Bruxelles, 15.3.2017

COM(2017) 195 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

Evaluarea punerii în aplicare a Strategiei UE în materie de droguri 2013-2020 și a Planului de acțiune al UE în materie de droguri 2013-2016: menținerea necesității unui Plan de acțiune al UE în materie de droguri 2017-2020

{SWD(2017) 95 final}


I.Evaluarea și necesitatea unui plan de acțiune al UE în materie de droguri pentru perioada 2017-2020

Strategia în materie de droguri 2013-2020 1 și primul Plan de acțiune în materie de droguri 2013-2016 2 ale UE stabilesc cadrul politic și prioritățile UE în domeniul politicii în materie de droguri. Strategia prevede un cadru unic, bazat pe probe, de combatere a traficului și consumului de droguri în interiorul și în afara UE, și se bazează pe o structură cu cinci piloni, care constă în:

două domenii principale de politică

reducerea cererii de droguri și

reducerea ofertei de droguri;

și trei teme transversale:

coordonarea,

cooperarea internațională și

cercetarea, informarea, monitorizarea și evaluarea.

Strategia impune Comisiei să „inițieze o evaluare intermediară externă a strategiei până în 2016, în vederea întocmirii unui al doilea plan de acțiune pentru perioada 2017-2020”. Conform Agendei europene privind securitatea 3 , Comisia trebuie să evalueze progresele înregistrate în punerea în aplicare a Planului de acțiune 2013-2016 și, pe această bază, să decidă dacă este necesar să propună un nou Plan de acțiune 2017-2020.

În perioada aprilie - noiembrie 2016 4 , Comisia, cu sprijinul unui contractant extern 5 , a efectuat evaluarea intermediară a Strategiei și evaluarea finală a Planului de acțiune. Având în vedere complementaritatea și interconectarea lor, acestea sunt prezentate sub forma unei evaluări unice cuprinzătoare.

Comunicarea prezintă rezultatele evaluării 6 și propune următorii pași. Având în vedere constatările generale ale evaluării, Comisia a decis să propună un plan de acțiune pentru perioada 2017-2020. Pe baza rezultatelor evaluării și a faptului că până în 2020 cadrul strategic nu se va schimba, noul Plan de acțiune propus constituie o versiune actualizată a Planului de acțiune al UE în materie de droguri 2013-2016, cu o serie de modificări. Acesta reflectă constatările și recomandările formulate de evaluare pe care Comisia le-a considerat pertinente și include o serie de acțiuni suplimentare pentru a răspunde priorităților noi și emergente care nu au fost suficient abordate de Planul de acțiune anterior, dar sunt relevante având în vedere actualele provocări cu care se confruntă statele membre. Proiectul de plan de acțiune în materie de droguri 2017-2020 propus de Comisie este inclus în anexă 7 .

II.Context

Piața drogurilor ilicite este cea mai dinamică piață infracțională, fapt confirmat de Agenda europeană privind securitatea. Se estimează că cetățenii UE cheltuiesc peste 24 de miliarde EUR pe droguri ilicite în fiecare an 8 . Dependența de droguri generează costuri umane și sociale foarte mari, precum și costuri pentru sănătatea publică (prevenirea și tratarea consumului de droguri și asistența medicală), siguranța publică, mediu și productivitatea muncii 9 .

În ceea ce privește cererea de droguri, consumul de droguri ilicite continuă să fie una dintre amenințările permanente la adresa societăților noastre, care afectează, direct sau indirect, viața a milioane de oameni. Cel puțin 83,2 milioane de europeni au raportat că au consumat canabis cel puțin o dată în viață, în timp ce 17,1 și, respectiv, 12 milioane au încercat cocaina și amfetaminele. În plus, 1,3 milioane de adulți sunt consumatori de opioide cu grad ridicat de risc. Prevalența consumului înregistrat de substanțe opioide de mare risc s-a stabilizat, iar în unele țări chiar a scăzut; prevalența generală a bolilor infecțioase a început să scadă din 2013. Se estimează că, în 2014, în UE au survenit cel puțin 6 800 de decese cauzate de supradoze 10 . Consumul de droguri este concentrat preponderent în rândul tinerilor (cu vârste între 15 și 34 de ani); aproximativ 17,8 milioane de tineri adulți au consumat droguri în ultimul an. Numărul de decese cauzate de consumul de droguri pare a fi în creștere din 2013, fără a se înregistra vreo scădere a consumului de droguri 11 . 

În ceea ce privește oferta de droguri, în ultimii patru ani, substanțele psihoactive noi au devenit din ce în ce mai accesibile pe piața deschisă și/sau online, reprezentând amenințări grave la adresa sănătății. În 2015 au fost depistate în total 98 de noi substanțe psihoactive (NSP), ceea ce a crescut numărul substanțelor noi monitorizate la peste 560, dintre care 70 % au fost depistate în ultimii cinci ani. Capturile înregistrate de droguri ilicite nu s-au modificat substanțial în 2013 și 2014 comparativ cu anul anterior, dar volumul total al drogurilor capturate a crescut.

În ceea ce privește coordonarea, mecanismele la nivelul UE, majoritatea cărora sunt anterioare actualei strategii, sunt eficace. Principalul organism de coordonare, Grupul orizontal de lucru pentru substanțele stupefiante (HDG) al Consiliului, este considerat eficace în ceea ce privește monitorizarea și punerea în aplicare a planului de acțiune și facilitarea dialogului privind situația fenomenului drogurilor în Europa. Se constată coerență și continuitate de la o președinție la alta. În plus, statele membre au informat că organizațiile societății civile au fost implicate în elaborarea, monitorizarea și/sau evaluarea politicilor lor naționale în materie de droguri.

În ceea ce privește cooperarea internațională, prioritățile în materie de droguri au fost incluse în politicile externe, strategiile și acțiunile UE care vizează țări și regiuni terțe. În plus, în ultimii ani cooperarea la nivelul UE a evoluat în ceea ce privește transmiterea unui mesaj unitar în cadrul forumurilor internaționale. 

În fine, în ceea ce privește informarea, cercetarea, monitorizarea și evaluarea, în ultimii cinci ani UE a oferit sprijin pentru mai multe proiecte de cercetare prin intermediul mai multor mecanisme de finanțare 12 , referitoare la diferite aspecte ale problemei drogurilor și la discipline conexe. Sunt necesare eforturi susținute pentru ca domeniul cercetării să preia prioritățile strategiei și ale planului de acțiune. Existența și funcționarea Sistemului de alertă timpurie privind noile substanțe psihoactive din cadrul Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) reflectă îmbunătățirile din ultimii ani în privința partajării la nivelul UE a datelor din domeniul criminalistic și a datelor toxicologice. Această activitate de alertă timpurie ajută UE să ia decizii rapide și în cunoștință de cauză cu privire la substanțele dăunătoare.

III.Constatările evaluării intermediare a Strategiei și ale evaluării finale a Planului de acțiune 2013-2016

Evaluarea a acoperit perioada 2013-2016 și a inclus toate cele 28 de state membre. Au fost abordate atât dimensiunea internă, cât și cea și externă ale strategiei și ale planului de acțiune. Evaluarea a fost realizată pe baza unui studiu amplu al datelor și documentelor relevante furnizate de UE și statele membre referitoare la piețele de droguri, tendințele și strategiile în materie de droguri 13 . Constatările se referă atât la evaluarea intermediară a Strategiei UE în materie de droguri 2013-2020, cât și la evaluarea finală a Planului de acțiune al UE în materie de droguri 2013-2016

Unele dintre principalele provocări ale evaluării au fost legate de faptul că datele colectate din statele membre nu erau mereu comparabile, precum și de lipsa unor măsuri de referință și statistici actualizate pentru anumite zone 14 . Provocările amintite au îngreunat identificarea și evaluarea posibilelor tendințe și evoluții ale strategiei și ale planului de acțiune, cu un impact asupra analizei eficacității acestora în ceea ce privește cuantificarea efectelor și faptul de a atribui exclusiv strategiei și planului de acțiune modificările corespunzătoare obiectivelor. Cu toate acestea, pentru evaluarea fiecărei surse de date și formularea de concluzii au fost combinate mai multe metode de cercetare 15 , ceea ce a contribuit la asigurarea forței probante.

Evaluarea a concluzionat că strategia și planul de acțiune sunt în continuare adecvate pentru îndeplinirea cerințelor politicilor în materie de droguri la nivelul UE, național și internațional. Toate domeniile pe care le includ sunt în continuare relevante în ceea ce privește abordarea tuturor aspectelor legate de fenomenul drogurilor.

Evaluarea a aplicat cele cinci criterii standard: eficacitatea, eficiența, coerența, relevanța și valoarea adăugată a UE.

A.Eficacitate

Ca un prim pas pentru evaluarea eficacității, a fost analizat gradul de punere în aplicare a tuturor celor 54 de acțiuni din Planul de acțiune, precum și impactul acestora. Graficul de mai jos arată progresele realizate de planul de acțiune pentru fiecare dintre cei cinci piloni:

S-a concluzionat că punerea în aplicare a strategiei și a planului de acțiune ale UE în materie de droguri a fost eficientă, în grade diferite, pentru toți cei cinci piloni.

Majoritatea acțiunilor sunt puse în aplicare – 53 % sunt finalizate sau în curs de realizare, iar pentru 47 % dintre acțiuni există progrese, însă punerea în aplicare este în urmă. De asemenea, s-a evoluat considerabil în privința celor 15 obiective specifice ale planului de acțiune.

În ceea ce privește reducerea cererii de droguri, întârzierile privesc obiectivele de a preveni consumul de droguri, de a întârzia momentul de începere a consumului de droguri și de a spori eficacitatea tratamentului împotriva consumului de droguri și a reabilitării. Obiectivul privind integrarea abordărilor coordonate, bazate pe cele mai bune practici și pe calitate în reducerea cererii de droguri este respectat.

În ceea ce privește reducerea ofertei de droguri, obiectivele privind consolidarea unei coordonări și cooperări eficace în materie de aplicare a legii și îmbunătățirea cooperării și legiferării în domeniul judiciar sunt în urmă, în timp ce obiectivul de a reacționa în mod eficace la tendințele actuale și emergente ale activității legate de droguri ilicite a fost evaluat ca fiind respectat.

În domeniul coordonării, obiectivele de asigurare a coordonării eficace a politicilor UE și naționale în materie de droguri și de facilitare a participării societății civile la politica în materie de droguri au fost evaluate ca fiind respectate.

În domeniul relațiilor internaționale, obiectivul de a integra strategia în cadrul general de politică externă al UE este în urmă, în timp ce obiectele de îmbunătățire a coeziunii abordării UE și a vizibilității UE în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) și de sprijinire a țărilor în curs de aderare, a țărilor candidate și a țărilor potențial candidate să se adapteze și să se alinieze la acquis-ul UE în materie de droguri sunt respectate.

În domeniul informării, cercetării, monitorizării și evaluării, sunt necesare mai multe progrese pentru a asigura investiții corespunzătoare în cercetare, colectarea datelor, monitorizare, evaluare și schimbul de informații, precum și pentru a încuraja diseminarea rezultatelor monitorizării, cercetării și evaluării la nivelul UE și la nivel național. S-au făcut progrese cu privire la menținerea interconectării și cooperării și dezvoltarea capacității în cadrul infrastructurii cunoașterii a UE pentru informare, cercetare, monitorizarea și evaluarea drogurilor, în special a drogurilor ilicite.

B.Eficiență

În lipsa unei imagini globale recente asupra cheltuielilor legate de droguri, evaluarea a oferit informații cu privire la gradul în care resursele financiare alocate la nivelul UE și al statelor membre au fost suficiente.

Evaluarea nu a putut formula concluzii asupra eficienței intervenției, întrucât nu sunt disponibile suficiente date cantitative pentru toate statele membre cu privire la cheltuielile și beneficiile acțiunilor relevante. Cu toate acestea, strategia și planul de acțiune în materie de droguri au instituit un cadru la nivelul întregii UE, astfel cum se explică mai jos în secțiunea privind valoarea adăugată pentru UE. În lipsa unei imagini globale recente asupra cheltuielilor legate de droguri, evaluarea a analizat în schimb dacă resursele financiare alocate la nivelul UE și al statelor membre au fost considerate suficiente. Pe ansamblu, părțile interesate au considerat că resursele alocate strategiei și planului de acțiune au fost suficiente, în special în ceea ce privește subiectele cererii și ofertei de droguri.

C.Coerență

Prioritățile și acțiunile strategiei și ale planului de acțiune au fost considerate coerente cu majoritatea celorlalte politici și strategii relevante ale UE, cum ar fi Agenda europeană privind securitatea și Consensul european privind dezvoltarea 16 , recunoscându-se, în același timp, nevoia creării mai multor sinergii cu Strategia UE în domeniul sănătății 17 . De exemplu, evaluarea indică faptul că nu sunt reflectate provocările legate de îmbătrânirea populației din Europa sau de impactul potențial al noilor tehnologii în domeniul prevenirii, astfel cum au fost identificate în Strategia UE privind sănătatea.

D.Relevanță

Potrivit evaluării, părțile interesate consideră că strategia și planul de acțiune rămân la fel de relevante ca la momentul adoptării lor. Structura bazată pe cinci piloni continuă să răspundă majorității nevoilor actuale din domeniul politicii în materie de droguri la nivelul UE și la nivel național. Toate domeniile incluse în strategie și în planul de acțiune pentru perioada 2013-2016 sunt în continuare relevante în ceea ce privește abordarea tuturor aspectelor legate de fenomenul drogurilor.

E.Valoarea adăugată a UE

Strategia și planul de acțiune oferă valoare adăugată strategiilor statelor membre (și actorilor nestatali) prin instituirea unui cadru strategic comun la nivelul UE și instituționalizarea unui proces de ajungere la un consens pentru politica în materie de droguri.

