Bruxelles, 11.4.2018

COM(2018) 183 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU ȘI COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN

Noile avantaje pentru consumatori


1. Introducere

1.1.    Realizarea unei piețe unice echitabile pentru consumatori și întreprinderi

Din 1987 până în prezent, UE aplică cele mai stricte norme de protecție a consumatorilor din lume, în prezent fiind în vigoare un set cuprinzător de drepturi ale consumatorilor. Cheltuielile de consum reprezintă 56 % din PIB-ul Uniunii Europene 1 , iar sănătatea mediului de consum reprezintă un factor cheie pentru creșterea economică 2 .

Drepturile instituite de UE pentru consumatori oferă predictibilitate și încredere atât cetățenilor, cât și întreprinderilor. Printre ele se numără dreptul la produse sigure, dreptul de a returna un produs cumpărat online în termen de 14 zile și dreptul la repararea sau înlocuirea produsului în perioada de garanție. Acestea sunt doar câteva dintre drepturile concrete care schimbă în bine viața oamenilor în fiecare zi.

Politica europeană de protecție a consumatorilor a oferit beneficii reale prin intermediul unor acte legislative majore care reglementează drepturile pasagerilor, drepturile consumatorilor, practicile comerciale neloiale și clauzele contractuale abuzive. Acest lucru a oferit atât cetățenilor europeni, cât și întreprinderilor europene un nivel ridicat de protecție și siguranță, dar piața se schimbă rapid.

Pentru a valorifica acest succes și pentru a face față provocărilor unei piețe noi și în continuă evoluție, președintele Juncker a reorganizat Comisia astfel încât politica de protecție a consumatorilor să capete un rol mai proeminent 3 . De la începutul mandatului său în 2014, această Comisie a formulat peste 80 % dintre propunerile necesare pentru abordarea celor zece domenii prioritare stabilite în orientările politice ale președintelui Juncker 4 . Interesele consumatorilor au reprezentat o temă centrală în mai multe inițiative ale Comisiei, cum ar fi Strategia privind piața unică digitală, care a dus la adoptarea legislației de eliminare a tarifelor de roaming pentru telefonie mobilă și date de la 15 iunie 2017 5 și de interzicere a geoblocării nejustificate, astfel încât consumatorii să poată accesa sau achiziționa produse sau servicii de pe un site dintr-un alt stat membru, de la 3 decembrie 2018 6 , precum și a legislației de asigurare a portabilității transfrontaliere a serviciilor de conținut online de la 1 aprilie 2018 7 . În cadrul politicii privind uniunea energetică și clima, s-a ajuns la un acord cu privire la propunerile Comisiei de consolidare a drepturilor consumatorilor pe piața energiei 8 și cu privire la un nou test de emisii și de consum de combustibil pentru autoturisme 9 . În plus, de la 1 iulie 2018 se vor aplica norme modernizate referitoare la pachetele de servicii pentru vacanțe 10 .

În plus, sunt în curs negocieri între Parlamentul European, Consiliu și Comisie pe marginea propunerilor referitoare la contractele digitale, un element central al Strategiei privind piața unică digitală care vizează modernizarea normelor din contractele încheiate cu consumatorii pentru furnizarea de conținut digital 11 și pentru vânzarea de bunuri 12 . Având în vedere importanța acestor propuneri pentru oferirea de drepturi clare și efective consumatorilor care accesează conținut digital și pentru asigurarea faptului că atât consumatorii, cât și întreprinderile se pot baza pe norme uniforme și eficace în întreaga Europă, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să asigure adoptarea rapidă a acestor propuneri, evidențiate în Declarația comună privind prioritățile legislative convenită de președinții celor trei instituții.

Și alte propuneri ale Comisiei vor contribui la asigurarea unui nivel înalt de protecție a consumatorilor. Ca exemplu demn de menționat, Propunerea de directivă privind tratamentul egal din 2008, care are ca scop, printre altele, asigurarea unui acces egal la bunuri și servicii indiferent de religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, ar putea avea un impact semnificativ 13 . În plus, prin Actul european privind accesibilitatea, propus de Comisie în 2015, o gamă largă de produse și servicii vor deveni mai accesibile pentru consumatorii cu handicap 14 . Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să ajungă în scurt timp la un acord referitor la această propunere importantă, iar după adoptarea ei intenționează să prezinte o propunere de includere a Actul privind accesibilitatea în sfera de aplicare a directivei propuse privind acțiunile reprezentative 15 .

Ca urmare a activității Comisiei, condițiile pentru consumatori s-au îmbunătățit pe tot teritoriul Uniunii Europene 16 , iar întreprinderile au beneficiat de activități de aplicare a normelor de tip „ghișeu unic” pentru anumite aspecte (cum ar fi achizițiile în cadrul aplicațiilor de jocuri online, închirierile auto sau conținutul ilegal pe platformele de comunicare socială 17 ).

Dar politica de protecție a consumatorilor continuă să se confrunte cu provocări. Practicile abuzive la scară largă care au afectat recent consumatorii din întreaga UE au subminat încrederea acestora în piața unică. Printre aceste evenimente de amploare se numără „Dieselgate” (în care anumiți producători de automobile au instalat în vehicule tehnologii menite să înșele testele de emisii) și utilizarea larg răspândită de către bănci a unor clauze contractuale abuzive în contractele de credit ipotecar 18 . Aceste evenimente au declanșat și o dezbatere pe marginea întrebării dacă Uniunea Europeană dispune de mecanisme suficient de puternice pentru a gestiona astfel de probleme, adică pentru a asigura respectarea efectivă a normelor de protecție a consumatorilor și despăgubirea consumatorilor prejudiciați. În plus, în mai multe state membre au apărut îngrijorări legate de diferențele de compoziție sau caracteristici dintre aceleași produse vândute în diferite părți ale pieței unice.

Necesitatea de a moderniza unele dintre normele de protecție a consumatorilor și de a consolida gradul de conformitate a fost confirmată de o evaluare amplă a normelor de protecție a consumatorilor, finalizată de Comisie în 2017 („Verificarea REFIT a adecvării” 19 , evaluarea Directivei privind drepturile consumatorilor 20 ). Evaluarea a concluzionat că normele UE de protecție a consumatorilor au contribuit la funcționarea pieței unice și au oferit un nivel ridicat de protecție a consumatorilor. În ansamblu, ele sunt adecvate scopului, dar trebuie să fie aplicate și respectate mai bine. Evaluarea a identificat și domenii în care legislația UE privind protecția consumatorilor ar putea fi actualizată și îmbunătățită.

Raportul privind Recomandarea Comisiei privind acțiunile colective în încetare și în despăgubire, care a fost adoptat în ianuarie 2018 21 , sprijină constatările evaluării din 2017. În raport s-a concluzionat că mecanismele de acțiune individuală existente nu sunt suficiente în „situațiile de prejudicii colective” care afectează un număr mare de consumatori din UE.

Aceste constatări nu pot fi ignorate. UE trebuie să găsească răspunsuri la noile provocări cu care se confruntă politica de protecție a consumatorilor, asigurând în același timp o piață unică echitabilă atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi.

