6.7.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 237/40


Avizul Comitetului Economic şi Social European privind

Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu și Comitetul Economic și Social European „În continuarea Planului de acțiune privind TVA — Către un spațiu unic pentru TVA în UE — Momentul acțiunii”

[COM(2017) 566 final]

propunerea de regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 în ceea ce privește persoana impozabilă atestată

[COM(2017) 567 final – 2017/0248 (CNS)]

propunerea de regulament de punere în aplicare al Consiliului de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 în ceea ce privește anumite scutiri pentru operațiunile intracomunitare

[COM(2017) 568 final – 2017/0249 (NLE)]

propunerea de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată și introducerea sistemului definitiv de impozitare a comerțului dintre statele membre

[COM(2017) 569 final – 2017/0251 (CNS)]

(2018/C 237/07)

Raportor:

domnul Giuseppe GUERINI

Coraportor:

domnul Krister ANDERSSON

Consultare

Consiliul Uniunii Europene, 23.10.2017;

Comisia Europeană, 17.11.2017, 13.12.2017

Temei juridic

Articolul 113 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

Secțiunea competentă

Secțiunea pentru uniunea economică și monetară și coeziune economică și socială

Data adoptării în secțiune

28.2.2018

Data adoptării în sesiunea plenară

14.3.2018

Sesiunea plenară nr.

533

Rezultatul votului

(voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

185/9/7

1.   Concluzii și recomandări

1.1.

CESE consideră că sistemul actual de taxă pe valoare adăugată (TVA) al UE este foarte fragmentat și complex și că, prin urmare, el reduce și denaturează comerțul și investițiile, prin crearea de sarcini administrative și bariere în calea comerțului inutile și considerabile pentru întreprinderi.

1.2.

CESE consideră că sistemul de TVA ar trebui să vizeze facilitarea funcționării adecvate a pieței interne. În special, sistemul de TVA trebuie să fie mai puțin fragmentat și administrat într-un mod mai eficient, mai ales în ceea ce privește comerțul transfrontalier, precum și modernizat, având în vedere globalizarea și digitalizarea tot mai marcate ale economiei.

1.3.

CESE salută intenția fermă a Comisiei Europene de a elimina deficitul de încasare a TVA, precum și recenta Directivă (UE) 2017/1371 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, care prevede implicarea Parchetului European în cazuri de fraudă în materie de TVA în care prejudiciile depășesc 10 milioane de euro.

1.4.

CESE consideră că autoritățile fiscale ar trebui să investigheze modul în care viitoarele tehnologii pot contribui la combaterea fraudelor în materie de TVA. De asemenea, tehnologiile digitale pot fi un instrument util pentru simplificarea sarcinii administrative atât pentru întreprinderi, cât și pentru administrațiile fiscale, asigurând transparența necesară. În special statele membre ar trebui să creeze foruri adecvate pentru schimbul de bune practici privind colectarea veniturilor și modalitățile de dezvoltare a tehnologiilor pentru a facilita perceperea corespunzătoare a impozitelor în cazul tranzacțiilor transfrontaliere. Ar trebui avută în vedere efectuarea unei analize aprofundate cu privire la posibilitatea aplicării unor cote mai mari de TVA la produsele de lux. Ar trebui să se discute despre sisteme eficiente de rambursare a TVA-ului și formulare și proceduri fiscale, precum și despre sisteme raționalizate pentru schimbul de informații referitoare la autorii fraudelor. Comisia Europeană ar trebui să contribuie la instituirea unor astfel de foruri instituționale, promovând astfel creșterea și diminuând pierderile de venituri.

1.5.

CESE consideră că un ghișeu unic funcțional este o parte esențială a unui sistem bazat pe impozitarea la destinație. Prin urmare, sunt bine-venite inițiativele Comisiei, cum ar fi propunerea de extindere a mini-ghișeului unic la toate serviciile B2C, precum și la vânzările de bunuri B2C, atât în interiorul Uniunii, cât și în afara acesteia.