Deși nu impun obligații legale pentru statele membre, evaluarea a constatat că acestea au reușit să direcționeze acțiunea colectivă în materie de droguri, atât în cadrul UE, cât și la nivel internațional, și să promoveze un model comun și o cultură definirii priorităților, obiectivelor, acțiunilor și indicatorilor pentru măsurarea performanțelor.

De asemenea, evaluarea a constatat că valoarea adăugată la nivelul UE pare a fi mai pronunțată în ceea ce privește activitățile de reducere a cererii și provocările emergente. În domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare, statele membre au recunoscut valoarea adăugată a stabilirii unui cadru strategic comun pentru acțiunile la nivelul UE.

În prezent, UE are un glas mai puternic pe plan internațional. Aceasta reprezintă o sursă importantă de îndrumare pentru țările candidate și un cadru de cooperare bilaterală cu țările terțe.

F.Concluzie

În general, evaluarea a confirmat că toate părțile interesate ar sprijini un nou Plan de acțiune pentru perioada 2017-2020. Acestea au considerat necesar să continue stabilirea unor priorități și acțiuni precise referitoare la fiecare obiectiv, să atribuie responsabilități și să formuleze indicatori specifici și măsurabili. Caracterul cuprinzător al strategiei permite părților interesate să nuanțeze diferitele priorități pe întreaga sa durată, menținând, în același timp, un grad rezonabil de coerență. În plus, părțile interesate au sprijinit ideea actualizării Planului de acțiune 2013-2016 pentru a reflecta noile evoluții și aspectele emergente.

Evaluarea a constatat că unele acțiuni trebuiau consolidate, iar altele adăugate, pentru a ține pasul cu evoluțiile și a crea mai multe sinergii cu alte domenii de politică, precum Strategia UE în materie de sănătate. De asemenea, a reieșit că este necesar să se acorde mai multă atenție utilizării noilor tehnologii de comunicare în contextul producerii și traficului de droguri, precum și rolului internetului în prevenirea consumului de droguri. Multe părți interesate au remarcat absența unei discuții cu privire la tendințele recente ale politicilor referitoare la canabis, acesta fiind unul dintre aspectele menționate cel mai frecvent atunci când s-a examinat dacă există alte aspecte neacoperite de strategie.

Evaluarea indică, de asemenea, că sunt necesare îmbunătățiri în ceea ce privește punerea în aplicare și accesul, în diferitele state membre, la măsuri de reducere a riscurilor și a efectelor nocive și că părțile interesate din societatea civilă au exprimat preocupări în legătură cu sfera și calitatea acestor măsuri.

În fine, potrivit evaluării, un viitor plan de acțiune ar trebui să continue să includă acțiuni de monitorizare a substanțelor psihoactive noi, de reducere a cererii și ofertei de astfel de substanțe și a efectelor nocive asociate cu utilizarea acestora.

IV.Proiectul de nou Plan de acțiune 2017-2020 - ce este nou și ce s-a schimbat?

Pe baza constatărilor și a recomandărilor evaluării, Comisia propune un proiect de Plan de acțiune al UE în materie de droguri 2017-2020, care să acopere perioada rămasă a Strategiei UE în materie de droguri, în vigoare până în 2020. Proiectul de plan de acțiune, care se bazează pe rezultatele evaluării, menține și consolidează acțiunile existente, pentru a aborda provocările rămase la adresa sănătății și a securității. De asemenea, acesta include noi acțiuni care să reflecte evoluțiile din 2013 și să abordeze provocările emergente care nu erau încă acoperite. Unele dintre noile acțiuni, precum cele referitoare la utilizarea noilor tehnologii pentru prevenire sau analiza globală a evoluțiilor legate de modelele de politici referitoare la canabis, sunt bazate pe constatările evaluării. Altele sunt rezultatul reflecțiilor pornind de la surse precum Raportul european privind piața drogurilor, al evoluțiilor la nivelul UE, în special în contextul Agendei europene privind securitatea și al contribuțiilor din partea societății civile. Printre aceste acțiuni se numără:

obținerea de probe ale posibilelor legături între traficul de droguri și

finanțarea grupurilor și activităților teroriste;

introducerea ilegală de migranți și

traficul de persoane;

Includerea explicită a grupurilor vulnerabile în acțiunile referitoare la cererea de droguri.

Noile acțiuni și actualizări pentru cei cinci piloni ai strategiei sunt prezentate mai jos.

A.Reducerea cererii de droguri

Este necesară crearea de sinergii mai puternice între noul plan de acțiune și Strategia UE în domeniul sănătății, în special în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în scopuri de prevenție. Utilizarea TIC este esențială în efortul de sensibilizare, în special a copiilor și tinerilor, cu privire la riscurile și consecințele consumului de droguri ilicite 18 .

Este reflectată activitatea recentă a Grupului orizontal de lucru pentru substanțe stupefiante (HDG) privind utilizarea necorespunzătoare a opioidelor eliberate pe bază de rețetă și a altor medicamente psihoactive 19 .

În contextul îmbătrânirii populației din UE, este necesară abordarea noii probleme reprezentate de consumatorii de droguri în vârstă, aspect semnalat și de către Strategia UE în domeniul sănătății 20 .

Consumul de droguri în comunitățile vulnerabile va fi abordat printr-o mai bună definire a măsurilor direcționate deja incluse în Planul de acțiune 2013-2016 21 .

Măsurile de reducere a riscurilor și a efectelor nocive, vizând reducerea la minimum a consecințelor sociale și pentru sănătate ale abuzului de droguri, ocupă un loc central într-o politică antidrog eficace, aplicată inclusiv în cadrul închisorilor 22 .

Punerea în aplicare și monitorizarea concluziilor din 2015 ale Consiliului 23 privind standardele minime de calitate referitoare la reducerea cererii de droguri în UE 24 .

B.Reducerea ofertei de droguri

Este necesar să se pună un accent mai puternic pe cooperarea judiciară la nivelul UE în cazurile legate de droguri. Pentru a obține o imagine mai cuprinzătoare a impactului eforturilor de reducere a ofertei de droguri, Europol, Eurojust și OEDT trebuie să își continue eforturile de colectare a indicatorilor și completare a datelor colectate, atunci când este posibil, cu informații calitative și plasate în context 25 .

Eforturile trebuie să se concentreze pe punerea în aplicare a indicatorilor cheie adoptați prin concluziile Consiliului din 2013 privind îmbunătățirea monitorizării ofertei de droguri în UE 26 . Au fost dezvoltați șapte indicatori și o foaie de parcurs pentru punerea lor în aplicare. Colectarea de date complete pentru majoritatea acestora este deja în curs de desfășurare sau va începe în 2017 27 .

Pachetul legislativ privind substanțele psihoactive noi ar trebui adoptat și pus în aplicare rapid; în următorii ani va fi, de asemenea, necesară monitorizarea noilor măsuri legislative 28 .

Punerea în aplicare 29 a legislației UE privind precursorii drogurilor, care a fost consolidată în 2013 prin adoptarea unor modificări semnificative la cele două 30 regulamente.

Ar trebui acordată mai multă atenție sancțiunilor alternative pentru infractorii consumatori de droguri. Toate statele membre au prevăzut cel puțin o sancțiune alternativă, iar majoritatea lor au cel puțin două astfel de sancțiuni 31 . Majoritatea sancțiunilor existente constă în tratamentul împotriva consumului de droguri și în pedepse cu suspendare cu o opțiune de tratament 32 .

Este necesară o concentrare mai intensă asupra utilizării tehnologiilor informației și comunicațiilor în producerea și traficul de droguri ilicite 33 , conform constatărilor experților reuniți în iunie 2016 la invitația Comisiei 34 în contextul Forumului UE pentru internet.

C.Coordonare

O mai bună coerență și coordonare cu celelalte grupuri de lucru ale Consiliului vor permite HDG să își îndeplinească rolul de monitorizare a aplicării strategiei și să asigure coerența între activitățile de reducere a cererii și ofertei și să identifice sinergiile relevante 35 .

Trebuie să se acorde mai multă atenție și mai mult timp dezbaterii privind punerea în aplicarea a planului de acțiune în cursul reuniunilor HDG 36 .

Conform pozițiilor exprimate de UE în diverse foruri internaționale, este necesară căutarea de noi oportunități pentru o mai bună participare a societății civile la formularea, punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea politicilor în materie de droguri la nivelul UE și la nivel național 37 .

D.Cooperarea internațională

Evaluarea a constatat că există posibilități de îmbunătățire atât a capacității delegațiilor UE de a se implica în aspecte referitoare la droguri, cât și a punerii în rețea la nivel regional a delegațiilor 38 .

O atenție sporită trebuie acordată și combaterii culturilor de plante din care se pot extrage droguri ilicite și favorizării planurilor de dezvoltare alternative 39 .

Pentru a aborda în mod corespunzător preocupări cum ar fi execuțiile extrajudiciare sau utilizarea pedepsei capitale în legătură cu drogurile, UE ar trebui să analizeze posibilități de dialog cu celelalte țări în legătură cu problemele grave legate de droguri 40 .

Sunt reflectate, de asemenea, recentele evoluții din cadrul Grupului Dublin 41 , care intenționează să își modernizeze metodele de lucru 42 .

Organizarea unui dialog anual privind acordarea de asistență de către UE și statele membre țărilor terțe în domeniul drogurilor nu a fost considerată esențială de către actorii relevanți, prin urmare acțiunea a fost eliminată din proiectul de plan de acțiune 43 .

Există un consens larg cu privire la faptul că unul dintre domeniile majore în care strategia și planul de acțiune ale UE aduc o valoare adăugată este posibilitatea ca UE să „se exprime cu o singură voce” în cadrul forurilor internaționale, fapt demonstrat în perioada premergătoare UNGASS 2016. În prezent este necesar să se pună accentul pe punerea în aplicare a rezultatelor UNGASS și pe pregătirea procesului de revizuire în 2019 a Declarației politice și a Planului de acțiune privind cooperarea internațională în direcția unei strategii integrate și echilibrate de combatere a problemei drogurilor la nivel mondial, adoptate în 2009 44 .

E.Cercetarea, informarea, monitorizarea și evaluarea

Ar trebui să existe indicatori clari de măsurare a impactului 45 proiectelor finanțate de UE.

Sunt reflectate activitățile de promovare a evaluării științifice a politicilor și intervențiilor la nivel național, al UE și internațional 46 .

Pentru a aborda problema lipsei de dovezi solide 47 , o nouă acțiune 48 se axează pe documentarea legăturilor potențiale dintre traficul de droguri și:

finanțarea grupărilor și activităților teroriste, inclusiv orice suprapunere între rutele consacrate de producere și zonele de trafic de droguri și zonele de conflict, pe de o parte, și sursele de finanțare a celulelor de terorism din UE, pe de altă parte;

introducerea ilegală de migranți, creând sinergii cu Planul de acțiune al UE împotriva introducerii ilegale de migranți 49 ; și

traficul de persoane, creând sinergii cu Strategia UE 2012-2016 în vederea eradicării traficului de persoane 50 .

În contextul dezbaterii actuale din unele state membre și la nivel internațional, va fi desfășurată o analiză mai profundă a modelelor actuale de politică în privința canabisului din întreaga lume și a impactului acestora 51 .

Sunt reflectate activitățile de îmbunătățire a colaborării între rețeaua de laboratoare ale autorităților vamale și rețeaua de laboratoare criminalistice, precum și a colaborării între serviciile Comisiei în ceea ce privește combaterea noilor substanțe psihoactive 52 .

V.Concluzii

Evaluarea intermediară a Strategiei UE în materie de droguri 2013-2020 și evaluarea finală a Planului de acțiune al UE în materie de droguri 2013-2016 au confirmat că actuala strategie continuă să fie relevantă și au indicat că multe părți interesate sunt în favoarea unui plan de acțiune actualizat pentru perioada rămasă acoperită de strategie.

Prin urmare, Comisia propune un Plan de acțiune 2017-2020 care menține și consolidează acțiunile existente, pentru a aborda provocările rămase la adresa sănătății și a securității. De asemenea, acesta include noi acțiuni care să reflecte evoluțiile începând cu 2013 și să abordeze provocările emergente care nu erau încă acoperite.

Evaluarea finală a strategiei și a planului de acțiune 2017-2020, în conformitate cu cerințele strategiei, va fi prezentată în 2020. De asemenea, în 2019 va fi realizată o evaluare a OEDT, inclusiv a sistemului Reitox 53 , astfel cum prevede regulamentul de instituire a OEDT 54 . Având în vedere că evaluările de mai sus vor oferi informații de valoare cu privire la punerea în aplicare a Planului de acțiune al UE 2017-2020, nu va fi necesară o revizuire intermediară a progreselor înregistrate.

Comisia va discuta cu Parlamentul European și Consiliul proiectul de Plan de acțiune al UE în materie de droguri 2017-2020.

ANEXĂ 55

1.Reducerea cererii de droguri

Contribuția la reducerea cuantificabilă a consumului de droguri ilicite, a consumului problematic de droguri, a dependenței de droguri și a problemelor de sănătate legate de droguri și a efectelor sociale nocive, precum și contribuția la întârzierea vârstei la care debutează consumul

Obiectiv

Acțiune

Calendar

Partea responsabilă

Indicator(i)

Mecanisme de colectare a datelor/de evaluare

1.Prevenirea consumului de droguri și, în al doilea rând, amânarea vârstei la care debutează consumul

1.Îmbunătățirea disponibilității și eficacității măsurilor de prevenire bazate pe probe 56 care țin cont de:

a.factori de risc legați de populație, cum ar fi vârsta; sexul; factori culturali și sociali;

b.factori de risc situațional, cum ar fi lipsa unei locuințe; migrație și solicitarea de azil, consumul de droguri asociat vieții de noapte și locurilor recreative; locul de muncă; și conducerea sub influența drogurilor; și

c.factori de risc individuali, cum ar fi sănătatea mentală; probleme de comportament și de dezvoltare psihosocială; și alți factori cunoscuți că afectează vulnerabilitatea individuală față de consumul de droguri, precum influențele genetice și situația familială

În curs

SM

Indicatorii globali 1, 11, 12

Nivelul aplicării de măsuri de prevenire universale și de mediu, bazate pe probe, la nivelul statelor membre

Nivelul aplicării de măsuri de prevenire țintite, bazate pe probe, inclusiv măsuri bazate pe familie și pe comunitate, la nivelul statelor membre

Nivelul aplicării măsurilor de prevenire bazate pe probe menționate, la nivelul statelor membre

Raportare OEDT

Rapoarte naționale Reitox

Raportare din partea statelor membre cu privire la rezultatele măsurilor

1.

