1.12.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 449/72


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Autorității Bancare Europene pentru exercițiul financiar 2015, însoțit de răspunsul autorității

(2016/C 449/13)

INTRODUCERE

1.

Autoritatea Bancară Europeană (denumită în continuare „autoritatea”), cu sediul la Londra, a fost instituită prin Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Sarcina autorității este de a contribui la elaborarea de standarde și practici comune de înaltă calitate în materie de reglementare și de supraveghere, de a contribui la aplicarea consecventă a actelor juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii, de a stimula și a facilita delegarea de sarcini și responsabilități între autoritățile competente, de a monitoriza și a evalua evoluțiile pieței în domeniile sale de competență și de a promova protecția deponenților și a investitorilor.

2.

Tabelul conține cifre-cheie cu privire la autoritate (2).

Tabel

Cifre-cheie cu privire la autoritate

 

2014

2015

Buget (în milioane de euro)

33,6

33,4

Total personal la 31 decembrie (1)

146

156

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

3.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale autorității. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

4.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale autorității, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2015; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

5.

Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale autorității, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

(a)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale autorității includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul executiv aprobă conturile anuale ale autorității după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a autorității.

(b)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

6.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale autorității și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

7.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor. La întocmirea prezentului raport și a declarației de asigurare, Curtea a luat în considerare activitatea de audit desfășurată de auditorul extern independent cu privire la conturile autorității, în conformitate cu prevederile articolului 208 alineatul (4) din Regulamentul financiar al UE (8).

8.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

9.

În opinia Curții, conturile anuale ale autorității prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2015, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

10.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2015 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

Alte aspecte – eveniment survenit după data bilanțului

11.

La 23 iunie 2016, cetățenii Regatului Unit au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană. Articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că un stat membru care decide să se retragă din Uniune trebuie să notifice intenția sa Consiliului European, Uniunea negociind și încheind apoi cu statul respectiv un acord care stabilește condițiile de retragere. Conturile autorității – care își are sediul la Londra – și notele la acestea au fost întocmite pe baza informațiilor disponibile la data semnării conturilor respective, când rezultatele referendumului nu erau cunoscute încă, iar notificarea formală privind declanșarea articolului 50 nu fusese încă prezentată (9).

12.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

13.

Nivelul creditelor angajate reportate era ridicat în ceea ce privește titlul II (cheltuieli administrative), situându-se la 1 487 794 de euro, respectiv 28 % din totalul creditelor angajate în cadrul acestui titlu (3 431 070 de euro, respectiv 48 %, în 2014). Acestea includ un aspect nesoluționat cu privire la TVA-ul restant care urma să fie plătit pentru plusvaloarea aferentă noii clădiri a autorității, precum și o factură privind impozitul pe clădiri comerciale eliberată de Oficiul pentru evaluări (Valuations Office) al Regatului Unit (cu o valoare combinată de 538 938 de euro).

14.

Deficiențele constatate în legătură cu estimarea nevoilor în materie de informatică, în special în ceea ce privește serviciile externalizate, au un impact asupra gestiunii bugetare asigurate de autoritate cu privire la cheltuielile aferente.

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

15.

Anexa conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Baudilio TOMÉ MUGURUZA, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 4 octombrie 2016.

Pentru Curtea de Conturi

Klaus-Heiner LEHNE

Președinte


(1)  JO L 331, 15.12.2010, p. 12.

(2)  Mai multe informații cu privire la competențele și activitățile autorității sunt disponibile pe site-ul acesteia: www.eba.europa.eu.

(1)  Personalul include funcționari permanenți, agenți temporari și agenți contractuali, precum și experți naționali detașați.

Sursa: Date furnizate de autoritate.

(3)  Acestea cuprind bilanțul, situația performanței financiare, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

(6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(7)  Articolul 107 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013.

(8)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(9)  Contabilul autorității a semnat conturile la 24 mai 2016.


ANEXĂ

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2012

Pentru a acoperi taxele școlare mai ridicate, autoritatea acordă membrilor personalului care au copii ce frecventează unități de învățământ primar și secundar o contribuție pentru școlarizare care este în plus față de alocația școlară prevăzută în Statutul funcționarilor (1). În 2012, suma totală a acestor contribuții s-a ridicat la aproximativ 76 000  de euro. Aceste contribuții nu sunt prevăzute de Statutul funcționarilor și, în consecință, sunt neconforme cu reglementările.

În desfășurare (2)

2014

Nivelul reportărilor de credite angajate pentru titlul II (cheltuieli administrative) era ridicat, situându-se la valoarea de 3 431 070  de euro (48 %) (2013: 1 974 511  euro – 35 %), și era legat în principal de mutarea sediului autorității într-un spațiu nou la jumătatea lunii decembrie a anului 2014.

Nu se aplică


(1)  Articolul 3 din anexa VII prevede plata alocației până la concurența unei valori egale cu dublul alocației de bază de 252,81 euro, și anume 505,62 euro.

(2)  La sfârșitul anului 2015, autoritatea avea contracte semnate cu 20 dintre cele 21 de școli frecventate de copiii membrilor personalului.


RĂSPUNSUL AUTORITĂȚII BANCARE EUROPENE

11.

Agenția a luat notă de raportul Curții.

13.

ABE depune eforturi considerabile pentru reducerea la minim a reportărilor pentru nevoi justificate. Reportarea menționată a fost justificată.

14.

Serviciile externalizate sunt reglementate prin contracte cadru atribuite în mod corespunzător. Utilizarea acestor servicii decurge din programul de lucru al ABE și este monitorizată în permanență de unitatea pentru tehnologia informației și cea financiară. ABE a continuat să-și îmbunătățească documentația referitoare la estimarea nevoilor pentru procedurile de achiziții. ABE a redus creditele aferente tehnologiei informației cu doar 4,3 % în cursul anului, față de creditele bugetare inițiale alocate în 2015 pentru costurile legate de tehnologia informației.