Bruxelles, 17.5.2018

COM(2018) 296 final

2018/0148(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri esențiali și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1222/2009

(Text cu relevanță pentru SEE)

{SEC(2018) 234 final}
{SWD(2018) 188 final}
{SWD(2018) 189 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Îmbunătățirea etichetării pneurilor va oferi consumatorilor mai multe informații privind eficiența consumului de combustibil, siguranța și zgomotul, permițându-le să obțină informații precise, relevante și comparabile cu privire la aceste aspecte atunci când cumpără pneuri. Acest lucru va contribui la ameliorarea eficacității sistemului de etichetare a pneurilor, astfel încât să fie promovate vehicule mai puțin poluante, mai sigure și mai silențioase și să se maximizeze contribuția sistemului la decarbonizarea sectorului transporturilor.

Prezenta propunere abrogă și înlocuiește Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 1 privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri esențiali (regulamentul privind etichetarea pneurilor, TLR - Tyre Labelling Regulation).

TLR a fost modificat de două ori înainte de a fi pus în aplicare, prima oară pentru a include o nouă metodă de testare a aderenței pe teren umed a pneurilor C1 (autoturisme) și apoi pentru a ține seama de faptul că a fost elaborată și o metodă internațională adecvată de testare a aderenței pe teren umed pentru pneurile C2 (camionete) și C3 (vehicule grele) 2 și pentru a include o procedură de aliniere pentru măsurarea în laborator a rezistenței la rulare. Prezenta propunere include aceste modificări.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

În 2009, UE a adoptat două seturi de norme în legătură cu pneurile:

TLR, care stabilește cerințele Uniunii privind armonizarea informațiilor cu privire la pneuri care urmează a fi furnizate utilizatorilor finali permițându-le acestora să facă achiziții în cunoștință de cauză; precum și

Regulamentul privind cerințele de omologare de tip 3 pentru siguranța generală a autovehiculelor (Regulamentul privind siguranța generală, GSR - General Safety Regulation), care a instituit cerințe tehnice armonizate pe care pneurile trebuie să le îndeplinească înainte de a putea fi introduse pe piața Uniunii.

GSR instituie cerințe minime pentru pneuri, printre altele cu privire la:

(i) rezistența la rulare;

(ii) performanța în materie de aderență pe teren umed, precum și

(iii) zgomotul exterior de rulare al pneurilor.

Aceste cerințe au devenit aplicabile începând cu 1 noiembrie 2012, cu o a doua etapă de cerințe mai stricte pentru rezistența la rulare intrată în vigoare la 1 noiembrie 2016 (cu modificări suplimentare urmând a intra în vigoare în 2018 și în 2020).

La fel ca multe alte produse introduse pe piața Uniunii, pneurile trebuie să fie verificate de către autoritățile naționale de supraveghere a pieței pentru conformitatea cu cerințele aplicabile. Regulamentul (CE) nr. 765/2008 4 stabilește cadrul pentru supravegherea pieței de către statele membre și asigură o supraveghere a pieței transfrontalieră eficientă.

Cadrul general de etichetare energetică a fost actualizat în 2017 prin adoptarea Regulamentului (UE) 2017/1369 5 . Acesta a abrogat și înlocuit Directiva 2010/30/UE și a introdus o serie de elemente noi, precum o bază de date pentru înregistrarea produselor și noi norme privind publicitatea vizuală și vânzările la distanță și prin internet.

Etichetarea pneurilor face parte din legislația Uniunii privind eficiența energetică a produselor. Aceasta include norme de proiectare ecologică, care stabilesc cerințe minime pe care trebuie să le satisfacă produsele cu impact energetic înainte ca acestea să poată fi introduse pe piața Uniunii, precum și norme privind etichetarea energetică, care oferă consumatorilor informații cu privire la consumul de energie și la alte aspecte esențiale ale produselor, ajutându-i să ia decizii de cumpărare în cunoștință de cauză, eficiente din punctul de vedere al costurilor și ecologice care să fie benefice atât pentru mediu, cât și pentru economisirea resurselor financiare.

Prezenta inițiativă respectă politica Uniunii în materie de energie, actualizând și eficientizând acquis-ul existent în ceea ce privește etichetarea energetică.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Revizuirea programului de etichetare contribuie la eforturile UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului cauzate de sectorul transporturilor.

Această inițiativă face parte din al treilea pachet din seria „Europa în mișcare”, care oferă rezultate cu privire la noua strategie privind politica industrială din septembrie 2017 și este menită să completeze un proces care ar permite Europei să beneficieze pe deplin de modernizarea și decarbonizarea mobilității. Este esențial ca sistemul de mobilitate de mâine să fie sigur, curat și eficient pentru toți cetățenii UE. Scopul este de a face mobilitatea în Europa mai sigură și mai accesibilă, industria europeană mai competitivă, locurile de muncă în Europa mai sigure, mai curate și mai bine adaptate la imperativele luptei împotriva schimbărilor climatice. Acest lucru va necesita angajamentul deplin al UE, al statelor membre și al părților interesate, nu în ultimul rând prin consolidarea eforturilor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poluarea aerului.

Comunicarea Comisiei intitulată „O strategie europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară” se referă la necesitatea de a analiza modalități de reducere a eliberării neintenționate de microplastice din pneuri.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 se bazează pe articolul 95 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, în prezent articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFEU). Existența unei baze legale pentru piața internă este oportună, întrucât regulamentul este corelat cu cerințele de omologare de tip pentru introducerea pneurilor pe piața Uniunii, însă deoarece acesta acoperă și eficiența combustibililor, este rezonabil să fie adăugată și baza legală pentru energie, în speță articolul 194 din TFUE.

•Subsidiaritatea (pentru competență neexclusivă)

Instrumentele privind eficiența energetică și eficiența combustibililor adoptate la nivelul UE reflectă importanța din ce în ce mai mare a energiei ca provocare politică și economică, precum și legăturile strânse dintre energie și domeniile de politică privind siguranța aprovizionării, schimbările climatice, durabilitatea, mediul înconjurător, piața internă și dezvoltarea economică. Până în prezent, obiectivele privind eficiența energetică nu au putut fi realizate în mod satisfăcător numai de către statele membre, fiind necesară acțiunea la nivelul Uniunii pentru a facilita și sprijini dezvoltarea activităților la nivel național.

Este esențială asigurarea unor condiții echitabile pentru producători și comercianți în ceea ce privește informațiile furnizate consumatorilor cu privire la pneurile oferite spre vânzare pe întreaga piață internă a UE. Din acest motiv, sunt necesare norme obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul întregii UE.

Supravegherea pieței este o activitate pe care o desfășoară autoritățile din statele membre. Pentru a fi eficace, aceasta trebuie să fie uniformă în întreaga Uniune, altminteri piața internă este subminată, iar investițiile realizate de întreprinderi în proiectarea, fabricarea și vânzarea produselor eficiente energetic sunt descurajate. Includerea pneurilor într-o bază de date a produselor va contribui la sporirea eficacității activității de supraveghere a pieței.

Proporționalitate

În conformitate cu principiul proporționalității, modificările propuse pentru actualul cadru legislativ nu depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor stabilite. Acestea vor îmbunătăți claritatea și fezabilitatea.

Modificările propuse vor face posibilă prezentarea pe etichetă a informațiilor cu privire la pneurile de zăpadă/gheață, vor consolida cerința de a afișa eticheta în situațiile în care consumatorii nu văd pneul (pneurile) pe care le au în vedere pentru cumpărare (deoarece pneurile sunt stocate în altă parte sau în cazul vânzărilor la distanță sau prin internet) și vor include pneurile în baza de date pentru înregistrarea produselor creată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1369 pentru a îmbunătăți supravegherea pieței și informarea consumatorilor.

Furnizorii vor trebui să introducă diferite informații în noua bază de date a produselor. Acestea sunt informațiile pe care ei trebuie să le furnizeze la cerere autorităților naționale de supraveghere a pieței, astfel încât orice sarcini suplimentare să fie minime și proporționale cu beneficiile rezultate din aplicarea legii și din transparență pe care baza de date a produselor se preconizează să le aducă.

Propunerea este însoțită de o evaluare a impactului SWD(2018)189; la aceasta ar trebui făcută trimitere în părțile în care este discutată proporționalitatea.

Alegerea instrumentului

Prezentul TRL este un regulament al Parlamentului European și al Consiliului, fiind oportună înlocuirea acestuia cu un instrument de același tip, întrucât conține obligațiile direct aplicabile operatorilor economici.

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

Comisia a efectuat o evaluare ex post a TLR, care poate fi găsită în anexa 5 la raportul de evaluare a impactului.

Evaluarea a concluzionat că eficacitatea și eficiența TRL pot fi îmbunătățite în continuare prin:

(i)    creșterea conștientizării și a încrederii consumatorilor cu privire la etichetă (ceea ce va spori probabilitatea ca aceștia să utilizeze informațiile de pe etichetă atunci când cumpără pneuri) și

(ii)    îmbunătățirea supravegherii pieței în vederea realizării depline a celor trei obiective ale TRL.

Consultările cu părțile interesate

În noiembrie 2015, a avut loc o reuniune a părților interesate cu peste 40 de participanți.

Între 10 octombrie 2017 și 8 ianuarie 2018 s-a desfășurat o consultare publică în pagina web de consultare a Comisiei 6 . Au fost primite 70 de răspunsuri, o sinteză detaliată a respondenților și a răspunsurilor putând fi găsită în anexa 2 la raportul de evaluare a impactului.

Obținerea și utilizarea expertizei

Ca parte a unui studiu amplu mandatat să pregătească revizuirea 7 , au fost chestionați 6 000 de consumatori din șase state membre.

Evaluarea impactului

Prezenta propunere este însoțită de o evaluare a impactului publicată pe site-ul Europa al Comisiei, împreună cu avizul favorabil al Comitetului de analiză a reglementării [Ares(2018) 1626237], adoptat la 23 martie 2018.

Evaluarea impactului a identificat un număr de probleme legate de actualul regulament, două dintre cele mai importante fiind:

reducerea eficacității etichetei pneurilor din cauza unui nivel scăzut de vizibilitate;

neconformități cauzate de o slabă aplicare a legii.

Opțiunile de politică examinate au fost:

1.măsuri fără caracter normativ, inclusiv campanii de informare, acțiuni comune de aplicare a legii și revizuirea metodelor de testare.

2.modificări legislative specifice, pentru a permite:

·etichetarea în orice moment a pneurilor furnizate cu vehicule;

·etichetarea on-line;

·includerea pe etichetă a informațiilor privind performanța pe zăpadă și pe gheață;

·extinderea domeniului de aplicare al obligației de etichetare la pneurile C3;

·consolidarea cerințelor privind documentația tehnică;

·modificări ale anexelor privind metodele de testare și extinderea procesului de omologare de tip pentru a include declarația de etichetare;

·includerea viitoare a kilometrajului și a abraziunii ca parametri de performanță;

·reajustarea claselor de etichetare; precum și

·includerea pneurilor în baza de date pentru înregistrarea produselor creată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1369.

De asemenea, au fost luate în considerare subopțiuni, în care unele dintre modificările legislative specifice menționate mai sus au fost excluse.

3.o combinație a opțiunilor de politică 1 și 2.

Opțiunea preferată a fost opțiunea 3. Studiul acestei opțiuni a identificat următoarele impacturi estimate (secțiunea 6 din raportul de evaluare a impactului):

·creșterea cifrei de afaceri anuale a întreprinderilor la 9 miliarde EUR până în 2030;

·129 PJ de economii de combustibil anuale până în 2030;

·10 Mt de economii anuale de CO2 echivalent până în 2030;

·scăderea emisiilor de zgomot provenite de la pneuri și beneficiile care decurg pentru sănătate; precum și

·mai multă siguranță și mai puține accidente.

Prezenta propunere pune în aplicare partea legislativă a opțiunii preferate. Acțiunile nelegislative ulterioare pentru punerea în aplicare a opțiunii sunt schițate în evaluarea impactului.

Caracterul adecvat al reglementărilor și simplificarea

Întrucât prin prezenta propunere este revizuită legislația existentă, au fost explorate modalitățile de simplificare și îmbunătățire a legislației respective. Textul a fost actualizat în vederea asigurării unui nivel maxim de coerență cu alte acte legislative din domeniu, în special cu noul regulament-cadru privind etichetarea energetică.

În propunere, au fost identificate și incluse trei posibilități principale pentru simplificarea și reducerea sarcinii administrative:

·baza de date pentru înregistrarea produselor;

·alinierea la metodele de testare din GSR; și

·utilizarea mai largă a actelor delegate.

Economiile de costuri REFIT estimate ale acestor trei posibilități sunt următoarele:



Economii de costuri REFIT – opțiunea (opțiunile) preferată (preferate)

Descriere

Sumă

Observații

Baza de date pentru înregistrarea produselor

80 000 EUR/an

Economii de costuri recurente pentru autoritățile de supraveghere a pieței din statul membru, pentru producători și pentru distribuitori. Alte economii de costuri posibile pentru producători.