1.2    Concretizarea „Noilor avantaje pentru consumatori”

Pachetul de măsuri prezentate în comunicarea de față și în propunerile care o însoțesc urmărește să răspundă acestor provocări și, astfel, concretizează realizarea „Noilor avantaje pentru consumatori” promise de Comisia Juncker, asigurând în anii următori o piață unică echitabilă atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi.

O aplicare mai strictă a normelor, existența unor instrumente eficiente de despăgubire și o mai bună cunoaștere de către consumatori a drepturilor pe care le au vor spori încrederea acestora, ceea ce va aduce beneficii economiei europene, având în vedere importanța cheltuielilor de consum în menținerea unui model economic durabil.

„Noile avantaje pentru consumatori” se bazează pe cadrul de politică existent în domeniul protecției consumatorilor și fac un pas înainte, propunând norme moderne, potrivite pentru piețele și practicile comerciale actuale aflate în permanentă schimbare, instrumente publice și private mai puternice de asigurare a respectării legislației și posibilități mai bune de despăgubire.

Practic, „Noile avantaje pentru consumatori” au drept scop:

·modernizarea normelor existente și eliminarea lacunelor din acquis-ul actual în domeniul protecției consumatorilor;

·oferirea unor posibilități mai bune de despăgubire a consumatorilor, sprijinirea aplicării efective a legislației și cooperarea sporită între autoritățile publice pe o piață unică echitabilă și sigură;

·intensificarea cooperării cu țările partenere din afara UE;

·asigurarea egalității de tratament a consumatorilor pe piața unică și garantarea faptului că autoritățile naționale competente au abilitatea de a rezolva orice problemă legată de „dublul standard de calitate” al produselor de consum;

·îmbunătățirea comunicării și consolidarea capacităților, astfel încât consumatorii să își cunoască mai bine drepturile, iar comercianților, în special întreprinderilor mici și mijlocii, să le fie mai ușor să își îndeplinească obligațiile;

·analizarea provocărilor cu care se va confrunta în viitor politica de protecție a consumatorilor într-un mediu economic și tehnologic care evoluează rapid.

Pentru îndeplinirea obiectivelor de mai sus, în documentul „Noi avantaje pentru consumatori” se propun modificări ale cadrului legislativ, completate de un set de acțiuni fără caracter legislativ, prevăzut în prezenta comunicare. Pachetul legislativ este compus din următoarele două instrumente:

·propunere de directivă de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului, a Directivei 98/6/CE, a Directivei 2005/29/CE și a Directivei 2011/83 în ceea ce privește o mai bună aplicare a normelor UE de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme 22 ;

·propunere de directivă privind acțiunile de reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor și de abrogare a Directivei 2009/22/CE. Această propunere intenționează să faciliteze despăgubirea consumatorilor în cazurile în care numeroși consumatori sunt victime ale aceleiași încălcări a legislației, într-o așa-numită situație de prejudicii colective 23 .

2. Modernizarea acquis-ului în domeniul protecției consumatorilor

Dovezile strânse de Comisie arată că există norme de protecție a consumatorilor care ar trebui modernizate pentru a răspunde provocărilor actuale. „Noile avantaje pentru consumatori” își propun să realizeze acest lucru prin următoarele măsuri:

·Noi instrumente pentru consumatori – măsuri reparatorii individuale. Consumatorii ar trebui să aibă dreptul la măsuri reparatorii individuale (de exemplu, la compensații financiare) atunci când sunt afectați de practici comerciale neloiale. În prezent, legislația UE nu prevede mijloace clare și suficiente pentru eliminarea efectelor negative ale unei astfel de practici. De exemplu, dacă ar apărea un nou scandal de tip „Dieselgate”, consumatorii ar beneficia de măsuri reparatorii pentru publicitate înșelătoare.

·Mai multă transparență pentru consumatori pe piețele online. În prezent, atunci când vizitează o piață online 24 , consumatorii nu știu întotdeauna de la cine cumpără (de la un comerciant profesionist sau de la un alt consumator). Numeroși consumatori au impresia că efectuează achiziții de la piața online și că, prin urmare, încheie un contract cu platforma respectivă. În realitate, ei cumpără cel mai frecvent de la un furnizor terț care este înregistrat pe piața online. În consecință, consumatorii pot crede în mod eronat că tratează cu un comerciant profesionist (și că, în consecință, beneficiază de drepturile consumatorilor 25 ). Această confuzie poate crea probleme în cazul apariției unor nereguli la achiziția online, pentru că nu este întotdeauna ușor de stabilit care este persoana responsabilă de eventualele erori. Acest lucru diminuează posibilitatea obținerii unei măsuri reparatorii.

Noile norme propuse vor impune piețelor online să informeze în mod clar consumatorii cu privire la identitatea părții cu care se încheie contractul (are calitatea de comerciant profesionist sau de persoană fizică?). De asemenea, Comisia propune să se clarifice faptul că toate platformele online trebuie să diferențieze în mod clar rezultatele afișate ca urmare a plăților primite de la alți comercianți de rezultatele „naturale” ale căutării, iar piețele online ar trebui să precizeze care sunt principalii parametri care determină ordinea de afișare a ofertelor 26 . Acest lucru va spori transparența piețelor online.

·Extinderea protecției consumatorilor la „serviciile gratuite”. O altă lacună a protecției consumatorilor apare în ceea ce privește serviciile digitale „gratuite” pentru care consumatorii comunică date cu caracter personal, în loc să plătească în bani. Printre aceste servicii „gratuite” se numără stocarea în cloud, conturile de pe platformele de comunicare socială și conturile de e-mail. Având în vedere valoarea economică din ce în ce mai mare a datelor cu caracter personal, aceste servicii nu pot fi considerate pur și simplu „gratuite”. Prin urmare, consumatorii ar trebui să aibă același drept la informare precontractuală și la un termen de retractare de 14 zile pentru anularea contractului, indiferent dacă achită serviciul în bani sau furnizând date cu caracter personal.

·Eliminarea unor sarcini ale întreprinderilor. Dovezile arată că, în medie, legislația UE privind protecția consumatorilor presupune costuri scăzute de asigurare a conformității pentru întreprinderi. Cu toate acestea, în unele domenii, anumite dispoziții au devenit caduce odată cu schimbările tehnologice sau impun costuri inutile pentru societățile comerciale. În documentul „Noi avantaje pentru consumatori” se propune eliminarea sarcinilor disproporționate pentru întreprinderi, de exemplu în domeniul comunicării cu consumatorii. Comercianții ar trebui să aibă mai multă flexibilitate în alegerea celor mai adecvate mijloace de comunicare cu consumatorii. Ei ar trebui să poată utiliza mijloacele noi de comunicare online, cum ar fi formularele web sau ferestrele de chat, în locul adresei de e-mail, cu condiția ca orice consumator să poată ține evidența comunicării cu comerciantul.