1.6.

CESE solicită tuturor instituțiilor implicate în procesul de reformă a sistemului de TVA să examineze modalitățile de a aplica cât mai curând posibil un sistem comun pentru servicii și bunuri, diminuând astfel problemele previzibile generate de existența a două sisteme, unul pentru bunuri și celălalt pentru servicii. O astfel de evoluție ar fi considerată pozitivă de către CESE, în măsura în care este compatibilă cu principiul neutralității fiscale.

1.7.

CESE subliniază importanța neutralității fiscale între diferite societăți, subliniind că nu ar trebui să se permită ca plățile TVA să aibă un impact negativ asupra lichidității anumitor întreprinderi. În această privință, importatorii de bunuri ar trebui să fie obligați la plata TVA-ului atunci când produsele sunt efectiv introduse pe piață și nu atunci când aceste produse sunt doar importate și depozitate.

1.8.

În ceea ce privește persoana impozabilă atestată, CESE observă că Comisia consideră că acest concept este important pentru tranziția către un sistem de TVA bazat pe principiul impozitării la destinație și este de acord că întreprinderile a căror credibilitate fiscală este dovedită ar trebui să poată beneficia de măsuri adecvate de simplificare.

1.9.

Întrucât va fi nevoie de o anumită perioadă pentru ca statele membre să convină asupra conceptului de persoană impozabilă atestată și ca majoritatea societăților să fie atestate și întrucât soluțiile rapide prezentate în propunere sunt foarte importante pentru funcționarea sistemului de TVA, CESE atrage atenția asupra faptului că încurajează, prin urmare, statele membre să adopte soluțiile rapide pentru toate întreprinderile înainte de dezvoltarea completă a conceptului de persoană impozabilă atestată.

1.10.

În legătură cu anumite scutiri pentru operațiunile intracomunitare incluse în propunerea de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011, CESE observă că solicitarea Consiliului adresată Comisiei de a simplifica și de a clarifica cadrul juridic privind scutirile pare să fie un instrument util pentru reducerea fraudei și limitarea costurilor de asigurare a conformității pentru IMM-uri.

1.11.

CESE consideră că este important ca Comisia să efectueze o evaluare cuprinzătoare a impactului normativ în scopul de a verifica – inclusiv în termeni cantitativi – implicațiile practice ale Planului de acțiune privind TVA în ansamblu pentru persoanele fizice, întreprinderi și autoritățile fiscale.

1.12.

CESE dorește să sublinieze din nou că ar trebui depuse toate eforturile pentru a pune în aplicare sistemul definitiv de TVA într-un termen rezonabil; altfel, există riscul ca obiectivele menționate să fie compromise sau doar parțial îndeplinite, în detrimentul pieței interne și al societăților și consumatorilor de la nivel european.

2.   Introducere și context

2.1.

În comunicarea intitulată „Către un spațiu unic pentru TVA în UE – Momentul deciziei”, publicată la 7 aprilie 2016, Comisia și-a prezentat planul de acțiune menit să modernizeze sistemul de TVA din UE și a anunțat mai multe propuneri specifice în acest sens.

2.2.

În special, planul de acțiune prevede: (i) modernizarea sistemului de TVA și adaptarea acestuia la noile tehnologii digitale; (ii) facilitarea asigurării conformității cu legislația în domeniul TVA-ului pentru IMM-uri; (iii) elaborarea unei politici adecvate pentru stabilirea cotelor de TVA; (iv) reducerea deficitului de încasare a TVA în statele membre și combaterea fraudei fiscale.

2.3.

Întrucât comerțul transfrontalier în UE depășește 4,1 mii de miliarde de euro (exporturi) și 3,9 mii de miliarde de euro (importuri), un sistem de TVA funcțional este fundamental pentru toți cetățenii europeni.

2.4.