Costuri marginale inițiale care revin Comisiei pentru a include pneurile în baza de date a produselor cu impact energetic.

Aliniere cu GSR

420 000 EUR/an

Ar putea necesita mai multe încercări costisitoare pentru producători în laboratoarele de încercări autorizate, dar în schimb, aceștia nu vor trebui să efectueze încercări suplimentare. Costuri reduse de supraveghere a pieței (economii recurente).

TLR / acte delegate.

110 000 EUR pentru fiecare act delegat

Va reduce costurile administrative în instituțiile UE cu puteri legislative și în statele membre.

Pentru a asigura o concurență loială pe piața unică, precum și informații coerente și consecvente pentru consumatori, ar trebui aplicate aceleași norme tuturor operatorilor economici. Din aceste motive, toți distribuitorii ar trebui să se supună acelorași reguli, deoarece etichetele pneurilor sunt utile pentru consumatori numai dacă toate produsele din toate punctele de vânzare cu amănuntul sunt etichetate. Ca atare, propunerea nu dispensează IMM-urile sau microîntreprinderile. Cu toate acestea, nu există IMM-uri sau microîntreprinderi europene producătoare de pneuri, iar orice costuri potențiale nu se estimează a fi nesemnificative, fiind legate în principal de obligația producătorilor și distribuitorilor de a arăta eticheta atunci când pneurile sunt oferite spre vânzare on-line.

Propunerea este adaptată și pentru internet, având în vedere că include baza de date on-line pentru înregistrarea produselor creată în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1369, ceea ce va simplifica, va accelera și va îmbunătăți transmiterea informațiilor referitoare la produse între producători, distribuitori, autoritățile de supraveghere a pieței și consumatori. Asemenea altor produse, pneurile utilizează coduri QR care oferă consumatorilor acces electronic la informații detaliate. Acestea vor face parte din noua etichetă.

Drepturi fundamentale

Se consideră că propunerea nu va avea un impact asupra drepturilor fundamentale.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Prezenta propunere înlocuiește regulamentul existent privind etichetarea pneurilor și, prin urmare, se estimează că impactul și costurile administrative vor fi moderate, majoritatea structurilor și normelor necesare fiind deja existente.

Aceste cheltuieli vor fi suportate în cadrul resurselor deja prevăzute în programarea financiară oficială. Nu sunt necesare resurse suplimentare din partea bugetului UE. În plus, prezenta inițiativă nu intenționează să aducă atingere propunerii Comisiei privind următorul cadru financiar multianual.

5.ALTE ELEMENTE

•Planuri de punere în aplicare și modalități de monitorizare, evaluare și raportare

Impactul noului regulament va fi monitorizat și evaluat în cadrul unui studiu de evaluare care urmează să fie efectuat în termen de șase ani de la data intrării sale în vigoare. Evaluarea va stabili dacă obiectivele inițiativei au fost atinse.

Rapoartele înaintate de statele membre către Grupul de experți în etichetarea pneurilor din cadrul Cooperării administrative în materie de supravegherea pieței vor oferi date cu privire la activitățile de supraveghere a pieței și la procentele de conformitate. Alte date suplimentare vor proveni din acțiunea comună de supraveghere aflată în curs de desfășurare, MSTyre15 8 , precum și din orice alte proiecte subsecvente.

Baza de date obligatorie propusă pentru înregistrarea produselor va constitui și o sursă de date pe baza căreia se monitorizează și se evaluează progresele înregistrate în direcția atingerii obiectivelor din regulament. Baza va oferi date privind distribuția pneurilor în diferite clase de performanță. De asemenea, ea va susține supravegherea pieței, care este esențială pentru punerea în aplicare a regulamentului. Aplicarea legii va fi susținută și prin impunerea obligației ca statele membre să informeze Comisia cu privire la sancțiunile și mecanismele de impunere a respectării legii aplicabile în cazul încălcării regulamentului.

Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii

Propunerea menține obiectivele și principiile de bază ale TLR actual, însă clarifică, consolidează și extinde domeniul său de aplicare prin:

·actualizarea etichetei pneurilor și admiterea revizuirii acesteia;

·îmbunătățirea vizibilității etichetei pentru consumatori prin impunerea cerinței de a fi prezentată în toate situațiile în care pneurile sunt vândute; și stabilirea cerințelor pentru vânzările prin internet și la distanță, precum și pentru alte situații în care pneurile nu sunt fizic văzute de către consumatori;

·impunerea cerinței ca informațiile cu privire la performanțele pneurilor pe zăpadă și gheață să fie prezentate pe etichetă;

·admiterea unei viitoare includeri a kilometrajului și a abraziunii, dacă este cazul, ca parametru pe etichetă;

·admiterea unei viitoare includeri a pneurilor reșapate, dacă este cazul;

·impunerea cerinței ca eticheta să fie prezentată în publicitatea vizuală și în materialele tehnice promoționale;

·extinderea la pneurile C3 a cerinței ca eticheta să fie prezentată;

·extinderea procesului de omologare de tip pentru a include declarația de etichetare;

·îmbunătățirea aplicării legii prin crearea unei obligații de înregistrare a pneurilor în baza de date a produselor creată în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1369;

·ajustarea clasificării parametrilor pneurilor în anexa I;

·actualizarea etichetei în anexa II (în special, pentru a prezenta pictograma „zăpadă”);

·adăugarea anexelor la cerințele privind informațiile;

·înlocuirea anexei privind metoda de testare pentru măsurarea indicelui de aderență pe teren umed (G) al pneurilor C1 cu o referință la metodele de măsurare relevante.

Actualizarea etichetei pneului și admiterea revizuirii acesteia;

Eticheta acoperă trei parametri: rezistența la rulare, aderența pe teren umed și zgomotul exterior de rulare. Clasele acestor parametri trebuie să fie ajustate, pentru a ține seama de progresele tehnologice și de faptul că cerințele din GSR presupun practic inexistența pneurilor din clasele inferioare, deoarece astfel de pneuri nu mai pot fi vândute pe piața Uniunii.

Articolul 11 din actualul regulament împuternicește Comisia să adopte acte delegate pentru a modifica elementele neesențiale și pentru a completa regulamentul, precum și pentru a adapta anexele la progresul tehnic. Domeniul de aplicare al articolului este extins pentru a include modificările aduse etichetei înseși, astfel încât eventuala includere ulterioară a parametrilor pentru gheață, kilometraj și abraziune, precum și reajustarea viitoare a claselor etichetelor să poată fi realizate prin intermediul actelor delegate.

Îmbunătățirea vizibilității etichetei pentru consumatori:

Toate pneurile introduse pe piață trebuie să fie însoțite de o etichetă, sub forma unui document distinct sau a unui autocolant. Această obligație se va aplica pneurilor C3 pentru care nu este necesară, în prezent, o etichetă completă, fiind suficientă o trimitere la parametrii de performanță în materialele promoționale. Eticheta completă trebuie să fie prezentată în cazul în care pneurile sunt vândute prin internet și prin vânzări la distanță pe suport de hârtie. De asemenea, eticheta va trebui să fie prezentată atunci când pneurile sunt vândute cu un vehicul nou, precum și atunci când vehiculele sunt închiriate sau fac parte dintr-un parc.

Impunerea cerinței ca informațiile cu privire la performanțele pneurilor pe zăpadă și gheață să fie prezentate pe etichetă;

Acest lucru va oferi consumatorilor o imagine mai completă cu privire la performanțele pneurilor în condiții de iarnă, în special în ceea ce privește aderența pe teren umed. Pentru performanța pe zăpadă, există deja un test și un logo adecvate, acestea urmând a fi incluse în etichetă. Un test pentru performanța pe gheață este în curs de elaborare, fiind propusă utilizarea competențelor delegate pentru a include acest parametru odată ce standardul de testare este finalizat.

Admiterea unei viitoare includeri a kilometrajului și a abraziunii, dacă este cazul, ca parametru pe etichetă:

Kilometrajul pneurilor este legat de durabilitatea și de speranța de viață a acestora. Abraziunea este o sursă majoră de microplastice eliberate în mediu. Nu a fost încă elaborat niciun test care ar permite măsurarea în mod fiabil a kilometrajului și a ratei abraziunii în pneuri. Din acest motiv, este propusă utilizarea competențelor delegate pentru a include acești parametri în viitor, odată ce standardul de testare adecvat este finalizat.

Reșaparea pneurilor este un procedeu utilizat pentru extinderea duratei de viață a pneurilor uzate. În mod special, acest lucru este relevant pentru pneurile C3, care totalizează aproximativ 30 % din cota de piață a pneurilor reșapate în Europa, ceea ce corespunde unui total de aproximativ 5 milioane de pneuri. Includerea reșapării pneurilor ar avea un potențial semnificativ de economii și ar contribui la îndeplinirea unor obiective ale economiei circulare, precum reducerea deșeurilor. Cu toate acestea, deoarece nu există nicio metodă de testare adecvată, se propune utilizarea competențelor delegate pentru a include pneurile reșapate în viitor, odată ce standardul de testare adecvat este finalizat.

Impunerea obligației ca eticheta să fie prezentată în publicitatea vizuală și în materialele tehnice promoționale ;

În conformitate cu obligațiile impuse furnizorilor de produse cu impact energetic în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1369, furnizorii de pneuri vor trebui să furnizeze informații cu privire la performanțele pneurilor lor în publicitate și în materialele tehnice promoționale. Cu toate acestea, va trebui să fie prezentată întreaga etichetă, nu doar clasa energetică și gama de clase disponibile (ca în cazul etichetei energetice).

Extinderea la pneurile C3 a cerinței ca eticheta să fie prezentată:

În cadrul regulamentului actual, pentru pneurile C3, nu este necesară o etichetă completă, fiind suficientă o trimitere la parametrii de performanță în materialele promoționale. Pneurile C3 vor fi de acum reglementate de aceleași cerințe ca pneurile C1 și C2.

Extinderea procesului de omologare de tip pentru a include declarația de etichetare;

Producătorilor de pneuri li se va cere să supună declarația de etichetare procesului de omologare de tip, furnizând astfel o garanție suplimentară a corectitudinii etichetei.

Îmbunătățirea aplicării legii prin crearea unei obligații de înregistrare a pneurilor în baza de date a produselor instituită în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1369:

Baza de date a produselor acoperită de reglementările privind etichetarea energetică va fi operațională de la 1 ianuarie 2019. Începând cu această dată producătorii de pneuri vor fi obligați să introducă în baza de date informațiile enumerate în anexa 1 la Regulamentul (UE) 2017/1369 (identificarea furnizorului, modelul de pneu, eticheta, clasele de parametri și fișa cu informații referitoare la produs).

Modificări aduse anexelor:

În anexa I, clasificarea parametrilor pneurilor a fost ajustată prin redefinirea delimitărilor între clasele A-G actuale pentru a le face mai precise și pentru a reflecta faptul că clasa inferioară (G) nu conține în prezent niciun pneu din cauza cerințelor din GSR.

În anexa II, eticheta a fost modificată pentru a elimina clasa inferioară pentru rezistența la rulare, precum și pentru a adăuga o pictogramă pentru zăpadă și un cod QR. De asemenea, aspectul etichetei a fost aliniat într-o anumită măsură cu etichetele specificate în regulamentul-cadru privind etichetarea energetică.

Pentru îmbunătățirea și standardizarea informațiilor disponibile pentru utilizatorii finali și pentru alinierea la cerințele specificate în regulamentul-cadru privind etichetarea energetică, în noua anexă III sunt enumerate informațiile minime necesare în documentația tehnică. În noua anexă IV sunt enumerate informațiile necesare în fișa cu informații referitoare la produs care trebuie să însoțească pneurile introduse pe piață, iar în nouă anexă V sunt specificate informațiile care trebuie să fie furnizate în materialele promoționale.

2018/0148 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri esențiali și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1222/2009

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114 și articolul 194 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 9 ,

având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 10 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)Uniunea este hotărâtă să construiască o uniune energetică cu o politică în materie de schimbări climatice orientată spre viitor. Eficiența consumului de combustibil este un element crucial al Cadrului de politici privind clima și energia pentru 2030 al Uniunii și este esențială pentru moderarea cererii de energie.

(2)Comisia a revizuit 11 eficacitatea Regulamentului (CE) nr. 1222/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 12 și a identificat necesitatea de actualizare a dispozițiilor sale pentru a îmbunătăți eficacitatea acestuia.

(3)Este oportun să fie înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 cu un nou regulament care încorporează modificările făcute în 2011 și care modifică și îmbunătățește unele din dispozițiile sale pentru a le clarifica și a le actualiza conținutul, ținând cont de progresele tehnologice cu privire la pneuri realizate în ultimii ani.

(4)Sectorul transporturilor reprezintă o treime din consumul de energie din Uniune. Transportul rutier a cauzat aproximativ 22 % din emisiile totale de gaze cu efect de seră din Uniune în 2015. În principal din cauza rezistenței lor la rulare, o cotă situată între 5 % și 10 % din consumul de combustibil al vehiculelor poate fi pusă pe seama pneurilor. Prin urmare, reducerea rezistenței la rulare a pneurilor poate contribui în mod semnificativ la eficiența consumului de combustibil al transporturilor rutiere și, astfel, la reducerea emisiilor.