Deși dreptul de retractare este esențial pentru consumatori și pentru încrederea în comerțul online, Comisia propune și eliminarea unora dintre sarcinile comercianților legate de dreptul de retragere din „contractele la distanță” și din „contractele negociate în afara spațiului comercial”. În cazurile în care consumatorul a folosit produsul comandat, în loc să îl încerce doar, așa cum ar fi făcut într-un magazin tradițional, consumatorul nu ar trebui să mai aibă dreptul de a rezilia contractul. Acest lucru va reduce sarcina comercianților legată de returnarea produselor folosite.

3. Posibilități mai bune de despăgubire a consumatorilor, aplicare efectivă a legislației și cooperare sporită între autoritățile publice pe o piață unică echitabilă și sigură

Normele sunt eficiente doar dacă le permit consumatorilor să obțină cu ușurință despăgubiri în cazul unei încălcări a legislației și dacă sunt aplicate de autoritățile naționale. Din acest motiv, în documentul „Noi avantaje pentru consumatori” se propun posibilități mai bune de despăgubire a consumatorilor și o aplicare mai eficace a normelor de protecție a consumatorilor existente.

3.1 Posibilități mai bune de despăgubire a consumatorilor

„Noile avantaje pentru consumatori” vor îmbunătăți accesul consumatorilor la despăgubiri prin:

·Utilizarea potențialului deplin al ordinelor de încetare de a asigura despăgubirea consumatorilor în „situațiile de prejudicii colective”. În situațiile de prejudicii colective, consumatorii ar trebui să aibă posibilitatea de a-și revendica drepturile nu doar individual, ci și prin acțiuni colective. De exemplu, într-un caz precum „Dieselgate”, măsurile reparatorii pentru victimele unor practici comerciale neloiale ar putea fi aplicate în mod colectiv printr-o acțiune de reprezentare.

Prin „Noile avantaje pentru consumatori”, Comisia propune un sistem modernizat de acțiuni reprezentative, pornind de la Directiva privind acțiunile în încetare 27 . Sistemul permite entităților calificate fără scop lucrativ, de exemplu organizațiilor de consumatori sau organismelor publice independente, să apere interesele colective ale consumatorilor în cazurile de prejudicii colective. Acest lucru va ajuta consumatorii individuali să se asigure de respectarea drepturilor, fiind util în mod special pentru consumatorii care, din diverse motive, sunt descurajați să înainteze acțiuni individuale în justiție. În sistem vor fi integrate și unele garanții, precum limitarea posibilității de a înainta acțiuni împotriva entităților care îndeplinesc anumite criterii și obligativitatea transparenței în privința surselor de finanțare. În acest mod se va menține echilibrul necesar între accesul la justiție și prevenirea eventualelor abuzuri, printr-o abordare specifică diferită de modelul de soluționare a litigiilor caracteristic Statelor Unite ale Americii.

·Consolidarea instrumentelor pentru consumatori existente – soluționarea alternativă a litigiilor și soluționarea online a litigiilor. Datorită soluționării alternative a litigiilor 28 și soluționării online a litigiilor 29 , consumatorii au acces la proceduri simple, rapide și echitabile de soluționare a litigiilor interne și transfrontaliere cu comercianții fără a apela la instanțele de judecată. De asemenea, cadrul soluționării alternative și online a litigiilor încurajează comercianții să își dezvolte sisteme eficace de relații cu clienții 30 .

Comisia va continua să eficientizeze acest cadru, promovând adoptarea lui de către comercianți și inițiind dialoguri între actorii relevanți 31 . Unul dintre obiective va fi acela de a asigura posibilitatea consumatorilor de a găsi și utiliza cu ușurință aceste instrumente pentru soluționarea litigiilor.

3.2 Aplicare efectivă a legislației și cooperare sporită între autoritățile publice pe o piață unică echitabilă și sigură

Aplicarea efectivă a legislației reprezintă una dintre prioritățile principale ale mandatului acestei Comisii. Ea a căpătat o poziție importantă în Strategia privind piața unică digitală, în care s-a propus inclusiv o inițiativă de actualizare a modului în care se aplică normele de protecție a consumatorilor, astfel încât acestea să fie adecvate erei digitale: revizuirea Regulamentului privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului (CPC) 32 .

Regulamentul CPC oferă baza pentru asigurarea, de către o rețea de autorități naționale însărcinate să asigure respectarea legislației, a aplicării sistematice a legislației UE de protecție a consumatorilor la nivel transfrontalier. Normele revizuite vor deveni aplicabile în statele membre cel târziu la 20 ianuarie 2020 33 . După intrarea în vigoare a noului regulament CPC, vor exista un set minim de competențe pentru autoritățile naționale, o nouă procedură de reparare a încălcărilor legislației privind protecția consumatorilor survenite la scară largă și la nivelul Uniunii Europene, precum și un sistem de supraveghere mai bun. Comisia va avea un rol de coordonare mai puternic și va putea să inițieze investigații coordonate de asigurare a respectării legislației în cazul încălcărilor survenite la nivelul întregii Uniuni 34 .

Pentru a consolida aplicarea normelor și cooperarea dintre autoritățile publice, Comisia ia următoarele măsuri: 

a) Sancțiuni mai eficace, în special pentru încălcările pe scară largă

În prezent, sancțiunile stabilite în legislația națională pentru societățile comerciale care încalcă normele de protecție a consumatorilor diferă puternic de la un stat membru al UE la altul și adesea sunt foarte mici. În consecință, ele nu reușesc să îi descurajeze pe comercianții lipsiți de scrupule să înșele consumatorii.

În documentul „Noi avantaje pentru consumatori”, Comisia propune ca autoritățile naționale însărcinate cu asigurarea respectării legislației să aplice criterii comune în întreaga UE atunci când hotărăsc sancțiunile financiare pentru încălcarea Directivei privind practicile comerciale neloiale 35 , a Directivei privind clauzele contractuale abuzive 36 , a Directivei privind drepturile consumatorilor 37 și a Directivei privind indicarea prețurilor 38 . În cazurile în care un comerciant va încălca prevederile acestor directive în mai multe state membre simultan (așa-numitele „încălcări pe scară largă” 39 ), autoritățile vor fi în măsură să aplice o amendă de cel puțin 4 % din cifra de afaceri a comerciantului. Aceste sancțiuni cu rol de descurajare vor contribui la prevenirea încălcărilor și la restabilirea corectitudinii.

b) Ajutor pentru statele membre în pregătirile pentru noul Regulament CPC

În 2018 și 2019, Comisia va sprijini statele membre acordând asistență autorităților naționale și monitorizând adaptarea sistemelor juridice naționale. În special, Comisia îndeplinește următoarele atribuții:

·colaborează cu experți din statele membre pentru a discuta aspecte legate de punerea în aplicare și pentru a oferi îndrumări în caz de necesitate. Comisia a elaborat deja o listă de nevoi ale statelor membre și va organiza, ca acțiuni subsecvente, ateliere și vizite de studiu în statele membre;

·dezvoltă noile instrumente informatice care le sunt necesare autorităților și părților interesate externe pentru a coopera eficient și pentru a face schimb de informații și de alerte. Acest nou instrument informatic va permite autorităților naționale însărcinate cu asigurarea respectării legislației să coopereze pentru depistarea, investigarea și stoparea practicilor comerciale care încalcă acquis-ul în domeniul protecției consumatorilor în contextul tranzacțiilor transfrontaliere. Prin acest instrument informatic va fi posibilă transmiterea către rețeaua CPC a alertelor externe emise de părți precum asociațiile de consumatori și organismele profesionale;