2.În plus față de prevenirea consumului de droguri, luarea de măsuri de evitare și de prevenire consolidate și mai bine țintite în vederea întârzierii vârstei la care debutează consumul de droguri ilicite

În curs

SM

Indicatorii globali 1, 5, 12

Nivelul aplicării la nivelul statelor membre a măsurilor de evitare și de prevenire bazate pe probe care vizează tinerii în contextul familial, al comunității și al educației formale/non-formale

Raportare OEDT

Raportare din partea statelor membre cu privire la rezultatele măsurilor

2.

3.Schimbul de bune practici privind acțiunile preventive destinate copiilor și tinerilor, inclusiv:

a.programe și campanii desfășurate în medii educaționale formale și non-formale;

b.programe și campanii online;

c.cooperarea în scopuri preventive cu companiile de internet și

d.modalități de îndrumare a platformelor de comunicare socială pentru o mai bună înțelegere a consumului de droguri și îmbunătățirea reacțiilor de reducere a cererii de droguri

În curs

SM

Societatea civilă

OEDT

Tipul de schimburi de bune practici între statele membre

Evaluări pozitive ale rezultatelor comportamentale ale intervențiilor bazate pe cele mai bune practici (dacă sunt disponibile)

Portalul de bune practici al OEDT

Raportare a statelor membre

Raportare de către societatea civilă

3.

4.Creșterea sensibilizării în legătură cu riscurile și consecințele asociate consumului de droguri ilicite și de alte substanțe psihoactive, inclusiv prin cooperarea cu companii de internet și experți în prevenție pentru o mai bună orientare către copii și tineri

În curs

SM

COM

OEDT

Indicatorii globali 5, 12

Nivelul de sensibilizare la nivelul populației generale și tinere în legătură cu stilurile de viață sănătoase și în legătură cu riscurile și consecințele consumului de droguri ilicite și de alte substanțe psihoactive 

Raportare OEDT

Rapoartele eurobarometru

ESPAD

HBSC

5.Facilitarea unui răspuns mai bine informat la provocarea reprezentată de abuzul de opioide și de alte medicamente psihoactive comercializate liber

2017-2020

SM

GL Consiliu (HDG)

EMA

OEDT

Culegerea de date, la nivelul statelor membre, privind nivelurile și tiparele de prescriere a medicamentelor psihoactive
până la sfârșitul lui 2014

Numărul inițiativelor care se concentrează pe promovarea folosirii corespunzătoare a opioidelor și a altor medicamentelor psihoactive eliberate pe bază de rețetă sau comercializate liber 

Culegerea de dovezi și exemple internaționale cu privire la modul de reducere a riscurilor de deturnare și de consum abuziv de medicamente psihoactive

Formarea de medici și alți profesioniști în domeniul sănătății în utilizarea medicației pentru controlul durerii și tratarea suferinței

Raportare a statelor membre

OEDT

Raportul proiectului Alice RAP

2. Creșterea eficacității tratamentului împotriva consumului de droguri și a reabilitării, inclusiv servicii pentru persoane cu co-morbiditate, pentru a reduce consumul de droguri ilicite; consumul problematic de droguri; incidența dependenței de droguri și a riscurilor și a efectelor nocive asupra societății și sănătății legate de droguri și sprijinirea recuperării și (re)integrării sociale a consumatorilor problematici și dependenți de droguri și a comunităților vulnerabile, inclusiv prin crearea de sinergii cu Corpul european de solidaritate. 

6.Dezvoltarea și extinderea diversității, disponibilității, acoperirii și accesibilității serviciilor de tratament cuprinzătoare și integrate bazate pe probe. Crearea condițiilor necesare pentru ca aceste servicii să se adreseze politoxicomaniei (consumul combinat de substanțe ilicite și/sau legale, inclusiv alcool și tutun), nevoilor consumatorilor de droguri în vârstă și aspectelor legate de gen. Dezvoltarea de programe de intervenție/tratare timpurie și programe terapeutice pentru copiii și adolescenții care consumă droguri.

În curs

SM

Indicatorii globali 1, 6, 11

Amploarea diversității serviciilor de tratament cuprinzătoare, integrate și bazate pe dovezi la nivelul statelor membre, inclusiv acele servicii care se adresează politoxicomaniei și nevoilor consumatorilor de droguri în vârstă.

Date la nivelul statelor membre cu privire la menținerea sub tratament și la rezultate

Raportare OEDT

Rapoarte naționale

Reitox

Portalul de bune practici al OEDT

Strategia UE în materie de droguri și evaluarea finală a Planului de acțiune

Raportare a statelor membre

7.Extinderea furnizării de servicii de reabilitare/recuperare, cu accent pe servicii care:

a.se concentrează pe continuitatea îngrijirii prin intermediul gestionării cazurilor și al colaborării între agenții în beneficiul individului;

b.se concentrează pe sprijinirea (re)integrării sociale (inclusiv capacitatea de inserție profesională și locuințe) a consumatorilor de droguri problematici și dependenți, inclusiv a deținuților și a consumatorilor de droguri în vârstă, după caz;

c.consolidează procesul de diagnosticare și de tratament al comorbidității psihiatrice și fizice legate de consumul de droguri, prin măsuri precum teste rapide de hepatită B, hepatită C și HIV, precum și alte infecții transmisibile sexual și tuberculoză, în conformitate cu standardele minime de calitate privind reducerea cererii de droguri adoptate de Consiliu în 2015;

d.țin cont de aspectele legate de gen și

e.se adresează comunităților vulnerabile, inclusiv copiilor și tinerilor, minorităților etnice, migranților și solicitanților de azil, persoanelor LGBTI, persoanelor care lucrează în industria sexului și deținuților, persoanelor infectate cu HIV/SIDA și persoanelor fără adăpost.

În curs

SM

Indicatorul global 11

Datele statelor membre privind:

amploarea creșterii serviciilor de reabilitare/recuperare prin adoptarea abordărilor pe baza gestionării cazurilor și a colaborării între agenții;

măsura în care a crescut numărul programelor de reabilitare/recuperare pe criterii de gen

amploarea creșterii numărului programelor cuprinzătoare de îngrijire comunitară care vizează în mod special consumatorii de droguri afectați de comorbiditate, implicând parteneriate între serviciile de sănătate mintală și de reabilitare/recuperare a consumatorilor de droguri și închisori

nivelul și durata abținerii de la consumul de droguri ilicite și/sau licite a persoanelor care încetează tratamentul împotriva dependenței de droguri;

disponibilitatea opțiunilor de tratament care să satisfacă nevoile persoanelor care reiau consumul de droguri și ale consumatorilor de droguri în vârstă

Raportare OEDT

Raportare din partea statelor membre cu privire la

rezultatele serviciilor 

8.(a) Îmbunătățirea accesului la servicii de reducere a efectelor nocive, precum programe de schimb de ace și seringi, tratamente de substituție pentru opioide, programe de tratament cu naloxon la domiciliu Asigurarea că tratamentul și serviciile de proximitate includ un acces sporit la opțiuni de reducere a riscurilor și a efectelor nocive menite să diminueze consecințele negative ale consumului de droguri și să reducă substanțial numărul deceselor legate direct sau indirect de droguri și al bolilor infecțioase cu transmitere hematogenă, asociate consumului de droguri dar fără a se limita la HIV și hepatita virală, precum și numărul bolilor cu transmitere sexuală și al cazurilor de tuberculoză

(b) Identificarea și eliminarea obstacolelor în calea accesului la tratamente pentru hepatita C al consumatorilor de droguri injectabile, inclusiv deținuți și alte grupuri vulnerabile

(c) Schimbul de bune practici privind măsurile de reducere a riscurilor și efectelor nocive, precum programele de schimb de ace și seringi, tratamentul de substituție cu opioide, camere pentru consum controlat de droguri, programe de tratament cu naloxon la domiciliu, intervenții inter pares, programe de tratament de proximitate. tratamentul hepatitei C, testarea medicamentelor, autotestele pentru depistarea HIV/SIDA etc.

În curs

SM

OEDT

COM

Forumul societății civile pentru combaterea drogurilor

Forumul societății civile privind HIV/SIDA, hepatita virală și tuberculoza

Indicatorii globali 2, 3, 4, 11

Amploarea disponibilității crescute a măsurilor de reducere a riscurilor și a efectelor nocive bazate pe probe la nivelul statelor membre precum și accesul la acestea

Tipul de schimburi de bune practici privind măsurile de reducere a riscurilor și a efectelor nocive

Numărul de state membre care îndeplinesc recomandarea OMS privind pragul minim de 200 de ace și seringi sterile distribuite anual fiecărui consumator de droguri injectabile

Acoperirea programelor de tratament de substituție pentru opioide în rândul persoanelor dependente de astfel de substanțe

Ritmul de creștere a numărului programelor de tratament cu naloxon la domiciliu și a programelor de reducere a efectelor nocive ale vieții de noapte

Numărul programelor care facilitează accesul consumatorilor de droguri injectabile la tratamentul hepatitei C (HCV) și persoanele eligibile

Numărul programelor de reducere a efectelor nocive care se adresează comunităților vulnerabile, cum ar fi minorități etnice, migranți și solicitanți de azil, persoanele LGBTI, persoanele care lucrează în industria sexului și deținuți

Gradul de punere în aplicare a orientărilor ECDC/OEDT privind prevenirea și controlul bolilor infecțioase în rândul consumatorilor de droguri injectabile

Gradul de punere în aplicare a celui de al treilea standard minim de calitate ale UE privind reducerea cererii de droguri (serviciile de tratament oferă teste voluntare pentru boli infecțioase cu transmitere hematogenă, consiliere împotriva comportamentelor de risc și asistență pentru gestionarea bolilor)

Raportare OEDT

Rapoarte naționale Reitox

Raportare din partea statelor membre cu privire la servicii

9.Amplificarea dezvoltării, a disponibilității și a gradului de acoperire a măsurilor de asistență medicală pentru consumatorii de droguri din închisori și după eliberarea acestora, în scopul realizării unei calități a asistenței medicale echivalente cu cea oferită la nivelul comunității

În curs

SM

Indicatorul global 10

Disponibilitatea serviciilor pentru consumatorii de droguri din închisori (inclusiv tratamente de substituție pentru opioide și programe de schimb de ace și seringi) și măsura în care politicile și practicile de asistență medicală din cadrul închisorilor includ modele de asistență care iau în considerare cele mai bune practici de evaluare a nevoilor și de continuitate a asistenței pentru deținuți în timpul detenției

Amploarea scăderii problemelor fizice și de sănătate mintală asociate consumului de droguri în rândul deținuților

Măsura în care serviciile din cadrul închisorilor și cele din cadrul comunității asigură continuitatea asistenței medicale acordate deținuților și după eliberare, cu un accent special pe evitarea supradozelor

Raportare OEDT

Rapoarte naționale Reitox

Raportare din partea statelor membre cu privire la servicii 

3. Integrarea abordărilor coordonate, bazate pe cele mai bune practici și pe calitate în reducerea cererii de droguri

10.Punerea în aplicare a standardelor minime de calitate ale UE adoptate de Consiliu în 2015 57 care ajută la reducerea discrepanțelor dintre știință și practică în ceea ce privește:

a.măsurile de mediu, universale, selective și de prevenire indicate;

b.măsurile de depistare și de intervenție timpurie;

c.măsurile de reducere a riscurilor și a efectelor nocive; și

d.măsurile de tratament, reabilitare, integrare socială și recuperare

și monitorizarea punerii în aplicare a acestora.

2017-2020

Consiliul

GL Consiliu (HDG)

SM

COM

OEDT

Consensul obținut de statele membre privind standardele minime de calitate bazate pe studii pregătitoare anterioare la nivelul UE

Examinarea datelor privind programele de reducere a cererii de droguri puse în aplicare în conformitate cu standardele;

Numărul cursurilor specializate disponibile pentru profesioniștii care lucrează în domeniul reducerii cererii de droguri și/sau numărul estimat de profesioniști care au beneficiat de aceste cursuri;

Implicarea societății civile în punerea în aplicare a standardelor, inclusiv în planificarea și introducerea acestora

Numărul și impactul proiectelor și programelor sprijinite la nivelul UE care promovează schimbul de bune practici în procesul de punere în aplicare a acestor standarde

Implicarea în acțiuni de cooperare interministerială pentru a sprijini punerea în aplicare a acestor standarde.