(5)Pneurile sunt caracterizate printr-o serie de parametri interdependenți. Îmbunătățirea unui parametru, precum rezistența la rulare, poate avea un impact negativ asupra altora, precum aderența pe teren umed, în timp ce optimizarea aderenței pe teren umed poate avea un impact negativ asupra zgomotului exterior de rulare. Producătorii de pneuri ar trebui încurajați să optimizeze toți parametrii, la niveluri superioare celor prevăzute de standardele actuale.

(6)Pneurile eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil pot fi rentabile, deoarece economiile de combustibil pot compensa pe deplin prețul ridicat de cumpărare al pneurilor, rezultat din costurile mai mari de producție ale acestora.

(7)Regulamentul (CE) nr. 661/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 13 stabilește cerințele minime pentru rezistența la rulare a pneurilor. Evoluțiile tehnologice fac posibilă reducerea pierderilor de energie cauzate de rezistența la rulare a pneurilor în mod semnificativ dincolo de aceste cerințe minime. Prin urmare, pentru a reduce impactul transporturilor rutiere asupra mediului, este oportun să se actualizeze dispozițiile privind etichetarea pneurilor pentru a încuraja utilizatorii finali să cumpere pneuri mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, prin furnizarea de informații actualizate armonizate cu privire la acest parametru.

(8)Zgomotul provocat de traficul rutier reprezintă un inconvenient semnificativ și are un efect nociv asupra sănătății. Regulamentul (CE) nr. 661/2009 stabilește cerințe minime referitoare la zgomotul exterior de rulare al pneurilor. Evoluțiile tehnologice fac posibilă reducerea zgomotului exterior de rulare, în mod semnificativ dincolo de aceste cerințe minime. Prin urmare, pentru a reduce zgomotul în traficul rutier, este oportun să se actualizeze dispozițiile privind etichetarea pneurilor, prin furnizarea de informații armonizate referitoare la acest parametru, cu scopul de a încuraja utilizatorii finali să achiziționeze pneuri cu zgomot exterior de rulare redus..

(9)Furnizarea de informații armonizate referitoare la zgomotul exterior de rulare facilitează, de asemenea, punerea în aplicare a măsurilor de limitare a zgomotului provocat de traficul rutier și contribuie la o mai bună conștientizare a efectului pneurilor asupra zgomotului provocat de traficul rutier în cadrul Directivei 2002/49/CE a Parlamentului European și a Consiliului 14 .

(10)Regulamentul (CE) nr. 661/2009 stabilește cerințe minime referitoare la performanța în materie de aderență pe teren umed a pneurilor. Evoluțiile tehnologice fac posibilă îmbunătățirea semnificativă a aderenței pe teren umed, dincolo de aceste cerințe minime, și, astfel, reducerea distanțelor de frânare pe teren umed. În consecință, pentru a îmbunătăți siguranța rutieră, este oportun să se stabilească dispoziții pentru a încuraja utilizatorii finali să achiziționeze pneuri cu performanță ridicată în materie de aderență pe teren umed, prin furnizarea de informații armonizate referitoare la acest parametru.

(11)În vederea asigurării alinierii la cadrul internațional, Regulamentul (CE) nr. 661/2009 face trimitere la Regulamentul CEE-ONU nr. 117 15 , care include metodele relevante de măsurare a performanței pneurilor privind rezistența la rulare, zgomotul și aderența pe teren umed și pe zăpadă.

(12)Pentru a furniza utilizatorilor finali informații cu privire la performanța pneurilor proiectate în mod special pentru condiții de zăpadă și gheață, este oportun să se prevadă includerea pe etichetă a cerințelor de informații cu privire la pneurile pentru zăpadă și gheață.

(13)Abraziunea pneurilor în cursul utilizării este o sursă semnificativă de microplastice, care sunt dăunătoare pentru mediu, și, din acest motiv, Comunicarea Comisiei intitulată „Strategia europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară” 16 menționează necesitatea de a aborda eliberarea involuntară de microplastice din pneuri, printre altele, prin măsuri de informare, precum etichetarea și cerințele minime pentru pneuri. Cu toate acestea, în prezent nu este disponibilă o metodă de măsurare a abraziunii pneurilor. Din acest motiv, Comisia ar trebui să mandateze elaborarea unei astfel de metode, care să ia în considerare toate standardele sau regulamentele internaționale aflate la stadiul actual al tehnologiei elaborate sau propuse, cu scopul de institui o metodă de testare adecvată cât mai curând posibil.

(14)Pneurile reșapate reprezintă o parte importantă a pieței pneurilor pentru vehicule utilitare grele. Reșaparea pneurilor le extinde durata de viață și contribuie la atingerea obiectivelor economiei circulare, precum reducerea deșeurilor. Aplicarea cerințelor de etichetare acestor pneuri ar crea economii de energie substanțiale. Cu toate acestea, deoarece o metodă de testare adecvată pentru a măsura performanța pneurilor reșapate nu este în prezent disponibilă, prezentul regulament ar trebui să prevadă includerea ei viitoare.

(15)Eticheta energetică conformă cu Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului 17 , care clasifică consumul de energie al produselor pe o scară de la „A” la „G”, este recunoscută de peste 85 % din consumatorii din Uniune și s-a dovedit a fi eficace în promovarea unor produse mai eficiente. Eticheta pneurilor ar trebui să utilizeze în continuare același model, în măsura posibilului, recunoscând în același timp specificitățile parametrilor pneurilor.

(16)Este probabil ca furnizarea de informații comparabile referitoare la parametrii pneurilor sub forma unei etichete standard să influențeze deciziile de cumpărare ale utilizatorilor finali în favoarea unor pneuri mai sigure, mai silențioase și mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil. La rândul său, acest lucru este probabil să încurajeze producătorii de pneuri să optimizeze acești parametri, ceea ce ar deschide calea către un consum și o producție mai durabile.

(17)Necesitatea unei mai bune informări cu privire la eficiența consumului de combustibil în cazul pneurilor și cu privire la alți parametri este relevantă pentru toți consumatori finali, inclusiv pentru cumpărătorii de pneuri de rezervă, pentru cumpărătorii de pneuri instalate pe vehicule noi, precum și pentru gestionarii de parcuri auto și întreprinderile de transport, care nu pot compara cu ușurință parametrii diferitelor mărci de pneuri în absența unui sistem de etichetare și testare armonizat. Din acest motiv, este oportună impunerea cerinței de etichetare a pneurilor livrate cu vehicule în orice moment.

(18)În prezent, etichetele sunt în mod explicit prevăzute pentru autoturisme (pneuri C1) și camionete (pneuri C2), dar nu și pentru vehiculele grele (pneuri C3). Pneurile C3 consumă mai mult combustibil și parcurg mai mulți de kilometri pe an decât pneurile C1 și C2 și, din aceste motive, potențialul de reducere a consumului de combustibil și a emisiilor în cazul vehiculelor grele de marfă este semnificativ.

(19)Includerea deplină a pneurilor C3 în domeniul de aplicare al prezentului regulament este conformă, de asemenea, cu propunerea Comisiei pentru un regulament privind monitorizarea și raportarea emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil ale vehiculelor utilitare grele noi 18 , precum și cu propunerea Comisiei privind standardele de CO2 pentru vehiculele utilitare grele 19 .

(20)Mulți utilizatori finali iau decizii de cumpărare fără a vedea efectiv pneurile și, din acest motiv, nu văd eticheta aplicată pe acestea. În toate aceste situații, utilizatorului final ar trebui să-i fie prezentată eticheta înainte de finalizarea deciziei de cumpărare. Afișarea unei etichete pe pneuri la punctul de vânzare, precum și în materialele tehnice promoționale, ar trebui să asigure primirea de către distribuitori, precum și de către posibilii utilizatori finali, a unor informații armonizate referitoare la parametrii relevanți ai pneurilor, la momentul și în locul în care a fost luată decizia de cumpărare.

(21)Unii utilizatori finali aleg pneurile înainte de a sosi la punctul de vânzare sau le cumpără prin comandă poștală sau prin internet. Pentru a garanta că și acești utilizatori finali vor putea face o alegere în cunoștință de cauză pe baza unor informații armonizate referitoare la eficiența pneurilor din punctul de vedere al consumului de combustibil, al performanței de aderență pe teren umed, al zgomotului exterior de rulare și al altor parametri, etichetele ar trebui să fie reproduse în toate materialele tehnice promoționale, inclusiv în cazul în care aceste materiale sunt puse la dispoziție pe internet.

(22)Utilizatorilor finali potențiali ar trebui să li se furnizeze informații care să explice fiecare element de pe etichetă și relevanța acestuia. Aceste informații ar trebui prezentate în materialele tehnice promoționale, de exemplu pe paginile de internet ale furnizorilor.

(23)Eficiența din punctul de vedere al consumului de combustibil, aderența pe teren umed, zgomotul exterior și alți parametri ar trebui să fie evaluați în conformitate cu metode fiabile, precise și reproductibile care iau în considerare măsurătorile și metodele de calcul de ultimă generație. În măsura posibilului, astfel de metode ar trebui să reflecte comportamentul consumatorului mediu și să fie robuste pentru a preveni eventuala eludare intenționată sau neintenționată. Etichetele pneurilor ar trebui să reflecte rezultatele comparative ale performanțelor pneurilor în utilizare efectivă, în limitele constrângerilor cauzate de necesitatea unor încercări de laborator fiabile, precise și reproductibile, pentru a le permite utilizatorilor finali să compare diferitele tipuri de pneuri și pentru a limita astfel costurile de testare pentru producători.

(24)Respectarea dispozițiilor privind etichetarea pneurilor de către furnizori și distribuitori este esențială pentru garantarea unor condiții concurențiale egale în cadrul Uniunii. Prin urmare, statele membre ar trebui să monitorizeze această respectare prin supravegherea pieței și prin efectuarea cu regularitate a unor controale ex post, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului 20 .

(25)Pentru a facilita monitorizarea conformității, pentru a le oferi utilizatorilor finali un instrument util și pentru a permite comercianților modalități alternative de a obține fișe cu informații referitoare la produs, pneurile ar trebui incluse în baza de date a produselor creată în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1369. Prin urmare, Regulamentul (UE) 2017/1369 ar trebui modificat în consecință.

(26)Fără a aduce atingere obligațiilor statelor membre privind supravegherea pieței și obligațiilor furnizorilor de a verifica conformitatea produsului, furnizorii ar trebui să pună la dispoziție în baza de date a produselor, în format electronic, informațiile solicitate privind conformitatea produsului.

(27)Pentru ca utilizatorii finali să aibă încredere în eticheta pneurilor, nu ar trebui să fie permise alte etichete care o imită. Din același motiv, etichetele suplimentare, mărcile, simbolurile sau inscripționările care ar putea induce în eroare sau deruta pe utilizatorii finali cu privire la parametrii incluși în eticheta pneurilor nu ar trebui să fie permise.

(28)Sancțiunile aplicabile pentru încălcarea prezentului regulament și a actelor delegate adoptate în temeiul său ar trebui să fie eficace, proporționale și cu efect de descurajare.

(29)Pentru a promova eficiența energetică, atenuarea schimbărilor climatice și protecția mediului, statele membre ar trebui să poată elabora măsuri de stimulare a folosirii produselor eficiente din punct de vedere energetic. Statele membre sunt libere să hotărască natura unor astfel de măsuri de stimulare. Acestea ar trebui să respecte normele Uniunii privind ajutoarele de stat și nu ar trebui să constituie bariere nejustificate în cadrul pieței. Prezentul regulament nu aduce atingere rezultatelor niciunei proceduri viitoare în materie de ajutoare de stat care ar putea fi întreprinsă în conformitate cu articolele 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) în legătură cu asemenea măsuri de stimulare.

(30)Pentru a modifica conținutul și formatul etichetei, pentru a introduce cerințe cu privire la pneurile reșapate, la abraziune și la kilometraj, precum și pentru a adapta anexele la progresul tehnic, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare din 13 aprilie 2016 21 . Mai precis, pentru a se asigura participarea egală la elaborarea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul ar trebui să primească toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții ar trebui să aibă în mod sistematic acces la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu elaborarea actelor delegate.

(31)Pneurile care au fost deja introduse pe piață înainte de data punerii în aplicare a cerințelor prevăzute în prezentul regulament nu ar trebui să fie reetichetate.

(32)Pentru a spori încrederea în etichetă și pentru a asigura precizia acesteia, declarația pe care furnizorii o fac pe etichetă cu privire la valorile rezistenței la rulare, la aderența pe teren umed și la zgomot ar trebui să facă obiectul procesului de omologare de tip în temeiul Regulamentului (CE) nr. 661/2009.

(33)Comisia ar trebui să efectueze o evaluare a prezentului regulament. În temeiul punctului 22 din Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare încheiat între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, evaluarea ar trebui să se bazeze pe cele cinci criterii – eficiență, eficacitate, relevanță, coerență și valoare adăugată europeană – și ar trebui să constituie punctul de pornire al evaluării impactului eventualelor măsuri viitoare.