·dezvoltă cunoașterea pieței, pentru a identifica și a aborda rapid încălcările pe scară largă cu o dimensiune specifică Uniunii ale legislației privind protecția consumatorilor. Pe termen lung, Comisia va analiza modalități de îmbunătățire a monitorizării practicilor care afectează consumatorii și concurența loială la nivelul pieței cu amănuntul a Uniunii Europene. Printre acestea s-ar putea regăsi modalități de înlesnire a strângerii de dovezi online și de sprijinire a autorităților naționale în demersul de elaborare a unor metodologii pentru depistarea, identificarea și diseminarea dovezilor, precum și demararea de acțiuni coordonate în vederea reparării practicilor dăunătoare.

c) Consolidarea capacităților

Comisia va continua să se implice în activități de consolidare a capacităților în beneficiul autorităților naționale, axându-se pe o mai mare „digitalizare” a piețelor de consum. Consolidarea capacităților va cuprinde următoarele activități principale:

·finanțarea și coordonarea activităților „Academiei de aplicare a legii în mediul online”. Acest proiect mobilizează 1,75 milioane EUR pentru consolidarea capacităților autorităților naționale de protecție a consumatorilor și ale autorităților naționale pentru siguranța bunurilor de consum;

·acordarea de sprijin statelor membre pentru a se asigura strângerea de dovezi solide cu privire la eventualele încălcări ale legislației UE. Acest lucru va ajuta statele membre să identifice mai rapid problemele pe scară largă pe care le întâmpină consumatorii în UE.

d) Aplicare coordonată a normelor

Comisia va continua să conlucreze cu autoritățile naționale din domeniul CPC la aplicarea strategică și țintită a normelor, pentru a promova echitatea pe piața unică digitală 40 . Această activitate se desfășoară sub forma unei verificări coordonate a site-urilor web („sweeps”) 41 sau a unei acțiuni coordonate de rezolvare a problemelor care afectează un număr mare de consumatori din UE 42 . Experiența acumulată de Comisie din 2014 până în prezent cu privire la aplicarea normelor arată că este posibil să se obțină rezultate pozitive atât pentru consumatori, cât și pentru întreprinderi (de exemplu, soluțiile de tip „ghișeu unic” pentru încălcările legislației UE survenite la nivelul întregii Uniuni).

Se va acorda în continuare o atenție deosebită combaterii practicilor neloiale (de exemplu, a afirmațiilor înșelătoare și neîntemeiate privind performanța ecologică) și a conținutului ilegal în mediul online 43 .

3.3 Punerea în aplicare a legislației privind siguranța produselor nealimentare

Comisia va oferi statelor membre și ajutor în direcția unei mai bune cooperări în domeniul siguranței produselor 44 . Este vital să se asigure faptul că sănătatea și siguranța consumatorilor sunt protejate împotriva produselor periculoase, indiferent dacă acestea sunt achiziționate online sau offline. Acest lucru se va realiza prin următoarele măsuri:

a) Modernizarea sistemului de alertă rapidă

Sistemul european de alertă rapidă este gestionat de Comisie. Acesta asigură transmiterea rapidă între statele membre și Comisie a informațiilor despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piață și/sau rechemate de la consumatori în orice loc din Europa.

Pentru ca autoritățile de supraveghere a pieței să fie mai eficace, Comisia va revizui, printre altele, orientările privind sistemul de alertă rapidă în vederea maximizării beneficiilor sale pentru consumatori.

b) Valorificarea la maximum a supravegherii coordonate a pieței

Pentru a îmbunătăți funcționarea pieței unice în avantajul consumatorilor, Comisia finanțează activități coordonate de supraveghere a pieței legate de siguranța produselor. Acest lucru a generat peste 25 de acțiuni coordonate de supraveghere a pieței într-o varietate de sectoare de produse (de exemplu, jucării sau produse de puericultură). Comisia va continua să sprijine acțiunile comune ale autorităților din UE menite să faciliteze schimbul de cunoștințe și să consolideze rețeaua autorităților de supraveghere a pieței, având în vedere și propunerea Comisiei de regulament privind respectarea și asigurarea aplicării legislației de armonizare a Uniunii privind produsele 45 . Acest sprijin va contribui la depistarea și eliminarea produselor periculoase din întreaga UE.

Propunerea Comisiei menționată mai sus, de regulament privind respectarea și asigurarea aplicării legislației de armonizare a Uniunii privind produsele are ca scop consolidarea cadrului pentru supravegherea pieței cu privire la produse atât în cadrul pieței unice, cât și la frontierele externe, inclusiv prin schimburi cu partenerii internaționali în cadrul procesului de cooperare pentru supravegherea structurală a pieței.

4. Cooperare internațională

a) Acorduri de cooperare pentru intensificarea coordonării cu partenerii din afara UE

În întreaga lume, organismele care asigură respectarea legislației privind protecția consumatorilor se confruntă cu practici comerciale și strategii de marketing foarte asemănătoare (dacă nu chiar identice). Combaterea acestor probleme într-un mod coordonat nu poate conduce decât la o mai bună respectare a normelor de către întreprinderi.

Comisia intenționează să lucreze la elaborarea unor acorduri bilaterale sau multilaterale de cooperare în materie de asigurare a protecției consumatorilor între UE și jurisdicții importante precum SUA, Canada și, în viitor, China.

Această cooperare internațională va fi facilitată de un cadru mai puternic de coordonare a autorităților publice din UE însărcinate cu asigurarea respectării legislației, instituit prin Regulamentul CPC revizuit, care poate fi utilizat ca bază pentru încheierea unor acorduri de cooperare cu țările terțe. Prin aceste acorduri s-ar putea institui: mecanisme de asistență reciprocă între autorități; instrumente de cooperare adaptate economiei digitale, menite să combată site-urile care comit fraude la nivel mondial; o nouă procedură de tip „ghișeu unic” pentru repararea încălcărilor la scară largă ale drepturilor consumatorilor comise de întreprinderi la nivel mondial; și un sistem de supraveghere mai eficient.

b) Siguranța produselor: o provocare globală

Lanțurile de distribuție a produselor sunt globale, iar consumatorii pot să cumpere cu ușurință produse online direct din țări aflate în afara UE. Din acest motiv, cooperarea internațională este vitală pentru menținerea siguranței consumatorilor în UE. Pentru ca supravegherea pieței de către statele membre ale UE să poată avea un impact maxim, este nevoie de cooperare în ceea ce privește siguranța produselor atât cu țările producătoare, cât și cu țările pe ale căror piețe se găsesc produse similare.

Comisia va îmbunătăți în continuare cooperarea cu China 46 și va sensibiliza producătorii cu privire la cerințele UE referitoare la siguranța produselor. De asemenea, Comisia va sprijini inițiativele internaționale de îmbunătățire la nivel mondial a siguranței produselor vândute online.

