26.10.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 362/31


Cerere de aprobare a unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2017/C 362/05)

Comisia Europeană a aprobat prezenta modificare minoră în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI MINORE

Cerere de aprobare a unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului  (2)

„GUIJUELO”

Nr. UE: PDO-ES-0077-AM02 – 4.5.2017

DOP ( X ) IGP ( ) STG ( )

1.   Grupul solicitant și interesul legitim

Consejo Regulador de la Denominación de Origen Protegida „Guijuelo” (Consiliul de reglementare pentru denumirea de origine protejată „Guijuelo”), care este un organism de drept public instituit în temeiul Legii 6/2015.

C/Filiberto Villalobos, 4

C.P. 37770 Guijuelo

SALAMANCA

ESPAÑA

Tel. +34 923581514

Fax+34 923580097

E-mail: certificacion@jamondoguijuelo.com

Interesul legitim:

Consiliul de reglementare este recunoscut în mod oficial ca entitatea de gestionare pentru DOP „Guijuelo”, în conformitate cu prima dispoziție suplimentară din Legea nr. 6/2015 din 12 mai 2015 privind denumirile de origine și indicațiile geografice protejate al căror domeniu de aplicare teritorială se extinde la mai multe comunități autonome din Spania, iar una dintre funcțiile sale specifice este de a propune modificări ale caietului de sarcini.

Număr de fabrici înregistrate: 70//Număr de crescători de animale înregistrați: 399//Număr de abatoare înregistrate: 10

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării

Descrierea produsului

Dovada originii

Metoda de obținere

Legătura

Etichetarea

Altele: (11) Imaginea mărcii

4.   Tipul modificării (modificărilor)

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și care nu impune modificarea documentului unic publicat.

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate, care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 și care impune modificarea documentului unic publicat.

Modificare a caietului de sarcini al unei DOP sau al unei IGP înregistrate pentru care nu a fost publicat un document unic (sau un echivalent al acestuia), modificare ce trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

Modificare a caietului de sarcini al unei STG înregistrate care trebuie considerată minoră în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al patrulea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

5.   Modificare (modificări)

În prezent:

Propunere:

Image

Image

Solicităm includerea în caietul de sarcini a următoarelor norme privind utilizarea:

„Logoul utilizat pentru DOP «Guijuelo» trebuie să fie întotdeauna logoul înregistrat legal, de mai jos.

Utilizarea logoului DOP «Guijuelo» este reglementată prin Manualul de identitate vizuală aflat în vigoare și este în conformitate cu acesta.”

Solicităm modificarea din motivele precizate mai jos:

Caietul de sarcini pentru DOP „Guijuelo” prevede reproducerea unei mărci mixte, iar noi dorim să îi modificăm logoul/componenta grafică având în vedere, așa cum au subliniat organele de conducere ale societății, avantajul care se poate obține din modernizarea imaginii mărcii de acum treizeci de ani, în special în perspectiva promovării sale comerciale, în temeiul articolului 45 litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012.

Articolul 53 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 prevede modificări ale caietelor de sarcini, iar modificarea solicitată, care nu afectează niciunul dintre aspectele prevăzute la alineatul (2) din acest articol, este de natură minoră.

Scopul modificării, care este considerată o modificare minoră la caietul de sarcini pentru această denumire de origine protejată în conformitate cu articolul 53 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, este modificarea logoului (o marcă mixtă), care va fi utilizat pe etichetele produselor care intră sub incidența DOP „Guijuelo”, odată cu aprobarea modificării, în termenele prevăzute de lege.

Am modificat, de asemenea, documentul unic, astfel încât acesta include acum logoul DOP „Guijuelo” și am modificat formularea pentru a oferi clarificări privind utilizarea sa.

Formularea anterioară din documentul unic era după cum urmează:

„La finalizarea procesului de producție, produsul este certificat prin aplicarea etichetei numerotate specifice DOP «Guijuelo», care poartă simbolul UE, precum și marca «Guijuelo», și indică tipul de produs, rasa și clasa căreia îi aparține produsul pe baza alimentației animalului.

Eticheta trebuie să fie întotdeauna însoțită de o etichetă comercială, care a fost notificată în prealabil de către producător Consiliului de reglementare.

Dacă un producător utilizează aceeași marcă pentru a comercializa un produs protejat și un produs care nu este protejat, trebuie să se facă o distincție prin includerea logoului DOP pe eticheta comercială a produsului protejat.”