(34)Dat fiind că obiectivul prezentului regulament, și anume acela de a spori siguranța și eficiența economică și ecologică a transporturilor rutiere prin furnizarea de informații utilizatorilor finali pentru a le permite să aleagă pneuri mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, mai sigure și mai silențioase, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, deoarece este nevoie de informații armonizate pentru utilizatorii finali, însă, având în vedere necesitatea unui cadru de reglementare armonizat și a unor condiții de concurență echitabile, poate fi realizat mai curând la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Un regulament rămâne instrumentul juridic adecvat, întrucât el impune norme clare și detaliate care împiedică transpunerea divergentă de către statele membre și asigură astfel un grad înalt de armonizare în întreaga Uniune. Un cadru de reglementare armonizat la nivelul Uniunii, mai curând decât la nivelul statelor membre, reduce costurile pentru furnizori și asigură condiții de concurență echitabile și libera circulație a mărfurilor în interiorul pieței interne. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul menționat, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru îndeplinirea respectivelor obiective.

(35)Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 ar trebui abrogat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1
Scopul și obiectul

1.Obiectivul prezentului regulament este de a îmbunătăți siguranța, protecția sănătății și eficiența economică și ecologică a sectorului transporturilor rutiere, prin promovarea pneurilor eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, sigure și cu niveluri scăzute de zgomot.

2.Prezentul regulament stabilește un cadru pentru furnizarea de informații armonizate referitoare la parametrii pneurilor prin intermediul etichetării, permițând utilizatorilor finali să facă o alegere în cunoștință de cauză la cumpărarea de pneuri.

Articolul 2
Domeniul de aplicare

1.Prezentul regulament se aplică pneurilor C1, C2 și C3.

2.Prezentul regulament se aplică, de asemenea, pneurilor reșapate odată ce o metodă de testare adecvată pentru măsurarea performanței acestor pneuri este adăugată în anexe printr-un act delegat în conformitate cu articolul 12.

3.Prezentul regulament nu se aplică:

(a)pneurilor profesionale de teren;

(b)pneurilor proiectate să fie montate numai la vehicule înmatriculate pentru prima dată înainte de 1 octombrie 1990;

(c)pneurilor de rezervă de uz temporar de tip T;

(d)pneurilor a căror categorie de viteză este mai mică de 80 km/h;

(e)pneurilor al căror diametru nominal al jantei nu depășește 254 mm sau este de cel puțin 635 mm;

(f)pneurilor echipate cu dispozitive suplimentare pentru îmbunătățirea proprietăților de tracțiune, precum pneurile cu nituri;

(g)pneurilor proiectate să fie montate numai la vehicule destinate exclusiv curselor.

Articolul 3
Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

(1)„pneuri C1, C2 și C3” înseamnă clasele de pneuri definite la articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 661/2009;

(2)„pneuri reșapate” înseamnă pneuri uzate recondiționate prin înlocuirea benzii de rulare uzate cu un material nou;

(3)„pneu de rezervă de tip T pentru utilizare temporară” înseamnă un tip de pneuri de rezervă pentru utilizare temporară, prevăzute pentru a fi folosite la presiuni de umflare superioare celor stabilite pentru pneurile standard și întărite;

(4)„etichetă” înseamnă o diagramă grafică, în format imprimat sau electronic, inclusiv sub forma unui autocolant, care include simboluri pentru a informa pe utilizatorii finali cu privire la performanța unui pneu sau lot de pneuri, în raport cu parametrii prevăzuți în anexa I;

(5)„punct de vânzare” înseamnă un loc unde pneurile sunt prezentate sau stocate și oferite spre vânzare utilizatorilor finali, inclusiv saloane auto care oferă spre vânzare utilizatorilor finali pneuri ce nu sunt montate pe vehicule;

(6)„material tehnic promoțional” înseamnă documentație, în format imprimat sau electronic, produsă de către un furnizor pentru a completa materialul publicitar cel puțin cu informațiile tehnice în conformitate cu anexa V;

(7)„fișă cu informații referitoare la produs” înseamnă un document standard care conține informațiile detaliate indicate în anexa IV, în format imprimat sau electronic;

(8)„documentație tehnică” înseamnă o documentație suficientă pentru a permite autorităților de supraveghere a pieței să evalueze exactitatea etichetei și a fișei cu informații referitoare la produs, inclusiv informațiile specificate în anexa III;

(9)„baza de date a produselor” înseamnă o bază de date creată în temeiul Regulamentului (UE) 1369/2017 și care constă într-o secțiune publică axată pe consumator, în care informațiile referitoare la parametrii produselor individuale sunt accesibile prin mijloace electronice, pe un portal online pentru accesibilitate și într-o secțiune privind conformitatea, cu cerințe de accesibilitate și de securitate specificate în mod clar;

(10)„vânzare la distanță” înseamnă oferirea spre vânzare, închiriere sau vânzare în rate prin corespondență, pe baza unui catalog de vânzări, prin internet, prin telemarketing sau prin orice altă metodă prin care se presupune că utilizatorul final potențial nu poate să vadă produsele expuse;

(11)„producător” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care fabrică un produs sau pentru care se proiectează sau se fabrică un produs și care introduce produsul respectiv pe piață sub propriul nume sau sub propria marcă comercială;

(12)„importator” înseamnă orice persoană fizică sau juridică stabilită în Uniune și care introduce un produs dintr-o țară terță pe piața Uniunii;

(13)„reprezentant autorizat” înseamnă orice persoană fizică sau juridică stabilită în Uniune care a primit un mandat scris din partea unui producător de a acționa în numele acestuia în legătură cu sarcini specifice;

(14)„furnizor” înseamnă un producător stabilit în Uniune, un reprezentant autorizat al unui producător cu sediul în afara Uniunii sau un importator care introduce un produs pe piața Uniunii;

(15)„distribuitor” înseamnă orice persoană fizică sau juridică din lanțul de aprovizionare, cu excepția furnizorului, care desface un produs pe piață;

(16)„punere la dispoziție pe piață” înseamnă furnizarea unui produs pentru distribuție sau utilizare pe piața Uniunii în cursul unei activități comerciale, contra cost sau gratuit;

(17)„introducere pe piață” înseamnă prima punere la dispoziție a unui produs pe piața Uniunii;

(18)„utilizator final” înseamnă un consumator, un gestionar de parc auto sau o întreprindere de transport rutier care cumpără sau se preconizează că va cumpăra un pneu;

(19)„parametru” înseamnă un parametru al pneului astfel cum figurează în anexa I, precum rezistența la rulare, aderența pe teren umed, zgomotul exterior de rulare, zăpada, gheața, kilometrajul sau abraziunea, care are un impact semnificativ asupra mediului, asupra siguranței rutiere sau asupra sănătății în timpul utilizării;

(20)„tip de pneu” înseamnă o versiune a unui pneu în cazul căreia toate unitățile au aceleași caracteristici tehnice relevante pentru etichetă și pentru fișa cu informații referitoare la produs, precum și același identificator de model.

Articolul 4
Responsabilitățile furnizorilor de pneuri

1.Furnizorii trebuie să garanteze că pneurile C1, C2 și C3 care sunt introduse pe piață sunt însoțite:

(a)pentru fiecare pneu individual, de o etichetă în conformitate cu anexa II sub formă de autocolant, indicând informațiile și clasa pentru fiecare dintre parametrii prevăzuți în anexa I, și de fișa cu informații referitoare la produs, astfel cum este stabilită în anexa IV;

(b)pentru fiecare lot format din unul sau mai multe pneuri identice, de o etichetă în conformitate cu anexa II în format imprimat, indicând informațiile și clasa pentru fiecare dintre parametrii prevăzuți în anexa I, și de fișa cu informații referitoare la produs, astfel cum este stabilită în anexa IV.

2.În ceea ce privește pneurile vândute pe internet, furnizorii se asigură că eticheta este afișată în apropierea prețului și că fișa cu informații referitoare la produs poate fi accesată.

3.Furnizorii se asigură că orice material publicitar vizual pentru un anumit tip de pneu, inclusiv de pe internet, prezintă eticheta.

4.Furnizorii se asigură că orice material tehnic promoțional privind un anumit tip de pneu, inclusiv de pe internet, respectă cerințele din anexa V.

5.Furnizorii se asigură că valorile, clasele aferente și orice informații suplimentare privind performanța pe care le declară pe etichetă pentru parametrii esențiali stabiliți în anexa I au făcut obiectul procesului de omologare de tip în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 661/2009.

6.Furnizorii garantează exactitatea etichetelor și a fișelor cu informații referitoare la produs pe care le pun la dispoziție.

7.Furnizorii pun la dispoziția autorităților din statele membre, la solicitarea acestora, documentația tehnică în conformitate cu anexa III.

8.Furnizorii cooperează cu autoritățile de supraveghere a pieței și iau măsuri prompte pentru a remedia orice situație de neconformitate cu cerințele relevante prevăzute în prezentul regulament, care intră în responsabilitatea lor, din proprie inițiativă sau atunci când li se solicită acest lucru de către autoritățile de supraveghere a pieței.

9.Furnizorii nu trebuie să ofere sau să afișeze alte etichete, mărci, simboluri sau inscripții care nu respectă cerințele din prezentul regulament, dacă, procedând astfel, ar fi probabil să inducă în eroare sau să deruteze pe utilizatorii finali cu privire la parametrii esențiali.

10.Furnizorii nu trebuie să ofere sau să afișeze etichete care imită eticheta prevăzută în prezentul regulament.

Articolul 5
Responsabilitățile furnizorilor în raport cu baza de date a produselor

1.Începând cu 1 ianuarie 2020, înainte de a introduce un pneu pe piață, furnizorii trebuie să introducă în baza de date a produselor informațiile prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/1369.

2.În cazul în care pneurile sunt introduse pe piață între (vă rugăm inserați data intrării în vigoare a prezentului regulament) și 31 decembrie 2019, furnizorul trebuie să introducă în baza de date a produselor, până la 30 iunie 2020, informațiile prevăzute în anexa I la Regulamentul (UE) 2017/1369 în ceea ce privește pneurile respective.

3.Până când informațiile menționate la alineatele (1) și (2) sunt introduse în baza de date a produselor, furnizorul trebuie să facă disponibilă pentru inspecție o versiune electronică a documentației tehnice în termen de 10 zile de la primirea unei cereri din partea autorităților de supraveghere a pieței.

4.Un pneu căruia i se aduc modificări care sunt relevante pentru etichetă sau pentru fișa cu informații referitoare la produs este considerat a fi un nou tip de pneu. Furnizorul trebuie să indice în baza de date dacă nu mai introduce pe piață unități dintr-un tip de pneu.

5.După ce unitatea finală a unui tip de pneu a fost introdusă pe piață, furnizorul păstrează informațiile referitoare la tipul respectiv de pneu în secțiunea privind conformitatea din baza de date a produselor pentru o perioadă de cinci ani.

Articolul 6
Responsabilitățile distribuitorilor de pneuri

1.Distribuitorii se asigură că:

(a)pneurile, la punctul de vânzare, poartă, într-o poziție vizibilă, o etichetă în conformitate cu anexa II sub formă de autocolant pusă la dispoziție de furnizori conform articolului 4 alineatul (1) litera (a);

(b)înainte de vânzarea unui pneu, aparținând unui lot format dintr-unul sau mai multe pneuri identice, eticheta menționată la articolul 4 alineatul (1) litera (b) este prezentată utilizatorului final și afișată vizibil în vecinătatea imediată a pneului la punctul de vânzare.

2.Distribuitorii se asigură că orice material publicitar vizual pentru un anumit tip de pneu, inclusiv de pe internet, prezintă eticheta.

3.Distribuitorii se asigură că orice material tehnic promoțional privind un anumit tip de pneu, inclusiv de pe internet, respectă cerințele din anexa V.

4.Distribuitorii se asigură că, în cazul în care pneurile oferite spre vânzare nu pot fi vizualizate de către utilizatorii finali, le pot oferi acestora, înainte de vânzare, o copie a etichetei.

5.Distribuitorii trebuie să se asigure că orice vânzare la distanță pe suport de hârtie prezintă eticheta și că utilizatorul final poate avea acces la fișa cu informații referitoare la produs prin intermediul unui site web cu acces liber sau că pot beneficia de o copie imprimată a acesteia.

6.Distribuitorii care utilizează vânzarea la distanță pe bază de telemarketing trebuie în mod special să-i informeze pe utilizatorii finali cu privire la clasele parametrilor esențiali de pe etichetă și să se asigure că aceștia pot accesa eticheta completă și fișa cu informații referitoare la produs prin intermediul unui site web cu acces liber sau că pot beneficia de copii imprimate ale acestora.

7.În ceea ce privește pneurile vândute direct pe internet, distribuitorii se asigură că eticheta este afișată în apropierea prețului și că fișa cu informații referitoare la produs poate fi accesată.