În fine, Comisia va continua să promoveze o protecție eficientă a consumatorilor în cadrul viitoarelor negocieri comerciale bilaterale și multilaterale, prin includerea în acordurile comerciale a unor norme specifice de cooperare privind siguranța produselor. Acestea vor permite schimbul de informații cu privire la produsele periculoase, inclusiv cu țările producătoare, după caz.

5. Asigurarea egalității de tratament a consumatorilor pe piața unică: rezolvarea problemei bunurilor de consum cu „dublu standard de calitate”

În discursul său din 2017 privind starea Uniunii, președintele Juncker a declarat: „Nu voi accepta ca în unele părți ale Europei [...] să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte țări, deși ambalajul și marca sunt identice. [...] Acum trebuie să conferim autorităților naționale competențe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea.

Pentru a rezolva această problemă, Comisia a făcut deja o serie de pași importanți.

În septembrie 2017 47 , Comisia a adoptat un set de orientări privind aplicarea legislației UE în domeniul alimentelor și al protecției consumatorilor pentru a soluționa problema produselor cu „dublu standard de calitate”. Orientările își propun să vină în sprijinul autorităților naționale în demersul lor de a stabili dacă o societate comercială încalcă legislația UE atunci când comercializează sub o marcă identică produse care prezintă compoziții distincte în țări diferite.

În dialogul cu reprezentanții industriei, Comisia a îndemnat întreprinderile să pună capăt practicilor nejustificate și înșelătoare de diferențiere a produselor, care contravin cerințelor specifice ale pieței. Unii producători au început deja să își adapteze compoziția produselor pentru a se asigura că pun în vânzare aceleași produse în întreaga Uniune și se estimează că vor apărea și alte schimbări în strategiile lor de diferențiere și de informare a consumatorilor.

Comisia a oferit finanțare pentru a susține aplicarea normelor de către statele membre și pentru a elabora o abordare comună a testării comparative a produselor alimentare. Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, cu sprijinul a 16 state membre și al părților interesate, lucrează la elaborarea acestei metodologii și va lansa o campanie de testare în luna mai 2018. Testele vor viza un coș de produse uzuale comercializate în majoritatea statelor membre și vor cuprinde încercări chimice și senzoriale. Primele rezultate sunt așteptate până la sfârșitul anului 2018. Dacă va fi necesar, Comisia și autoritățile din statele membre vor aborda problemele revelate de rezultatele primelor teste efectuate pe coșul de produse uzuale.

În paralel cu această activitate în curs, Comisia estimează că mai multe dintre măsurile propuse în documentul „Noi avantaje pentru consumatori”, îndeosebi sancționarea mai drastică a practicilor ilegale, măsurile reparatorii individuale pentru consumatorii înșelați și mecanismele de acțiune colectivă în despăgubire, vor face ca inducerea în eroare a consumatorilor prin comercializarea de produse cu „dublu standard de calitate” să devină mai dificilă și mai costisitoare pentru comercianți.

Operatorii economici sunt liberi să promoveze și să comercializeze bunuri cu compoziție sau caracteristici diferite, personalizându-și produsele în funcție de preferințele consumatorilor locali sau ținând seama de necesitatea de a răspunde unor tendințe diferite în ceea ce privește cererea, aspectele logistice și tehnologiile emergente, cu condiția să respecte pe deplin legislația Uniunii (privind siguranța produselor sau etichetarea sau alte acte normative orizontale sau sectoriale). În mod excepțional, produsele comercializate sub aceeași marcă pot să aibă caracteristici diferite, însă o diferență substanțială de compoziție în cazul unor produse cu marcă identică poate reprezenta un motiv de îngrijorare atunci când produsele respective sunt promovate într-o manieră care ar putea înșela consumatorii.

Pentru a nu rămâne nicio urmă de îndoială privind faptul că legislația UE interzice diferențierea nejustificată și înșelătoare a produselor pe piața unică, Comisia intenționează să pună la dispoziția autorităților naționale norme mai clare, care să asigure combaterea mai ușoară a practicilor neloiale. Prin urmare, Comisia propune includerea în Directiva privind practicile comerciale neloiale a unor dispoziții explicite potrivit cărora comercializarea drept produse identice a unor produse care prezintă diferențe semnificative față de același produs comercializat în alte state membre, sub aspectul compoziției sau al caracteristicilor, constituie o acțiune înșelătoare în sensul articolului 6 din directiva menționată.

6. Acțiuni de sensibilizare și de consolidare a capacităților

Evaluarea normelor de protecție a consumatorilor („verificarea adecvării”) realizată de Comisie în 2017 a constatat că nivelul redus de respectare a legislației UE de protecție a consumatorilor este însoțit de un grad scăzut de conștientizare în rândul consumatorilor și al comercianților cu privire la drepturile și obligațiile care le revin, acesta variind considerabil de la un stat membru al UE la altul. În 2016, problemele semnalate de consumatori constituiau 20 % din totalul cazurilor – același procentaj ca în 2008, pe parcursul unui deceniu înregistrându-se ameliorări prea puține sau chiar inexistente. În același timp, doar 41 % dintre cetățenii Uniunii știau, de exemplu, că în temeiul legislației UE au dreptul la repararea sau înlocuirea gratuită a unui produs defect.

Pe tot parcursul anului 2018 și ulterior, Comisia va pune în aplicare pașii definiți în continuare, cu scopul de a crește gradul de cunoaștere a drepturilor consumatorilor și de a promova o nouă cultură a respectării legislației UE în acest domeniu.

6.1 Dialoguri cu consumatorii și campanie de comunicare

În noiembrie 2017, Comisia a lansat în contextul „Noilor avantaje pentru consumatori” un dialog amplu menit să reunească părțile interesate care lucrează la îmbunătățirea drepturilor consumatorilor din UE, pentru a discuta modalități de „reconfigurare a normelor UE de protecție a consumatorilor în scopul adaptării lor la cerințele secolului XXI” 48 .

Ca parte a acestei inițiative, Comisia va organiza pe parcursul anului 2018 o serie de „dialoguri cu consumatorii” în statele membre, urmând abordări specifice fiecărei țări în parte. Aceste dialoguri au scopul de a le explica cetățenilor măsurile întreprinse de Uniunea Europeană pentru ei, în calitate de consumatori, și de a le asculta opiniile privind optimizarea modalităților prin care UE ar putea să înlăture motivele lor de îngrijorare.

Tot în 2018, Comisia va desfășura o amplă campanie de comunicare pentru a-i sensibiliza pe europeni cu privire la drepturile lor actuale în calitate de consumatori în UE. Campania se va concentra în special, dar nu exclusiv, asupra acelor state membre în care cetățenii au demonstrat că își cunosc cel mai puțin drepturile de consumatori.