Noua formulare propusă este după cum urmează:

„La finalizarea procesului de producție, produsul este certificat prin aplicarea etichetei numerotate specifice DOP «Guijuelo», care poartă simbolul UE, precum și marca și/sau logoul «Guijuelo», și indică clasa căreia îi aparține produsul, în conformitate cu denumirile de comercializare prevăzute în secțiunea B din caietul de sarcini.

Eticheta trebuie să fie întotdeauna însoțită de o etichetă comercială, care a fost notificată în prealabil de către producător Consiliului de reglementare.

Toate produsele protejate trebuie să poarte logoul, în conformitate cu caietul de sarcini. Logoul utilizat pentru DOP «Guijuelo» trebuie să fie întotdeauna logoul înregistrat legal, de mai jos.”

Image

Caietul de sarcini actualizat (numai pentru DOP și IGP)

http://www.mapama.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-agroalimentaria/pliego2017-02-13_tcm7-448957.pdf

DOCUMENT UNIC

„GUIJUELO”

Nr. UE: PDO-ES-0077-AM02 – 4.5.2017

DOP ( X ) IGP ( )

1.   Denumire

„Guijuelo”

2.   Statul membru sau țara terță

Spania

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tip de produs

Clasa 1.2. Produse din carne (fierte, sărate, afumate etc.)

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1.

Descriere: Jambonul și spata care beneficiază de DOP „Guijuelo” sunt produse din carne obținute prin sărarea, spălarea, post-sărarea, uscarea/maturarea și învechirea membrelor anterioare și posterioare de la porci de rasă iberică sau proveniți din încrucișarea rasei iberice cu rasa Duroc, autorizați în baza legislației naționale, cu sânge iberic în proporție de minimum 75 %.

Caracteristici morfologice. Produsele au o formă alungită și stilizată și cântăresc cel puțin 6,5 kg, respectiv 3,7 kg în cazul jambonului și al spetei provenite de la porci de rasă pură și cel puțin 7 kg, respectiv 4 kg în cazul jambonului și al spetei provenite de la porci cu sânge iberic în proporție de 75 %. Produsele nu prezintă vânătăi, fracturi sau contuzii, iar copita nu este eliminată, cu excepția cazului în care produsele sunt vândute fără os, porționate sau sub formă de bucăți.

Caracteristici organoleptice. Suprafața secționată prezintă o culoare intensă, roz spre roșu purpuriu, cu un aspect lucios și fâșii de țesut gras. Produsul are un gust delicat, dulce sau ușor sărat, și o aromă caracteristică, în funcție de alimentația animalelor înainte de sacrificare.

Jamboanele și spetele sunt clasificate pentru comercializare după cum urmează:

Clasa I

:

Jambon „de bellota” 100 % iberic provenit de la porci de rasă iberică în proporție de 100 %. Jamboanele finite trebuie să cântărească peste 6,5 kg, iar procesul de producție trebuie să dureze cel puțin 730 de zile. Dacă durata minimă a procesului de producție a jambonului din această categorie depășește 800 de zile, pe etichetă se poate include opțional mențiunea „Gran Selección” în același câmp vizual cu denumirea de comercializare.

Spată „de bellota” 100 % iberică provenită de la porci de rasă iberică în proporție de 100 %. Spetele finite trebuie să cântărească peste 3,7 kg, iar procesul de producție trebuie să dureze cel puțin 365 de zile. Dacă durata minimă a procesului de producție a spetei din această categorie depășește 425 de zile, pe etichetă se poate include opțional mențiunea „Gran Selección” în același câmp vizual cu denumirea de comercializare.

Clasa II

:

Jambon „de bellota” iberic provenit de la porci de rasă iberică în proporție de 75 %. Jamboanele finite trebuie să cântărească peste 7 kg, iar procesul de producție trebuie să dureze cel puțin 730 de zile. Dacă durata minimă a procesului de producție a jambonului din această categorie depășește 800 de zile, pe etichetă se poate include opțional mențiunea „Gran Selección” în același câmp vizual cu denumirea de comercializare.

Spată „de bellota” iberică provenită de la porci de rasă iberică în proporție de 75 %. Spetele finite trebuie să cântărească peste 4 kg, iar procesul de producție trebuie să dureze cel puțin 365 de zile. Dacă durata minimă a procesului de producție a spetei din această categorie depășește 425 de zile, pe etichetă se poate include opțional mențiunea „Gran Selección” în același câmp vizual cu denumirea de comercializare.