La 1 decembrie 2016, Comisia a publicat două propuneri: una privind TVA-ul pentru comerțul electronic transfrontalier (1) și cealaltă privind cotele de TVA pentru publicațiile electronice (2).

2.5.

La 21 decembrie 2016, pentru a reduce frauda în domeniul TVA-ului și pentru a răspunde solicitărilor unor state membre adresate Consiliului, Comisia a publicat o propunere privind aplicarea temporară a unui mecanism generalizat de taxare inversă în legătură cu furnizarea de bunuri și servicii care depășesc valoarea de 10 000 de euro.

2.6.

În octombrie 2017, Comisia Europeană a publicat un nou pachet de măsuri în domeniul TVA-ului. Acest pachet cuprinde: (i) o propunere de modificare a actualei Directive 2006/112/CE privind TVA, care introduce noțiunea de persoană impozabilă atestată, precum și câteva măsuri corective (3); (ii) măsuri care constituie fundamentul unei tranziții graduale către introducerea principiului impozitării în statul membru de destinație și a răspunderii furnizorului ca regulă generală (4); (iii) o propunere de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 pentru a armoniza și a simplifica normele privind dovada transportului intracomunitar de bunuri în scopul scutirii de TVA (5); (iv) o propunere de modificare a regulamentului privind cooperarea administrativă dintre autoritățile naționale în domeniul TVA-ului (6).

2.7.

Mai exact, Comisia a prezentat patru „soluții rapide” pentru a reduce sarcina administrativă care apasă asupra întreprinderilor în sistemul actual. Aceste patru soluții rapide sunt: (i) simplificarea normelor privind TVA-ul pentru întreprinderile care transportă bunuri dintr-un stat membru în altul, unde urmează să fie depozitate înainte de a fi livrate unui client cunoscut dinainte; (ii) simplificarea și armonizarea normelor referitoare la situațiile de operațiuni în lanț; (iii) simplificarea dovezii transportului bunurilor între două state membre. Aceste simplificări se aplică doar întreprinderilor persoane impozabile atestate. A patra soluție rapidă referitoare la numărul de TVA al partenerilor comerciali înregistrați în sistemul electronic de verificare a numărului de TVA din UE (VIES) va fi disponibilă pentru persoanele impozabile atestate și pentru întreprinderile care nu sunt persoane impozabile atestate.

2.8.

Privind în perspectivă, Comisia intenționează să înlocuiască progresiv dispoziția tranzitorie actuală pentru impozitarea comerțului dintre statele membre cu un acord definitiv bazat pe principiul impozitării bunurilor în țara de destinație printr-o serie de măsuri legislative și modificări progresive.

3.   Observații generale: combaterea fraudei și cooperarea dintre autoritățile naționale

3.1.

Sistemul actual de TVA este foarte fragmentat și complex și, prin urmare, reduce și denaturează comerțul și investițiile prin crearea de sarcini administrative și de bariere în calea comerțului inutile și substanțiale pentru întreprinderi.

3.2.

CESE consideră că sistemul de TVA al UE ar trebui să vizeze facilitarea funcționării adecvate a pieței interne. În special, sistemul de TVA al UE trebuie să fie mai puțin fragmentat și administrat în mod mai eficient, mai ales în ceea ce privește comerțul transfrontalier, precum și modernizat, date fiind globalizarea și digitalizarea tot mai marcate ale economiei.

3.3.

În același timp, CESE împărtășește punctul de vedere al Comisiei conform căruia frauda în domeniul TVA-ului reprezintă o problemă semnificativă – după cum arată cifrele de estimare a pierderii veniturilor ca urmare a fraudelor, care se ridică la 151 de miliarde de euro – în privința căreia trebuie luate măsuri practice și din ce în ce mai eficiente pentru a reduce practicile ilegale, fără însă a aduce atingere consolidării pieței unice (7).

3.4.