6.2 Pregătire, educare, consolidarea capacităților și alte instrumente de informare

·În martie 2018 a fost lansat online proiectul „Consumer Law Ready 49 . Acest proiect vizează pregătirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) în domeniul legislației UE privind protecția consumatorilor, cu scopul de a le ajuta să își îndeplinească mai ușor obligațiile legale. Proiectul este pus în aplicare de un consorțiu de organizații ale consumatorilor și ale întreprinderilor. Organizațiile respective pregătesc „formatori principali” care, la rândul lor, pregătesc „formatori locali” în toate statele membre. La rândul lor, formatorii locali furnizează cursuri de pregătire pentru IMM-uri. Acest efect de multiplicare va asigura o diseminare pe scară largă. 

·În cel de al treilea trimestru al anului 2018, noua bază de date privind legislația în materie de protecție a consumatorilor (Consumer Law Database)va fi disponibilă pe portalul e-justiție 50 . Baza de date oferă tuturor persoanelor, în special juriștilor și autorităților de aplicare a legii, acces la normele naționale care transpun principalele directive ale UE privind protecția consumatorilor. De asemenea, va oferi acces la jurisprudența relevantă a statelor membre și a Curții de Justiție a Uniunii Europene, precum și la practica administrativă națională.

·Comisia Europeană sprijină o inițiativă de autoreglementare a întreprinderilor europene care vizează principiile cheie ale unei mai bune prezentări a informațiilor destinate consumatorilor, inclusiv termenele și condițiile standard. Rezultatele acestei inițiative sunt așteptate în vara anului 2018.

·Comisia va elabora, până la începutul anului 2019, orientări pe marginea Directivei 93/13/CEE privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, care protejează consumatorii europeni împotriva clauzelor standard abuzive din contractele utilizate de comercianți. În urma verificării REFIT a adecvării s-a constatat că abordarea principială utilizată în Directiva privind clauzele contractuale abuzive își menține eficacitatea și contribuie la un nivel ridicat de protecție a consumatorilor. Întemeiate pe numeroase hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, orientările vor viza clarificarea întrebărilor apărute în urma aplicării directivei, de exemplu în ceea ce privește consecințele juridice ale caracterului neobligatoriu al clauzelor contractuale abuzive și obligația instanțelor naționale de a evalua, din proprie inițiativă, în ce măsură este abuzivă o clauză contractuală care intră sub incidența Directivei 93/13/CEE.

·Comisia s-a angajat să depună în continuare eforturi pentru educarea consumatorilor, având în vedere că doar consumatorii aflați în cunoștință de cauză își pot exercita drepturile în mod real. Domeniul de aplicare al proiectelor actuale de educare a consumatorilor care se bucură de succes, cum este Consumer Classroom („Sala de clasă a consumatorilor”), ar putea fi extins pentru a influența și comportamentul altor grupuri-țintă, cu o atenție deosebită acordată consumatorilor vulnerabili.

·Comisia își va continua eforturile de consolidare a capacității organizațiilor de consumatori în moduri mai diversificate. De exemplu, în țările unde aceste organizații sunt încă relativ fragile, Comisia va încerca să le întărească funcția de supraveghere și rolul de piloni importanți ai societății civile. În egală măsură ar trebui consolidate competențele și vocea lor în cadrul proceselor de elaborare a politicilor naționale.

7. Pregătirea politicii de protecție a consumatorilor pentru provocările viitoare

Deși pachetul „Noi avantaje pentru consumatori” va soluționa cele mai importante probleme legate de protecția consumatorilor cu care se confruntă Uniunea Europeană în prezent, piețele vor continua desigur să evolueze și să se schimbe rapid, iar legislația din domeniu trebuie să fie în măsură să se adapteze și să evolueze pentru a nu își pierde relevanța și capacitatea de a gestiona noile tipuri de provocări cu care se vor confrunta consumatorii. Acestea pot lua forma unor noi tranzacții complexe și netransparente. Comisia va continua să monitorizeze piețele de consum pentru a identifica problemele emergente și a compila informații comportamentale pentru a sprijini elaborarea politicilor sale.

Comisia explorează în prezent următoarele domenii:

·Inteligența artificială. Tehnologiile care utilizează inteligența artificială creează oportunități majore pentru consumatori. În același timp însă, ele pot crea dificultăți din cauza: (i) complexității și a potențialei lipse de transparență a acestor tehnologii; (ii) a lipsei de control din partea utilizatorilor asupra datelor pe care le generează; sau (iii) a incertitudinilor legate de discriminare, de prejudecățile integrate în algoritmi, de siguranță și de răspunderea pentru daune. Comisia va efectua mai multe cercetări pentru a identifica cele mai bune metode de a face aceste tehnologii mai transparente 51 . Totodată, Comisia va sprijini atât organizațiile consumatorilor de la nivel național, cât și pe cele de la nivel european, în demersul de aprofundare a înțelegerii și de promovare a transparenței aplicațiilor care funcționează pe baza inteligenței artificiale, în scopul de a consolida încrederea consumatorilor.

·Internetul obiectelor. Se estimează că, până în 2020, vor exista peste 6 miliarde de produse conectate la internet în Uniunea Europeană și 25 de miliarde la nivel mondial 52 . Este important ca aceste produse și tehnologii să fie sigure pentru consumatori, asigurându-se totodată o ofertă amplă și evitându-se ridicarea de obstacole în calea inovării. Comisia va evalua adecvarea cadrului juridic actual privind siguranța produselor prin prisma noilor provocări generate de aceste noi tehnologii, precum și existența unor eventuale lacune legislative care trebuie acoperite. În acest sens, Comisia va continua să exploreze legăturile dintre securitatea cibernetică 53 și siguranța produselor, identificând instrumentele care ar putea îmbunătăți securitatea și siguranța încă din faza de concepție. De asemenea, Comisia a creat un grup de experți care va evalua dacă și în ce măsură sistemele existente de repartizare a răspunderii sunt adaptate la noile realități de pe piață, apărute în urma dezvoltării de noi tehnologii în sens mai larg, printre care se regăsesc inteligența artificială, robotica avansată, internetul obiectelor și problemele de securitate cibernetică.

·Comerțul electronic mobil. Importanța tot mai mare a comerțului electronic mobil îi poate face vulnerabili pe consumatori în diferite moduri, de exemplu ca urmare a modului în care le sunt prezentate informațiile necesare. Comisia lansează un studiu comportamental care se va axa pe impactul asupra consumatorilor al practicilor de marketing și de informare utilizate online. Studiul se va axa pe serviciile financiare cu amănuntul, în special pe modul în care sunt prezentate și comercializate acestea prin intermediul dispozitivelor mobile.

·Consumul durabil. Creșterea consumului la nivel mondial exercită o presiune sporită asupra mediului. Prin urmare, este esențial să se pună la dispoziția consumatorilor produse și servicii sustenabile și să se încurajeze un consum mai durabil. Consumatorii sunt tot mai interesați de produsele sustenabile; ei trebuie să aibă capacitatea de a lua decizii de achiziționare în cunoștință de cauză și să aibă acces neîngrădit la produse ecologice. Sunt necesare eforturi suplimentare de sensibilizare a consumatorilor în sensul unei mai mari conștientizări a diverselor instrumente de etichetare specifice Uniunii 54 , precum eticheta ecologică a UE, și pentru a se asigura înțelegerea corectă a acestora.

