10.6.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 186/16


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

(2017/C 186/10)

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

DOCUMENT UNIC

„OSSOLANO”

Nr. UE: PDO-IT-02093 – 24.11.2015

DOP ( X ) IGP ( )

1.   Denumirea (denumirile)

„Ossolano”

2.   Statul membru sau țara terță

Italia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

3.1.   Tipul de produs

Clasa 1.3. Brânzeturi

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

Denumirea de origine protejată (DOP) „Ossolano” este rezervată în exclusivitate brânzei care îndeplinește condițiile și cerințele prevăzute în caietul de sarcini.

Brânza „Ossolano” DOP poate purta mențiunea suplimentară „d’Alpe” („din Alpi”).

În ceea ce privește forma și dimensiunile, produsul „Ossolano” prezintă următoarele caracteristici:

formă cilindrică, margine exterioară dreaptă sau ușor convexă, fețe plane sau aproape plane;

greutate de 6-7 kg; în cazul produsului cu mențiunea „d’Alpe”, greutatea este de 5-6 kg;

înălțimea marginii exterioare: 6-9 cm; diametru: 29-32 cm.

Brânza „Ossolano” DOP prezintă următoarele caracteristici:

coajă: netedă, regulată, de culoare galben-pai care tinde să devină mai intensă pe parcursul maturării;

pastă: elastică, consistentă, cu găuri neregulate și de mici dimensiuni; culoare ce variază de la un galben-pai deschis la un galben-pai puternic și chiar la galben intens;

gust: aromă caracteristică, armonioasă și delicată, legată de varietatea sezonieră a florei, devine mai intensă și mai puternică pe parcursul maturării brânzei.

Din punctul de vedere al compoziției, brânza „Ossolano” DOP prezintă următoarele caracteristici:

grăsimea reprezintă cel puțin 40 % din substanța uscată.

Brânza „Ossolano” DOP are o perioadă minimă de maturare de 60 (șaizeci) de zile, calculate de la data la care se începe prelucrarea laptelui.

Greutatea și dimensiunile indicate mai sus se referă la produsul obținut după perioada minimă de maturare.

Brânza „Ossolano” DOP cu mențiunea „d’Alpe” este produsă din lapte obținut și prelucrat la stânele montane aflate pe teritoriul delimitat, la altitudini de minimum 1 400 m deasupra nivelului mării.

3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

Brânza „Ossolano” DOP și „Ossolano” DOP cu mențiunea „d’Alpe” se produce doar din lapte integral obținut de la vaci din rasele: Bruna, Frisona, Pezzata Rossa și încrucișările lor.

Pentru producția de brânză „Ossolano” DOP se utilizează doar lapte integral de vacă provenit din două până la patru mulgeri succesive, în perioada cuprinsă între datele de 1 ianuarie și 31 decembrie ale fiecărui an. Pentru producția de brânză „Ossolano” DOP cu mențiunea „d’Alpe” se utilizează doar lapte integral de vacă provenit din una până la două mulgeri succesive, în perioada cuprinsă între datele de 1 iunie și 30 septembrie ale fiecărui an.

Rația de hrană a animalelor al căror lapte este destinat prelucrării pentru producția de „Ossolano” DOP este alcătuită din iarbă și/sau nutrețuri obținute în aria delimitată, în proporție de cel puțin 60 % din substanța uscată anuală totală, în vreme ce concentratele de cereale și leguminoase și subprodusele prelucrării acestora, utilizate pentru completarea rației, nu trebuie să depășească 40 % din substanța uscată anuală totală.

În cazul brânzei „Ossolano” DOP cu mențiunea „d’Alpe”, pentru perioada de producție în cauză, rația animalelor este alcătuită, în proporție de 90 % din substanța uscată totală, din iarbă și/sau nutrețuri obținute de pe suprafețe de păscut aflate pe teritoriul delimitat, în vreme ce concentratele de cereale și leguminoase și subprodusele prelucrării acestora, utilizate pentru completarea rației, nu trebuie să depășească 10 % din substanța uscată totală.

În ambele cazuri, este permisă completarea cu vitamine și minerale, cu respectarea limitelor admise de lege.

Procentajele de mai sus sunt indicații prudente, având în vedere că producția de brânză „Ossolano” are loc într-o zonă întru totul montană în care, în anumiți ani, producția de nutrețuri uscate poate fi deosebit de dificilă și în care producția de alimente concentrate nu este realizabilă.

Deși nu este obligatoriu, păscutul este practicat în mod regulat pe pășunile din adâncurile văilor în perioada cuprinsă între lunile aprilie și octombrie, atunci când condițiile meteorologice permit acest lucru. În cazul producției de brânză „Ossolano” cu mențiunea „d’Alpe”, păscutul este obligatoriu în perioada 1 iunie-30 septembrie.

3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

Toate etapele procesului de producție (creșterea și mulgerea animalelor, producerea brânzei și maturarea) trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.

3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

Brânza „Ossolano” DOP se comercializează ca roată întreagă sau porționată.