CESE salută intenția fermă a Comisiei Europene de a elimina deficitul de încasare a TVA, precum și recenta Directivă (UE) 2017/1371 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, care prevede implicarea Parchetului European în cazuri de fraudă în materie de TVA în care prejudiciile depășesc 10 milioane de euro.

3.5.

Prin urmare, este important să se acorde prioritate obiectivului de asigurare a unei veritabile piețe interne și de combatere a fraudei prin obținerea de rezultate tangibile în acest domeniu fără întârziere, printr-o cooperare mai strânsă între autoritățile fiscale în materie de schimb de informații și dezvoltarea bazelor de date și a platformelor pentru schimbul de date între diferitele autorități naționale, în sprijinul unei aplicări eficiente a normelor fiscale. În special, CESE îndeamnă Comisia și autoritățile fiscale naționale să coopereze mai strâns și mai intens zilnic pentru a garanta că cerințele pieței interne sunt respectate și pentru a reduce costurile administrative pentru întreprinderi și autoritățile fiscale. În plus, Comisia Europeană și autoritățile fiscale ar trebui, în cooperare cu societatea civilă și cu alte părți interesate, să investigheze modul în care viitoarele tehnologii pot contribui la combaterea fraudelor în materie de TVA, întrucât noile tehnologii pot fi un instrument util pentru simplificarea sarcinilor administrative ale întreprinderilor și administrațiilor fiscale, precum și pentru asigurarea transparenței necesare.

3.6.

CESE subliniază necesitatea ca statele membre să creeze foruri adecvate pentru schimbul de bune practici privind colectarea veniturilor și modalitățile de dezvoltare a tehnologiilor pentru a facilita perceperea corespunzătoare a impozitelor în cazul tranzacțiilor transfrontaliere. În special, ar trebui să se discute despre sisteme eficiente de rambursare a TVA-ului și formulare și proceduri fiscale, precum și despre sisteme eficiente pentru schimbul de informații referitoare la autorii fraudelor. Comisia Europeană ar trebui să contribuie la instituirea unor astfel de foruri instituționale, promovând astfel creșterea economică și diminuând pierderile de venituri.

4.   Principiul impozitării la destinație și cotele

4.1.

După cum a menționat în Avizul său referitor la Planul de acțiune privind TVA (8), CESE consideră că reformarea sistemului actual ar trebui să ducă la un sistem definitiv de TVA care să fie nu numai clar, solid și cuprinzător, ci și proporțional în raport cu întreprinderile și adaptat la ritmul rapid al schimbărilor care au loc în economie și pe piețe.

4.2.

În acest context, CESE este de acord cu propunerea principiului impozitării în țara de destinație drept bază pentru sistemul definitiv de TVA, întrucât se așteaptă ca acesta să creeze condiții de concurență mai echitabile pentru toți furnizorii de pe aceeași piață națională și să ducă la mai puține denaturări ale pieței UE.

4.3.

Un ghișeu unic funcțional este o parte esențială a unui sistem bazat pe impozitarea la destinație. Prin urmare, sunt bine-venite inițiativele Comisiei, precum propunerea de extindere a mini-ghișeului unic la toate serviciile B2C, precum și la vânzările de bunuri B2C, atât în interiorul Uniunii, cât și în afara acesteia. Fără un ghișeu unic pe deplin funcțional, care are la bază auditurile din statul membru de origine, simplificări ajustabile și capacitatea de a compensa TVA-ul achitat în amonte în toate statele membre, orice sistem bazat pe impozitarea la destinație va crește dramatic sarcina administrativă, în special pentru IMM-uri.

4.4.

CESE subliniază importanța neutralității fiscale între diferite societăți, subliniind că nu ar trebui să se permită ca plățile TVA să aibă un impact negativ asupra lichidității anumitor întreprinderi. În această privință, importatorii de bunuri de pe piețele naționale specifice ar trebui să fie obligați la plata TVA-ului atunci când produsele sunt efectiv introduse pe piață și nu atunci când aceste produse sunt doar importate și depozitate în așteptarea comercializării ulterioare.