Portalul de bune practici al OEDT

Raport de activitate bienal al Comisiei

Raportare a statelor membre

Strategia UE în materie de droguri și evaluarea finală a Planului de acțiune

2.Reducerea ofertei de droguri

Contribuția la o reducere cuantificabilă a disponibilității și ofertei de droguri ilicite în UE

Obiectiv

Acțiune

Calendar

Partea responsabilă

Indicator(i)

Mecanisme de colectare a datelor/de evaluare

4. Consolidarea coordonării și cooperării eficace în domeniul aplicării legii la nivelul UE pentru a combate activitățile legate de drogurile ilicite, în coerență, după caz, cu acțiunile relevante determinate de ciclul de elaborare a politicilor UE

11.Utilizarea cât mai eficientă a informațiilor secrete și a informațiilor disponibile, partajând instrumente de aplicare a legii, canale și instrumente de comunicare folosite în scopul culegerii și analizării informațiilor în materie de droguri

În curs

SM

Europol

Eurojust

GL Consiliu (COSI)

Indicatorul global 7

Amploarea activităților orientate și bazate pe informații operative de mare impact, a operațiilor comune, a echipelor comune de anchetă și a inițiativelor transfrontaliere care se concentrează pe organizațiile infracționale implicate în activități legate de drogurile ilicite

Sporirea utilizării sistemelor Europol de partajare a informației, de analiză și de expertiză în materie de droguri

Rezultatele obținute ale proiectelor EMPACT și ale inițiativelor bilaterale și multilaterale

Numărul cazurilor legate de droguri transmise la Eurojust și Europol, inclusiv informațiile calitative contextuale referitoare la acestea

Raportare OEDT

Agenții UE

Raportare Europol 

Raportare Eurojust

Rapoartele coordonatorilor EMPACT

(a)

12.Identificarea și prioritizarea celor mai presante amenințări asociate cu criminalitatea organizată legată de droguri

2017

Consiliul

GL Consiliu (COSI)

Europol

SM

COM

Instituirea ciclului de elaborare de politici al UE și a priorităților în domeniul infracționalității pentru perioada 2017-2021

Concluziile Consiliului privind ciclul de elaborare de politici al UE

EU SOCTA

Planurile strategice multianuale (PSM)

Evaluarea EMPACT

Rapoartele coordonatorilor EMPACT

Raportul directorilor Europol

1.

13.Consolidarea formării CEPOL pentru agenții de aplicare a legii în legătură cu producerea și traficul ilicit de droguri și infracțiuni de natură financiară, în special prin metode și tehnici de formare pentru:

a.a combate utilizarea noilor tehnologii de comunicare în vederea producerii și traficării de droguri ilicite;

b.a spori confiscarea activelor;

c.a combate spălarea banilor;

d.a detecta și dezafecta laboratoarele și locurile de cultivare a canabisului clandestine și ilicite.

2017-2020

SM

CEPOL

Europol

GL Consiliu (COSI)

COM

Realizarea de evaluări periodice ale nevoilor de formare profesională

Disponibilitatea și derularea unor cursuri de formare profesională relevante

Numărul de agenți de aplicare a legii instruiți și mobilizați efectiv ca rezultat al formării profesionale

Raport de activitate bienal

al Comisiei

Raportul anual al CEPOL

Programul de formare al CEPOL

Evaluarea EMPACT

Rapoartele coordonatorilor EMPACT

14.Îmbunătățirea activităților de combatere a narcoticelor prin consolidarea și monitorizarea eficacității platformelor regionale de partajare a informațiilor și a platformelor regionale de partajare a securității în scopul întreruperii și suprimării amenințărilor emergente provenite din schimbarea rutelor de trafic al drogurilor

În curs

COM

SM

Europol

GL Consiliu (COSI)

Platforme regionale de

partajare a informațiilor

Platforme regionale de partajare a securității

Indicatorul global 7

Numărul activităților bazate pe informații operative care conduc la întreruperea și suprimarea rutelor de trafic al drogurilor

Nivelul de partajare a informațiilor prin activitatea eficace a rețelei de ofițeri de legătură

Raportare OEDT

Platforme de partajare a securității/informațiilor și rapoarte de evaluare

EU SOCTA

Evaluarea EMPACT

Rapoartele coordonatorilor EMPACT

Raportul directorilor Europol

MAOC-N 58

35.

15.Consolidarea acțiunilor de prevenire a deturnării precursorilor și pre-precursorilor de droguri pentru a fi utilizați în producerea ilicită de droguri

În curs

SM

Europol

COM

GL Consiliu (CUG

COSI)

Numărul de cazuri și cantitatea de transporturi oprite sau sechestrate de precursori care urmează să fie utilizați în mod ilicit

Rezultatele obținute în urma proiectelor EMPACT

Utilizarea sistemului online de notificare prealabilă și folosirea sporită a sistemului de comunicare a incidentelor legate de precursori (PICS)

Numărul de reuniuni comune ulterioare și de alte activități legate de prevenirea deturnării precursorilor și a pre-precursorilor

Rapoarte din partea agențiilor de aplicare a legii la nivelul UE și al statelor membre

Evaluarea EMPACT

EMPACT

Rapoartele coordonatorilor

Raportul directorilor Europol

36.

16.Combaterea traficului de droguri transfrontalier, inclusiv prin expedieri de containere și colete, și îmbunătățirea securității frontierelor, în special în porturile maritime, aeroporturile și punctele de trecere a frontierei terestre ale UE, prin intensificarea eforturilor, inclusiv partajarea informațiilor și a informațiilor operative, de către agențiile de aplicare a legii relevante

În curs

SM

Europol

GL Consiliu

GLCV

COSI)

Număr sporit de operații comune multidisciplinare/care implică mai multe agenții și de inițiative de cooperare transfrontalieră

Număr de memorandumuri de înțelegere (MoU) efective încheiate între agențiile de aplicare a legii și organismele relevante, precum liniile aeriene, curierii expres aerieni, companiile de transport maritim, autoritățile portuare și societățile din industria chimică

Rezultatele obținute în urma proiectelor EMPACT

Îmbunătățirea partajării informațiilor operative și a informațiilor privind traficul de droguri transfrontalier prin utilizarea, printre altele, a sistemelor disponibile de supraveghere a frontierelor

aeroporturi și puncte de trecere a frontierei terestre

Raport de activitate bienal

al Comisiei

Rapoartele de evaluare din partea coordonatorilor EMPACT

Raportul directorilor Europol

Raportare Europol

Raportare a statelor membre

37.

17.Punerea în aplicare a indicatorilor cheie privind reducerea ofertei de droguri adoptați de Consiliu în 2013 59

2017-2020

COM

SM

Consiliul

GL Consiliu (HDG)

OEDT

Europol

Elaborarea și aprobarea foii de parcurs cu privire la implementarea indicatorilor-cheie privind oferta de droguri Obținerea unui acord la nivelul statelor membre cu privire la indicatorii-cheie privind oferta de droguri

numărul și cantitatea capturilor de droguri

puritatea și conținutul drogurilor

prețurile drogurilor

instalațiile de producere a drogurilor desființate

infracțiunile referitoare la droguri

studii privind disponibilitatea drogurilor pentru populație

estimări ale dimensiunii pieței 

Imagine globală a datelor colectate privind oferta până în prezent în statele membre

Raportare OEDT

Raportare Europol

Raport de activitate bienal al Comisiei

5. Consolidarea cooperării judiciare efective și a legislației în cadrul UE

18.Consolidarea cooperării judiciare în cadrul UE care vizează traficul de droguri transfrontalier, spălarea de bani și confiscarea activelor provenite din criminalitatea organizată legată de droguri

2017-2020

Consiliul

COM

SM

Eurojust

Adoptarea și Punerea în aplicare în timp util a măsurilor și a legislației UE convenite cu privire la: (a) confiscarea și recuperarea activelor provenite din săvârșirea de infracțiuni 60 ; (b) spălarea banilor 61 ; (c) aproximarea infracțiunilor și a sancțiunilor legate de traficul de droguri în întreaga UE 62

Creșterea numărului de anchete financiare și de confiscări în legătură cu activele provenite din criminalitatea organizată legată de droguri, prin intermediul cooperării judiciare

Răspunsuri în timp util și eficace la solicitările de asistență reciprocă și mandate europene de arestare în legătură cu traficul ilicit de droguri

Raportare Eurojust

Raportare a statelor membre

Raport de activitate bienal al Comisiei

38.

19. Adoptarea și punerea în aplicare de noi măsuri legislative la nivelul UE pentru a aborda situațiile de urgență legate de utilizarea și distribuirea rapidă de NSP

2017-2020

COM

Consiliul

GL Consiliu (HDG)

SM

OEDT

Europol

Instituirea de legislație a UE

Punerea în aplicare a legislației UE în statele membre

Dezvoltarea de orientări ale UE pentru proceduri de schimb de informații și evaluare a riscurilor

Monitorizarea efectelor măsurilor legislative noi, cu o atenție specială acordată efectului de înlocuire pe piața drogurilor ilegale

Raport de activitate bienal al Comisiei

Raportare a statelor membre

19.

20. Punerea efectivă în aplicare a legislației UE privind precursorii de droguri pentru a preveni deturnarea acestora fără a întrerupe comerțul legal

În curs

Consiliul

COM

SM

Punerea în aplicare a Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind precursorii de droguri de modificare a Regulamentului (CE) nr. 111/2005 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 273/2004

Raport de activitate bienal al Comisiei

Raportul anual al UE privind precursorii de droguri

20.

21. Combaterea utilizării anumitor substanțe active din punct de vedere farmacologic, astfel cum sunt definite de Directiva 2011/62/UE, ca agenți de diluare pentru droguri ilicite

În curs

SM

COM

EMA

OEDT

Europol

Numărul de sechestrări de substanțe active utilizate ca agenți de diluare pentru droguri ilicite

Punerea în aplicare în timp util a noilor cerințe prevăzute de legislația UE care vizează securitatea lanțului de aprovizionare cu substanțe active în conformitate cu Directiva 2011/62/UE privind medicamentele falsificate

Rapoarte din partea GLCV și CUG

Raportare a statelor membre

22. Crearea și aplicarea de către statele membre, după caz și în conformitate cu cadrul juridic al acestora, de alternative la sancțiunile coercitive (precum educația, tratamentul, reabilitarea, asistența post-tratament și integrarea socială) în cazul infractorilor consumatori de droguri, inclusiv:

a.Educație

b.(Suspendarea sentinței în cazul acceptării unui) tratament

c.Suspendarea cercetării sau a urmăririi penale

d.Reabilitare

e.Asistența post-tratament și integrarea socială

și dezvoltarea aspectelor legate de drepturile fundamentale ca factor esențial pentru o mai bună echilibrare a acțiunilor de reprimare și pentru promovarea reabilitării.

2017-2020

SM

Consiliul (HDG)

Disponibilitate sporită și implementarea de alternative la sancțiunile coercitive pedeapsa cu închisoarea pentru infractorii consumatori de droguri în domeniile educației, tratării, reabilitării, asistenței post-tratament și integrării sociale

Monitorizare sporită, implementarea și evaluarea alternativelor la sancțiunile coercitive

Tipul și numărul alternativelor la sancțiunile coercitive prevăzute și puse în aplicare de statele membre

Informații privind beneficiarii sentințelor alternative care recidivează în următorii cinci ani

Rapoarte naționale Reitox

Raportare a statelor membre

6. Găsirea de răspunsuri eficace la tendințele actuale și emergente ale activităților legate de drogurile ilicite

23. Identificarea de răspunsuri strategice care să abordeze rolul noilor tehnologii ale comunicației și găzduirea de site-uri internet asociate în producția, comercializarea, achiziția și distribuția drogurilor ilicite, inclusiv a noilor substanțe psihoactive controlate, la nivel național și al UE, inclusiv prin:

a.Cooperarea cu industria

b.Finanțări din fonduri UE și naționale pentru activități relevante de cercetare și dezvoltare de instrumente de sprijin pentru activitatea autorităților de aplicare a legii

c.Crearea unui glosar de termeni

d.Crearea unui inventar al instrumentelor existente de monitorizare a internetului și a internetului „ascuns” (darknet)

e.Furnizarea de formare profesională de specialitate autorităților de aplicare a legii, autorităților vamale, poliției de frontieră, procurorilor și judecătorilor

f.Monitorizarea continuă și proactivă a piețelor online de către autoritățile de aplicare a legii

g.Schimbul de bune practici cu partenerii internaționali

h.Eficientizarea procedurilor de asistență judiciară reciprocă (și, după caz, de recunoaștere reciprocă), în conformitate cu Concluziile din 9 iunie 2016 ale Consiliului privind îmbunătățirea justiției penale în spațiul cibernetic 63

2017-2020

Consiliul

COM

GL al Consiliului (HDG, COSI)

SM

Europol

CEPOL

OEDT

Rezultatele obținute în urma acțiunilor de aplicare a legii

care vizează infracțiunile legate de droguri prin intermediul internetului

Număr sporit de operațiuni comune

și de inițiative de cooperare transfrontalieră

Numărul și impactul proiectelor de cercetare finanțate și ale instrumentelor create pentru a sprijini autoritățile de aplicare a legii

Numărul acordurilor/discuțiilor cu parteneri din industrie relevanți

Crearea unui glosar de termeni

Crearea unui inventar al instrumentelor de monitorizare existente

Numărul de sesiuni de formare pentru părțile interesate relevante

Numărul de reuniuni cu partenerii internaționali în care a fost discutată acțiunea

Examinarea intermediară a progreselor înregistrate de prioritățile din cadrul ciclului de elaborare de politici UE

Rapoartele de evaluare și 

coordonatorilor

Raportul directorilor Europol

Raportul anual/statistic al CEPOL

Raportare a statelor membre

Rapoarte din partea agențiilor UE

COM



3.    Coordonare

Coordonarea eficace de către statele membre și de către UE a politicii în materie de droguri

Obiectiv

Acțiune

Calendar

Partea responsabilă

Indicator(i)

Mecanisme de colectare a datelor/de evaluare

7. Asigurarea coordonării eficace de către UE în domeniul drogurilor

24. Consolidarea schimbului de informații între HDG și alte grupuri de lucru ale Consiliului relevante, în special cu COSI, în scopul unei mai bune coordonări în legătură cu pilonul de reducere a ofertei de droguri

Consolidarea schimbului de informații între Grupul orizontal de lucru pentru substanțe stupefiante și alte grupuri de lucru geografice și tematice relevante ale Consiliului, inclusiv: COAFR, COASI, COEST, COLAT și COWEB, CONUN și COHOM

În curs

PRES

Consiliul

SEAE

GL Consiliu (HDG)

Măsura în care Strategia/Planul de acțiune al UE în materie de droguri sunt avute în vedere în programele altor grupuri de lucru ale Consiliului, inclusiv COSI, COAFR, COASI, COEST, COLAT, COWEB, CONUN și COHOM, CONUN și COHOM.