Articolul 7
Responsabilitățile furnizorilor și distribuitorilor de vehicule

În cazul în care utilizatorii finali intenționează să achiziționeze un vehicul nou, furnizorii și distribuitorii de vehicule trebuie să le furnizeze acestora, înainte de vânzare, eticheta pentru pneurile oferite împreună cu vehiculul, precum și materialele tehnice promoționale relevante.

Articolul 8
Metode de testare și măsurare

Informațiile care trebuie furnizate în conformitate cu articolele 4, 6 și 7 cu privire la parametrii indicați pe etichetă sunt obținute prin aplicarea metodelor de testare și măsurare menționate în anexa I și prin procedura de aliniere în laborator menționată în anexa VI.

Articolul 9
Procedura de verificare

Statele membre trebuie să evalueze conformitatea claselor declarate pentru fiecare parametru esențial indicat în anexa I, în conformitate cu procedura prevăzută în anexa VII.

Articolul 10
Obligațiile statelor membre

1.Statele membre nu trebuie să împiedice introducerea pe piață sau punerea în serviciu pe teritoriile lor a pneurilor care sunt conforme cu prezentul regulament.

2.Statele membre nu oferă stimulente pentru pneurile care se încadrează într-o clasă inferioară clasei B în ceea ce privește atât eficiența consumului de combustibil, cât și aderența pe teren umed, în sensul anexei I partea A și, respectiv, partea B. Taxele și măsurile fiscale nu constituie stimulente în sensul prezentului regulament.

3.Statele membre stabilesc normele privind sancțiunile și mecanismele de asigurare a respectării legii în cazul încălcării prezentului regulament și a actelor delegate adoptate în temeiul acestuia și iau toate măsurile necesare pentru a asigura punerea în aplicare a acestor norme. Sancțiunile prevăzute sunt eficace, proporționale și cu efect de descurajare.

4.Statele membre notifică Comisiei până la 1 iunie 2020 normele menționate la alineatul (3) care nu au fost notificate în prealabil Comisiei și informează Comisia fără întârziere cu privire la orice modificare ulterioară a acestora.

Articolul 11
Supravegherea pieței Uniunii și controlul produselor care intră pe piața Uniunii

1.[Articolele 16-29 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008/Regulament privind conformitatea și aplicarea legii propus în temeiul COM(2017)795] se aplică produselor vizate de prezentul regulament și de actele delegate relevante adoptate în temeiul acestuia.

2.Comisia încurajează și sprijină cooperarea și schimbul de informații privind supravegherea pieței referitoare la etichetarea produselor între autoritățile naționale ale statelor membre responsabile cu supravegherea pieței sau care se ocupă de controlul produselor care intră pe piața Uniunii și între acestea și Comisie, în special prin implicarea mai strânsă a grupului de experți în etichetarea pneurilor din cadrul „Cooperării administrative pentru supravegherea pieței”.

3.Programele de supraveghere a pieței ale statelor membre instituite în temeiul [articolului 13 din Regulamentul (CE) nr. 765/2008/Regulament privind conformitatea și aplicarea legii propus în temeiul COM(2017)795] trebuie să includă acțiuni pentru asigurarea efectivă a aplicării prezentului regulament.

Articolul 12

Acte delegate

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 13 pentru:

(a)a introduce modificări ale conținutului și formatului etichetei;

(b)a introduce parametri sau cerințe privind informațiile în anexe, în special pentru kilometraj și abraziune, cu condiția ca metodele de testare adecvate să fie disponibile;

(c)a adapta la progresul tehnic valorile, metodele de calcul și cerințele din anexe.

După caz, la pregătirea actelor delegate, Comisia testează designul și conținutul etichetelor pentru anumite grupuri de produse împreună cu grupări reprezentative de clienți din Uniune, pentru a se asigura că aceștia înțeleg clar etichetele.

Articolul 13
Exercitarea delegării

1.Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

2.Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 12 este conferită Comisiei pentru o perioadă de cinci ani de la [vă rugăm inserați data intrării în vigoare a prezentului regulament]. Comisia întocmește un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de sfârșitul perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

3.Delegarea de competențe prevăzută la articolul 12 poate fi revocată în orice moment de către Parlamentul European sau de către Consiliu. Prin decizia de revocare ia sfârșit delegarea competențelor specificată în decizia respectivă. Decizia produce efecte în ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere valabilității actelor delegate care sunt deja în vigoare.

4.Înainte de a adopta un act delegat, Comisia consultă experți desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

5.De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

6.Un act delegat adoptat în temeiul articolului 12 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu, sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Această perioadă se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 14
Evaluare și raportare

Până la 1 iunie 2026, Comisia efectuează o evaluare a prezentului regulament și prezintă un raport Parlamentului European, Consiliului și Comitetului Economic și Social European.

Raportul respectiv evaluează eficacitatea cu care prezentul regulament și actele delegate și de punere în aplicare adoptate în temeiul acestuia le-au permis utilizatorilor finali să aleagă pneuri mai performante, ținând cont de impacturile acestuia asupra întreprinderilor, asupra consumului de combustibil, asupra siguranței, asupra emisiilor de gaze cu efect de seră și asupra activităților de supraveghere a pieței. Raportul evaluează, de asemenea, costurile și beneficiile verificării independente și obligatorii de către o parte terță a informațiilor furnizate pe etichetă, luând în considerare și experiența cu cadrul mai larg prevăzut prin Regulamentul (CE) nr. 661/2009.

Articolul 15
Modificare a Regulamentului (UE) 2017/1369

La articolul 12 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1369, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)    să sprijine autoritățile de supraveghere a pieței în îndeplinirea atribuțiilor care le revin în temeiul prezentului regulament și al actelor delegate relevante, inclusiv asigurarea respectării acestora, și în temeiul Regulamentului (UE) [a se insera trimiterea la prezentul regulament]”.

Articolul 16
Abrogarea Regulamentului (CE) nr. 2009/1222

Regulamentul (CE) nr. 2009/1222 se abrogă.

Trimiterile la regulamentul abrogat se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa VIII.

Articolul 17
Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 1 iunie 2020.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European    Pentru Consiliu

Președintele    Președintele

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.    CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

   1.1.    Denumirea propunerii/inițiativei

   1.2.    Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB

   1.3.    Tipul propunerii/inițiativei

   1.4.    Obiectiv(e)

   1.5.    Motivele propunerii/inițiativei

   1.6.    Durata și impactul financiar

   1.7.    Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)

2.    MĂSURI DE GESTIONARE

   2.1.    Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

   2.2.    Sistemul de gestionare și de control

   2.3.    Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

3.    IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

   3.1.    Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

   3.2.    Impactul estimat asupra cheltuielilor

   3.2.1.    Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

   3.2.2.    Impactul estimat asupra creditelor operaționale

   3.2.3.    Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

   3.2.4.    Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

   3.2.5.    Contribuția terților

   3.3.    Impactul estimat asupra veniturilor

FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri esențiali și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1222/2009

1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză în structura ABM/ABB 22

Titlul 32 — Energie

32 02 02 Activități de sprijinire a politicii energetice europene și a pieței interne

1.3.Tipul propunerii/inițiativei

Propunerea/inițiativa se referă la prelungirea unei acțiuni existente.

1.4.Obiectiv(e)

1.4.1.Obiectiv(e) strategic(e) multianual(e) al(e) Comisiei vizat(e) de propunere/inițiativă

Uniunea energiei

1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) și activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

Obiectivul specific

Promovarea moderării cererii de energie

Activitatea (activitățile) ABM/ABB în cauză

ABB 1: Surse convenționale și regenerabile de energie

ABB 2: Activități de cercetare și inovare legate de energie

1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

Rezultatul preconizat al prezentei inițiative este de a îmbunătăți sistemul actual de etichetare energetică pentru pneuri în Uniune, care nu este optim din punctul de vedere al eficacității, al conformității și al nivelului de ambiție.

Prezenta propunere va îmbunătăți protecția cetățenilor și a utilizatorilor finali ai pneurilor, printr-o etichetare mai eficace și printr-o aplicare consolidată a legii.

Propunerea va avea un impact asupra operatorilor economici, care vor trebui să furnizeze în continuare și să afișeze eticheta pneurilor și să ofere informații pentru supravegherea pieței prin intermediul unor canale diferite.

Propunerea va avea un impact asupra autorităților naționale, care vor fi mai bine dotate pentru a întreprinde supravegherea pieței.

1.4.4.Indicatori privind rezultatele și impactul

Proporția pneurilor din clasa A, clasa B etc.

Proporția pneurilor neconforme constatate de autoritățile naționale de supraveghere a pieței.

1.5.Motivele propunerii/inițiativei

1.5.1.Cerință (cerințe) de îndeplinit pe termen scurt sau lung

Obiectivul general al prezentei inițiative este acela de a sprijini funcționarea pieței interne prin libera circulație a mărfurilor care asigură niveluri ridicate de protecție a mediului și a consumatorilor, de siguranță și de sănătate publică (zgomotul extern de rulare).

1.5.2.Valoarea adăugată a implicării UE

Acțiunea la nivelul UE va oferi utilizatorilor finali aceleași informații armonizate în oricare stat membru în care aceștia aleg să își achiziționeze pneurile. Un sistem de etichetare a pneurilor la nivelul UE va promova pneuri eficiente din punct de vedere energetic și sigure, care reduc poluarea sonoră în toate statele membre, creând o piață mai mare pentru aceste pneuri și, prin urmare, stimulente mai importante de a le dezvolta pentru industria pneurilor.

Acesta va asigura condiții echitabile pentru producători și distribuitori în ceea ce privește informațiile furnizate consumatorilor pentru pneurile oferite spre vânzare pe întreaga piață internă a UE. Din acest motiv, sunt necesare norme obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul întregii UE.

Aceasta este singura modalitate de a garanta că etichetele pentru produsele introduse pe piață sunt comparabile în toate statele membre, asigurând astfel funcționarea pieței interne, astfel cum este prevăzut la articolul 26 din TFUE.

1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

Chiar dacă UE a realizat piața unică pentru etichetele pentru pneuri, etichetele trebuie să fie actualizate pentru a fi în concordanță cu progresele tehnologice, ceea ce înseamnă că multe modele vor fi incluse în cele mai înalte clase, fără a oferi o diferențiere pentru consumatori, și pentru a reflecta faptul că pneurile cu cele mai slabe performanțe sunt scoase de pe piață ca urmare a procedurii de omologare de tip în temeiul Regulamentului (CE) nr. 661/2009 (Regulamentul general de siguranță – GSR).

Cu toate că autoritățile de supraveghere a pieței au verificat conformitatea cu cerințele etichetei energetice, neconformitățile cauzează încă o pierdere de aproximativ 10 % din economiile de energie preconizate (și din economiile monetare pentru consumatori). Propunerea Comisiei pentru un nou regulament privind supravegherea pieței [COM(2017) 795] urmărește abordarea acestor probleme pentru armonizarea legislației privind produsele. Cu toate acestea, autoritățile de supraveghere a pieței în domeniul etichetării pneurilor se confruntă cu probleme care nu sunt soluționate de această propunere: accesul în timp util la documentația tehnică, probleme cu identificarea și obținerea de informații de contact pentru producătorii străini, precum și inexistența unui sistem central pentru a identifica modelele echivalente care ar fi putut fi deja inspectate de alte autorități de supraveghere a pieței. În plus, a fost dificil pentru Comisie să determine cerințele adecvate pentru clasele etichetelor, din cauza lipsei de date publice recente cu privire la performanțele pneurilor.

Prezenta propunere abordează aceste probleme prin stabilirea unei legături cu baza de date pentru înregistrarea produselor creată în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/1369 (Regulament-cadru privind etichetarea energetică), unde furnizorii transmit date privind performanța și conformitatea într-un loc central, accesibil autorităților naționale de supraveghere a pieței și Comisiei.

1.5.4.Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare

Prezenta inițiativă este coerentă cu GSR, care stabilește o procedură de omologare de tip cu cerințe minime de performanță privind rezistența la rulare, aderența pe teren umed și zgomotul exterior de rulare.

De asemenea, inițiativa este coerentă cu Regulamentul (CE) nr. 765/2008 (actualul Regulament privind supravegherea pieței), în special prin eliminarea dispozițiilor care se suprapun din legislația privind etichetarea pneurilor, care sunt deja reglementate prin dispoziții privind supravegherea pieței pentru toată legislația UE de armonizare.

Legătura propusă cu baza de date pentru înregistrarea produselor permite sinergii cu alte texte legislative de armonizare ale UE pentru care acest tip de baze de date este sau ar putea fi creat în viitor.

1.6.Durata și impactul financiar

Propunere/inițiativă pe durată nedeterminată

punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate începând cu 2019;

urmată de o perioadă de funcționare în regim de croazieră.

1.7.Modul (modurile) de gestiune planificat(e) 23

Gestiune directă asigurată de Comisie

prin intermediul serviciilor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

Observații

Prezenta inițiativă necesită resurse bugetare pentru includerea pneurilor în baza de date pentru înregistrarea produselor cu impact energetic creată în conformitate cu regulamentul-cadru privind etichetarea energetică, precum și pentru campania de comunicare și măsurile de punere în aplicare. Aceste cheltuieli vor fi suportate în cadrul resurselor deja prevăzute în programarea financiară oficială.

