile în temeiul Regulamentului (UE) 2016/679, informațiile legate de operațiunile de plată să nu fie utilizate pentru crearea automată de profiluri, iar acestea ar trebui întotdeauna verificate prin raportare la alte informații fiscale aflate la dispoziția autorităților fiscale ale statelor membre.

(13)Este necesar și proporțional ca prestatorii de servicii de plată să păstreze evidențe ale informațiilor legate de operațiunile de plată timp de doi ani, pentru a sprijini statele membre în procesul de combatere a fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic și în detectarea autorilor fraudelor. Această perioadă constituie timpul minim necesar pentru ca statele membre să realizeze controale în mod eficace și să investigheze fraudele în domeniul TVA suspectate sau să detecteze fraude în domeniul TVA și este proporțională având în vedere volumul masiv de informații referitoare la plăți și natura sensibilă a acestora din perspectiva protecției datelor cu caracter personal.

(14)Fiecare dintre funcționarii de legătură Eurofisc ai statelor membre ar trebui să poată avea acces la informațiile legate de operațiunile de plată și să le poată analiza, în scopul de a combate frauda în domeniul TVA. Persoanele acreditate în mod corespunzător din cadrul Comisiei ar trebui să aibă acces la informații numai în scopul de a dezvolta sistemul de informații electronic central și de a asigura mentenanța sa. Ambelor grupuri de utilizatori ar trebui să li se aplice regulile de confidențialitate stabilite în prezentul regulament.

(15)Întrucât în vederea implementării sistemului de informații electronic central va fi nevoie de dezvoltarea unor noi tehnologii, este necesar să se amâne aplicarea prezentului regulament pentru a permite statelor membre și Comisiei să dezvolte aceste tehnologii.

(16)Frauda în domeniul TVA legată de comerțul electronic este o problemă comună tuturor statelor membre. Statele membre singure nu dețin informațiile necesare pentru a se asigura că normele în materie de TVA legate de comerțul electronic sunt aplicate corect și pentru a trata problema fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic. Deoarece obiectivul prezentului regulament, și anume combaterea fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic, nu poate fi realizat într-o măsură suficientă de statele membre din cauza caracterului transfrontalier al comerțului electronic, dar poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității astfel cum este stabilit la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este stabilit la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului menționat.

(17)Prezentul regulament respectă drepturile fundamentale și principiile recunoscute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În special, prezentul regulament urmărește să asigure respectarea în totalitate a dreptului la protecția datelor cu caracter personal, prevăzut la articolul 8 din cartă. În acest sens, prezentul regulament limitează strict volumul de date cu caracter personal care va fi pus la dispoziția autorităților fiscale. Informațiile referitoare la plăți ar trebui prelucrate, în temeiul prezentului regulament, numai în scopul combaterii fraudei în domeniul TVA legate de comerțul electronic. Datele referitoare la plăți transmise și care fac obiectul schimbului ar trebui prelucrate numai de funcționarii de legătură Eurofisc ai autorităților fiscale în limitele a ceea ce este adecvat pentru îndeplinirea obiectivului de a combate frauda în domeniul TVA legată de comerțul electronic.

(18)Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725 și a emis un aviz la… 17 .

(19)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 904/2010 ar trebui modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1
Modificări ale Regulamentului (UE) nr. 904/2010

Regulamentul (UE) nr. 904/2010 se modifică după cum urmează:

(1)la articolul 2 se adaugă următoarele litere (s)-(v):

„(s)«prestator de servicii de plată» înseamnă un organism enumerat la articolul 1 alineatul (1) literele (a)-(f) din Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European și a Consiliului (*) ori o persoană fizică sau juridică ce beneficiază de o derogare în conformitate cu articolul 32 din directiva menționată;

(t)«operațiune de plată» înseamnă o acțiune definită la articolul 4 punctul 5 din Directiva (UE) 2015/2366;

(u)«plătitor» înseamnă o persoană fizică sau juridică definită la articolul 4 punctul 8 din Directiva (UE) 2015/2366;

(v)«beneficiar al plății» înseamnă o persoană fizică sau juridică definită la articolul 4 punctul 9 din Directiva (UE) 2015/2366.

(*)    Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieței interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2009/110/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, și de abrogare a Directivei 2007/64/CE (JO L 337, 23.12.2015, p. 35)”

(2)CAPITOLUL V se modifică după cum urmează:

(a)titlul capitolului V se înlocuiește cu următorul text:

„COLECTAREA, STOCAREA ȘI SCHIMBUL AUTOMAT AL INFORMAȚIILOR SPECIFICE”;

(b)se introduce următorul titlu al Secțiunii 1:

„SECȚIUNEA 1

Accesul automat la informații specifice stocate în sistemele electronice naționale”;

(c)se introduce următorul titlu al Secțiunii 2 după articolul 24:

SECȚIUNEA 2

Colectarea informațiilor specifice și sistemul electronic central;

(d)se introduc următoarele articole 24a-24f:

„Articolul 24a

Comisia dezvoltă, întreține, găzduiește și gestionează un sistem electronic central de informații referitoare la plăți («CESOP»), în scopul de a realiza investigații vizând fraude suspectate în domeniul TVA sau de a detecta fraude în domeniul TVA.

Articolul 24b

1.Fiecare stat membru colectează și stochează într-un sistem electronic național informațiile privind beneficiarii plăților și operațiunile de plată menționați la articolul 243b din Directiva 2006/112/CE(*).