Punct permanent de informare privind agenda HDG (o dată pe durata unei președinții) privind activitățile legate de prioritățile în materie de droguri ale ciclului de politici ale UE (conform raportărilor EMPACT), eventual în prezența președintelui grupului de sprijin COSI.

Raportare din partea grupului de lucru al Consiliului (HDG)

Raportul Președinției

1.

25. Fiecare președinție poate convoca reuniuni ale coordonatorilor naționali în materie de droguri și ale altor grupuri, după caz, pentru a analiza tendințele emergente, intervențiile efective și alte evoluții de politică cu valoare adăugată pentru Strategia UE în materie de droguri și pentru statele membre

Bianual

PRES

SM

Măsura în care agenda reuniunii coordonatorilor naționali în materie de droguri reflectă evoluțiile, tendințele și noile abordări ale răspunsurilor de politică și facilitează comunicarea și schimbul de informații

Raportul Președinției

2.

26. HDG va facilita (a) monitorizarea punerii în aplicare a planului de acțiune prin dezbateri tematice; și (b) un dialog anual privind situația fenomenului drogurilor în Europa

(a) bianualîn curs

(b) anual

PRES

GL Consiliu (HDG)
SM

COM

OEDT

Europol

Nivelul punerii în aplicare a planului de acțiune

Numărul acțiunilor din Planul de acțiune abordate în dezbaterile tematice organizate la nivelul Grupului orizontal de lucru pentru substanțe stupefiante

Oportunitatea dialogului la nivelul Grupului orizontal de lucru pentru substanțe stupefiante privind cele mai recente tendințe și date în materie de droguri

Raportul Președinției

3.

27. Asigurarea consecvenței și continuității acțiunilor statelor membre și ale UE pe parcursul președințiilor pentru a consolida abordarea integrată, echilibrată și bazată pe probe în materie de droguri în UE

BianualÎn curs

PRES

PRES Trio

SM

COM

GL Consiliu (HDG)

OEDT

Europol

Amploarea consecvenței și continuității acțiunilor pe parcursul președințiilor

Progresul înregistrat în implementarea priorităților Strategiei UE în materie de droguri pe parcursul președințiilor

Raportul Președinției

 

4.

28. Asigurarea coordonării politicilor și răspunsurilor UE în materie de droguri pentru a sprijini cooperarea internațională dintre UE, țări terțe și organizații internaționale

În curs

SEAE

COM

GL Consiliu (HDG)

SM

Nivelul de consecvență și de coerență al obiectivelor, rezultatele preconizate și măsurile prevăzute de acțiunile UE în materie de droguri

Includerea priorităților în materie de droguri în strategiile organismelor UE relevante

Intensificarea cooperării dintre Grupul orizontal de lucru pentru substanțe stupefiante și grupurile de lucru geografice/regionale și tematice, inclusiv COAFR, COASI, COEST, COLAT, COWEB, CONUN și COHOM

Raportul anual al SEAE către Grupul orizontal de lucru pentru substanțe stupefiante

Raport de activitate bienal al Comisiei

29. Realizarea unui nivel coordonat și adecvat de resurse la nivelul UE și la nivelul statelor membre pentru a îndeplini prioritățile Strategiei UE în materie de droguri

Anual

SM

COM

SEAE

Consiliul

GL Consiliu (HDG)

Indicatorul global 14

Valoarea finanțării la nivelul UE și, după caz, la nivelul statelor membre

Amploarea coordonării programelor financiare în materie de droguri între grupurile de lucru ale Consiliului și COM

Raportare OEDT

Raportarea Comisiei

Raport de activitate bienal al Comisiei

8. Asigurarea coordonării eficace a politicii în materie de droguri la nivel național

30. Coordonarea acțiunilor privind politica în materie de droguri între departamentele guvernamentale/ministere și agențiile relevante de la nivelul statelor membre și asigurarea reprezentării sau contribuției adecvate multidisciplinare a delegațiilor din cadrul Grupului orizontal de lucru pentru substanțe stupefiante

În curs

SM

Indicatorul global 14

Eficacitatea unui mecanism de coordonare orizontală a politicii în materie de droguri la nivelul statelor membre

Numărul de acțiuni transversale de reducere a cererii și ofertei de droguri la nivelul statelor membre

Raportare OEDT

Raportare Reitox la nivel național

Raport de activitate bienal al Comisiei

Raportare a statelor membre

9. Asigurarea participării societății civile la politica în materie de droguri

31. Promovarea și sprijinirea consolidarea dialogului cu societatea civilă și cu comunitatea științifică și implicarea acestora în formularea, punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea dezvoltarea politicilor în materie de droguri la nivelul statelor membre și la nivelul UE

În curs

SM

COM

GL Consiliu (HDG)

PRES

Forumul societății civile în materie de droguri

Dialoguri prompte între Forumul UE al societății civile în materie de droguri și HDG în cursul fiecărei președinții

Implicarea Forumului UE al societății civile în materie de droguri în revizuirea implementării Planului de acțiune UE în materie de droguri

Nivelul de implicare a societății civile în formularea, dezvoltarea și punerea în aplicare, monitorizarea și evaluarea politicii în materie de droguri la nivelul statelor membre și al UE, cu un accent special pe implicarea consumatorilor de droguri, a clienților serviciilor legate de droguri și a tinerilor

Dialoguri în timp util între comunitatea științifică (științe naturale și sociale, inclusiv neuroștiințele și cercetarea comportamentală) și Grupul orizontal de lucru pentru substanțe stupefiante

Dezvoltarea unei baze de date care să faciliteze comunicarea în cadrul societății civile europene cu privire la chestiuni legate de politicile UE și ale statelor membre în materie de droguri

Raportul de activitate

bienal al

Comisiei

Feedback din partea Forumului UE al societății civile în materie de droguri și din partea reprezentanților societății civile de la nivelul statelor membre și al UE

Raportare a statelor membre

Feedback din partea comunității științifice prin intermediul comitetului științific al OEDT



4.    Cooperare internațională

Consolidarea dialogului și a cooperării între UE și țările terțe și organizațiile internaționale cu privire la aspectele legate de droguri, într-un mod cuprinzător și echilibrat

Obiectiv

Acțiune

Calendar

Partea responsabilă

Indicator(i)

Mecanisme de colectare a datelor/de evaluare

10. Integrarea Strategiei UE în materie de droguri în cadrul politicii externe generale a UE, ca parte a unei abordări cuprinzătoare care utilizează pe deplin gama de politici și de instrumente diplomatice, politice și financiare de care dispune UE, într-un mod coerent și coordonat

32. Asigurarea coerenței de politică între aspectele interne și externe ale politicilor UE în materie de droguri și integrarea deplină a aspectelor legate de droguri în cadrul dialogurilor politice și al acordurilor-cadru între UE și partenerii săi, precum și în activitatea de promovare a UE privind chestiunile sau provocările globale

În curs

COM

SEAE

PRES

GL Consiliu (HDG)

SM

Indicatorul global 13

Reflectarea sporită a priorităților politicii în materie de droguri în politicile și acțiunile externe ale UE

Includerea priorităților în materie de droguri în strategiile UE în legătură cu țări și regiuni terțe

Numărul acordurilor, documentelor de strategie, al planurilor de acțiune instituite

Raportare SEAE

Evaluare intermediară a strategiei UE în materie de droguri

Raport de activitate bienal al Comisiei

10.

33.Asigurarea că prioritățile politice și echilibrul dintre reducerea cererii și a ofertei sunt bine reflectate în opțiunile de politică și în programarea, punerea în aplicare și monitorizarea asistenței externe, în special în țările sursă și de tranzit, prin intermediul unor proiecte care implică:

a.dezvoltarea unor politici integrate, echilibrate și bazate pe probe;

b.reducerea ofertei de droguri;

c.prevenirea deturnării precursorilor și pre-precursorilor;

d.reducerea cererii de droguri; și

e.măsuri alternative de dezvoltare

În curs

COM

SM

SEAE

Măsura în care prioritățile de politică ale UE în materie de droguri, în special echilibrul dintre reducerea cererii și a ofertei, sunt reflectate în prioritățile și proiectele finanțate

Nivelul de implementare a acțiunilor coordonate în planurile de acțiune dintre UE și țările și regiunile terțe

Numărul strategiilor naționale și al planurilor de acțiune ale țărilor terțe care includ politici integrate în materie de droguri

Raport de activitate bienal al Comisiei

Raportul SEAE privind programarea

Rapoarte de monitorizare și evaluare a proiectelor și a programelor COM și ale SM

11.

34. Îmbunătățirea capacității și consolidarea rolului Delegațiilor UE pentru a le permite acestora să se implice proactiv în aspecte legate de politica în materie de droguri și să prezinte rapoarte eficiente referitoare la situația locală privind drogurile

2017-2020

SEAE

COM

SM

Know-how relevant, formare și orientare în materie de politică oferite Delegațiilor UE

Intensificarea punerii în rețea la nivel regional a Delegațiilor UE în ceea ce privește aspectele legate de droguri

Consolidarea coordonării cu statele membre

SEAE

Raportarea COM 

Delegațiile UE

11

Asigurarea unui nivel adecvat de finanțare și de know-how din partea UE și a statelor membre pentru a consolida și sprijini în continuare eforturile țărilor terțe de abordare și de prevenire a cultivării plantelor din care pot fi extrase droguri ilicite, prin intermediul măsurilor de dezvoltare rurală, pentru a aborda provocările la adresa sănătății, siguranței și securității publice

În curs

SM

SEAE

COM

Numărul de politici naționale, strategii și planuri de acțiune ale țărilor terțe care includ abordări integrate ale problemei cultivării de plante din care pot fi extrase droguri ilicite

Îmbunătățirea indicatorilor de dezvoltare umană în zonele care cultivă plante din care pot fi extrase droguri

Numărul de proiecte și de programe de dezvoltare rurală finanțate de UE și de statele membre în regiunile în care se cultivă plante din care se pot extrage droguri ilicite sau în regiunile care sunt supuse riscului unor astfel de culturi

Descreștere pe termen lung raportată la nivel local a culturilor de plante din care se pot extrage droguri ilicite

Monitorizarea proiectelor și a programelor UE și ale statelor membre și sisteme de evaluare și raportare

PNUD, Rapoarte de Dezvoltare Umană

Rapoarte ale țărilor terțe

12

35. Promovarea și punerea în aplicare a abordării UE privind dezvoltarea alternativă (conformă cu Strategia UE în materie de droguri 2013-2020; abordarea UE privind dezvoltarea alternativă și Principiile directoare ale Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea alternativă 2013) în cooperare cu țările terțe, luând în considerare drepturile omului, securitatea umană și condițiile cadru specifice, inclusiv:

a.includerea dezvoltării alternative pe agenda mai amplă a statelor membre, încurajarea țărilor terțe care doresc aceasta să integreze dezvoltarea alternativă în strategiile lor naționale;

b.contribuția la inițiativele care vizează reducerea sărăciei, a conflictelor și a vulnerabilității, prin sprijinirea mijloacelor de trai durabile, legale și care țin de egalitatea de gen pentru persoanele care au fost anterior sau sunt în prezent implicate în producerea de droguri ilicite

c.asigurarea unui nivel adecvat de finanțare și de know-how din partea UE și a statelor membre pentru a consolida și sprijini în continuare eforturile țărilor din afara UE de abordare și de prevenire a cultivării plantelor din care pot fi extrase droguri ilicite, prin măsuri de dezvoltare rurală, precum și de abordare și prevenire ale producției de droguri ilicite prin cooperare judiciară și în domeniul aplicării legii

În curs

SM

COM

SEAE

Numărul politicilor naționale, al strategiilor și al planurilor de acțiune ale țărilor terțe: 

oabordări integrate privind problema cultivării plantelor din care pot fi extrase droguri ilicite și

oinițiative de dezvoltare alternativă organizate în mod eficace

Numărul proiectelor evaluate care demonstrează rezultate pozitive legate de mijloacele de trai durabile, legale și care țin de egalitatea de gen

Îmbunătățiri ale indicatorilor dezvoltării umane

Numărul de proiecte și de programe de dezvoltare rurală finanțate de UE și de statele membre în regiunile în care se cultivă plante din care se pot extrage droguri ilicite sau în regiunile care sunt supuse riscului unor astfel de culturi 

Descreștere pe termen lung raportată la nivel local a culturilor de plante din care se pot extrage droguri ilicite

Rapoarte ale țărilor terțe privind punerea în aplicare a strategiilor naționale în materie de droguri

Rapoarte de monitorizare și evaluare a proiectelor și a programelor UE și ale statelor membre

PNUD, Rapoarte de Dezvoltare Umană

Rapoarte ale țărilor din afara UE

13

36. Sprijinirea țărilor terțe, inclusiv a societății civile din țările respective, pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a inițiativelor privind reducerea riscurilor și a efectelor nocive, în special în cazul în care există o amenințare în creștere de transmitere a virusurilor cu transmitere hematogenă asociate consumului de droguri, fără a se limita la HIV și hepatita virală, precum și bolile cu transmitere sexuală și tuberculoza

În curs

SM

COM

SEAE

Numărul și calitatea inițiativelor derulate de reducere a riscurilor și a pericolelor

Prevalența deceselor legate de droguri în țări terțe și a virusurilor cu transmitere hematogenă asociate consumului de droguri, inclusiv, dar fără a se limita la HIV și hepatita virală, precum și bolile cu transmitere sexuală și tuberculoza