2.MĂSURI DE GESTIONARE

2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

Un grup de experți în etichetarea pneurilor va constitui o platformă de discuții cu privire la punerea în aplicare adecvată a regulamentului propus.

Conform unei dispoziții finale, Comisia ar trebui să evalueze și să prezinte un raport privind punerea în aplicare a regulamentului la șapte ani de la intrarea sa în vigoare. Acesta ar trebui să identifice eventualele probleme și deficiențe și ar putea fi un punct de plecare pentru acțiuni ulterioare, inclusiv pentru orice propuneri de modificare.

Sistemul de gestiune și de control

2.1.1.Riscul (riscurile) identificat(e)

Bugetul pentru adaptarea bazei de date actuale a produselor în vederea înregistrării pneurilor a fost estimat la 200 000 EUR. Numărul modelelor de pneuri ar putea crește și genera costuri suplimentare pentru actualizarea bazei de date.

Riscurile privind funcționarea bazei de date pentru înregistrarea produselor sunt legate în principal de problemele specifice TI, precum o posibilă cădere a sistemului și aspecte legate de confidențialitate.

2.1.2.Informații privind sistemul de control intern instituit

Metodele de control preconizate sunt prevăzute în Regulamentul financiar și în normele de aplicare.

2.2.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

Nu există măsuri specifice dincolo de aplicarea Regulamentului financiar.

3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

Linii bugetare existente

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tip de
cheltuieli

contribuție

Număr
[Rubrica………………….……………]

Dif./ Nedif. 24

din partea țărilor AELS 25

din partea țărilor candidate 26

din partea țărilor terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

1a Competitivitate pentru creștere și locuri de muncă

32 02 02

Activități de sprijinire a politicii energetice europene și a pieței interne

Dif.

DA

NU

NU

NU

5 Administrație

32 01 01

Cheltuieli cu funcționarii și agenții temporari în domeniul de politică „Energie”

Nedif.

NU

NU

NU

NU

5 Administrație

32 01 02

Personal extern și alte cheltuieli de gestiune în sprijinul domeniului de politică „Energie”

Nedif.

NU

NU

NU

NU

Noile linii bugetare solicitate

În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

Rubrica din cadrul financiar multianual

Linia bugetară

Tip de
cheltuieli

Contribuție

Număr
[Rubrica………………….……………]

Dif./ Nedif.

Țări AELS

Țări candidate

Țări terțe

în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor

3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor

milioane EUR (cu trei zecimale)

Rubrica din cadrul financiar
multianual

Număr

1a Competitivitate pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă

DG: ENER

Anul
2019 27

Anul
2020

Anul
2021

Anul
2022

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

TOTAL

• Credite operaționale

32 02 02

Completare la baza de date de înregistrare a produselor cu impact energetic, inclusiv campania de informare și acțiunile comune de punere în aplicare.

Angajamente

(1)

1,3

1,62

2,92

Plăți

(2)

0,8

1,12

1,0

2,92

Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice 28

32 04 03

Provocări societale

(3)

TOTAL credite
pentru DG ENER

Angajamente

=1+3

1,3

1,62

2,92

Plăți

=2+3

0,8

1,12

1,0

2,92





TOTAL credite operaționale

Angajamente

(4)

1,3

1,62

2,92

Plăți

(5)

0,8

1,12

1,0

2,92

• TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul anumitor programe

(6)

TOTAL credite
la RUBRICA 1a
din cadrul financiar multianual

Angajamente

=4+ 6

1,3

1,62

2,92

Plăți

=5+ 6

0,8

1,12

1,0

2,92





Rubrica din cadrul financiar multianual
multianual

5

„Cheltuieli administrative”

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
2019

Anul
2020

Anul
2021

Anul
2022

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

TOTAL

DG: ENER

• Resurse umane

0,055

0,055

0,110

• Alte cheltuieli administrative

0,007

0,007

0,014

TOTAL DG ENER

Credite

0,062

0,062

0,124

TOTAL credite
la RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual
 

(Total angajamente = Total plăți)

0,062

0,062

0,124

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
2019 29

Anul
2020

Anul
2021

Anul
2022

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

TOTAL

TOTAL credite
la RUBRICILE 1 - 5
din cadrul financiar multianual
 

Angajamente

1,362

1,682

3,044

Plăți

0,862

1,182

1,000

3,044

3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor operaționale

Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

A se indica obiectivele și realizările

Anul
2019

Anul
2020

Anul
2021

Anul
2022

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

TOTAL

REALIZĂRI

Tip 30

Costuri medii

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nu

Costuri

Nr. total

Cost total

OBIECTIV SPECIFIC: Promovarea moderării cererii de energie

Actualizarea bazei de date TI de înregistrare a produselor cu impact energetic

0,2

1

0,2

1

0,2

Întreținerea bazei de date TI actualizate de înregistrare a produselor cu impact energetic

0,02

1

0,02

1

0,02

Asistență tehnică și/sau studii de evaluare a aspectelor legate de pneuri necesare pentru punerea în aplicare a regulamentului și sprijin pentru standardizare

0,1

1

0,1

1

0,1

2

0,2

Campania de informare

2,0

0,5

1,0

0,5

1,0

1

2,0

Acțiuni comune de asigurare a aplicării legislației

1

0,5

1

0,5

COSTURI TOTALE

1,3

1,62

2,92

3.2.3.Impactul estimat asupra creditelor cu caracter administrativ

3.2.3.1.Rezumat

Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

milioane EUR (cu trei zecimale)

Anul
2019 31

Anul
2020

Anul
2021

Anul
2022

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

TOTAL

RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

0,055

0,055

0,110

Alte cheltuieli administrative

0,007

0,007

0,014

Subtotal RUBRICA 5
din cadrul financiar multianual

0,062

0,062

0,124

În afara RUBRICII 5 32
din cadrul financiar multianual

Resurse umane

Alte cheltuieli
de natură administrativă

Subtotal
în afara RUBRICII 5
din cadrul financiar multianual

TOTAL

0,062

0,062

0,124

Necesarul de credite în materie de resurse umane și de alte cheltuieli administrative va fi acoperit de creditele DG-ului care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.

3.2.3.2.Necesarul de resurse umane estimat

Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

Estimări în echivalent normă întreagă

Anul 2019

Anul 2020

Anul 2021

Anul 2022

A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

•Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

32 01 01 01 (la sediu și în birourile de reprezentare ale Comisiei)

0,36

0,36

XX 01 01 02 (în delegații)

XX 01 05 01 (cercetare indirectă)

10 01 05 01 (cercetare directă)

Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 33

32 01 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

0,03

0,03

XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT și JED în delegații)

XX 01 04 yy  34

- la sediu

- în delegații

XX 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare indirectă)

10 01 05 02 (AC, END, INT - cercetare directă)

Alte linii bugetare (a se preciza)

TOTAL

0,39

0,39

Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau realocate intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, prin resurse suplimentare ce ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii de alocare anuală și în lumina constrângerilor bugetare.



Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

Funcționari și personal temporar

Administratori:

0,03 ENI ca șef de echipă

0,3 ENI ca funcționari responsabili pentru regulament, actele delegate și pentru sprijinul acordat coordonării aplicării normelor de către autoritățile de supraveghere a pieței

Asistenți:

0,03 ENI ca sprijin pentru proceduri legislative și comunicare

Personal extern

0,03 ENI (AC) ca secretar al echipei și responsabil de logistică

3.2.4.Compatibilitatea cu actualul cadru financiar multianual

Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

3.2.5.Contribuția terților

Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

(1)    Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri esențiali, JO L 342 22.12.2009, p. 46.
(2)    Regulamentul (UE) nr. 228/2011 al Comisiei din 7 martie 2011 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1222/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește metoda de testare a aderenței pe teren umed pentru pneurile C1 și Regulamentul (UE) nr. 1235/2011 al Comisiei din 29 noiembrie 2011 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1222/2009 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește clasificarea pneurilor în funcție de aderența pe teren umed, măsurarea rezistenței la rulare și procedura de verificare.
(3)    Regulamentul (CE) nr. 661/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind cerințele de omologare de tip pentru siguranța generală a autovehiculelor, a remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate care le sunt destinate (JO L 200, 31.7.2009, p. 1).
(4)    JO L 218, 13.8.2008, p. 30–47. A se vedea Propunerea Comisiei COM(2017)795 pentru un regulament de stabilire a normelor și procedurilor de conformitate și de aplicare a legislației de armonizare a Uniunii privind produsele care va înlocui Regulamentul nr. 765/2008.
(5)    JO L 198, 28.7.2017, p. 1–23.
(6)    https://ec.europa.eu/info/consultations/public-consultation-evaluation-and-review-eu-tyres-labelling-scheme_ro.
(7)    https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/Study%20in%20support%20of%20the%20Review%20of%20the%20Tyre%20Labelling%20Regulation_final.pdf
(8)    Pentru mai multe informații, a se vedea http://www.mstyr15.eu/index.php/en/
(9)    JO C […], […], p. […].
(10)    JO C […], […], p. […].
(11)    COM(2017) 658 final.
(12)    Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri esențiali (JO L 342, 22.12.2009, p. 46).
(13)    Regulamentul (CE) nr. 661/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind cerințele de omologare de tip pentru siguranța generală a autovehiculelor, a remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate care le sunt destinate (JO L 200, 31.7.2009, p. 1).
(14)    Directiva 2002/49/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 iunie 2002 privind evaluarea și gestiunea zgomotului ambiental (JO L 189, 18.7.2002, p. 12).
(15)    JO L307, 23.11.2011, p. 3.
(16)    COM(2018) 28 final.
(17)    Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (JO L 198, 28.7.2017, p. 1).
(18)    COM(2017) 279.
(19)    A se adăuga trimiterea după adoptarea propunerii.
(20)    Regulamentul (CE) nr. 765/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 de stabilire a cerințelor de acreditare și de supraveghere a pieței în ceea ce privește comercializarea produselor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93 (JO L218, 13.8.2008, p. 30).
(21)    JO L 123, 12.5.2016, p. 1.
(22)    ABM (activity based management): gestiune pe activități; ABB (activity-based budgeting): întocmirea bugetului pe activități.
(23)    Explicațiile privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
(24)    Dif. = Credite diferențiate / Nedif. = Credite nediferențiate
(25)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
(26)    Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
(27)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(28)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(29)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(30)    Realizările se referă la produsele și serviciile care vor fi furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de străzi construiți etc.).
(31)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei.
(32)    Asistență tehnică și/sau administrativă și cheltuieli de sprijin pentru punerea în aplicare a programelor și/sau a acțiunilor UE (fostele linii „BA”), cercetare indirectă și cercetare directă.
(33)    AC = agent contractual; AL = agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenții de muncă temporară; JED = expert tânăr în delegații.
(34)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).

Bruxelles,17.5.2018

COM(2018) 296 final

ANEXE

la

Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului

privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri esențiali și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1222/2009

{SEC(2018) 234 final}
{SWD(2018) 188 final}
{SWD(2018) 189 final}


ANEXA I
Testarea, clasificarea și măsurarea parametrilor pneurilor

Partea A: Clasele de eficiență a consumului de combustibil

Clasa de eficiență a consumului de combustibil se determină și se indică pe etichetă pe baza coeficientului de rezistență la rulare (CRR) în conformitate cu scara de la „A” la „G” prezentată mai jos și măsurată în conformitate cu anexa 6 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117 și cu modificările ulterioare ale acestuia și aliniată în conformitate cu procedura stabilită în anexa IV.

Dacă un anumit tip de pneu este aprobat pentru mai multe clase de pneuri (de exemplu C1 și C2), scara de clasificare utilizată pentru a determina clasa de eficiență a consumului de combustibil specifică tipului respectiv de pneu trebuie să fie cea aplicabilă celei mai înalte clase de pneuri (de exemplu C2, nu C1).

Pneurile C1

Pneurile C2

Pneurile C3

CRR în kg/t

Clasa

de eficiență

energetică

CRR în kg/t

Clasa

de eficiență

energetică

CRR în kg/t

Clasa

de eficiență

energetică

CRR ≤ 5,4

A

CRR ≤ 4,4

A

CRR ≤ 3,1

A

5,5 ≤ CRR ≤ 6,5

B

4,5 ≤ CRR ≤ 5,5

B

3,2 ≤ CRR ≤ 4,0

B

6,6 ≤ CRR ≤ 7,7

C

5,6 ≤ CRR ≤ 6,7

C

4,1 ≤ CRR ≤ 5,0

C

7,8 ≤ CRR ≤ 9,0

D

6,8 ≤ CRR ≤ 8,0

D

5,1 ≤ CRR ≤ 6,0

D

9,1 ≤ CRR ≤ 10,5

E

8,1 ≤ CRR ≤ 9,2

E

6,1 ≤ CRR ≤ 7,0

E

CRR ≥ 10,6

F

CRR ≥ 9,3

F

CRR ≥ 7,1

F

Partea B: Clasele de aderență pe teren umed

1.Clasele de aderență pe teren umed se determină și se indică pe etichetă pe baza indicelui de aderență pe teren umed (G) în conformitate cu scara de la „A” la „G” prezentată în tabelul de mai jos, calculat în conformitate cu punctul 2 și măsurat în conformitate cu anexa 5 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117.