Roata întreagă este comercializată după încheierea perioadei minime de maturare și după ce este identificată prin:

imprimarea mențiunii „Ossolano” pe marginea exterioară;

aplicarea unei etichete de hârtie pe una dintre fețele roții;

marcarea la cald pe marginea exterioară.

Roata porționată este comercializată după încheierea perioadei minime de maturare, cu condiția să se poată identifica:

o parte de margine exterioară pe care să fie imprimată o parte din mențiunea „Ossolano”;

o parte din eticheta de hârtie;

denumirea de origine protejată „Ossolano” pe eticheta adezivă și/sau pe folia pre-tipărită aplicată pe ambalaj de porționatorul autorizat.

Activitățile de porționare trebuie să se desfășoare în unități care dețin autorizațiile sanitare conform legii și care sunt înscrise în prealabil în sistemul de controale al structurii de control autorizate. Aceste activități se pot desfășura și în afara ariei delimitate a DOP, caz în care activitățile de control pot fi desfășurate de organismul de control autorizat sau de un alt organism de control în temeiul unei delegări eliberate de însuși organismul de control.

Deoarece operațiunile de ambalare care implică șlefuirea și/sau îndepărtarea cojii (răzuire, tăiere în cuburi, feliere etc.) fac să dispară marcajul originar, ambalarea roților de brânză „Ossolano” DOP și „Ossolano” DOP cu mențiunea „d’Alpe” prin operațiunile respective trebuie să se desfășoare doar în aria de producție delimitată la punctul 4, pentru a se garanta trasabilitatea produsului.

3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

Toate roțile de brânză sunt identificate cu ajutorul matriței, care aplică un marcaj în timpul procesului de producție, cu ajutorul etichetei de hârtie aplicate pe una dintre cele două fețe ale fiecărei roți și cu ajutorul marcajului aplicat la cald la încheierea perioadei minime de maturare. Brânza „Ossolano” DOP poartă mențiunea suplimentară „d’Alpe” doar pe eticheta de hârtie.

Matrița cu ajutorul căreia se imprimă la rece marcajul de origine pe roțile de „Ossolano” DOP la momentul formării lor conține: denumirea „Ossolano”, numărul de identificare al producătorului brânzei și spațiul pentru aplicarea marcajului la cald.

Eticheta este alcătuită din trei părți principale:

inelul exterior, care conține informațiile prevăzute de lege, referirea la ingrediente, indicarea denumirii comerciale a producătorului;

corpul central al etichetei, care conține logoul denumirii, aflat în centrul etichetei și repetat sub formă de raze de soare, cu dimensiuni mai mici decât cele ale logoului central, și simbolul grafic al Uniunii. În cazul producției de stână, mențiunea „d’Alpe”;

ovalul din partea de jos a etichetei, destinat personalizării de către unitatea în care este produs, maturat, porționat sau ambalat produsul.

Image

Etichetele de identificare sunt următoarele:

în cazul „Ossolano” DOP, o etichetă de culoare verde intens care devine, spre centru și spre margini, un verde deschis;

Image

în cazul „Ossolano” DOP cu mențiunea „d’Alpe”, o etichetă de culoare maro intens care devine, spre centru și spre margini, maro deschis, cu mențiunea „d’Alpe” pusă într-un semicerc deasupra vârfului din logoul central.

Image

4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

Teritoriul este delimitat de granițele fiscale și administrative ale următoarelor comune din provincia Verbano Cusio Ossola: Antrona Schieranco, Anzola d’Ossola, Baceno, Bannio Anzino, Beura Cardezza, Bognanco, Calasca Castiglione, Ceppo Morelli, Craveggia, Crevoladossola, Crodo, Domodossola, Druogno, Formazza, Macugnaga, Malesco, Masera, Mergozzo, Montecrestese, Montescheno, Ornavasso, Pallanzeno, Piedimulera, Pieve Vergonte, Premia, Premosello Chiovenda, Re, Santa Maria Maggiore, Seppiana, Toceno, Trasquera, Trontano, Vanzone con San Carlo, Varzo, Viganella, Villadossola, Villette, Vogogna.

Brânza „Ossolano” DOP cu mențiunea „d’Alpe” este produsă din lapte obținut și prelucrat la stânele montane aflate pe același teritoriu delimitat, la altitudini de minimum 1 400 m deasupra nivelului mării.

5.   Legătura cu aria geografică

Teritoriul din nordul extrem al regiunii Piemonte, aflat între Canton Vallese și Canton Ticino și între Alpii Pennini și Alpii Lepontini, se numește Val d’Ossola. Se întinde de la nord la sud pe o distanță de 70 km și are o lățime de aproximativ 35 km. La sud, se învecinează cu Lago Maggiore, de la care se ajunge, în câțiva kilometri, la altitudinea de 4 600 m deasupra nivelului mării a grupului Monte Rosa și la numeroase alte vârfuri care depășesc 3 200 m altitudine.

Teritoriul delimitat se caracterizează printr-un relief complex și neregulat care determină o fragmentare extremă în exploatații agricole de mici dimensiuni, cu un număr de vaci în lactație cuprins între 10 și maximum 70 și cu mici unități agricole sociale de referință pentru producția și maturarea brânzei.