Rapoarte ale țărilor terțe

Raport de activitate bienal al Comisiei

Rapoartele OMS

14

37. Sprijinirea țărilor terțe, în vederea combaterii criminalității organizate legate de droguri, inclusiv a traficului de droguri, prin:

a.partajarea informațiilor operative și schimbul de bune practici;

b.consolidarea capacității de combatere a narcoticelor și dezvoltarea expertizei în țările sursă și de tranzit;

c.colaborarea cu parteneri internaționali în vederea combaterii factorilor care favorizează traficul de droguri, cum ar fi corupția, fragilitatea instituțiilor, guvernanța deficitară și lipsa controalelor financiare de reglementare;

d.consolidarea cooperării în domeniul identificării și al recuperării activelor, în special prin crearea de platforme naționale specifice; și

e.intensificarea cooperării regionale și intraregionale

f.integrarea standardelor și principiilor internaționale în materie de drepturi ale omului în măsurile de aplicare a legii legate de droguri

În curs

SM

SEAE

COM

Europol

S

Numărul de proiecte și programe și eficacitatea acestora

Reducerea constantă a traficului de droguri

Raportul de activitate

bienal al Comisiei

Raportarea COM și MS

Raportare Europol

Raportare SEAE

Raportul mondial anual privind drogurile al Biroului ONU pentru droguri și criminalitate

38. (a) Consolidarea cooperării și organizarea de dialoguri, precum și actualizarea și punerea în aplicare a dialogurilor, a declarațiilor și a planurilor de acțiune ale UE cu partenerii, inclusiv:

Statele aderente, candidate și potențial candidate;

țările din cadrul politicii europene de vecinătate;

Statele Unite ale Americii,

Federația Rusă

alte țări sau regiuni prioritare, în special:

oAfganistan și Pakistan;

orepublicile din Asia Centrală;

oChina

oAmerica Latină și Zona Caraibilor (CELAC)

oAfrica, în special Africa de Vest

oIran

(b) Explorarea posibilităților de cooperare (de exemplu prin dialoguri bilaterale sau proiecte comune) cu alte state din afara UE cu privire la probleme grave în materie de droguri

În curs

PRES Trio

COM

SEAE

SM

Indicatorul global 13

Cooperare consolidată cu parteneri relevanți în domeniul drogurilor

Dialoguri organizate

Declarații convenite

Programe și planuri de acțiune puse în aplicare

Raportare SEAE

Evaluare intermediară a strategiei UE în materie de droguri

Raport de activitate bienal al Comisiei

Matrice de raportare ale UE

Rapoarte privind punerea în aplicare a planurilor de acțiune relevante

15

39. Îmbunătățirea mecanismului consultativ al Grupului Dublin printr-o coordonare și participare intensificată a UE și o mai bună formulare, punere în aplicare și diseminare a recomandărilor acestuia cuprinse în rapoartele minigrupului de la Dublin

În curs

Grupul Dublin

COM

SEAE

SM

Nivelul de activitate în cadrul structurilor Grupului Dublin, inclusiv numărul de recomandări ale Grupului Dublin puse în aplicare în mod efectiv

Progresele înregistrate în modernizarea metodelor de lucru ale Grupului Dublin

Rapoartele Grupului Dublin

16

Organizarea unui dialog anual privind asistența în materie de droguri a UE și a statelor membre acordată țărilor terțe, însoțit de o actualizare în scris

Sursă:

2014

COM

SEAE

SM

Organizarea dialogului anual privind finanțarea

Raportul de activitate

bienal al Comisiei

Raportare a statelor membre

Raportare SEAE

Monitorizarea proiectelor și a programelor și sisteme de evaluare și raportare

17

40. Asigurarea faptului că promovarea și protejarea drepturilor omului sunt pe deplin integrate în dialogurile politice și în planificarea și executarea programelor și proiectelor relevante în materie de droguri, inclusiv prin utilizarea unei abordări bazate pe drepturi și a unui instrument personalizat de orientare privind drepturile omului și de evaluare a impactului

În curs

COM

SEAE

SM

Integrarea în mod eficient a drepturilor omului în acțiunea externă a UE în materie de droguri

Dezvoltarea și Punerea în aplicare a instrumentului de orientare privind drepturile omului și de evaluare a impactului

Raport de activitate bienal al Comisiei

Raportul anual privind drepturile omului al COHOM

Raportare a statelor membre

12. Îmbunătățirea coeziunii abordării UE și a vizibilității acesteia în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) și consolidarea coordonării UE cu organismele internaționale în materie de droguri

41. Contribuția la conturarea agendei privind politica internațională în materie de droguri, inclusiv prin:

a.acțiuni ale delegațiilor UE și ale statelor membre în cadrul Adunării Generale a ONU și al Comisiei pentru stupefiante (CND);

b.acțiuni referitoare la aspecte legate de droguri întreprinse de delegațiile UE și ale statelor membre în toate forurile ONU care abordează problematica drogurilor (cum ar fi Adunarea Generală a ONU, Adunarea Mondială a Sănătății, Consiliul pentru Drepturile Omului, Forumul politic la nivel înalt pentru dezvoltare durabilă)

c.pregătirea, coordonarea și adoptarea pozițiilor comune și a rezoluțiilor comune ale UE în cadrul Adunării Generale a ONU și al CND, inclusiv, anterior reuniunii CND, în ceea ce privește clasificarea categoriilor de substanțe, și asigurarea că UE se exprimă cu o singură voce energică în cadrul acestor foruri și în alte foruri internaționale;

d.punerea în aplicare a recomandărilor conținute în documentul privind rezultatul lucrărilor UNGASS

e. procesul de revizuire în 2019 a Declarației politice și a Planului de acțiune ale ONU privind cooperarea internațională în direcția unei strategii integrate și echilibrate de combatere a problemei drogurilor la nivel mondial, adoptate în 2009; și

f.asigurarea unei implicări semnificative a societății civile în procesul de revizuire

În curs

SEAE

PRES

SM

COM

Consiliul

GL Consiliu (HDG)

Indicatorul global 13

Numărul de declarații ale UE susținute în cadrul forurilor CND și ONU

Numărul de poziții comune ale UE sprijinite de alte regiuni și organisme internaționale

Numărul de poziții comune ale UE privind deciziile CND de clasificare a substanțelor

Rezultatul deciziilor CND privind clasificarea substanțelor

Frecvența cu care UE se exprimă cu o singură voce eficace în forurile internaționale și în dialogurile cu țările terțe

Nivelul de adoptare cu succes a rezoluțiilor UE la nivelul ONU, inclusiv al CND

Promovarea eficace a politicilor UE la nivelul ONU, inclusiv al CND

Adoptarea unui document de poziție comună a UE pentru procesul de revizuire din 2019; Contribuția UE la definirea de către CND a modalităților pentru procesul din 2019

Rezultatul revizuirii în 2019 a Declarației politice și a Planului de acțiune ale ONU privind cooperarea internațională în direcția unei strategii integrate și echilibrate de combatere a problemei drogurilor la nivel mondial, adoptate în 2009

Raportare SEAE

Evaluare intermediară a strategiei UE în materie de droguri

Raport de activitate bienal al Comisiei

Indicator de convergență

Evaluare la jumătatea perioadei

UNGASS

Rezultatul - revizuirea din 2019

18

42. Consolidarea parteneriatelor cu UNODC, OMS UNAIDS și alte agenții relevante ale ONU, organisme internaționale și regionale și organizații și inițiative (cum sunt Consiliul Europei și inițiativa Pactului de la Paris)

În curs

Consiliul

SEAE

COM

PRES

GL Consiliu (HDG)

OEDT

Indicatorii globali 13, 15

Numărul de schimburi de informații și activități între UE și organismele și organizațiile internaționale și regionale relevante și numărul de inițiative

Eficacitatea parteneriatelor cu organismele relevante

Raportare SEAE

Evaluare intermediară a strategiei UE în materie de droguri

Raport de activitate bienal al Comisiei

13. Sprijinirea procesului de adaptare și aliniere a țărilor aderente, candidate sau potențial candidate la acquis-ul UE în materie de droguri, prin asistență și monitorizare direcționată

43. Asigurarea asistenței tehnice direcționate și a altor tipuri de asistență și sprijin, după caz, țărilor aderente, candidate sau potențial candidate, în vederea facilitării adaptării și alinierii acestora la acquis-ul UE în materie de droguri

În curs

COM

SM

OEDT

Europol

Eurojust

FRONTEX

SEAE

Indicatorul global 15

Creșterea gradului de respectare a acquis-ului UE de către țări

Numărul și calitatea proiectelor finalizate

Stabilirea strategiilor naționale în materie de droguri și înființarea structurilor naționale de coordonare în materie de droguri

Raport de activitate bienal al Comisiei

Rapoartele statelor aderente, candidate sau potențial candidate


5.Informarea, cercetarea, monitorizarea și evaluarea

Contribuția la o mai bună înțelegere a tuturor aspectelor fenomenului drogurilor și a impactului măsurilor, pentru a furniza probe solide și cuprinzătoare pentru politici și acțiuni

Obiectiv

Acțiune

Calendar

Partea responsabilă

Indicator(i)

Mecanisme de colectare a datelor/de evaluare

14. Asigurarea investițiilor corespunzătoare în cercetare, colectarea datelor, monitorizarea, evaluarea și schimbul de informații privind toate aspectele fenomenului drogurilor

44.Promovarea finanțării corespunzătoare a cercetării și a studiilor multidisciplinare în materie de droguri la nivelul UE prin intermediul programelor financiare ale UE în domeniu (2014-2020)

2017-2020

SM

COM

OEDT

Volumul și tipul de finanțare din partea UE acordată prin intermediul diferitelor programe și proiecte

Raportul de activitate 

al Comisiei

în cadrul dezbaterilor științifice anuale Raport de activitate bienal 

45. Asigurarea faptului că proiectele sprijinite de UE:

a.iau în considerare prioritățile Strategiei UE în materie de droguri și ale Planului de acțiune al UE în materie de droguri;

b.iau în considerare lacunele în formularea politicilor;

c.aduc valoare adăugată clară și asigură coerență și sinergie; și

d.evită duplicarea cu cercetarea în cadrul altor programe și organisme;

e.iau în considerare importanța cercetării comportamentale și a neuroștiinței 64  

f.includ indicatori preciși pentru măsurarea impactului acestora

2017-2020

COM

OEDT

Includerea priorităților Strategiei și Planului de acțiune ale UE în materie de droguri în criteriile de finanțare și evaluare ale cercetării în materie de droguri finanțate de UE

Numărul, impactul, complementaritatea și evaluarea granturilor de cercetare finanțate de UE în materie de droguri și a contractelor acordate

Numărul de articole și rapoarte de cercetare finanțate de UE în materie de droguri, apărute în publicații cu impact ridicat, evaluate inter pares

Dezbatere anuală în cadrul HDG privind proiectele de cercetare în materie de droguri, finanțate de UE, inclusiv recomandări ale Comitetului științific al OEDT privind prioritățile de cercetare

Raport de activitate bienal al Comisiei

Rapoarte ale proiectelor de cercetare

Recomandările comitetului științific al OEDT privind prioritățile de cercetare

Indexul de citare științifică și instrumente bibliometrice asemănătoare



Agenda cercetării strategice dezvoltată de ERANID 

46. Promovarea evaluărilor științifice bazate pe probe ale politicilor și ale intervențiilor la nivel național, la nivelul UE și la nivel internațional

2017-2020

COM

SM
OEDT

Indicatorul global 14

Examinarea cu regularitate a progreselor înregistrate, prezentată Consiliului și Parlamentului European, referitoare la punerea în aplicare a strategiei și a planului de acțiune

Numărul de țări care au o abordare structurată, astfel cum se indică în ghidul privind comandarea de evaluări realizate de OEDT și gestionarea acestora

Finalizarea evaluării intermediare a strategiei/planului de acțiune – 2016

Publicarea orientărilor europene privind evaluarea strategiilor și planurilor de acțiune naționale în materie de droguri

Furnizarea unor studii dedicate privind eficacitatea și efectele politicilor UE și internaționale în materie de droguri

Finalizarea evaluării privind punerea în aplicare a Recomandării din 2003 a Consiliului privind prevenirea și reducerea patologiei asociate cu farmacodependența

Raportare OEDT

Raport de activitate bienal al Comisiei

Raport de evaluare intermediară a strategiei UE în materie de droguri

Raportare OEDT

Raportare a comitetului științific al OEDT

Rapoarte ale Alice RAP, LINKSCH și ERA-net

Rapoarte Reitoxl a nivel național

47.Obținerea de probe ale posibilelor legături între traficul de droguri și:

a.finanțarea grupărilor și activităților teroriste, inclusiv orice suprapunere între rutele consacrate de producere și zonele de trafic de droguri și zonele de conflict; și sursele de finanțare din activități ilicite, inclusiv traficul de droguri, a celulelor teroriste din UE;

b.introducerea ilegală de migranți, dezvoltând sinergii cu Planul de acțiune al UE împotriva introducerii ilegale de migranți (2015-2020), care prevede activități de cercetare și analiză a riscurilor între introducerea ilegală de migranți și alte infracțiuni precum traficul de droguri, inclusiv:

Concentrarea pe migranții vulnerabili și riscul de exploatare a acestora, și în special a minorilor și a femeilor, pentru traficul de droguri și/sau ca utilizatori finali de droguri.