„Noile avantaje pentru consumatori” vor aduce beneficii mediului datorită faptului că aplicarea mai strictă a normelor și posibilitățile mai bune de despăgubire individuală în cazul practicilor neloiale pot preveni afirmațiile false privind performanța ecologică sau practica uzurii morale planificate, venind în completarea măsurilor prevăzute în Planul de acțiune al UE pentru economia circulară 55 . Aceasta presupune, de exemplu, cercetarea uzurii morale timpurii 56 și procese-pilot de stabilire a amprentei de mediu a produselor 57 , menite să restrângă afirmațiile false privind performanța ecologică prin definirea unei metode armonizate de calculare și verificare a informațiilor de mediu furnizate.

8. Concluzie

„Noile avantaje pentru consumatori” constituie o prioritate pentru Comisia Juncker. În ultimii câțiva ani s-au obținut deja progrese importante în sensul îmbunătățirii drepturilor consumatorilor și a securității juridice pentru întreprinderi în domenii precum portabilitatea transfrontalieră a conținutului, tarifele de roaming și geoblocarea, precum și în sectorul energetic. Acum este necesar ca aceste măsuri să fie puse în aplicare pe deplin și să fie completate de norme actualizate de protecție a consumatorilor, adaptate la provocările piețelor actuale aflate în evoluție rapidă, de o aplicare efectivă a legislației de către sectorul public și cel privat și de posibilități mai bune de despăgubire. Acesta este obiectivul prezentei comunicări și a propunerilor care o însoțesc. Ele vor aduce modificări tangibile de care vor beneficia atât consumatorii, cât și economia – care se bazează pe încrederea celor dintâi.

În ansamblu, propunerile și inițiativele anunțate în prezenta comunicare privind „Noile avantaje pentru consumatori” vor aduce beneficii clare consumatorilor europeni care își doresc opțiuni diverse și echitate, precum și întreprinderilor europene care caută securitate juridică și încredere în tot spațiul pieței unice.

Comisia îndeamnă Parlamentul European și statele membre reunite în Consiliu să colaboreze în următorul an pentru a aproba modificările legislative propuse și a le introduce în codul legislativ înainte de desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai 2019. Este necesar un angajament mai amplu privind implicarea tuturor părților interesate într-o dezbatere publică pe tema modalităților optime de gestionare a îngrijorărilor exprimate de consumatori, având în vedere și provocările viitoare. Pe parcursul următorului an, Comisia va colabora cu statele membre și cu toate părțile interesate pentru încurajarea acestor dezbateri publice.

Prin intermediul „Noilor avantaje pentru consumatori”, consumatorilor și întreprinderilor europene deopotrivă le vor fi garantate securitatea juridică și protecția de care au nevoie. „Noile avantaje pentru consumatori” se traduc în mai multă putere pentru consumatori, în promovarea echității și în consolidarea încrederii în cadrul pieței unice. Ele vor garanta că nu există consumatori de categoria a doua în Uniunea Europeană și că întreprinderile europene își desfășoară activitatea într-un cadru de reglementare adecvat provocărilor prezentului și care oferă condiții de concurență echitabile pe întreaga piață unică.

(1)

Eurostat, PIB-ul și principalele sale componente (producție, cheltuieli și venituri) [nama_10_gdp], P31_S14_S15. Cheltuieli pentru consum final ale gospodăriilor populației și ale instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (IFSLSGP).

(2)

     Datele din tablourile de bord ale piețelor de consum publicate de Comisie indică în mod constant o relație pozitivă între

   condițiile pentru consumatori și situația economică din diversele state membre.

(3)

     Comunicat de presă, http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-984_ro.htm .

(4)

     Programul de lucru al Comisiei pentru 2018, https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/cwp_2018_ro.pdf ; https://ec.europa.eu/commission/publications/president-junckers-political-guidelines_ro .

(5)

      https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/end-roaming-charges-travellers-european-union .

(6)

      https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eu-negotiators-agreed-end-unjustified-geoblocking .

(7)

      https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/cross-border-portability-online-content-services .

(8)

     De exemplu, Comunicarea „Noi „avantaje pentru consumatorii de energie”, COM(2015) 339 final, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/ro/TXT/?uri=CELEX:52015DC0339 ; propunerea pentru o nouă Directivă privind energia, COM(2016) 864 final, http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=COM:2016:0864:FIN .

(9)

      https://ec.europa.eu/growth/sectors/automotive/environment-protection/emissions_en ; https://ec.europa.eu/clima/sites/clima/files/transport/vehicles/cars/docs/faq_wltp_correlation_en.pdf .

(10)

      https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/consumers/travel-and-timeshare-law/package-travel-directive_en .

(11)

      http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1450431933547&uri=CELEX:52015PC0634 .

(12)

      http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=COM%3A2017%3A637%3AFIN .

(13)

     Propunere de directivă a Consiliului cu privire la punerea în aplicare a principiului tratamentului egal al persoanelor indiferent de religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală, COM(2008) 426 final din 2.7.2008: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A52008PC0426 .

(14)

     Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului de apropiere a actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor, COM(2015) 615 final din 2.12.2015, 2015/0278(COD), http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202 .

(15)

     A se vedea ultima parte a secțiunii 1.2 de mai jos.

(16)

      http://ec.europa.eu/newsroom/just/item-detail.cfm?item_id=117250 .

(17)

      https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumers/enforcement-consumer-protection/coordinated-enforcement_en ;  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-761_ro.htm .

(18)

În acest domeniu, pentru contractele de credit ipotecar încheiate începând cu 21 martie 2016 se aplică Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 februarie 2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010. Printre alte aspecte, directiva impune ca împrumutătorii să le transmită consumatorilor informații clare și detaliate cu privire la condițiile de acordare a împrumuturilor și conferă consumatorilor dreptul de a rambursa creditele mai devreme decât s-a stabilit în contract. Pentru informații suplimentare: https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/banking-and-finance/consumer-finance-and-payments/consumer-financial-services/credit/mortgage-credit_en .  

(19)

     Document de lucru al serviciilor Comisiei – Raport privind verificarea adecvării legislației în materie de protecție a consumatorilor și de comercializare, SWD(2017) 209 din 23.5.2017, realizat în cadrul Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT) al Comisiei.

(20)

     Raport al Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind aplicarea Directivei 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor, COM(2017) 259 din 23.5.2017; Document de lucru al serviciilor Comisiei cu privire la evaluarea Directivei privind drepturile consumatorilor, SWD(2017) 169 din 23.5.2017.

(21)

     Raport privind punerea în aplicare a Recomandării din 2013 privind acțiunile colective, COM(2018) 40 din 25.1.2018.

(22)

     COM(2018) 185.

(23)

     COM(2018) 184.

(24)

     O piață online este un tip de site de comerț electronic în care mai multe părți terțe oferă informații despre produse sau servicii.

(25)

     Consumatorii care cumpără de la comercianți profesioniști beneficiază de drepturile consumatorilor, dar cei care cumpără de la o altă persoană fizică nu beneficiază de aceste drepturi.