2.Calculul indicelui de aderență pe teren umed (G)

G = G(T) - 0,03

unde:

G(T) = indicele de aderență pe teren umed al pneului candidat, astfel cum a fost măsurat într-un ciclu de testare

Pneurile C1

Pneurile C2

Pneurile C3

G

Clasa de aderență pe teren umed

G

Clasa de aderență pe teren umed

G

Clasa de aderență pe teren umed

1,68 ≤ G

A

1,53 ≤ G

A

1,38 ≤ G

A

1,55 ≤ G ≤ 1,67

B

1,40 ≤ G ≤ 1,52

B

1,25 ≤ G ≤ 1,37

B

1,40 ≤ G ≤ 1,54

C

1,25 ≤ G ≤ 1,39

C

1,10 ≤ G ≤ 1,24

C

1,25 ≤ G≤ 1,39

D

1,10 ≤ G≤ 1,24

D

0,95 ≤ G ≤ 1,09

D

1,10 ≤ G ≤ 1,24

E

0,95 ≤ G ≤ 1,09

E

0,80 ≤ G ≤ 0,94

E

G ≤ 1,09

F

G ≤ 0,94

F

0,65 ≤ G≤ 0,79

F

Gol

G

Gol

G

G ≤ 0,64

G



Partea C: Clasele de zgomot exterior de rulare și valoarea măsurată a acestuia

Valoarea măsurată a zgomotului exterior de rulare (N) se declară în decibeli și se calculează în conformitate cu anexa 3 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117.

Clasa de zgomot exterior de rulare se determină pe baza valorilor limită (LV) prevăzute în partea C a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 661/2009, după cum urmează:

N in dB

Clasa zgomotului exterior de rulare

N ≤ LV - 6

LV - 6 < N ≤ LV - 3

N > LV - 3

Partea D: Aderența la zăpadă

Performanța pe zăpadă se testează în conformitate cu anexa 7 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117.

Un pneu care îndeplinește valorile minime ale indicelui de performanță pe zăpadă specificate în Regulamentul CEE-ONU nr. 117 este clasificat ca pneu de zăpadă, pe eticheta sa trebuind inclusă următoarea pictogramă.

Partea E: Aderența la gheață

Performanța pe gheață se testează în conformitate cu standardul ISO 19447.

Un pneu care îndeplinește valoarea minimă a indicelui de performanță pe gheață specificată în standardul ISO 19447 este clasificat ca pneu de gheață, pe eticheta sa trebuind inclusă următoarea pictogramă.

ANEXA II
Formatul etichetei

1.Etichete

1.1.Pe etichete sunt prezentate următoarele informații în conformitate cu ilustrațiile de mai jos.

   





I.    Denumirea sau marca comercială a furnizorului;

II.    Identificatorul de model al furnizorului, unde „identificatorul de model” înseamnă codul, de obicei alfanumeric, care diferențiază un anumit tip de pneu de alte tipuri care poartă aceeași marcă comercială sau aceeași denumire a furnizorului;

III.    Codul QR;

IV.    Eficiența consumului de combustibil;

V.    Aderența pe teren umed;

VI.    Zgomot exterior de rulare;

VII.    Aderența pe zăpadă;

VIII.    Aderența pe gheață;

2.Designul etichetei

2.1.Pe etichetă trebuie să fie prezentat desenul din figura de mai jos:

2.2.Eticheta trebuie să aibă o lățime de cel puțin 90 mm și o înălțime de cel puțin 130 mm. Atunci când eticheta este tipărită în format mai mare, conținutul său trebuie să rămână totuși proporțional cu specificațiile de mai sus.

2.3.Eticheta trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

(a)culorile sunt CYMK - cyan, magenta, galben și negru - și sunt prezentate conform următorului exemplu: 00-70-X-00: 0 % cyan, 70 % magenta, 100 % galben, 0 % negru.

(b)cifrele de mai jos corespund legendelor indicate la punctul 2.1:

(1)Marginea etichetei: chenar: 1,5 X-10-00-05;

(2)Calibri normal 8 pts;

(3)Steagul european: lățime: 15 mm, înălțime: 10 mm;

(4)Banner: lățime: 51,5 mm, înălțime: 13 mm;

Text „BRAND"” Calibri normal 15 pts, 100 % alb;

Text „Model Number”: Calibri normal 13 pts, 100 % alb;

(5)Codul QR: lățime: 13 mm, înălțime: 13 mm;

(6)scara de la „A” la „F”:

Săgeți: înălțime: 5,6 mm, spațiu liber: 0,78 mm, trăsătură neagră: 0,5 pt – culori:

A: X-00-X-00;

B: 70-00-X-00;

C: 30-00-X-00;

D: 00-00-X-00;

E: 00-30-X-00;

F: 00-70-X-00

(7)Linia: lățime: 88 mm, înălțime: 2 pts - culoare: X-00-00-00;

(8)Pictograma zgomotului exterior de rulare:

Pictograma prevăzută: lățime: 25,5 mm, înălțime: 17 mm – culoare: X-10-00-05;

(9)Săgeată:

Săgeată: lățime: 20 mm, înălțime: 10 mm, 100 % negru;

Text: Elvetica Bold 20 pts, 100 % alb;

Textul unității: Helvetica Bold 13 pts, 100 % alb;

(10)Pictogramă gheață:

Pictograma prevăzută: lățime: 15 mm, înălțime: 15 mm – trăsătură: 1,5 pts - culoare: 100 % negru;

(11)Pictogramă zăpadă:

Pictograma prevăzută: lățime: 15 mm, înălțime: 15 mm – trăsătură: 1,5 pts - culoare: 100 % negru;

(12)„A” la „G”: Calibri normal 13 pts – 100% negru;

(13)Săgeți:

Săgeți: lățime: 11,4 mm, înălțime: 9 mm, 100 % negru;

Text: Calibri Bold 17 pts, 100 % alb;

(14)Pictogramă eficiența consumului de combustibil:

Pictograma prevăzută: lățime: 19,5 mm, înălțime: 18,5 mm – culoare: X-10-00-05;

(15)Pictogramă aderență pe terenul umed:

Pictograma prevăzută: lățime: 19 mm, înălțime: 19 mm – culoare: X-10-00-05;

(c)Fondul trebuie să fie alb.

2.4.Clasa pneului trebuie indicată pe etichetă, în formatul stabilit în ilustrația de la punctul 2.1.

ANEXA III
Documentația tehnică

Documentația tehnică menționată la articolul 4 alineatul (7) include următoarele:

(a)denumirea și adresa furnizorului;

(b)identificarea și semnătura persoanei împuternicite să angajeze răspunderea furnizorului;

(c)denumirea sau marca comercială a furnizorului;

(d)modelul pneului,

(e)dimensiunea pneului, indicele de sarcină și categoria de viteză;

(f)referințele metodelor de măsurare aplicate.

ANEXA IV
Fișa cu informații referitoare la produs

Informațiile din fișa cu informații referitoare la produs a pneurilor trebuie să figureze în broșura produsului sau în alte documente furnizate împreună cu produsul și trebuie să includă următoarele elemente:

(a)denumirea sau marca comercială a furnizorului;

(b)identificatorul de model al furnizorului;

(c)clasa de eficiență a pneului în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil, conform anexei I;

(d)clasa pneului în ceea ce privește aderența pe teren umed, conform anexei I;

(e)clasa zgomotului exterior de rulare și a decibelilor, conform anexei I;

(f)dacă pneul este un pneu de zăpadă;

(g)dacă pneul este un pneu de gheață.

ANEXA V
Informații furnizate în materialele tehnice promoționale

1.Informațiile referitoare la pneuri incluse în materialele tehnice promoționale se furnizează în ordinea specificată, după cum urmează:

(a)clasa de eficiență a consumului de combustibil (litere de la „A” la ”F”);

(b)clasa de aderență pe teren umed (litere de la „A” la „G”);

(c)clasa și valoarea măsurată a zgomotului exterior de rulare (dB);

(d)dacă pneul este un pneu de zăpadă;

(e)dacă pneul este un pneu de gheață.

2.Informațiile menționate la punctul 1 trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

(a)să fie lizibile;

(b)să fie ușor de înțeles;

(c)dacă sunt disponibile diverse clasificări pentru un anumit tip de pneuri, în funcție de dimensiune sau de alți parametri, trebuie să se menționeze gama de pneuri, de la cele mai puțin performante până la cele mai performante.

3.De asemenea, furnizorii trebuie să pună la dispoziție pe paginile lor de internet următoarele:

(a)un link la pagina de internet a Comisiei dedicată prezentului regulament;

(b)o explicație a pictogramelor imprimate pe etichetă;

(c)o declarație subliniind faptul că economiile efective de combustibil și siguranța rutieră depind în mare măsură de comportamentul șoferilor, în special de următoarele aspecte:

condusul ecologic poate reduce în mod semnificativ consumul de combustibil;

presiunea pneurilor trebuie verificată cu regularitate pentru a optimiza performanța în materie de aderență pe teren umed și de eficiență a consumului de combustibil;

distanțele de frânare trebuie întotdeauna respectate cu strictețe.

ANEXA VI
Procedura de aliniere a laboratoarelor în ceea ce privește măsurarea rezistenței la rulare

1.Definiții

În scopul procedurii de aliniere a laboratoarelor, se aplică următoarele definiții:

1.„laborator de referință” înseamnă un laborator care face parte din rețeaua de laboratoare ale căror nume au fost publicate în scopul procedurii de aliniere în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și care este în măsură să realizeze teste cu nivelul de precizie determinat în secțiunea 3 cu mașina sa de referință;

2.„laborator candidat” înseamnă un laborator care participă la procedura de aliniere, dar nu este un laborator de referință;

3.„pneu de aliniere” înseamnă un pneu care este testat în scopul realizării procedurii de aliniere;

4.„set de pneuri de aliniere” înseamnă un set de cinci sau mai multe pneuri de aliniere pentru alinierea unei singure mașini;

5.„valoare atribuită” înseamnă o valoare teoretică a coeficientului de rezistență la rulare (CRR) a unui pneu de aliniere măsurată de un laborator teoretic care este reprezentativ în cadrul rețelei de laboratoare de referință utilizate pentru procedura de aliniere;

6.„mașină” înseamnă orice ax de încercare a pneurilor în cadrul unei anumite metode de măsurare. De exemplu, două axe care acționează pe același tambur trebuie să nu fie considerate o singură mașină.

2.Dispoziții generale

2.1.Principiu

Coeficientul rezistenței la rulare măsurat (CRRm) dintr-un laborator de referință (l), (CRRm,l), trebuie aliniat la valorile atribuite ale rețelei laboratoarelor de referință.

Coeficientul rezistenței la rulare măsurat (m) obținut cu o mașină într-un laborator candidat (c), CRRm,c, trebuie aliniat prin intermediul unui laborator de referință ales din rețea.

2.2.Cerințe privind alegerea pneurilor

Un set de cinci sau mai multe pneuri de aliniere trebuie alese pentru procedura de aliniere în conformitate cu criteriile de mai jos. Trebuie ales un set pentru pneurile C1 și C2 împreună și un alt set pentru pneurile C3.

(a)Setul de pneuri de aliniere trebuie ales astfel încât să acopere gama diferiților CRR pentru pneurile C1 și C2 împreună sau pentru pneurile C3. În orice caz, diferența dintre cel mai mare CRRm și cel mai mic CRRm din setul de pneuri, înainte și după aliniere, trebuie să fie cel puțin egală cu:

(i)    3 kg/t pentru pneurile C1 și C2 și

(ii)    2 kg/t pentru pneurile C3.

(b)CRRm din laboratoarele candidate sau de referință (CRRm,c sau CRRm,l), pe baza valorilor declarate ale CRR ale fiecărui pneu de aliniere, trebuie distribuiți uniform.

(c)Valorile indicelui de încărcare trebuie să cuprindă în mod adecvat gama de pneuri care urmează a fi testate, garantându-se că și valorile forței rezistenței la rulare acoperă gama de pneuri care urmează a fi testate.

Fiecare pneu de aliniere trebuie verificat anterior utilizării și înlocuit atunci când:

(a)prezintă o stare care îl face să nu poată fi utilizat pentru alte încercări și/sau

(b)există deviații ale CRRm,c sau CRRm,l mai mari de 1,5 % în raport cu măsurătorile anterioare după corecția tuturor deviațiilor mașinii.

2.3.Metodă de măsurare

Laboratorul de referință trebuie să măsoare fiecare pneu de aliniere de patru ori, să rețină ultimele trei rezultate pentru analize ulterioare, în conformitate cu punctul 4 din anexa 6 la Regulamentul nr. 117 al UNECE și cu modificările ulterioare ale acestuia, și să aplice condițiile prevăzute la punctul 3 din anexa 6 la Regulamentul nr. 117 al UNECE și cu modificările ulterioare ale acestuia.