Explorarea oricărei suprapuneri între rețelele infracționale de trafic de droguri și de introducere ilegală de migranți, precum și a modurilor de operare și a rutelor acestora.

c.traficul de persoane, dezvoltând sinergii cu cadrul juridic și de politici al UE în materie de combatere a traficului de persoane, inclusiv Strategia UE 2012-2016 în vederea eradicării traficului de persoane

2017-2020

SM

Comisia

Coordonatorul UE pentru combaterea traficului de persoane

OEDT

Europol

FRONTEX

FRA

EIGE

Numărul de proiecte finanțate la nivelul UE și la nivel național

Raportare a statelor membre

Raportarea Comisiei

Raportare de către diverse agenții UE (OEDT, Europol,

FRONTEX și FRA) în cadrul procedurilor de raportare periodică a activităților acestora

EIGE în cadrul procedurilor de raportare periodică a activităților acestora

15. Menținerea interconectării și a cooperării și dezvoltarea capacității în cadrul infrastructurii cunoașterii a UE pentru informare, cercetare, monitorizarea și evaluarea drogurilor, în special a drogurilor ilicite

48.În colaborare cu părțile relevante, după caz, furnizarea în continuare a unor analize cuprinzătoare ale:

a.situației drogurilor în cadrul UE;

b.dinamicii consumului de droguri în rândul populației generale și a grupurilor-țintă, inclusiv minorități etnice, migranți și solicitanți de azil, persoane LGBTI, persoane care lucrează în industria sexului și deținuți; și

c. reacțiilor la consumul de droguri

d.evoluțiilor la nivel european și internațional privind modelele de politici legate de canabis și ale impactului acestora

În curs

OEDT

Europol

SM

Forumul societății civile în materie de droguri

COM

Indicatorii globali 1-15 

Stabilirea deficitelor curente ale bazei de cunoștințe și dezvoltarea unui cadru la nivelul UE în vederea sporirii la maximum a analizelor pe baza datelor actuale disponibile

Numărul de imagini globale și de analize punctuale privind situația în materie de droguri

Raportare OEDT

Raportare a statelor membre

Forumul societății civile în materie de droguri

COM

49. Consolidarea formării pentru persoanele implicate în reacția la fenomenul drogurilor

2017-2020

SM

OEDT

CEPOL

Numărul de inițiative la nivelul statelor membre și al UE în vederea formării profesioniștilor cu privire la aspecte legate de reducerea cererii și a ofertei de droguri

Numărul de inițiative puse în aplicare la nivelul statelor membre și al UE în vederea formării profesioniștilor cu privire la colectarea datelor și raportarea reducerii cererii și a reducerii ofertei de droguri

Raportare a statelor membre

Raport privind formarea al OEDT

Raportul anual al CEPOL

Rapoarte anuale Reitox

50. Consolidarea colectării datelor, cercetării, analizei și raportării privind:

a.reducerea cererii de droguri;

b.reducerea ofertei de droguri;

c.tendințe noi, cum ar fi politoxicomania și abuzul de medicamente eliberate pe bază de rețetă psihoactive, care prezintă riscuri pentru sănătate și siguranță;

d.virusuri cu transmitere hematogenă asociate consumului de droguri, inclusiv, dar fără a se limita la HIV și hepatita virală, precum bolile cu transmitere sexuală și tuberculoza;

e.comorbiditatea psihiatrică și fizică legată de consumul de droguri;

f.probleme legate de droguri în rândul deținuților, precum și disponibilitatea și gradul de acoperire a intervențiilor și a serviciilor de reducere a cererii de droguri în cadrul închisorilor; și

g.alte consecințe în materie de droguri probleme și consecințe privind substanțele legale și ilicite

h.conformitatea politicilor în materie de droguri cu standardele și principiile internaționale privind drepturile omului

În curs

SM

COM

OEDT

Europol

ECDC

EMA

 

Sporirea disponibilității și a punerii în aplicare a indicatorilor bazați pe probe și fiabili din punct de vedere științific privind reducerea cererii și reducerea ofertei de droguri

La nivelul statelor membre, amploarea noilor cercetări inițiate cu privire la tendințe noi, cum ar fi politoxicomania și abuzul de medicamente eliberate pe bază de rețetă; boli cu transmitere hematogenă asociate consumului de droguri, inclusiv, dar fără a se limita la HIV și hepatita virală, precum și bolile cu transmitere sexuală și tuberculoza; comorbiditatea psihiatrică și fizică legată de consumul de droguri; și alte consecințe în materie de droguri

Realizarea unui studiu la nivelul UE privind intimidarea comunității în materie de droguri și impactul intimidării asupra persoanelor, familiilor și comunităților cele mai afectate și reacțiile eficace la această intimidare

Adoptarea indicatorilor bazați pe probe și fiabili din punct de vedere științific privind problemele legate de droguri în rândul deținuților 

Raportare OEDT

Raportare a statelor membre

Rapoarte de date armonizate din partea organismelor UE, inclusiv OEDT

EU SOCTA

51. Îmbunătățirea capacității de detectare, evaluare și reacție eficace cu privire la apariția și consumul de NSP și monitorizarea amplorii impactului acestor substanțe noi asupra numărului și profilului consumatorilor

În curs

COM

SM

OEDT

Europol

Indicatorul global 6

Amploarea noilor cercetări epidemiologice, farmacologice și toxicologice inițiate asupra NSP și sprijinite de statele membre și de programele UE de cercetare

Amploarea informațiilor, bunelor practici și schimbului de informații operative

Amploarea partajării de către laboratoarele de toxicologie și de către institutele de cercetare a analizelor datelor privind sănătatea referitoare la noile substanțe psihoactive

Raportare OEDT

Raportul OEDT-Europol privind punerea în aplicare

Rapoarte din partea laboratoarelor și institutelor de cercetare

Rapoarte naționale Reitox

52. Consolidarea eforturilor de partajare a datelor din domeniul criminalistic, inclusiv a sprijinului pentru identificarea noilor substanțe psihoactive, a standardelor de referință de laborator, cu privire la NSP și a dezvoltării unei metodologii comune de identificare a substanțelor noi prin extinderea cooperării cu Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, precum și prin intermediul rețelelor existente, cum ar fi Grupul de lucru în materie de droguri din cadrul Rețelei europene a institutelor de științe criminalistice, în contextul concluziilor Consiliului JAI privind viziunea asupra criminalisticii europene în perspectiva anului 2020 și al Rețelei europene a laboratoarelor vamale

2017-2020

COM

SM

OEDT

Indicatorul global 15

Amploarea partajării datelor din domeniul criminalistic privind noile substanțe psihoactive, date care pot fi utilizate pentru identificarea NSP

Facilitarea accesului la standarde de laborator de referință pentru laboratoarele și institutele de științe criminalistice și laboratoarele vamale.

Progresele înregistrate în dezvoltarea unei metodologii comune pentru identificarea NSP

Raportare OEDT/Europol

Raportarea Comisiei

Raport de activitate bienal al Comisiei

53. Îmbunătățirea capacității de identificare, evaluare și reacție, la nivelul statelor membre și al UE, la: (a) schimbările de comportament în materie de consum de droguri; și (b) izbucnirea unor epidemii cauzate de consumul de droguri

În curs

SM

OEDT

ECDC

EMA

Numărul și eficacitatea noilor inițiative de sănătate publică dezvoltate și puse în aplicare în materie de droguri

Numărul și eficacitatea inițiativelor existente care sunt adaptate pentru a lua în considerare consumul de droguri sau izbucnirea unor epidemii

Numărul și impactul rapoartelor privind alerta timpurie, evaluării riscurilor și alertelor

Rapoarte naționale Reitox

Rapoarte privind sistemul de alertă timpurie

Raportare OEDT

16. Consolidarea diseminării rezultatelor monitorizării, cercetării și evaluării la nivelul UE și la nivel național

54. Statele membre continuă să sprijine eforturile UE de monitorizare și de schimb de informații, inclusiv cooperarea cu punctele focale naționale Reitox și sprijinul adecvat acordat acestora

În curs

SM

OEDT

COM

Diseminarea rezultatelor cu acces liber provenind din studii finanțate de UE

Măsura în care finanțarea punctelor focale naționale Reitox și alte resurse răspund cerințelor

Numărul și eficacitatea inițiativelor de diseminare ale punctelor focale naționale Reitox

Diseminare pe internet, inclusiv OpenAire, Cordis

Site-ul OEDC

Rapoarte naționale Reitox

6.Anexa 1 - 15 indicatori globali pentru Planul de acțiune al UE în materie de droguri în perioada 2017-2020 65  

1.Procentajul din populație care consumă droguri în mod curent (în ultima lună), a consumat droguri recent (în ultimul an) și care a consumat măcar o dată (în viață), în funcție de tipul de drog și grupa de vârstă (anchetă OEDT în rândul populației totale)

2.Estimarea tendințelor privind prevalența consumului problematic de droguri și a consumului de droguri injectabile (Consumul problematic de droguri, OEDT)

3.Tendințe privind decesele cauzate de droguri și mortalitatea în rândul consumatorilor de droguri (conform definițiilor la nivel național) (Decese legate de droguri, OEDT)

4.Prevalența și incidența, în rândul consumatorilor de droguri injectabile, a bolilor infecțioase atribuite consumului de droguri, inclusiv HIV și hepatita virală, a bolilor cu transmitere sexuală și a tuberculozei (Bolile infecțioase legate de droguri, OEDT)

5.Tendințe privind vârsta la care debutează consumul de droguri ilicite [Proiectul european de cercetare în școli privind alcoolul și alte droguri (ESPAD), Comportamentul în materie de sănătate la copiii de vârstă școlară (HBSC) și Ancheta OEDT privind consumul de droguri în rândul populației totale (indicatorul-cheie epidemiologic al OEDT)] 

6.Tendințe privind numărul de persoane care încep un tratament împotriva consumului de droguri (cererea de tratamente, OEDT) și numărul estimat de persoane care urmează un tratament împotriva consumului de droguri (cererea de tratamente și reacțiile sociale și de sănătate)

7.Tendințe privind numărul și cantitatea de droguri ilicite capturate (OEDT, capturi de droguri: canabis, inclusiv plantă de canabis, heroină, cocaină, cocaină crack, amfetamină, metamfetamină, ecstasy, LSD și alte substanțe)

8.Tendințe privind prețul cu amănuntul și puritatea drogurilor ilicite (OEDT, prețul și puritatea: canabis, inclusiv plantă de canabis, heroină, cocaină, cocaină crack, amfetamină, metamfetamină, ecstasy, LSD, alte substanțe și compoziția drogurilor sub formă de pastile)

9.Tendințe privind numărul de rapoarte inițiale referitoare la încălcările legii în legătură cu drogurile, în funcție de tipul de drog și de infracțiune (oferta în raport cu consumul/deținerea) (Infracțiuni în materie de droguri, OEDT)

10.Prevalența consumului de droguri în rândul deținuților (Consumul de droguri în rândul deținuților, OEDT)

11.Evaluarea disponibilității, a accesibilității și a calității serviciilor și intervențiilor în domeniile prevenirii, reducerii efectelor nocive, integrării sociale și tratării (reacții sociale și de sănătate, OEDT)

12.Intervenții bazate pe probe privind prevenirea, tratarea, integrarea socială și recuperarea, precum și impactul lor preconizat privind prevalența consumului de droguri și al consumului problematic de droguri (Portalul de bune practici al OEDT)

13.Dialog și cooperare sporite în materie de droguri cu alte regiuni, țări terțe, organizații internaționale și alte parți (Evaluarea intermediară a strategiei/planului de acțiune; raportare SEAE)

14.Evoluțiile strategiilor naționale în materie de droguri, evaluări, legislație, mecanisme de coordonare și estimări ale cheltuielilor publice în statele membre ale UE (OEDT)

15.    Sistemul de alertă timpurie privind noile substanțe psihoactive (OEDT/Europol) și Evaluarea riscurilor privind noile substanțe psihoactive (OEDT)

7.Anexa 2 - Glosar de acronime

Alice RAP    

Proiect de redefinire a dependențelor în legătură cu dependența și stilurile de viață în Europa contemporană

ASEAN

Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est

CELAC    

Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños (Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene)

CEPOL

Colegiul European de Poliție

CICAD

La Comisión Interamericana para el Control del Abuso de Drogas (Comisia interamericană pentru controlul abuzului de droguri)

CND

Comisia pentru stupefiante (ONU)

COAFR

Consiliul UE - Grupul de lucru pentru Africa

COASI

Consiliul UE - Grupul de lucru pentru Asia și Oceania

COEST

Consiliul UE – Grupul de lucru pentru Europa de Est și Asia Centrală

COHOM

Consiliul UE – Grupul de lucru pentru drepturile omului

COLAT

Consiliul UE – Grupul de lucru pentru America Latină

COM

Comisia Europeană

CONUN

Consiliul UE – Grupul de lucru pentru Organizația Națiunilor Unite

COSI

Consiliul UE - Comitetul permanent pentru cooperarea operațională în materie de securitate internă

COWEB

Consiliul UE - Grupul de lucru pentru regiunea Balcanilor de Vest

CUG

Consiliul UE - Grupul de lucru pentru uniunea vamală

ECDC

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

ECOWAS

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest

EMA

Agenția Europeană pentru Medicamente

EMPACT

Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale

ENFSI

Rețeaua europeană a institutelor de științe criminalistice

ERA-net

Rețeaua spațiului european de cercetare

ERANID

Rețeaua privind drogurile ilicite din cadrul Spațiului european de cercetare

ESPAD

Proiectul european de cercetare în școli privind alcoolul și alte droguri

EU SOCTA

Evaluarea UE a amenințării pe care o reprezintă criminalitatea gravă și organizată

EUROJUST

Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară

EUROPOL

Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Aplicare a Legii

FRONTEX

Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene

GL Consiliu

Grup de lucru al Consiliului

GLCV

Consiliul UE - Grupul de lucru pentru cooperare vamală

HBSC

Chestionarul privind comportamentul în materie de sănătate la copiii de vârstă școlară

HCV

Virusul hepatitei C

HDG

Consiliul UE – Grupul orizontal de lucru pentru substanțe stupefiante

HIV

Virusul imunodeficienței umane

INCB

Comisia Internațională de Control al Stupefiantelor (ONU)