4.5.

În ceea ce privește prima etapă a planului de acțiune, care se concentrează asupra anumitor furnizări de bunuri, CESE solicită tuturor instituțiilor implicate în procesul reformării sistemului de TVA să examineze modalitățile de a aplica cât mai curând posibil un sistem comun pentru servicii și bunuri, diminuând astfel problemele previzibile generate de existența a două sisteme, unul pentru bunuri și celălalt pentru servicii.

4.6.

Acest lucru este deosebit de relevant, dat fiind că în economia digitală, linia de demarcație dintre bunuri și servicii a devenit tot mai neclară și este foarte probabil să se modifice și mai mult în contextul actual, în care tehnologia evoluează într-un ritm mult mai rapid decât normele elaborate de instituțiile relevante. Prin urmare, CESE invită Comisia Europeană să ia în considerare și, eventual, să abordeze acest aspect în cadrul reformei în curs a sistemului de TVA.

4.7.

CESE consideră că politica privind cotele de TVA aplicată de Comisie și care are scopul să ofere o mai mare flexibilitate statelor membre asupra cotelor reduse ar trebui, în principiu, să fie compatibilă cu principiul impozitării în țara de destinație, având în vedere că în cadrul acestui sistem este probabil ca denaturarea comerțului să fie mai redusă.

4.8.

Cu toate acestea, oferirea unei mai mari libertăți statelor membre pentru a-și stabili propriile cote nu trebuie să ducă la fragmentarea sistemului ca întreg sau la complicarea acestuia în mod excesiv. Prin urmare, trebuie adoptată o abordare proporțională, având drept rezultat un cadru de punere în aplicare clar și previzibil, care să acționeze în special în interesul IMM-urilor și să reducă costurile de asigurare a conformității pentru operatorii economici în general (9).

4.9.

Prin urmare, numărul excepțiilor admise ar trebui să fie limitat la cazuri specifice și justificate corespunzător, pentru a asigura un cadru de reglementare uniform și previzibil.

4.10.

În ceea ce privește posibilele excepții, CESE consideră că obiectivul adoptat de Comisie – de sprijinire a inovării sociale și de consolidare a Pilonului european al drepturilor sociale – ar putea justifica cote reduse pentru întreprinderile sociale și pentru sectorul serviciilor sociale, pe baza inițiativelor specifice pe care statele membre vor decide să le lanseze în acest scop în contextul noului cadru juridic de reglementare a TVA-ului.

4.11.

Este important să se creeze un instrument online de informare pentru a permite întreprinderilor să urmărească diferitele sisteme de cote din cele 28 de state membre. Acest instrument trebuie să fie ușor accesibil, fiabil și de preferință disponibil în toate limbile UE.

5.   Persoana impozabilă atestată

5.1.

În ceea ce privește persoana impozabilă atestată, CESE observă că Comisia consideră că acest concept este important pentru tranziția către un sistem de TVA bazat pe principiul impozitării la destinație și este de acord că întreprinderile a căror credibilitate fiscală este dovedită ar trebui să poată beneficia de măsuri adecvate de simplificare.

5.2.

În timp ce conceptul de persoană impozabilă atestată și utilizarea de către aceasta a taxării inverse pot avea potențialul de a oferi un ajutor substanțial pentru întreprinderi, considerăm că, pentru ca întreprinderile și, în special, IMM-urile să poată solicita acordarea statutului de persoană impozabilă atestată, este esențial să fie puse în aplicare, în toate statele membre, criterii și norme armonizate, clare și proporționale, pentru a facilita un acces cât mai larg posibil la acest statut.

5.3.

Întrucât va fi nevoie de o anumită perioadă pentru ca statele membre să convină asupra conceptului de persoană impozabilă atestată și ca marea majoritate a societăților să fie atestate, și întrucât soluțiile rapide prezentate în propunere sunt foarte importante pentru funcționarea sistemului de TVA, CESE încurajează statele membre să adopte soluțiile rapide pentru toate întreprinderile înainte de dezvoltarea completă a conceptului de persoană impozabilă atestată.