Clasa III

:

Jambon „de Cebo de Campo” iberic provenit de la porci de rasă iberică în proporție de cel puțin 75 %. Jamboanele finite trebuie să cântărească peste 6,5 kg pentru jambonul 100 % iberic și 7 kg pentru jambonul iberic în proporție de 75 %, iar procesul de producție trebuie să dureze cel puțin 730 de zile.

Spată „de Cebo de Campo” iberică provenită de la porci de rasă iberică în proporție de cel puțin 75 %. Spetele finite trebuie să cântărească peste 3,7 kg pentru spata 100 % iberică și 4 kg pentru spata iberică în proporție de 75 %, iar procesul de producție trebuie să dureze cel puțin 365 de zile.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Aria geografică în care sunt crescuți porcii menționați anterior corespunde zonei tradiționale de creștere extensivă a porcului iberic în cadrul ecosistemului cunoscut sub numele de dehesa (savană cu vegetație de stejari), caracterizat de exploatații de pășuni destinate creșterii animalelor, care reprezintă metoda tradițională de creștere a porcului iberic.

Principalii factori care determină calitatea porcului iberic și, implicit, caracteristicile organoleptice distinctive și calitatea jambonului și spetei care beneficiază de DOP „Guijuelo” sunt alimentația porcilor și creșterea acestora în cadrul unui sistem extensiv în etapa finală de îngrășare, utilizându-se din plin resursele oferite de dehesa, și anume ghindele, pășunile naturale și paiele. Aria geografică de producție este definită și există condiții specifice pentru producție, cum ar fi necesitatea de a estima cantitatea de ghindă de stejar de stâncă, stejar de plută și stejar lusitan pe care o au la dispoziție porcii pe fiecare pășune montană și de a stabili numărul maxim de porci care se pot alimenta în zonă. În plus, se efectuează controale pentru a se asigura respectarea condițiilor specifice; de exemplu, au loc inspecții neanunțate pentru a se verifica dacă porcii se hrănesc cu ghinde pe pășuni naturale și dacă sunt crescuți în regim extensiv în etapa de îngrășare.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Porcii iberici trebuie să fie născuți, crescuți și îngrășați în aria geografică de producție. Prelucrarea ulterioară sacrificării, care include etapele de sărare, spălare, post-sărare/stabilizare, uscare/maturare și învechire, trebuie să aibă loc în aria geografică definită în caietul de sarcini.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

Pivnițele pot comercializa jambon și spată certificate fără os, porționate sau sub formă de bucăți, cu condiția să existe sistemul de etichetare și de control adecvat, pentru a se garanta trasabilitatea produsului, jambon sau spată, și clasa produsului.

În acest scop, Consiliul de reglementare trebuie să fie notificat în momentul în care se face acest lucru.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

La abator, trebuie aplicat un sigiliu numerotat pe toate membrele anterioare și posterioare care urmează a fi utilizate pentru producția de jambon și spată care beneficiază de DOP.

Sigiliul trebuie să afișeze în mod vizibil denumirea și/sau logoul DOP „Guijuelo”, ale cărui culori trebuie să corespundă celor prevăzute pentru fiecare categorie în Standardul de calitate pentru carnea, jambonul, spata și spinarea de porc iberic, conform indicațiilor de mai jos:

—   Negru– Jambon sau spată „de bellota” 100 % iberic(ă).

—   Roșu– Jambon sau spată „de bellota” iberic(ă) provenit(ă) de la porci de rasă iberică în proporție de 75 %.

—   Verde– Jambon sau spată „de Cebo de Campo” iberic(ă).

La finalizarea procesului de producție, produsul este certificat prin aplicarea etichetei numerotate specifice DOP „Guijuelo”, care poartă simbolul UE, precum și marca și/sau logoul „Guijuelo”, și indică clasa căreia îi aparține produsul, în conformitate cu denumirile de comercializare prevăzute în secțiunea 3.2.

Eticheta trebuie să fie întotdeauna însoțită de o etichetă comercială, care a fost notificată în prealabil de către producător Consiliului de reglementare.

Logoul utilizat pentru DOP „Guijuelo” trebuie să fie întotdeauna logoul înregistrat legal, de mai jos.