Întregul teritoriu de producție al brânzei „Ossolano” DOP este montan, cu pante abrupte, un rezultat al fenomenelor pedogenetice care au dus la formarea unor soluri caracterizate prin prezența redusă a oxigenului, de o permeabilitate scăzută și de un pH acid. Teritoriul prezintă condiții climatice constând în precipitații abundente și constante (în comparație cu media națională și regională). Acest element, îmbinat cu temperaturile locale deosebite, cu medii mai joase față de cele din zonele limitrofe, permite, pe de o parte, creșterea unor plante de pășune caracteristice și, pe de altă parte, menținerea unor microclime propice pentru maturarea brânzei.

Brânza „Ossolano” DOP prezintă caracteristici unice legate de tradițiile zootehnice și de prelucrare și de mediul de producție, manifestate și la nivelul peisajului, de exemplu prin biodiversitatea extremă a pajiștilor și pășunilor de munte și din adâncurile văilor, precum și a versanților de pe întregul teritoriu.

Hrana animalelor, în special nutrețurile din rația alimentară, influențează caracteristicile laptelui obținut și, prin urmare, cele ale brânzei produse. De exemplu, sunt binecunoscute aromele transmise întâi laptelui și apoi brânzei de specia Ligusticum mutellina (brioală), cunoscută în zonă sub denumirea de „erba mottolina”.

Brânza „Ossolano” este expresia îndemânării colective a fermierilor din Val d’Ossola, rezultatul unui parcurs de calificare comun.

Legătura produsului cu istoria și tradițiile locale își are originea în interacțiunea dintre populațiile originare ale locului și populația walser, care, de-a lungul secolelor, a venit din Elveția, țara vecină, și s-a stabilit pe teritoriul numit Ossola, devenind una dintre minoritățile etnice ale regiunii Piemonte (pe lângă franco-provensali și valdezi).

Populația walser stabilită pe teritoriul montan Ossola a dezvoltat o tehnică proprie de obținere a brânzeturilor, care depinde, printre altele, de condițiile climatice deosebite (precipitații abundente și temperaturi care nu sunt niciodată excesiv de ridicate) și care prevede introducerea în procesul de producție a etapei de „semi-fierbere”, operațiune necesară pentru a permite o mai bună eliminare a zerului.

Această operațiune, împreună cu presarea, caracterizează producția de „Ossolano” DOP: favorizează selecția unei microflore lactice specifice care condiționează puternic următoarele etape de maturare în unitatea de producție și de rafinare în spațiile dedicate maturării.

Semi-fierberea, presarea și, în consecință, selectarea microflorei autohtone conferă brânzei nu doar consistența caracteristică a pastei, compactă și elastică, ci și structura tipică formată din găurele neregulate și de mici dimensiuni (mai mici decât bobul de orez). Aceste elemente diferențiază brânza „Ossolano” DOP de celelalte brânzeturi piemonteze cu calibru similar, care prezintă o pastă în general mai moale și găurele foarte mici, uniforme și răspândite.

Culoarea pastei este galbenă, variind între gălbui și galben-pai, culoarea mai intensă fiind strâns legată atât de nutrețurile care intră în componența hranei animalelor, de obicei în perioada de primăvară și vară, cât și de maturarea brânzei, mai ales dacă aceasta continuă în medii naturale.

În plus, fundamentală pentru obținerea profilului senzorial caracteristic al brânzei „Ossolano” DOP este etapa maturării, în care condițiile ambientale, precum temperatura și umiditatea, favorizează activitatea microflorei bacteriene selecționate în etapele precedente ale procesului de producție, contribuind la definirea aromei și a gustului tipice pentru această brânză.

Aroma este delicată, dar intensă, cu note florale care trec apoi spre arome de fructe cu coajă lemnoasă, precum nucile și alunele, tipice pentru zona alpină. Aroma este consolidată de diacetil, care se percepe clar și care îi conferă persistență.

Gustul este dezvoltat imediat, în armonie cu profilurile aromatice care dau tendința spre un gust puternic. De asemenea, gustul este plin, marcat de prevalența diacetilului, care îl caracterizează timp îndelungat, până la încheierea cu note de fructe mature și uscate, de vanilie și de măceș, de flori tipice pentru pășunile alpine, cum ar fi bulbucul de munte, sau de mici fructe sălbatice, precum agrișele și coacăzele galbene.

O masticație adecvată, împreună cu încălzirea în gură, evidențiază aceste profiluri gustativ-olfactive, permițând pastei, consistentă și elastică, să se topească treptat și să dezvăluie întreaga paletă aromatică a brânzei, în special gusturile care tind spre condimentat.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini

[articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

Textul consolidat al caietului de sarcini este disponibil la adresa: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

sau

accesând direct pagina principală a site-ului Ministerului Politicilor Agricole, Alimentare și Forestiere (www.politicheagricole.it), făcând clic pe „Prodotti DOP e IGP” (în partea superioară dreaptă a ecranului), apoi pe „Prodotti DOP, IGP e STG” (pe laterala stângă a ecranului) și apoi pe „Disciplinari di produzione all’esame dell’UE”.


(1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.