5.4.

De asemenea, CESE este de acord că, pentru utilizarea optimă a statutului de persoană impozabilă atestată, trebuie să se creeze sisteme electronice de stocare dezvoltate corespunzător, care să fie ușor accesibile pentru autoritățile fiscale naționale.

5.5.

Cu toate acestea, având în vedere formularea actuală din propunerea Comisiei, nu este posibil să se prezinte o evaluare mai detaliată și mai aprofundată a acestui concept, din moment ce este încă ambiguu, și nu este clar care vor fi implicațiile practice ale punerii în aplicare a conceptului.

5.6.

Prin urmare, în acest stadiu, CESE ar evidenția doar că instrumentul de persoană impozabilă atestată ar trebui să fie însoțit de criterii clare și transparente de punere în aplicare. În acest sens, trebuie observat că stabilirea unor criterii asemănătoare cu cele care reglementează „operatorul economic autorizat” ar putea duce la un acces redus la sistemul de persoană impozabilă atestată și la soluțiile rapide, implicând doar o mică parte a comunității de afaceri. Sistemul de persoană impozabilă atestată riscă să fie accesibil doar unui număr redus de întreprinderi.

5.7.

În special în prima etapă a punerii în aplicare, acest sistem trebuie să fie supus unei monitorizări atente din partea Comisiei Europene, pentru a evita ca beneficiile generate de utilizarea conceptului de persoană impozabilă atestată în termeni de simplificare fiscală și facilitare a conformității să fie neutralizate de pierderea securității juridice și a caracterului unitar al reglementărilor pe piața internă.

5.8.

În legătură cu propunerea de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 în ceea ce privește anumite scutiri pentru operațiunile intracomunitare, CESE observă că solicitarea Consiliului adresată Comisiei de a simplifica și de a clarifica cadrul juridic privind scutirile pare să fie un instrument util pentru reducerea fraudei și limitarea costurilor de asigurare a conformității pentru IMM-uri.

6.   Următoarele etape și observații finale

6.1.

În general, CESE consideră că este important ca Comisia să efectueze o evaluare cuprinzătoare a impactului normativ în scopul de a verifica – inclusiv în termeni cantitativi – implicațiile practice ale Planului de acțiune privind TVA în ansamblu pentru persoanele fizice, întreprinderi și autoritățile fiscale.

6.2.

În cele din urmă, CESE observă – cu referire la avizul său precedent pe tema „Planul de acțiune privind TVA” (10) – că este important ca toate diferitele componente ale planului de acțiune să fie puse în aplicare ca un ansamblu indivizibil.

6.3.

CESE ar dori să sublinieze din nou că ar trebui depuse toate eforturile pentru a pune în aplicare sistemul definitiv de TVA într-un termen rezonabil; altfel, există riscul ca obiectivele menționate să fie compromise sau doar parțial îndeplinite, în detrimentul pieței interne și al societăților europene care își desfășoară activitatea în cadrul acesteia.

Bruxelles, 14 martie 2018.

Președintele Comitetului Economic și Social European

Georges DASSIS


(1)  COM(2016) 757 final.

(2)  COM(2016) 758 final.

(3)  COM(2017) 567 final.

(4)  COM(2017) 566 final.

(5)  COM(2017) 568 final.

(6)  COM(2017) 569 final.

(7)  A se vedea Avizul CESE pe tema „Derogarea privind TVA – Taxarea inversă”, în special punctele 1.2 și 3.2 (JO C 288, 31.8.2017, p. 52).

(8)  JO C 389, 21.10.2016, p. 43.

(9)  A se vedea Avizul CESE pe tema „Planul de acțiune privind TVA” (JO C 389, 21.10.2016, p. 43), punctele 3.1.6 și 3.1.7.

(10)  JO C 389, 21.10.2016, p. 43.