Image

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Zona de producție. Zona în care porcii iberici au fost dintotdeauna crescuți prin tradiție este situată în vestul și sud-vestul Spaniei. Ea cuprinde anumite zone agricole în care predomină dehesa și pășunile, din următoarele provincii: Zamora (districtele Duero Bajo și Sayago), Segovia (districtul Cuellar), Ávila (districtele Piedrahita-Barco, Arévalo și Ávila), Salamanca (toate districtele), Cáceres (toate districtele), Badajoz (toate districtele), Toledo (districtele Talavera și La Jara), Ciudad Real (districtele Montes Norte și Montes Sur), Sevilla (districtul Sierra Norte), Córdoba (districtele Los Pedroches, La Sierra și Campiña Baja) și Huelva (districtele La Sierra, Andévalo Occidental și Andévalo Oriental).

Zona de prelucrare. Aceasta este formată din următoarele șaptezeci și opt (78) de municipalități din partea de sud-est a provinciei Salamanca, unde terenul și clima au favorizat apariția unei industrii de prelucrare a cărnii specializate în porc iberic, municipalitățile respective fiind situate chiar în mijlocul dehesa din provincia Salamanca, în partea de sud-est a provinciei Salamanca, în punctul în care se întâlnesc lanțurile muntoase Béjar și Francia: Alberca (La), Aldeacipreste, Aldeanuela de la Sierra, Aldeavieja de Tormes, Bastida (La), Béjar, Cabaco (El), Cabeza de Béjar (La), Cabezuela de Salvatierra, Campillo de Salvatierra, Calzada de Béjar, Candelario, Cantagallo, Casafranca, Casas del Conde (Las), Cepeda, Cereceda de la Sierra, Cerro (El), Cespedosa, Cilleros de la Bastida, Colmenar de Montemayor, Cristóbal, Endrinal de la Sierra, Escurial de la Sierra, Frades de la Sierra, Fresnedoso, Fuenterroble de Salvatierra, Fuentes de Béjar, Garcibuey, Guijo de Ávila, Guijuelo, Herguijuela de la Sierra, Herguijuela del Campo, Horcajo de Montemayor, Hoya (La), Lagunilla, Ledrada, Linares de Riofrío, Madroñal, Miranda del Castañar, Mogarraz, Molinillo, Monforte de la Sierra, Monleón, Montemayor del Río, Navacarros, Nava de Béjar, Nava de Francia, Navalmoral de Béjar, Navarredonda de la Rinconada, Palacios de Salvatierra, Peñacaballera, Peromingo, Pinedas, Puebla de San Medel, Puerto de Béjar, Rinconada de la Sierra (La), Sanchotello, San Esteban de la Sierra, San Martín de Castañar, San Miguel de Robledo, San Miguel de Valero, Santibáñez de la Sierra, Santos (Los), Sequeros, Sierpe (La), Sorihuela, Sotoserrano, Tamanes, Tejeda y Segoyuela, Tornadizos, Valdefuentes de Sangusín, Valdehijaderos, Valdelacasa, Valdelageve, Valero, Valverde de Valdelacasa și Villanueva del Conde.

5.   Legătura cu aria geografică

Trebuie făcută o distincție între aria geografică în care sunt crescuți porcii iberici, denumită „zona de producție” și zona geografică în care sunt prelucrate jamboanele și spetele, denumită „zona de prelucrare”.

Caracterul local al rasei, clima din zona de prelucrare, care este bine adaptată producției de produse din carne cu uscare lentă, precum și tradiția seculară de prelucrare a cărnii se combină pentru a oferi produselor caracterul lor distinctiv.

Clima și solul din zona de producție sunt specifice ecosistemului dehesa, care se caracterizează prin întinderi vaste de pășuni și pajiști împădurite, unde creșterea animalelor a fost, prin tradiție, o activitate importantă profund întipărită în obiceiurile locului.

Pășunile sunt constituite din comunități erbacee naturale, care sunt adaptate condițiilor climatice și pedologice ale zonei. În unele cazuri, acestea sunt tipice pentru regiunile montane, deși predomină speciile de peneplenă, alături de specii de graminee și leguminoase.

Principala specie de arbore care populează dehesa este Quercus spp. Fructele acestui arbore, ghindele, sunt utilizate pentru a îngrășa porci de cea mai bună calitate.

Zona în care sunt prelucrate jamboanele și spetele se află pe platoul din provincia Salamanca, la o altitudine medie de 975 m. Aceasta are o climă continentală, cu ierni lungi și friguroase, geruri prelungite și umiditate relativă scăzută, condiții care au dus la prezența în zonă a unei industrii de prelucrare a cărnii care utilizează metode tradiționale de producție de cel puțin 200 de ani.