JAI

Justiție și afaceri interne

LGBTI

Persoane lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersexuale

LINKSCH

Proiectul LINKSCH este un studiu comparativ efectuat pe două piețe principale ale drogurilor, canabisul și heroina, prin prisma lanțurilor de tranzit care funcționează între Asia Centrală și UE și între Africa de Nord și UE

LSD

Dietilamida acidului lisergic

MOU

Memorandum de înțelegere

NSP

Noi substanțe psihoactive

OEDT

Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie

OMS

Organizația Mondială a Sănătății (ONU)

OMV

Organizația Mondială a Vămilor

ONU    

Organizația Națiunilor Unite

PEN

Sistemul online de notificare prealabilă dezvoltat de UNODC/INCB

PICS

Sistemul de comunicare a incidentelor legate de precursori

PNUD

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare

PRES

Președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene

PRES Trio

Grupul de trei președinții prin rotație consecutive ale Consiliului Uniunii Europene

PSM

Planuri strategice multianuale (Europol)

Reitox

Réseau Européen d’Information sur les Drogues et les Toxicomanies (Rețeaua europeană de informații privind drogurile și toxicomania)

SEAE

Serviciul European de Acțiune Externă

SM

Stat membru

SOCTA

Evaluarea amenințării pe care o reprezintă criminalitatea gravă și organizată

UE

Uniunea Europeană

UNAIDS

Programul comun al Organizației Națiunilor Unite privind HIV/SIDA

UNGASS

Sesiunea extraordinară a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite

UNODC

Biroul Națiunilor Unite pentru combaterea drogurilor și a criminalității

(1)  JO C 402, 29.12.2012, p. 1.
(2)  JO C 351, 30.11.2013, p. 1.
(3)  COM(2015) 185.
(4)   http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-is-new/work-in-progress/initiatives/984ws_intro_en.htm  
(5)  Un consorțiu format din Ernst & Young și RAND Europe.
(6)  La prezenta comunicare este anexat documentul de lucru al serviciilor Comisiei SWD(2017) 95, care oferă o prezentare generală a rezultatelor evaluării.
(7)  Prezenta comunicare nu are scopul de a actualiza Strategia UE în materie de droguri, care rămâne valabilă până în 2020. Comisia consideră că modificările propuse în noul proiect de Plan de acțiune sunt coerente cu actuala strategie.
(8)  EU Drug Markets Report 2016 (Raportul 2016 privind piețele drogurilor din UE), Europol și OEDT.
(9)  European Drug Report 2016 (Raportul european privind drogurile 2016), OEDT.
(10)  Valoare în creștere comparativ cu anul 2013.
(11)  Sursa datelor: European Drug Report 2016, OEDT.
(12)  Inclusiv PC7, Orizont 2020 și Programul pentru sănătate 2014-2020.
(13)  Au fost realizate peste 90 de interviuri cu reprezentanți ai tuturor statele membre ale UE, ai instituțiilor europene, ai agențiilor, ai țărilor terțe și ai altor părți interesate; o anchetă online în rândul reprezentanților Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) în țările terțe; o consultare publică online și o masă rotundă cu reprezentanți ai Forumului societății civile în materie de droguri.
(14)  Motive: unele state membre nu au transmis date privind toate măsurile; indicatori diferiți acopereau intervale de timp diferite; unii indicatori sunt bazați pe registre sau anchete și sunt cuantificabili, în timp ce alții se bazează pe avize ale experților sau pe evaluări calitative.
(15)  Interviuri, anchete, cercetare documentară, consultări publice, mese rotunde.
(16)

      Declarația comună a Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului, a Parlamentului European și a Comisiei Europene privind politica de dezvoltare a Uniunii Europene: „Consensul european”, JO C/46/1 din 24.2.2006.

(17)   COM (2007) 630 final și obiectivele identificate în 2007 rămân valabile în următorul deceniu în contextul Strategiei Europa 2020.  Al treilea program în domeniul sănătății 2014-2020 indică, de asemenea, existența unor provocări similare.
(18)  A fost introdusă o nouă acțiune 3, iar acțiunea 4 a fost actualizată.
(19)  Acțiunea nr. 5 a fost actualizată: Acum se referă la „utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor psihoactive”; aceasta include toate tipurile de substanțe psihoactive/care creează dependență utilizate în scopuri de tratament, toate medicamentele care acționează asupra sistemului nervos central și opioidele și medicamentele folosite în tratamentul de substituție pentru opioide.
(20)  Acțiunile nr. 6 și 7 au fost actualizate
(21)  Obiectivul nr. 2, mai multe acțiuni aparținând pilonului reducerii cererii de droguri, precum și acțiunea nr. 48 au fost modificate pentru a reflecta această evoluție. În acest context, este sugerată analiza posibilelor sinergii cu Corpul european de solidaritate.
(22)  Acțiunile nr. 8 și 9 au fost consolidate pentru a reflecta obiectivul central al pozițiilor exprimate de UE în cadrul UNGASS.
(23)  Concluziile Consiliului privind punerea în aplicare a Planului de acțiune al UE în materie de droguri 2013-2016 în ceea ce privește standardele minime de calitate referitoare la reducerea cererii de droguri în Uniunea Europeană 11985/15.
(24)  Acțiunea nr. 4 a fost actualizată.
(25)  Acțiunea nr. 11 a fost actualizată.
(26)  Concluziile Consiliului privind îmbunătățirea monitorizării ofertei de droguri în Uniunea Europeană din 15 noiembrie 2013
(27)  Acțiunea nr. 17 a fost actualizată
(28)  Acțiunea nr. 19 a fost actualizată.
(29)  Acțiunea nr. 20 a fost modificată în mod corespunzător.
(30)  Regulamentul (CE) nr. 273/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind precursorii drogurilor (JO L 47, 18.2.2004, p. 1-10) și Regulamentul (CE) nr. 111/2005 al Consiliului de stabilire a normelor de monitorizare a comerțului cu precursori de droguri între Uniune și țările terțe (JO L 22, 26.1.2005, p. 1-10).
(31)  Study on alternatives to coercive sanctions as response to drug law offences and drug-related crimes (Studiu privind alternativele la sancțiunile coercitive pentru infracțiunile la regimul drogurilor și infracțiunile legate de droguri), mai 2016, pentru Comisia Europeană.
(32)  Acțiunea nr. 22 a fost actualizată.
(33)  Acțiunea nr. 23 a fost actualizată. Dificultățile existente sunt provocate de factori precum criptarea, serviciile de găzduire de pagini web, migrarea de la internetul vizibil către internetul „ascuns” și/sau „darknet”, Precum și apariția de noi forme de plată (precum bitcoin); și creșterea publicității privind drogurile și schimbul de informații prin intermediul platformelor de comunicare socială. S-a acordat o atenție specială vânzării pe internet a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și de NSP.
(34)  Raportul reuniunii experților „Internetul și drogurile”, iunie 2016.
(35)  Acțiunea nr. 24 a fost modificată în conformitate cu recomandarea formulată de evaluare în legătură necesitatea de a revizui mecanismele actuale de coordonare între HDG și Comitetul permanent pentru cooperarea operațională în materie de securitate internă (COSI). În plus, acțiunile nr. 24 și 28 (astfel cum au fost modificate) se referă, de asemenea, la necesitatea de a îmbunătăți coordonarea între HDG și grupurile de lucru tematice ale Consiliului, precum Grupul de lucru pentru Organizația Națiunilor Unite și Grupul de lucru pentru drepturile omului. Acest lucru va îmbunătăți sinergiile și cooperarea în domeniul relațiilor internaționale, în special în cadrul procesului de revizuire din 2019 a Declarației politice și a Planului de acțiune ale ONU privind cooperarea internațională în direcția unei strategii integrate și echilibrate de combatere a problemei drogurilor la nivel mondial, adoptate în 2009.
(36)  Acțiunea nr. 26 a fost actualizată.
(37)  Acțiunea nr. 31 a fost actualizată
(38)  Acțiunea nr. 34 a fost modificată pentru a oferi un sprijin deplin rolului delegațiilor UE de monitorizare a evoluției politicilor în materie de droguri din țările din afara UE și raportarea către Comisie și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).
(39)  Acțiunea nr. 34 a fost inclusă în acțiunea nr. 35, deoarece acestea abordau aspecte similare: culturile de plante din care se pot extrage droguri ilicite și dezvoltarea alternativă continuă să rămână un aspect de interes.
(40)  Acțiunea nr. 38 a fost actualizată; În contextul reluării relațiilor diplomatice cu Iranul, acesta a fost adăugat pe lista țărilor cu care UE va urmări o cooperare mai strânsă și va purta dialoguri în domeniul drogurilor.
(41)  Grupul Dublin este un mecanism flexibil de consultare, informală și de coordonare în probleme de interes global, regional și național în ceea ce privește producția, traficul și cererea de droguri ilicite. Activitatea acestuia se bazează pe consens și asistență reciprocă. Membrii săi sunt statele membre ale UE, Australia, Canada, Japonia, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Comisia Europeană și UNODC.
(42)  Acțiunea nr. 39 a fost actualizată
(43)  Fosta acțiune nr. 40 a fost eliminată.
(44)  Acțiunea nr. 41 a fost actualizată.
(45)  Acțiunea nr. 45 a fost actualizată.
(46)  Acțiunea nr. 46 a fost actualizată.
(47) Idem 8.
(48)  Noua acțiune nr. 47.
(49)  COM(2015) 285 final.
(50)  COM(2012) 286 final.
(51)  Acțiunea nr. 48 a fost actualizată. Canabisul este drogul cel mai frecvent utilizat în UE. În ultimii ani, în unele țări din afara UE au avut loc o serie de evoluții privind reforma legislației aplicabile canabisului, cum ar fi dezincriminarea consumului, reglementarea pieței sau legalizarea.
(52)  Acțiunea nr. 52 a fost actualizată.
(53)  Reitox este Rețeaua europeană de informații privind drogurile și toxicomania. Aceasta a fost creată în același timp cu OEDT și este formată din „puncte focale naționale” sau „observatoare naționale pentru droguri” (instituții sau agenții naționale desemnate responsabile de colectarea datelor și raportarea cu privire la toxicomanie).
(54)  Regulamentul (CE) nr. 1920/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006 privind Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (reformare).
(55)  Proiectul de plan de acțiune indică prin caractere aldine părțile adăugate și prin caractere tăiate părțile pe care Comisia propune să le elimine.
(56)  Formularea „măsuri bazate pe probe” trebuie să fie interpretată în acest context ca „măsuri bazate pe dovezile științifice și experiența disponibile.”
(57)  Concluziile Consiliului privind punerea în aplicare a Planului de acțiune al UE în materie de droguri pentru perioada 2013-2016 în ceea ce privește standardele minime de calitate referitoare la reducerea cererii de droguri în Uniunea Europeană 11985/15
(58)  Centrul de Analiză și Operațiuni Maritime – Stupefiante, cu sediul la Lisabona, este o inițiativă a șapte state membre: Franța, Irlanda, Italia, Spania, Țările de Jos, Portugalia și Regatul Unit, cofinanțată de Fondul pentru securitate internă al Uniunii Europene. Centrul constituie un forum de cooperare multilaterală pentru eliminarea traficului de narcotice pe mare și pe calea aerului.
(59)  Concluziile Consiliului privind îmbunătățirea monitorizării ofertei de droguri în Uniunea Europeană din 15 noiembrie 2013 
(60)  Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană; Decizia 2007/845/JAI a Consiliului privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanțelor din statele membre în domeniul urmăririi și identificării produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracțiunile; Decizia-cadru 2006/783/JAI a Consiliului privind aplicarea principiului recunoașterii reciproce pentru hotărârile de confiscare. Decizia-cadru 2003/577/JAI a Consiliului privind executarea în Uniunea Europeană a ordinelor de înghețare a bunurilor sau a probelor, propunerea Comisiei de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de înghețare și de confiscare COM(2016) 819; Decizia-cadru 2005/212/JAI a Consiliului privind confiscarea produselor, a instrumentelor și a bunurilor având legătură cu infracțiunea; Decizia-cadru 2003/577/JAI a Consiliului privind executarea în Uniunea Europeană a ordinelor de înghețare a bunurilor sau a probelor. 
(61)  Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei; Directiva-cadru 2001/500/JAI a Consiliului privind spălarea banilor, identificarea, urmărirea, sechestrarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunii. Propunerea Comisiei de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind combaterea prin măsuri de drept penal a spălării banilor – COM (2016) 826. Regulamentul (UE) 2015/847 al Parlamentului European și al Consiliului privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1781/2006; Regulamentul (CE) nr. 1889/2005 al Parlamentului European și al Consiliului privind controlul numerarului la intrarea sau ieșirea din Comunitate. Propunerea Comisiei de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind controlul numerarului la intrarea sau ieșirea din Uniune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1889/2005.
(62)  Decizia-cadru 2004/757/JAI a Consiliului din 25 octombrie 2004 de stabilire a dispozițiilor minime privind elementele constitutive ale infracțiunilor și sancțiunile aplicabile în domeniul traficului ilicit de droguri, în ceea ce privește definiția drogurilor.
(63)  Concluziile Consiliului privind îmbunătățirea justiției penale în spațiul cibernetic, 9 iunie 2016
(64)  În temeiul Orizont 2020 (2014-2020), circa 27 de milioane EUR au fost deja alocate unor proiecte care abordează dependența de droguri, inclusiv în domeniul cercetării comportamentale și al neuroștiinței
(65)  Acești indicatori se bazează pe sistemele de raportare existente care preced obiectivele strategiei și planului de acțiune actuale în materie de droguri ale UE, dar oferă cel mai cuprinzător set de resurse de monitorizare și evaluare a acestora de la nivelul UE