Laboratorul candidat trebuie să măsoare fiecare pneu de aliniere de (n + 1) ori, unde n este specificat în secțiunea 5, să rețină ultimele n rezultate pentru analize ulterioare, în conformitate cu punctul 4 din anexa 6 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117 și cu modificările ulterioare ale acestuia, și să aplice condițiile stabilite la punctul 3 din anexa 6 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117 și în modificările ulterioare ale acestuia.

La fiecare măsurare a unui pneu de aliniere, ansamblul pneu/anvelopă se înlătură de pe mașină și se urmează din nou, de la început, întreaga procedură de testare prevăzută la punctul 4 din anexa 6 la Regulamentul nr. 117 al UNECE și în modificările ulterioare ale acestuia.

Laboratorul candidat sau cel de referință trebuie să calculeze:

(a)valoarea măsurată a fiecărui pneu de aliniere pentru fiecare măsurare, după cum se prevede la punctele 6.2 și 6.3 din anexa 6 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117 și în modificările ulterioare ale acestuia (și anume corectată pentru o temperatură de 25 °C și pentru un diametru al tamburului de 2 m);

(b)valoarea medie a ultimelor trei (în cazul laboratoarelor de referință) sau a ultimelor n (în cazul laboratoarelor candidate) valori măsurate pentru fiecare pneu de aliniere; și

(c)deviația standard (σm), după cum urmează:

unde:

i este indicele de la 1 la p pentru numărul de pneuri de aliniere;
j este indicele de la 2 la n+1 pentru ultimele n repetiții ale fiecărei măsurători pentru un anumit pneu de aliniere

n+1 este numărul de repetiții ale măsurătorilor pneurilor (n+1=4 pentru laboratoare de referință și n+1 ≥4 pentru laboratoare candidate);

p este numărul de pneuri de aliniere (p ≥ 5).

2.4.Formatul datelor care se folosesc pentru calcule și rezultate

Valorile măsurate ale CRR care includ corecția temperaturii și cea a diametrului tamburului trebuie rotunjite la 2 zecimale.

Apoi calculele se fac ținând seama de toate zecimalele: nu trebuie să existe alte rotunjiri, cu excepția ecuațiilor de aliniere finale.

Toate valorile deviațiilor standard trebuie exprimate cu 3 zecimale.

Toate valorile CRR se vor exprima cu 2 zecimale.

Toți coeficienții de aliniere (A1, B1, A2 și B2) trebuie rotunjiți și afișați cu 4 zecimale exacte.

3.Cerințele privind laboratoarele de referință și determinarea valorilor atribuite

Valorile atribuite pentru fiecare pneu de aliniere trebuie determinate de o rețea de laboratoare de referință. la fiecare doi ani, rețeaua trebuie să evalueze stabilitatea și valabilitatea valorilor atribuite.

Fiecare laborator de referință care participă la rețea trebuie să respecte prevederile din anexa 6 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117 și ale modificărilor ulterioare ale acestuia și să aibă o deviație standard (σm) după cum urmează:

(a)cel mult 0,05 kg/t pentru pneurile de clasa C1 și C2 și

(b)cel mult 0,05 kg/t pentru pneurile de clasa C3.

Setul de pneuri de aliniere, conform prevederilor secțiunii 2.2, trebuie măsurat în conformitate cu secțiunea 2.3 de către fiecare laborator de referință din rețea.

Valoarea atribuită a fiecărui pneu de aliniere este media valorilor măsurate obținute de laboratoarele de referință ale rețelei pentru respectivul pneu de aliniere.

4.Procedura privind alinierea unui laborator de referință la valorile atribuite

Fiecare laborator de referință (l) trebuie să se alinieze la fiecare nou set de valori atribuite și după orice modificare semnificativă a mașinii sau după orice deviație a datelor de monitorizare a pneurilor de control ale mașinii.

Alinierea utilizează o tehnică de regresie liniară a tuturor datelor individuale. Coeficienții de regresie, A1l și B1l, se calculează după cum urmează:

unde:

CRR este valoarea atribuită a coeficientului de rezistență la rulare;

RRCm,leste valoarea individuală a coeficientului de rezistență la rulare măsurată de laboratorul de referință „l” (care include corecția temperaturii și pe cea a diametrului tamburului).

5.Cerințe aplicabile laboratoarelor candidate

Laboratoarele candidate trebuie să repete procedura de aliniere cel puțin o dată la doi ani pentru fiecare mașină și după orice modificare semnificativă a mașinii sau după orice deviație a datelor de monitorizare a pneurilor de control ale mașinii.

Conform prevederilor din secțiunea 2.2, un set comun compus din cinci pneuri diferite trebuie măsurat, în conformitate cu secțiunea 2.3, mai întâi de fiecare laborator candidat și, ulterior, de un laborator de referință. La cererea laboratorului candidat, pot fi testate mai mult de cinci pneuri de aliniere.

Setul de pneuri de aliniere trebuie furnizat de laboratorul candidat laboratorului de referință ales.

Laboratorul candidat (c) trebuie să respecte prevederile anexei 6 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117 și ale modificărilor ulterioare ale acestuia și să aibă, de preferință, deviații standard (am), după cum urmează:

(a)cel mult 0,075 kg/t pentru pneurile C1 și C2 și

(b)cel mult 0,06 kg/t pentru pneurile C3.

Dacă deviația standard (σm) a laboratorului candidat este mai ridicată decât valorile de mai sus cu patru măsurători, ultimele trei fiind cele utilizate pentru calcule, atunci numărul n+1 al repetițiilor măsurătorilor va fi majorat pentru întregul lot, după cum urmează:

n+1 = 1+(σm/γ)2,rotunjit la cea mai apropiată valoare întreagă mai mare,

unde:

γ 0,043 kg/t pentru pneurile de clasa C1 și C2

γ 0,035 kg/t pentru pneurile de clasa C3

6.Procedura de aliniere a unui laborator candidat

Unul dintre laboratoarele de referință (i) din rețea trebuie să calculeze funcția de regresie liniară a tuturor datelor individuale ale laboratorului candidat (c). Coeficienții de regresie, A2c și B2c, se calculează după cum urmează:

unde:

RRCm,leste valoarea individuală a coeficientului de rezistență la rulare măsurată de laboratorul de referință (i) (care include corecția temperaturii și pe cea a diametrului tamburului)

RRCm,ceste valoarea individuală a coeficientului de rezistență la rulare măsurată de laboratorul candidat (c) (care include corecția temperaturii și pe cea a diametrului tamburului)

Dacă coeficientul de determinare R² este mai mic de 0,97, laboratorul candidat nu este aliniat.

CRR aliniat al pneurilor testate de laboratorul candidat se calculează după cum urmează:

ANEXA VII
Procedura de verificare

Conformitatea cu prezentul regulament a claselor declarate de eficiență a consumului de combustibil, de aderență pe teren umed și de zgomot exterior de rulare, precum și valorile declarate și orice informații suplimentare privind performanțele prezentate pe etichetă trebuie evaluate pentru fiecare tip de pneuri sau pentru fiecare grupă de pneuri, în funcție de ceea ce stabilește furnizorul, în conformitate cu una dintre procedurile următoare:

(a)inițial, se testează un singur pneu sau set de pneuri:

1.dacă valorile măsurate corespund claselor declarate sau valorii declarate a zgomotului exterior de rulare, în limitele de toleranță prevăzute în tabelul 1, testul se consideră încheiat cu succes;

2.dacă valorile măsurate nu sunt conforme cu clasele declarate sau cu valoarea declarată a zgomotului exterior de rulare, în limitele prevăzute în tabelul 1, sunt testate alte trei pneuri sau alte trei seturi de pneuri. Valoarea medie de măsurare rezultată în urma testării celor trei pneuri sau a celor trei seturi de pneuri se utilizează pentru a evalua conformitatea cu informațiile declarate în limitele prevăzute în tabelul 1;

(b)dacă clasele sau valorile de pe etichetă rezultă din teste de omologare de tip obținute în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 661/2009 sau cu Regulamentul CEE-ONU nr. 117 și modificările ulterioare ale acestuia, statele membre pot utiliza datele măsurătorilor obținute în urma testelor de conformitate a producției efectuate asupra pneurilor.

Evaluarea datelor măsurătorilor obținute în urma testelor de conformitate a producției trebuie să țină seama de toleranțele din tabelul 1.

Tabelul 1

Parametru măsurat

Toleranțe de verificare

Coeficientul de rezistență la rulare (eficiența combustibilului)

Valoarea măsurată aliniată nu trebuie să depășească limita superioară (CRR cel mai ridicat) a clasei declarate cu mai mult de 0,3 kg/1 000 kg.

Zgomot exterior de rulare

Valoarea măsurată nu trebuie să depășească valoarea declarată a N cu mai mult de 1 dB(A).

Aderență pe teren umed

Valoarea măsurată G(T) nu trebuie să fie mai mică decât limita inferioară (cea mai mică valoare G) a clasei declarate.

Aderența pe zăpadă

Valoarea măsurată nu trebuie să fie mai mică decât indicele minim de performanță pe zăpadă.

Aderența pe gheață

Valoarea măsurată nu trebuie să fie mai mică decât indicele minim de performanță pe gheață.

ANEXA VIII
Tabel de corespondență

Regulamentul (CE) nr. 1222/2009

Prezentul regulament

Articolul 1 alineatul (1)

Articolul 1 alineatul (1)

Articolul 1 alineatul (2)

Articolul 1 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (1)

Articolul 2 alineatul (1)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 3 alineatul (1)

Articolul 3 alineatul (1)

Articolul 3 alineatul (2)

Articolul 3 alineatul (2)

-

Articolul 3 alineatul (3)

Articolul 3 alineatul (3)

Articolul 3 alineatul (4)

Articolul 3 alineatul (4)

Articolul 3 alineatul (5)

-

Articolul 3 alineatul (6)

Articolul 3 alineatul (5)

Articolul 3 alineatul (7)

-

Articolul 3 alineatul (8)

-

Articolul 3 alineatul (9)

Articolul 3 alineatul (6)

Articolul 3 alineatul (10)

Articolul 3 alineatul (7)

Articolul 3 alineatul (11)

Articolul 3 alineatul (8)

Articolul 3 alineatul (12)

Articolul 3 alineatul (9)

Articolul 3 alineatul (13)

Articolul 3 alineatul (10)

Articolul 3 alineatul (14)

Articolul 3 alineatul (11)

Articolul 3 alineatul (15)

-

Articolul 3 alineatul (16)

Articolul 3 alineatul (12)

Articolul 3 alineatul (17)

Articolul 3 alineatul (13)

Articolul 3 alineatul (18)

-

Articolul 3 alineatul (19)

Articolul 4

Articolul 4

Articolul 4 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (1) litera (a)

Articolul 4 alineatul (1) litera (b)

Articolul 4 alineatul (1) litera (b)

Articolul 4 alineatul (1) litera (b)

Articolul 4 alineatul (2)

-

-

Articolul 4 alineatul (2)

-

Articolul 4 alineatul (3)

Articolul 4 alineatul (3)

Articolul 4 alineatul (4)

Articolul 4 alineatul (4)

Articolul 4 alineatul (6)

-

Articolul 4 alineatul (5)

-

Articolul 4 alineatul (6)

-

Articolul 4 alineatul (7)

-

Articolul 4 alineatul (8)

-

Articolul 4 alineatul (9)

-

Articolul 5

Articolul 5

Articolul 6

Articolul 5 alineatul (1)

Articolul 6 alineatul (1)

Articolul 5 alineatul (1) litera (a)

Articolul 6 alineatul (1) litera (a)

Articolul 5 alineatul (1) litera (b)

Articolul 6 alineatul (1) litera (b)

-

Articolul 6 alineatul (2)

-

Articolul 6 alineatul (3)

Articolul 5 alineatul (2)

Articolul 6 alineatul (4)

Articolul 5 alineatul (3)

-

-

Articolul 6 alineatul (5)

-

Articolul 6 alineatul (6)

-

Articolul 6 alineatul (7)

Articolul 6

Articolul 7

Articolul 7

Articolul 8

Articolul 8

Articolul 9

Articolul 9 alineatul (1)

Articolul 10 alineatul (1)

Articolul 9 alineatul (2)

-

Articolul 10

Articolul 10 alineatul (2)

Articolul 11

Articolul 12

-

Articolul 12 litera (a)

-

Articolul 12 litera (b)

-

Articolul 12 litera (c)

Articolul 11 litera (a)

-

Articolul 11 litera (b)

-

Articolul 11 litera (c)

Articolul 12 litera (d)

Articolul 12

Articolul 11

-

Articolul 11 alineatul (1)

-

Articolul 11 alineatul (2)

-

Articolul 11 alineatul (3)

-

Articolul 13

Articolul 13

-

Articolul 14

-

-

Articolul 14

Articolul 15

-

-

Articolul 15

-

Articolul 16

Articolul 16

Articolul 17