Datorită amplasării sale între lanțul muntos Béjar și vârful La Peña de Francia, vânturile dominante sunt foarte puternice și uscate, fapt care favorizează uscarea și conservarea ulterioară a produsului.

Factorii datorită cărora se disting materiile prime utilizate pentru producerea jambonului și a spetei cu denumirea de origine protejată sunt caracteristicile specifice porcilor iberici, sistemul tradițional de creștere a animalelor, alimentația porcilor, precum și faptul că aceștia sunt mai în vârstă la sacrificare. Acești factori, în combinație cu condițiile specifice din zona de prelucrare și cu procesul lent de uscare, conferă produsului caracteristici care îl disting de alte produse din carne, deoarece are calități organoleptice specifice. Sunt de reținut, în mod special, gustul delicat, care este rezultatul conținutului redus de sare, spre deosebire de alte produse spaniole din carne, culoarea roz a cărnii, care este rezultatul unor temperaturi moderate în timpul procesului de uscare, textura onctuoasă, datorată alimentației animalelor, și aspectul foarte marmorat, cu fâșii de grăsime intramusculară, datorat rasei animalelor și sistemului de creștere a porcilor în dehesas și pe pășuni.

Calitatea jamboanelor și spetelor cu denumirea „Guijuelo” este legată de aria geografică în două moduri: în primul rând, prin creșterea porcilor iberici în dehesas din zona de producție și, în al doilea rând, prin prelucrarea jamboanelor și a spetelor într-o zonă care este mult mai restrânsă decât zona de producție și în care tradiția și condițiile climatice specifice (precipitații reduse, temperaturi blânde și vânturi puternice ca urmare a amplasării pe o peneplenă între două lanțuri muntoase etc.) au condus la prezența unei industrii de prelucrare a cărnii de porc care este foarte specializată în produse de porc iberic.

Etapa de producție are loc în regiuni delimitate din sud-vestul Spaniei, unde se găsesc ferme numite dehesa, ecosisteme silvopastorale caracterizate de prezența unor arbori din genul Quercus, ale căror fructe, ghindele, consumate de porci, permit obținerea unor produse de cea mai bună calitate. Porcii sunt gestionați printr-un sistem de agricultură extensivă numit montanera (hrănire în stejăriș), în cadrul căruia porcii se alimentează în etapa finală de îngrășare, ceea ce reprezintă un factor crucial pentru calitatea deosebită a produsului final. Aceasta înseamnă că priceperea crescătorilor în ceea ce privește gestionarea porcilor asigură sănătatea și bunăstarea animalelor și utilizarea resurselor naturale oferite de dehesa.

Caracteristicile organoleptice deosebite ale produselor sunt conferite de diferitele etape din procesul de prelucrare a jamboanelor și spetelor desfășurate în zona geografică definită drept zonă de prelucrare. Procesul de producție este complex datorită faptului că numeroși factori influențează calitatea finală a produsului. Din acest motiv, know-how-ul transmis din generație în generație este elementul care face ca produsul să fie unul special și îi conferă meșterului care se ocupă de pregătirea jambonului competențele necesare pentru a evalua timpul necesar, în funcție de condițiile climatice, pentru a permite maturarea produsului și pentru ca acesta să dezvolte treptat calitățile organoleptice necesare cu o cantitate minimă de sare și să garanteze securitatea alimentară în raport cu condițiile de mediu (temperatură, umiditate, ventilație) în fiecare din etapele de producție de după sărare, ținând seama de faptul că procesul are loc în uscătoare naturale.

După sacrificare și după tranșarea carcaselor, materia primă trece, pe rând, prin următoarele procese:

Sărarea. Aceasta constă în aplicarea de sare pe suprafața cărnii.

Spălarea. După sărare, sarea care aderă la suprafață este spălată cu apă potabilă și carnea este curățată.

Post-sărarea/stabilizarea. În timpul acestei etape, a cărei durată variază, sarea pătrunde uniform în interiorul jambonului sau al spetei.

Uscarea/maturarea. Aceasta presupune pierderea treptată a umidității din jambon sau spată.

Învechirea. În această etapă, au loc reacții biochimice care generează compușii cărora li se datorează savoarea și aroma caracteristică a produsului.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

http://www.mapama.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-agroalimentaria/pliego2017-02-13_tcm7-448957.pdf


(1)  JO L 179, 19.6.2014, p. 17.

(2)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.