(26)

     Pe baza Orientărilor Comisiei privind implementarea/aplicarea Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale, SWD(2016) 163 final din 25.5.2016 (secțiunea 5.2.6), http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX%3A52016SC0163.

(27)

     Directiva 2009/22/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind acțiunile în încetare în ceea ce privește protecția intereselor consumatorilor, JO L 110, 1.5.2009, p. 30.

(28)

     Directiva 2013/11/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2013 privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2009/22/CE

   (Directiva privind SAL în materie de consum), JO L 165, 18.6.2013, p. 63.

(29)

     Regulamentul (UE) nr. 524/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind soluționarea online a litigiilor în materie de consum și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 și a Directivei 2009/22/CE (Regulamentul privind SOL în materie de consum), JO L 165, 18.6.2013, p. 1.

(30)

     La 11 noiembrie 2017, Comisia a găzduit la Berlin un eveniment de lansare a rețelei „TRAVEL-NET”, formată din 15 entități SAL care se ocupă de litigiile în materie de consum din sectorul călătoriilor/transportului de călători, provenite din 11 state membre. Printre participanții la eveniment s-au numărat reprezentanți ai unor societăți majore de transport de călători. La 13 decembrie 2017, Comisia a găzduit o masă rotundă cu principalii lideri industriali din sectorul comerțului cu amănuntul de îmbrăcăminte și încălțăminte. Tot în decembrie 2017, Comisia a lansat și o campanie de comunicare privind SAL/SOL destinată consumatorilor.

(31)

     În primul semestru al anului 2018, Comisia va lansa o campanie de comunicare privind SAL/SOL cu scopul de a crește implicarea comercianților în cadrul procedurilor SAL și pe platforma SOL. La 11 și 12 iunie 2018, Comisia va găzdui Adunarea SAL 2018. Evenimentul va reuni reprezentanți ai tuturor entităților SAL cu certificare UE, ai autorităților cu competențe în materie de SAL, ai punctelor de contact pentru SOL, ai Centrelor Europene ale Consumatorilor, ai organizațiilor de consumatori, ai asociațiilor de întreprinderi, ai principalilor distribuitori și ai altor părți interesate din domeniul SAL/SOL.

(32)

      https://ec.europa.eu/info/consumers/consumer-protection-cooperation-regulation/review-consumer-protection-regulation_en .

(33)

     Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2017 privind cooperarea dintre autoritățile naționale însărcinate să asigure respectarea legislației în materie de protecție a consumatorului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004, JO L 345, 27.12.2017, p. 1.

(34)

     Noul Regulament CPC prevede și un cadru pentru cooperarea dintre diversele autorități naționale însărcinate cu asigurarea respectării legislației sectoriale vizate de Regulamentul CPC. În ceea ce privește alte domenii ale legislației sectoriale, care nu intră sub incidența Regulamentului CPC, în special Regulamentul general privind protecția datelor, Comisia promovează cooperarea între autoritățile naționale competente în materie de asigurare a respectării legislației prin ateliere comune, iar în viitor posibil și prin acțiuni coordonate de aplicare a legii.

(35)

     Directiva 2005/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori și de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului, a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE și 2002/65/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului, JO L 149, 11.6.2005, p. 22.

(36)

     Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, JO L 95, 21.4.1993, p. 29.

(37)

     Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului și a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 85/577/CEE a Consiliului și a Directivei 97/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului, JO L 304, 22.11.2011, p. 64.

(38)

     Directiva 98/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 1998 privind protecția consumatorului prin indicarea prețurilor produselor oferite consumatorilor, JO L 80, 18.3.1998, p. 27.

(39)

     Regulamentul CPC definește „încălcarea pe scară largă” drept o încălcare care afectează consumatori din cel puțin trei state membre, iar „încălcarea pe scară largă cu o dimensiune specifică Uniunii” este definită drept o practică ce aduce prejudicii consumatorilor din cel puțin două treimi dintre statele membre, care reprezintă cumulat cel puțin două treimi din populația UE.

(40)

     A se vedea Comunicarea Comisiei intitulată „Evaluarea la jumătatea perioadei a punerii în aplicare a strategiei privind piața unică digitală – O piață unică digitală conectată pentru toți” – COM(2017) 228 final din 10.5.2017, p. 5-6.

(41)

      https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumers/enforcement-consumer-protection/eu-wide-screening-websites-sweeps_en .

(42)

      https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumers/enforcement-consumer-protection/coordinated-enforcement_en .

(43)

     Comunicarea Comisiei intitulată „Combaterea conținutului ilegal online – Către o responsabilitate sporită a platformelor online”, COM(2017) 555 final din 28.9.2017; Recomandarea Comisiei privind măsurile de combatere eficientă a conținutului ilegal online, C(2018) 1177 din 1.3.2018.

(44)

     Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranța generală a produselor, JO L 11, 15.1.2002, p. 4.

(45)

     COM(2017) 795 final din 19.12.2017.

(46)

     În 2017, mai mult de jumătate dintre produsele periculoase notificate în sistemul de alertă rapidă al UE pentru produse nealimentare periculoase au fost de origine chineză; a se vedea raportul anual, https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/repository/content/pages/rapex/reports/index_en.htm .

(47)

Comunicarea Comisiei C(2017) 6532 din 26.9.2017 privind aplicarea legislației UE în domeniul alimentelor și al protecției consumatorilor în cazul aspectelor legate de calitatea diferențiată a produselor – cazul specific al produselor alimentare.

(48)

      http://europa.eu/rapid/press-release_MEX-17-5047_en.htm .  

(49)

      www.ConsumerLawReady.eu . Consumer Law Ready este un proiect-pilot derulat de Comisia Europeană la solicitarea Parlamentului European.

(50)

      https://e-justice.europa.eu/home.do .

(51)

     Comisia intenționează să adopte o comunicare privind inteligența artificială la 25 aprilie 2018.

(52)

     Raportul Gartner (2013) intitulat „Predicts 2015: The Internet of Things” (Previziuni pentru 2015: internetul obiectelor). Biroul de presă este disponibil la adresa: http://www.gartner.com/newsroom/id/2970017 , STAMFORD, Conn., 12 decembrie 2013.

(53)

     A se vedea și pachetul privind securitatea cibernetică adoptat de Comisie în luna septembrie 2017, https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/com-2017-477_ro .

(54)

     De exemplu, eticheta ecologică a UE (pentru produse și servicii nealimentare), eticheta organică a UE (pentru produsele alimentare), eticheta energetică a UE (pe aparatele electrocasnice), Directiva UE privind etichetarea autovehiculelor (emisiile de CO2 și consumul de combustibil ale autovehiculelor noi), Regulamentul UE privind etichetarea pneurilor (aderența pe teren umed, zgomotul și rezistența pneurilor la rulare), indicarea datei pe etichetele produselor alimentare pentru reducerea risipei de alimente, cerințele privind informațiile referitoare la proiectarea ecologică a produselor etc.

(55)

      http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?uri=CELEX:52015DC0614 .  

(56)

De exemplu, http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/ce-sc5-02-2018.html .

(57)

      http://ec.europa.eu/environment/eussd/smgp/ef_pilots.htm .