2.Fiecare stat membru colectează informațiile menționate la alineatul (1) de la prestatorii de servicii de plată:

(a)la cel târziu zece zile de la expirarea trimestrului calendaristic la care se referă informațiile;

(b)prin intermediul unui formular electronic standard.

3.Autoritatea competentă a fiecărui stat membru transmite CESOP informațiile menționate la alineatul (1) la cel târziu cincisprezece zile de la expirarea trimestrului calendaristic la care se referă informațiile.

________________________________________________________________

(*)    Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).

Articolul 24c

1.Comisia se asigură că CESOP execută următoarele funcții:

(a)de a stoca informațiile transmise în conformitate cu alineatul (3) de la articolul 24b;

(b)de a agrega informațiile stocate, în conformitate cu litera (a), în legătură cu fiecare beneficiar individual al plății;

(c)de a analiza informațiile stocate, în conformitate cu literele (a) și (b), împreună cu informațiile relevante vizate comunicate sau colectate în temeiul prezentului regulament;

(d)de a face accesibile informațiile menționate la literele (a), (b) și (c) pentru funcționarii de legătură Eurofisc menționați la articolul 36 alineatul (1).

2.CESOP păstrează informațiile menționate la alineatul (1) literele (a) și (b) pentru o perioadă maximă de doi ani de la expirarea anului în care informațiile au fost transferate în sistem.

Articolul 24d

Comisia acordă funcționarilor de legătură Eurofisc, care dețin un identificator personal pentru CESOP, acces la informațiile stocate în CESOP, în cazul în care informațiile sunt necesare în scopul unor investigații vizând fraude suspectate în domeniul TVA sau al detectării unor fraude în domeniul TVA.

Articolul 24e

Măsurile, sarcinile, detaliile tehnice, formatul formularului electronic standard, elementele de informații, modalitățile practice și procedurile de securitate de mai jos se adoptă în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 58 alineatul (2):

(a)măsurile tehnice pentru crearea și mentenanța CESOP;

(b)sarcinile Comisiei în cadrul procesului de gestionare a CESOP;

(c)detaliile tehnice ale infrastructurii și instrumentelor necesare pentru a garanta conexiunea și operabilitatea generală dintre sistemele electronice naționale menționate la articolul 24b și CESOP;

(d)formularele electronice standard menționate la articolul 24b alineatul (2) litera (b);

(e)informațiile și detaliile tehnice privind accesul la informațiile menționate la articolul 24c alineatul (1) litera (d);

(f)modalitățile practice de identificare a funcționarului de legătură Eurofisc care va avea acces la CESOP în conformitate cu articolul 24d;

(g)procedura prin care se asigură că sunt instituite măsurile de securitate tehnice și organizatorice adecvate atât în momentul dezvoltării CESOP, cât și în momentul prelucrării informațiilor în CESOP.

Articolul 24f

1.Costurile aferente creării, operării și mentenanței CESOP sunt suportate din bugetul general al Uniunii. Aceste costuri includ costurile aferente conexiunii securizate dintre CESOP și sistemele naționale ale statelor membre, precum și pe cele aferente serviciilor necesare pentru executarea funcțiilor enumerate la articolul 24c alineatul (1).

2.Statele membre suportă costurile tuturor dezvoltărilor necesare ale sistemelor lor electronice naționale, menționate la articolul 24b alineatul (1), și sunt responsabile de acestea.

(3)La articolul 37 se adaugă următorul paragraf:

„Raportul anual indică cel puțin în detaliu, în legătură cu fiecare stat membru, numărul de controale realizate și cuantumul suplimentar al TVA stabilit și colectat ca urmare a informațiilor prelucrate în temeiul articolului 24d.”

(4)La articolul 55 se adaugă următorul alineat (1a):

„(1a)    Informațiile menționate în capitolul V secțiunea 2 se utilizează numai în scopurile menționate la alineatul (1), în cazul în care au fost verificate în raport cu alte informații referitoare la TVA aflate la dispoziția autorităților competente ale statelor membre.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament intră în vigoare la 1 ianuarie 2022.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).
(2)    Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativă și combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată (JO L 268, 12.10.2010, p. 1).
(3)    Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (Text cu relevanță pentru SEE) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).
(4)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.12.2018, p. 39).
(5)    Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (JO C 326, 26.10.2012, p. 391).
(6)    A se vedea evaluarea impactului anexată, anexa 3, secțiunea 4.
(7)    Comitetul permanent pentru cooperare administrativă (SCAC) este alcătuit din reprezentanți ai statelor membre și este prezidat de Comisie. SCAC este responsabil cu punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010.
(8)    Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului „Fiscalis” pentru cooperare în domeniul fiscal [COM(2018) 443 final], articolul 18.
(9)    Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieței interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2009/110/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, și de abrogare a Directivei 2007/64/CE (Text cu relevanță pentru SEE) (JO L 337, 23.12.2015, p. 35).
(10)    Directiva (UE) 2017/2455 a Consiliului din 5 decembrie 2017 de modificare a Directivei 2006/112/CE și a Directivei 2009/132/CE în ceea ce privește anumite obligații privind taxa pe valoarea adăugată pentru prestările de servicii și vânzările de bunuri la distanță (JO L 348, 29.12.2017, p. 7).
(11)    JO C,, p. .
(12)    JO C,, p. .
(13)    Regulamentul (UE) nr. 904/2010 al Consiliului din 7 octombrie 2010 privind cooperarea administrativă și combaterea fraudei în domeniul taxei pe valoarea adăugată (JO L 268, 12.10.2010, p. 1).
(14)    Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).
(15)    Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).
(16)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.12.2018, p. 39).
(17)    JO C […], […], p. […].